abonnement Unibet Coolblue
pi_179623637
quote:
Van voetbalhelden tot landverraders

Het Poolse voetbalteam dat veel indruk maakte op het WK van 1938, loste op in de tumultueuze geschiedenis van Midden-Europa.

Pieter van Os
5 juni 2018
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ndverraders-a1605392
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 6 juni 2018 @ 17:14:29 #52
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_179639890
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-05-2018

Archeologen stuiten in Pompeii op dramatisch tafereel: skelet van man, onthoofd door steen toen hij zich vergaapte aan vulkaanuitbarsting

[ afbeelding ]
 © EPA - Op de plaats van 's mans hoofd rust een 300 kilo zwaar stuk steen

Wetenschap & Planeet Onderzoekers hebben bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeii, die in 79 na Christus onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius werd bedolven, een onthoofd lichaam aangetroffen.

Het gaat om resten van een man die vermoedelijk zo’n 35 jaar oud was toen hij stierf. Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo. Daardoor verloor hij zijn hoofd, bericht persbureau ANSA. Een verwonding aan het been van de man zou het onmogelijk hebben gemaakt tijdig te vluchten voor het natuurgeweld. De leider van de opgraving bij de oude Romeinse stad, Massimo Osanna, noemde de vondst ‘dramatisch en uitzonderlijk’.

[ afbeelding ]
 © AP - Antropoloog Valeria Amoretti bij het skelet van de in het jaar 79 omgekomen man

Wedstrijdpaard

Eerder deze maand werden bij opgravingen in de antieke stad een paardenstal en de overblijfselen van een renpaard gevonden. De afdruk die het dier achterliet doet vermoeden dat het om een volbloed ging dat voor wedrennen werd gebruikt en niet als lastdier. Het stallencomplex maakt deel uit van een villa aan de noordelijke kant van de stad. Bij de blootlegging van de woning kwamen ook keukengerei en een houten bed aan het licht. Grote delen van het gebied moeten echter nog worden uitgegraven.

[ afbeelding ]
 © AP - Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo en zijn hoofd verloor.

[ afbeelding ]
 © EPA - Een verwonding aan het been van de man zou hem hebben belet een veilig heenkomen te zoeken tijdens de uitbarsting.

[ afbeelding ]
 © EPA - Eerder deze maand werd een compleet skelet van een paard aangetroffen bij uitgravingen in de Italiaanse plaats.

[ afbeelding ]
 © EPA

(HLN)
Wel een heel aparte vondst ja. :D Unlucky ramptoerist.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_179644929
quote:
Karimeh Abbud: maak kennis met de eerste professionele fotografe in de Arabische wereld

In Cinema Galeries in Brussel worden deze week zo'n 80 foto's tentoongesteld van de allereerste Arabische fotografe Karimeh Abbud. Wie was deze vrouw die al beelden maakte in de eerste helft van de 20e eeuw?

Majd Khalifeh
12:46
https://www.vrt.be/vrtnws(...)afe-in-de-arabische/
pi_179669096
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 17:14 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Wel een heel aparte vondst ja. :D Unlucky ramptoerist.
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179669104
04-06-2018

Huisterp in Enkhuizen opgegraven



Enkhuizen door Jacob van DeventerTijdens opgravingen aan het Westeinde in Enkhuizen zijn archeologen op een huisterp gestuit. De huisterp stamt uit de middeleeuwen, maar er zijn ook bewoningsresten uit de zestiende, zeventiende en de achttiende eeuw aangetroffen.

De terp stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw. In die periode werd dit deel van West Friesland ontgonnenen gekoloniseerd. Langs een lange dijk, de Streekweg, verrezen de eerste huizen en kerken in het pas ontgonnen gebied. Vanaf ongeveer de twaalfde eeuw ontstonden vastere nederzettingen, die uitgroeiden tot plaatjes zoals Zwaag, Bovenkarspel, Hoogkarspel en Enkhuizen. Op een kaart van Jacob van Deventer uit 1560 is het nu opgegraven gedeelte voor het eerst te zien.

Kaart van Jacob van Deventer

De opgegraven resten zijn dus echter al veel ouder dan de kaart van Van Deventer. De terp op het nu opgegraven perceel werd in de twaalfde eeuw gebouwd. De terp werd gedurende de jaren steeds vaker opgehoogd. In de terp werden ook resten teruggevonden van aardewerk. Van de houten bebouwing, die wel op de kaart van Van Deventer staat, is niks teruggevonden.

Vondsten in waterputten

Bijzonder is de vondst van een trechterbeker van steengoedaardewerk uit Duitsland. De beker, afkomstig uit Sieburg, is versierd met stichtelijke afbeeldingen. In de resten van zeventiende-eeuwse waterputten werden vooral veel pijpenstelen en –koppen gevonden, maar ook een aantal drinkglazen. In een put uit de achttiende eeuw werden voorwerpen van messing teruggevonden. Een zuinigje, waarmee kaarsenstompjes werden opgebrand en de messing resten van een tabaksdoos.

Bron:

Archeologiewestfriesland.nl

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179758643
12-06-2018

Wat gebeurde er op Roanoke? Archeologisch onderzoek moet mysterie ontrafelen



Verloren Kolonie RoanokeAl ruim vier eeuwen zijn archeologen op zoek naar de vraag wat er gebeurde op het eiland Roanoke. In de zestiende eeuw verdween daar een Engelse kolonie, zonder een spoor achter te laten. Nieuw archeologisch onderzoek moet het mysterie ophelderen.

Verloren kolonie

Roanoke wordt in Amerika vaak aangeduid als de verloren kolonie. In de zestiende eeuw vestigden Engelse kolonisten zich hier. In tegenstelling tot de verwachtingen, was de lokale bevolking de kolonisten echter niet goed gezind. Door de slechte contacten raakte de geplande voedselvoorziening in de problemen. Een schip ging terug naar Engeland om meer voorraden en goederen te halen, maar door oorlog met Spanje duurde het drie jaar voor er weer een Engels schip voor de kust van Roanoke verscheen. En toen bleek de kolonie verlaten.

Eerder onderzoek naar Roanoke

In 1819 bezocht de Amerikaanse president Monroe de verlaten kolonie, toen bleken er alleen nog aarden wallen over te zijn. Rondom die aarden wallen werden in 1890 en 1940 opgravingen gedaan, maar die leverden weinig resultaat op. Tijdens nieuwe opgravingen in de jaren '90 werden de resten van een alchemielaboratorium aangetroffen. De resten daarvan vertonen sterke overeenkomsten met Laboratoria zoals die in Duitsland werden aangetroffen. Die bevindingen matchen met de gegevens dat er een team wetenschappers onder leiding van Joachim Gans uit Praag, onder de kolonisten was.

Die vondst leverde echter ook controverse op, omdat de aarden wallen de bijbehorende greppel dwars door het laboratorium zouden lopen. Dat zou erop wijzen dat die aarden wal niet uit dezelfde tijd zou stammen, waardoor het verhaal over de 'verdwenen kolonie' op Roanoke een hele andere wending krijgt.

Nieuw onderzoek

Nieuwe opgravingen in het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 moeten dus uitsluitsel gaan bieden. Al is het volgens geologen nog maar de vraag of dat nog kan. De geologen wijzen erop dat een aanzienlijk deel van het eiland inmiddels in zee is afgekalfd. Met het wassende water zouden ook veel archeologische sporen verdwenen zijn, waardoor het nog maar de vraag is of er überhaupt nog sporen van de bewoners van de verloren kolonie te vinden zijn.

Erosie

Archeologen houden echter moed dat er iets te vinden moet zijn. Maar, zo stellen ze in Science Magazine, dan moeten ze wel opschieten, want als er nog iets te vinden is, wordt dat wel door erosie bedreigd.

