abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  maandag 13 november 2017 @ 20:41:48 #1
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175052154
Sinds vandaag staat er op de site van de Koninklijke Bibliotheek een uitgebreide presentatie over kookboeken sinds de uitvinding van de boekdrukkunst: Vijf eeuwen kookboeken. De boeken uit de zes- en zeventiende eeuw zijn het oudst, en misschien daarom ook wel het interessantst om eens nader naar te kijken.
quote:
Een notabel boecxken van cokeryen
Het oudste Nederlandstalige gedrukte kookboek waarvan nog een exemplaar overgeleverd is, verscheen rond 1514 in Antwerpen bij uitgever Thomas van der Noot. Het kookboek verscheen anoniem: noch op de titelpagina, noch elders in het boek maakt de auteur zich bekend. Gezien de dure ingrediŽnten die in de recepten in dit laatmiddeleeuwse kookboek gebruikt worden (specerijen, suiker, dure vis- en vleessoorten, wild) was het boekje duidelijk bedoeld voor een vermogend publiek. De uitgebreide verklarende titel van het boek geeft verder specifiek aan dat het vooral recepten betreft voor grote banketten en bruilofts- of andere feestmalen.

notabel.jpgEen notabel boecxken van cokeryen bevat 175 recepten die grotendeels overgenomen zijn uit al bestaande receptenbundels, waarvan een rond 1490 in Parijs gedrukte editie van de Viandier een van de belangrijkste is. Er is geen logische indeling in de recepten aangebracht: groepjes aan andere kookboeken ontleende recepten werden lukraak achter elkaar geplaatst, met als gevolg dat bijvoorbeeld recepten voor sauzen op wel drie verschillende plaatsen in het kookboek voorkomen.

Naast een enorme hoeveelheid recepten voor sauzen zijn er in dit kookboek opvallend veel recepten te vinden voor allerhande soorten vis. Van de gevogeltesoorten is vooral kip populair, al worden er ook tal van andere vogelsoorten gebruikt: fazanten, eenden, patrijzen en kleine zangvogels, waarbij geheel naar middeleeuwse traditie de pauwen en zwanen natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zijn er ook talrijke recepten voor vlees- en wildsoorten, al dan niet verwerkt in pasteien en recepten voor zoete lekkernijen en kruidenwijnen. Vermeldenswaard is ook het grote aantal recepten waarin kaas en andere zuivelprodukten verwerkt zijn, levensmiddelen die ook toen al kenmerkend waren voor de culinaire traditie van onze contreien. Voor het overige zijn de recepten nauwelijks regionaal gekleurd: soortgelijke gerechten werden in gegoede kringen in geheel West-Europa gegeten in deze tijd. (KB).
quote:
Eenen nyeuwen coock boeck
In 1560 verscheen in Antwerpen een kookboek geschreven door de uit Zundert afkomstige arts Gerard Vorselman. Op de titelpagina van het kookboek staat vermeld dat het kookboek een compilatie betreft van recepten uit Franse, Italiaanse en Latijnse boeken. In het voorwoord wordt nog toegevoegd dat een deel van de recepten ook afkomstig is uit Nederlandstalige kookboeken. Inderdaad is een van de belangrijkste bronnen van dit kookboek het Notabel boecxken van cokeryen. Maar in tegenstelling tot dit laatste kookboek zijn de recepten van Vorselman geordend in een logische hoofdstukopbouw. In 1599 verscheen een heruitgave van dit boek in de noordelijke Nederlanden, Delft om precies te zijn, onder de gelijkluidende titel Eenen nieuwen koock-boeck. Op een aan het noordelijke Nederlands aangepaste spelling na komt dit kookboek in grote lijnen overeen met de oorspronkelijke editie.

vorselman.jpgVorselman zegt in zijn voorwoord dat hij dit kookboek vooral geschreven heeft als arts, en uitdrukkelijk niet als kok, speciaal voor die mensen die door wat voor reden dan ook geen zin meer hebben om te eten, zoals zieke mensen of mensen die herstellen van een zware ziekte. Maar vooral ook om gezonde mensen gezond te houden. In dit licht is het heel bijzonder dat juist in dit kookboek opmerkingen betreffende gezondheid en huismiddeltjes tegen allerhande kwaaltjes veel minder voorkomen dan gebruikelijk was!

