abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 10 oktober 2018 @ 19:33:44 #151
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_182437765
Rutte: grafkelder Eerste Kamer mogelijk geopend

quote:
Premier Mark Rutte laat onderzoeken of de grafkelder onder de Eerste Kamer geopend kan worden om te zoeken naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt. Rutte doet dit op verzoek van de nabestaanden van de raadspensionaris en na vragen daarover van SP-Kamerlid Ronald van Raak.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_182467327
quote:
Podcast "De Zonnekoning" vanaf vandaag te beluisteren op Klara.be

"De Zonnekoning. Glorie & schaduw van Lodewijk XIV", het boek van Johan Op de Beeck, is vanaf vandaag ook te beluisteren als podcast. Voor radiozender Klara is het boek bewerkt tot een 10-delige reeks. En het eerste deel kunt u vanaf vandaag al beluisteren.

Ellen Maerevoet
57 min

Het stond in de sterren geschreven dat Johan op de Beeck ooit een boek aan de "Zonnekoning" zou wijden. "Het zat hem in het bloed", zegt hij zelf.

En na de ook al fel gesmaakte podcasts op basis van zijn boek over Napoleon, is er nu ook een podcastreeks over de "Zonnekoning".

Louis werd op 5-jarige leeftijd koning en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij gratie van God. Zijn symbool was de zon, die alles verlicht en waarvan iedereen afhankelijk is. Het onderontwikkelde en feodale Frankrijk vormde hij tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd.

Vanaf nu zondag, verkiezingsdag, vertelt Johan Op de Beeck tien weken lang tussen 18 en 20 uur het levensverhaal van de Zonnekoning, maar de eerste aflevering van de podcast is nu al beschikbaar op de website van Klara.

De hele reeks zal ook als gratis podcast downloadbaar zijn. Dat kan via iTunes, Apple Podcasts en Google Podcasts.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)uisteren-op-klara-b/
pi_182545002
15-10-2018

Archeologen ontdekken sporen van Vikingschip onder grafheuvel in Noorwegen


Wetenschappers detecteerden het schip met behulp van een grondradar
AFP

In Noorwegen hebben archeologen sporen gevonden van een Vikingschip dat in het zuidoosten van het land begraven zou liggen. Het gaat om een zeldzame ontdekking die mogelijk meer licht kan werpen op de expedities van de middeleeuwse zeevaarders.

Met behulp van een grondradar werd in een tumulus op een begraafplaats van de Vikingen in Halden, ten zuidoosten van Oslo, de typische vorm van een Vikingboot gedetecteerd. “Te midden van de begraafplaats werd een anomalie opgemerkt, iets dat zich van de rest onderscheidt en duidelijk de vorm en dimensies heeft van een Vikingschip”, verklaart archeoloog Knut Paasche van het Noorse onderzoeksinstituut voor cultureel patrimonium (Niku).

Het is voorlopig nog onduidelijk in welke staat het vaartuig zich bevindt. “Ja, er heeft op die plaats een boot gelegen, maar het valt moeilijk te zeggen hoeveel hout er nog van overblijft”, zegt Paasche.

Lees ook

Grootste schip ooit gebouwd: gebombardeerd, gezonken, uit zee gehaald en weer opgelapt voor nog eens 21 jaar
Koningen
Ten tijde van de Vikingen was het gebruikelijk om koningen en leiders te begraven aan boord van schepen die aan land werden gehesen en onder een heuvel werden geborgen. In Noorwegen werden tot hiertoe slechts drie Vikingschepen in goede staat teruggevonden. De laatste ontdekking dateert van 1903. Alle drie de schepen zijn tentoongesteld in een museum niet ver van Oslo. Verdere vondsten zijn nodig om te kunnen uitmaken hoe de boten eruitzagen en hoe de Vikingen navigeerden, aldus de onderzoekers.

Hoewel het in Halden ontdekte vaartuig geen boeg en achtersteven lijkt te hebben, is het 20 meter lang. Het onderzoeksinstituut bekijkt welk gevolg er aan de ontdekking zal worden gegeven. Een poging tot opgraving is in deze tijd van het jaar helaas uitgesloten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_182583526
quote:
Verfilming Sobibor: Russische propaganda, of stap in de goede richting?
Zaterdag, 21:42
Film: Sobibor

Het gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog slechts één keer dat Joodse kampgevangenen hun SS-beulen vermoordden en zo het concentratiekamp konden ontvluchten. Deze opstand was op 14 oktober 1943 in kamp Sobibor, morgen 75 jaar geleden.

Het verhaal werd verfilmd: deze week ging het Russische Sobibor in première. De film gaat vooral over de leider van de opstand, de Russische soldaat Sasha Pechersky. Samen met een groepje medestanders schakelt hij een aantal SS-ers uit en breekt met honderden gevangenen uit het kamp. Uiteindelijk wordt een groot deel achterhaald en alsnog vermoord. Een klein groepje opstandelingen weet uit handen van de nazi's te blijven.

De Duitsers zagen de opstand als gezichtsverlies. Joodse 'Untermenschen' die Duitse 'Ubermenschen' de baas zijn: het paste niet in het nazi-wereldbeeld. Na de opstand werd het hele kamp met de grond gelijk gemaakt om de geschiedenis uit te wissen. Dankzij de ontsnapte gevangenen werd het verhaal van vernietigingskamp Sobibor na de oorlog alsnog verteld.

'Ik had in dat kamp maar één gedachte, hoe kan ik wraak nemen?'

Russische propaganda

Er is kritiek op de Russisch film. Pechersky zou worden neergezet als een held van het Rode leger. Dat hij in Sobibor zat omdat hij joods was, raakt ondergesneeuwd. De film, voor een groot deel gefinancierd door het Kremlin, wordt door critici gezien als Russische propagandastunt om nationalistische gevoelens over het roemruchte verleden van het Rode leger op te kloppen.

"Ik denk ook wel dat Pechersky een grote held was", zegt historisch onderzoeker Ad van Liempt. "Maar dit is wel een beetje het probleem van de film: dat hij eigenlijk wordt neergezet als Russische held. Een Russische militair die een heldenrol speelt."

President Poetin ging zelfs samen met de Israëlische leider Netanyahu naar de film kijken. "Poetin wil Russisch-Israëlische samenwerking, dat is wereldpolitiek", zegt Selma Leydesdorff, schrijver van het boek Sacha Pechersky. "Hij wil dat grote nationale beeld van de Russische held, dat komt hem goed uit. Hij wil Rusland weer groot maken in de wereldopinie."

Tragisch lot

De echte Sacha Pechersky wacht in het naoorlogse Rusland een tragisch lot. In 1948 beginnen de grote antisemitische acties en iedereen die in een Duits kamp heeft gezeten wordt gewantrouwd. Stalin heeft een hekel aan joden. Leyersdorff: "Pechersky wordt daar slachtoffer van. Hij wordt uit zijn huis gehaald, hij wordt werkloos en raakt straatarm en geïsoleerd. Hij wordt niet erkend als joodse held."

Maar historicus Van Liempt ziet ook een lichtpuntje. "Antisemitisme is een donkere plek in het Russische verleden, net als bij ons. Maar in West-Europa zie je een veel meer een open houding ten opzichte van dat verleden. In Rusland kan daar nog wel wat tijd overheen gaan, heb ik het idee. De gruwelen van zo'n vernietigingskamp voor joden in een speelfilm verwerken, is voor Russische begrippen toch een stap in de richting."

Dat we zoveel weten over de opstand in Sobibor weten, is voor een belangrijk deel te danken aan de inmiddels overleden Jules Schelvis. Hij verloor zijn vrouw Rachel in Sobibor en overleefde zelf een groot aantal concentratiekampen.

Na de oorlog had Schelvis maar een doel in het leven: het verhaal van Sobibor vertellen aan de wereld. Daarvoor reisde hij in de jaren 80 samen met een tolk en een van de eerste videocamera's naar Oost-Europa om een aantal leden van de opstand in Sobibor te interviewen. Waaronder Sasha Pechersky. De fragmenten geven een huiveringwekkend beeld van de bloedige opstand.

De 13 interviews van Schelvis zijn gedigitaliseerd door het NIOD.

Reportage: Kritiek op Russische verfilming Sobibor
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)-goede-richting.html
pi_182623703
quote:
6s.gif Op woensdag 31 januari 2018 20:06 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Dat was andersom ook het geval, Rembrandt behoorde 'gewoon' tot de Vlaamse school.
Rubens was het nationale icoon dus ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, totdat België zich ging afscheuren, volgens Henk van Os in dit filmpje:

uit Vernield, verknipt en verhuisd: Acht weetjes over "De nachtwacht"
  dinsdag 23 oktober 2018 @ 09:23:57 #156
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_182684965


quote:
Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee

VARNA - Britse archeologen hebben op de bodem van de Zwarte Zee een intact Grieks scheepswrak gevonden van rond de vierde eeuw voor Christus. Het is daarmee het oudste intacte scheepswrak ter wereld. Het 23 meter lange schip ligt op zijn kant en is compleet met mast, roeibanken en roeren. De binnenkant van het schip is met slib bedekt, waardoor onduidelijk is of het lading vervoerde.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_182688302
Wat een vondst _O_
pi_182748982
25-10-2018

Schat met goud- en zilverstukken ontdekt in laagstaande Donau


AFP

Door de droogte van voorbije zomer staan heel wat rivieren in Europa op een historisch laag niveau. Geen goed nieuws voor de scheepvaart, maar in Hongarije profiteerden archeologen ervan om een wrak uit de 18de eeuw op de bodem van de Donau te doorzoeken. En met succes: ze haalden een schat met ongeveer 2.000 goud- en zilverstukken boven.


AFP

De vondst gebeurde in Erd, ten zuiden van de hoofdstad Boedapest. De archeologen werken er aan een stuk door in een poging zoveel mogelijk op te vissen alvorens het water vanaf overmorgen opnieuw zou stijgen.