Bron:

Sciencemag.org

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179758650
11-06-2018

Onderzoek naar mysterieus scheepswrak Noordoostpolder



opgraving NoordoostpolderNog steeds worden in de Noordoostpolder opzienbarende vondsten gedaan. Vandaag begint een onderzoek naar een scheepswrak dat in 2016 werd ontdekt. Een verkennend onderzoek leverde meer informatie op over het tot dan toe onbekende scheepswrak.

Flevoland staat bekend als scheepskerkhof. Uit de voormalige zeebodem werden al veel wrakken opgegraven. Toch is dit wrak dat wordt aangeduid als K-47 een bijzonder exemplaar. In eerste plaats omdat het wrak lange tijd onontdekt bleef. Maar opvallend is ook het formaat: het wrak is veel te groot voor de Zuiderzee. De meeste teruggevonden wrakken zijn kleiner.

Zeeschip op de Zuiderzee

Dat doet de archeologen vermoeden dat het schip op groter water thuishoorde dan de Zuiderzee. Waarschijnlijk voer het normaliter naar bestemmingen als de Britse eilanden of het Iberisch schiereiland. Dat vermoeden wordt bevestigd doordat uit het vooronderzoek bleek dat de buitenkant van het schip is uitgevoerd met een dubbelding. Dat is een dubbele laag planken, waardoor de houten scheepshuid beter bestand is tegen de slijtage door het zeewater en beestjes die het schip aantasten, zoals paalworm. Wat het zeeschip op de Zuiderzee deed en hoe het precies gezonken is, moet uit verder onderzoek blijken. Ook moet dan duidelijk worden wat voor type schip dit precies geweest is.

Schade aan het wrak

Het onderzoek wordt wel bemoeilijkt door schade aan het scheepswrak. Het wrak werd ontdekt toen de ploeg van een boer vast bleef zitten in het zware houtwerk. Voorafgaand aan het verkennend onderzoek werden al een aantal balken met een graafmachine uit het wrak gehaald. Ook de drainage van de bodem, en de daardoor ontstane uitdroging hebben het wrak geen goed gedaan.

Tentoonstelling

Het onderzoek zal zich ook richten op het documenteren en conserveren van verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan. Daarna zal er ook gekeken worden naar wat er met het wrak moet gebeuren. Het kan niet op de huidige plek blijven liggen, maar de verschillende partijen zijn er nog niet over uit wat er met het wrak gaat gebeuren. Verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan worden binnenkort al tentoon gesteld. De meer kwetsbare vondsten zullen eerst geconserveerd worden. Dat proces kan nog zeker een half jaar tot een jaar duren.

Bronnen:
•NOS.nl: Ongekend groot scheepswrak in de klei van de Noordoostpolder
•Academia.edu: Te groot voor de Zuiderzee: verkennend archeologisch onderzoek van een groot zeegaand 18e-eeuws vrachtschip.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 13 juni 2018 @ 14:52:04 #58
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_179764206
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juni 2018 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-06-2018

Onderzoek naar mysterieus scheepswrak Noordoostpolder

[ afbeelding ]

opgraving NoordoostpolderNog steeds worden in de Noordoostpolder opzienbarende vondsten gedaan. Vandaag begint een onderzoek naar een scheepswrak dat in 2016 werd ontdekt. Een verkennend onderzoek leverde meer informatie op over het tot dan toe onbekende scheepswrak.

Flevoland staat bekend als scheepskerkhof. Uit de voormalige zeebodem werden al veel wrakken opgegraven. Toch is dit wrak dat wordt aangeduid als K-47 een bijzonder exemplaar. In eerste plaats omdat het wrak lange tijd onontdekt bleef. Maar opvallend is ook het formaat: het wrak is veel te groot voor de Zuiderzee. De meeste teruggevonden wrakken zijn kleiner.

Zeeschip op de Zuiderzee

Dat doet de archeologen vermoeden dat het schip op groter water thuishoorde dan de Zuiderzee. Waarschijnlijk voer het normaliter naar bestemmingen als de Britse eilanden of het Iberisch schiereiland. Dat vermoeden wordt bevestigd doordat uit het vooronderzoek bleek dat de buitenkant van het schip is uitgevoerd met een dubbelding. Dat is een dubbele laag planken, waardoor de houten scheepshuid beter bestand is tegen de slijtage door het zeewater en beestjes die het schip aantasten, zoals paalworm. Wat het zeeschip op de Zuiderzee deed en hoe het precies gezonken is, moet uit verder onderzoek blijken. Ook moet dan duidelijk worden wat voor type schip dit precies geweest is.

Schade aan het wrak

Het onderzoek wordt wel bemoeilijkt door schade aan het scheepswrak. Het wrak werd ontdekt toen de ploeg van een boer vast bleef zitten in het zware houtwerk. Voorafgaand aan het verkennend onderzoek werden al een aantal balken met een graafmachine uit het wrak gehaald. Ook de drainage van de bodem, en de daardoor ontstane uitdroging hebben het wrak geen goed gedaan.

Tentoonstelling

Het onderzoek zal zich ook richten op het documenteren en conserveren van verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan. Daarna zal er ook gekeken worden naar wat er met het wrak moet gebeuren. Het kan niet op de huidige plek blijven liggen, maar de verschillende partijen zijn er nog niet over uit wat er met het wrak gaat gebeuren. Verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan worden binnenkort al tentoon gesteld. De meer kwetsbare vondsten zullen eerst geconserveerd worden. Dat proces kan nog zeker een half jaar tot een jaar duren.

Bronnen:
•NOS.nl: Ongekend groot scheepswrak in de klei van de Noordoostpolder
•Academia.edu: Te groot voor de Zuiderzee: verkennend archeologisch onderzoek van een groot zeegaand 18e-eeuws vrachtschip.

(archeologieonline.nl)
Wat een raar bericht. Er kwamen enorm veel zeeschepen op de Zuiderzee. Alleen de extreem grote schepen bleven bij Texel liggen. De andere voeren gewoon tot aan Amsterdam aan toe door. Eventueel na even voor Pampus te hebben gelegen.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_179778203
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juni 2018 14:52 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Wat een raar bericht. Er kwamen enorm veel zeeschepen op de Zuiderzee. Alleen de extreem grote schepen bleven bij Texel liggen. De andere voeren gewoon tot aan Amsterdam aan toe door. Eventueel na even voor Pampus te hebben gelegen.
Is dat zo? :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179778212
13-06-2018

Inca's waren uitstekende hersenchirurgen

Je kon beter rond 1450 geopereerd worden door een Inca dan 300 jaar later door een Amerikaanse chirurg.

Dat schrijven onderzoekers in het blad World Neurosurgery. In hun studie richten ze zich op operaties waarbij de schedel wordt aangepast. Denk aan het wegschrapen van bot of zelfs het boren of zagen in de schedel. Dat is vandaag de dag – met alle kennis en hulpmiddelen die we hebben – al een hele klus. Maar teruggevonden schedels vertellen ons dat mensen die klus al duizenden jaren op zich nemen. De zware operatie werd voornamelijk uitgevoerd wanneer het hoofd en/of de schedel door een ongeluk of tijdens conflicten beschadigd was geraakt. Maar waarschijnlijk ook om zware hoofdpijnen te bestrijden, epileptische aanvallen een halt toe te roepen of zelfs om demonen uit te drijven.

Inca’s
En ook de bewoners van Peru deinsden er niet voor terug om gaten in een schedel te boren: er zijn meer dan 800 aangepaste schedels teruggevonden in de kustgebieden en hooglanden van Peru. De oudste stamt uit de periode rond 400 voor Christus en de meest ‘toegetakelde’ schedel telt maar liefst zeven gaten.

