Atak | zondag 9 juli 2017 @ 20:36 |
Ik was dus eergisteren in België. Wat een verademing. Niet alleen het eten trouwens maar daar gaat het niet over. Ik had dus ook toevallig friet besteld. Ik dacht dat ik gewoon vies Avriko of ander soort kut-friet zou krijgen zoals je dat hier in Nederland doet maar nee hoor. Ik kreeg dus echte Vlaamse friet. Dat smaakt heel anders dan die Vlaamse friet die je bij de super kan kopen. Ik vroeg wat voor friet het was en ze zeiden dat ze het zelf maakte. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik zou het wel thuis willen maken want België is ver van mijn bed. | |
jatochneetoch | zondag 9 juli 2017 @ 20:39 |
Het schijnt dat ze dat van aardappels maken. | |
realAIVD | zondag 9 juli 2017 @ 20:42 |
spoelen, drogen, voorbakken op lage temperatuur, afkoelen, afbakken op normale temperatuur. en inderdaad, aardappel werkt het beste | |
gianni61 | zondag 9 juli 2017 @ 20:42 |
Je vraagt serieus of er mensen zijn die wel eens zelf een aardappel snijden en in het vet gooien? | |
The_Temp | zondag 9 juli 2017 @ 20:44 |
http://www.culy.nl/recept(...)n-de-vlaamse-expert/ Niet al te moeilijk.. | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 20:44 |
Ligt niet eens zozeer aan de friet maar aan het vet. Hier bakken ze is verantwoorde frituurolie en in in België in vast vet of Ossewit. Je aders slibben er van dicht (met hartfalen als resultaat) maar wel tyfus lekker | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 20:45 |
Nu krijg ik weer zin in friet. | |
halfway | zondag 9 juli 2017 @ 20:46 |
Je moet Bintjes hebben en bakken in vet. | |
Atak | zondag 9 juli 2017 @ 20:47 |
Bij Vlaamse friet komt er mee bij kijken, pik. | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 20:48 |
Waar haal je die tegenwoordig nog? | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 20:49 |
Zul je nu toch op terug moeten komen he fucker. | |
gianni61 | zondag 9 juli 2017 @ 20:55 |
ja. Zout en goede mayonaise. Pik | |
RobinOok | zondag 9 juli 2017 @ 20:59 |
Ja, zouden er zulke gekken zijn? | |
Atak | zondag 9 juli 2017 @ 21:01 |
Vlaamse friet in België is next level, though. | |
Atak | zondag 9 juli 2017 @ 21:03 |
Dat doe jij op de friet voordat je het gaat bakken? Gast. | |
Pietverdriet | zondag 9 juli 2017 @ 21:57 |
Ossewit gebruiken om te frituren. | |
Pietverdriet | zondag 9 juli 2017 @ 21:59 |
Maar goed, TS is deze CUL / Friet uit de airfryer | |
Fer | zondag 9 juli 2017 @ 22:08 |
Het is van patat gemaakt Snijden, voorbakken, afkoelen, afbakken. | |
Spanky78 | zondag 9 juli 2017 @ 22:21 |
Dit. Neem binten of agria. Niet schillen geeft vee l smaak en scheelt werk. 3:30 minuten voorbakken op 155 graden. Helemaal terug laten koelen. Afbakken op 175 graden, minuut of 3. Als je dik snijdt, iets langer voorbakken. In ossewit frituren is het lekkerst. Maar mits de rest goed is werkt olie Heus ook wel. | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 22:26 |
Waar te koop? | |
Pietverdriet | zondag 9 juli 2017 @ 22:45 |
Ossewit geeft een mooie boterige smaak | |
Spanky78 | zondag 9 juli 2017 @ 22:57 |
Bij de keurslager... | |
Hyaenidae | zondag 9 juli 2017 @ 22:58 |
Leuke troll, maar bintjes zijn echt nergens meer te koop voor de modaaltjes. | |
Spanky78 | zondag 9 juli 2017 @ 22:58 |
Ja, het is lekkerder, geeft ook iets meer hartige smaak vind ik. Maar met olie kun je alsnog heel lekkere friet maken. | |