Behalve de goud- en zilverstukken werden heel wat wapens aangetroffen. Het gaat voor het overgrote deel om buitenlandse muntstukken die gedateerd worden tussen 1630 en 1743. De nationaliteit van het scheepswrak is nog niet duidelijk.

In Boedapest is het niveau van de Donau teruggevallen tot 38 cm, een historisch record.


AFP


AFP


AFP

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_182842550
quote:
Hebben Leonardo Da Vinci en Kate Moss hun succes te danken aan een oogafwijking?

Renaissance-kunstenaar Leonardo Da Vinci heeft zijn kunst mede te danken aan de oogafwijking exotropie. Dat concluderen Britse neurowetenschappers. Oogarts Johan Blanckaert is sceptisch: "In elk geval heeft Da Vinci dan wel iets gemeen met fotomodel Kate Moss."

Jos Vandervelden
ma 22 okt 22:35

Neurowetenschappers van de City University of London zijn ervan overtuigd dat Leonardo Da Vinci leed aan een oogafwijking. Op basis van onderzoek van zes kunstwerken concluderen de onderzoekers dat de grote meester aan exotropie leed, een afwijking waarbij een of twee ogen naar buiten zijn gericht. In de volksmond wordt het wel eens omschreven als “een lui oog” , maar dat slaat dan weer op een andere oogkwaal. Een betere wetenschappelijke omschrijving is buitenwaarts scheelzien.

Johan Blanckaert is oogarts en leidt de Belgische Beroepsvereniging van Oogartsen. Volgens Blanckaert in “De wereld vandaag” op Radio 1 kan je exotropie het best omschrijven als twee ogen die niet recht voor zich uit kunnen kijken. “Minstens een van de twee kijkt naar buiten. Het is vaak maar een tijdelijk fenomeen dat zich in sommige omstandigheden voordoet.”

Idealisering van de mens

De Londense onderzoekers zagen hoe Da Vinci in verschillende kunstwerken ogen liet afwijken. De schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken zijn volgens kunsthistorici gebaseerd op Da Vinci’s eigen gezicht. Bijgevolg moet de kunstenaar ook zelf aan de afwijking hebben geleden, zeggen de onderzoekers.

Oogarts Johan Blanckaert: “Dit is duidelijk een premisse die aangenomen wordt. Ze gaan er vanuit dat Da Vinci zelfportretten verstopte in zijn werken. Ik vind het een gewaagde veronderstelling dat Da Vinci zichzelf als ideaalbeeld zou hebben afgebeeld. Maar het kan. De renaissance is gekend voor zijn idealisering van de mens. Denk aan Da Vinci’s “Vitruvian Man”. Geometrie wordt verbonden met de ideale mens. Men ging in die tijd fanatiek op zoek naar de juiste proporties.”

Lichte exotropie is sexy

Exotropie wordt vaak niet eens als een kwaal gezien. Verschillende bekende fotomodellen zijn exotroop. Waar schoonheid in de modellenwereld vaak wordt afgerekend op lichamelijke symmetrie, hoeft dat niet zo te zijn bij de ogen. Johan Blanckaert: “Kate Moss is het allerbekendste voorbeeld. Zij heeft een lichte exotropie die vaak als sexy wordt geïnterpreteerd. Als ze vanop de catwalk de zaal inkijkt, lijkt het alsof ze met iedereen contact maakt. Iedereen heeft het gevoel dat ze door Kate Moss worden bekeken.” Andere modellen met een vorm van exotropie zijn Heidi Klum en Paris Hilton.

De Londense wetenschappers durven ook te veronderstellen dat Da Vinci een beter kunstenaar zou zijn geworden, net door zijn exotropie. De oogafwijking zorgt in de juiste situatie voor een betere omzetting van ruimte op een vlak doek of papier. Ze zouden zich grondiger kunnen concentreren op een tweedimensioneel oppervlak.

Medisch te behandelen

Blanckaert durft echter nog een alternatieve theorie te opperen voor de wetenschappers van de Londense universiteit. “Ik kan me perfect voorstellen dat Leonardo Da Vinci bewust ogen verder uit elkaar liet staan om zo de kijker te beïnvloeden. Bij een beeld op een plein krijgt de voorbijganger immers het idee dat hij wordt bekeken.”

Tenslotte, exotropie kan medisch behandeld worden. Bij jonge kinderen verdwijnt het vaak. Velen leven er mee, ook al omdat het zich enkel in bepaalde situaties voor doet, zoals vermoeidheid. En als zelfs Kate Moss er niet om maalt…
https://www.vrt.be/vrtnws(...)ucces-te-danken-aan/
pi_182867785
quote:
WOENSDAG 31 OKTOBER 2018, 17:38 DIT ARTIKEL:

'Eerste voetbalwedstrijd ooit moet worden overgespeeld'

REGIO - We gaan terug naar 1789: meer dan tweehonderd jaar geleden wordt op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout de allereerste Nederlandse voetbalwedstrijd ooit gespeeld. Niet zoals we dat nu kennen op een grasveld, met goede belijning en arbitrage. Nee, midden op een weg van vier kilometer lang: de Gooweg.

GESCHREVEN DOOR
Danny van den Bosch Danny van den Bosch
Redacteur online/sport en social media
'Voor zover we weten is deze wedstrijd uniek geweest', zegt Wim Zonneveld, die samen met Jan Luitzen voor het boek 'Hoe voetbal verscheen in Nederland' onderzoek deed naar dit historische duel. Hij is speciaal van Utrecht naar Noordwijk gekomen om te praten over dit stukje geschiedenis. En natuurlijk om de Gooweg te bekijken, nu een doodnormale weg die Noordwijk en Noordwijkerhout met elkaar verbindt.

'Dit is de enige wedstrijd geweest die op deze manier gespeeld is, voor zover we nu weten', vertelt Zonneveld. 'Wie weet duikt er nog eens een keer iets op. In Voorschoten werd in 1878 pas iets gespeeld wat op het voetbal van nu lijkt, bijna honderd jaar later. In een periode van een eeuw was er voor de rest niets anders in Nederland.'

Rugby, maar dan ruwer
Hoe zo'n wedstrijd eruit moet hebben gezien? 'Ik denk niet dat dat netjes voetbal was', aldus Zonneveld. 'Dat waren groepen jongens die gewoon op elkaar in renden. De bal lag dan in het midden. Denk een beetje aan rugby, maar dan nog wat ruwer, wat harder.'

Zonneveld doet samen met Luitzen al ruim drie jaar onderzoek naar de vroegste Nederlandse voetbalperiode. 'Vorig jaar hebben wij een publicatie naar buiten gebracht over de periode 1880-1900. Naar aanleiding daarvan hebben allerlei mensen contact met ons opgenomen. Eén van die mensen was Jeroen Verhoog uit Noordwijk.'

Een tijdrovende klus
Verhoog vertelde de twee mannen zijn verhaal over de eerste voetbalwedstrijd op Nederlands grondgebied. 'En toen zijn wij gaan onderzoeken wat er precies gebeurd is, die ene dag in Noordwijk.' Een behoorlijk tijdrovende klus. 'Ja, daar gaat ontzettend veel tijd in zitten.'

'Het verhaal over Noordwijk zijn we te weten gekomen door een brievencorrespondentie tussen Engelse leerlingen in Noordwijk en hun moeders', vervolgt Zonneveld. 'Zij stuurden gedichten naar huis toe over hun belevenissen. En daar staat alle informatie over die voetbalwedstrijd in. Dat is hartstikke leuk om te lezen.'

230 jaar geleden
In 2019 is het precies 230 jaar geleden dat deze bijzondere wedstrijd gespeeld is. Politieke partij Puur Noordwijk wil hier aandacht aan schenken en op een bijzondere manier bij stil staan. Raadslid Taetske Visser heeft voorgesteld de wedstrijd volgend jaar nóg een keer te spelen. 'De gemeente heeft elk jaar een evenemententhema. Voor 2019 is dat cultuur en verbinden. En wat verbindt nou beter dan sport?'

Een antwoord heeft Visser nog niet van de gemeenteraad, maar ze verwacht 'binnen enkele weken' uitsluitsel te krijgen over het voorstel. Voor Zonneveld klinkt het in ieder geval als muziek in de oren. 'Dat lijkt mij een ontzettend leuk idee, maar dan wel op de originele manier, hè. Laat maar wat jongens lekker op elkaar in rennen. Dan zien we wel wat er gebeurt.'
https://www.omroepwest.nl(...)-worden-overgespeeld
pi_182902505
quote:
Tomas Masaryk and Czechoslovakian Independence, 100 Years Ago

Few people are aware that Czechoslovak independence was declared in the United States, in Philadelphia on October 26, 1918.

By Barry Wood, October 28, 2018

Few people are aware that Czechoslovak independence was declared from Philadelphia 100 years ago. Implausible though that seems, Tomas Masaryk, the father of the new state, was in the United States at the time. He was seeking support from U.S. President Woodrow Wilson as the first World War was winding down.

Masaryk spent six months in the United States where he assiduously promoted Slavic unity within exile communities. He met three times with President Wilson.

On May 30th, 1918, Masaryk produced a unity declaration in Pittsburgh in which Czechs and Slovaks pledged cooperation in an independent state. The word “Czecho-Slovakia” came into being.

Before the Pittsburgh event, bilateral ties between the constituent parts of the new nation were weak. During 300 years of Hapsburg dominion, Slovaks were ruled from Hungary, while Bohemia and Moravia were administered from Vienna.

Masaryk was a skilled networker. Before he went to work on Wilson, he had persuaded the British and French to endorse the concept of Czechoslovak independence.

In a letter to Wilson on September 11th, 1918, Masaryk essentially boxed the U.S. president into an endorsement of independence:

“Mr. President: Allow me to express the feeling for profound gratitude for the recognition of our army, the national council and the nation.”

A gutsy assertion

It was a very gutsy assertion, considering that the Czech army was in Russia, its national council in Paris – and the Czech lands still part of Austria.