Groot verschil
En met name de Inca’s – die vanaf de dertiende eeuw in Peru leefden – wisten klaarblijkelijk heel goed wat ze deden, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers nu in een nieuw paper. De overlevingskansen van hun patiënten waren namelijk relatief hoog. “In de tijd van de Inca’s lag de sterftekans tussen de 17 en 25 procent,” vertelt onderzoeker David Kushner. Het is indrukwekkend. Zeker als we dat vergelijken met de sterftekans die patiënten die vergelijkbare ingrepen ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog ondergingen, hadden. “Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog lag de sterftekans tussen de 46 en 56 procent. Dat is een groot verschil.”

Nieuw botweefsel
De onderzoekers baseren de cijfers op een uitgebreide analyse van schedels die van zo’n zware ingreep getuigen. Ze keken daarbij met name of rondom de gaten in de schedel weer nieuw botweefsel was gevormd. Wanneer dat het geval was, wees dat erop dat de patiënt de ingreep had overleefd. Als er geen aanwijzingen waren dat er rondom het gat nieuw botweefsel was gevormd, gingen de onderzoekers ervan uit dat de patiënt tijdens of kort na de operatie was overleden.

“We weten niet hoe de oude Peruvianen infecties voorkwamen, maar het lijkt erop dat ze dat heel goed deden”

Hygiëne
Al met al bleken de patiënten van de Inca’s dus aanzienlijk betere overlevingskansen te hebben dan die van chirurgen ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Hoe is dat te verklaren? Daarover kunnen Kushner en collega’s alleen maar speculeren. Voor nu houden ze het op hygiëne. Eerdere studies suggereerden dat de chirurgen het ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog wat dat betreft niet zo nauw namen. “Als er een opening in de schedel was, staken ze gewoon hun vinger in de wond en voelden wat rond, op zoek naar stolsels en botfragmenten,” vertelt Kushner. Het leidde tot infecties die heel wat soldaten fataal werden. “We weten niet hoe de oude Peruvianen infecties voorkwamen, maar het lijkt erop dat ze dat heel goed deden. Ook weten we niet wat ze als narcosemiddel gebruikten, maar aangezien er zoveel ingrepen werden gedaan, moeten ze wel iets hebben gebruikt, mogelijk cocabladeren. Misschien ook wel iets anders, misschien een gefermenteerd drankje. Er zijn geen geschreven bronnen, dus we weten het niet.”

Wat ook interessant is, is dat een analyse van de schedels uitwijst dat de inwoners van Peru door de tijd heen steeds betere hersenchirurgen werden. Zo leerden ze gaandeweg bijvoorbeeld dat ze het beschermende membraan rondom het brein beter heel konden laten. De overlevingskansen van hun patiënten namen door de tijd heen dan ook toe. Zo waren de overlevingskansen tussen 400 en 200 voor Christus kleiner dan die van patiënten ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog (toen ongeveer de helft van de patiënten stierf). Maar tussen het jaar 1000 en 1400 – dus in de tijd van de Inca’s – lagen de overlevingskansen tussen de 75 en 83 procent. “Ze leken de anatomie van het hoofd te begrijpen en de gebieden waar meer bloedingen konden ontstaan met opzet te vermijden (…) Het fysieke bewijs laat zien dat deze oude chirurgen hun procedures door de tijd heen verbeterden. Hun succes is echt opmerkelijk.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179778232
13-06-2018

Zeventiende-eeuwse bom opgegraven in Groningen



Bom van Bommen Berend opgegravenIn Groningen stad hebben archeologen een granaat uit de zestiende of zeventiende eeuw opgegraven. De mortiergranaat is waarschijnlijk afgeschoten door de troepen van Bommen Berend maar nooit afgegaan.

Het gaat om een gietijzeren mortiergranaat. De bolvormige granaat is misschien afgeschoten toen Prins Maurits de stad Groningen in 1594 belegerde, maar volgens de archeologen ligt het meer voor de hand dat de granaat is afgeschoten tijdens het beroemde beleg door de bisschop van Münster in het rampjaar 1672.

Binnen de zeventiende-eeuwse wallen

De granaat werd aangetroffen op in de hoek tussen Nieuweweg en Oostersingel. Tijdens het Rampjaar lag die plek net binnen de wallen van de stad. De kracht van het schot is duidelijk zichtbaar aan de diepte waarop de bom lag: twee meter. Omdat er mogelijk nog buskruit in de granaat zat, werd de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld om de mortier te inspecteren.



Geen gevaarlijke lading

Bom van Bommen Berend opgegravenBij inspectie herkenden de explosievenexperts de geur van houtskool, die kenmerkend is voor het zwartkruit dat in de vroegmoderne tijd gebruikt werd. Bij nadere inspectie bleek echter dat er maar weinig kruit in de mortier zat, meer dan een derde van de vulling was water. Daarmee was het gevaar geweken en werd meteen duidelijk dat de granaat geconserveerd kon worden.

Gevonden granaat waarschijnlijk een brandbom

De ongeveer 28 centimeter grote mortiergranaat was gemaakt van gietijzer en weegt zo'n 43 kilo. Aan de buitenkant van de granaat vonden archeologen resten van een soort net en teer. Daarmee kon de granaat in de kanonsloop gelaten worden, waarna het geheel brandend op de stad afgeschoten werd. Dat, in combinatie met de geringe hoeveelheid kruit in de bom, doet de archeologen vermoeden dat het wellicht de bedoeling is geweest dat de bom niet zou exploderen, maar dat het brandende projectiel als brandbom werd gebruikt.

Bommen Berend

De kleine hoeveelheid kruit in de granaat doet het vermoeden dat het projectiel door de troepen van Bernard von Galen, beter bekend als Bommen Berend, in 1672 is afgevuurd. Tijdens het Rampjaar belegerde Von Galen, de bisschop van Münster, de stad. Zijn beleg werd gekenmerkt door grote bombardementen, wat hem onder de Groningers de bijnaam Bommen Berend opleverde. Ondanks de grote bombardementen wisten de Groningers onder leiding van Carl von Rabenhaupt stand te houden. Het uitzichtloze beleg en de grote bombardementen kostten de bisschop te veel en hij moest onverrichter zake terugtrekken.

De aftocht van Bommen Berend in augustus wordt nog altijd groots gevierd in Groningen. De archeologen hopen dat de conservering van de gevonden granaat voor die tijd geconserveerd is, en dat het projectiel tijdens de viering van het Gronings Ontzet aan het publiek getoond kan worden.

Bron:

Erfgoed Groningen

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 14 juni 2018 @ 15:35:52 #62
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_179783926
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2018 09:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Is dat zo? :)
Ja. :)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_179796743
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2018 15:35 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ja. :)
Weer wat bijgeleerd ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 15 juni 2018 @ 11:34:19 #64
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179800674
quote:
‘De gevonden wapens gingen gewoon de plomp in’
De geschiedenis van de hoofdstad is aan herziening toe, dankzij de opgravingen bij de nieuwe metro.

De eerste Amsterdammers waren ambachts- en kooplieden. Géén boeren, zoals in geschiedenisboeken staat. Toen de monding van de Amstel omstreeks 1170 door een reeks stormvloeden bewoonbaar werd en een betere verbinding per schip met de Zuiderzee kreeg, trokken kooplui en handwerkslieden naar het huidige Damrak en Rokin. Zij waren het die de basis legden voor Amsterdam als scheepvaartstad en handelscentrum.