Recepten voor vlees en vis nemen een zeer belangrijke plaats in in dit kookboek, maar de meeste aandacht gaat toch uit naar sauzen: hoofdstuk 7 bestaat uit een achttal recepten om sauzen een bepaalde kleur te geven. Dit was in de zestiende eeuw nog net als in de middeleeuwen zeer populair: zwart, groen, geel, blauw, rood en paars, alles is mogelijk. In hoofdstuk 8 volgen aansluitend maar liefst 124 recepten voor zeer gevarieerde sauzen.

In vrijwel alle oudere kookboeken wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen gerechten die men in en gerechten die men buiten de vasten mocht eten. Het kookboek van Vorselman vormt hierop geen uitzondering. (KB).
quote:
Le cuisinier franÁois
In 1651 verscheen in Frankrijk de eerste uitgave van Le cuisinier franÁois van beroepskok FranÁois de La Varenne. Niet lang daarna, in 1654, werd dit kookboek in Den Haag uitgegeven, snel gevolgd door een verbeterde en vermeerderde herdruk in 1656.

2210g18-titel.jpgDe Nederlandse adel en gegoede burgerij kon hierdoor kennis maken met een kookboek dat een heel nieuw soort recepten bevatte: een kookboek dat een definitieve breuk inluidde met de culinaire tradities uit de Middeleeuwen. Le cuisinier franÁois wordt wel beschouwd als het eerste grote Franse kookboek. De recepten van La Varenne zijn lichter, gevarieerder en vooral subtieler en staan daarmee aan de wieg van de haute cuisine. Ook de manier van koken is vernieuwend: in dit kookboek is het begin waar te nemen van modulair koken oftewel koken met in de keuken voorradige basisingrediŽnten of -combinaties. Ondanks dat er in Le cuisinier franÁois natuurlijk ook veel traditionele recepten voorkomen, ademt het boek toch vooral een vernieuwd en fris inzicht in koken uit.

Vele recepten uit het kookboek van La Varenne zullen zonder meer ook nu nog in de smaak vallen: ragoŻt van patrijs, duiven in druivenbladeren, oestersoep, in citroen en lente-uitjes gemarineerde kip (waarbij de ingekookte marinade als saus erbij geserveerd wordt), gevulde paddestoelen, beignets van artisjokken, frisse citroengelei, pistachenotentaart, en ook het recept voor gevulde kalkoen. (KB).
Een heleboel kookboeken en losse recepten uit deze vroege periode zijn inmiddels integraal te raadplegen op de sites van Kookhistorie en Coquinaria. Heeft iemand hier al eens geprobeerd een middeleeuws recept na te maken? Zat zelf te loeren naar dit recept voor Arabische lamsgehaktballetjes (c. 1270?): :9
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 13-11-2017 20:48:39 ]
pi_175052305
Dit is echt 1 van m'n (niche) interesses *O*
Ik heb nog nooit een recept geprobeerd moet ik toegeven :@ ooit hoop ik nog een workshop te kunnen volgen bij EetVerleden: http://eetverleden.nl
pi_175052630
Interessant! Even Volgen, dit topic en goed doorneuzen als ik tijd heb :)
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  maandag 13 november 2017 @ 21:03:39 #4
88815 FernandoMartinez
Fernando's new beginnings
pi_175052829
Leuk topic, al zal ik zelf niet zo snel in de keuken in de weer gaan
Upstate Pimp
  maandag 13 november 2017 @ 21:45:28 #5
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_175054267
Oe, lekker, even volgen.

Ik heb zelf het boek "Twintig eeuwen koken" in huis. Ik heb weleens Romeinse recepten geprobeerd. De Middeleeuwse vond ik lastiger omdat de ingrediŽnten moeilijk zijn te vinden als je de weg niet kent. Bijvoorbeeld lamsvlees: het is er wel, hier en daar, maar dan al gekruid of gemarineerd en dat is niet de bedoeling.
pi_175055065
quote:
1s.gif Op maandag 13 november 2017 21:45 schreef Lunatiek het volgende:
omeinse recepten geprobeerd. De Middeleeuwse vond ik lastiger omdat de ingrediŽnten moeilijk zijn te vinden als je de weg niet kent. Bijvoorbeeld lamsvlees: het is er wel, hier en daar, maar dan al gekruid of gemarineerd en dat is niet de bedoeling.
Probeer het eens bij de islamitische slager.
  maandag 13 november 2017 @ 22:28:59 #7
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_175055915
quote:
0s.gif Op maandag 13 november 2017 22:09 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Probeer het eens bij de islamitische slager.
Dat was precies wat ik dacht! Onze plaatselijke (Marokkaans) islamitische slager had helaas helemaal geen lamsvlees :{ Was ontgoocheld.