Masaryk’s priority was obtaining independence before any peace conference would take place. He feared the victors would redraw the map of Europe in a way unfavorable to Czechs and Slovaks.

When the Austrians split with Germany in October 1918 and proposed negotiations to decentralize decision-making within the monarchy, Masaryk turned his independence campaign into overdrive. He was adamant that the Austro-Hungarian empire must be abolished.

That is how it came about that, on October 26, 1918, Masaryk declared Czechoslovak independence in Philadelphia. Its text closely modeled on its American precursor.

Independence was similarly declared two days later in Prague. While still in America awaiting a ship home, Masaryk was elected president by the national assembly in Prague.

In his final meeting with Wilson on November 15, Masaryk advised the president not
to become personally involved in the peace conference that was to be convened. He feared Wilson’s lofty moral stature would be tarnished in rough and tumble negotiations.

He was right

During six months of map making in Paris, Wilson was gradually chewed up. It became clear that Wilson’s call for self-determination would apply only to victors, not vanquished.

Hungary, for example, would lose two-thirds of its territory and population to new states. Proposals for a Danubian federation that included Austria were still-born as Czechoslovakia was already free.

John Maynard Keynes, part of the British delegation in Paris, called Wilson, “a blind man unbelievably out of touch with the reality of things.” The punitive Versailles Treaty that imposed reparations on Germany, he argued, was wicked and invited future conflict.

Despite shortcomings and Wilson’s failure to win congressional support for his league of nations, his good intentions won him the Nobel Peace Prize in 1920. Wilson died a broken man in 1924.

Independence, of course, did not assure lasting freedom for Czechs and Slovaks. After the Munich conference in 1938, they endured six years of Nazi rule. Then, in 1948, a Soviet-backed coup resulted in 41 years of communist dictatorship.

During that time, Masaryk’s achievement was downplayed and his name seldom mentioned. His stature was restored only after the 1989 velvet revolution.

Now, in 2018, Czechs and Slovaks have emerged into what is already 29 years of freedom. They are members of NATO and the European Union.

But the merged entity, Masaryk’s crowning achievement, expired with the 1993 “velvet divorce.” Despite the separation, the two nations remain allies and best friends, and Slovaks no longer complain of being dominated by Czechs and run from Prague.

Barry D. Wood is a Washington writer and broadcaster. His new book is Exploring New Europe, a Bicycle Journey. His twitter handle is @econbarry
https://www.theglobalist.(...)h-republic-slovakia/
  maandag 5 november 2018 @ 12:27:32 #162
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182955290
quote:
Duikers vinden scheepswrak voor de kust van Texel
Nederlandse duikers hebben voor de kust van Texel het wrak van een Deens vrachtschip uit de negentiende eeuw gevonden.

Het schip, de Nordlyset, verging op 18 december 1877. Het schip was met een lading graan op weg van Riga naar Antwerpen. Voor de kust van Texel, ter hoogte van het eilandje Noorderhaaks, kapseisde het schip in een hevige storm. De roeireddingsboot van Den Helder voer nog uit in een poging de bemanningsleden van het schip te redden. Zeven bemanningsleden van de Nordlyset kwamen om, net als twee redders. (Archeologie Online).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  maandag 5 november 2018 @ 12:35:08 #163
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182955415
quote:
Museumkaart weigert Belastingdienst inzage in pasgegevens
Stichting Museumkaart heeft besloten niet in te gaan op een herhaaldelijk verzoek van de Belastingdienst om bezoekgegevens van een kaarthouder door te spelen. De stichting zegt de bescherming van de privacy daar principieel te belangrijk voor te vinden. De Belastingdienst probeert morgen via de rechter de gegevens alsnog af te dwingen. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_182956370
quote:
Atoombom-overlever Ronald Scholte (94) uit Gilze overleden
In zijn woonplaats Gilze is afgelopen week Ronald Scholte overleden. De 94-jarige veteraan was de laatste Nederlandse overlevende van de atoombom die op 9 augustus 1945 de Japanse stad Nagasaki trof. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.
https://www.ad.nl/oosterh(...)nOI0QcZYlyBZ7pDtmYeM
  dinsdag 6 november 2018 @ 11:28:25 #165
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182974761
quote:
Echte namaak: een orgeltje met een verhaal
Trudy en Willem van Riemsdijk lieten een 15e-eeuws orgeltje minutieus nabouwen. Het origineel kwam uit Siena, de replica komt (even) in Stiens.

Op de eerste verdieping van een verbouwd pakhuis, boven de garage waar gewoonlijk de auto in staat, wordt deze vrijdagavond een minutieus nagebouwd vijftiende-eeuws orgeltje in gebruik genomen. In Stiens (bij Leeuwarden) vindt daarmee een wereldpremière plaats: van zulke kleine, verplaatsbare orgeltjes, indertijd vrij gebruikelijk in de huizen van rijke mensen, zijn alleen nog afbeeldingen over. Een replica maken is daardoor ingewikkeld, het gebeurt eigenlijk nooit. In het zaaltje van de wereldpremière zullen pakweg veertig mensen zitten, meer passen er niet in. (NRC).
pi_183026549
quote:
Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in

Achtergrond - 8 november 2018 - Auteur: Lynn Stroo

In het holst van de nacht varen op 1 november 1918 drie oorlogsschepen door het Noord-Oostzeekanaal Kiel binnen. Aan boord opstandige matrozen, die met een paar dagen verlof tot bedaren moeten komen. In plaats daarvan ontketenen ze met hun protest de Novemberrevolutie, waardoor Duitsland op 9 november 1918, nu 100 jaar geleden, in één klap van een monarchie in een republiek verandert. Nog twee dagen later tekenen de Duitsers de overgave en komt de Eerste Wereldoorlog ten einde.
https://duitslandinstituu(...)den-val-monarchie-in
pi_183044202
quote:
'Koning Wilhelmina wist dat Duitse keizer naar Nederland zou komen'

VANDAAG, 15:47BINNENLAND, KONINGSHUIS

Koningin Wilhelmina was er aan het einde van de Eerste Wereldoorlog waarschijnlijk wel degelijk van op de hoogte dat keizer Wilhelm II naar Nederland zou komen. Dat concludeert historicus Beatrice de Graaf uit brieven en telegrammen die ze vond in archieven in Duitsland.

Wilhelmina heeft altijd beweerd dat ze verrast was door de komst van de Duitse keizer. Dat was ook in het Nederlandse belang. De geallieerden namen het Nederland namelijk kwalijk dat het Wilhelm gastvrijheid verleende en hem zo beschermde tegen vervolging.

Historicus Cees Fasseur bevestigde in zijn biografie van Wilhelmina in 1998 dat zij inderdaad niet op de hoogte was van zijn komst. Hij had voor zijn biografie als enige de koninklijke archieven mogen doorzoeken.

Uit het onderzoek van De Graaf in Duitse archieven blijkt dat het waarschijnlijk toch anders ligt. De koningin had de laatste weken van de oorlog intensief contact met Duitse diplomaten. Ze wilde vredesbesprekingen op gang brengen en moet hebben geweten dat Wilhelm asiel zou aanvragen in Nederland als dat niet van de grond zou komen, stelt De Graaf in een artikel in het Tijdschrift voor Geschiedenis en het tv-programma Andere Tijden.

Onaangekondigd, of toch niet?

Wilhelm II meldde zich op 10 november 1918 - een dag voordat het staakt-het-vuren van kracht werd - aan de grens bij het Limburgse Eijsden. Hij beweerde dat hij welkom was en werd binnengelaten. Hij woonde vervolgens eerst twee jaar in Amerongen en daarna tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn.

De Graaf had altijd al het gevoel dat er iets ontbrak in de geschiedschrijving. Ze begon haar zoektocht - "een persoonlijke hobby" - met het doorpluizen van de gastenlijsten van Kasteel Amerongen, waar keizer Wilhelm II van 1918 tot 1920 logeerde.

Zo vond ze namen van twee Duitse diplomaten die daar kort voor het einde van de oorlog verbleven. Vervolgens trok ze naar Duitsland om daar de persoonlijke nalatenschappen van de diplomaten te doorzoeken. Ook doorzocht ze in Berlijn de archieven van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Contact

Ze ontdekte dat de diplomaten veelvuldig contact hadden met Nederlandse hooggeplaatsten rond de koningin tegen het einde van de oorlog, in de zomer van 1918. Het doel was om vredesonderhandelingen op gang te brengen, die zouden moeten plaatsvinden in het Vredespaleis. Dat vredesoverleg kwam er niet; in plaats daarvan vluchtte de Duitse keizer naar Nederland.

Volgens De Graaf heeft Wilhelmina alle archiefstukken in Nederland daarover laten vernietigen. Maar in Duitsland zijn dus wel relevante documenten bewaard gebleven.

Voor haar onderzoek bekeek ze 3000 microfiches. "Ik was volgens mij de eerste Nederlandse historicus die ze bekeek. We kijken soms iets te veel met een Nederlandse bril naar onze geschiedenis."

Onkel Willy

Uit De Graafs onderzoek blijkt volgens haar dat Wilhelmina "pro-Duitser en meer op de hand van Wilhelm" was dan ze wilde doen voorkomen na de oorlog.

"Er was een diepe verbondenheid tussen die twee", zegt De Graaf. Wilhelmina bezocht de keizer voor het eerst in Berlijn toen ze 10 jaar oud was en noemde hem steevast 'Onkel Willy'.