Nieuwe bewijzen hiervoor zijn te danken aan het bodemonderzoek bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de metro die vanaf 22 juli Amsterdam-Noord met station Zuid verbindt. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
De website Below the surface over alle bodemvondsten van de Noord-Zuidlijn, onder meer de 10.000 vondsten die vanaf 22 juli te zien zijn in de vitrines op metrostation Rokin.

De fototentoonstelling Amsterdam Stuff – Archeologische vondsten Noord-Zuidlijn is t/m 3 september te zien in Huis Marseille in Amsterdam.

Het boek Spul – Catalogus archeologische vondsten Noord-Zuidlijn Amsterdam, Van Zoetendaal / De Harmonie, 600 blz., kost 79,50 euro.
  vrijdag 15 juni 2018 @ 11:48:53 #65
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179800860
quote:

Rogier van der Weyden ontsluierd
Vanaf 14 juni 2018 wordt De bewening van Christus, (c. 1460-1464) van Rogier van der Weyden voor de ogen van de bezoekers in het Mauritshuis gerestaureerd. Dit gebeurt in een tijdelijk atelier in de tentoonstellingszaal.

De bewening is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van de Vlaamse meester in een Nederlands museum. Bezoekers komen tijdens de restauratie veel te weten over het technische en kunsthistorische onderzoek naar het schilderij. Bovendien is een zeldzaam bruikleen uit de Galleria degli Uffizi in Florence te zien. Naast het terugbrengen van de prachtige kleuren van het meesterwerk hoopt het Mauritshuis ook meer te weten te komen over het kunstwerk zelf en zijn geschiedenis. (Mauritshuis).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  vrijdag 15 juni 2018 @ 11:49:15 #66
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179828599
quote:
Het droeve lot van Rubens' Hooghuis in Doel

canvas curiosa-Rubens-antwerpen-geschiedenis
geschreven op 15 juni 2018

In het ten dode opgeschreven Scheldedorp Doel ligt het Hooghuis, een markant pand gebouwd in 1613 als buitenhuis voor de schoonvader van Rubens. Nu Doel dreigt te verdwijnen moet een oplossing gezocht worden voor het geklasseerde Hooghuis. Rubens kijkt mee vanuit zijn graf…

Lees het verhaal van het droeve lot van Rubens' Hooghuis.
https://www.canvas.be/can(...)ens-hooghuis-in-doel
pi_179865064
14-06-2018

Beeld van Bijbelse koning opgegraven



Bijbelse koning opgegravenEen klein onopvallend beeldje dat sinds deze maand in Israël wordt tentoon gesteld, kan wel eens iets heel bijzonders zijn. Archeologen vermoeden dat het gaat om een beeld van een Bijbelse koning.

Het hoofdje hoorde waarschijnlijk bij een beeld 20 tot 25 centimeter groot beeld waarmee een persoon ten voeten uit werd afgebeeld. Het beeldje beeld een man af, met een keurig bijgehouden baard, net gekamde haren en een rijk versierde haarband. Het beeld straalt een zekere rijkdom uit, waardoor archeologen vermoeden dat het om een beeld van een vooraanstaand persoon gaat. Waarschijnlijk een koning.

Onbekende koning

Welke koning is echter onbekend. Het beeld werd gevonden in de ruïnes van Tel Abel Beth Maacah, een stad die in het grensgebied tussen drie koninkrijken lag, daardoor zou het kunnen gaan om een koning van elk van die drie rijken. Archeologen noemen de namen van Koning Ahab van Israël, Koning Hazael van Aram-Damascus, of Koning Ethbaal van Tyre.

Tal Abel Beth Maacah

Alle drie de koningen worden genoemd in zowel de Bijbel als in andere bronnen. Ook de stad Tal Abel Beth Maacah komt voor in de Hebreeuwse Bijbel. Uit eerdere opgravingen op de plek blijkt dat het gebied bewoond was sinds de bronstijd, tot in de Ottomaanse periode. In de Bijbel wordt de stad genoemd in het boek 1 Koningen en in het boek 1 Samuel.

Rijk complex

De opgraving waarbij het hoofd van het beeldje werd gevonden vond plaats op een plek waarvan archeologen vermoeden dat het een citadel van een Israëlisch koning is geweest. De plek heeft al veel meer vondsten opgeleverd. In de resten van het paleis zijn sporen van metaalbewerking gevonden, maar er werd ook een rijkversierde Fenicische amfora gevonden. Het hoofd werd in de meest oostelijk gelegen ruimte van het complex gevonden.

Wetenschappelijke publicatie

De opgraving werd uitgevoerd door de Azusa Pacific University. In juni 2018 wordt een uitgebreid artikel over de opgravingen in Tal Abel Beth Maacah gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Near Eastern Archaeology.

Bron

Azusa Pacific University

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 18 juni 2018 @ 17:58:06 #69
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_179875503
MinBijleveld twitterde op maandag 18-06-2018 om 13:25:20 Op deze dag in 1815 werd Napoleon Bonaparte bij Waterloo verslagen. Minder bekend is dat 30.000 Nederlandse militairen een bijdrage leverden aan de nederlaag van de Franse keizer. Opdat we niet vergeten! https://t.co/CeB3ScX56s reageer retweet
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 19 juni 2018 @ 14:50:04 #70
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_179895920
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  dinsdag 19 juni 2018 @ 16:21:35 #71
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179897871
_O_
pi_179898468
Mooie verhalen hier!
pi_179938007
18-08-2018

Mega-opgraving bij Dreumel van start



Het worden nu al twee dolle dwaze graafweken genoemd. Bij een van de grootste archeologische vindplaatsen ooit in Nederland worden de komende twee weken maar liefst vier schepen opgegraven.

In 2017 werd bekend dat in de uiterwaarden van de Maas, tussen Alphen en Dreumel een ongekend rijke archeologische vindplaats lag. Schepen, voorwerpen, een Romeinse oversteekplaats en nog veel meer. Bij elkaar werden er meer dan 100.000 sporen aangetroffen. Van 18 juni tot 29 juni 2018 gaat de opgraving een nieuwe fase in. In een groot project worden maar liefst vier schepen tegelijk in kaart gebracht, gedocumenteerd en geborgen.

Bijzondere samenwerking

Het project wordt uitgevoerd door studenten en docenten van Universiteit Utrecht, Hogeschool Saxion, Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden in samenwerking met de ontzander die op de plek aan het werk is en andere specialisten uit het vakgebied. Een bijzondere samenwerking, waarbij de studenten veel ervaring op kunnen doen in het bergen en onderzoeken van maritiem archeologisch erfgoed.

Publieksdagen

De meeste graafdagen zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar dat betekent niet dat je niet kunt komen kijken. Er zijn twee kijkdagen georganiseerd op donderdag 21 juni 2018 en woensdag 27 juni 2018. Donderdag 21 juni is een extra speciale dag. Als alles volgens plan verloopt, wordt dan om 14.00 uur een Romeinse boomstamkano gelicht. In de ArcheoHotspot die die dag open is, kun je zelf meehelpen bij het onderzoek naar de kano.

Schepen gelicht

De lichting van de vier schepen is een bijzondere operatie. De boomstamkano die op 21 juni uit de klei naar boven wordt gehaald, wordt samen met het omhulsel van klei gelicht en naar een werkplaats gebracht. Daar wordt de klei dan laagje voor laagje verwijderd. Ook wordt er een middeleeuws schip gelicht. Daarvan hebben archeologen grote verwachtingen. De praam ligt op zijn kop, dus misschien dat er onder het wrak nog lading wordt gevonden.

Programma kijkdagen Dolle Dwaze Graafweken

De twee Dolle Dwaze Graafweken lopen van 18 juni 2018 tot 29 juni 2018. De kijkdagen zijn op donderdag 21 juni, van 12.00u tot 16.00u. Die dag wordt de Romeinse kano om 14.00u gelicht. Op 27 juni is de kijkdag van 12.00u tot 16.00u.

