Voor licht heb ik een (hoofd)lampje. Dat werkt op één AA batterijtje dat de hele reis meeging.quote:Op donderdag 22 juni 2017 06:44 schreef jaco het volgende:
Schoot me nog een vraag te binnen: heb je een lichtbron in je tent voor 's avonds ? Wat doe je om de tijd te doden in je tent... 's avonds en als het een hele dag regent. Is er nog ruimte om een boek of e-reader mee te nemen ?
Als ik het uitreken, denk ik dat je langer slaapt als in het 'gewone' leven thuis. Is dit ter compensatie van de fysieke inspanningen van het lopen ?quote:Op donderdag 22 juni 2017 09:40 schreef SeLang het volgende:
Voor je het weet is het dan alweer 20:00-21:00 en dat is bedtijd.
Ik sliep inderdaad wel iets langer dan thuis (ook beter!) en ik was s'avonds lekker moe. Maar je ritme is ook anders. Op dit soort reizen synchroniseer ik helemaal met de natuur dus ik krijg zin om te slapen als het donker wordt en zin om op te staan als het licht wordt. Het helpt ook dat het s'avonds snel afkoelt en je dus lekker in je slaapzak kruipt. De stilte en natuurgeluiden zijn ook heerlijk s'nachts en bevorderen de slaap.quote:Op vrijdag 23 juni 2017 11:52 schreef jaco het volgende:
[..]
Als ik het uitreken, denk ik dat je langer slaapt als in het 'gewone' leven thuis. Is dit ter compensatie van de fysieke inspanningen van het lopen ?
Je komt sowieso weinig mensen tegen maar af en toe zitten daar wel interessante tussen. Ik heb geen bedreigende situaties meegemaakt.quote:Nog een vraag, misschien een beetje raar, maar dit gebeurt in het boek van Cheryl Strayed: Kom je wel eens een persoon of personen tegen bij wie je een raar gevoel krijgt? Met name iemand die aggressief zou kunnen worden. Je bent immers op lokaties waar je niet op hulp hoeft te rekenen.
Lumix DMC-TZ70 pocket camera (ca 300 gram)quote:Op zondag 25 juni 2017 21:45 schreef Tourniquet het volgende:
Wat een geweldig avontuur!![]()
Wat voor camera had je bij je? Die close-ups van vogels vergen denk ik toch wel een behoorlijk zoombereik?
Tent: Tarptent (Henry Shires) Double Rainbowquote:En ik ben ook wel benieuwd wat voor tent, mat en slaapzak je mee had gezien de redelijk extreme temperatuursverschillen.
Neequote:Op zondag 25 juni 2017 23:21 schreef Budapestenaar het volgende:
Staat de Appalachian Trail toevallig ook op je lijstje?
Thanks, mooie spullen!quote:Op dinsdag 27 juni 2017 09:56 schreef SeLang het volgende:
[..]
Lumix DMC-TZ70 pocket camera (ca 300 gram)
[..]
Tent: Tarptent (Henry Shires) Double Rainbow
Mat: Thermarest NeoAir Xlite
Slaapzak: Cumulus Panyam 600 + Jag Bag silk liner
Trailmix als ontbijt/ lunch/ snack en pasta maaltijden voor s'avonds.quote:Op woensdag 28 juni 2017 12:37 schreef heite het volgende:
Wat eet je trouwens zoal tijdens een tocht als deze? Ik neem aan dat de focus vooral op voedingswaarde ligt en makkelijk mee te nemen moet zijn, en dat het niet bijzonder lekker hoeft te zijn.
Dat klinkt ook wel heel weinig. Je wandelt een hele dag en verplaatst nota bene een heel aantal kilo extra. Nooit honger gehad? Geen mueslirepen oid tussendoor?quote:Op woensdag 28 juni 2017 13:53 schreef SeLang het volgende:
Het enige wat ik zou veranderen voor de volgende keer is toch wat meer eten omdat ik teveel gewicht verloor. Thuis eet ik ongeveer 2300 kcal per dag. Op deze trek was dat iets meer dan 3000 kcal maar dat is dus niet genoeg. Op kortere treks kom je daar wel mee weg maar voor een periode van 2 maanden loopt het gewichtsverlies wel op. Volgende keer zal ik dus ~4000 kcal per dag begroten.
