abonnement Unibet Coolblue
pi_184175879
quote:
Had ik dat wel goed onthouden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_184212307
quote:
2019 zit barstensvol herdenkingen en verjaardagen, van de Franse Revolutie tot het wereldrecord van Usain Bolt

Voor nostalgici, datafreaks en liefhebbers van herdenkingen en historische verjaardagen kan 2019 al niet meer stuk. Het jaar bulkt van de belangrijke feiten die precies één of meer decennia geleden gebeurden. Een overzicht kort door de bocht.

Lucas Vanclooster
vr 04 jan 20:35
https://www.vrt.be/vrtnws(...)dagen-van-de-franse/
:9~
pi_184255366
05-01-2019

Tempel Mexicaanse vruchtbaarheidsgod blootgelegd waar gruwelijke rituelen plaatsvonden: hogepriesters vilden menselijke offers en trokken hun huid aan

.
REUTERS Een van de twee stenen hoofden die werd ontdekt.

n Mexico hebben archeologen voor het eerst een duizend jaar oude tempel en offerplaats gewijd aan de vruchtbaarheidsgod Xipe Totec ontdekt. Om hun “Gevilde Heer” te eren, offerden de inheemse volkeren een keer per jaar menselijke offers die voor de tempel gevild werden, waarna hogepriesters zich in de huid van de slachtoffers kleedden.
Tijdens het jaarlijkse ‘feest’ Tlacaxipehualiztli, letterlijk vertaald ‘de huid van de gevilden dragen’, offerden de inheemse inwoners gevangenen om zo in de gunst van Xipe Totec te komen, zo noteerden de Spaanse overheersers die honderden jaren geleden op de Azteekse stammen stootten bij hun verkenning van het Mexicaanse binnenland. De gevangenen werden gedood in een soort gladiatorengevecht of met pijlen doorboord. Daarna werden ze gevild en hogepriesters trokken hun huid aan als symbool van wedergeboorte. Het hart werd uit het lichaam gesneden en eveneens geofferd.

Met de ontdekking van de tempel is er nu ook voor het eerst tastbaar bewijs van dat gruwelijke verhaal. De tempel werd blootgelegd op de site Ndachjian-Tehuacán in de centrale deelstaat Puebla. Ze bestaat uit twee offeraltaren en drie sculpturen: twee 70 centimeter grote en 200 kilogram zware stenen hoofden en een 80 centimeter grote torso. Ze moeten het huidloze lichaam van Xipe Totec voorstellen. De torso heeft bijvoorbeeld twee handen aan de linkerarm: een van de god zelf en een van de gevilde slachtoffers. In de buik zit een gat waar waarschijnlijk een groene steen zat.

De tempel werd waarschijnlijk gebruikt tussen het jaar 1000 en 1250 door de Popoloca-stam. Die groep werd later door de Azteken overwonnen, die hun rijk over Mexico uitbreidden tot de Spanjaarden arriveerden. Ook de Azteken bleven Xipe Totec aanbidden.




REUTERS De ontdekte sculptuur van de torso is ongeveer 80 centimeter groot, heeft twee handen aan zijn linkerarm ene en gat in zijn buik.




REUTERS De archeologische site van Ndachjian-Tehuacan in Puebla.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_184369983
quote:
Monumentale beelden op Paaseiland "bewaakten" drinkbaar water

Paaseiland is een van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld, en het beschikt over relatief weinig natuurlijke hulpbronnen. Daardoor is het zeer opmerkelijk dat de inwoners er honderden grote ahu gebouwd hebben, megalitische platformen, waarop ze honderden monumentale moai geplaatst hebben, tonnen wegende, stenen, antropomorfische beelden. Waarom ze dat gedaan hebben, is al lang een mysterie, maar een nieuw onderzoek zegt dat nu opgelost te hebben. Uit verschillende analyses is gebleken dat de ahu en de moai in de buurt van natuurlijke zoetwaterbronnen geplaatst werden, en dat ze mogelijk aanduidden welke clan de controle had over een bepaalde bron.

Luc De Roy
za 12 jan 16:45
https://www.vrt.be/vrtnws(...)ten-drinkbaar-water/
pi_184400394
quote:
Eerbetoon op geboorteplek van de radio

VIDEOBijna honderd jaar geleden verzorgde de Haagse ingenieur Hanso Idzerda. Alleen een oude foto voor het raam herinnert aan de werkplaats waar Idzerda in 1919 zijn ontvangst- en zendapparatuur fabriceerde. Het is nu een huiskamer en bewoners Nick en Nathalie kijken verbaasd naar de radiostudio die er is geïnstalleerd. Dat hun huis de geboorteplek is van de radio, daar stonden ze nog niet zo bij stil.

Hans Hemmes 14-01-19, 09:11
https://www.ad.nl/den-haa(...)n-de-radio~addfb22c/
  Spellchecker dinsdag 15 januari 2019 @ 16:45:36 #206
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184418178
Deze geheim agent uit Hoogerheide heeft zijn missie volbracht
NECROLOGIE
In het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom is vrijdag oorlogsspion Bram Grisnigt op bijna 96-jarige leeftijd overleden. Grisnigt woonde sinds 1974 in Hoogerheide, samen met zijn echtgenote Ann Stone (zij overleed 26-12-2018).
Vorig jaar mei vertelde Grisnigt in deze krant nog uitvoerig over zijn avontuurlijke leven. Hij beschouwde zich niet als een held, hoewel zijn staat van dienst indrukwekkend genoemd mag worden. ,,Echte helden liggen onder het gras.''
Geheim agent
Grisnigt werd als geheim agent van het Bureau Inlichtingen in 1943 in bezet Nederland geparachuteerd. Als radiotelegrafist onderhield hij het contact tussen het verzet en het militair hoofdkwartier in Londen. De in Rotterdam geboren Grisnigt was eerder Nederland per fiets ontvlucht, samen met een vriend die ook niets van de Duitsers hebben moest. Onderweg werden de rijwielen door geldgebrek verkocht.