Dat de keizer na de oorlog naar Nederland zou komen was mogelijk niet plan A van de twee vorsten. "Meer misschien plan C", stelt De Graaf. "Wilhelm schrijft ook in een brief aan zijn vrouw kort na een ontmoeting met Wilhelmina's adjudant-generaal Van Heutsz dat hij in Nederland terechtkon als alles zou mislukken."
https://nos.nl/artikel/22(...)rland-zou-komen.html
  Spellchecker vrijdag 9 november 2018 @ 16:01:56 #168
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_183044258
Gilbert McMicking, de soldaat die op de laatste dag van de oorlog stierf

Gilbert McMicking, de naam zal maar weinig mensen iets zeggen. Hij ligt begraven in Den Bosch op de begraafplaats Orthen. De Britse soldaat, die nooit aan het front gestaan heeft, overleed op de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog.
McMicking werd in juli 1914 geïnterneerd als student in het Duitse Weimar. Toen daar in augustus oorlog uitbrak, werd hij plotseling vastgezet, omdat hij staatsvijand was. Hij was tenslotte een Engelsman. McMicking verkeerde drie jaar in Duitse gevangenschap. Hij probeerde een aantal keren te ontsnappen, maar door een geheime uitruil van Britse en Duitse gevangenen in 1918 kwam hij uiteindelijk in Den Bosch terecht. Daar stierf hij uiteindelijk op 11 november 1918 aan Spaanse griep, een uur na het ingaan van de wapenstilstand.

Speciale tocht
Om de honderdste sterfdag van McMicking te vieren, heeft Bosschenaar Roger Rossmeisl een looptocht en een ceremonie georganiseerd. “We starten op zijn sterfplek, dat is het Johannes de Deo ziekenhuis”, vertelde Rossmeisl vrijdag in het ochtendprogramma Wakker! op Omroep Brabant Radio. “Daarna lopen we door de straten van Den Bosch, via zijn oude woonhuis naar de begraafplaats. Daar vindt de ceremonie plaats.”

Voor de gelegenheid komen er acht familieleden van McMicking naar Den Bosch. Ook zijn er elf veteranen van het Engelse leger aanwezig. “Er verder lopen er een hoop geïnteresseerden mee. Dat zijn er in totaal een stuk of veertig, veel meer dan ik had verwacht.”

'Opa vocht ook mee in de oorlog'
Rossmeisl woont op vijfhonderd meter van begraafplaats Orthen af. “Ik ben erg geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog. Mijn familie is in 1919 naar Tilburg gekomen. Mijn opa vocht ook mee in de oorlog, maar dan aan de Oostenrijks-Hongaarse kant.”

Door zijn interesse ontdekte hij het graf van McMicking. Hij besloot daarop dieper in het verhaal van deze man te duiken, die als enige soldaat in Den Bosch begraven ligt. De VPRO maakte er deze documentaire over.

Wie zondag mee wil lopen in de stoet, kan zich bij de groep aansluiten. “Maar het is niet de bedoeling dat er hele bussen met mensen naar Den Bosch komen, want ik ben maar alleen als begeleider”, aldus Rossmeisl.
pi_183044993
quote:
Opnieuw beschikbaar als podcast: Het Verlies van België
Blijf verwonderd!
Belgen en Nederlanders, ooit waren we inwoners van dezelfde staat: Het Koninkrijk der Nederlanden. Het was in 2015 precies 200 jaar geleden dat dit Koninkrijk ontstond. Op 16 maart 1815 riep Willem Frederik, een telg uit het Oranje-Nassau geslacht, zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. En op 21 september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. 15 jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk.

Opnieuw beschikbaar als podcast: Het Verlies van België
Maar wat weten we nog over die Willem I, wat voor iemand was hij? Wat liep er mis? Wat leidde uiteindelijk tot onze Belgische revolutie? En wie waren het eigenlijk die per se ‘Willem weg’ wilden?

In 2015 kon u bij Klara luisteren naar de reeks 'Het Verlies van België', en vanaf nu is die opnieuw beschikbaar als 5-delige podcast-reeks. U krijgt het hele verhaal te horen uit de mond van auteur en journalist Johan Op De Beeck. Na zijn boeiende Napoleon-reeks brengt hij ons nu een stuk vaderlandse geschiedenis. En iedereen met een beetje interesse voor de Belgische politiek zal hier ongetwijfeld een paar nieuwe inzichten kunnen verwerven.
https://klara.be/hetverliesvanbelgie
pi_183108782
quote:
VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, 11:40
DEEL DIT ARTIKEL:

100 jaar geleden: Vergissing van Troelstra in Rotterdam

Het is 11 november 1918. In het Algemeen Verkooplokaal aan de Goudsesingel in Rotterdam roept Pieter Jelles Troelstra op tot revolutie. De voorman van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) wil dat de regering de macht overdraagt aan de sociaal-democraten. Troelstra denkt dat de tijd in Nederland rijp is voor een proletarische revolutie. Dit in navolging van andere Europese landen.

GESCHREVEN DOOR
Marcia Tap
https://www.rijnmond.nl/n(...)oelstra-in-Rotterdam
  Spellchecker vrijdag 16 november 2018 @ 07:56:10 #171
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_183178155
Museum in het Donker geeft meer kleur aan Oorlogsmuseum in Overloon; het is een belevenis

'Museum in het donker’. Met die formule wil het Oorlogsmuseum in Overloon op zes winteravonden extra bezoekers naar het museum lokken. Niet overdag, maar als de nacht is gevallen een museum bezoeken. 250 Belangstellenden hadden zich aangemeld voor de eerste thema-avond.

Tijdens de eerste museumavond stond de Amerikaanse militair Vincent Speranza (93) centraal. De veteraan vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd om Bastogne. Na de film over de kleurrijke loopbaan van Speranza konden de bezoekers het museum bij maanlicht, aangevuld met theaterverlichting, bezoeken.

Janneke Kennis werkt bij het museum en heeft veel contact met Vincent Speranza: "Vincent geniet hier echt van, hij vindt dit geweldig. Vorige maand is hij hier geweest in zijn rolstoel. Hij heeft ons gezegd waar hij alle decorstukken wilde hebben. Hij was continu met zijn handen overal aan het wijzen". Vincent is de laatste jaren veranderd van een oorlogsheld in een feestbeest, zegt Janneke. "De oud-paratrooper rookt sigaren, drinkt whiskey en als hij even de kans krijgt zingt hij er ook nog bij".

Nieuwe sfeer
Museumdirecteur Erik van den Dungen is benieuwd naar de reactie van de bezoekers. “Haal je het daglicht weg dan kun je helemaal opnieuw beginnen en een compleet nieuwe sfeer neerzetten. Met deze verlichting is dat ook prima gelukt”, zegt Van den Dungen.

Dat vindt ook Eric Jakobs (48) uit Overloon. “Ik was hier zonder verwachting naartoe gekomen. Maar het is een belevenis. Ik vind het geweldig. Mooie sfeerverlichting. Dit gaat verder dan een paar lampjes bij een vliegtuig neerzetten. Vroeger heb ik hier nog gespeeld tussen de voertuigen.”
pi_183214204
quote:
November 1918: de maand waarin 20 Duitse vorsten moesten aftreden

Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het oude Europa. Zo verdwenen in enkele dagen tijd tientallen monarchieën die tot dan toe in Duitsland hadden bestaan. Vrijwel geruisloos.

Ann Biesemans, Tim Trachet
10:36
https://www.vrt.be/vrtnws(...)eerste-wereldoorlog/
pi_183236156
17-11-2018

Lage waterstand van stuwmeer onthult opnieuw “verloren” dorpje in Engeland

Begin jaren ‘40 kwam het dorp Derwent onder water te liggen na de bouw van het Ladybower- stuwmeer. Enkele ruïnes van dat dorp zijn nu opnieuw zichtbaar door de lage waterstand van het stuwmeer.


AFP

Begin jaren ‘40 kwam het dorp Derwent onder water te liggen na de bouw van het Ladybower- stuwmeer. Enkele ruïnes van dat dorp zijn nu opnieuw zichtbaar door de lage waterstand van het stuwmeer.
Door het lage waterpeil van het Ladybower-stuwmeer in het Engelse Derbyshire zijn de ruïnes van een “verloren” dorpje terug zichtbaar. Het dorp Derwent is in de jaren ’40 onder water gelopen na de creatie van het stuwmeer.
De dorpen Derwent en Ashopton lagen op de plek waar nu het stuwmeer is, dat tussen 1935 en 1943 is gecreëerd. De gebouwen van Ashopton werden afgebroken vooraleer het stuwmeer met water werd gevuld in 1943, maar in Derwent is dat niet gebeurd. Historische gebouwen, kerken en huizen van dat dorpje zijn dus “verdronken”.

Het stuwmeer was nodig om de bloeiende steden Derby, Sheffield, Nottingham en Leicester in die tijd te kunnen voorzien van voldoende water.


AFP

Het is niet voor het eerst dat de ruïnes zichtbaar zijn sinds de creatie van het stuwmeer. Dat gebeurde eerder al in 1976, door de hete zomermaanden in dat jaar. Ook in 1995 stond het waterpeil laag genoeg om de overblijfselen te kunnen zien. Na de droge lente en zomer is ook dit jaar het water van het stuwmeer enorm gezakt. De voorbije vier weken is dat zelfs zo laag dat nieuwsgierigen de ruïnes kunnen bezoeken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183258350
19-11-2018

Archeologen leggen nieuw fresco in Pompeii bloot



Archeologen hebben in Pompeii een nieuw fresco blootgelegd, en meteen een “scène vol sensualiteit”, aldus de opgravingssite vandaag. Het fresco beeldt een scène uit de Griekse mythologie uit, waarin de god Zeus in de gedaante van een zwaan de koningsdochter Leda verleidt en zwanger maakt.

De mythe van Zeus en Leda was in de antieke stad die in 79 na Christus onder de as van de vulkaan Vesuvius werd bedolven, erg populair. Afbeeldingen die naar de mythe verwijzen, werden in verschillende huizen teruggevonden. De pas ontdekte schildering toont een naakte Leda met een zwaan op de schoot. Het fresco werd gevonden in de slaapkamer van een huis aan de Via del Vesuvio.

