abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176806412
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 28 januari 2018 01:08 schreef Teslynd het volgende:

[..]

Je plantplannen voor de komende jaren erop aanpassen: zorgen voor zoveel mogelijk bedekte bodem.

En voor nu: kijken wat je kan doen tegen verdamping. Planten met veel blad, of fijnvertakt blad verdampen veel vocht, tenzij ze grijzig zijn. Tussen planten die ver uit elkaar moeten staan iets laags zetten. Je zou kunnen gaan lezen over de permacultuur met z'n 7-laags begroeiing (slaat op de 7 planthoogtes binnen een evenwichtig systeem) en bostuinen.
Keuken- en tuinafval klein snijden en als mulch in de tuin leggen. Snoeiafval en verdord blad ter plekke laten vallen, maar niet op gazons, gras wil licht en lucht houden.
Parasols neerzetten op te zonnige plaatsen en/of tuintafel en stoelen met kussens over lage planten heen zetten.

Er zijn landen die water uit de lucht winnen. Daarvoor worden op hoogte vertikaal hangende doeken opgespannen. Met die doeken wordt vocht uit de hogere luchtlagen gevangen. Op menshoogte kan je vertikale schermen neerzetten in lange borders.

Water tweemaal gebruiken ook bijhouden als de droogte voorbij is.
Leuk dat je dat zegt, ik wilde oorpsronkelijk een permacultuur eetbaar bos planten op de plek van mijn moestuin, maar manlief was een beetje sceptisch. Na ons bezoek aan een bekend permacultuur bos hier in de buurt is hij wel ineens enthousiast. Ik doe het stukje bij beetje in een hoek van de tuin, en je hebt gelijk dat die hoek veel minder water nodig heeft in het algemeen!

Ik heb inderdaad maar veel mulch neergelegd. Wij hebben weinig bladverliezende bomen in de tuin, dus ik ben even naar het bos gegaan en heb een flinke zak vol gehaald. Ik heb ook de tip gehoord van mulch maken van zeewier. Dar schijnen ook hele voedingsstoffen en mineralen in te zitten, dus dat gooi ik er ook maar bij.
Over mijn gras maak ik me geen zorgen, dat is al lang en breed overleden. Het is alleen nog maar groen waar de klaver en de paardebloemen groeien :@

Je hebt helemaal gelijk over het tweemaal gebruiken van water, dat zouden we altijd moeten doen. Ik besef nu des te meer hoeveel water we verspillen. Twee mensen douchen en ik heb gewoon weer een emmer half vol. Om ons voor de toekomst wat bestendiger te maken tegen de klimaatveranderingen hebben we besloten om maar wat regentonnen te kopen.

bedankt voor de tips allemaal! *O*
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')