Niettemin wist Grisnigt Spanje te bereiken. Van daaruit zette hij per schip koers naar Engeland, via Curaçao. Tijdens de oversteek werd het schip getorpedeerd. Na gered te zijn door de Amerikanen wist hij uiteindelijk, met ditmaal een omweg over Canada, Engeland te bereiken. De hele reis duurde negentien maanden. In Londen kreeg hij een opleiding tot radiotelegrafist en codist. Ook ontmoette hij er Ann, de liefde van zijn leven.

Bezet Nederland
De landing in bezet Nederland liep bijna verkeerd af. Grisnigt en zijn strijdmakker Piet Hoekman wisten bij Boxmeer ternauwernood uit handen van de vijand te blijven. Na vijf maanden werd de radio van Grisnigt door de Duitse SD alsnog uitgepeild. Grisnigt zou vijf concentratiekampen overleven. De laatste was Ravensbrück waar hij door de Russen werd bevrijd. De auteur Bram de Graaf heeft het hele verhaal in zijn Spion van Oranje opgeschreven. Ook Agnes Dessing tekende zijn belevenissen op in haar Tulpen voor Wilhelmina, het standaardwerk over de Engelandvaarders.

Na de oorlog weken Grisnigt en zijn Ann uit naar Curaçao. Hij werkte er voor Shell, in de olie-industrie. Grisnigt wilde, letterlijk, afstand nemen van alle ellende. De oorlog en de kampen, ze bleven in zijn hoofd zitten. ,,Het is een kras op mijn ziel. Ik was ook nog zo jong.''

PTSS
In Hoogerheide waren ze gelukkig. Ann was voor Grisnigt al die tijd het klankbord bij alles wat nu een post-traumatische stressstoornis (PTSS) wordt genoemd. Vijf jaar geleden veranderde hun leven. Ann werd ernstig ziek en Grisnigt haar mantelzorger. Waar mogelijk bleef hij Dodenherdenking en bijeenkomsten van oude vrienden bezoeken. Ruim twee weken geleden overleed Ann. Grisnigt kon niet bij de afscheidsdienst zijn. Hij was zelf te ziek. Met de ring van Ann in zijn handen bleef hij achter.

Voor Grisnigt, held tot aan het einde, zat de strijd er definitief op. Later deze maand zou hij nog scholen in de gemeente Woensdrecht bezoeken, samen met burgemeester Steven Adriaansen. Om aandacht te vragen voor de duur betaalde vrijheid. Zover is het niet gekomen. De missie van Grisnigt was na de dood van Ann volbracht.
  Spellchecker vrijdag 18 januari 2019 @ 06:34:45 #207
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184467312
Happy Birthday Joe
Stichting 18 september heeft een speciale verjaardagsvideo gemaakt voor oorlogsveteraan Joe Cattini die donderdag 96 jaar werd. De jarige bevrijder kreeg een videoboodschap cadeau met felicitaties van verschillende mensen uit Eindhoven. En niet de minsten. Onder andere burgemeester John Jorritsma en directeur Toon Gerbrands van PSV spraken Joe toe.
Er is groots uitgepakt in de video. Zo feliciteert burgemeester Jorritsma de bevrijder en Gerbrands vertelt in de videoboodschap dat Joe wel eens bij PSV is geweest en feliciteert hem met zijn 96ste verjaardag. Leerlingen van verschillende scholen zongen Joe toe, net als een Eindhovens koor.

Cadeaus en kaarten
Naast de verjaardagsvideo heeft Joe ook veel kaarten ontvangen vanuit Eindhoven en een speciale ‘Joe Cattini Kalender’ als cadeau.
Joe zat bij een Britse artillerie-eenheid. Hij deed mee aan de invasie in Normandië. Daarna vocht hij mee in operatie Market Garden vanaf 17 september 1944. Hij nam deel aan de beschietingen van Duitse stellingen onder Valkenswaard en later bij Veghel.

https://www.facebook.com/(...)eos/423023905137524/
pi_184471588
quote:
Hoe historisch is het verlies van Theresa May?

Premier Theresa May heeft gisteravond de grootste nederlaag geleden uit de lange geschiedenis van de Britse parlementaire democratie. Liefst 432 van de 650 leden van het Lagerhuis stemden tegen de brexitdeal die May met de EU heeft onderhandeld. Slechts 202 parlementsleden stemden voor het voorstel. Dat iets met 230 stemmen verschil wordt weggestemd is du jamais vu. We moeten bijna een eeuw teruggaan in de geschiedenis om een enigszins vergelijkbaar verlies terug te vinden.