Spanky78 | zondag 9 juli 2017 @ 23:01 |
Wel hoor. Er worden er ook zat van geteeld. Als jouw slager ze niet heeft zoek je een andere. | |
Garfield1985 | maandag 10 juli 2017 @ 01:36 |
Fixed. | |
6star6lord6 | maandag 10 juli 2017 @ 01:39 |
Paprika poeder. | |
Splackavellie02 | maandag 10 juli 2017 @ 07:02 |
Nee, totaal niet Wat jij als "Vlaamse friet" bestempelt, beschouwen ze in België als "American potatoes". | |
anndb | maandag 10 juli 2017 @ 11:24 |
Weet niet hoe ver je van de grens woont maar elke belgische supermarkt ligt er vol mee :-) Als je ze een beetje goed kan bewaren thuis kan je friet bakken tot je er ziek van bent. En voorbakken in ossewit inderdaad en afbakken in arachide olie. | |
Pietverdriet | maandag 10 juli 2017 @ 12:10 |
Waarom afbakken in arachide olie en niet in Ossewit? | |
anndb | maandag 10 juli 2017 @ 12:12 |
Volg altijd de manier van Peter Goossens en zijn perfecte frietjes, volgens mij doen ze het in de frituur ook zo in Belgie Het geheim van Peter Goossens’ perfect gebakken frietjes zit in het gebruik van twee friteuses. Een tip voor echte friet-freaks. Frieten krijgen een lekkere traditionele smaak door ze eerst in ossewit te pocheren. Mooi knapperig worden frietjes dan weer wanneer je ze nadien afbakt in olie die tegen hoge temperaturen bestand is, zoals arachideolie. | |
nogeenoudebekende | maandag 10 juli 2017 @ 12:18 |
https://www.foodlog.nl/artikel/culinair-ontdekt-rundertalg/ Wellicht interessant om te lezen. | |
Pietverdriet | maandag 10 juli 2017 @ 12:26 |
Arachideolie heeft 32% meervoudig onverzadigde vetzuren, en een lager rookpunt dan ossewit. Ossewit is vrijwel geheel verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd, wat het beter bestand maakt tegen oxidatie (er vormen zich veel minder vrije radicalen). Heel heet (meer dan 180 graden) frituren zorgt voor de vorming van veel Acrylamides. Het krokant worden van friet heeft vooral te maken met het zetmeel gehalte van de aardappel. Daarom ook melig kokende aardappels als Bint of Agria gebruiken. | |
Weltschmerz | maandag 10 juli 2017 @ 12:58 |
Ossenwit laat de smaak van aardappel goed naar boven komen, en heeft niet dat vieze bijsmaakje van plantenvet. In mijn strikt anekdotische ervaring is dit ook wel ongeveer de beste tijd van het jaar qua aardappelsmaak. Verder lijkt zo'n verwaarloosd frietkot in een achterstandsregio ook de kans op heerlijke friet aanzienlijk te vergroten. In Nederland snijden ze een of andere aardappel dikker, vriezen hem in, doen er 'patatkruiden' overheen en serveren het dan met gesuikerde frietsaus als 'Vlaamse friet'. | |
Pietverdriet | maandag 10 juli 2017 @ 16:08 |
meeste frietkotten in NL werken met een halffabricaat verse friet volgens mij, voorgebakken aangeleverd, gekoeld, maar niet diepgevroren. | |
Spanky78 | maandag 10 juli 2017 @ 20:01 |
Het krokante laagje heeft te maken met het zetmeel, maar dat is niet alleen de reden om loskokers te nemen. Vastkokers kunnen ook, alleen worden die van binnen nooit zo los, met name omdat de cellen niet los van elkaar komen en ook niet kapot gaan. De pectine in de tussenlamel lost niet helemaal op en plakken dus nog tegen elkaar. Daarom blijven deze aardappelen stevig . Vastkokers kunnen ook best krokant worden, maar dan wel met een harde binnenkant. Heel raar is dat. In de aardappel zelf is de verdeling in