abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_180737178
25-07-2018

Groot meer met vloeibaar water gevonden op planeet Mars

.
 © AFP - De zuidelijke poolkap van Mars. Het is daar dat het meer met vloeibaar water zich zou bevinden.

Wetenschap & Planeet Op de planeet Mars is een groot meer met vloeibaar water gevonden. Dat hebben wetenschappers vandaag gemeld. Leven is voor alle duidelijkheid (nog) niet ontdekt.

Het meer zou zich vlakbij de ijskap aan de Zuidpool van Mars bevinden, op 1,5 kilometer onder de oppervlakte zitten en een diameter van ongeveer 20 kilometer hebben. De diepte van het meer kon nog niet bepaald worden, maar het onderzoeksteam schat die op minstens een meter. Het zou het allereerste effectieve bewijs zijn van vloeibaar water op de planeet.

Professor Roberto Orosei van het Italiaanse National Institute for Astrophysics leidde de studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. “Dit is een plek op Mars waar leven mogelijk zou kķnnen zijn”, zegt hij. “Het is niet meteen de ideale vakantieplek, maar er zijn organismen op Aarde die overleven in vergelijkbare omstandigheden. Er zijn micro-organismen op Aarde die zelfs in ijs kunnen overleven.”

Hoe werd de ontdekking gedaan?

Met Marsis, een radar aan boord van de Mars Express-satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Een dergelijk instrument onderzoekt het oppervlak van de planeet en de laag daar meteen onder door er een signaal naartoe te sturen en dan te kijken wat er terugkomt. (lees hieronder verder)
 © AFP - Op deze foto kan je de radargegevens zien van de Mars Express. Het meer werd gevonden onder een dikke laag ijs aan de permanente ijskap op de Zuidpool van Mars.

Wat betekent het voor leven?

Nog niets. “We weten al lang dat de oppervlakte van Mars geen ideaal decor is voor leven zoals wij het kennen, vandaar dat de zoektocht zich concentreert op de lagen er meteen onder”, zegt dokter Manish Patel van de Open University. “Daar is voldoende bescherming voor schadelijke straling vanuit de ruimte en is er een iets gunstiger druk en temperatuur. En belangrijkst van al: water kan er bestaan in zijn vloeibare vorm. En dat laatste is een belangrijk element voor leven.”

Volgens de nieuwe waarnemingen is er dus effectief water aanwezig op de rode planeet, maar een bewijs van leven is er (nog) niet. “We hebben nu wel een plaats waar we ernaar kunnen zoeken”, aldus nog Patel. “Een beetje als een schatkaart.”

Dokter Claire Cousins van de Britse University of St Andrews waarschuwt wel dat het water extreem koud zou kunnen zijn. “Dat zou ook een uitdaging zijn voor potentieel leven”, zegt ze. Om vloeibaar te blijven in ijskoude omstandigheden zoals op Mars zouden er bovendien veel zouten in het water zitten volgens de onderzoekers, die uitgaan van een watertemperatuur tussen -70 en -10 graden Celsius. (lees hieronder verder)

Het Gorgonum Basin. Wetenschappers denken dat daar ooit een meer met vloeibaar water geweest moet zijn, toen Mars nog warmer en vochtiger was. Minstens 3,6 miljard jaar geleden moeten er een grote hoeveelheid vloeibaar water en meren aanwezig zijn geweest.
 © AFP - Het Gorgonum Basin. Wetenschappers denken dat daar ooit een meer met vloeibaar water geweest moet zijn, toen Mars nog warmer en vochtiger was. Minstens 3,6 miljard jaar geleden moeten er een grote hoeveelheid vloeibaar water en meren aanwezig zijn geweest.

En nu?

Verder onderzoek. “De metingen moeten nu ook elders op Mars gedaan worden”, aldus dokter Matt Balme van de Open University. “En we moeten op zoek gaan naar soortgelijke waarnemingen. Als het mogelijk is moeten alternatieve verklaringen onderzocht worden en – hopelijk – uitgesloten. Misschien is dit een aanleiding om een nieuwe missie te ondernemen naar Mars en een boring te doen naar het water. Dat zou wel een zeer ambitieuze onderneming zijn.”