Denny Baert
wo 16 jan 08:34
https://www.vrt.be/vrtnws(...)ies-van-theresa-may/
  Spellchecker vrijdag 18 januari 2019 @ 13:21:48 #209
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184472792
Muziekstuk bij herdenking bombardement Nijmegen
Een speciaal geschreven oratorium zal de 75e herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 begeleiden. Een koor met solisten en acteurs vertelt in de St. Stevenskerk het verhaal van een fatale vergissing van de geallieerden, waardoor 776 mensen om het leven kwamen en de Nijmeegse binnenstad werd verwoest.
Bij dat bombardement van de bevrijdingsmachten in ’44 raakten nog eens duizenden inwoners van Nijmegen gewond. In datzelfde jaar voerden de geallieerden operatie Market Garden uit in Gelderland, waardoor Nijmegen opnieuw blootgesteld werd aan oorlogsgeweld.
De herdenking van het bombardement op Nijmegen is de eerste grote activiteit in een reeks van bijeenkomsten, waarmee in 2019 en 2020 wordt herdacht dat het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden in zicht kwam.

Het muziekstuk is gebaseerd op het boek De Pijn die Blijft van Bart Janssen. In dit boek vertellen nabestaanden en een aantal van de duizenden gewonden hoe ze 22 februari 1944 hebben beleefd. Janssen spreekt in het weekend van 23 en 24 februari ook met ooggetuigen van toen. Op verschillende plekken in Nijmegen zijn dat weekeinde originele filmbeelden uit 1944 en videoportretten van slachtoffers te zien.
Portret
Nijmegen plaatst vanaf 15 februari posters van alle omgekomen slachtoffers van het bombardement op Plein 1944 in het centrum van de stad. Op 21 februari, de avond voordat 75 jaar geleden de bommen vielen, vormen honderden mensen met kaarsen en muziek een lint langs de brandgrenzen van het bombardement.

Vanaf 22 februari tot 20 september, de dag dat Nijmegen 75 jaar geleden werd bevrijd, zijn er elke dag bijzondere zogenoemde Sunset Marches over de Waalbrug. De Sunset March bestaat sinds 2014. Elke dag steekt een veteraan bij zonsondergang de Waalbrug over.

Daarmee wordt herdacht dat Amerikaanse geallieerden in 1944 in rubberbootjes de Waal overstaken, waardoor ze de Duitse bezetters in de rug konden aanvallen en zo Nijmegen konden bevrijden. Tijdens de Sunset March springen de lampen op de brug in marstempo aan.
pi_184516185
quote:
Oudste didactische kaart met tabel van Mendelejev duikt op in Schotland

De oudste bewaard gebleven didactische kaart met een tabel van Mendelejev - het periodiek systeem der elementen - bevindt zich in de Schotse University of St Andrews. De tabel dateert uit 1885, en voor zover bekend zijn er geen oudere exemplaren bewaard gebleven. De tabel was er slecht aan toe, en is nu volledig geconserveerd en gerestaureerd. Er is ook een replica op ware grootte van gemaakt, die een ereplaats zal krijgen bij een aantal evenementen die dit jaar gepland zijn. De VN heeft 2019 immers uitgeroepen tot het "Internationale jaar van het periodiek systeem", naar aanleiding van de 150e verjaardag van het opstellen van de tabel door de Russische professor scheikunde Dmitri Mendelejev.

Luc De Roy
vr 18 jan 19:24
https://www.vrt.be/vrtnws(...)steem-gevonden-in-s/
pi_184525372
quote:
De lynchpartij die nooit de geschiedenisboeken haalde
ZA 12 JANUARI, 17:34BUITENLAND
Miral de Bruijne
Bureau Washington

Het was een van de grootste slachtingen in de geschiedenis van de Verenigde Staten, maar de meeste Amerikanen hebben er nog nooit van gehoord: het bloedbad van Tulsa in de staat Oklahoma. Na bijna honderd jaar heeft de burgemeester van Tulsa het moordonderzoek heropend.

De gemeente gaat op zoek naar de massagraven van honderden zwarte Amerikanen die in 1921 op één avond door witte bendes om het leven werden gebracht.
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)isboeken-haalde.html
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 25 januari 2019 @ 15:10:10 #212
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_184613957
Het Trivulzio Book of Hours (ca. 1465) digitaal in te zien.

https://galerij.kb.nl/kb.(...)/-153.87249067425728
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  woensdag 30 januari 2019 @ 22:16:11 #213
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_184721135
Oudste huis Schagen komt uit 1510

quote:
Niet eerder vertoond in Schagen: een pand waarvan de bouwsporen teruggaan tot rond 1510. Gedempte Gracht 24 is daarom voor de gemeente het oudste huis van de stad.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  Spellchecker donderdag 31 januari 2019 @ 16:31:33 #214
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184732661
Restauratie Brits hoofdkwartier WOII klaar

De restauratie van Villa Hartenstein in Oosterbeek is op een haar na klaar. De villa, waarin nu het Airborne Museum is gehuisvest, diende tijdens de Slag om Arnhem in 1944 als hoofdkwartier voor de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart. Het gebouw raakte toen zwaar beschadigd.
Er is een nieuwe attiek op de villa geplaatst. Een attiek is een sierstuk bovenop de gevel waarachter het dak schuilgaat. De oude attiek van de villa werd in de oorlog deels weggeschoten en is later verwijderd.
De 1,6 miljoen euro kostende restauratie heeft twee jaar geduurd en was volgens museumdirecteur Sarah Heijse dringend noodzakelijk. Het gebouw had houtrot en een verkeerde verflaag. De gebruikte verf zou uiteindelijk het casco aantasten. Bovendien waren door de oorlog veel authentieke details van het pand verdwenen of kapot.

