abonnement Unibet Coolblue
pi_177571885
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 11:36 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Het ging om van die pakjes met plakken, en het was in de bonus. Dus waarschijnlijk door de AH ingepakt en ge-etiketteerd.
Ah. :P Slordig, en waarschijnlijk een overtreding van de Warenwet inderdaad.
pi_177571912
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 11:37 schreef Tchock het volgende:

[..]

Ah. :P Slordig, en waarschijnlijk een overtreding van de Warenwet inderdaad.
Als de consument er in trapt dan kun je van een 17-jarige minimumloner niet verwachten dat die de marketing wel doorziet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_177571933
Maar om ook inhoudelijk te reageren: je moet niet onderschatten wat perceptie doet voor smaak. Die droge worst uit de Sierra van AH Excellent is waarschijnlijk inderdaad lekkerder dan een identieke van een heel goedkoop merk zonder alle poespas. Dat kun je als onzin afdoen, maar als de koper hem vervolgens inderdaad lekkerder vindt dan is dat in principe natuurlijk niet negatief, in tegendeel zelfs.

En verder ontbreekt het heel veel mensen aan kennis over de voedingsindustrie. Eten is zo complex geworden dat het nauwelijks nog te bevatten is waar je allemaal op moet letten en daarbij wordt er heel veel desinformatie verspreid door zowel fabrikanten als consumenten. Daarom ben ik ook zo blij met KvW, ik leer er al jaren zó veel van en ben veel bewuster van hoe je als consument wordt misleid en beïnvloed in de supermark.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 11:55:28 #29
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177572267
Het meest gehoorde argument is "nou en, het smaakt toch prima" en verder kijken we nergens meer naar. 90% van de spullen uit de supermarkt zit aroma's in die de smaak bepalen, of eigenlijk die de èchte smaak maskeren. Het is allemaal nep.

Ik ga zo aardappelen snijden, blancheren en vanmiddag voorbakken in de Ossewit en ongeharde kokos + palmolie, vanavond afbakken in hetzelfde vet. Beetje zout er over en mayonaise maak ik van de eieren van onze eigen kippen, een aantal soorten olie, mosterd, peper, zout en een schepje honing vind ik altijd wel lekker. Geen aroma's, conserveerspul en andere nonsense.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_177572415
Ik snap je punt, maar zout, mosterd, peper en honing zijn natuurlijk ook aroma's. Je hoeft niet bang te zijn van ingrediënten omdat ze een moeilijke naam of een nummer hebben.

Dat gezegd hebbende is zelfgemaakte patat en mayonaise tig keer lekkerder dan alles wat je kunt kopen.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 12:20:24 #31
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177572865
quote:
12s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:01 schreef Tchock het volgende:
Ik snap je punt, maar zout, mosterd, peper en honing zijn natuurlijk ook aroma's. Je hoeft niet bang te zijn van ingrediënten omdat ze een moeilijke naam of een nummer hebben.

Nee, dat zijn geen aroma's. Peper en honing hebben wel aromatische eigenschappen, maar je kunt dit niet onder "aroma" scharen.

Aroma's zijn (vaak kunstmatige) smaakmakers, 1 druppel "aroma" in je mayonaise en je kunt af met de goedkoopste olie en mosterd die je kunt vinden, want het "aroma" verbloemt de smaak wel. Het is net als kaaschips zonder kaas, maar met alleen een kaasaroma.

Truffelolie wordt gemaakt met goedkope olijfolie + 1 druppel "aroma", een restproduct van de olieindustrie (zie KvW), er komt geen truffel aan te pas.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_177573071
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:20 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Nee, dat zijn geen aroma's. Peper en honing hebben wel aromatische eigenschappen, maar je kunt dit niet onder "aroma" scharen.

Aroma's zijn (vaak kunstmatige) smaakmakers, 1 druppel "aroma" in je mayonaise en je kunt af met de goedkoopste olie en mosterd die je kunt vinden, want het "aroma" verbloemt de smaak wel. Het is net als kaaschips zonder kaas, maar met alleen een kaasaroma.

Truffelolie wordt gemaakt met goedkope olijfolie + 1 druppel "aroma", een restproduct van de olieindustrie (zie KvW), er komt geen truffel aan te pas.
Een aroma is een geur- of smaakstof. Peper in je mayo is dat net zo goed.