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Vind het mooie aan je reisverslagen dat je dit soort dingen ook toelicht, dan krijg je toch een veel beter beeld van zo'n trek.quote:
Nee nooit honger gehad en me heerlijk fit en gezond gevoeld. Het is meer dat je je rot schrikt als je na 2 maanden weer eens in een spiegel kijktquote:Op woensdag 28 juni 2017 14:08 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Dat klinkt ook wel heel weinig. Je wandelt een hele dag en verplaatst nota bene een heel aantal kilo extra. Nooit honger gehad? Geen mueslirepen oid tussendoor?
Veel ultralight hikers leven op alleen trailmix en muesli-repen zodat ze geen kookspullen en brandstof hoeven mee te dragen. En de paar mensen die ik tegenkwam en waarmee ik het over eten heb gehad hadden aten allemaal (veel) minder dan ik. Maar die gingen dan wel regelmatig van de trail af voor één of meer rustdagen in een hotel en binge-eating!quote:Op woensdag 28 juni 2017 14:35 schreef heite het volgende:
[..]
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Vind het mooie aan je reisverslagen dat je dit soort dingen ook toelicht, dan krijg je toch een veel beter beeld van zo'n trek.
Die pastamaaltijden klinken (naar omstandigheden) redelijk ok inderdaad. Volgens mij zou meerdere keren per dag die trailmix (studentenhaver zo te zien?) na bijna 2 maanden me echt wel de neus uitkomen..
Maar goed, ik begrijp ook dat er uit praktisch oogpunt niets anders opzit tijdens zo'n tocht. Je gaat tenslotte zo'n toch niet lopen voor het lekkere eten. En je zal inderdaad wel zoveel honger hebben dat het al snel smaakt.
Ik was gister halverwege je verhaal (quote:
Vast foto emmer, tyfushontenquote:Op vrijdag 30 juni 2017 09:40 schreef Kirb het volgende:
[..]
Ik was gister halverwege je verhaal () en wilde nu verder lezen maar nu doen de foto's het niet meer..
Oh! Dat is wel heel erg sneu. Had iemand in het Streetview-topic ook al last van. Lijkt aan Photobucket te liggen.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 09:40 schreef Kirb het volgende:
[..]
Ik was gister halverwege je verhaal () en wilde nu verder lezen maar nu doen de foto's het niet meer..
Hotlinken mag zeer beperkt. $399 als je het wil oplossen. Tja, dan zullen mensen het maar zonder foto's moeten doen in m'n oude posts.quote:
Fantastisch verslag!quote:Op woensdag 28 juni 2017 14:55 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee nooit honger gehad en me heerlijk fit en gezond gevoeld. Het is meer dat je je rot schrikt als je na 2 maanden weer eens in een spiegel kijkt![]()
Op zich is het allemaal geen verrassing. 3000 kcal werkte ook prima op andere lange treks zoals Kungsleden. Het verschil is natuurlijk vooral dat deze trek veel langer was. Als je ruwweg 1kg per week verliest dan is dat geen probleem bij een trek van 4 weken maar na 9 weken gaat het natuurlijk wel optellen. Mijn volgende serieuze trek wordt waarschijnlijk 12 weken dus dan moet ik gewoon meer gaan eten.
Fixed!quote:Op vrijdag 30 juni 2017 09:40 schreef Kirb het volgende:
[..]
Ik was gister halverwege je verhaal () en wilde nu verder lezen maar nu doen de foto's het niet meer..
Waarschijnlijk heb je een deel van de plaatjes gemist, maar nu is dat gerepareerd. Volgende trek wordt waarschijnlijk het eerste stuk van de Pacific Crest (zomer volgend jaar)quote:Op vrijdag 30 juni 2017 15:28 schreef kaiserhenk het volgende:
[..]
Fantastisch verslag!![]()
Wat wordt je volgende trek?