Op landgoed Hartenstein stond in 1728 al een herberg. Omstreeks 1865 is de huidige villa gebouwd. Dat is nu een rijksmonument. Het Airborne Museum trok in 1978 in de villa.

D-Day
De restauratie van het gebouw is onderdeel van de complete renovatie van het museum. Vanaf april liggen de werkzaamheden stil vanwege de 75-jarige herdenking van de geallieerde landing op de Normandische stranden op 6 juni 1944 (D-Day) en de opmars van de bevrijders door Europa. Die kwam tot stilstand in september 1944 met de Slag om Arnhem.

In het najaar begint de vernieuwing en modernisering van de collectie van het Airborne Museum. Die klus moet in maart 2020 klaar zijn, net voordat Nederland in mei herdenkt dat het hele land 75 jaar geleden werd bevrijd.


Attiek Airborne Museum is kroon op restauratie
pi_184774069
quote:
Rembrandt en co na 10 jaar weer samen in Koninklijke Musea voor Schone kunsten, VRT NWS ging al kijken

Na zowat 10 jaar heropenen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de permanente museumvleugel met Hollandse Meesters. Tegelijkertijd lopen er twee tentoonstellingen, onder de noemer "Dutch spring". Dit voorjaar kunt u zowel de familieportretten van Frans Hals bewonderen, als de 17e-eeuwse tekenkunst.

Joris Vergeyle, Koen Van den Bril
vr 01 feb 05:39
Voor de oplossing van de puzzel van Hals zie: https://www.vrt.be/vrtnws(...)-de-hollanders-weer/
pi_184809785
02-02-2019

Grafkamers met veel mummies gevonden in Egypte


EPA

In de provincie Minya, ten zuiden van Cairo, zijn een reeks grafkamers gevonden met veel mummies. Dat heeft de Eyptische secretaris-generaal van de Hoge Raad voor de Oudheid gezegd. Volgens Mostafa Waziri dateren de sites mogelijk uit de Ptolemaïsche, vroeg-Romeinse en Byzantijnse periodes.

De mummies zijn van zowel mannen, vrouwen als kinderen, aldus het ministerie van Oudheden. “Ze verkeren stuk voor stuk in goede staat. Sommige zijn in linnen gewikkeld of gedecoreerd met Demotisch handschrift. Het Demotisch kwam op omstreeks 600 voor Christus als vervanger van het hiëratisch schrift.


AP

De jongste maanden heeft Egypte herhaaldelijk “grote archeologische vondsten” gemeld. Die vallen samen met verwoede pogingen van Cairo om opnieuw een toeristische trekpleister te worden. Sinds de opstand in 2011 tegen dictator Hosni Moebarak heeft het toerisme naar Egypte een flinke knauw gekregen.


AP


AP

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_184811468
quote:
Een Britse bibliothecaris heeft per toeval een eeuwenoude tekst over koning Arthur gevonden. Het perkament bleek honderden jaren geleden te zijn hergebruikt om een boekkaft van te maken.Michael Richardson van de Universiteit Bristol zocht middeleeuwse boeken bij elkaar voor een college toen zijn oog op bekende namen viel. Op het perkament dat voor de kaft was gebruikt kwamen Merlijn, koning Arthur en ridder Gawain voor.De tekst werd waarschijnlijk in de vroege 15e eeuw als kaft om een ander boek gezet, een verzameling werken van de Franse theoloog Jean de Gerson.
https://nos.nl/l/2270303"
pi_184860427
quote:
Zwarte Dood eiste in de middeleeuwen meer slachtoffers in onze streken dan gedacht

De pest heeft in de Zuidelijke Nederlanden meer dodelijke slachtoffers geëist dan tot nog toe gedacht werd. De Zwarte Dood heeft in onze streken wel degelijk hevig toegeslagen, in de 14e en de 15e eeuw waren er opnieuw ernstige opflakkeringen, en de opeenvolgende epidemies strekten zich uit over grote gebieden, ook in het platteland. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam na historisch demografisch onderzoek waarin ze middeleeuwse archiefbronnen bestudeerden. Het onderzoek bevestigt ook wat al eerder bekend was, namelijk dat er meer vrouwen dan mannen aan de pest stierven.

Luc De Roy
za 02 feb 13:51
https://www.vrt.be/vrtnws(...)streken-dan-gedacht/
pi_184880282
quote:
Dateverzoeken en liefdeslessen van 150 jaar geleden zijn hit op Instagram

Een appje, sms of kaart sturen, iemand contacteren op Facebook of bellen: er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om iemand de liefde te verklaren of de relatie juist uit te maken. Dat dat er tussen 1840 en 1940 heel anders aan toe ging, maakt Mark Traa wel duidelijk. Iedere dag deelt hij een post op het Instagram-account "Liefde van toen" van een oude Nederlandse liefdesadvertentie.

Coen van den Braber
17:17
https://www.vrt.be/vrtnws(...)eleden-een-hit-op-i/
O+
  Spellchecker donderdag 7 februari 2019 @ 19:30:41 #220
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184881429
Gesneuvelde soldaten uit Tachtigjarige Oorlog gevonden in Vught
Op het Isabellaveld in Vught zijn drie skeletten gevonden van soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), zo vermoeden archeologen. In een van de skeletten is lood gevonden, wat erop wijst dat de soldaat is doodgeschoten. Ook zijn er honderden loden musketkogels gevonden.
De restanten van twee van de drie ontdekte skeletten zijn geborgen. Donderdag gaat de fysisch antropoloog, een 'skelettenonderzoeker', aan de slag met het derde skelet.
Het beleg van 's-Hertogenbosch
Het is formeel nog even wachten op de uitslagen van het onderzoek, maar archeologen vermoeden dat het gaat om soldaten die zijn gesneuveld tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch.