Dat wordt beaamd door professor Orosei. “Daar geraken en het ultieme bewijs bovenhalen zal geen eenvoudige opdracht zijn. We zullen er een robot voor naar Mars moeten voor sturen, die door 1,5 kilometer ijs kan boren. Dat zal technologische ontwikkelingen vergen die nu nog niet beschikbaar zijn.” (lees hieronder verder)


 © EPA


 © AFP

De vondst was een werk van lange adem, zegt astrofysica Leen Decin, die aan de KU Leuven verbonden is. “Wat je nu ziet, is iets waar men al heel lang mee bezig is. Men heeft al eens uitgedroogde ringen gevonden, wat zou kunnen wijzen op opgedroogde rivieren, maar dat hoeft niet per se van water geweest te zijn. Nu hebben de wetenschappers aanwijzingen gevonden dat er onder de ijskappen echt vloeibaar water zit”, legt ze uit.

De ontdekking is belangrijk omdat vloeibaar water als een soort “katalysator” werkt om levende organismen te krijgen, zegt Decin, maar een garantie op leven is het niet. Het ondergrondse meer “kan een aanwijzing zijn dat er op Mars een omgeving is waar dat proces zou kunnen plaatsvinden”. Allemaal heel voorwaardelijk dus, maar “dit is het beste bewijs van vloeibaar water op een planeet die niet de onze is”, zegt Decin.

De volgende stap is volgens haar verder onderzoek met de nieuwe robotjeeps. De huidige generatie van die onbemande tuigen kan nu al boren in de rotslaag van Mars, maar de nieuwste modellen geraken een stuk dieper. “Daarmee kan gezocht worden naar stalen van dat vloeibaar water, waarin heel misschien aanwijzingen van levende organismen - en dat kan heel primitief zijn - teruggevonden worden.” Wetenschappers kunnen ook op zoek gaan naar fossielen in de rotslagen van levensvormen die vroeger op de planeet geleefd zouden kunnen hebben.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_181365104
20-08-2018

Ruimtesonde InSight is ruim halverwege Mars


Artist’s impression van de ruimtesonde InSight, veilig ingekapseld in zijn ‘aeroshell’ tijdens zijn reis naar Mars. (NASA/JPL-Caltech)

De Amerikaanse ruimtesonde InSight, die op 5 mei van dit jaar werd gelanceerd, is nu ruim halverwege zijn bestemming: de planeet Mars. Hij heeft 277 miljoen kilometer afgelegd en nog 208 miljoen kilometer te gaan. Naar verwachting zal hij op 26 november a.s. afdalen naar Elysium Planitia, om een warmtesonde de grond in te ‘hameren’ en seismologisch onderzoek te gaan doen.

De lange reistijd wordt benut om de diverse landingssystemen en meetinstrumenten te testen. Alles lijkt tot nu toe naar behoren te functioneren – ook de camera van de lander waarmee enkele minuten na de landing de eerste foto van de omgeving zal worden gemaakt. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 26 augustus 2018 @ 11:24:12 #104
442280 Prisha
Moonshine!
pi_181467256
Six Things About Opportunity's Recovery EffortsSide-by-side movies shows how dust has enveloped the Red Planet, courtesy of the Mars Color Imager (MARCI) camera onboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
NASA's Opportunity rover has been silent since June 10, when a planet-encircling dust storm cut off solar power for the nearly-15-year-old rover. Now that scientists think the global dust storm is "decaying" -- meaning more dust is falling out of the atmosphere than is being raised back into it -- skies might soon clear enough for the solar-powered rover to recharge and attempt to "phone home."

No one will know how the rover is doing until it speaks. But the team notes there's reason to be optimistic: They've performed several studies on the state of its batteries before the storm, and temperatures at its location. Because the batteries were in relatively good health before the storm, there's not likely to be too much degradation. And because dust storms tend to warm the environment -- and the 2018 storm happened as Opportunity's location on Mars entered summer -- the rover should have stayed warm enough to survive.