Dan zien we tegen die tijd wel weer een puik verslag van je verschijnenquote:Op vrijdag 30 juni 2017 16:23 schreef SeLang het volgende:
Volgende trek wordt waarschijnlijk het eerste stuk van de Pacific Crest (zomer volgend jaar)
Ik heb weinig problemen gehad en me de hele reis gezond en fit gevoeld. Van tevoren heb ik wel wat dingen uitgeprobeerd en een beetje getraind om een "schok" te voorkomen.quote:Op zaterdag 8 juli 2017 13:28 schreef Kirb het volgende:
Naar aanleiding van de reacties hier heb ik inmiddels ook het boek "Wild" van Sheryl Strayed gelezen. Ik ben benieuwd, Selang, heb jij nou ook veel lichamelijke ongemakken gehad? Zij was natuurlijk ongetraind en onvoorbereid. Heb jij veel getraind e.d.?
Wat goed zeg! En thanks voor je uitgebreide reactie. Mooi om te zien hoe je dit soort reizen voorbereid en maakt.quote:
Ben je tevreden met je Panyam 600 en heb je ook de 450 overwogen? En hoe bevalt zo'n donszak in natter gebied zoals Schotland en Zweden?quote:Op dinsdag 27 juni 2017 09:56 schreef SeLang het volgende:
[..]
[..]
Tent: Tarptent (Henry Shires) Double Rainbow
Mat: Thermarest NeoAir Xlite
Slaapzak: Cumulus Panyam 600 + Jag Bag silk liner
[..]
Ik heb indertijd ook sterk getwijfeld tussen de 600 en de 450 en ben heel erg blij dat ik de 600 heb genomen (met hydrophobic dons). Het is fijn om die extra marge te hebben en op warme nachten kun je altijd het voeteneind een stuk openritsen, wat erg effectief werkt om warmte kwijt te raken. En op echt warme nachten slaap ik in alleen mijn zijden liner.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 11:17 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ben je tevreden met je Panyam 600 en heb je ook de 450 overwogen? En hoe bevalt zo'n donszak in natter gebied zoals Schotland en Zweden?
Als je twijfelt, kies dan de 600quote:Ik heb zelf een synthetische zak van Marmot van 1,8kg dus ik overweeg sterk om over te stappen naar een Panyam, vanwege 't gewicht maar zeker ook vanwege het pak volume. Ik twijfel echter tussen de 450 en 600. Ik loop voornamelijk in voor/najaar/zomer en tot nu toe was mijn synthetische zak met een comfort temp rond het vriespunt warm genoeg (Schotland, Zweden, Chili), zelfs met een paar graden vorst.
Kan ik me voorstellen. Ik heb zelf de Aether 70L en zou echt niet uitkomen met 60L gezien de bulk van al het eten en water dat ik soms meedraag. Ook hier kies ik dus altijd voor de meer flexibele optie. Die Osprey packs zijn heel goed platter te maken als je weinig meedraagt dus het extra volume geeft je extra flexibiliteit en de mogelijkheid van meer opeenvolgende dagen in de wildernis (voor mij één van de belangrijkste criteria) terwijl daar nauwelijks een penalty tegenover staat.quote:Ik pak alles in een Aether 60L (ik dacht: met 70L neem ik teveel mee - achteraf had ik liever de grotere tas gehad).
Twijfel nog steeds, maar tijd genoeg nog om te twijfelen.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 12:34 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik heb indertijd ook sterk getwijfeld tussen de 600 en de 450 en ben heel erg blij dat ik de 600 heb genomen (met hydrophobic dons). Het is fijn om die extra marge te hebben en op warme nachten kun je altijd het voeteneind een stuk openritsen, wat erg effectief werkt om warmte kwijt te raken. En op echt warme nachten slaap ik in alleen mijn zijden liner.
In natte gebieden zoals Schotland en Zweden verliest het dons wat van de expansie door de hoge luchtvochtigheid en condensatie (wat zich dan weer herstelt bij drogere omstandigheden). Ook dan is het fijn om wat extra marge te hebben (sowieso voelt "natte" kou veel kouder dan droge kou). Mijn slaapzak is ook daar echter nooit echt nat geworden want ik pak hem altijd in een drybag (de 600 past prima in de 12 liter Osprey - weegt 44 gram). Maar aan het eind van de nacht is hij wel altijd wat vochtig aan de buitenkant door condensatie e.d. (maar de binnenkant is heerlijk droog en warm).