Wellicht dat je kunstmatige aroma's bedoelt, waar KvW uitgebreid op in is gegaan. Maar natuurlijke aroma's zijn net zo goed dat, namelijk aroma's. Als je bessensap in yoghurt gooit is dat net zo goed een smaakstof en dus een aroma. Net zoals kruidnagels in winterbier, et cetera et cetera.

We hoeven niet het hele woord aroma in de verdomhoek te zetten omdat er ook minder kosjhere aroma's bestaan :P Zoals ik zei, je hoeft niet bang te zijn voor dingen om hun naam.
pi_177573152
En de achteruitgang van kwaliteit van producten hangt zoals ik eerder zei in mijn ogen sterk samen met de massaproductie er van. De reden dat truffelolie zo'n slecht product is, is omdat échte truffelolie veel te duur is voor de consument en omdat er waarschijnlijk niet genoeg truffel op de wereld is om in alle gevallen echte truffel te gebruiken. Dat geldt ook voor die truffelpastasaus waar KvW al een aflevering over gedaan heeft.

Op dezelfde manier is er niet genoeg aardbei op deze planeet om alles van aardbeismaak te voorzien. Kunstmatige aroma's lossen dat probleem op en maken de producten betaalbaar voor iedereen. De vooruitgang in voedingstechnologie is echt niet alleen maar slecht. Je moet als consument alleen op de hoogte en attent blijven om te begrijpen wat je voorgeschoteld wordt.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 12:42:21 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_177573336
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:32 schreef Tchock het volgende:
En de achteruitgang van kwaliteit van producten hangt zoals ik eerder zei in mijn ogen sterk samen met de massaproductie er van. De reden dat truffelolie zo'n slecht product is, is omdat échte truffelolie veel te duur is voor de consument en omdat er waarschijnlijk niet genoeg truffel op de wereld is om in alle gevallen echte truffel te gebruiken. Dat geldt ook voor die truffelpastasaus waar KvW al een aflevering over gedaan heeft.

Op dezelfde manier is er niet genoeg aardbei op deze planeet om alles van aardbeismaak te voorzien. Kunstmatige aroma's lossen dat probleem op en maken de producten betaalbaar voor iedereen. De vooruitgang in voedingstechnologie is echt niet alleen maar slecht. Je moet als consument alleen op de hoogte en attent blijven om te begrijpen wat je voorgeschoteld wordt.
Er is geen echte truffelolie, je kan helemaal geen olie uit truffels persen.
Verder niets tegen aroma’s, als mensen het willen gebruiken moeten ze dat doen, alleen verpakkingen moeten het er duidelijk opzetten. Als je je ijs vanille-ijs noemt moet je er vanille indoen, aardbeiijs net zo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_177573411
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er is geen echte truffelolie, je kan helemaal geen olie uit truffels persen.
Dat is ook niet wat er bedoeld wordt :P Truffelolie is olie met truffelaroma er in. Traditioneel maak je dat door plakjes truffel te laten weken in olie zodat de smaak in de olie trekt.
quote:
Verder niets tegen aroma’s, als mensen het willen gebruiken moeten ze dat doen, alleen verpakkingen moeten het er duidelijk opzetten. Als je je ijs vanille-ijs noemt moet je er vanille indoen, aardbeiijs net zo
Dat is al zo, toch? Daar krijg je dit soort producten van:



Bevat dus geen vanille, maar heeft wel vanillesmaak. edit: Oh, hier zit trouwens daadwerkelijk vanille in, maar tevens aroma. Misschien dat ze enkel vanille toevoegen om er een plaatje van op de verpakking te zetten? Geen idee.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 12:47:09 #36
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177573444
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:29 schreef Tchock het volgende:

[..]

Een aroma is een geur- of smaakstof. Peper in je mayo is dat net zo goed.

Wellicht dat je kunstmatige aroma's bedoelt, waar KvW uitgebreid op in is gegaan. Maar natuurlijke aroma's zijn net zo goed dat, namelijk aroma's. Als je bessensap in yoghurt gooit is dat net zo goed een smaakstof en dus een aroma. Net zoals kruidnagels in winterbier, et cetera et cetera.