What will engineers at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, be looking for -- and what will those signs mean for recovery efforts?

verdere artikel hier: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7215
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_181592857
Denken jullie dat er echt mensen naar mars gestuurd zullen worden ? Ik vind het heel erg vet en volg alles wat met Mars te maken heeft, maar ik kan het mij nu nog niet voorstellen dat de mars one missie daadwerkelijk door zal gaan, ik hoop het wel natuurlijk, hoe denken jullie hier over ?
Ik was hier...
pi_181594354
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:50 schreef Nismo91 het volgende:
Denken jullie dat er echt mensen naar mars gestuurd zullen worden ? Ik vind het heel erg vet en volg alles wat met Mars te maken heeft, maar ik kan het mij nu nog niet voorstellen dat de mars one missie daadwerkelijk door zal gaan, ik hoop het wel natuurlijk, hoe denken jullie hier over ?
Ja, ik denk van wel. Echter moet je het leven op aarde wel erg zat zijn wil je de rest van je leven in een soort gevangenis doorbrengen op een andere planeet. Je kan er niet naar buiten en terug kan je ook nooit meer. Als het mis gaat met je voedsel voorziening of je zuurstof dan heb je geen schijn van kans. Maar er zullen zat vrijwilligers te vinden zijn.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 31 augustus 2018 @ 16:52:05 #107
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_181600642
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:50 schreef Nismo91 het volgende:
Denken jullie dat er echt mensen naar mars gestuurd zullen worden ? Ik vind het heel erg vet en volg alles wat met Mars te maken heeft, maar ik kan het mij nu nog niet voorstellen dat de mars one missie daadwerkelijk door zal gaan, ik hoop het wel natuurlijk, hoe denken jullie hier over ?
ja, we gaan de volgende planeet verpesten :N
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_181600715
quote:
99s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 11:59 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ja, ik denk van wel. Echter moet je het leven op aarde wel erg zat zijn wil je de rest van je leven in een soort gevangenis doorbrengen op een andere planeet. Je kan er niet naar buiten en terug kan je ook nooit meer. Als het mis gaat met je voedsel voorziening of je zuurstof dan heb je geen schijn van kans. Maar er zullen zat vrijwilligers te vinden zijn.
De aangewezen vrijwilliger is.. Ene zekere Trump

Maar hoe heet dat meisje die bezig is met haar opleiding om naar Mars te gaan ?

quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 16:52 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ja, we gaan de volgende planeet verpesten :N
Daar zijn we allang mee bezig.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_181602645
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 16:52 schreef rubbereend het volgende:

[..]

ja, we gaan de volgende planeet verpesten :N
Curiosity rover op kern energie aangedreven :')
Ik was hier...
pi_182097956
22-09-2018

BelgiŽ landt in 2021 op MarsEen Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, vandaag.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA en Roscosmos onderzoeken in twee luiken de Rode Planeet. Momenteel omcirkelt een sonde, met klinkende participatie van het Belgisch Instituut voor Ruimte-AŽronomie, al het hemellichaam. Een lander crashte ondertussen. Een tweede luik van de operatie behelst bovenal de landing van een robotjeep die dieper dan ooit tevoren in de bodem van de buurplaneet zal graven.

Volgens Rogozin is de lancering voor 25 juli 2020 gepland, met een landing op 19 maart 2021.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_182100875
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2018 09:03 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
22-09-2018

BelgiŽ landt in 2021 op Mars

[ afbeelding ]

Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, vandaag.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA en Roscosmos onderzoeken in twee luiken de Rode Planeet. Momenteel omcirkelt een sonde, met klinkende participatie van het Belgisch Instituut voor Ruimte-AŽronomie, al het hemellichaam. Een lander crashte ondertussen. Een tweede luik van de operatie behelst bovenal de landing van een robotjeep die dieper dan ooit tevoren in de bodem van de buurplaneet zal graven.

Volgens Rogozin is de lancering voor 25 juli 2020 gepland, met een landing op 19 maart 2021.

(HLN)
Ik hou me in... 8)7 8)7 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_182135323
Meanwhile on the other side of Mars