Maar sowieso is het voor Middeleeuws koken wel handig als er levensmiddelenwinkels uit verschillende culturen zijn omdat je dan meer kans hebt de juiste ingrediŽnten te treffen. Ook ecologische/bio-dynamische/reform winkels hebben vaak ongebruikelijke ingrediŽnten. Bijvoorbeeld mede om erbij te drinken B:)B
pi_175056645
Ik wacht op de plaatjes van Iwanius voor ik het zelf probeer.
  dinsdag 14 november 2017 @ 03:38:41 #9
198365 Morendo
The Real Deal
pi_175059406
quote:
0s.gif Op maandag 13 november 2017 20:46 schreef Elvi het volgende:
Dit is echt 1 van m'n (niche) interesses *O*
Ik heb nog nooit een recept geprobeerd moet ik toegeven :@ ooit hoop ik nog een workshop te kunnen volgen bij EetVerleden: http://eetverleden.nl
Ik ben daar eens geweest tijdens de Open Monumentendag. Echt een aanrader! Ze kunnen zeer leuk vertellen, het eten is heerlijk, het geeft echt een interessante invalshoek aan de geschiedenis. Bepaalde dingen zijn tijdloos.
Die Lebenslust bringt dich um.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 14 november 2017 @ 09:11:19 #10
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_175060964
quote:
14s.gif Op maandag 13 november 2017 22:47 schreef Monopoly het volgende:
Ik wacht op de plaatjes van Iwanius voor ik het zelf probeer.
Dat recept van die gehaktballen niet eens getest? -O-
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 14 november 2017 @ 13:45:59 #11
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_175065078
Om Frickedillen in Krop-Salaet te maken.
Neemt gehakt kalfs-vlees, met kalfsvet wat vetter als ordinaris, en dat wel gekruydt met Noten en een weynich Foelie, Peper en Sout na behooren, kneet wel ondereen, neemt dan soo veel van de malste kroppen salaet als't u belieft, en suyvert die van de buytenste bladeren, en dan schoon uytgewassen en de krop van binnen de bladers wat open ghedaen, neemt dan soo veel eyren als gy kroppen hebt, maeckt oock soo veel Frickedillekens, en doet in't midden van yder den door van een ey, leght dan in de krop en bindt hem met een draedt toe, en als't water koockt, doet in de pot als het gaer is, kont dan in't sop een weynigh fijn gestooten beschuyt doen, en wat boter, wat Kruys-bessen of onrijpe Druyven, Verjuys, naer elck sijn believen.

Om frikadellen in kropsla te maken.
Neem gehakt kalfsvlees met kalfsvet, wat vetter dan gebruikelijk. Kruid het goed met nootmuskaat en een beetje foelie, peper en zout naar smaak. Kneed het goed door elkaar. Neem dan zoveel van de meest malse kroppen sla als u wilt, verwijder de buitenste bladeren. Was de sla goed schoon, en duw de binnenste bladeren wat open. Neem dan zoveel eieren als u [sla]kroppen hebt. Maak ook net zoveel gehaktballetjes, en doe in het midden van ieder [balletje] een [hardgekookte] eidooier. Leg het [gehaktballetje] dan in de krop en bind deze met een draad dicht. Doe [de gevulde slakroppen] in de pot als het water kookt. Als ze gaar zijn kunt [u] in het kooknat wat fijngestampte beschuit doen, en een beetje boter, wat kruisbessen of onrijpe druiven, verjus, wat ieder maar wil.


http://coquinaria.nl/kalfsgehaktballetjes-in-kropsla/
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_175070785
quote:
1s.gif Op maandag 13 november 2017 22:28 schreef Lunatiek het volgende:
Dat was precies wat ik dacht! Onze plaatselijke (Marokkaans) islamitische slager had helaas helemaal geen lamsvlees :{ Was ontgoocheld.