In 1629 vond in Den Bosch een grote strijd plaats tussen de toen nog jonge Nederlandse Republiek en de Spanjaarden. De Spanjaarden bestuurden Den Bosch en voor hen was de stad een belangrijke schakel in de omsingeling van de republiek. Vanaf het Isabellaveld bestormden de troepen van de republiek het Fort Isabella.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden trok na de maandenlange belegering aan het langste eind. Hoeveel slachtoffers er aan beide kanten vielen is honderden jaren later nog steeds onduidelijk.

Een paar weken geleden werden er ook al skeletten gevonden in Vught. Het ging toen waarschijnlijk om skeletten die werden begraven op een oud kerkhof.

Filmpje op twitter: https://twitter.com/renevanhoof/status/1093438128646426624
  Spellchecker vrijdag 8 februari 2019 @ 20:10:13 #221
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_184902380
Een deel van de pas ontdekte 17e eeuwse Helperlinie wordt gelicht en herplaatst
Het deel van de 17de-eeuwse Helperlinie dat onlangs bij de Kempkensberg werd ontdekt, wordt grotendeels gelicht en in de omgeving herplaatst.

De bakstenen in de metersdiepe kuil bij de Kempkensberg in Groningen zien er nog opmerkelijk fris rood uit na een ondergronds verblijf van pakweg drie eeuwen. Het 17de-eeuwse metselwerk ligt er in de blubber een beetje troosteloos bij.

Ooit waren deze stenen onderdeel van de Helperlinie. Het hypermoderne verdedigingsnetwerk uit 1698, een ontwerp van de Friese krijgsman en vestingbouwer Menno van Coehoorn, beschermde Groningen tegen al te opdringerige vijanden.

‘Als je daar als vijand in terecht kwam was je behoorlijk de sjaak’
Op het terrein nabij het DUO-gebouw en op de hoek met het Sterrebos stond een van de vier rijkskantoren die plaatsmaakten voor het ‘cruiseschip’ dat nu de studiefinanciering en de Belastingdienst huisvest. Hier wordt een nieuw appartementencomplex gebouwd.

Archeologen onderzochten de plek vanwege de Helperlinie die in de negentiende eeuw werd afgebroken. ,,We hadden wel verwacht wat te vinden, maar dit is echt gigantisch’’, zegt gemeente-archeoloog Rogier Kruisman.

Een fors bastion
De stenen vormden een zogeheten lunet, een fors bastion van 4,5 meter hoog. De 2 kilometer lange Linie van Helpman liep van het Hoornse Diep tot het Winschoterdiep en telde bovenop de Hondsrug drie van deze bastions. De aanleg van de vooruitgeschoven verdedigingslinie startte in 1698.

Kruisman: ,,De delen tussen de bastions werden in zeg maar een zaagtand-vorm aangelegd. Erg ingenieus. Als je daar als vijand in terecht kwam, werd je van alle kanten beschoten. Kortom: je was behoorlijk de sjaak.’’

Het stadsbestuur besloot na het beleg door Bommen Berend, oftewel de Bisschop van Münster, dat de verdediging van de stad wel een ‘upgrade’ kon gebruiken. Groningen mocht dan wel glorieus uit de strijd zijn gekomen, maar het was pijnlijk duidelijk dat er hoognodig wat moest gebeuren. Zo plaatste de bisschop onbekommerd zijn kanonnen op de Kempkensberg, een heuvel op de Hondsrug, om de stad vervolgens genadeloos onder vuur te nemen. Tussen 1688 en 1692 werd deze dan ook afgegraven.

Duur verdedigingswerk werd nooit gebruikt
Kruisman wijst naar de grauwgrijze aarde rondom het metselwerk. ,,Dat is keileem. Kijk, daar zie je de keien gewoon liggen. Probeer daar maar eens wat te bouwen als je alleen je blote handen en wat gereedschap hebt. Toch slaagden ze erin deze linie aan te leggen. Een geweldige prestatie.’’

Na veel tijd, zweet en geld was de Linie van Helpman rond 1700 een feit. ,,Maar ze is nooit gebruikt’’, merkt archeoloog Froukje Veenman droogjes op. ,,Er is nooit ook maar één schot gelost.’’ Ongetwijfeld vanwege de afschrikkende werking.

In de kuil staan bij een stuk muur de overblijfselen van drie betonnen funderingspalen. Het ijzeren vlechtwerk steekt er nog uit. Veenman: ,,Die zijn nog van de oude rijksgebouwen. Puur geluk dat ze destijds de muur hebben gemist.’’ Hoewel, niet helemaal. ,,Er is toch een stukje geraakt.’’

De Helperlinie werd in de 19de eeuw afgebroken.
pi_184986830
12-02-2019

Skelet van 13-jarig meisje maakt mysterie rondom Egyptische piramide nog groter


Het meisje was vermoedelijk 13 jaar oud en lag in foetushouding in de graftombe in Meidoem.
Egyptian Ministry of Antiquities Het meisje was vermoedelijk 13 jaar oud en lag in foetushouding in de graftombe in Meidoem.