NASA still hasn't heard from the Opportunity rover, but at least we can see it again.
A new image produced by HiRISE, a high-resolution camera aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), shows a small object on the slopes of the Red Planet's Perseverance Valley. That object is Opportunity, which was descending into the Martian valley when a dust storm swept over the region a little more than 100 days ago.
The storm was one of several that stirred up enough dust to enshroud most of the Red Planet and block sunlight from reaching the surface. The lack of sunlight caused the solar-powered Opportunity to go into hibernation.
The rover's team at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, hasn't heard from it since. On September 11, JPL began increasing the frequency of commands it beams to the 14-year-old rover.
The tau (a measurement of how much sunlight reaches the surface) over Opportunity was estimated to be a little higher than 10 during some points during the dust storm. The tau has steadily fallen in the last several months. On Thursday, Sept. 20, when this image was taken, tau was estimated to be about 1.3 by MRO's Mars Colour Imager camera.
This image was produced from about 166 miles (267 kilometers) above the Martian surface. The white box marks a 154-foot-wide (47-meter-wide) area centered on the rover.
The University of Arizona in Tucson operates HiRISE, which was built by Ball Aerospace & Technologies Corp., in Boulder, Colorado. NASA's Jet Propulsion Laboratory, a division of Caltech in Pasadena, California, manages the Mars Reconnaissance Orbiter Project for NASA's Science Mission Directorate in Washington.
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_182138270
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 00:06 schreef -CRASH- het volgende:
Meanwhile on the other side of Mars

NASA still hasn't heard from the Opportunity rover, but at least we can see it again.
A new image produced by HiRISE, a high-resolution camera aboard NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), shows a small object on the slopes of the Red Planet's Perseverance Valley. That object is Opportunity, which was descending into the Martian valley when a dust storm swept over the region a little more than 100 days ago.
The storm was one of several that stirred up enough dust to enshroud most of the Red Planet and block sunlight from reaching the surface. The lack of sunlight caused the solar-powered Opportunity to go into hibernation.
The rover's team at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, hasn't heard from it since. On September 11, JPL began increasing the frequency of commands it beams to the 14-year-old rover.
The tau (a measurement of how much sunlight reaches the surface) over Opportunity was estimated to be a little higher than 10 during some points during the dust storm. The tau has steadily fallen in the last several months. On Thursday, Sept. 20, when this image was taken, tau was estimated to be about 1.3 by MRO's Mars Colour Imager camera.
This image was produced from about 166 miles (267 kilometers) above the Martian surface. The white box marks a 154-foot-wide (47-meter-wide) area centered on the rover.
The University of Arizona in Tucson operates HiRISE, which was built by Ball Aerospace & Technologies Corp., in Boulder, Colorado. NASA's Jet Propulsion Laboratory, a division of Caltech in Pasadena, California, manages the Mars Reconnaissance Orbiter Project for NASA's Science Mission Directorate in Washington.
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
25-09-2018

Marswagen Opportunity is wel te zien, maar nog steeds niet te horen


Opportunity, gefotografeerd door de Mars Reconaissance Orbiter. (NASA/JPL/University of Arizona)

Het kleine stipje in het midden van het vierkante kader op deze foto is de Amerikaanse Marswagen Opportunity. Die landde 14,5 jaar geleden op Mars, en deed baanbrekend onderzoek aan de samenstelling van Marsgesteenten. Ruim drie maanden geleden ging het radiocontact met Opportunity echter verloren, tijdens een zeer heftige stofstorm die de gehele planeet omspande. Sindsdien zijn vluchtleiders er nog steeds niet in geslaagd om het contact met de Marswagen te herstellen.

De foto werd op 20 september 2018 gemaakt door de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter, vanaf een hoogte van 269 kilometer. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_182140572
Hoop nog steeds dat ie ut weer gaat doen -O-
pi_182810874


On Sept. 7 NASA’s ASPIRE project broke a record when its rocket-launched parachute deployed in 4-10ths of a second - the fastest inflation of this size chute in history.

https://www.nasa.gov/feat(...)-2020-parachute-a-go
Alpha kenny one
pi_183258331
19-11-2018

NASA hakt na vijf jaar knoop door over landingsplek Mars 2020


De Mars 2020-verkenner zal onder meer speuren naar microben die op leven wijzen.
NASA De Mars 2020-verkenner zal onder meer speuren naar microben die op leven wijzen.


Na vijf jaar uitzoeken heeft de NASA beslist zijn Mars 2020 sonde te laten landen in de Jezero-krater op de rode planeet. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

De onbemande sonde zal in juli 2020 op Cape Canaveral in Florida vertrekken met een Atlas-V draagraket. Lanceerbedrijf United Launch Alliance benadrukt dat het hetzelfde type zal zijn als de Atlas die destijds de succesrijke Mars Curiosity naar de Rode Planeet heeft geslingerd.