Lees ook

Vijf ‘nieuwe’ skeletten in Pompeii tonen moment waarop vrouwen en kinderen tevergeefs probeerden te schuilen
“De buitengewone ontdekkingen duren voort”, zo schreef de baas van het archeologiepark, Massimo Osanna, op Instagram. In de loop van dit jaar vonden in Pompeii al verschillende belangrijke vondsten plaats. Naast stoffelijke resten van mensen bijvoorbeeld ook overblijfselen van paarden. Inscripties geven ook aan dat de vulkaan nabij Napels twee maanden later is uitgebarsten dan tot nu toe aangenomen.

Pompeii is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld en behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Italië.


EPA


EPA

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183258399
19-11-2018

ARCHEOLOGEN VINDEN STAD MET CONNECTIE NAAR TROJAANSE MYTHE



In Griekenland hebben archeologen de stad Tenea gevonden. De wortels van die stad liggen volgens sommige verhalen bij de Trojaanse mythe.

Sinds 2013 wordt er in de omgeving van Chiliomodi in de buurt van de stad Korinthië, gegraven. Bij opgravingen in september en oktober van 2018 kwamen vondsten vanuit de prehistorie tot de Romeinse tijd aan het licht die worden toegeschreven aan de stad Tenea. Het is voor het eerst dat de stad is gevonden met tastbare voorwerpen. Tot nu toe werd de stad alleen genoemd in mythes en teksten. Aan de hand van de vondsten die nu zijn, gedaan, kunnen archeologen voor het eerst de locatie van de stad vaststellen.

GRAVEN EN FUNDERINGEN OPGEGRAVEN
Bij de opgravingen dit najaar, werden verschillende graven en resten van gebouwen blootgelegd, waardoor de precieze locatie van de stad kon worden vastgesteld. Op basis van de vondsten en de grafgiften die werden opgegraven, concluderen de archeologen dat Tenea een rijke stad is geweest. Archeologen troffen munten en fragmenten van aardewerk aan, maar ook de funderingen van gebouwen en straten.

GRAVEN EN GRAFGIFTEN
De resten van de bebouwing stammen uit de hellenistische en Romeinse periode. Ook de graven die zijn gevonden, stammen uit die periodes. In een graf werden de resten van een moeder en een kind teruggevonden. In de graven werden veel sieraden en aardewerk gevonden. Veel van de lichamen in de graven waren ook voorzien van een muntje. Dat muntje hadden de doden nodig op weg naar de onderwereld. Daarmee konden ze de veerman die ze over de Styx naar de dodenwereld bracht betalen.

MYTHISCHE STAD
Tenea zou volgens de overlevering gesticht zijn door koning Agamemnon van Mycene. Nadat hij terugkeerde van de veldtocht naar Troje, zou hij krijgsgevangen Trojanen een nederzetting hebben laten stichten op de strategisch gelegen plaats langs de routes van Korinthië naar Argos en Mycene. De stad floreerde door de handel. Toen de Romeinen de regio bezetten, werd de stad gespaard. Het verhaal dat de stichters van Tenea net als de volgelingen van Aeneas –die Rome gesticht zou hebben- uit Troje zouden komen, was voor de Romeinen voldoende om de inwoners van Tenea als een broedervolk te zien. Vooral tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Septimus Severus (193-211) zou de stad grote economische bloei doormaken. Uit die tijd werden verschillende munten gevonden.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183258453
19-11-2018

MUMMIES VAN MESTKEVERS EN KATTEN GEVONDEN IN EGYPTE



Tijdens opgravingen in Egypte, zijn tientallen dierenmummies gevonden, waaronder mummies van mestkevers, katten en slangen. Dat maakte het Egyptische ministerie van Oudheden bekend. De opgravingen vonden plaats bij het graf van farao Oeserkaf, bij Sakkara.

In April begon het Egyptisch Ministerie van Oudheden in samenwerking met Franse en Britse onderzoekers opgravingen bij Sakkara. Tijdens de opgravingen troffen de archeologen meerdere tombes aan, waaronder de tombe van Khufu Imhat, de beheerder van de koninklijke gebouwen tijdens de overgangsperiode van de vijfde naar de zesde dynastie. Daarnaast zijn tombes voor katten uit het Nieuwe Rijk gevonden.

KATTENMUMMIES EN KROKODILLENMUMMIES
De archeologen troffen tientallen gemummificeerde katten aan, evenals zo’n honderd houten kattenbeeldjes en een bronzen beeld van de godin Bastet, die vaak met een kattenhoofd werd afgebeeld. In de dierentombes werden ook sarcofagen met gemummificeerde slangen en gemummificeerde krokodillen gevonden.

GEMUMMIFICEERDE SCARABEEËN
Bijzonder was de vondst van een aantal gemummificeerde scarabeeën. Die werden aangetroffen in een sarcofaag met deksel, waarop scarabeeën waren afgebeeld. De mestkevers waren in linnen gewikkeld en verkeerden nog in uitstekende staat. In een andere kleinere sarcofaag werden nog een aantal gemummificeerde mestkevers gevonden.

RESTEN VAN MENSEN
In de graven werden ook resten van begravingen van mensen gevonden. Er werden canopen, gevonden, manden met menselijke resten en stukken papyrus met daarop teksten uit het dodenboek, zodat de doden de weg naar het dodenrijk konden vinden. Daarbij werden ook veel amuletten gewijd aan verschillende goden gevonden, waaronder Anoebis, Horus en Isis.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183355127
quote:
'En toen begon het me te dagen: dit is een stad!'

ZA 3 NOVEMBER, 20:01BUITENLAND

GESCHREVEN DOOR
Bram Vermeulen
correspondent Zuid-Afrika

Om zijn drukke woonplaats Johannesburg te ontsnappen, gaat professor Karim Sadr graag wandelen in het natuurreservaat Suikerbosrand ten zuiden van de metropool. Daar stuitte hij al jaren geleden op hopen stenen die veel weg hadden van eeuwenoude nederzettingen. Pas toen hij het gebied vanuit de ruimte ging bekijken, met Google Earth en een lasertechnologie die LiDAR heet, begon hem te dagen: "Hier lag een hele stad".

De eerste bebouwing van het gebied blijkt uit de 15de eeuw te dateren, ruim vier eeuwen voor de eerste Europeanen arriveerden in het gebied dat nu Johannesburg heet. "Ik realiseerde me niet alleen hoe uitgebreid de stad was, maar ook hoe welvarend", zegt Sadr. Hij noemt de stad Kweneng, de hoofdstad van de Tswana-gemeenschap.
De ontdekking is groot nieuws onder de kenners van de geschiedenis van zuidelijk Afrika. "Dit verandert alles", zegt de directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, Jan-Bart Gewald. Dat heeft te maken met de koloniale vertelling over het gebied rondom Johannesburg. Volgens die vertelling troffen de eerste Europese kolonisten die in 1836 daar aankwamen een leeg land aan, met hier en daar wat nomaden en kleine huishoudens. Die vertelling rechtvaardigde koloniale wetten, zoals de Landwet uit 1913, en wetten uitgevaardigd door het apartheidsregime (1948-1994), die ruim 3,5 miljoen Zuid-Afrikanen van hun land verjoegen.

"Veel Zuid-Afrikanen is geleerd dat er niemand was hier. En dat is overduidelijk onwaar", zegt Sadr, uitkijkend over een nu overgroeid gebied dat hij beschrijft als "het centrum van een grote stad". De stad werd in 1820 verwoest in een burgeroorlog die bekend staat als de Difeqane.

Erkenning

Het werk van Sadr en zijn studenten van de Witwatersrand Universiteit is ook van grote betekenis voor de Tswana-gemeenschap, de Bakwena, wiens voorouders in de grond bij Suikerbosrand liggen begraven. "Wij hadden alleen onze orale geschiedenis en de verhalen die ons grootouders vertelden. Maar nu erkennen ook wetenschappers ons bestaan hier", zegt Jacob Ngakane, voorman van de Bakwena.

De Bakwena vechten al sinds het einde van de apartheid in 1994 voor teruggave van land waarvan zijn voorouders werden verdreven. Het werk van professor Sadr ziet hij als welkome hulp in dat gebied. Maar het woord ontdekking gebruikt hij liever niet. "De Nederlander Jan van Riebeeck (die in 1652 aan wal ging in Kaap de Goede Hoop, red.) ontdekt niets. Wij waren al. En we zullen altijd blijven. We gaan nergens heen."
voor video zie: https://nos.nl/artikel/22(...)dit-is-een-stad.html
pi_183452236
29-11-2018

"Sommige Chinese keizers lijnden hun graf uit met 'de poolster van de toekomst'"

Regeren is vooruitzien.

De Egyptische piramides kennen we allemaal. Maar wist je dat de wereldberoemde Chinese kiezer Qin Shi Huangdi – in zijn grafcomplex werd het terracottaleger aangetroffen – ook een soort piramide voor zichzelf liet oprichten? Het – nog altijd niet opgegraven – graf van de grondlegger van de Qin-dynastie gaat schuil onder een gigantische, kunstmatig aangelegde heuvel. Die heuvel heeft de vorm van een piramide. De basis heeft zijden die zo’n 350 meter lang zijn. En de heuvel is meer dan 40 meter hoog. En Qin Shi Huangdi bleek een trendsetter. De machthebbers van een volgende Chinese dynastie – de Westelijke Han – kozen er ook voor om onder zo’n piramide-achtige vorm begraven te worden. Al met al zijn ons meer dan veertig van deze Chinese piramides bekend, waarvan slechts een fractie grondig onderzocht is.

Oriëntatie
In een nieuwe studie heeft onderzoeker Giulio Magli zich nog eens over deze Chinese piramides gebogen. Hij richtte zich daarop op de oriëntatie van de piramides. En die blijkt – in sommige gevallen – wat vreemd te zijn.