Turkse slager hier wel. Maar heb je niet gevraagd of hij het voor je kan leveren?
  dinsdag 14 november 2017 @ 18:40:36 #13
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_175071305
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 18:15 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Turkse slager hier wel. Maar heb je niet gevraagd of hij het voor je kan leveren?
Zo werk ik niet als het om koken gaat.
pi_175415181
Niet middeleeuws koken, maar Victoriaans. Ook leuk :P

Op dit kanaal staan leuke recepten :Y Leuk voor de kerst *O*

  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 5 december 2017 @ 09:26:49 #15
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_175503356
quote:
0s.gif Op donderdag 30 november 2017 23:25 schreef Elvi het volgende:
Niet middeleeuws koken, maar Victoriaans. Ook leuk :P

Op dit kanaal staan leuke recepten :Y Leuk voor de kerst *O*

Thx! :9
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_175675680
De tip gehad van Elvi om dit hier te posten:

Medieval chicken with whole garlic cloves

Meat was often cooked with spices in Medieval times. Serve this unusual but delicious roast chicken with mashed potatoes or crusty bread and a crisp green salad.

Ingredients

1 small packet saffron threads
400ml/14fl oz white wine
1 roasting chicken
1 tsp freshly ground black pepper
1 tsp ground cinnamon
5 small garlic bulbs
5cm/2in piece fresh ginger, peeled and finely chopped
olive oil
sea salt

Method

Preheat the oven to 230C/450F/Gas 8.

Soak the saffron in a little of the wine. Rub the chicken all over with the pepper and cinnamon and place the chicken in an ovenproof dish.

Cut the tops off the garlic bulbs so you can see the cloves and arrange them around the chicken with the ginger. Pour a little olive oil into the garlic bulbs and pour the saffron and remaining wine around the chicken. Season the chicken with salt and place in the oven.

Roast for 20 minutes then lower the oven temperature to 170C/325F/Gas 3 and cook for another 40 minutes, or until the juices run clear and the chicken is cooked through. Baste the chicken and garlic regularly during cooking.

En ook dit boek:

600636.jpg

Ik weet niet of dit al bekend is, maar toch bij deze. :).
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 13 december 2017 @ 08:43:27 #17
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_175687435
Klinkt niet slecht. ^O^
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Moderator woensdag 13 december 2017 @ 08:52:50 #18
303802 crew  nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_175687561
Enig idee hoe duur Saffraan is?
And so is the past
pi_175687936
quote:
12s.gif Op woensdag 13 december 2017 08:52 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Enig idee hoe duur Saffraan is?
Ik heb het laatst bij de Aldi gekocht :P
pi_175697342
quote:
11s.gif Op woensdag 13 december 2017 08:43 schreef Cobra4 het volgende:
Klinkt niet slecht. ^O^
Is het ook zeker niet. Ik ga het weer maken voor kerstavond.
Vrienden destijds waren er zeer over te spreken.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_175697375
quote:
12s.gif Op woensdag 13 december 2017 08:52 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Enig idee hoe duur Saffraan is?
1,39 bij de AH. Voor een paar draadjes. Dat is trouwens ook genoeg om te gebruiken.

Mocht ik ooit een tijdmachine hebben dan vul ik een kistje ermee om daar te verkopen.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
pi_175925127
2hp83ea.jpg

De ingrediŽnten voor kerst avond :D.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  vrijdag 22 december 2017 @ 16:51:10 #23
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175925362
Ben benieuwd :P
pi_176035295
2ylr71x.jpg

eo6f9.jpg

Was erg goed gelukt. Smaakte geweldig :D.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 27 december 2017 @ 12:21:57 #25
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_176035340
quote:
10s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:20 schreef steelhead het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Was erg goed gelukt. Smaakte geweldig :D.
:D Geweldig!!! _O_
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_176035374
quote:
10s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:20 schreef steelhead het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Was erg goed gelukt. Smaakte geweldig :D.
Held!! _O_
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
pi_176035480
quote:
10s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:21 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

:D Geweldig!!! _O_
Mijn vriendin vond het erg lekker. Dat was goed om te horen. Toch een aantal uur in de keuken bezig geweest. Volgende keer een ander recept :D.
Ja nus hons pris ne dira sa raison
Adroitement, se dolantement non.
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 27 december 2017 @ 19:17:25 #28
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_176049345
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 12:26 schreef steelhead het volgende:

[..]