Lees ook

NASA wil binnen 25 jaar mensen naar Mars sturen
Mars 2020 zal niet alleen op zoek gaan naar aanwijzingen van vroeger levensvatbare omstandigheden en vroeger microbiologisch leven. De robotjeep zal ook stalen nemen van gesteente en de bodem, en die daar in een soort opslagplaats stockeren.
NASA zegt met de Europese zusterorganisatie ESA een toekomstige missie te bestuderen om die stalen op te halen.

De Jezero-krater herbergde ooit de delta van een rivier. Die heeft mogelijk, via in de krater terechtkomend water en sedimenten, vroegere organische moleculen en andere aanwijzingen van microbiologisch leven verzameld en bewaard, zo luidt het.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183318160
22-11-2018

Nog een paar dagen en dan is Mars weer een robotische bewoner rijker!

Marslander InSight zal maandag voet op de rode planeet zetten.

InSight werd in mei gelanceerd. De missie verloopt tot op heden vlekkeloos, maar de echte uitdaging moet nog komen: de landing op de planeet die de InSight-lander voortaan zijn thuis mag noemen. “Landen op Mars is moeilijk,” stelt Thomas Zurbuchen namens NASA, de eigenaar van de Marslander. “Het vergt vaardigheid, concentratie en jaren van voorbereiding.”

Zeven minuten vol verschrikking
Komende maandag raakt de InSight-lander met een snelheid van zo’n 19.800 kilometer per uur het randje van de Martiaanse atmosfeer. Vervolgens moet de lander in nog geen zeven minuten tijd sterk worden afgeremd, zodat die snelheid kan worden teruggebracht tot zo’n 8 kilometer per uur. Met die snelheid zal de lander vervolgens voet op Mars zetten. Of beter gezegd: drie voeten. Want de InSight-lander staat op drie pootjes.

“Er is een reden dat ingenieurs landen op Mars ook wel aanduiden als ‘zeven minuten vol verschrikking’,” aldus Rob Grover, leider van het team dat verantwoordelijk is voor de landing van InSight. Hij wijst erop dat de lander op het moment van de afdaling en landing niet direct bestuurd word, maar vliegt op basis van commando’s die eerder zijn verstuurd. “We hebben onze plannen jaren getest, veel geleerd van andere landingen op Mars en alle omstandigheden die Mars ons kan voorschotelen bestudeerd.” Maar of dat genoeg is? Dat weten we komende maandag. En als alles volgens plan verloopt, krijgen we dit keer vrij snel te horen of alles goed is gegaan. Want de InSight-lander is niet alleen naar Mars afgereisd; hij wordt vergezeld door twee mini-satellieten die informatie afkomstig van InSight met de snelheid van het licht naar de aarde kunnen sturen. Het zou in theorie kunnen betekenen dat we acht minuten nadat InSight voet op Mars heeft gezet al kunnen weten of alles goed is gegaan. Zonder de twee nanosatellieten zouden we al snel enkele uren op die informatie moeten wachten.

MEER WETEN…
…over de hartstikke saaie landingsplek van InSight? Klik hier!
De missie
Als de lander heelhuids op Mars is gearriveerd, zal deze de eerste maanden voornamelijk druk zijn met het installeren van de nodige instrumenten. “Zodra InSight gesetteld is op de rode planeet en de instrumenten klaar zijn voor gebruik, zal deze waardevolle informatie gaan verzamelen over de structuur van het diepe binnenste van Mars,” aldus Lori Glaze, eveneens verbonden aan NASA. “Die informatie zal ons helpen om de totstandkoming en evolutie van alle rotsachtige planeten – waaronder het exemplaar dat wij ons thuis noemen – te begrijpen.” Waar eerdere Marsmissies zich richtten op wat er aan het oppervlak van de rode planeet te zien is, zal InSight als eerste een kijkje in Mars gaan nemen. De lander zal bijvoorbeeld een warmtesonde in het oppervlak van Mars hameren en zo de temperatuur op ongeveer vijf meter diepte meten. Ook moet InSight marsbevingen en meteorietinslagen monitoren en onthullen uit welke elementen de kern van de rode planeet bestaat.


InSight in volle glorie, hier nog op aarde. Wat direct opvalt, zijn de flinke zonnepanelen. Op een zonnige dag kunnen ze 600 tot 700 watt leveren. Afbeelding: Lockheed Martin.