zetmeelgehalte groter dan tussen vastkokers en loskokers! Voor de grap moet je volgende keer eens een dun plakje (2mm) uit het midden van een aardappel snijden en tegen het licht houden. Dan snap je wat ik bedoel. Lossere cellen en in het algemeen oppervlak geeft krokantheid . Hoe grover hoe beter. In theorie moet je dus ook 'slecht' snijden met een bot mes of een half versleten mechanische snijder. Oppervlak kun je ook vergroten door anders te snijden, de truc van de ribbelfriet. Meer oppervlak per rgam aardappel. | |
Dagoduck | maandag 10 juli 2017 @ 20:03 |
Zal wel weer niet mogen van Monsanto. | |
Hyaenidae | maandag 10 juli 2017 @ 21:46 |
Held! Als dit waar is jongen, van het weekend naar België rijden. Gewoon bij de Aldi ofzo? | |
Hyaenidae | maandag 10 juli 2017 @ 21:48 |
Waarom niet? Ik ken die niet. | |
Dagoduck | maandag 10 juli 2017 @ 22:06 |
Dat bedrijf vraagt patenten aan op alle zaden zodat alleen zij die mogen verkopen. Boeren moeten een contract met hun afsluiten anders komen ze niet aan de zaden die ze willen hebben. Door dat contract te tekenen gaan ze ermee akkoord dat ze geen eigen zaden meer gebruiken (waar Monsanto geen patent op heeft en die misschien al honderd jaar door die familie wordt verbouwd), ze mogen zaden van voorgaande jaren niet meer bewaren voor het volgende jaar maar moeten het jaar erop weer nieuwe zaden aanschaffen bij Monsanto. Zo verdwijnen lokale zaden en gewassen en versprijdt het Monsanto-zaad zich overal. Maar goed, dit heeft niets met Bintjes te maken want die zijn amper te krijgen doordat ze niet veel worden verbouwd als gevolg van het zeer gevoelig zijn voor plantenziekten. | |
Hyaenidae | maandag 10 juli 2017 @ 23:05 |
Mijn zaad is nog vrij verkrijgbaar. | |
Dagoduck | maandag 10 juli 2017 @ 23:16 |
Nog wel. | |
derLudolf | dinsdag 11 juli 2017 @ 00:37 |
Paardenvet. | |
derLudolf | dinsdag 11 juli 2017 @ 00:40 |
De milieulobby heeft Bintjes verpest. Bintjes zijn erg gevoelig voor phytophthora en moet vaak bespoten worden roepen deze rakkers. Wat ze er niet bij zeggen is dat Bintjes erg snel groeien. Een Agria groeit veel langer door, het loof blijft langer groen en moet dus langer bespoten worden. Het aantal besproeiïngen per seizoen ligt gelijk, de opbrengst ook ongeveer. | |
derLudolf | dinsdag 11 juli 2017 @ 00:42 |
Dat doet elke teler. Gewassen die ze zelf hebben ontwikkeld hebben ze het recht op, een aantal jaren. Bintje is een vrij ras, omdat het al vrij ous is. | |
anndb | dinsdag 11 juli 2017 @ 08:01 |
Delhaize 100% zeker, rest zal ook zeker gewoon hebben liggen | |
Graf..Coudenhove..Kalergi | dinsdag 11 juli 2017 @ 10:05 |
nee van patatten | |
Graf..Coudenhove..Kalergi | dinsdag 11 juli 2017 @ 10:07 |
Kijk dat is de echte en met uitzicht op de nepatoom | |
Dagoduck | dinsdag 11 juli 2017 @ 10:11 |
Oja, plagiaat. Nagemaakte friet. | |
pokkerdepok | dinsdag 11 juli 2017 @ 10:21 |
vette meuk... doe mij maar een nederlands patatje | |
liedetector | dinsdag 11 juli 2017 @ 15:13 |
ja lekker smakeloze aviko in vloeibaar vet...blegh! | |
pokkerdepok | dinsdag 11 juli 2017 @ 20:14 |
nederlandse patat kan je ook zelf maken hoor... er zijn zat patazaken die dat doen. heerlijk. | |
#ANONIEM | dinsdag 11 juli 2017 @ 22:22 |
Troll gespot | |
#ANONIEM | dinsdag 11 juli 2017 @ 22:40 |
Nee, gewoon erg dom. Probeert elitair over te komen maar faalt hierin in elk subforum. |