Mijn vriendin vond het erg lekker. Dat was goed om te horen. Toch een aantal uur in de keuken bezig geweest. Volgende keer een ander recept :D.
Het ziet er echt al heerlijk uit. :9
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  zaterdag 3 februari 2018 @ 13:43:13 #29
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176926300
quote:
1jwK8F3.jpg

Speurtocht naar recepten in antieke bronnen
Wat aten de Romeinen?

Onze kennis over eten en drinken in de oudheid hebben we uit schrijfsels, afbeeldingen en archeologische bronnen. Een speurtocht door deze bronnen levert een scala aan recepten en gerechten op die samen een aardig beeld geven van wat er 2000 jaar geleden op tafel stond. Waar recepten op schrift ontbreken, kunnen fresco, mozaÔek en archeologische vondsten de hiaten soms vullen en andersom.

Het onderzoek in een grote variŽteit aan bronnen levert smakelijke recepten op die op de hedendaagse tafel niet zouden misstaan. Manon Henzen van eet!verleden ontwikkelde uit diverse bronnen Romeinse gerechten met een eigentijdse twist en legde deze vast in het kookboek Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 6 maart 2018 @ 17:19:39 #30
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_177644587
Lijstjes met soms onsamenhangende ingrediŽnten die het smaakgeheugen even flink doen opschudden en soms zelfs een kleine walging oproepen. Geen hoeveelheden, geen bereidingswijzen. De Romeinse kok groet u.

:D _O- _O_
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 6 maart 2018 @ 17:23:06 #31
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_177644651
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  zaterdag 17 maart 2018 @ 16:10:51 #32
47102 Elvi
miemkwien
pi_177884704
Ik heb dit boek gekocht:

buschman-culinair-2013.jpg

Met heel wat recepten uit de 19de eeuw; Nederlands (Haags), maar ook Indisch en Italiaans. Een aantal recepten zijn gebaseerd op de afternoontea bij Hotel des Indes, waaronder deze koekjes:

q9vOuKz.jpg

Lijken mij wel lekker voor Pasen :9
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 18 maart 2018 @ 12:15:58 #33
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_177903580
Die amandelkoekjes klinken wel goed.

Louis had smaak.
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  zondag 18 maart 2018 @ 12:23:26 #34
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_177903742
https://www.youtube.com/user/jastownsendandson/featured

Een kanaal over historisch koken, weet niet of jullie deze al kenden.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 maart 2018 @ 14:00:45 #35
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_177931318
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2018 12:23 schreef Kaneelstokje het volgende:
https://www.youtube.com/user/jastownsendandson/featured

Een kanaal over historisch koken, weet niet of jullie deze al kenden.
Ah tof! Merci.
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 maart 2018 @ 11:43:17 #36
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_178054127
Pancankes and Pudding uit The Good Huswifes Jewell (1585)

pancakes-lg.jpg

Transcriptie onder de spoiler

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
British Library
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_178055086
Ik heb hier ook nog een redelijk oud (als in: vooroorlogs) kook/huishoudboek (van mijn oma geweest)
kfOUheb.jpg
Helaas met plakband aan elkaar geplakt.

TZs682H.jpg
Zetwerk.

svEBNL0.jpg?1
1938, mijn oma was toen 27

EIXKZen.jpg
Als ik tijd heb zal ik eens kijken of er interessante recepten in staan.

tlKrvrv.jpg
Is eigenlijk gewoon reclame :P

tYbOCyH.jpg?1
Hoe veel mensen zullen nog wel eens een hooikist gebruiken?

Kt0N0Ly.jpg
Ook een aantal dingen die we tegenwoordig niet meer hebben. Wie heeft er nog een vliegenkast?
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Moderator zaterdag 24 maart 2018 @ 13:10:41 #38
236264 crew  capricia
pi_178055592
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 11:43 schreef Cobra4 het volgende:
Pancankes and Pudding uit The Good Huswifes Jewell (1585)

[ afbeelding ]

Transcriptie onder de spoiler

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
British Library
“synamon”.
Dat moet heel duur geweest zijn in die tijd. Soort saffraan zullen we maar zeggen. :D
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
pi_178055646
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 13:10 schreef capricia het volgende:

[..]