(archeologieonline.nll)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179938024
18-06-2018

Vroegmiddeleeuwse graven gevonden in Leiden



Bij een opgraving in Leiden zijn studenten van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden op twee vroegmiddeleeuwse graven gestuit. De graven zijn goed geconserveerd, dat maakt ze interessant voor verder onderzoek naar deze nog vrij onbekende in de Nederlandse geschiedenis.

In de graven lagen twee jonge mannen. De graven lagen zij aan zij en lagen alleen. Dat is bijzonder, want meestal liggen graven uit deze tijd in grotere grafvelden. De overledenen waren begraven in grafkisten, zoals gebruikelijk waren de overledenen voorzien van grafgiften. Bij een van de twee lichamen werden een gordel en een zwaard gevonden. Bij de andere overledene werden resten van spelden en gespen gevonden. Onder zijn hoofd lag ook een stuk metaal, waarvan nog niet is vastgesteld wat voor metaal het is.

Andere grafcultuur

Het lijkt erop dat de grafcultuur in de kustgebieden tijdens de Merovingische periode verschillend was van de rest van Europa. Archeologen hopen dat deze twee graven meer inzicht bieden in de grafcultuur in het kustgebied rondom Leiden. De skeletten worden in een laboratorium verder onderzocht.

Meer Merovingische vondsten in de omgeving

De graven werden gevonden door studenten tijdens een practicum, vlak bij hun eigen faculteitsgebouw. Eerder al werden vlakbij Merovingische vondsten uit de 11e eeuw gedaan, aan de andere kant van de snelweg A44 werd een paar jaar geleden al een grote Merovingische nederzetting uit de zesde en zevende eeuw gevonden. Aan de rand van die nederzetting werden al enkele graven gevonden, maar archeologen vermoeden dat er in de omgeving nog zo'n 120 graven moeten liggen.

Bron en afbeelding:

gemeente Leiden.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179938030
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2018 16:51 schreef Adrie072 het volgende:
Mooie verhalen hier!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 21 juni 2018 @ 09:46:11 #76
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179938658
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Vroegmiddeleeuwse graven gevonden in Leiden
Ah, binnenkort in het RMO, dus. :)
  donderdag 21 juni 2018 @ 23:18:03 #77
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179956678
quote:

A Renaissance Masterpiece Returns to Antwerp after Almost 450 Years
The Plantin Polyglot Bible, produced by the Plantin Printing workshop in Antwerp almost 450 years ago for King Philip II, is a monument of biblical scholarship. On 11 July, a copy will be auctioned by Christie's - London.
But before it is being auctioned, this monumental masterpiece will be on public view for two days (21 and 22 June 2018) at the very place it originated from, near the presses that printed it: the Plantin Museum read more about the museum in (this article from The Low Countries yearbook). (Ons Erfdeel).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
De Biblia Polyglotta
De Biblia polyglotta - of veeltalige Bijbel - is een monumentaal meesterwerk van Plantin. Het beslaagt acht delen: vier met het Oude Testament, één met het Nieuwe Testament en drie delen 'Apparatus' of commentaren. De bijbeltekst zelf is gedrukt in vijf talen: Latijn, Grieks, Hebreeuws, Chaldeeuws en Oud-Syrisch.

Plantin deed heel wat moeite voor deze opdracht. Ten eerste wilde hij iets groots realiseren. Ten tweede wilde hij met deze publicatie het vertrouwen van Filips II winnen. Dat was nodig: drie van zijn vennoten bleken calvinisten bij de Beeldenstorm. Daarbij kwam nog dat Plantin eind 1566 in Utrecht een anti-Spaanse drukkerij had helpen opzetten. Een daad van hoogverraad. (Museum Plantin Moretus).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 3% gewijzigd door Nibb-it op 21-06-2018 23:40:06 ]
  vrijdag 22 juni 2018 @ 00:40:33 #78
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_179958225
quote:

‘The finest Bible ever printed in Christendom’
The Plantin Polyglot, a Renaissance bible printed for King Philip II of Spain, makes an emotional homecoming to the Antwerp printing press where it was made more than four centuries ago. On 11 July it is offered in Books and Manuscripts in London

Around 450 years ago the Antwerp printing press of Christophe Plantin (1520-1589) set out to produce what he hoped would be ‘the finest bible ever printed in Christendom’, explains art critic Alastair Sooke: a sumptuous multi-volume bible, printing the text in its original five languages, under the patronage of King Philip II of Spain. Due to this royal patronage, it is also called the Biblia Regia, or Royal Bible. (Christie's).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Iemand nog 600.000 pond over?
  Spellchecker vrijdag 22 juni 2018 @ 06:35:53 #79
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_179959960
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 juni 2018 00:40 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Iemand nog 600.000 pond over?
Ik begin met 10 pond.
  Spellchecker vrijdag 22 juni 2018 @ 06:36:30 #80
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_179959961
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 juni 2018 00:40 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Iemand nog 600.000 pond over?
10 pond geboden.
pi_179961329
21-06-2018

Fikse boete voor Duitse metaaldetectoristen



Boete voor metaaldetectoristenHet is de droom van (bijna) iedere amateur-archeoloog en metaaldetectorist: een belangrijke of waardevolle vondst doen. Voor twee Duitse metaaldetectoristen kwam die droom uit, maar ze kwamen vervolgens van een koude kermis thuis.

De twee Duitse metaaldetectoristen vonden vlak bij het plaatsje Ellwangen in de deelstaat Baden-Württemberg een muntschat van tienduizend zilveren middeleeuwse munten. De twee verzuimden echter om de vondst binnen de wettelijke termijn van vier dagen te melden. In plaats daarvan verdeelden ze de zilverschat.

Vondst toch gemeld

Na een aantal maanden besloot één van de twee de vondst toch aan te melden. De Duitse autoriteiten gingen meteen over tot actie. Bij een huiszoeking werden behalve de muntenschat, een bronzen ring en enkele stukken keramiek aangetroffen. De twee detectoristen riskeren nu een celstraf van maximaal drie jaar, of een hoge boete wegens verduistering van de archeologische schatten.

Wetenschappelijke waarde

De munten, uit de late middeleeuwen, hebben volgens archeologen een grote wetenschappelijke waarde. Volgens de erfgoedwetten van deelstaat Baden-Württemberg worden zulke schatten eigendoom van de deelstaat. De mannen hadden de archeologische vondsten die ze hadden gedaan

Zelf een schat gevonden?

Ook in Nederland mag je een archeologische vondst niet zomaar houden. Om zo veel mogelijk kennis van ons verleden te krijgen en te bewaren, is het belangrijk dat vondsten goed geregistreerd worden. Heb je zelf een archeologische schat gevonden? Dan vertellen we je hier wat je daar het beste mee kan doen.

Bron:

Der Spiegel

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 22 juni 2018 @ 09:49:18 #82
165164 Tha_Bartman
And so it goes.
pi_179961678
Dolle dwaze graafweken Dreumel: vier stokoude schepen gelicht

Archeologisch onderzoek Dreumel

Het worden nu al "de twee dolle dwaze graafweken" genoemd. In de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel halen archeologen de komende weken vier schepen van duizenden jaren oud uit de grond.

De archeologische werkgroep Over de Maas gaat de boten met studenten en vrijwilligers veiligstellen.

Een kano uit de tweede of derde eeuw die gisteren al werd opgegraven komt in de schuur van de archeologische werkgroep te staan en wordt later samen met het publiek onderzocht.