[..]
Als je twijfelt, kies dan de 600. Het gewichtsverschil is maar 165 gram maar ik vind zo'n warmere slaapzak veelzijdiger omdat je zoals ik al aangaf altijd kunt openritsen en bij heel warm weer in alleen je zijden liner kunt slapen (die je sowieso wilt hebben in omstandigheden met weinig was mogelijkheden - en zijde voelt sowieso heerlijk op je huid
)
Aan de andere kant, als je gewicht wilt optimaliseren kun je ook een dunnere slaapzak nemen en op koude nachten met je donsjas in je slaapzak gaan liggen. Het is echter mijn keuze om dat niet standaard te doen maar die optie achter de hand te hebben voor noodgevallen (als één van de twee nat wordt of als het onverwacht exceptioneel koud wordt).
Wat betreft warmte wordt de invloed van je matrasje vaak onderschat. Als je ergens heen gaat waar het heel erg koud is zou ik als eerste naar een warmere matras kijken. Nadeel is alleen dat een warmere matras niet flexibel is in gebruik, dwz als je warme omstandigheden hebt kun je niet een warme matras koeler maken door openritsen oid maar een warme slaapzak wel! Ik gebruik een NeoAir Xlite matrasje en dat is (naast extreem comfortabel) een voor mij een goed compromis. Voor puur winterkamperen zou ik echter een NeoAir XTherm nemen. Maar voor een brede range van condities zoals op de Arizona Trail is dat een slecht idee. Als het warm was vond ik soms mijn NeoAir Xlite matrasje wat te warm en daar kun je dan dus niets tegen doen terwijl de slaapzak + silk liner over de hele temperatuur range prima voldeed met alle openrits mogelijkheden e.d.
Maar alles bij elkaar genomen ben ik extreem tevreden over mijn slaapsysteem (Cumulus Panyam 600 + silk liner + NeoAir Xlite + Quechua opblaas kussentje ). Op alle treks (Schotland, Kungsleden, Patagonia, Arizona Trail... en dan nog de reisjes naar Ecuador e.d.) heb ik altijd geslapen als een koning! Serieus misschien wel comfortabeler dan mijn bed thuis.
[..]
Kan ik me voorstellen. Ik heb zelf de Aether 70L en zou echt niet uitkomen met 60L gezien de bulk van al het eten en water dat ik soms meedraag. Ook hier kies ik dus altijd voor de meer flexibele optie. Die Osprey packs zijn heel goed platter te maken als je weinig meedraagt dus het extra volume geeft je extra flexibiliteit en de mogelijkheid van meer opeenvolgende dagen in de wildernis (voor mij één van de belangrijkste criteria) terwijl daar nauwelijks een penalty tegenover staat.
Kudo's trouwens voor de garantie van Osprey. Na zeer intensief gebruik en zware gewichten dragen over lange afstanden kreeg mijn Aether 70 een scheurtje waar de schouder straps aan het harnas zitten. Opgestuurd naar Osprey en (>2 jaar na aankoop en overduidelijk zeer intensief gebruikt) kostenloos een nieuw harnas gekregen (binnen 2 dagen ofzo). Nu heb ik dus ook weer gloednieuwe schouderstraps met nieuw foam
Een verbreding kost je wel weer warmte. Zelf vind ik de slaapzak eerder iets te ruim, maar ik ben ook een erg klein ventjequote:Op dinsdag 1 augustus 2017 14:20 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Twijfel nog steeds, maar tijd genoeg nog om te twijfelen.Aan de ene kant is de 450 wat lichter (en goedkoper) en ik haat het om het té warm te hebben. Aan de andere kant is ventileren ook makkelijk en houd je inderdaad die marge. Ik zou ook sowieso voor hydrofobic dons gaan en misschien zelfs een verbreding (houd wel van wat ruimte). Als ik een 450 zou nemen zou ik hem wel met 50 gram dons laten overstuffen: blijft dons beter op z'n plek + ietsjes marge.