We hoeven niet het hele woord aroma in de verdomhoek te zetten omdat er ook minder kosjhere aroma's bestaan :P Zoals ik zei, je hoeft niet bang te zijn voor dingen om hun naam.
Ik ben niet "bang" voor dingen om hun naam, ik eet geen producten waar aroma's aan zijn toegevoegd, want die zitten er niet voor niets in. Aroma's zijn een goedkoop alternatief voor echte ingredienten.
Aroma's hoeven ook niet gespecificeerd te worden, dat is ook stom.
In KvW hebben ze het ook nog wel eens over vanilline gehad, nepvanille.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_177573467
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik ben niet "bang" voor dingen om hun naam, ik eet geen producten waar aroma's aan zijn toegevoegd, want die zitten er niet voor niets in.
Dan hoop ik dat je zelfvoorzienend bent en nooit naar de supermarkt gaat, want dat is ongeveer de enige manier om dit werkelijk waar te laten zijn.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 12:49:31 #38
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177573503
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:48 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dan hoop ik dat je zelfvoorzienend bent en nooit naar de supermarkt gaat, want dat is ongeveer de enige manier om dit werkelijk waar te laten zijn.
Je moet gewoon een selectie uit producten maken en je komt veelal uit op biologische producten. Unileverproducten kun je sowieso al uitsluiten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_177573573
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:47 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In KvW hebben ze het ook nog wel eens over vanilline gehad, nepvanille.
Dit klopt trouwens ook niet. Vanilline is geen nepvanille, maar een smaakstof die normaal gesproken voor de smaak van vanillestokjes zorgt (samen met, in mindere mate, andere stoffen). Die stof kun je ook zelfstandig isoleren zodat je vanillesmaak kunt maken zonder vanillestokjes te hebben. Dit is wederom erg handig omdat er niet genoeg vanilleplanten op aarde zijn om te voorzien in de enorme hoeveelheid producten waar vanillesmaak voor nodig is.

Fun fact: ik eet op dit moment vanilline, toevallig. Zit in mijn broodje Nutella.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 13:08:56 #40
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177573942
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:52 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dit klopt trouwens ook niet. Vanilline is geen nepvanille, maar een smaakstof die normaal gesproken voor de smaak van vanillestokjes zorgt (samen met, in mindere mate, andere stoffen). Die stof kun je ook zelfstandig isoleren zodat je vanillesmaak kunt maken zonder vanillestokjes te hebben. Dit is wederom erg handig omdat er niet genoeg vanilleplanten op aarde zijn om te voorzien in de enorme hoeveelheid producten waar vanillesmaak voor nodig is.

Fun fact: ik eet op dit moment vanilline, toevallig. Zit in mijn broodje Nutella.
Eet smakelijk. Ik vind Nutella veel en veel te zoet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_177573980
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 13:08 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Eet smakelijk. Ik vind Nutella veel en veel te zoet.
Dat kan ik me voorstellen, want het is ruim de helft suiker (en de rest is grotendeels vet). Hebben wel knap de reputatie van een gezond product opgebouwd.
  Moderator zaterdag 3 maart 2018 @ 13:11:59 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_177574032
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 13:10 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dat kan ik me voorstellen, want het is ruim de helft suiker (en de rest is grotendeels vet). Hebben wel knap de reputatie van een gezond product opgebouwd.
Ik eet heel weinig producten met veel suiker, vind het gewoon niet lekker meer. Als ik zelf cake/koekjes bak is het ook altijd met minimaal 25% minder suiker (en alleen ongeraffineerd, vaak ingedikt rietsuikersap en/of kokosbloesemsuiker) dan het recept voorschrijft (blijft puzzelen, want je hebt opeens minder droge stof, dus je zult er wel iets voor terug moeten plaatsen. Soms meer meel, soms noten, soms iets anders) en altijd volkoren. Niet omdat ik denk dat koek en cake dan opeens gezond is, maar omdat wij het hier op die manier het lekkerste vinden ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door djkoelkast op 03-03-2018 13:18:44 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 3 maart 2018 @ 13:35:07 #43
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_177574558
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 12:52 schreef Tchock het volgende:

Dit klopt trouwens ook niet. Vanilline is geen nepvanille, maar een smaakstof die normaal gesproken voor de smaak van vanillestokjes zorgt (samen met, in mindere mate, andere stoffen).
Bevergeil.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 5 maart 2018 @ 15:24:26 #44
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_177621869
Ik irriteerde me aan die Amsterdammer :')
pi_177622423
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 04:45 schreef wawowiewa het volgende:
Jammer dat ze er niet wat dieper op in gaan.
Het heeft namelijk naar mijn mening niet alleen met de concurrentie te maken maar ook met de cultuur in Nederland.
In andere landen zijn mensen gewoon sneller bereid meer te betalen voor voeding of minder te kopen maar wel van betere kwaliteit en hogere prijs.