“synamon”.
Dat moet heel duur geweest zijn in die tijd. Soort saffraan zullen we maar zeggen. :D
Nee hoor, het is gewoon kaneel :P
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Moderator zaterdag 24 maart 2018 @ 13:24:44 #40
236264 crew  capricia
pi_178055871
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 13:13 schreef Resistor het volgende:

[..]

Nee hoor, het is gewoon kaneel :P
Heb je je eigen link gelezen? Hoe zeldzaam het was hier? :D
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 maart 2018 @ 13:40:17 #41
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_178056188
Ik probeer iets van een prijs te vinden. Maar kom nu even niet verder dan een prijs van omgerekend rond de §700 per pond in de 17de eeuw.
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
pi_178056210
Niet helemaal blijkbaar
quote:
Early modern period

During the 1500s, Ferdinand Magellan was searching for spices on behalf of Spain, and in the Philippines found Cinnamomum mindanaense, which was closely related to C. zeylanicum, the cinnamon found in Sri Lanka. This cinnamon eventually competed with Sri Lankan cinnamon, which was controlled by the Portuguese.[22]

In 1638, Dutch traders established a trading post in Sri Lanka, took control of the manufactories by 1640, and expelled the remaining Portuguese by 1658. "The shores of the island are full of it," a Dutch captain reported, "and it is the best in all the Orient. When one is downwind of the island, one can still smell cinnamon eight leagues out to sea."[23]:15 The Dutch East India Company continued to overhaul the methods of harvesting in the wild and eventually began to cultivate its own trees.
De overdaad aan kaneel kwam een paar decennia (boek uit 1585, de Nederlanders kwamen pas in 1638) later :z
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 maart 2018 @ 13:43:40 #43
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_178056240
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Moderator zaterdag 24 maart 2018 @ 13:53:55 #44
236264 crew  capricia
pi_178056391
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 13:41 schreef Resistor het volgende:
Niet helemaal blijkbaar

[..]

De overdaad aan kaneel kwam een paar decennia (boek uit 1585, de Nederlanders kwamen pas in 1638) later :z
En de tekst van het recept spreekt ook nog over saffraan zout.
Ik vraag me af hoe duur al die ingrediŽnten waren in de 16e eeuw.

[ Bericht 0% gewijzigd door capricia op 24-03-2018 14:21:24 ]
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
  Moderator zaterdag 24 maart 2018 @ 14:31:11 #45
236264 crew  capricia
pi_178056913
quote:
Gekeken!
Maar het resultaat zag er toch anders uit.
Also spricht der Narr: ĽDer Umgang mit Menschen verdirbt den Charakter, sonderlich wenn man keinen hat.ę
  zondag 25 maart 2018 @ 14:09:00 #46
47102 Elvi
miemkwien
pi_178119231
Laat ik dit Youtube kanaal ook maar hier dumpen:

https://www.youtube.com/channel/UCxr2d4As312LulcajAkKJYw met heel veel 18e eeuws eten.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 maart 2018 @ 11:56:35 #48
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_178120484
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 maart 2018 11:04 schreef Resistor het volgende:
Laat ik dit Youtube kanaal ook maar hier dumpen:

https://www.youtube.com/channel/UCxr2d4As312LulcajAkKJYw met heel veel 18e eeuws eten.
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2018 12:23 schreef Kaneelstokje het volgende:
https://www.youtube.com/user/jastownsendandson/featured

Een kanaal over historisch koken, weet niet of jullie deze al kenden.
:D

Maar toch bedankt!
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 maart 2018 @ 20:32:42 #49
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
pi_178177452
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2018 12:44 schreef Resistor het volgende:

Hoe veel mensen zullen nog wel eens een hooikist gebruiken?

Een hooikist zie ik soms nog wel eens gebruikt worden. :Y Of een slaapzak als vervanging.
"He who is tired of Weird Al, is tired of life."
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 maart 2018 @ 11:00:14 #50
168091 crew  Cobra4
BourgondiŽr
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')