Ik begrijp wel waarom want je raakt soms in de knoop. Echter, je moet die liner eens zien aan het einde van een trekquote:Ik houd zelf niet van liners, dus ik slaap gewoon 'los' in de zak.
De robuustheid van die NeoAir was ook mijn grootste onzekerheid op de AZTrail, met scherpe stenen, cactussen... Maar ja het comfort he, dus toch het risico genomen. Het grootste risico is een klein lek dat je niet op de trail kunt vinden (een groot lek is makkelijk te repareren). Op het laatst liep er heel langzaam wat lucht uit maar niets problematisch (in de loop van de nacht werd de matras dan iets te zacht- twee keer blazen en ik kon weer verder). Na afloop heb ik thuis 4 piepkleine lekken gevonden (met hulp van mijn badkuip). Twee daarvan zitten precies op lassen (de plek van de ribbels) dus dat zou onder hun levenslange garantie moeten vallen. Ik moet hem nog opsturen maar eigenlijk verwacht ik een gloednieuwe te krijgen (na >2 jaar intensief gebruik). Dat hebben ze al min of meer toegezegd.quote:Opzich aardig warme slaper, maar nachtjes van -5 waren zeker merkbaar in Schotland met m'n zware marmot. Slaap overigens op een Exped Synmat 7, die is lekker warm, erg comfortabel en ook een stuk steviger dan de UL versies.
Die optie heb ik ook bekeken en getest (kleren in een waterproof bag of stuffsack die je toch bij je hebt. Het probleem is echter dat dit niet consistent is omdat je niet altijd dezelfde kleren tot je beschikking hebt. Als het bijvoorbeeld heel koud is en je met midlayer in je slaapzak ligt heb je misschien alleen je regenjas en een paar stinkende sokken om in dat kussen te proppen terwijl ik een flink kussen nodig heb. Uiteindelijk heb ik na een paar praktijktesten geconcludeerd dat het extra gewicht voor de consistentie van een opblaaskussentje het dubbel en dwars waard was (voor mij), dus die kwam weer terug op de paklijst. Uitgerust wakker worden is véél belangrijker dan een paar gram besparen.quote:Kussen maak ik altijd van kleren en een klein kussensloopje dat ik meeneem
Bij mij werkt dat niet. Ik neem mee wat ik nodig heb, niet wat in mijn tas past. Ik neem niets extra mee omdat het "past". De paklijst is puur gebaseerd op wat ik ga doen en verwachte omstandigheden. Die lijst maak ik van tevoren in excel en ik ga niets toevoegen als ik ruimte "over heb".quote:Wat betreft de tas: de kleinere tas nemen om zo minder mee te nemen werkt voor mij wel.
Eigenlijk is gear ook gewoon een hobby van mij (en wellicht ook van jou zo te zienquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 16:21 schreef SeLang het volgende:
[..]
Een verbreding kost je wel weer warmte. Zelf vind ik de slaapzak eerder iets te ruim, maar ik ben ook een erg klein ventje
[..]
Ik begrijp wel waarom want je raakt soms in de knoop. Echter, je moet die liner eens zien aan het einde van een trek. Je kunt je soms dagen/ weken achter elkaar niet (goed) wassen...Die goorheid wil je echt niet in je dure slaapzak. Daarnaast hou ik heel erg van flexibiliteit in m'n setup (zoals beschreven in de vorige post) en een zijden liner voelt daarnaast ook nog eens super comfortabel (en voegt nog ietsje warmte toe ook).
[..]
De robuustheid van die NeoAir was ook mijn grootste onzekerheid op de AZTrail, met scherpe stenen, cactussen... Maar ja het comfort he, dus toch het risico genomen. Het grootste risico is een klein lek dat je niet op de trail kunt vinden (een groot lek is makkelijk te repareren). Op het laatst liep er heel langzaam wat lucht uit maar niets problematisch (in de loop van de nacht werd de matras dan iets te zacht- twee keer blazen en ik kon weer verder). Na afloop heb ik thuis 4 piepkleine lekken gevonden (met hulp van mijn badkuip). Twee daarvan zitten precies op lassen (de plek van de ribbels) dus dat zou onder hun levenslange garantie moeten vallen. Ik moet hem nog opsturen maar eigenlijk verwacht ik een gloednieuwe te krijgen (na >2 jaar intensief gebruik). Dat hebben ze al min of meer toegezegd.