Maar eerst moet NASA de lander dus heelhuids op Mars zien te krijgen. En natuurlijk kun je live meekijken en houden we je ook op Scientias.nl op de hoogte van het verloop van deze spannende missie. Zoals het er nu naar uitziet, landt InSight maandag om iets voor 21.00 uur (Nederlandse tijd) op Mars. De eerste foto’s die InSight vanaf het oppervlak maakt, worden niet lang daarna verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183318795
live meekijken *O*
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_183368896
1 DAY AWAY from my #MarsLanding.
The “seven minutes of terror” is one of the most intense parts of my mission.
It starts when I reach the top of the Martian atmosphere
(~80 miles above the surface) and lasts about 6 ½ minutes until I land safely.

Learn more: go.nasa.gov/InSightEDL
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 25 november 2018 @ 21:22:08 #120
442280 Prisha
Moonshine!
pi_183369897
quote:
0s.gif Op zondag 25 november 2018 20:47 schreef -CRASH- het volgende:
1 DAY AWAY from my #MarsLanding.
The “seven minutes of terror” is one of the most intense parts of my mission.
It starts when I reach the top of the Martian atmosphere
(~80 miles above the surface) and lasts about 6 ½ minutes until I land safely.

Learn more: go.nasa.gov/InSightEDL
Morgen! :)
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_183372312
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 26 november 2018 @ 08:42:14 #122
139693 Rolstoelvandaal
I once was a stuntman...
pi_183375675
De landing is rond 9 uur vanavond (3 pm et), correct? Wil het niet missen dor er met het winter uur een uur naast te zitten.
pi_183376793
Ik heb er zin an
pi_183380929
26-11-2018

NASA houdt de adem in voor ‘helse’ afdaling van Marslander InSight


AFP Insight dringt vandaag met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de ijle atmosfeer van Mars binnen.

Als alles goed gaat, beleeft de reis van Marslander InSight vanmiddag een grootse finale. Mits de sonde een voorspoedige landing op het oppervlak van de rode planeet weet te maken. NASA’s ruim een miljard dollar kostende Marsverkenner is bijna zeven maanden onderweg geweest. De laatste uren zijn zenuwslopend.

TER INFO: Vanavond rond 21 uur zenden we de marslanding live uit via de stream van NASA.
https://www.hln.be/wetens(...)er-insight~ade55682/

Pas als de InSight met drie poten op de rode grond staat, is het eerste deel van de missie geslaagd. Iedereen die betrokken is bij het internationale project, houdt de adem in. Ook onze Belgische Koninklijke Sterrenwacht (Lees ook: Belg weet als eerste of het lukt, red). De afdaling van InSight, een compleet laboratorium dat de komende twee jaar inzicht moet verschaffen in de diepste geheimen van Mars, is niet bepaald simpel.

Het kostbare apparaat komt met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de ijle atmosfeer van Mars binnen. In minder dan zeven minuten moet het ruimtetuig van die duizelingwekkende snelheid zien af te remmen naar bijna nul. De vluchtleiding op aarde kan slechts toekijken, ingrijpen is onmogelijk.


Het onderzoek van InSight zal de opmars zijn naar bemande kolonies op de planeet.
AP

Helse afdaling
De capsule waarin InSight zijn helse afdaling richting het oppervlak maakt, lijkt op die waarmee in de jaren zestig en zeventig ook de maanmissies terugkeerden: een conische vorm, met daaronder een gladde vlakke bodem. De onderkant van de lander is van cruciaal belang om InSight te beschermen tegen de enorme hitte die ontstaat bij het binnendringen van de Mars-atmosfeer.

Afgezien van het hitteschild is ook de hoek waarin de landingscapsule de atmosfeer van Mars raakt, uiterst belangrijk. Die hoek moet exact 12 graden zijn. Is de hoek te klein, dan kaatst InSight af en duikt het de diepten van het heelal in. Is de hoek te groot, dan gaat de sonde door de wrijving met de lucht als een razende vuurbal ten onder. En de missie letterlijk in rook op.


De capsule waarin InSight afdaalt op Mars lijkt sterk op die van de Apollo-missien in de jaren zeventig.
AP

Loodrecht omlaag
Ongeveer drieŽnhalve minuut nadat de capsule de Mars-atmosfeer raakt, gaat een parachute open die het ruimtevaartuig verder afremt. Vijftien seconden later blazen explosieven het hitteschild weg en maakt InSight zich op voor de daadwerkelijke landing. Na tien seconden strekt de sonde drie poten uit en bungelt nog een minuut of twee onder de parachute.