Het belang van de windstreken
Het is over het algemeen wel bekend dat de Egyptenaren zich bij het uitlijnen van hun piramides lieten leiden door de windstreken. Een puntje op het noorden, een puntje op het zuiden, een puntje op het westen en een puntje op het oosten. En dat ging ze uitstekend af. Hoe ze het precies voor elkaar kregen? Daar wordt nog over gediscussieerd. Waarom ze het deden? Dat heeft alles te maken met de ideeën die de farao’s hadden over het hiernamaals. Aangenomen werd dat overledenen die een goed leven hadden geleid in de boot van de zonnegod – van oost naar west – langs de hemel reisden. En ook het noorden was belangrijk voor de Egyptenaren: tussen circumpolaire sterren zou zich de hemel bevinden waar de farao ook mocht vertoeven.

Afwijking
Hoewel er geen enkel verband is tussen de Egyptische en Chinese piramides zou je aan kunnen nemen dat ook de Chinezen hun piramides uitlijnden volgens de windstreken. Net als de Egyptische farao’s waren de Chinese keizers ervan overtuigd dat ze van hogerhand waren aangesteld als leiders. En ook de Chinese keizers dachten dat de hemel zich in het circumpolaire gebied bevond. En inderdaad: verschillende piramides zijn – behoorlijk nauwkeurig – uitgelijnd volgens de windstreken. Maar Magli ontdekte dat er ook piramides zijn die net niet op het noorden gericht zijn. En wat opvalt, is dat ze allemaal net dezelfde afwijking hebben. Hoe komt dat? Volgens Magli deden de Chinezen het bewust. Ze wilden hun piramides niet richten op het huidige verlengde van de aardas – waar in die tijd geen ster te vinden was – maar kozen ervoor om deze te richten op de ster die in de toekomst in het verlengde van de aardas aan de noordelijke hemelpool zou staan: Polaris, oftewel de Poolster.

Vandaag de dag ligt die ster dicht bij het verlengde van de aardas aan de noordelijke hemelpool, maar dat was in de tijd dat de Chinese keizers hun piramides optrokken, wel anders. Het is allemaal te herleiden naar de precessie van de aarde. Je zou onze planeet kunnen vergelijken met een tol die niet precies recht op staat. Het puntje van die tol – de aardas – wijst dus niet altijd in dezelfde richting. En daardoor vinden we op langere tijdschalen in het verlengde van de aardas niet altijd dezelfde sterren. De Chinese astronomen waren zich daarvan bewust, aldus Magli. In de tijd van de Han-keizers was de noordpool nog behoorlijk ver van Polaris verwijderd en de afstand tussen de noordpool en Polaris (in graden) komt netjes overeen met het aantal graden dat de Chinese piramides van het geografische noorden afwijken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183473512
quote:
DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018, 17:33
DEEL DIT ARTIKEL:

Museum Boerhaave viert 350ste verjaardag van eigen naamgever

LEIDEN - Het is feest in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave. Op 31 december is het precies 350 jaar geleden dat de naamgever van het museum is geboren. Om dat te vieren is er vanaf vrijdag de jubileumtentoonstelling 'Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap' te zien.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan een van de beroemdste mannen van Europa aan het eind van de 17de en begin van de 18de eeuw. Zijn roem dankte hij niet aan een belangrijke ontdekking, zegt museumconservator Tim Huisman: 'Zijn onderzoekende geest en systematische werkwijze maakte hem tot het prototype van een moderne onderzoeker en wetenschapper.'

Een van de hoogtepunten op de tentoonstelling is het familieportret van Rembrandt-leerling Aert de Gelder, dat Museum Boerhaave in bruikleen heeft van het Rijksmuseum. Het schilderij is voor het eerst weer te zien sinds het recentelijk werd gerestaureerd. Tot grote vreugde van Huisman: 'Op foto's is te zien dat er een gele sluier overhing. Nu is het weer kraakhelder geworden. Allerlei details zijn weer zichtbaar.'
https://www.omroepwest.nl(...)-van-eigen-naamgever
pi_183513831
29-11-2018

ARCHEOLOGEN ONTDEKKEN ANGELSAKSISCHE BEGRAAFPLAATS IN ENGELAND


Het graf waarin een vrouw met een baby in haar armen werd begraven
Sheffield University

In Scremby, in het Engelse Lincolnshire hebben archeologen een begraafplaats uit de vijfde en zesde eeuw ontdekt. Het is de grootste Angelsaksische begraafplaats in de regio en de eerste sinds de negentiende eeuw die is ontdekt.

ONTDEKT DOOR METAALDETECTORISTEN
De locatie kwam in beeld nadat een lokale amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een aantal Angelsaksische voorwerpen aantrof. Zulke voorwerpen waren eerder gevonden in vroege Angelsaksische begraafplaatsen en dat deed bij archeologen het vermoeden rijzen dat het nu ook wel eens om een begraafplaats kon gaan. onder leiding van archeologen van de Universiteit van Sheffield werd besloten om het gebied op te graven, voordat de grond door bijvoorbeeld landbouw te veel verstoord zou raken.

Een gezelschap van Internationale vrijwilligers, studenten van de University of Sheffield en medewerkers van nabijgelegen luchtmachtbases van de RAF onderzocht in de zomer van 2018 het gebied en vond daarbij twintig graven.

RIJKE GRAFGIFTEN: WAPENS EN SIERADEN
In alle twintig graven werden veel grafgiften aangetroffen. opvallend daarbij was dat de graven van veel vrouwen waren voorzien van bijzonder veel en rijke grafgiften. Zij droegen rijk versierde kettingen met kralen van barnsteen en kristal en rijk versierde broches. Twee van hen droegen zelfs zilveren ringen.

In het grafveld werden ook mannen aangetroffen. Hun grafgiften bestonden hoofdzakelijk uit wapens. Kinderen werden niet in het grafveld aangetroffen, al was een van de vrouwen begraven met een baby in haar armen.

GROOT ONDERZOEK NAAR SKELETTEN EN GRAFGIFTEN
De graven en de giften worden verder onderzocht om zo veel mogelijk te weten te komen over de gemeenschap die eens in de omgeving geleefd moet hebben. Ook hopen de archeologen zo te achterhalen waar de begraven mensen zijn opgegroeid. Dat kan veel zeggen over de migratiestromen in vijfde- en zesde-eeuws Engeland.

BRON EN AFBEELDING:
Sheffield University: Remains of Anglo-Saxon cemetery discovered

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183562188
quote:
De afgehakte handen van Leopold II
Canvas Curiosa geschiedenis oostende leopold II geschreven op 22 november 2018


Op de dijk van Oostende staat een ruiterstandbeeld van Leopold II, een controversieel monument. 'Dankbare Congolezen' brengen hulde aan de koning omdat hij hen uit de slavernij zou bevrijd hebben. In 2004 werd een bronzen hand van één van de Afrikanen afgezaagd om het schrikbewind van Leopold II aan te klagen. Wie zat achter deze actie en waarom?

Canvas Curiosa gaat op onderzoek…
https://www.canvas.be/can(...)anden-van-leopold-ii
pi_183579642
04-12-2018

Taaie leren laarzen samen met restanten van skelet gevonden in rivier Theems


MOLA Headlind Infrastructure Rondom de voeten van het skelet zat duidelijk een stevig paar leren laarzen.

Archeologen van MOLA Headlind Infrastructure ontdekten een nieuw skelet in de Theems in Engeland, dat dateert van de middeleeuwen. Samen met enkele beenderen bleven ook de leren kniehoge laarzen die de man droeg toen hij stierf, goed bewaard. Van degelijk schoeisel gesproken, schoeisel dat het de archeologen overigens erg makkelijk maakt om de identiteit van de man te achterhalen.

Op de bodem van de Theems vonden enkele archeologen onlangs de restanten van een skelet van meer dan vijf eeuwen oud. Hij lag met zijn hoofd naar de grond gericht en zijn rechterarm boven het hoofd wat suggereert dat hij viel of geduwd werd.

Maar nog merkwaardiger: al waren de kleren al lang vergaan, rondom de voeten zaten nog enkele kniehoge laarzen. Die zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Omdat het paar schoenen dat de man droeg toen hij stierf eerder uniek is, vroegen de archeologen zich af of zijn schoeisel wat meer over de identiteit van de man kon vertellen.


Leren laarzen in de middeleeuwen

Van het skelet konden de archeologen alvast afleiden dat de man leefde omstreeks het jaartal 1400 à 1500. Omdat het toen -tijdens de middeleeuwen- eerder uitzonderlijk was om met zulke hoge leren laarzen rond te lopen, was de zoektocht naar enkele antwoorden niet zo moeilijk. De botten waren niet versierd met gouden, zilveren of koperen details dus rijk was de man alvast niet.

Verder bleek nog dat de man met enkele gewrichtsaandoeningen kampte. Vooral zijn ruggengraat en heupgewricht waren ernstig aangetast wat op zware fysieke arbeid wijst. En vermoedelijk was de middeleeuwse man iets ouder dan 35 jaar de dag dat hij stierf.

Vermoedelijk ging het om een dokwerker, havenarbeider, visser of marinier. Vooral mariniers droegen destijds vaak leren laarzen. Dat bleek al uit eerdere vondsten waaronder het 16e-eeuwse oorlogsschip de Mary Rose dat dateert van de Tudordynastie. Het scheepswrak werd in 1971 ontdekt met aan boord nog meer dan 18.000 artefacten.

Geen kwaad opzet
Misschien werkte hij aan de rivier en viel hij, misschien werd hij verrast door het tij, misschien was hij zo moe waarop hij viel, misschien had hij wel gedronken. Maar de onderzoekers geloven niet meteen dat er kwaad opzet mee gemoeid was.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183596504
quote:
Vondst liefdesbrief in Leiden groot nieuws in Japan | Omroep West

LEIDEN - Het is landelijk nieuws in Japan: de ontdekking van een 3 meter lange Japanse liefdesbrief in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Het gaat om een brief van een Japanse prostituee aan Phillip von Siebold, de Leidse arts en Japankenner die in 1829 verbannen werd uit de Nederlandse handelsenclave Dejima bij Nagasaki.

Von Siebold is nog altijd de beroemdste Nederlander in Japan en misschien wel populairder dan Nijntje. Hij introduceerde als arts de westerse geneeskunst in Japan en bracht tegelijkertijd veel Japanse objecten naar Nederland. Dat varieerde van kimono’s, muziekinstrumenten, boeken en kaarten tot opgezette dieren. Veel daarvan is nu te zien in het Sieboldmuseum aan het Rapenburg in Leiden. Ook introduceerde hij de hortensia in Nederland.

In Japan trouwde hij met Sonogi, een prostituee die in Dejima de Nederlandse mannen gezelschap hield. ‘Er ontstond een relatie en ze kregen ook een kind samen’, weet Ivo Smits van de Universiteit Leiden. ‘Maar Von Siebold werd beschuldigd van spionage door de Japanners en moest met flinke tegenzin de enclave verlaten.’

Sonogi komt dichterbij

De brief die nu gevonden is, is de eerste brief die Sonogi aan Von Siebold schreef. ‘Heel bijzonder’, zegt Smits. ‘Het is prachtig dat-ie zo lang is en het is natuurlijk heel mooi dat je ‘m kan aanraken. Sonogi komt ineens ontzettend dichtbij.’
Voor video zie https://m.omroepwest.nl/nieuws/3734415~b297eac
pi_183667716
quote:
Poetin geeft brieven van koning Albert I aan België terug (en u kan ze lezen)

Een collectie persoonlijke brieven van koning Albert I die Vladimir Poetin begin dit jaar aan premier Charles Michel teruggaf, staat voortaan online. Dat meldt het Algemeen Rijksarchief. "Mogelijk gaat het om oorlogsbuit uit WO II", zegt algemeen directeur Karel Velle aan VRT NWS.

Alexander Verstraete
18:02
Voor video: https://www.vrt.be/vrtnws(...)rt-i-aan-belgie-ter/
  dinsdag 11 december 2018 @ 19:56:39 #186
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_183667902
quote:

Putins Stasi-Ausweis in Dresdner Archiv gefunden
"Es ist schon eine kleine Sensation": Russlands Präsident Putin war in den Achtzigerjahren als KGB-Offizier in Dresden stationiert - und hatte auch einen Ausweis der Stasi. Das Dokument wurde zufällig entdeckt.

Russlands Präsident Wladimir Putin war nicht immer Politiker. Vor dem Zusammenbruch der Sowjetunion war er Offizier des KGB-Geheimdiensts. In dieser Funktion war der heute 66-jährige russische Präsident in Dresden tätig. Dort hatte er auch einen Ausweis der Staatssicherheit der DDR, wie nun bekannt wurde. Das Dokument habe jahrelang unbemerkt im Archiv gelegen, sagte der Dresdner Außenstellenleiter der Stasiunterlagenbehörde, Konrad Felber. Der Ausweis war am 31. Dezember 1985 ausgestellt und bis Ende 1989 immer wieder verlängert worden. (Spiegel).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_183717578
quote:
WOENSDAG 12 DECEMBER 2018, 21:36
DEEL DIT ARTIKEL:

Vijf vragen over: het standbeeld van Aletta Jacobs

DEN HAAG - In 2019 wordt er een standbeeld van Aletta onthuld in Den Haag. De gehele Haagse gemeenteraad staat achter het voorstel van de PvdA die meer standbeelden wil van vrouwen die wat hebben betekend voor de samenleving. Jacobs is mogelijk het eerste in een reeks standbeelden. Maar nu de vraag: wie was Aletta Jacobs en waarom moet er een standbeeld van haar in Den Haag komen? Wij zochten het uit.
https://www.omroepwest.nl(...)ld-van-Aletta-Jacobs
pi_183733984
quote:
Van sansculotten over de baret van Che Guevara tot de gele hesjes: de geschiedenis bulkt van revolutionaire kledij

In enkele weken tijd zijn gele hesjes een herkenbaar attribuut geworden van een protestbeweging. Maar niets is nieuw. Een overzicht van de meest revolutionaire kledij uit de geschiedenis: over de sansculotten, de pet van Mao, de baret van Che Guevara, zelfs helemaal naakt.

Jos Vandervelden
wo 12 dec 20:49
NSFW: https://www.vrt.be/vrtnws(...)a-tot-de-gele-hesje/
pi_183738009
quote:
Google opent virtuele versie afgebrand museum Brazilië

In september brandde het Nationaal Museum van Brazilië af. De verloren collectie is voor een deel weer te zien in een nieuwe virtuele versie van het museum die Google donderdag online heeft gezet.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)rand-museum-brazilie
pi_183767395
quote:
Prentenboek Reinaert de Vos verovert Nederland, waarom is de sluwe vos zo aantrekkelijk?

Een hedendaagse hertaling van Reinaert de Vos met tekeningen van bijna 20 illustratoren is aan een opmars in Nederland bezig. Wat is de aantrekkingskracht van de sluwe vos?

Kristien Bonneure
10:22
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-verovert-nederland/
pi_183784699
quote:
Moet dat serieus uitgelegd worden, ik dacht dat dat algemene kennis was.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_183800494
quote:
Wie vrijgezel was, moest extra belasting betalen
Zondag, 07:35

Tsaar Peter de Grote wilde dat zijn Russen met de tijd meegingen en hun baard afknipten, de Engelse premier William Pitt had hard geld nodig om zijn oorlog tegen de Fransen te kunnen betalen en keizer Augustus en dictator Mussolini zagen de bevolking graag groeien. Wat doe je dan als leider? Belasting heffen.

Twintig 'bizarre belastingen' van over de hele wereld vormen vanaf dit weekend het onderwerp van een tentoonstelling in het Belasting- en douanemuseum in Rotterdam.

Het valt niet mee om belastingen aantrekkelijk uit te stallen in een museumzaal. "We hebben eigenlijk maar een paar museumstukken", legt conservator Wim van Es uit. Zoals bijvoorbeeld een klein zilveren muntje, met daarop een neus, een puntige snor, een sik en wat Russische letters.

Het stuk stamt uit de tijd van tsaar Peter de Grote. Toen die terugkwam in Rusland na zijn verblijf in West-Europa, was hij tot het inzicht gekomen dat het dragen van baarden niet hygiënisch is. Alle baarden moesten eraf. Wie zijn baard toch liet staan moest belasting betalen. "Het muntje was het bewijs dat iemand baardbelasting had betaald", verklaart Van Es.

Elke belasting een eigen kleur

In de museumzaal hangt het muntje achter glas, voor een kappersstoel naast een draaiend kappersuithangbord. Alles is roze geverfd. "Elke belasting heeft zijn eigen kleur." Dat maakt de tentoonstelling aantrekkelijker voor posts op sociale media. Wie wil, kan in de roze kappersstoel gaan zitten en een selfie nemen.

Even verderop staat een levensgrote pop van een jonge man, vanaf de grond reiken vrouwenarmen naar hem omhoog. Allemaal feloranje. Van Es: "Dat is de vrijgezel. Onder de Romeinse keizer Augustus en ook onder dictator Mussolini moesten vrijgezellen belasting betalen." Om maar te stimuleren dat ze zo snel mogelijk zouden trouwen en kinderen krijgen, zodat de bevolking zou groeien.

In een blauwe vitrine ligt een oud spel kaarten uitgestald. Op de schoppenaas staat een stempel: bewijs dat de speelkaartenbelasting is betaald. Vanaf de 16e eeuw moest iedereen van buiten het gewest Holland betalen voor de invoer van het spel, dat werd doorberekend aan de koper. Een voorloper van de omzetbelasting, volgens de conservator.

Geen groot succes, legt Van Es uit. "Speelkaarten werden massaal gesmokkeld vanuit België. De naleving van de belastingwet kostte meer dan dat het opleverde. En dus is die weer afgeschaft."
De belasting die William Pitt in de 18e eeuw op klokken en horloges invoerde had ook weinig effect. Het was een noodgreep van de Engelse premier om te voorkomen dat het land door de oorlog tegen de Fransen failliet zou gaan.

Dat leidde tot veel verzet. Niet alleen onder klokkenmakers: burgers deden massaal hun uurwerken weg. In herbergen en pubs kwamen juist klokken met grote wijzerplaten te hangen, voor wie gratis wilde weten hoe laat het was. Binnen een jaar was de belasting geschiedenis.

Het Belasting- en douanemuseum hoort bij het ministerie van Financiën. Heel soms ontstaan daardoor tegenstrijdige belangen, vertelt conservator Wim van Es. Een mogelijke tentoonstelling over belastingparadijzen heeft hij een paar jaar terug zelf maar bij voorbaat afgeblazen, omdat het onderwerp politiek te gevoelig lag.

Bij elkaar vormen de twintig belastingen een inkijkje in de samenleving, denkt Van Es. "Dat is de essentie van belastingen. Als je de geschiedenis bekijkt, dan is die zo nauw verbonden met de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. En niet alleen de geschiedenis: het democratisch systeem dat we hebben is mede gebouwd op belastingen. En dat we als burger weten dat ze worden vastgesteld door een regering die we zelf kiezen."

Want uiteindelijk moeten we er maar blij mee zijn dat we ze betalen, vindt hij. "Dagelijks profiteer je, bewust of onbewust, van het geweldige stelsel dat we hebben. Alles dat je terugkrijgt van de overheid: van de straatverlichting die 's nachts brandt, tot het onderwijs dat we kunnen genieten tegen relatief lage kosten. Wees je daarvan bewust en geniet ervan."
https://nos.nl/artikel/22(...)lasting-betalen.html
pi_183801909
17-12-2018

11-jarige scholieren ontdekken dat vloot spookschepen nog steeds verder ‘vaart’


Carlos Ayesta - Guillaume Bre Illustratiebeeld

In Mallows bay, een kleine baai in Maryland in de Verenigde Staten, liggen meer dan 200 scheepswrakken, aandenkens aan WOI en WOII. Sommige dateren zelfs van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). En ze bewegen. Dat ontdekten enkele nieuwsgierige 11-jarige scholieren na een schooluitstapje.

Mallows Bay is Maryland is een wereldberoemde baai in de Potomac rivier. Er liggen maar liefst 230 schepen, restanten van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de Amerikaanse Burgeroorlog leverde enkele militaire scheepswrakken op. De wrakken zijn er overigens niet toevallig maar met opzet tot zinken gebracht, na de strijd. Op die manier trachtte men het verleden te bewaren voor de toekomst.

Tijdens een uitstap naar de fameuze baai, stelden een groepje 11-jarigen zich vervolgens de vraag wat er eigenlijk allemaal met de schepen gebeurde nadat ze zonken. Ze voeren nog enkele kilometers verder, zo blijkt uit hun onderzoek dat ze samen met een lid van de American Geophysical Union (AGU) voerden.

‘Vergane glorie’
Voordat ze tot die conclusie kwamen, raadpleegden ze kaarten met bekende scheepsposities doorheen de tijd. Daaruit bleek dat de wrakken zich niet veel aantrokken van hun zogenaamde vergane glorie. Enkele schepen voeren zelfs nog 32 kilometer verder sinds de dag dat ze zonken. Dat komt voornamelijk door natuurfenomenen waaronder overstromingen, erosie en hevige stormen.

Marien heiligdom
Momenteel vormen de scheepswrakken een habitat voor het lokale ecosysteem. Denk daarbij aan Amerikaanse arenden die de baai af en toe bezoeken, vissen die er rondzwemmen en andere dieren en plantjes die er leven.

Omdat het maritiem leven er zo uitgebreid is, en er ongelofelijk veel schepen met een verhaal liggen, overweegt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten zelfs om het gebied te erkennen als ‘marien heiligdom’.

Jammer genoeg dreigen degradatie en drift roet in het eten te gooien. Delen van de wrakken, blootgesteld aan verschillende natuurelementen, vertonen immers al ernstige alteraties. Verder onderzoek moet uitwijzen of de vloot nog een tijdje verder kan ‘spoken’.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183801927
17-12-2018

Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte

De graftombe is prachtig versierd met onder meer kleurrijke muurtekeningen.

De tombe is opgericht voor Wahtye: een zeer belangrijke ambtenaar en priester die de farao Neferirkare diende. Neferirkare was de derde farao uit de vijfde dynastie van Egypte en regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus. Het betekent dat de tombe die nu in Egypte is teruggevonden bijna 4500 jaar oud is. Ondanks die hoge leeftijd is de tombe uitstekend bewaard gebleven.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Priester en inspecteur
Wahtye was zoals gezegd een belangrijk man in de tijd van Neferirkare. In de tombe wordt hij onder meer betiteld als de koninklijke priester en inspecteur van de heilige boot. Op de wanden van de tombe zijn verschillende kleurrijke taferelen ontdekt. De meeste ervan laten de overledene zien, in het gezeldschap van zijn moeder (Merit Meen), vrouw (aangeduid als Weret Ptah) en verdere familie. Ook zijn er wandschilderingen van zeilboten, de jacht, de productie van aardwerk en wijn teruggevonden.


De ingang van de tombe. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Beelden
Daarnaast zijn in het bovenste deel van de tombe zo’n achttien niches ontdekt waarin maar liefst 24, wederom kleurrijke, beelden staan. Het gaat om beelden van de overledene en zijn familie. In een lager gelegen deel van de tombe zijn nog eens 26 kleine niches aangetroffen met daarin 31 in de rotsen uitgehakte beelden. Waarschijnlijk zijn ook dit afbeeldingen van de overledene en zijn familie.


Enkele beelden die in niches in de tombe staan. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De tombe is opgebouwd uit een tien meter lange hal, een kelder en meerdere grafkamers. Die grafkamers moeten nog onderzocht worden. In één ervan zou de Wahtye begraven liggen. In de andere verwachten archeologen de resten van zijn moeder aan te treffen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183885226
quote:
Waarom roodborsten op kerstkaarten staan
Geplaatst op 17 december 2018

Iedere wintervogel verdient een plekje op zo’n gezellig besneeuwde kerstkaart die u binnenkort misschien krijgt. Toch is het altijd en eeuwig de roodborst die erop pronkt. Waarom geen goudvink, of een grote bonte specht? Om maar wat te noemen.
https://www.vogelbescherm(...)p-kerstkaarten-staat
pi_183887928
quote:
Windkracht 6 niet genoeg voor historische zeilwagen | Omroep West

DEN HAAG - Wat in het jaar 1602 wel lukte, is deze vrijdag niet gelukt. De replica van de historische zeilwagen van ingenieur Simon Stevin kwam ondanks een flinke wind, gehesen zeilen en het nodige duw- en trekwerk niet van zijn plek. Het was de bedoeling om van Scheveningen naar Wassenaar te rijden.
https://m.omroepwest.nl/nieuws/3741774~c0fa309
pi_183931966
quote:
De ontploffing van Krakatau in 1883: de eerste "wereldwijde" ramp, lang voor de tsunami in Indonesië

De vulkaan die in Indonesië dood en vernieling heeft gezaaid, ontplofte al eens eerder. Dat gebeurde in augustus 1883 met tienduizenden doden tot gevolg. Zowel door meteorologische effecten als door technologische vernieuwing was de ramp destijds wereldwijd voelbaar.

Alexander Verstraete
19:21
https://www.vrt.be/vrtnws(...)te-wereldwijde-ramp/
  Spellchecker zondag 23 december 2018 @ 23:10:02 #198
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_183932315
Vrijwilligers maken zich op voor lichtjes op de oorlogsbegraafplaatsen
BERGEN OP ZOOM - Op 24 december zullen er ruim 2400 kaarsjes branden op de oorlogsgraven van Bergen op Zoom. De organisatie heeft zeer veel aanmeldingen mogen ontvangen van vele vrijwilligers die mee zullen werken om deze avond te laten slagen.

Om 15.15 uur begint het opening-programma. Burgemeester van Woensdrecht, Bergen op Zoom en de Voorzitter van 75 bevrijding Bergen op Zoom zullen het eerste kaarsje plaatsen. Daarna zullen de velden verder verlicht worden door het plaatsen van de vele kaarsjes. Er zullen alleen doedelzakspelers zijn en verder geen toespraken. Rond 18.00 uur is de afsluiting. De herdenking zal altijd doorgang vinden, ook al is het weer slecht.

De organisatie laat verder weten dat er ook 1 kaarsje extra zal branden voor Wim Musters die mede organisator was van het evenement. De lichtjes avond wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary club de Brabantse wal, Rotary club noord en de Stichting 75 jaar bevrijding Brabantse wal. Het is de bedoeling dat het komende jaren op kerstavond herhaald blijft worden aldus de organisatie.

Zie ook 2400 indrukwekkende laatste rustplaatsen in Bergen op Zoom
Helaas een premium-artikel ....
Dus kan alleen maar dit quoten:
Op de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom worden maandag 2400 kaarsjes geplaatst. Een eerbetoon aan de jongemannen die sneuvelden en ver van huis werden begraven. Enkele achtergronden over de twee erevelden.
Ruim 2400 graven
De twee oorlogskerkhoven behoren samen tot de grootste van het land. Ze zijn te zien vanaf de A58, niet ver van knooppunt Zoomland, en worden van elkaar gescheiden door een smalle groenstrook. De Bergen-op-Zoom War Cemetary, de officiële naam, telt 1296 graven. De soldaten kwamen met name uit Groot-Brittannië, maar ook uit onder meer Australië en Nieuw-Zeeland. Bij het naastgelegen Bergen-op-Zoom Canadian War Cemetery gaat het om 1115 graven. Bij elkaar ruim 2400 graven.

Voorbeelden van andere grote oorlogskerkhoven van het Gemenebest in Nederland: Groesbeek (2619 graven), Oosterbeek (1770), Jonkerbos bij Nijmegen (1643) en Holten (1394). In het Limburgse Ysselsteyn ligt een Duitse oorlogsbegraafplaats met zo’n 32.000 graven en in Margraten een begraafplaats ter herinnering aan 8301 Amerikanen. Op het Nationaal Ereveld in Loenen rusten bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.
West-Brabant kent onder meer het Pools Militair Ereveld in Breda waar 161 gesneuvelde Polen hun laatste rustplaats hebben en in Willemstad is een Belgische Erebegraafplaats. Hier werden 134 Belgische krijgsgevangenen begraven die omkwamen met de ramp met de Rhenus 127. Dit schip vervoerde op 30 mei 1940 1200 krijgsgevangenen en voer op het Hollandsch Diep bij Willemstad tegen een mijn.

Waarom twee begraafplaatsen naast elkaar?
“Canada heeft er destijds voor gekozen om zoveel mogelijk gesneuvelde soldaten bij elkaar te begraven", vertelt Alex Kalma van de Commonwealth War Graves Commission, de organisatie die in 150 landen wereldwijd verantwoordelijk is voor begraafplaatsen en bijna 1,7 miljoen graven van gesneuvelde militairen uit het Gemenebest. Canadezen die al waren begraven, werden niet herbegraven.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 29 december 2018 @ 00:29:28 #199
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_184049174
Oscar Winner Peter Jackson to retell The Dam Busters’ story.

Peter Jackson has confirmed that he still holds the film rights to the iconic Dam Busters story and that he is keen to get a re-make into production soon.

https://m.warhistoryonlin(...)r-peter-jackson.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_184074647
quote:
Stijgende prijzen, vollere schatkist: btw viert vijftigste verjaardag

24 december 2018 15:56
Aangepast: 27 december 2018 14:42

Er is er een jarig, hoera, hoera. Dat kun je wel zien dat is de btw. Maar of wij dat allen zo prettig - ja, ja - vinden? De mensen stonden een halve eeuw geleden bepaald niet te juichen. "Een funeste belasting met rampzalige gevolgen!"
https://www.rtlnieuws.nl/(...)en-koopkracht-verzet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')