Scheepskerkhof
Vorig jaar werd bekend dat Dreumel een ongekend rijke archeologische vindplaats is met onder meer schepen, voorwerpen en een Romeinse oversteekplaats. Bij elkaar zijn er meer dan 100.000 sporen aangetroffen. Vijftien schepen zijn gevonden, uit de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Dreumel wordt ook wel het grootste scheepskerkhof van Nederland genoemd.

Een walhalla voor archeologen. "Ik heb het voorrecht om hier een fantastisch schip op te graven", zegt archeoloog Tijmen Moesker tegen Omroep Gelderland. "Het is afkomstig uit 1350 of 1450."

Student archeologie Tjeerd Roozenboom loopt met een grote groene gieter rond. Hij besproeit de vermolmde planken van een oud Romeins schip. De planken moeten goed nat blijven, want anders vergaan ze.

https://nos.nl/artikel/22(...)schepen-gelicht.html
Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
  maandag 25 juni 2018 @ 14:04:13 #83
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180034727
quote:

Vervalsing van de steentijd
Ad Wouters (1917-2001) was een bekende amateur-archeoloog en groot kenner van de Steentijd. Hij liet tienduizenden vondsten na. Nu komt aan het licht dat er veel vervalsingen tussen zitten. Hoeveel, dat weet nog niemand.

Opgegraven steentijd-werktuigen zijn vervalst. Archeologische vindplaatsen zijn verzonnen. En in zijn publicaties zoog amateurarcheoloog Ad Wouters (1917-2001) de namen van gulle gevers en mede-opgravers uit zijn duim.

Dit is een verhaal over een fraude waarover in archeologische kringen al langer verhalen de ronde deden, maar waarvan nu pas de omvang duidelijk begint te worden. En over hoe de archeologische wereld worstelt. Moeten de tienduizenden vondsten van Wouters die in musea en depots liggen allemaal worden onderzocht? (NRC).
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 25 juni 2018 @ 18:08:47 #84
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_180039332
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2018 14:04 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Dat gaat een flinke klus worden als dat uitgezocht moet gaan worden.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_180053301
22-06-2018

Stonehenge onthult nieuw mysterie: pleegde Pythagoras plagiaat?


 © thinkstock - Stonehenge.

Wetenschap Een nieuwe theorie over de beroemde oude site Stonehenge gaat stilaan de wereld rond. De stenen zouden gebouwd zijn met behulp van de beroemde stelling van Pythagoras, maar de Griekse filosoof vond die stelling pas 2000 jaar later uit. Betrapten wetenschappers de filosoof op plagiaat?

Het nieuwe boek “Megalith: Studies in Stone” beweert dat de geometrische principes van Pythagoras terug te vinden zijn in het mysterieuze Stonehenge. De wereldberoemde stenen cirkel werd 5000 jaar geleden gebouwd en staat bekend om zijn speciale positie ten opzichte van de zon. Elk jaar trekken duizenden toeristen naar de site om het eeuwenoude mysterie te bewonderen.

a² + b² = c²

Een van de auteurs van het boek, Robin Heath, beweert dat een grote driehoek van Pythagoras te zien is op de Engelse site in Wales, waarvan de bluestones zijn afgesneden. Een rechthoek van vier zandstenen vormt volgens het boek een perfecte driehoek van Pythagoras wanneer de zandstenen diagonaal in tweeën worden gedeeld.


Niet alleen de onderzoekers van Stonehenge, maar ook andere experts zeggen dat ze bewijs hebben gevonden dat de beroemde stelling al lang voor Pythagoras bestond. Vorig jaar nog onthulden wetenschappers de geheimen van een mysterieuze 3.700 jaar oude Babylonische kleitablet, waarop de oudste goniometrische tabel te lezen staat. De Griekse filosoof leefde pas in 6de en 5de eeuw voor Christus en kan dus niets met die tabel of Stonehenge te maken hebben.

Zonsopgang

Duizenden nieuwsgierigen keken donderdag naar de zon op Stonehenge. De zon kwam op achter de Heel Stone. Die steen markeert de plaat voor zonsopgang aan de horizon. De toeschouwers stonden versteld van het fenomeen en verspreidden foto’s op sociale media, terwijl de stralen door het monument stroomden. Die stralen kondigden de langste dag van het jaar aan op het noordelijk halfrond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180053339
22-06-2018

Julius Caesar valt van zijn voetstuk: “Minder heroïsch qua uiterlijk en overwinningen dan gedacht”


 © ANP - Het gezicht van de Romeinse veldheer Julius Caesar in het Rijksmuseum van Oudheden. De gezichtsreconstructie is geïnspireerd op een marmermeren portret van Caesar uit het Leidse museum.

De Romeinse machthebber Julius Caesar, vermoord op 15 maart van het jaar 44 voor Christus, heeft een nieuw gezicht. Fysisch antropoloog Maja d’Hollosy maakte het voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar het vandaag is onthuld en vooralsnog gratis is te zien.

De buste was het idee van archeoloog Tom Buijtendorp, van wie tegelijk het boek “Caesar in de Lage Landen” verscheen. D’Hollosy gebruikte onder meer zijn nu daarin gepubliceerde onderzoeksresultaten. Ze ging voor het gezicht van Caesar verder uit van twee bustes, één uit Leiden en één uit Turijn, en van munten met Caesar erop uit diens eigen tijd. Vooral van de kop in Turijn lijkt zeker dat die bij leven en redelijk realistisch is gemaakt, zegt Buijtendorp. “Zo heeft hij een gekke bobbel op zijn hoofd. Een medicus zei dat zoiets ontstaat bij een zware bevalling. Dat verzin je niet als kunstenaar. En realistische portretten waren in de mode”.

Het beeld in Leiden lijkt erg op dat in Turijn, al is de machtigste man van zijn tijd daar een stuk van zijn voorhoofd, mond en neus kwijt. D’Hollosy maakte een 3d-print van de kop uit Leiden. Daar haalde ze de bovenste laag vanaf om daarna een nieuwe aan te brengen, waarbij ze klei en siliconenrubber gebruikte. Zo kreeg Julius een levensecht gezicht. “Ik laat hem niet vrolijk en vriendelijk kijken. Hij was wel een veldheer die over lijken ging”, aldus d’Hollosy.



 © ANP

Nederlaag

Volgens oude bronnen had hij bijna zwarte ogen en een wat witte huid. Die gaf D’Hollosy hem dus, net als peper-en-zout-kleurig haar. Veel haar is het niet, want de haardos van postume beelden is verzonnen. “Hij valt nu een beetje van zijn voetstuk”, zegt Buijtendorp. “Hij was qua overwinningen en uiterlijk minder heroïsch dan gedacht”.

Hij noemt het waarschijnlijk dat Caesar vlakbij de Limburgse Sint Pietersberg zijn grootste nederlaag leed. Hij moet daar ook echt hoogstpersoonlijk hebben rondgelopen. “Het Jekerdal klopt precies met de beschrijving die Caesar geeft”, zegt hij.”, Terwijl lang is aangenomen dat Caesar niet of nauwelijks in de Lage Landen kwam, wijzen recente ontdekkingen en analyses erop dat hij ongeveer de helft van zijn campagnetijd in het noorden doorbracht, met flinke tegenslagen”.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 26 juni 2018 @ 09:23:19 #87
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_180053364
Nieuw, 'realistischer' beeld onthuld van Caesar zonder volle haardos

quote:
Hij ziet er eigenlijk uit als een hele normale man van middelbare leeftijd, die Julius Caesar. Dat beeld komt tenminste naar voren uit een 3D-reconstructie van het gezicht van de Romeinse veldheer. Anders dus dan de strenge, krachtige generaal die we kennen van de antieke bustes.