Margarine bijvoorbeeld Franse uitvinding maar niet heel populair in Frankrijk zelf, daar kopen ze roomboter. Starbucks zie je bijvoorbeeld niet in Italië. We hebben hier gewoon de frikandel uitgevonden (slachtafval in een vormpje), van troep toch nog iets proberen te maken. Het Cash for Trash concept.

Kort door de bocht gaat alle troep lekker naar Nederland toe, Nederlanders hebben geen verfijnde smaak en willen alles goedkoop. We eten hier massaal neppe olijven (hadden ze laatst nog een aflevering over) , neppe olijfolie, vlees met water ingespoten, margarine ipv roomboter.
Denk zeker dat ook Nederlandse cultuur op dit gebied een rol speelt maar hoorde ik niets over in deze aflevering.
Wat dan zo jammer is dat je hier in de supermarkt dan meteen 30 verschillende potjes neppe olijven hebt.
Kwark net zo, tig soorten maar allemaal meer richting de yoghurt. (en dan ook weer tig varianten met smaakje)
Ik was vorige week in spanje, en daar een verse kaas gekocht met ingredienten melk, stemsel en zout, was erg stevig (en lekker)
  maandag 5 maart 2018 @ 16:15:38 #46
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_177622891
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2018 15:49 schreef ddx het volgende:

[..]

Wat dan zo jammer is dat je hier in de supermarkt dan meteen 30 verschillende potjes neppe olijven hebt.
Kwark net zo, tig soorten maar allemaal meer richting de yoghurt. (en dan ook weer tig varianten met smaakje)
Ik was vorige week in spanje, en daar een verse kaas gekocht met ingredienten melk, stemsel en zout, was erg stevig (en lekker)
Ah wawowiewa lijdt ook wel weer aan de Nederlandse 'in het buitenland is alles beter-ziekte'. Heb je in Spanje ook wel eens brood gekocht in de supermarkt?
  maandag 5 maart 2018 @ 19:00:33 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_177626112
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2018 16:15 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ah wawowiewa lijdt ook wel weer aan de Nederlandse 'in het buitenland is alles beter-ziekte'. Heb je in Spanje ook wel eens brood gekocht in de supermarkt?
Jep, uitstekend Duits brood hadden ze daar.


Uitgerekend het Nederlandse brood zo goed vinden, hoe triest is dat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_177626977
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2018 16:15 schreef xzaz het volgende:

[..]

Ah wawowiewa lijdt ook wel weer aan de Nederlandse 'in het buitenland is alles beter-ziekte'. Heb je in Spanje ook wel eens brood gekocht in de supermarkt?
Heb je weleens brood in een Nederlandse supermarkt gekocht ?
Alles is zeker niet beter in buitenland, sommige dingen wel.
  dinsdag 6 maart 2018 @ 09:54:04 #49
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_177636684
quote:
1s.gif Op maandag 5 maart 2018 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, uitstekend Duits brood hadden ze daar.

Uitgerekend het Nederlandse brood zo goed vinden, hoe triest is dat.

Gewoon standaard brood was droog verpakte rootzooi niet te vreten. Vis ed was is Spanje wel beter. En Cruzcampo al is dat weer van Heineken.
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2018 19:43 schreef wawowiewa het volgende:

[..]

Heb je weleens brood in een Nederlandse supermarkt gekocht ?
Alles is zeker niet beter in buitenland, sommige dingen wel.
Brood in Nederlandse supermarkt is beter dan die in de Spaanse. Ook veel meer keuze. De bakkers in 't buitenland zijn even goed als in Nederland want vers is vers.

En de algemene supermarkten in NL zijn beter; Spanje was toch altijd recht toe recht aan het was om te winkelen maar meer ook niet; is ook een smaak dingetje.
  donderdag 8 maart 2018 @ 14:17:49 #50
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_177685269
Vanavond:

Kaas met oorsprong

Sommigen speciale kazen krijgen een zegel van de EU. De Beschermde Oorsprongsbenaming. Die dient ervoor kaas uit een bepaalde streek en bijbehorende traditionele productiewijze te beschermen. Maar ook de grote industrie kreeg interesse in dit keurmerk. Tot frustratie van de kleine kaasboeren die vinden dat de grote fabriek hun product aan de haal is gegaan. De Keuringsdienst onderzoekt kaas met oorsprong.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')