In Egypte hebben archeologen het skelet van een 13-jarig meisje ontdekt dat vlakbij een mysterieuze piramide begraven lag. Het meisje lag in foetushouding in de lege tombe van een oude begraafplaats.

De piramide vlakbij de begraafplaats is zo’n 4.600 jaar oud – net als het meisje - en bevindt zich in Meidoem, een plaats ten westen van de Nijl in Egypte.

Het meisje lag moederziel alleen in de graftombe, al vonden de archeologen in de rest van het grafmonument wat meer attributen waaronder twee dierenhoofden (waarschijnlijk afkomstig van stieren) en versierde vazen. Vermoedelijk gaat het om offers, maar of die voor het jonge meisje bestemd waren, betwijfelen de onderzoekers. Verder nog werden de restanten van een stenen muur gevonden. Waarschijnlijk scheidde die muur de begraafplaats van het volk duidelijk af van de potentiële graftombe van de farao.

Lees ook

Archeologen vinden skelet van jonge vrouw die 3.700 jaar geleden stierf tijdens bevalling
Mysterieuze piramide
De piramide in Meidoem is al vaker onderwerp van archeologisch onderzoek geweest. Dat onderzoek kon slechts een tipje van de sluier lichten. Wat archeologen (vrijwel) zeker weten, is dat de piramide gebouwd werd in opdracht van farao Snofroe. Die farao liet tijdens zijn heerschappij maar liefst vier piramides bouwen, waarvan twee grote en twee kleinere. Dat zijn er uitzonderlijk veel. Archeologen konden nog geen concreet antwoord formuleren op de vraag waarom hij dat deed. Met vallen en opstaan, testte de farao vermoedelijk de beste manier uit om een mooie graftombe te bouwen.

De piramide van Meidoem lijkt die theorie te bevestigen. De piramide werd eerst als trappenpiramide gebouwd, het geheel had dus de vorm van een trap. Het getrapte uitzicht van de piramide transformeerde doorheen de tijd tot een ‘echte piramide’ met gladde oppervlaktes die over de trappen gebouwd werden. Waarom en hoe dat precies gebeurde, is niet duidelijk.



Wat er overblijft van de piramide in Meidoem is een torentje en wat puin.
Getty Images/iStockphoto Wat er overblijft van de piramide in Meidoem is een torentje en wat puin.

Oorspronkelijk was de piramide zo’n 93 meter hoog. Het glorieuze complex stortte echter in waardoor er momenteel slechts een torentje en wat puin te ‘bewonderen’ is.

Grootste piramidebouwer
Farao – en berucht piramidebouwer – Snofroe zou trouwens een uitstekende leermeester zijn geweest. Hij was immers de vader van farao Cheops. Die slaagde erin om ’s werelds grootste en bekendste piramides (piramides van Gizeh) te bouwen.


Egyptian Ministry of Antiquities Er werden in de graftombe ook dierenhoofden teruggevonden, vermoedelijk zijn die afkomstig van stieren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_185047194
quote:
Canadese antiekhandelaar vindt 102 jaar oude brief van WO I-soldaat

Een Canadese antiekhandelaar is deze week op een 102 jaar oude brief van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog gestuit.

"Het was een gewone zaterdag. Ik was op pad om nieuwe schatten te kopen voor onze winkel, toen ik een stapel oude documenten tegenkwam. Ik voel me altijd aangetrokken tot zulke vondsten, dus nam ik de hele stapel mee naar huis", vertelt de vrouw op Facebook.

Pas enkele dagen later, toen de vrouw thuis was, ontdekte ze de bijzondere brief.

Volgens de antiekhandelaar is de brief geschreven door Earl Sorel, een Canadese soldaat uit het 78e bataljon. De brief is afgestempeld in mei 1917 en geadresseerd aan de zus van zijn sergeant Gordon. De soldaat doet in de brief verslag van de Slag bij Vimy, die plaatsvond tussen 9 en 12 april 1917 tussen Canadese en Duitse troepen in Noord-Frankrijk.

'Gorden is gestorven als held, samen met vele anderen'
"Op Paasmaandag begon de grote Slag bij Vimy. Om 5.00 uur stonden we in de greppel opgesteld, wachtend tot het spervuur begon en we ten strijde zouden trekken. Om 5.30 uur begonnen we. Gorden, sergeant van peloton 9 had de leiding. Het spervuur was als een onweersbui en we draafden in een goed tempo", schrijft de soldaat.

"We waren ongeveer 1.200 meter verder toen ik een knal hoorde en mijn rug en linkerarm voelde branden. Het volgende dat ik mij herinner was dat Gorden me in een granaatgat trok en zei dat ik daar moest blijven. Dat was het laatste dat ik van Gorden heb vernomen."

"Nadat ik door een korporaal werd geholpen, ben ik naar het veldhospitaal gebracht. Daar hoorde ik een dag later dat Gorden was gedood tijdens het gevecht. Hij is als een held gestorven, samen met vele anderen die dag", sluit de soldaat af.

De antiekhandelaar wil de brief graag teruggeven aan familieleden van de briefschrijver Sorel. "Als ik geen familieleden kan vinden, schenk ik hem aan het Canadese Oorlogsmuseum", aldus de vrouw.
https://www.nu.nl/opmerke(...)an-wo-i-soldaat.html
pi_185052809
quote:
Waarom vinden we Rembrandt 350 jaar na zijn dood nog altijd een genie?