[..]
Die optie heb ik ook bekeken en getest (kleren in een waterproof bag of stuffsack die je toch bij je hebt. Het probleem is echter dat dit niet consistent is omdat je niet altijd dezelfde kleren tot je beschikking hebt. Als het bijvoorbeeld heel koud is en je met midlayer in je slaapzak ligt heb je misschien alleen je regenjas en een paar stinkende sokken om in dat kussen te proppen terwijl ik een flink kussen nodig heb. Uiteindelijk heb ik na een paar praktijktesten geconcludeerd dat het extra gewicht voor de consistentie van een opblaaskussentje het dubbel en dwars waard was (voor mij), dus die kwam weer terug op de paklijst. Uitgerust wakker worden is véél belangrijker dan een paar gram besparen.
[..]
Bij mij werkt dat niet. Ik neem mee wat ik nodig heb, niet wat in mijn tas past. Ik neem niets extra mee omdat het "past". De paklijst is puur gebaseerd op wat ik ga doen en verwachte omstandigheden. Die lijst maak ik van tevoren in excel en ik ga niets toevoegen als ik ruimte "over heb".
Nee hoor, want zelfs zonder reparatie is hij nog steeds goed bruikbaar. Maar waarschijnlijk krijg ik straks gratis een gloednieuwe, ondanks zeer intensief gebruik onder ruwe omstandigheden. Ideaal dus. Ik ga hem morgen opsturen.quote:
Volgend jaar ben ik van plan om de eerste ~1000 miles van de PCT te lopen. De JMT is 210 miles waarvan 170 miles samenvallen met de PCT dus dan zal ik automatisch 80% van de JMT lopen. Op die manier omzeil ik trouwens ook gelijk de moeilijk verkrijgbare start permit van de JMT. Of het leuk is is een tweede, want de JMT is super druk hoor ik van iedereen, terwijl ik juist van eenzaamheid en wildernis hou. Ga je daar helaas niet vinden. Wel schitterend kwa landschap natuurlijk.quote:John Muir trail eens overwogen?
Kun je altijd een deel van de JMT lopen zonder permit pass? De JMT staat hoog op mijn lijstje - ongeacht drukte (altijd minder dan in de plaatselijke AHquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee hoor, want zelfs zonder reparatie is hij nog steeds goed bruikbaar. Maar waarschijnlijk krijg ik straks gratis een gloednieuwe, ondanks zeer intensief gebruik onder ruwe omstandigheden. Ideaal dus. Ik ga hem morgen opsturen.
[..]
Volgend jaar ben ik van plan om de eerste ~1000 miles van de PCT te lopen. De JMT is 210 miles waarvan 170 miles samenvallen met de PCT dus dan zal ik automatisch 80% van de JMT lopen. Op die manier omzeil ik trouwens ook gelijk de moeilijk verkrijgbare start permit van de JMT. Of het leuk is is een tweede, want de JMT is super druk hoor ik van iedereen, terwijl ik juist van eenzaamheid en wildernis hou. Ga je daar helaas niet vinden. Wel schitterend kwa landschap natuurlijk.
Nee. De clou is dat je een long distance hiker bent als je >500 miles loopt. Dan gelden er andere regels. Als je een thru-hike permit hebt voor de PCT heb je automatisch permits voor alle national parks op de route en voor de JMT stukken die op de PCT liggen (80% dus).quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:20 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Kun je altijd een deel van de JMT lopen zonder permit pass?
A-ha. Dat vind ik (vooralsnog) een beetje veelquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:44 schreef SeLang het volgende:
[..]
Nee. De clou is dat je een long distance hiker bent als je >500 miles loopt. Dan gelden er andere regels. Als je een thru-hike permit hebt voor de PCT heb je automatisch permits voor alle national parks op de route en voor de JMT stukken die op de PCT liggen (80% dus).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |