abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_180367157
quote:
0s.gif Op donderdag 5 juli 2018 09:40 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
02-07-2018

Enorme sarcofaag opgegraven in Alexandrië

Het is de grootste sarcofaag die ooit in de oude stad in Egypte is teruggevonden.

(scientias.nl)
Wanneer/is de sarcofaag geopend?
pi_180369689
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 juli 2018 01:53 schreef Adrie072 het volgende:

[..]

Wanneer/is de sarcofaag geopend?
Zover ik weet is de sarcofaag nog niet geopend en is het nog niet bekend wanneer het geopend zal worden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 10 juli 2018 @ 15:15:15 #103
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180375923
quote:

‘Spectaculair’ oud ijzer uit de Maas
Twee ton historisch ijzer uit de bedding van de Maas levert een dwarsdoorsnede op van meer dan duizend jaar geschiedenis.

De speerpunten van pakweg elfhonderd jaar oud zijn de mooiste, vindt Jan Roymans, van de duizenden historische vondsten die ze de afgelopen jaren in het Grensmaasgebied tussen Maastricht en Roosteren hebben gedaan. „In elk geval de meest onverwachte.” (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
_O_
pi_180392966
Spectaculair inderdaad ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180392971
10-07-2018

Mogelijk oudste uittreksel uit Odyssee ontdekt bij opgravingen in Griekenland


 © EPA

Archeologen hebben bij opgravingen in Griekenland een kleitablet ontdekt die mogelijk het oudste geschreven uittreksel is van de Odyssee van Homerus dat ooit werd gevonden. Dat zegt de Griekse minister van Cultuur.

De tablet werd ontdekt vlakbij de ruïnes van de tempel van Zeus in de oude stad Olympia en zou stammen uit de Romeinse tijd. Een exacte datering is er voorlopig nog niet, maar de vondst is “een grote archeologische, epigrafische, literaire en historische ontdekking” volgens het ministerie van cultuur in Griekenland.

Zwerftocht

De Odyssee stamt vermoedelijk uit de achtste eeuw voor Christus en vertelt het verhaal van de zwerftocht van de held Odysseus na de Trojaanse oorlog en zijn thuiskomst na 10 jaar op het eiland Ithaka. Het gedicht van 12.000 versregels is opgedeeld in 24 boeken.

De kleitablet die door Griekse en Duitse archeologen werd gevonden, telt 13 verzen uit het 14de boek. Daarin spreekt de held na zijn terugkeer op Ithaka tot zijn vriend en zwijnenhoeder Eumaios.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 16 juli 2018 @ 21:51:01 #106
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180523774
Ricardonlund twitterde op maandag 16-07-2018 om 11:10:37 Ten year old Richard II was crowned #OTD in 1399. Here's a lovely #medieval gold hardi d'or struck at Bordeaux @FitzMuseum_UK like the Anglo-Gallic coins of his father, the Black Prince, it shows the king pointing menacingly to his drawn #sword https://t.co/qVy1VrSC79 reageer retweet
  dinsdag 17 juli 2018 @ 23:22:24 #107
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180548159
AHAhistorians twitterde op maandag 16-07-2018 om 20:01:00 Ever come back from the archives with hundreds, if not thousands, of photos? A new app called @tropy can help historians organize and annotate their images! Read more in #AHAPerspectives: https://t.co/i7YuZLU1LU reageer retweet
pi_180552019
17-07-2018

14.400 jaar oud brood ontdekt in Jordanië

Het brood werd zo’n 4000 jaar voor de opkomst van de landbouw gebakken.

Het suggereert dat jagers en verzamelaars meer dan 14.000 jaar geleden wilde granen gebruikten om brood te bakken. En mogelijk vonden ze dat brood zo lekker dat het ze aanmoedigde om granen te gaan verbouwen en dus bijdroeg aan de opkomst van de landbouw. Dat schrijven onderzoekers in het blad PNAS.

Wilde granen
Een analyse van de verkoolde broodresten wijst uit dat het brood werd gemaakt van wilde voorouders van gedomesticeerde granen, zoals eenkoorn, gerst en haver. De wilde granen werden vermalen, gezeefd en gekneed alvorens men deze bakte. De teruggevonden resten doen sterk denken aan ongedesemde broden die eerder in verschillende Neolithische en Romeinse nederzettingen in Europa en Turkije zijn ontdekt. “Dus we weten nu dat broodachtige producten lang voor de ontwikkeling van de landbouw werden geproduceerd,” aldus onderzoeker Amaia Arranz Otaegui.


In het midden de plek waar de resten van het brood werden teruggevonden. Ooit brandde hier een vuurtje waarboven het brood waarschijnlijk werd gebakken. Afbeelding: Alexis Pantos.

Natufiërs
Wetenschappers ontdekten de verkoolde resten van een platbrood in het noordoosten van Jordanië. Hier woonden meer dan 14.000 jaar geleden de Natufiërs, een volk dat vóór de opkomst van de landbouw reeds in nederzettingen leefde en in zekere zin zijn tijd vooruit was. De ontdekking van brood in zo’n nederzetting onderschrijft dat. “Natufische jagers en verzamelaars zijn met name heel interessant voor ons, omdat ze leefden in een overgangsperiode waarin mensen minder gingen bewegen en hun dieet begon te veranderen,” legt onderzoeker Tobias Richter uit. “Sikkelvormige en andere stenen gereedschappen die we in gebieden van de Natufiërs hebben teruggevonden, zorgden er allang voor dat archeologen vermoedden dat deze mensen planten op een andere en misschien effectiever manier gebruikten. Maar de ontdekking van platbrood (…) is het eerste bewijs dat ze brood maakten en laat zien dat men het bakken vóór de plantenkweek al had uitgevonden. Dus dit bewijs bevestigt enkele van onze ideeën. En het kan inderdaad zijn dat de tijdrovende productie van brood op basis van wilde granen één van de drijvende krachten was achter de latere landbouwrevolutie waarbij wilde granen gekweekt werden om zo gemakkelijkere voedselbronnen te verkrijgen.”

Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen of dit brood inderdaad één van de redenen was dat mensen landbouw gingen bedrijven. Maar ook onderzoeker Dorian Fuller is ervan overtuigd dat het zeker een rol heeft gespeeld. Hij benadrukt nog eens dat het bakken van brood een arbeidsintensief proces is. “Het vereist onder meer dat je de graden pelt, vermaalt, kneedt en bakt. Dat het vóór de opkomst van de landbouw al werd geproduceerd, suggereert dat het gezien werd als iets speciaals en het verlangen om meer van dit speciale voedsel te maken, droeg waarschijnlijk bij aan de beslissing om planten te gaan kweken.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180552043
16-07-2018

Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombe

De ogen van het doodsmasker kijken je 2600 jaar later nog steeds indringend aan.

Archeologen ontdekten het masker in de tombe van een Egyptische priester. De priester leefde in de Saïstijd (tussen 664 en 404 voor Christus). Voorlopig onderzoek wijst uit dat het doodsmasker gemaakt is van verguld zilver. De ogen zijn ingelegd met calciet, obsidiaan en een zwarte edelsteen (waarschijnlijk een onyx).


Afbeelding: University of Tübingen / Ramadan B. Hussein.

Sensatie
“De ontdekking van dit masker kan een sensatie genoemd worden,” stelt onderzoeker Ramadan Badry Hussein. “Er zijn maar heel weinig maskers van kostbaar metaal tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, omdat de tombes van de meeste oude Egyptische hoogwaardigheidsbekleders in de oudheid leeg werden geroofd.” Buitgemaakte doodsmaskers van waardevolle metalen werden vervolgens door de rovers omgesmolten. “Oude Egyptische doodsmaskers van goud of zilver zijn extreem zeldzaam,” stelt ook onderzoeker Christian Leitz. “We kennen slechts twee vergelijkbare vondsten afkomstig uit twee private tombes, waarvan de meest recente vondst in 1939 werd gedaan.” En ook in koninklijke tombes hebben onderzoekers maar enkele van deze doodsmaskers teruggevonden.

Priester
Het moge duidelijk zijn; dit masker is heel uniek. Onderzoekers troffen het aan op het gezicht van een mummie die in een houten en zwaar beschadigde kist lag. Op de kist zijn nog wel de namen en titels van de man die hier ter ruste werd gelegd, zichtbaar. Het gaat om de Tweede Priester van de godin Moet en de priester van de godin Niut-shaes (de godin Moet in de gedaante van een slang).


Een 3D-laserscan van het tombe-complex. Afbeelding: University of
Tübingen, eScience Center.

De tombe waarin archeologen dit prachtige doodsmasker hebben ontdekt, maakt deel uit van een complex dat verschillende schachtgraven telt, waarvan sommige wel dertig meter diep liggen. In het complex troffen de onderzoekers ook een ondergrondse ruimte aan waarin de oude Egyptenaren overleden mensen mummificeerden. Hier werden onder meer maatbekers en kommen aangetroffen met daarop de namen van oliën en andere substanties die gebruikt werden tijdens het mummificeren.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180552079
13-07-2018

Mysterieus stukje papyrus blijkt medisch boekwerkje uit de Oudheid te zijn

Het is mogelijk geschreven door de beroemde Romeinse arts Galen.

Het mysterie is eindelijk opgelost: onderzoekers hebben uitgevogeld wat een in spiegelschrift geschreven stukje papyrus daadwerkelijk inhoudt. Het exemplaar is onderdeel van de Basel papyruscollectie en hield onderzoekers voor generaties lang bezig. “Het is een sensationele ontdekking,” zegt hoogleraar Sabine Huebner.

Basel papyruscollectie
De Basel papyruscollectie bestaat uit 65 stukken, geschreven in vijf talen. In 1900 kocht de Universiteit van Basel de stukken op voor het onderwijzen van klassieke studies, met uitzondering van twee papyri. Deze twee kwamen in 16e eeuw al in Basel aan en maakten waarschijnlijk deel uit van de kunstcollectie van Basilius Amerbach.

Spiegelschrift
De papyrus werd tot nu toe beschouwd als uniek in de wereld van de papyrologie. Het document was namelijk in spiegelschrift op beide zijde beschreven. Dit bracht generaties van onderzoekers in de war. Alleen door ultraviolet- en infraroodbeelden kon vastgesteld worden dat dit 2000 jaar oude document helemaal geen enkele papyrus is. Het blijken verschillende lagen van papyrus te zijn, die aan elkaar geplakt waren. Een gespecialiseerde papyrusrestaurateur werd naar Basel gebracht om de vellen zo voorzichtig mogelijk van elkaar te scheiden. Hierdoor kon het Griekse document voor het eerst worden gedecodeerd.


De restauratie van het stukje papyrus, waardoor het 2000 jaar oude document opnieuw leesbaar werd. Foto: Universiteit van Basel

Medisch boekwerkje
Het beslissende antwoord kwam uit Italië. Een expert zag parallellen met de beroemde papyri van Ravenna. Deze omvatten veel antieke manuscripten van de beroemde Romeinse arts Galen, die later werden hergebruikt en overschreven. Met het mysterieuze stukje papyrus kon misschien wel hetzelfde aan de hand zijn. En deze theorie werd bevestigd. “We kunnen nu stellen dat het een medische tekst uit de late oudheid is die het fenomeen hysterische apneu beschrijft,” zegt Huebner. “We nemen daarom aan dat het een tekst is van de Romeinse arts Galen, of misschien een onbekend commentaar op zijn werk.” Na Hippocrates wordt Galenius beschouwd als een belangrijke arts in de oudheid. “De meerderheid van papyri zijn documenten zoals brieven, contracten en bonnen. Dit is echter een literaire tekst en is daarom enorm waardevol.”

Nu het mysterie dan eindelijk is opgelost, zal het onderzoek naar de Basel papyri een nieuwe fase ingaan. Huebner hoopt een extra impuls te geven aan papyrusonderzoek, met name door de gedigitaliseerde collectie te delen met internationale databases. Omdat papyri vaak alleen in fragmenten of stukjes overblijft, zijn uitwisselingen met andere papyruscollecties heel belangrijk. “De papyri maken allemaal deel uit van een grotere context,” zegt Huebner. “Mensen die worden genoemd in de papyrusteksten van Basel kunnen opnieuw verschijnen in andere papyri, ondergebracht in andere steden. De digitale mogelijkheden stellen ons daarom in staat om deze mozaïekstukken opnieuw samen te voegen tot een groter geheel.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180602215
18-07-2018

Wrak van Russisch oorlogsschip met “112 miljard euro aan goud aan boord” gevonden voor kust Zuid-Korea


Shinil Group De Dmitrii Donskoy in betere tijden.

Een Zuid-Koreaans bergingsbedrijf heeft het wrak gevonden van een Russisch oorloggschip dat 113 jaar geleden ten onder ging. Aan boord van het schip zou zich nog steeds 200 ton goud bevinden, goed voor een totale waarde van 112 miljard euro.

Het Russische schip Dmitrii Donskoy ging ten onder in 1905 tijdens de zeeslag van Tsushima voor het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo, waar 38 Baltische schepen en 89 Japanse schepen een strijd uitvochten in de Russisch-Japanse oorlog.


Shinil Group

Een team van experts uit Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekte het wrak zondag op een diepte van ongeveer 400 meter. Ze gebruikten twee bemande duikbootjes om beelden van het wrak te maken.
Uit de beelden blijkt de uitvoerige schade die het schip opliep na een confrontatie met Japanse oorlogsschepen in mei 1905, alsook de ondertussen met zeeleven begroeide kanonnen en geweren, ankers, masten en het stuurwiel.

Schat aan boord?
Volgens de overlevering zou de Dmitrii Donskoy 5.500 dozen met goudstaven en gouden munten aan boord gehad hebben die het uit de handen van de Japanners wilde houden. Dat geld zou dienen voor de betaling van bemanningsleden en aanmeerkosten.

Echt bewijs dat het schip goud aan boord had, bestaat echter niet. Volgens wetenschappers is het onwaarschijnlijk dat een oorlogsschip een dergelijke waardevolle lading aan boord zou hebben. Kirill Kolesnichenko, professor sociale wetenschappen aan de Federale Universiteit van het Verre Oosten in Vladivostok, wijst erop dat het onveilig is om al je geld aan boord van één schip te houden, zo vertelde hij aan de Russische nieuwssite RIA Novosti. Bovendien is het bizar dat Rusland het geld per schip zou vervoeren, terwijl het veel veiliger zou zijn om het per trein naar Vladivostok over te brengen.


Shinil Group Met eenpersoonsduikbootjes werd het wrak verkend.

De in Seoel gebaseerde Shinil Group, die de zoektocht naar het schip leidde, hoopt het wrak in oktober en november te kunnen bergen. De geschatte waarde van het goud aan boord bedraagt momenteel zo’n 112 miljard euro.

De helft van de schat die aan boord van het schip gevonden wordt, zal worden overgedragen aan de Russische overheid, deelt het bedrijf mee. Tien procent van het resterende bedrag zal geïnvesteerd worden in toeristische projecten op het eiland Ulleungdo, waar ook een museum gewijd zal worden aan het schip.

Vergunning
Shinil Group heeft echter nog geen vergunningsaanvraag ingediend bij de Koreaanse overheid om het wrak te mogen bergen. Om dat te mogen doen, zal het bedrijf echter tien procent van de geschatte waarde van het schip moeten betalen. Maar als de geruchten over de schat kloppen, ligt dat bedrag stukken hoger dan de waarde van het bedrijf zelf, zo schrijft BBC News. Shinil Group werd immers pas opgericht in juni 2018 en de waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n 76.000 euro.

(hln.be)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 24 juli 2018 @ 19:15:19 #112
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_180703246
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 juli 2018 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-07-2018

Wrak van Russisch oorlogsschip met “112 miljard euro aan goud aan boord” gevonden voor kust Zuid-Korea

[ afbeelding ]
Shinil Group De Dmitrii Donskoy in betere tijden.

Een Zuid-Koreaans bergingsbedrijf heeft het wrak gevonden van een Russisch oorloggschip dat 113 jaar geleden ten onder ging. Aan boord van het schip zou zich nog steeds 200 ton goud bevinden, goed voor een totale waarde van 112 miljard euro.

Het Russische schip Dmitrii Donskoy ging ten onder in 1905 tijdens de zeeslag van Tsushima voor het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo, waar 38 Baltische schepen en 89 Japanse schepen een strijd uitvochten in de Russisch-Japanse oorlog.

[ afbeelding ]
Shinil Group

Een team van experts uit Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekte het wrak zondag op een diepte van ongeveer 400 meter. Ze gebruikten twee bemande duikbootjes om beelden van het wrak te maken.
Uit de beelden blijkt de uitvoerige schade die het schip opliep na een confrontatie met Japanse oorlogsschepen in mei 1905, alsook de ondertussen met zeeleven begroeide kanonnen en geweren, ankers, masten en het stuurwiel.

Schat aan boord?
Volgens de overlevering zou de Dmitrii Donskoy 5.500 dozen met goudstaven en gouden munten aan boord gehad hebben die het uit de handen van de Japanners wilde houden. Dat geld zou dienen voor de betaling van bemanningsleden en aanmeerkosten.

Echt bewijs dat het schip goud aan boord had, bestaat echter niet. Volgens wetenschappers is het onwaarschijnlijk dat een oorlogsschip een dergelijke waardevolle lading aan boord zou hebben. Kirill Kolesnichenko, professor sociale wetenschappen aan de Federale Universiteit van het Verre Oosten in Vladivostok, wijst erop dat het onveilig is om al je geld aan boord van één schip te houden, zo vertelde hij aan de Russische nieuwssite RIA Novosti. Bovendien is het bizar dat Rusland het geld per schip zou vervoeren, terwijl het veel veiliger zou zijn om het per trein naar Vladivostok over te brengen.

[ afbeelding ]
Shinil Group Met eenpersoonsduikbootjes werd het wrak verkend.

De in Seoel gebaseerde Shinil Group, die de zoektocht naar het schip leidde, hoopt het wrak in oktober en november te kunnen bergen. De geschatte waarde van het goud aan boord bedraagt momenteel zo’n 112 miljard euro.

De helft van de schat die aan boord van het schip gevonden wordt, zal worden overgedragen aan de Russische overheid, deelt het bedrijf mee. Tien procent van het resterende bedrag zal geïnvesteerd worden in toeristische projecten op het eiland Ulleungdo, waar ook een museum gewijd zal worden aan het schip.

Vergunning
Shinil Group heeft echter nog geen vergunningsaanvraag ingediend bij de Koreaanse overheid om het wrak te mogen bergen. Om dat te mogen doen, zal het bedrijf echter tien procent van de geschatte waarde van het schip moeten betalen. Maar als de geruchten over de schat kloppen, ligt dat bedrag stukken hoger dan de waarde van het bedrijf zelf, zo schrijft BBC News. Shinil Group werd immers pas opgericht in juni 2018 en de waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n 76.000 euro.

(hln.be)
C&H / 'Russisch oorlogsschip met 112 miljard euro aan goud gevonden'
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 24 juli 2018 @ 19:15:41 #113
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_180703255

De droogte die ons al weken in de greep heeft, heeft af en toe bijzondere neveneffecten; ze leggen onverwacht stukjes geschiedenis bloot
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Spellchecker woensdag 25 juli 2018 @ 08:12:46 #114
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_180712808
Archeologen vinden 560.000 jaar oude melktand in Franse grot

quote:
Franse en Spaanse archeologen hebben een uitzonderlijk oude melktand gevonden in een grot in de Pyreneeën. Het fossiel zou zo'n 560.000 jaar oud zijn.

De melktand is gevonden in de Arago grot, schrijft de Franse krant Le Figaro. Het laboratorium van Musée de Préhistoire de Tautavel bevestigt dat het waarschijnlijk gaat om een tand van de uitgestorven mensensoort homo heidelbergensis, een voorouder van zowel de moderne mens als de neanderthaler.

,,De tand was waarschijnlijk van een kind van een jaar of vijf, dat nog zijn melktanden had maar die al wel flink had gebruikt'', zegt Tony Chevalier, een paleoantropoloog van het onderzoekscentrum in Tautavel. De tand zou 560.000 jaar oud zijn - misschien 5000 jaar ouder of jonger. Daarmee is de tand 100.000 jaar ouder dan de schedel van de beroemde Tautavel Man die op dezelfde plek werd gevonden in 1971.

De vondst is exceptioneel volgens onderzoekers, omdat zo oude menselijke resten zelden worden gevonden. Chevalier: ,,Deze tand zal ons veel leren over hoe mensen in die tijd leefden.'' Zo werd de tand gevonden tussen dierlijke resten, wat erop duidt dat het kind en zijn familie veel vlees aten.
bron
pi_180712939
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180712948
24-07-2018

1800 jaar oud Romeins graf gevonden op Grieks eiland



Graf eiland Sikinos Griekse archeologen hebben op het eiland Sikinos het graf gevonden van een Romeinse edelvrouw. Het tot dan toe onaangeroerde graf werd gevonden onder een het Episkopi-klooster op het eiland.

De vondst van het graf was bijzonder. Het graf lag goed verstopt in het monument, waardoor het de afgelopen 1800 jaar nog nooit was geopend. In het graf lag het skelet van een edelvrouw, te midden van sieraden en grafgiften. Op basis van inscripties op het graf konden archeologen bepalen dat het om het graf van Neko ging. Daaruit concludeerden de archeologen dat het Episkopi-klooster waarschijnlijk gebouwd is als mausoleum van Neko.

Sieraden en grafgiften

De vrouw, Neko, droeg gouden sieraden, zoals armbanden, ringen en een gouden ketting. Bij haar lichaam werd ook een gesp met een reliëf gevonden. Bij het graf werden ook giften gevonden, waaronder glas- en aardewerk. Opmerkelijk is de vondst van fragmenten van waarschijnlijk kleding. Op basis van de rijke grafgiften vermoeden archeologen dat Neko uit de hogere kringen van de gemeenschap op het eiland kwam. Wie zij echter precies was, moet nog worden uitgezocht.

Het Episkopi-klooster

Het Episkopi-klooster is waarschijnlijk in de derde eeuw gebouwd als mausoleum voor Neko. Later kreeg het diverse andere functies. Het gebouw werd omgebouwd tot een tempel voor Apollo. In de vijfde eeuw werd de tempel weer omgebouwd tot een christelijke kerk. Het complex werd in de Byzantijnse periode uitgebreid tot een klooster, dat echter bij een aardbeving zwaar beschadigd raakte.

Blinde vlek

Al die tijd bleef het graf van Neko dus onaangeroerd in een hoekje van het monument verstopt. Zelfs voor de archeologen was de vondst van het graf een verrassing. Volgens de archeologen lag het graf op een 'blinde vlek' in het monument. Volgens de archeologen draait het er nu om dat er wordt uitgezocht wie Neko precies was. Daarmee is de vondst van haar graf nog maar het begin van een groot onderzoek.

Bronnen:

Grieks Ministerie van Cultuur

(archeologieonlinde.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180712963
19-07-2018

Aardbeving in Mexico legt oude tempel bloot



Tempel in Mexico opgegravenOp 19 september 2017 werd Mexico getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving veroorzaakte veel ellende, maar nadat de rookwolken zijn weggetrokken en de puinhopen wat zijn opgeruimd, blijkt dat er voor archeologen toch nog iets positiefs te halen is uit alle ellende. Onder een oude piramide troffen zij namelijk de resten van een nóg ouder tempelcomplex van de Azteken aan.

Onderzoek met radar

De Teopanzolco piramide in Mexico raakte tijdens de aardbeving ook zwaar beschadigd. Op het eerste gezicht een kleine ramp. Om te kijken hoe groot de schade aan de binnenkant van de piramide was, gebruikte het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis de binnenkant van de tempel in kaart met een radar. Maar daarbij kwam een bijzonder feit aan het licht: in en onder de piramide bleken veel oudere tempels te liggen.

Tempel op tempel

Dat was een grote verrassing voor de archeologen. Hoewel het voor de Azteken niet Hoe oud de gevonden overblijfselen onder de piramide zijn, staat nog niet helemaal vast, maar archeologen schatten dat de gevonden resten uit de periode tussen 1200 en 1521 stammen. Er zijn echter aanwijzingen dat de plaats al daarvoor belangrijk was.

God van vuur en god van regen

De gebouwen zou een tweeling-tempel zijn. De tempels waren gewijd aan twee goden van de Azteken. Een aan Tláloc, de god van regen en een vruchtbare aarde. De andere was gewijd aan Huitzilopochtli, een god van oorlog en de zon. Rondom de tempel werden ook voorwerpen van aardewerk gevonden.
De schade aan de bouwwerken door de aardbeving was groot. Verder vervolgonderzoek moet gaan uitwijzen hoe de piramide zal worden gerestaureerd.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180713253
23-07-2018

Mysterieuze sarcofaag geopend, dit zat er in



Egyptische sarcofaag opgegravenBegin juli 2018 troffen archeologen een mysterieuze sarcofaag aan in het Egyptische Alexandrië. De sarcofaag was niet alleen bijzonder groot, maar hij was ook nog verzegeld. Wat er in zat, was een raadsel, ook omdat de sarcofaag zelf geen inscripties of andere aanknopingspunten had. Daarom besloten archeologen de sarcofaag te openen.

Mysterieuze sarcofaag
De vondst van de sarcofaag deed een hoop stof opwaaien op internet. Enerzijds waren er een hoop grappen. De vondst van een verzegelde, zwarte sarcofaag deed velen denken aan het scenario van The Mummy, maar anderen hadden een iets wetenschappelijkere benadering. Er zijn imdders theorieën dat Alexander de Grote in Alexandrië begraven zou liggen. Zou het vermiste graf van de Macedonische leider dan eindelijk terecht zijn?

Drie skeletten
Beide kampen kregen echter ongelijk. Toen de sarcofaag open ging, bleek die te zijn gevuld met rioolwater dat was doorgesijpeld. In de smurrie dobberden drie skeletten. Van wie de drie skeletten zijn, is echter nog onbekend. Archeologen vermoeden dat het gaat om drie krijgers, maar verder onderzoek moet nog uitwijzen om wie het ging en hoe zij aan hun einde kwamen. Dat het gaat om een zeer hooggeplaatst figuur, Alexander de Grote bijvoorbeeld, is volgens de archeologen onwaarschijnlijk, omdat de sarcofaag van geen enkele inscriptie is voorzien. Ook moet de sarcofaag nog worden gedateerd. Het Alexandria National Museum gaat het onderzoek uitvoeren.

Bronnen:
Iflscience.com
Egyptisch Ministerie van Oudheden

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180737247
25-07-2018

Verguld dodenmasker opgegraven in Egypte



In Sakkara, in Egypte, heeft een team van Duitse en Egyptische archeologen een bijzondere vondst gedaan. In een complex met meerdere graftombes, troffen zij in een graf een mummie met een masker van verguld zilver aan.

De tombe waarin de vondst werd gedaan, wordt al sinds 2016 onderzocht. In de tombe vonden de archeologen een mummie in houten sarcofaag. De sarcofaag was ernstig beschadigd, maar het masker op het gezicht van de mummie bleek bijzonder waardevol te zijn. Het materiaal waarvan het masker is gemaakt, is namelijk niet het enige waardevolle, de ogen zijn ingelegd met calciet, obsidiaan en een zwarte edelsteen waarvan wordt vermoed dat het om onyx gaat. Dat er nog zo'n bijzonder rijk masker gevonden wordt, is een unicum. De meeste waardevolle grafgiften zijn al eeuwen geleden geplunderd. Sindsdien zijn de meeste voorwerpen van edelmetaal waarschijnlijk omgesmolten.

Mummie van priester

Op basis van inscripties op de restanten van de sarcofaag konden archeologen opmaken dat het gaat om het graf van een priester van de godinnen Mut en Niut-shaes. Hij leefde tijdens de 26e dynastie. Zijn tombe lag in een groot complex, dat al sinds 2016 door het team wordt onderzocht. Het grafcomplex heeft meerdere verticale schachten, tot dertig meter diep, die naar verschillende ruimtes leiden. Van een van die ruimtes vermoeden archeologen dat het de werkruimte is waar de overledenen werden gemummificeerd. In de ruimte werden namelijk potten met vloeistoffen en andere substanties die gebruikt werden bij het mummificatieproces gevonden.

Tijdens het onderzoek zijn inmiddels meerdere grafkamers gevonden. Een aantal daarvan waren nog niet verstoord. Dankzij 3D-onderzoek kunnen de archeologen het volledige complex in kaart brengen.

Bron en afbeeldingen:

Universiteit van Tübingen

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Spellchecker donderdag 26 juli 2018 @ 14:09:19 #120
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_180742669
Pistool Seyss Inquart duikt op in Nieuwdorp

Het pistool van de rijkscommissaris voor bezet Nederland in de Tweede Wereldoorlog is geschonken aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart bepaalde in de oorlog in hoge mate het Duitse beleid in Nederland.
Het wapen kwam na de arrestatie van Seyss-Inquart door de geallieerden, in bezit van een Nederlander die als tolk in dienst was van de geallieerden. De tolk kreeg het wapen mee als souvenir, omdat hij uit Nederland kwam en Seyss-Inquart rijkscommissaris voor bezet Nederland was. Tot zijn overlijden bewaarde hij het wapen thuis, waarna het bij één van zijn kinderen terecht kwam. Op een gegeven werd besloten het wapen te schenken aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Het Bevrijdingsmuseum zal het wapen overdragen aan Nationaal Militair Museum in Soesterberg. In dat museum is meer van Seyss-Inquart te zien, onder meer zijn uniform.

Tolk was bij arrestatie
De Nederlandse tolk was aanwezig bij de arrestatie van Seyss-Inquart. Na de Duitse overgave staken veel Duitsers de Elbe over, waar de Britse militair Hugh Roberts een wachtpost plaatste. Toen er een grote Duitse auto stopte, nam hij poolshoogte. Het bleek dat er een belangrijke generaal, Seyss-Inquart, in de auto zat. Op de vraag van Roberts of er wapens in de auto lagen, werd ontkennend geantwoord. Echter vond Roberts een klein pistool in de achterzak van Seyss-Inquart. Daarna werd hij opgepakt.



SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bron: Omroep Zeeland
  zaterdag 28 juli 2018 @ 08:52:43 #121
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180784799
quote:

Mary Ellis, Who Flew British Spitfires in World War II, Dies at 101
LONDON — Mary Ellis, a pioneering aviator and one of Britain’s last surviving World War II female pilots, who overcame public disapproval to fly hundreds of Spitfires and heavy bombers to the front lines, died on Wednesday at her home on the Isle of Wight. She was 101. (New York Times).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_180804027
quote:
Romeinse bibliotheek opgegraven in Keulen

Kort nieuws - 26 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de bouw van een nieuw protestants gemeenschapscentrum aan de Antoniterkirche in Keulen zijn delen van een Romeinse bibliotheek gevonden. De vondst is volgens archeologen heel bijzonder.
Het gaat waarschijnlijk om de oudste bibliotheek op Duitse grond. Volgens experts werd het ongeveer 150 jaar na Christus gebouwd.

De archeologische vondst krijgt een speciale plek in de nieuwbouw. Een deel van de bibliotheek zal in de toekomst te zien zijn in de ondergrondse parkeergarage van het nieuwe gemeenschapscentrum. Lees meer bij de WRD.
https://duitslandinstituu(...)opgegraven-in-Keulen
pi_180844622
In Japan is een memo opgedoken die een nieuw licht werpt op de rol van de premier en de keizer in aanloop naar de aanval op Pearl Harbor in 1941. Het onderwerp ligt erg gevoelig in Japan. De ontdekker van het document wachtte negen jaar voordat hij zijn vondst wereldkundig maakte.

https://nos.nl/artikel/22(...)al-pearl-harbor.html
  woensdag 8 augustus 2018 @ 20:06:42 #124
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181038667
quote:
Middeleeuws ivoor kwam uit West-Groenland
Volgens nieuw onderzoek vestigden de Vikingen zich op Groenland wegens de lucratieve handel in walrus-ivoor.

Walrus-ivoor uit West-Groenland had in de late Middeleeuwen vrijwel een monopolie in Europa. Dat blijkt uit DNA-analyse van negentien stukken walrus-ivoor en -schedeldelen uit werkplaatsen tussen de elfde en veertiende eeuw. Het ivoor van de kunstvoorwerpen zelf mocht niet worden onderzocht. Ivoren snijkunst was enorm populair in de tweede helft van de middeleeuwen, voor grote voorwerpen werd soms het peperdure olifants-ivoor uit Afrika gebruikt, maar voor andere voorwerpen werd meestal walrus-ivoor gebruikt. Biologen en archeologen, onder wie de Nederlandse bioloog Bastiaan Star, die deze week hun resultaten hebben gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B zijn er in geslaagd om met mitochondriaal DNA walrussen uit West-Groenland duidelijk te onderscheiden van de walrussen die in de Noord-Atlantische Oceaan leven. Vanaf begin twaalfde eeuw, als de Noren in Groenland een eigen bisschop krijgen, zijn alle onderzochte ivoorresten op twee na van West-Groenlandse herkomst. Van de zes stukken walrus-ivoor van voor 1125 komt er maar een uit Groenland. Het onderzoek biedt een belangrijke aanwijzing voor het belang van de walrusvangst voor de Noorse inwoners van Groenland. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  donderdag 9 augustus 2018 @ 10:12:21 #125
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181048199
quote:

15de-eeuws topstuk naar het Rijksmuseum
Nooit eerder is dit schilderij in een museum te zien geweest: De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië. Het Rijksmuseum kreeg dit meesterwerk deze week in langdurig bruikleen van de Broere Charitable Foundation, waarvan sinds 2012 meerdere werken in het Rijksmuseum te zien zijn. Het paneel is geschilderd tussen 1480-90 in Brugge of Brussel. Te zien achter een vergulde arcade zijn de heiligen Hiëronymus en Catharina van Alexandrië voor een weids landschap. Het zeer gedetailleerde schilderij is in zeer goede staat en van hoge kwaliteit. (Rijksmuseum).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_181085092
quote:
Pest veel dodelijker voor vrouwen

"Het stinkt als de pest" of "ergens de pest aan hebben". Onze taal is nog altijd doordrongen van de zware impact die de pest in de "Lage landen" had tussen de 14e en de 19e eeuw. Door de miljoenen slachtoffers dachten wetenschappers tot nu vaak dat de "zwarte dood" een universele doder was, die geen onderscheid maakte tussen rang of geslacht. Recent onderzoek, mee uitgevoerd door de Vlaamse geschiedkundige Joris Roosen, spreekt dat nu tegen.

Koen Wauters
16:34
In middeleeuwse documenten duikt vaak de term "heete sieckte" op, omwille van de hoge koorts van de slachtoffers. Ook "haestige sieckte" wordt vaak gebruikt, omwille van de schrikwekkend korte periode tussen de eerste symptomen en de dood, slechts enkele dagen meestal.

De pest is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de Yersinia Pestis. De plaag wordt meestal overgedragen door de beet van insecten, vlooien vooral. En die leefden vroeger graag op ratten. Vandaar dat lang gedacht werd dat ratten de drager van de pest waren. Ook nu nog komt de pest sporadisch voor, maar met een snelle diagnose én antibiotica kan de ziekte meestal genezen worden.

Overlijdens in Henegouwen

De pest spreekt nog altijd tot de verbeelding. De wikipediapagina over "pest" is meer gelezen dan die over "ebola". Maar toch is er relatief weinig recent wetenschappelijk onderzoek over. Joris Roosen is verbonden aan de universiteit van Utrecht, en hij onderzoekt de demografische gevolgen van de pest. Daarvoor dook hij in overlijdensarchieven van het graafschap Henegouwen, tijdens de periode tussen 1349 en 1450.

Bij elk overlijden moest namelijk een soort "erfenisrechten" betaald worden, en daar bestaan nog altijd documenten van. De onderzochte periode was goed voor 25.000 overlijdens. De doodsoorzaak werd niet opgeschreven, maar omdat bijna elk overlijden van een volwassene gedocumenteerd werd, kon de onderzoeker wel duidelijk pieken vaststellen in de jaren dat de streek geplaagd werd door de pest.

In een volgende stap zijn de geschiedkundigen dan gaan kijken naar de verdeling tussen mannen en vrouwen in de overlijdens. En wat bleek: tijdens periodes van pest stierven opvallend meer vrouwen. De pest is dus niet de universele doder waarvoor hij tot dan gehouden werd.

Vrouwen meer kwetsbaar?

Een duidelijke verklaring voor het hogere aantal vrouwen dat overleed aan de pest is er niet. De geschiedkundigen hebben ondermeer gekeken naar huishoudens waar de pest verschillende slachtoffers maakte. Maar bijvoorbeeld de hypothese dat vrouwen meer besmet raakten omdat ze een zorgende rol opnamen, kon onmogelijk bewezen worden. De onderzoekers zagen ook geen duidelijke verschillen tussen stad en platteland.

De geschiedkundigen opperen dat er misschien een biologische oorzaak is. Hoogstwaarschijnlijk waren de vrouwen iets meer kwetsbaar voor pest, net zoals ze dat nu nog altijd zijn voor bepaalde longziektes of malaria. Maar om het met een klassieker uit wetenschappelijk onderzoek te zeggen: daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)lijker-voor-vrouwen/
pi_181085870
quote:
Droogte brengt Linie uit 1629 tevoorschijn: 'We kunnen de kaarten opnieuw gaan tekenen'

DEN BOSCH - Vanaf de grond is het nauwelijks te zien, maar vanuit de lucht des te beter. De aanhoudende droogte heeft de contouren van Linie 1629 in de Gement zichtbaar gemaakt. ,,Heel bijzonder," vindt Rob de Vrind van de Stichting Groene Vesting.
https://www.bd.nl/s-herto(...)an-tekenen~a197040c/

voor de schitterdende foto's en meer zie de link :)
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 22:33:14 #128
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181091360
Tof _O_
pi_181222876
8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_181222887
15-08-2018

Is dit de oudste kaas ter wereld? Extreem overjarige kaas gevonden in 3.300 jaar oude Egyptische graftombe



Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Het praalgraf van Ptahmes, zo’n dertien eeuwen voor Christus burgemeester van Memphis, werd al in 1885 opgegraven maar verdween door zandstormen weer onder de grond. De herontdekking volgde in 2010 en de studie is nu gepubliceerd in het vakblad Analytical Chemistry.

De archeologen troffen onder meer een gebroken pot aan met een keiharde wittige substantie en een stuk canvas. Dat werd mogelijk gebruikt om de inhoud af te dekken of te conserveren. Met moderne technieken is nu aangetoond dat de kruik extreem overjarige kaas bevatte.

Stevige kaas
Onderzoeker Enrico Greco, een chemiedocent aan de universiteit van Catania in Italië, zegt dat de geanalyseerde substantie vermoedelijk de oudste vorm van harde kaas is die archeologen ooit hebben gevonden.

Door de scheikundige analyse van de eiwitten kon worden geconcludeerd dat de kaasboer zowel koemelk als melk van een schaap of geit heeft gebruikt. Omdat de vezels van het kaasdoek geschikter waren voor vaste stof dan voor een vloeibare gaan de onderzoekers ervan uit dat het toen al om stevige kaas ging.

Andere peptiden wijzen er bovendien op dat de zuivel besmet was met Brucella melitensis, een bacterie die de zogenoemde Maltakoorts kan veroorzaken. De ziekteverwekker maakt ook nu nog slachtoffers onder consumenten van rauwmelkse producten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_181222986
13-08-2018

Mogelijk Nederlandse soldaat opgegraven op Gran Canaria



Een schedel die toevallig werd gevonden in Las Palmas, op de Canarische Eilanden, is misschien van een Nederlandse soldaat geweest, die meedeed aan een invasie in de zestiende eeuw. Daarmee is de vondst misschien het begin van een veel grotere archeologische opgraving.

Bouwvakkers vonden de schedel tijdens bouwwerkzaamheden in de buurt van het kasteel La Luz, vlak bij de plek waar in 1599 Nederlandse soldaten het eiland bestormden. Omdat uit historische bronnen blijkt dat de gesneuvelde Nederlanders ter plekke een veldgraf kregen, vermoeden archeologen dat ze te maken hebben met zo'n graf. Dat vlakbij de schedel aardewerk uit de periode van de zestiende tot de achttiende eeuw werd gevonden, versterkt de vermoedens. Dichtbij de schedel zou dan de rest van het lichaam van de soldaat moeten liggen, maar in de buurt zouden dan ook meer graven te vinden moeten zijn. Daarmee zou dit wel eens het begin van iets veel groters kunnen zijn. De autoriteiten van Las Palmas zijn inmiddels begonnen met alle aanvragen voor een groter archeologisch onderzoek.

Andere theorieën over de vondst
Zulk archeologisch onderzoek moet uitwijzen wie er precies gevonden is. Over de vondst doen nu nog een aantal theorieën de rondte. Het zou kunnen dat het gaat om een inwoner van de eilanden. Wat die theorie echter minder waarschijnlijk maakt, is dat de begraafplaats waar de meeste bewoners van de eilanden begraven werden, veel verder van de kust lag. Bovendien heeft het er alle schijn van dat het graf haastig is gedolven. Typisch voor een veldgraf dat in oorlogstijd gedolven is. Daarom is het volgens archeologen het meest waarschijnlijk dat het gaat om een Nederlandse soldaat uit de zestiende eeuw.

Invasie door Pieter van der Does in 1599
Als de vermoedens kloppen, deed de soldaat, die door de bouwvakkers die hem vonden Tadeo wordt genoemd, mee aan een Nederlandse invasie van Gran Canaria in 1599. Onder leiding van vlootvoogd Pieter van der Does trok een Nederlands vlooteskader richting Spanje en Portugal om als deel van de Tachtigjarige Oorlog een zeeblokkade op te werpen. De blokkade mislukte echter, en Van der Does besloot door te varen naar de Canarische Eilanden. Hij deed een poging om Las Palmas te veroveren voor de Staatse zaak. In eerste instantie lukte dat, maar nadat Van der Does de stad had veroverd, kon hij die slechts enkele dagen behouden, voordat zijn troepen bezweken onder de tegenaanvallen.

Met zware verliezen trok de vlootvoogd zich terug richting het Afrikaanse vasteland, waar hij zelf overleed, waarschijnlijk door verwondingen die hij tijdens de strijd om Las Palmas op liep, al zeggen andere bronnen dat hij malaria had opgelopen.

Bron:
AD.nl

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_181365124
21-08-2081

Archeologen onthullen wat er in deze enorme Egyptische sarcofaag zit

In de sarcofaag zijn maar liefst drie(!) skeletten teruggevonden.

Vorige maand kon je op Scientias.nl lezen dat archeologen in Alexandrië een enorme zwarte sarcofaag uit de Ptolemaïsche periode hadden ontdekt. Het was de grootste sarcofaag die ooit in Alexandrië is ontdekt. En alles wees erop dat deze sinds de oudheid niet meer geopend was. Natuurlijk maakte de vondst nieuwsgierig. Want wat zou er in de sarcofaag zitten? Archeologen hebben deze nu geopend en de inhoud geanalyseerd.

Drie mensen
In de sarcofaag troffen ze de resten van drie mensen aan. Het eerste skelet behoort toe aan een vrouw die op het moment van overlijden tussen de 20 en 25 jaar oud was. Ze zou tussen de 1.60 en 1.64 meter lang zijn geweest. Verder werden de skeletten van twee mannen teruggevonden. De ene zou op het moment van overlijden tussen de 35 en 39 jaar oud zijn geweest en was tussen de 1.60 en 1.66 meter lang. De andere man is tussen de 40 en 44 jaar oud geworden en had een lengte tussen 1.79 en 1.85 meter.


Hier zie je het gat dat in de schedel van één van de skeletten is aangetroffen. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Operatie
Wat verder opvalt, is dat in de schedel van de laatstgenoemde man een gat is aangetroffen. Het lijkt erop dat dit gat het resultaat is van een operatie: een schedeltrepanatie of schedelboring. In oude culturen werd deze ingreep uitgevoerd wanneer men dacht dat iemand bezeten was of bijvoorbeeld last had van ernstige en aanhoudende migraine. Alles wijst erop dat de man in de sarcofaag na de toch wel heftige ingreep nog een behoorlijke tijd heeft geleefd. De ingreep behoort tot één van de oudste chirurgische ingrepen die ons bekend zijn, maar tot op heden zijn in Egypte nog niet zoveel mensen teruggevonden die deze ingreep lang geleden ondergingen.

De onderzoekers wijzen erop dat de drie skeletten op elkaar gestapeld zijn. Ze vermoeden dan ook dat de sarcofaag eerst slechts één lichaam herbergde, maar dat er later – op twee verschillende momenten – nog lichamen zijn toegevoegd. Wie deze mensen zijn, is onduidelijk. Op dit moment worden de botten nader onderzocht, in de hoop meer over deze mensen te weten te komen. Ook wordt er gewerkt aan DNA-tests om vast te kunnen stellen of de drie aan elkaar verwant zijn.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Spellchecker zaterdag 25 augustus 2018 @ 11:36:11 #133
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_181442802
re-enactment Eijsden over WOI

Bordervillage Re-enactment met lifescenes van de grenstreek Limburg - België - Duitsland in de periode 1914-1918.

Levende scenes uit bezet België en neutraal Nederland zullen te zien zijn zoals het soldatenleven, veldhospitaal, gaarkeuken, grensbewaking bij de Doodendraad maar ook taferelen uit het dagelijkse (boeren)leven. Daarnaast zijn er oude voertuigen te bewonderen.

adres Kasteel: Graaf de Geloeslaan 8, Eijsden
Beide dagen van 10-18 uur
Toegang ¤5 p.p. (kinderen t/m 12 jaar gratis)
pi_181453497
quote:
Slavenhandel tussen Afrika en Amerika begon 500 jaar geleden... met een Vlaming

Deze maand is het 500 jaar geleden dat zwarte slaven vanuit Afrika rechtstreeks naar Amerika verscheept konden worden, zonder omweg via Spanje of Portugal. In augustus 1518 ondertekende Keizer Karel V een charter waarin hij het recht om 4.000 slaven te verschepen verleende aan de Vlaamse edelman Laurent de Gouvenot.

Flip Feyten
vr 24 aug 19:46
voor meer info, inclusief interview zie: https://www.vrt.be/vrtnws(...)erika-begon-500-jaa/

heel kleine aanvulling:
quote:
Waarom een "Flamenco" nog geen "Vlaming" is

De edelman die in 1518 de toestemming van keizer Karel kreeg om slaven rechtstreeks van Afrika naar de Nieuwe Wereld te verschepen, kwam waarschijnlijk uit het hertogdom Savoye in wat vandaag Frankrijk is. Hoewel hij als een "Flamenco" bekendstond, was hij hierdoor geen Vlaming volgens de hedendaagse definitie.

Alexander Verstraete
12:39
https://www.vrt.be/vrtnws(...)nog-geen-vlaming-is/

[ Bericht 31% gewijzigd door zakjapannertje op 26-08-2018 20:54:15 ]
pi_181677976
31-08-2018

Expert denkt in geheim tunnelnetwerk in Israël plek gevonden te hebben waar Jezus volgens Bijbel water in wijn veranderde




Een Amerikaans professor denkt dat hij in een geheim tunnelcomplex in Israël de plaats gevonden heeft waar Jezus volgens het christelijke geloof water in wijn veranderde. Volgens Tom McCollough zou dat niet gebeurd zijn op de plaats die algemeen als Kana aanzien wordt en waar al eeuwenlang pelgrims uit alle windstreken naartoe trekken.

De bruiloft in Kana is een van de bekendste verhalen uit de Bijbel en omschrijft een van de eerste wonderen van Jezus. Als de wijn tijdens een huwelijk opraakt, geeft Jezus de bedienden de opdracht om kruiken met water te halen. Vervolgens verandert hij dat water in wijn.


Hevige discussies
Al eeuwenlang woeden hevige discussies over waar Kana zich precies bevond. De meest gangbare hypothese is dat het in het huidige Kafr Kanna was, een Arabische stad in het noordelijke district van Israël - het vroegere Galilea - op 6 kilometer van Nazareth. Volgens professor Tom McCollough zou dat echter niet kloppen en zou de plaats onder een stoffige heuvel liggen, 8 kilometer noordelijker. Een plek waar tussen 323 vóór en 324 ná Christus het joodse dorpje Khirbet Qana te vinden was. Zijn archeologen vonden daar intrigerende aanwijzingen voor.
Bij opgravingen werd daar een mysterieus netwerk van geheime tunnels blootgelegd, die gebruikt zouden zijn door de vroege christenen. Er werden kruisen gevonden, alsook referenties naar 'Kyrie lesou', wat Grieks is voor 'Heer Jezus'. En een altaar met een plank waarop de resten lagen van een stenen kruik. Ernaast was plaats voor nog vijf andere kruiken. Zes in totaal dus, zoals in het bekende verhaal in het evangelie van Johannes.

Volgens McCollough - die de opgravingen leidt - zijn er nog drie andere plaatsen die in aanmerking komen als het Bijbelse Kana, "maar op geen enkele plek werden zo veel aanwijzingen gevonden als hier. Dit grote vereringscomplex werd vanaf het einde van de vijfde of het begin van de zesde eeuw gebruikt door christelijke pelgrims die eer wilden brengen aan het mirakel van het water en de wijn. En dat tot in de tijd van de Kruistochten, in de twaalfde eeuw."

Joods dorp
Wat pelgrims uit die periode schreven over wat ze deden en zagen in Kana, komt volgens de prof overeen met wat zijn team vond in Khirbet Qana. En ook wat de joodse historicus Flavius Josephus in de eerste eeuw meldde over Kana, zou geografisch kloppen met de locatie van Khirbet Qana. "Hetzelfde voor verwijzingen in de Bijbel en teksten van rabbijnen", klinkt het nog. "Ze spreken allemaal van een joods dorp in Beneden Galilea, vlakbij het meer." (lees hieronder verder)

Twitter Ads info and privacy
Over Kafr Kanna is hij sceptisch. "Die plaats werd pas in de 18de eeuw erkend als pelgrimssite voor gelovigen die Kana zochten. Dat was een periode waarin de Franciscanen de leiding hadden over bedevaarten en het faciliteren daarvan belangrijker was dan historische accuraatheid."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_181677988
02-09-2018

Archeologen ontdekken dorp uit tijd vóór farao’s in Egypte


AP Archelologen hebben een van de oudste dorpen in de Nijldelta ontdekt, van voor de tijd van de farao's.

Archeologen hebben een van de oudste dorpen in de Egyptische Nijldelta uitgegraven. Het dorp dateert uit de tijd voor de farao’s, aldus het Egyptische ministerie voor Oudheden. Het neolithische dorp was ontdekt bij opgravingen ten noorden van Caïro, in het gebied Tal al-Samara in de provincie Dakahlyia.

De archeologen vonden onder andere beenderen van dieren en keramiek, zo zei de leider van het Egyptisch-Franse team, Frederic Gio. De vondst toont aan dat er ook al samenlevingen gevestigd waren in de Nijldelta tot 5.000 jaar voor Christus. De afgelopen maanden maakte Egypte verschillende ontdekkingen bekend. Archeologen vonden in de stad Minja een necropolis met duizenden sarcofagen en kunstschatten.

Boost voor toerisme
Egypte wil zijn toerismesector nieuw leven inblazen. Die sector is een belangrijke bron van inkomsten voor het land, maar heeft het moeilijk door de politieke onrust sinds de opstand tegen dictator Hosni Moebarak in 2011. Dit jaar nog gaat een nieuw museum bij de piramiden van Gizeh open. Tegen 2020 moet het museum volledig klaar zijn. Onder andere schatten uit de tombe van farao Toetanchamon zullen er worden getoond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 4 september 2018 @ 16:43:05 #137
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_181685329
quote:
Brazil National Museum blaze in Rio blamed on austerity

Anger grows over fire that gutted museum as government cuts amid Olympics spending cited

Funding cuts and inadequate maintenance have been blamed for a devastating fire that tore through Brazil’s oldest and most important historical and scientific museum, and is feared to have destroyed much of its archive of 20m items.

https://www.theguardian.c(...)id-olympics-spending
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_181755350
quote:
Straatstenen in Sint Anna ter Muiden hebben een verhaal

VIDEOSINT ANNA TER MUIDEN - Het lijken 'gewoon' oude straatstenen in verschillende kleuren en vormen. Stukken bestrating in Sint Anna ter Muiden brengen echter het internationale handelsnetwerk van de middeleeuwen in kaart, ontdekten wetenschappers van de Universiteit Gent.

Sophie Stockman 07-09-18, 17:48
Voor video en meer zie: https://www.pzc.nl/zeeuws(...)en-verhaal~aa85dbea/
  zaterdag 8 september 2018 @ 14:49:27 #139
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_181772038
quote:
Romeinse schaal was cadeautje voor Germaanse krijger
Archeologie In Rijnsburg is in een Germaans graf uit de vierde eeuw een prachtige Romeinse schaal gevonden. Een diplomatiek geschenk.

In Rijnsburg bij Katwijk hebben archeologen een bijzondere Romeinse schaal van brons gevonden. Het gaat om een wasbekken met een diameter van ruim veertig centimeter dat aan een kant is versierd met een uitstekende adelaarskop. „Van dit type schaal, met een geribbelde wand, zijn er in Europa maar een stuk of tien bekend”, zegt René Proos, provinciaal archeoloog van Zuid-Holland. „En dit is de enige met een adelaarskop.” (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_181793957
quote:
Minister-president legt laatste hand aan 'grootste stoommachine ter wereld'

DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte heeft zaterdag met Madurodam-burgemeester Ties Brink (16) de laatste hand gelegd aan een stoommachine in het park. De stoommachine zou de grootste van de wereld zijn. Rutte en Brink hebben de allerlaatste moeren aangedraaid.

De machine is het middelpunt van de Waterwolf, een nieuwe indoor familieattractie die het verhaal over de drooglegging van het Haarlemmermeer vertelt. 'De drooglegging van het Haarlemmermeer is een voorbeeld van Hollandse daadkracht. Waterwolf is ook een eerbetoon aan de opgebouwde kennis en kunde in Nederland op het gebied van water, waar we wereldwijd om bekend staan', zegt Ties Brink.

Het Haarlemmermeer groeide in de loop der eeuwen uit tot een woeste binnenzee. In de 19e eeuw werd tot drooglegging besloten. In drie jaar tijd werd met behulp van stoomkracht 800 miljard liter water weggepompt.
Proefdraaien
De komende weken gaat de stoommachine in Madurodam proefdraaien. Vanaf eind september mag het publiek zelf beleven hoe Nederlanders van water land maken en hoe gemalen het land droog houden.
https://www.omroepwest.nl(...)ommachine-ter-wereld

De stoommachines die de Haarlemmermeer drooglegden kwamen trouwens uit het Verenigd Koninkrijk, omdat de Nederlandse aanbieders een te hoge prijs vroegen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarlemmermeer#De_droogmakerij
pi_181802891
Pot vol gouden munten uit vijfde eeuw opgegraven



COMO - Het einde van de regenboog moet wel in Como zijn. In die plaats is tijdens graafwerkzaamheden in het historische oude stadscentrum een Romeinse amfoor met talloze zuiver gouden munten gevonden.

De waarde van de vondst is onschatbaar, zo laten experts weten aan het lokale medium QuiComo. Luca Rinaldi, hoofdinspecteur archeologie in de provincie Como: „Een precieze waarde is niet aan te geven. Dit zijn onverhandelbare kostbaarheden. Het is zeker een uitzonderlijke vondst en daarom van onschatbare waarde.”

De gevonden munten dateren uit de vijfde eeuw na Christus, het late keizertijdperk en zijn in uitzonderlijk goede staat. De vindplaats wordt voorzichtig onderzocht op nog meer verborgen schatten. De graafwerkzaamheden maakte deel uit van een project om Como van een nieuw centrum te voorzien.

bron https://www.telegraaf.nl/(...)jfde-eeuw-opgegraven
  Spellchecker vrijdag 14 september 2018 @ 15:41:26 #142
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_181900928
Voor het eerst Duitse soldaten bij Operatie Market Garden, geen cowboytje zonder indianen

www.omroepbrabant.nl/?new(...)ndianen+[FOTOS].aspx

De rollen prikkeldraad zijn uitgerold, de tenten opgebouwd en een rood-wit gestreepte slagboom geeft de ingang aan van het militaire kampement dat is opgebouwd in de Oranjestraat in Son. Het gaat niet om echte soldaten maar om zo’n honderddertig acteurs die dit weekend Operatie Market Garden naspelen. Dat doen ze ieder jaar maar dit jaar zijn er voor het eerst ook acteurs bij die in Duitse uniformen lopen.
pi_181905231
quote:
Volkstelling te Betlehem'' is in het echt de belastingsinning in Wijnegem

Het wereldberoemde schilderij "Volkstelling te Betlehem" stelt in werkelijkheid een veel prozaïscher gebeuren voor. Dat schrijft Bruzz. Uit recent onderzoek, verschenen in het nieuwe boek "Bruegel Wintertaferelen" blijkt dat Pieter Bruegel (1525-1669) een belastingsinning in Wijnegem schilderde.

Lucas Vanclooster
16:52
Voor meer over deze ontdekking zie: https://www.vrt.be/vrtnws(...)-belastingsinning-i/
pi_181994513
Nog meer Bruegel-nieuws, zie in de link het gerestaureerde schilderij in foto’s en video:
quote:
Opgefriste "Dulle Griet" geeft enkele geheimen prijs, maar niet allemaal

Het beroemde, mysterieuze schilderij “Dulle Griet” van Pieter Bruegel is gerestaureerd. Opvallend zijn de heldere kleuren, de diepte én de nieuwe datering.

Kristien Bonneure
16:16
https://www.vrt.be/vrtnws(...)js-maar-niet-a.html/

Pieter Bruegel de Oude stierf dus op 9 september 1569, niet 100 jaar later. Volgend jaar 450 jaar geleden.
pi_182020697
19-09-2018

Wetenschappers denken dat ze schip legendarische kapitein James Cook gevonden hebben



Het is een van de bekendste vaartuigen uit de geschiedenis: de Endeavour, het schip waarmee de legendarische Britse ontdekkingsreiziger James Cook Australië ontdekte. Wetenschappers denken nu dat ze de plaats gevonden hebben waar de boot zonk en overmorgen willen ze onthullen waar dat exact is.

Het waren onderzoekers van het Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) – aan de oostkust van de Verenigde Staten – die deze week bekendmaakten dat ze de jarenlange zoektocht naar de Endeavour toegespitst hadden op één of twee archeologische sites in Newport. Vrijdag zullen ze tekst en uitleg geven en een 3D-model tonen van de site. Begin volgend jaar zal dan verder – gedetailleerd – onderzoek gebeuren. Net op tijd voor de viering van de 250ste verjaardag van de aankomst van Kapitein Cook in Australië in 2020.

Australië
Cook ontdekte met de Endeavour niet alleen Australië in 1770, hij bracht er ook Nieuw-Zeeland mee in kaart en voer er uiteindelijk helemaal mee rond de wereld. Later werd het schip herdoopt tot de Lord Sandwich en gebruikt voor het transporteren van troepen.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden er eerst Britse soldaten mee naar Rhode Island gebracht en werd het schip vervolgens gebruikt als gevangenis voor de rebellen. Toen Frankrijk zich in de oorlog ging moeien aan de kant van de onafhankelijkheidsstrijders, besliste de Admiraliteit in 1778 dat de Lord Sandwich samen met 12 andere transportschepen tot zinken gebracht moest worden in vrij ondiep water om op die manier dienst te doen als blokkade. Zo kon de Franse vloot niet tot bij de Amerikaanse rebellen raken op het vasteland. (lees hieronder verder)


Een repica van de 'Endeavour' in het Australian National Maritime Museum in Sydney.

Kathy Abbass – het hoofd van RIMAP – ontdekte in de jaren 90 van vorige eeuw documenten van de transportschepen en samen met haar team slaagde ze erin om de mogelijke sites waar het bekende schip kon liggen van 13 naar 5 te brengen. En nu dus uiteindelijk naar 1 of 2. De meest belovende plek is een locatie voor de kust van Goat Island, vlakbij Gurneys Resort.

Hout
Ook directeur Kevin Sumption van het Australian National Maritime Museum – dat als partner bij het onderzoek betrokken was – spreekt van een “veelbelovende site”, maar hij merkt ook op dat er nog geen zekerheid is. Duikers zouden nu stalen aan het verzamelen zijn van het hout van de schepen en die zullen worden geanalyseerd. De meeste schepen die in 1778 tot zinken werden gebracht, waren gemaakt uit Amerikaans of Indisch hout. De Endeavour daarentegen was voor het grootste deel gemaakt uit eik uit het noorden van Engeland. Op basis daarvan kan in elk geval al bepaald worden of het schip op zijn minst Brits was.

De afmetingen van het betrokken wrak lijken alvast te kloppen. Als ook het hout een match is, zal toestemming worden gevraagd aan de Amerikaanse overheid om verder te zoeken naar aanwijzingen rond het wrak. (lees hieronder verder)


AFP


AFP

Als dat onderzoek bevestigt dat de Endeavour inderdaad gevonden is, zal vermoedelijk een diplomatisch steekspel beginnen tussen landen die vinden dat het wrak historisch belangrijk is voor hun geschiedenis. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kunnen in dat opzicht aanspraak maken op het schip. Allemaal zijn ze geïnteresseerd om het wrak in handen te krijgen en te exposeren. Als het aan land gebracht kan worden, ten minste.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 26 september 2018 @ 12:09:35 #146
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182141422
quote:
Romeinse weg en nederzetting gevonden bij Katwijk
Archeologen hebben bij Katwijk een deels intacte weg van zo’n 125 meter uit de Romeinse tijd gevonden. Ook zijn restanten van een bijbehorende Romeinse nederzetting gevonden. Deze bevat huisplattegronden, een grachtensysteem en een grafveld. Bijzonder is de ontdekking van een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Alle wegen leiden naar Brittenburg?
pi_182148814
quote:
Vranckx in de voetsporen van Baden Powell en Kissinger: wat maakt de Carnegie Wateler Vredesprijs zo prestigieus?

Vandaag wordt in Den Haag de Carnegie Wateler Vredesprijs uitgereikt aan VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx. Maar wat is die Vredesprijs precies, en wat maakt hem zo prestigieus? Ook de locatie van de uitreiking, het Vredespaleis in Den Haag, is bijzonder.

55 min
https://www.vrt.be/vrtnws(...)nvesteerde-in-vrede/
  donderdag 27 september 2018 @ 19:24:34 #148
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182169496
quote:
Romeinse slotengravers verlegden ongewild de loop van de Rijn
In de Romeinse tijd veranderde de loop van de Rijn ingrijpend. Ontwatering en ontbossing leidden tot de geboorte van Lek en IJssel.

Wie op Google Maps kijkt, ziet ze samenkomen net buiten Rotterdam: de Hollandse IJssel vanuit het noordoosten, de Lek (opgegaan in de Nieuwe Maas) iets daaronder uit het oosten. De kades langs de rivieren zijn volgebouwd: een penitentiaire inrichting, een jaloezieënfabriek, diverse cafés. Niets verraadt dat hier, in het benedenstroomse deel van de Rijn-Maasdelta, zo’n 2.000 jaar geleden een dicht moerasbos stond. (NRC).
pi_182282782
quote:
MAANDAG 1 OKTOBER 2018, 20:33
Veere krijgt zijn kasteel terug! (in 3D)

In de 16e eeuw was het hét machtscentrum van de regio en Nederland. Nu is het landbouwgrond waar de aardappelen net zijn gerooid. En dan hebben we het over de grond waar kasteel Zandenburg bij Veere ooit heeft gestaan. Vandaag zijn de contouren van het kasteel met speciale apparatuur in beeld gebracht.

"Het is best complex als je het apparaat bekijkt, maar waar wij natuurlijk in geïnteresseerd zijn is het verhaal dat erachter zit, achter deze plek", zegt Bram Silkens. Hij is namens de Walcherse Archeologische Dienst verantwoordelijk voor dit project. "Onze handen jeuken om hier met een grote kraan te komen en het allemaal op te graven", gaat hij enthousiast verder, "maar dat mag niet."

'Straks lopen we hier met een brilletje op door het kasteel'

Behalve dat het niet mag, is het ook zonde van het werk en het geld. Want zodra de fundamenten blootgelegd zouden worden, en toegankelijk gemaakt voor het publiek, zouden ze ook geconserveerd moeten worden om de fundamenten ook in de toekomst in goede staat te houden. Daarom hebben Silkens en zijn collega's een alternatief bedacht.

De WAD is druk bezig om heel de stad Veere van de middeleeuwen tot nu in 3D vast te leggen, zodat bezoekers met een virtual reality bril door de oude straten kunnen lopen. Onderdeel van dit project is om ook kasteel Zandenburg op die manier vast te leggen, zodat bezoekers met een virtual reality bril op of langs het terrein waar Zandenburg heeft gestaan kunnen lopen, terwijl ze het kasteel van toen in het huidige landschap zien. Het onderzoek van vandaag was een van de eerste stappen om dit mogelijk te maken.

Veerse huizen hebben DNA van Zandenburg

Overigens is Zandenburg niet helemaal uit het beeld verdwenen. Nadat het in de 16e eeuw leeg kwam te staan, veranderde het kasteel langzaam in een ruïne. "Wat je heel vaak ziet is dat zo'n gebouw dan een trekpleister wordt voor allerlei fanatieke bouwers", legt Silkens uit. Zo ook in Veere, waar het kasteel veranderde in een soort steengroeve. "De bouwmaterialen lagen hier letterlijk voor het grijpen. Dus heel veel mensen zullen hier met hun kruiwagentjes steentjes van Zandenburg hebben afgebikt, om het vervolgens voor hun huis te gebruiken."

In 1955 is een deel van het kasteel al eens opgegraven voor onderzoek (foto: Walcherse Archeologische Dienst)

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek is gedaan naar de fundamenten van het voormalige kasteel. Dat beperkte zich in het verleden tot omschrijvingen en tekeningen van hoe het kasteel er ongeveer zou moeten hebben uitgezien. In 1955 is er voor het eerst grondig onderzoek gedaan door de Rijksoverheid. Toen is het zuidelijke deel van Sandenburg blootgelegd en nauwkeurig vastgelegd.
Voor foto, video en audio zie: https://www.omroepzeeland(...)-kasteel-terug-in-3D
  woensdag 10 oktober 2018 @ 00:13:15 #150
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_182423150
quote:
‘Hé blindoog!’ Er is een vroeg Nederlands woord ontdekt: ‘blinn auga’
‘Blinn auga’, zo schreef een monnik in de zevende eeuw in een woordenlijst. Dat is heel vroeg Nederlands voor ‘blindogig’.

In een Ierse tekst uit de zevende eeuw is een Oudnederlands woord ontdekt. Dat is bijzonder. Want uit de periode van vóór 800 is er maar één andere tekst bekend met Oudnederlandse woorden erin. Het gaat om: blinn auga. Dat lijken twee woorden, „blind” en „oog”, maar uit de context blijkt dat het om een samengesteld woord gaat: „blindoog” of „blindogig”. En dat betekent natuurlijk: „blind” of „blinde”. (NRC).
_O_
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')