"Dit beeld ligt dichter bij de waarheid, al zijn er nog veel onzekerheden", zegt archeoloog Tom Buijtendorp, die de reconstructie maakte samen met collega Maja d'Hollosy. Het beeld van siliconenrubber werd vandaag gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het is hoe Caesar er ongeveer uit moet hebben gezien, kort voordat hij in het jaar 44 voor Christus op zijn 55ste werd vermoord, zeggen de makers. Een man met een groot voorhoofd, donkere ogen en een wijkende haarlijn. Buijtendorp: "Heel anders dan die volle bos waarmee hij in de jaren na zijn dood vaak is afgebeeld."
https://nos.nl/artikel/22(...)r-volle-haardos.html

Leuk gedaan, maar ik vind het beeld wat onnatuurlijk ogen en toen las ik:
quote:
Daarbij was ruimte voor haar eigen interpretatie. Zo verkleinde ze de ruimte tussen de ogen wat
En juist de afstand tussen de ogen vind ik eigenlijk te klein. Bijzondere keuze dus.

Edit: grappig dat we een vier dagen oud bericht een paar minuten na elkaar postten :P
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_180096810
27-06-2018

Zweden brouwden al heel vroeg bier



Bier is al een heel oud drankje, de Mesopotamiërs brouwden en dronken al bier. Over de vroege bierindustrie in Europa is echter een stuk minder bekend. Maar archeologen van de Zweedse Universiteit van Lund hebben namelijk achterhaald dat er in Zweden tijdens de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen al mout werd geproduceerd.

Vlak bij de opgravingen bij Uppåkra stuitten de archeologen op een aantal ovens die gebouwd waren om op lage temperatuur dingen te verwarmen. In een van die ovens troffen de archeologen een aantal verkoolde graankorrels aan. De vindplaats daarvan, zo dicht bij een oven, wijst er volgens de archeologen op dat dit graan werd gebruikt om bier van te maken.

Grote bierindustrie

Dat er een aantal ovens vlak bij elkaar is gevonden, een eindje buiten het bewoonde gedeelte van Uppåkra, doet de archeologen vermoeden dat dit soort grotere ‘industrie’ op specifieke plekken in de nederzetting werd geplaatst en dat de productie niet alleen voor eigen gebruik was, maar dat er ook speciaal voor de handel, en grote feesten werd gebrouwen.

Top-3 oudste vondsten

De ovens en de graankorrels stammen uit de periode tussen 400 en 600. Daarmee staat deze vondst in de top-3 van oudste bier-gerelateerde vondsten in Scandinavië. De oudste vondst stamt uit het jaar 100 en werd in Denemarken gedaan, een andere vondst werd gedateerd op het jaar 500 en werd gedaan op het eiland Öland.

Bij die oude vondsten werden vooral resten van wilde gagel gevonden, daarmee werd bier op smaak gebracht voordat hop die functie overnam.

Bron en Afbeelding:
•Lund University

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180096819
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juni 2018 09:23 schreef De_Hertog het volgende:
Nieuw, 'realistischer' beeld onthuld van Caesar zonder volle haardos
[ afbeelding ]

[..]

https://nos.nl/artikel/22(...)r-volle-haardos.html

Leuk gedaan, maar ik vind het beeld wat onnatuurlijk ogen en toen las ik:

[..]

En juist de afstand tussen de ogen vind ik eigenlijk te klein. Bijzondere keuze dus.

Edit: grappig dat we een vier dagen oud bericht een paar minuten na elkaar postten :P
It was meant to be ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 28 juni 2018 @ 10:46:38 #90
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 28 juni 2018 @ 16:53:52 #91
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_180103981
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 29 juni 2018 @ 14:55:25 #92
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180123025
quote:
Mars was brons, Venus van aardewerk
Romeinse beeldjes zijn als relatiegeschenk in de lage landen verspreid. Mars, Venus en Mercurius kregen er nieuwe functies.

Met de Romeinen kwamen ook hun beeldjes naar de Lage Landen. Ze kwamen ook in handen van bewoners die er al leefden. Die gebruikten de beeldjes in rituelen die al eeuwen voor de komst van de Romeinen bestonden. De terpbewoners in het noorden hielden vooral van bronzen beeldjes van Mars en Mercurius – ten zuiden van de Rijn was Venus, in terracotta, populair. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_180136059
AndereTijden twitterde op donderdag 28-06-2018 om 08:15:20 !! #AndereTijden​ dreigt te verdwijnen. De @NPO heeft besloten om het aantal uitzendingen te halveren. Wil jij dat Andere Tijden blijft bestaan?Deel deze boodschap van #HansGoedkoop! https://t.co/QbC7CPC7d6 reageer retweet
  zaterdag 30 juni 2018 @ 14:51:46 #94
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_180139948
quote:

The Fading Battlefields of World War I
This year will mark the passing of a full century since the end of World War I—a hundred years since the “War to End All Wars.” In that time, much of the battle-ravaged landscape along the Western Front has been reclaimed by nature or returned to farmland, and the scars of the war are disappearing. Some zones remain toxic a century later, and others are still littered with unexploded ordnance, closed off to the public. But across France and Belgium, significant battlefields and ruins were preserved as monuments, and farm fields that became battlegrounds ended up as vast cemeteries. In these places, the visible physical damage to the landscape remains as evidence of the phenomenal violence and destruction that took so many lives so long ago. (The Atlantic).
pi_180252238
02-07-2018

Enorme sarcofaag opgegraven in Alexandrië

Het is de grootste sarcofaag die ooit in de oude stad in Egypte is teruggevonden.

Archeologen ontdekten de sarcofaag in Sidi Gaber, een wijk in Alexandrië. De sarcofaag is gemaakt van zwart graniet en maar liefst 2,7 meter lang. Daarmee is het volgens archeologen de grootste sarcofaag die tot op heden in Alexandrië is teruggevonden.

Nog gesloten
Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat er een laagje beton is aangetroffen tussen de onderzijde van de sarcofaag en het deksel. Het suggereert dat deze sinds de oudheid niet meer geopend is geweest.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Beeld
Naast de sarcofaag hebben de onderzoekers ook een beeld teruggevonden dat het hoofd van een man laat zien. Het beeld is gemaakt van albast. Onderzoekers gaan ervan uit dat het beeld de eigenaar van de tombe laat zien.


Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De sarcofaag zou uit de Ptolemaïsche periode stammen. Gedurende deze periode viel Egypte – nadat het door Alexander de Grote was veroverd – onder de uit Macedonië stammende Ptolemaeën. Deze dynastie werd opgericht door Ptolemaeus I Soter die het machtsvacuüm dat na de dood van Alexander de Grote ontstond, opvulde. De dynastie heerste tussen 305 en 30 voor Christus over Egypte en ging ten onder toen de Romeinen Egypte veroverden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180252360
03-07-2018

Ierse boer graaft goud uit de Bronstijd op



Donegal Gouden Artefacten BronstijdIn het Ierse Donegal zijn vier gouden artefacten gevonden. Op dit moment zijn de voorwerpen in het bezit van het Nationale Museum van Ierland. Experts van het museum schatten dat het goud uit de bronstijd dateert, of mogelijk zelfs ouder.

Nietsvermoedende boer

Een lokale boer, genaamd Norman Whiterow, vond de artefacten op 23 juni jl., toen hij een greppel aan het graven was op zijn land. In eerste instantie had hij geen idee wat voor voorwerpen het precies waren, door de dikke laag klei was het zelfs moeilijk om te bepalen of het ging om goud of koper. Daarom bewaarde hij ze maar zolang in zijn keuken. Een paar dagen later liet de boer de voorwerpen aan een bevriende juwelier zien, die hem aanraadde om de vondst bij het Donegal County Museum te melden. Diens medewerkers hebben de vondst opgehaald en vanwege haar archeologische significantie op hun beurt weer overgedragen aan het Nationale Museum van Ierland.

Verder onderzoek

Hoewel de voorwerpen veel weg hebben van armbanden, bestaat het vermoeden dat het hier gaat om een soort betaalmiddel. De komende maanden zullen experts van het Nationale Museum verdere analyse over de artefacten en hun vindplaats verrichten, in de hoop meer weet over de aard van de voorwerpen te verkrijgen. Na afronding van de eerste onderzoeken, worden de vondst voor het publiek tentoon gesteld.

Bronnen:
•BBC
•National Museum of Ireland

Afbeelding:
•Four gold artefacts discovered in Co. Donegal on 26 June 2018 © National Museum of Ireland

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180302356
05-07-2018

Archeologen vinden Incabegraafplaats in Peruaanse piramide


 © REUTERS - Archeologen aan het werk in de tombes van de Bijenpiramide (Huaca de las Abejas) in Tucume.

Wetenschap In Peru hebben archeologen een omvangrijke begraafplaats van het Incavolk aangetroffen in een piramide. Die ligt in een woestijn ver van het hart van het voormalige Incarijk in de Andes.

De onderzoekers hebben tot nu toe al 24 tombes met menselijke resten, granen, kledij en aardewerk uit de Incacultuur aangetroffen op de archeologische site van Tucume, zegt Jose Manuel Escudero, directeur van het team van 89 archeologen dat de plek onderzoekt.



 © AFP

In Tucume liggen 26 piramides verspreid over een oppervlakte van 221 hectare. De begraafplaats werd ontdekt in de Huaca de las Abejas of de Bijenpiramide, op ongeveer één kilometer van de Huaca Larga, de 30 meter hoge hoofdpiramide, een van de hoogste in Zuid-Amerika. De onderzoekers vermoeden dat de Inca’s omstreeks 1470 in de regio toekwamen.

Elite-Inca’s

“We hebben alle bewijs dat dit een elitegroep van zowel mannen als vrouwen was”, zegt Bernarda Delgado, directeur van het Tucume Museum, over de aangetroffen gemummificeerde lichamen. Sommige zijn in meerdere lijkwaden gewikkeld.

“Een gewoon iemand begraaf je niet op die manier”, aldus Escudero. Het feit dat er adellijke Inca’s werden begraven in Tucume suggereert dat de beschaving een voorname rol speelde in de regio.


 © AFP

Het geslacht van de gevonden lichamen moet nog bevestigd worden, maar de archeologen vermoeden dat de vrouwen begraven werden met materialen om te weven, terwijl de mannen omringd werden met roeispanen, peddels en schelpen. De onderzoekers verwachten nog minstens tien andere lichamen te vinden.


 © REUTERS

Uitgestrekt rijk

Het Incarijk, dat werd bestuurd vanuit de hoofdstad Cusco, strekte zich uit van de Stille Oceaan tot het Andesgebergte. De Inca’s maakten gebruik van wegen en een belastingssysteem, tot de Spaanse verovering in de zestiende eeuw alles veranderde.

In Tucume, op zo’n 650 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, leefde omstreeks 1100 vermoedelijk het Lambayequevolk, vooraleer de regio werd overgenomen door de Chimucultuur en vervolgens zo’n 500 jaar geleden door de Inca’s.


 © AFP

“Er is een hergebruik van de ruimte”, aldus Escudero. “Elke cultuur vond blijkbaar dat het handig was om deze locatie te gebruiken om te regeren.”

De archeologen hopen nu meer te weten te komen over de Bijenpiramide waarin de tombes werden aangetroffen. “De Bijenpiramide moet een belangrijke betekenis gehad hebben om hen hier te begraven”, zegt Escudero.


 © Faye Pynaert - Tucume.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180302466
06-07-2018

Zeldzame vondst in Schots gehucht



Hnefatafl Middeleeuws bordspelArcheologe Cameron stuitte bij opgravingen in het Schotse Old Deer op iets opmerkelijks. Ze trof er namelijk een middeleeuwse ronde, platte steen aan, met een patroon erin gekerfd. Al gauw besefte Cameron dat het hier ging om een middeleeuws bordspel, genaamd hnefatafl. Dit is een behoorlijk zeldzame vondst. In Schotland zijn er maar een paar overblijfselen van dit spel aangetroffen. Er is extra onderzoek voor nodig om te bepalen hoe oud dit spelbord exact is, maar volgens schattingen is het ergens tussen 400 en 800 gemaakt. Aan de vorm van de steen te oordelen, is het speelbord later mogelijk als potdeksel gebruikt.

Vermist Klooster

Archeologe Cameron was op dat moment bezig met de zoektocht naar de resten van een klooster. Deze christelijke missiepost ging ongeveer duizend jaar geleden verloren. Sindsdien is de exacte locatie onbekend. Recente opgravingen bij Deer Abbey leverde nieuwe aanwijzingen van middeleeuwse bebouwing daar op. Daarom was Cameron met een team van vrijwilligers aan het onderzoeken of er een mogelijke link met het verdwenen klooster bestond.

Hnefatafl

Hnefatafl komt oorspronkelijk uit Scandinavië. De Vikingen brachten het spel in de vroege middeleeuwen over naar de Britse eilanden, IJsland en Oekraïne. Het was een strategiespel, waarin de ene partij probeert zijn koning naar de rand van het bord te manoeuvreren. Zijn tegenstander moest ondertussen proberen die koning vast te zetten. Zo had elke ronde een aanvallende en een verdedigende partij. Totdat het schaakspel in de elfde en twaalfde eeuw zijn intrede deed, was hnefatafl het populairste bordspel in Scandinavië. Vanaf die tijd raakte het steeds verder naar de achtergrond verdrongen. In de zestiende eeuw verdween het uit de Britse eilanden. In Scandinavië hield hnefatafl het nog twee eeuwen langer uit. Maar het wordt ook daar sinds de achttiende eeuw niet meer gespeeld.



Bronnen:
•The Scotsman
•Gamecabinet

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 9 juli 2018 @ 22:01:12 #100
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_180364086
quote:
http://www.omroepwest.nl/(...)ijksmuseum-Boerhaave

LEIDEN - De meesten kennen Christiaan Huygens als de ontdekker van de ringen van Saturnus. Maar hij was ook de bedenker van de slingerklok. En dat was een bijzondere uitvinding, want het was de eerste klok die écht op tijd liep. Twee van zijn klokken zijn komende weken in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden te bewonderen.

Huygens vond de slingerklok uit in 1656. Voor die tijd liepen klokken vrijwel nooit helemaal goed; de een liep een kwartier voor, de ander tien minuten achter. Op zich geen probleem in die tijd, de meeste mensen baseerden zich op de tijd van de kerkklok in het dorp.

Maar voor de astronomie en plaatsbepaling op zee was nauwkeurige tijdsmeting van groot belang. Huygens had er daarom zijn levensdoel van gemaakt een klok te ontwikkelen die op tijd loopt.

Haagse slingerklokken in opmars

En dat lukte. De Haagse klokkenmaker Salomon Coster produceerde met toestemming van Huygens ’s werelds eerste slingerklokken. Tragisch genoeg kon Huygens zelf maar kort genieten van zijn uitvinding; twee jaar later overleed hij.

Na de dood van Huygens nam de productie van 'Haagse' slingerklokken een grote vlucht. Klokkenmakers uit Den Haag, maar ook Parijs en Londen, gingen over op de productie van deze uurwerken.
Tentoonstelling klokken van Huygens

De tentoonstelling is tot en met 31 augustus te zien in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Rijksmuseum Boerhaave heeft zowel een slingerklok van Coster als enkele Haagse uurwerken in de collectie.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')