Het 350e sterfjaar van Rembrandt wordt het hele jaar door herdacht in Nederland. Nog tot 10 juni haalt het Rijksmuseum in Amsterdam letterlijk alles uit de kast: alle schilderijen, tekeningen en etsen worden getoond. Waarom zal het daar weer stormlopen? VRT NWS geeft een inkijk in de keuken van Rembrandt.

Robbe De Graeve, Joris Vergeyle
07:53
https://www.vrt.be/vrtnws(...)dood-nog-altijd-een/
pi_185117116
quote:
NTR zendt Duitse tv-serie 'Het leven van Hitler' uit

Kort nieuws - 19 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanaf woensdag 20 februari zendt de NTR de vierdelige Duitse tv-serie 'Het leven van Hitler. Een blauwdruk voor dictators' uit. Het is een documentaire met veel archiefmateriaal, ook in kleur, en volgens de NTR besaat bijna de helft van het materiaal uit niet eerder gepubliceerde bronnen.
De documentaire is in 2017 in Duitsland in eerste instantie als ruim zeven uur durende film met de titel 'Wer war Hitler' gemaakt. Daarna kwamen er een ruim drie uur durende versie voor festivals en een vierdelige Engelstalige tv-serie met de titel 'The Hitler Chronicles - Blueprint For Dictators'. Die zendt de NTR uit.
De makers, het Duitse Epoche Media, laten alleen Hitler en zijn tijdgenoten aan het woord, via dagboeken, brieven en redevoeringen. Er zijn geen interviews of nagespeelde scènes en er wordt alleen gebruik gemaakt van origineel filmmateriaal, vooral ook veel amateurbeelden. De serie laat daarom ook goed zien hoe het dagelijkse Europese leven er uitzag tussen 1889 en 1945. Lees meer bij ntr.nl en Epochemedia.de
https://duitslandinstituu(...)leven-van-Hitler-uit
pi_185160926
quote:
Brussel viert Bernard van Orley, de "Rafaël van het noorden", met expo en wandelingen

De 16e eeuwse hofschilder Bernard van Orley krijgt voor het eerst een grote solotentoonstelling in Brussel. Met een extra wandelgids kunt u ook letterlijk in zijn voetsporen treden.

Joris Vergeyle
di 19 feb 18:41
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-van-het-noorden-me/
  vrijdag 22 februari 2019 @ 00:43:35 #227
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_185162459
Oh, dat is wel interessant.
pi_185162570
quote:
11s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 00:43 schreef Nibb-it het volgende:
Oh, dat is wel interessant.
:Y

oh ja. Er stonden ook nog kleine lettertjes :P
quote:
BOZAR viert "de eeuw van Bruegel", met twee tentoonstellingen. "Bernard van Orley, Brussel en de renaissance" brengt voor het eerst een overzicht van het werk van de 16e eeuwse kunstenaar Bernard van Orley. De expo "Prenten in de eeuw van Bruegel" focust op de uitvinding van de drukkunst en de lawine aan prenten die daarna onstond. Beide tentoonstellingen lopen nog tot 26 mei 2019.
  vrijdag 22 februari 2019 @ 01:15:29 #229
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_185162841
Voor de Bruegelprenten kan je toch beter bovenop de berg terecht, de KBR heeft in het najaar een grote tentoonstelling van haar complete collectie... https://www.kbr.be/nl/nie(...)l-in-black-and-white
pi_185232507
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 27 februari 2019 @ 14:09:17 #232
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
  vrijdag 1 maart 2019 @ 02:07:49 #233
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_185313128
quote:
In zijn nieuwe boek "1942 - Het jaar van de stilte" beschrijft historicus en rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem wat er in dat oorlogsjaar 1942 in Antwerpen gebeurde tijdens de bezetting door de nazi's. Bij zijn jarenlange onderzoek in diverse archieven vond hij documenten die een nieuw licht werpen op de rol van toenmalig burgemeester Leo Delwaide. Hij vertelde daar eveneens over in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

Bekijk hier het volledige gesprek met Herman van Goethem in "De wereld vandaag" op Radio 1:
https://www.vrt.be/vrtnws(...)is-bespreekbaar-maa/
  vrijdag 1 maart 2019 @ 10:52:54 #234
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
  zondag 3 maart 2019 @ 02:07:56 #235
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_185355297
quote:
Universele mensenrechten vieren 70e verjaardag: Hoe relevant zijn ze nog vandaag?

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in het leven werd geroepen. Door velen wordt de UVRM beschouwd als één van de belangrijkste teksten uit de vorige eeuw. Maar hoe kwam de Verklaring precies tot stand en welke impact heeft ze nog vandaag? Hieronder een uitgebreid overzicht.

Philippe Kerckaert
ma 10 dec 2018 05:09
https://www.vrt.be/vrtnws(...)eren-70e-verjaardag/
  maandag 4 maart 2019 @ 03:29:41 #236
61891 zakjapannertje
rijksmonument
  donderdag 7 maart 2019 @ 19:43:59 #237
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_185459649
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 7 maart 2019 @ 21:20:25 #238
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_185462953
Geinig. Ben deze maand op Texel, zal eens gaan kijken.
pi_185464223
quote:
Dit groene boekje was ooit het ticket naar vrijheid voor Afro-Amerikanen

‘Green Book’ viel riant in de prijzen tijdens de Oscars. De film gaat onder andere over de gelijknamige reisgids voor zwarte Amerikanen waarmee zij veilig konden reizen tijdens de segregatie. Vox vertelt het ware verhaal achter dit symbolische drukwerk.
https://evajinek.kro-ncrv(...)voor-afro-amerikanen
  vrijdag 8 maart 2019 @ 01:04:25 #240
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_185469010
quote:
Hart van meer dan 140 kinderen verwijderd in oude offerceremonie in Peru

Een internationaal team van archeologen heeft bewijzen gevonden voor een massale rituele slachting, waarbij meer dan 140 kinderen, 3 volwassenen en meer dan 200 jonge lama's gedood en begraven zijn. De slachting gebeurde tussen 1400 en 1450 van onze tijdrekening aan de noordkust van Peru, die toen onder controle stond van de Chimú-beschaving. Waarschijnlijk is de offerplechtigheid, waarbij het hart van zowel de kinderen als de lama's uit hun borstkas verwijderd werd, gehouden na hevige regenval en een overstroming met mogelijk grote economische en politieke gevolgen. De slachtpartij werd hoogstwaarschijnlijk voltrokken op een bloederige dag.

Luc De Roy
do 07 mrt 56 min
https://www.vrt.be/vrtnws(...)oude-offerceremonie/
  vrijdag 8 maart 2019 @ 09:51:10 #241
61891 zakjapannertje
rijksmonument
  vrijdag 8 maart 2019 @ 20:15:18 #242
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_185538521
quote:
Rechtbank New York wijst aanklacht Herero en Nama tegen Duitsland af

Kort nieuws - 8 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een rechtbank in New York heeft een aanklacht tegen de Duitse staat door vertegenwoordigers van de inheemse volken Herero en Nama uit Namibië afgewezen.
De Herero en Nama willen schadevergoeding voor de massamoord tussen 1904 en 1908 op leden van hun stammen door de Duitse kolonisators. Ze togen in New York voor het gerecht, omdat volgens hen het geld uit de landroof in het huidige Namibië in onroerend goed in New York is gestoken. Ook heeft Duitsland menselijke resten van leden van hun stam aan een museum in New York verkocht.

De rechter vond dat Duitsland hiervoor niet in New York kon worden aangeklaagd en wees de klacht af. De Duitse regering onderhandelt al jaren met de regering van Namibië over excuses en erkenning. De regering is niet bereid schadevergoeding te betalen maar heeft inmiddels wel erkend dat destijds genocide is gepleegd. De vertegenwoordigers van de Herero en de Nama zitten bij deze onderhandelingen niet aan tafel en begonnen in plaats daarvan het proces in New York.

Historici noemen de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op de Herero en de Nama de eerste genocide van de 20e eeuw. Tussen 1904 en 1908 voerde de Pruisische generaal Lothar von Trotha een bloedige oorlog in de toenmalige kolonie Duits-Zuid-West-Afrika. Grote aantallen Herero en Nama werden opgesloten in concentratiekampen en vermoord. Hun skeletten en schedels namen de troepen mee naar Duitsland voor het zogenoemde 'rassenonderzoek'. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung
https://duitslandinstituu(...)a-tegen-Duitsland-af
pi_185570289

Met dank aan Rembrandt, dat hij op zijn wijze dit stukje geschiedenis vastlegde.
Onlangs verscheen het verslag van een onderzoek naar zwarte mensen te Amsterdam ten tijde van Rembrandt
https://www.tseg.nl/articles/995/galley/1193/download/

[ Bericht 6% gewijzigd door Bluesdude op 12-03-2019 20:22:07 ]
  dinsdag 12 maart 2019 @ 20:04:20 #245
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_185570466
Ik mis de link...
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2019 19:58 schreef Bluesdude het volgende:
[ afbeelding ]
Met dank aan Rembrandt, dat hij op zijn wijze dit stukje geschiedenis vastlegde.
Onlangs verscheen het verslag van een onderzoek naar zwarte mensen te Amsterdam ten tijde van Rembrandt
https://www.bimago.nl/med(...)f9aa1005/52105_1.jpg
pi_185571034
quote:
6s.gif Op dinsdag 12 maart 2019 20:04 schreef Nibb-it het volgende:
Ik mis de link...[..]

Excuses.... foutje met copypaste
Is hersteld in de posting en nu hier:
https://www.tseg.nl/articles/995/galley/1193/download/
pi_185578446
quote:
Het "world wide web" viert zijn 30e verjaardag: hoe een "vaag, maar opwindend" idee de wereld veranderde

Het "world wide web" is jarig. Exact 30 jaar geleden lanceerde de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee, samen met de Belg Robert Cailliau, een idee om documenten met anderen te delen. Toen zijn baas het voorstel las, kreeg Berners-Lee het antwoord: "Vaag, maar opwindend". Maar Berners-Lee zette door en het www was geboren. Het web heeft ondertussen de wereld veranderd, maar wordt meer en meer gedomineerd door tech-reuzen zoals Google en Facebook. "Ze willen maar één ding, en dat is zoveel mogelijk data verzamelen", zegt computerwetenschapper Ruben Verborgh.

Loutfi Belghmidi
di 12 mrt 06:00
https://www.vrt.be/vrtnws(...)atafabriek-geworden/
  donderdag 14 maart 2019 @ 16:28:51 #248
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')