45 seconden voor de landing verlaat InSight de capsule en nemen zijn landingsraketten het laatste remwerk over. De boosters stoppen ook elke horizontale beweging van InSight, waardoor het ding uiteindelijk loodrecht omlaag komt. Met nog 15 seconden te gaan, is de snelheid dan nog slechts 2,5 meter per seconde en raakt het Marslab hopelijk soepel de grond.


DrieŽnhalve minuut nadat de capsule de Mars-atmosfeer raakt, gaat een remparachute open.
AP
.
Binnenkant
Komt InSight na intrede en afdaling met een vaart hoger dan 8 kilometer per uur op het oppervlak terecht, dan is het alsnog einde oefening. De sonde slaat te pletter en de missie is mislukt nog voor hij kan echt beginnen. Acht minuten na de, hopelijk geslaagde, landing komt het verlossende levensteken van InSight op Aarde aan.

De plek waar de InSight gaat landen, Elysium Planitia, is een kale vlakte net boven de evenaar van Mars. De vluchtleiding hoopt dat er weinig rotsen zijn of stenen liggen die een zachte landing kunnen dwarsbomen. Dat voor het weinig interessante landschap is gekozen, heeft nog een reden: het is InSight niet te doen om het oppervlak, zoals zijn voorgangers, maar om de binnenkant van Mars.


Als alles goed gaat, komt InSight met een gangetje van 8 kilometer per uur neer op Mars.
AFP

Metersdiep boren
InSight gaat metersdiep in de bodem van Mars boren, zodat wetenschappers kunnen leren wat er onder het oppervlak zit en inzicht kunnen krijgen in de geschiedenis van de rode planeet. Dat boren gaat eenvoudiger op een ondergrond die waterpas staat. Doordat er geen schaduwen zijn, kunnen de zonnepanelen van de lander bovendien meer energie opwekken.

Een tweede taak van InSight is het registreren van bevingen op Mars. Het vermoeden is dat die bevingen er wel zijn, alleen anders dan op Aarde. Mars heeft geen tektonische platen zoals onze planeet, maar onderzoekers denken de komende jaren toch tientallen tot honderden bevingen waar te kunnen nemen. Ook die trillingen kunnen iets vertellen over het binnenste van Mars.

Met het oog op toekomstige bemande Marsmissies is het ook belangrijk om te leren wat de temperatuur op een bepaalde diepte is. Als de temperatuur onder het oppervlak warm genoeg is, zou water er in vloeibare vorm aanwezig kunnen zijn. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat water slechts als ijs voorkomt. Vloeibaar water zou een verblijf op Mars aanzienlijk eenvoudiger maken.


InSight gaat metersdiep de marsbodem inboren om de rode planeet te ontfutselen zijn geheimen te ontfutselen.
AP

Maankolonie
NASA zet komend jaar de eerste stappen voor het stichten van een maankolonie. Een nieuw ruimtestation, The Gateway, moet als uitvalsbasis gaan dienen voor de eerste bewoners die ergens rond 2030 voet op de maan zullen zetten. De maankolonie kan de opmars zijn naar een kolonie op Mars, zoals techmiljardair Elon Musk graag wil. Een groot deel hangt af van wat InSights aan het licht gaat brengen. Mits hij veilig landt natuurlijk.


ANP Graphics

Ruimtekerkhof
NASA, dat in de jaren zestig de planeet al aandeed met de Mariner-missies, heeft overigens behoorlijk wat ervaring als het aankomt op Mars. Toch is het alweer zes jaar geleden dat de ruimtevaartorganisatie de rijdende verkenner Curiosity Rover op Marsiaanse bodem wist te zetten. Het succespercentage van sondes om heelhuids te landen, ligt op 40 procent.

Mars is vooral een waar kerkhof van mislukte missies. Diverse ruimtevaartorganisaties, waaronder naast Amerikaanse en Russische ook Europese, Indiase en Japanse bureaus, stuurden de afgelopen decennia 44 sondes naar Mars. Daarvan waren er 18 succesvol, met zeven geslaagde landingen. 23 missies mislukten en drie haalden wel de planeet zelf, maar faalden bij de landing.(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 26 november 2018 @ 17:00:34 #125
445108 t4600c
Preserving the Past for.......
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')