abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_170932553
registreer om deze reclame te verbergen
Aardolie is op dit moment onmisbaar als grondstof voor de productie van transportbrandstof omdat er nog onvoldoende alternatieven zijn. Na de laatste oliecrisis is vooral gezocht naar alternatieven voor oliegestookte electriciteitscentrales. Denk daarbij aan waterkracht, kolen, aardgas en kerncentrales. Ook in de chemie zijn goede alternatieve grondstoffen beschikbaar in de vorm van steenkool-destilaten en aardgas. Dit is de reden dat het overgrote deel van de aardolie nu hoofdzakelijk aangewend wordt als transportbrandstof. Nu de electrische auto's, fietsen en scooters aan het doorbreken zijn zal het olieverbruikt op termijn afnemen. Als laatste blijft kerosine voor luchttransport over. Strategisch bezien is het daarom niet zo vreemd dat juist olielanden zulke grote belangen aangaan in de luchtvaartindustrie want dat is de sector waar voorlopig nog muziek in zit als het om aardolie gaat. Het vervangen van de luchtvloot door zuiniger vliegtuigen afgelopen jaren heeft geleid tot een flinke daling in kero verbruik. Met name vanaf het jaar 2000. De verkoop van electrische auto's verloopt exponentieel in de tijd en we bevinden ons nu in de knik van de hockeystick voordat de versnelling enorm doorzet. Gelukkig voor ons houdt de lage olieprijs al langere tijd aan en nu een groot deel van de olievraag komende jaren gaat wegvallen door de opkomst van de elektrische auto's en op termijn mogelijk zelfs elektrisch vrachtvervoer. Hetgeen de productie van elektrische auto's begrenst is vooral de capaciteit voldoende goedkope lithiumaccu's te produceren. Dit jaar is de productie van de batterijen flink opgeschaald. Er komen nu betaalbare elektrische auto's op de markt die een grotere actieradius hebben. Dientengevolge verwacht ik komende jaren geen sterk stijgende olieprijzen en op langer termijn sociale onrust/burgeroorlogen in een aantal olielanden die niet snel genoeg alternatieve inkomstenbronnen weten aan te boren.

Circa 70% van de aardolie wordt gebruikt als transportbrandstof, 25% in de industrie en 5% overig.

NWS / In de olie of uit de olie

Institute for energy research

Kuwait Sees Oil Glut of Up to Five Years on Increasing Supply

Global_plug-in_car_sales_since_2011.png

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 14-05-2017 21:13:48 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_170932622
quote:
OPEC's Staring Down a Double-Barrel Cut

OPEC's numbers show the group needs to limit its total production to 30.88 million barrels a day from July to deplete the excess OECD inventory -- a decrease of 900,000 barrels a day from current levels. But with Libya and Nigeria, which are exempt from the supply-reduction deal, both restoring production after months-long disruptions, deeper cuts will be required still.

If OPEC wants to drain surplus inventories by the end of the year, its members are going to have to accept some real pain. Even then, the risk is that their actions spur more supply from U.S. shale. It's time for some tough decisions
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat OPEC c.s. binnenkort gaat besluiten de olieproductie met nog eens een miljoen vaten per dag te beperken.
We can't afford the illusion anymore
pi_171065436
quote:
U.S. Shale Roars Back at OPEC

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

And analysts now say U.S. shale production will grow even faster than expected. Macquarie Group now thinks production will increase 1.4 million barrels a day through December, up from a previous growth estimate of 0.9 million barrels a day. JPMorgan Chase & Co. doubled its forecast to an increase of 800,000 barrels a day for the same period.

It isn’t going to get a lot better for OPEC in 2018, either. JPMorgan is forecasting U.S. shale to grow by 1.05 million barrels a day next year, while Bank of America Merrill Lynch has a figure of 950,000 barrels a day.

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

600x-1.png
Bij het huidige prijsniveau van $50 per vat stijgt de shale-oil productie met circa 1 miljoen vaten per jaar, dit jaar en in 2018. De vraag is hoe lang shale-oil tegen de huidige lage kosten geleverd kan worden, wanneer raken de "sweet spots op/leeg"?
We can't afford the illusion anymore
pi_171069705
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Saudi Arabia Says All ‘On Board’ to Extend Oil Cuts for 9 Months

All producers agree to extend crude output cuts by nine months to help trim a supply glut, according to Saudi Arabia’s energy minister.

The producers, who together account for about half the world’s oil supply, have seen the initial price boost from their historic agreement fade as shale companies deployed more rigs and raised the country’s output to the highest since 2015.
Geen verdere olie productie reductie, wel het handhaven van het huidige productie niveau voor 9 maanden. OPEC c.s. wil blijkbaar geen groter marktaandeel kwijtraken.
We can't afford the illusion anymore
pi_172501274
Onderzoekers tonen zonnecel met efficiŽntie van 44 procent

Onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die 44 procent van de energie van zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De zonnecel is momenteel nog veel te duur om op grote schaal te produceren en de onderzoekers wilden vooral laten zien wat er mogelijk was.

De wetenschappers van de Amerikaanse George Washington University claimen dat hun zonnecel op twee manieren afwijkt van conventionele technieken. Ten eerste gebruiken ze een reeks materialen die zijn afgeleid van substraten van gallium-antimonide en ten tweede hebben de wetenschappers de lagen op elkaar bevestigd via 'transfer-printing'.

Die lagen nemen elk een deel van het spectrum van zonlicht op, waardoor de zonnecel ook van straling op de langere golflengtes gebruik kan maken en zo dus meer straling kan gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

Uiteindelijk moet een product op basis van deze technologie op de markt komen, als de productie goedkoper kan. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Advanced Energy Materials.

https://tweakers.net/nieu(...)-van-44-procent.html

Ben benieuwd of hier nog veel rek/vooruitgang in zit. De effectiviteit van zonnepanelen. Zou een volgende nekslag voor de olie-industrie zijn lijkt me.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 11:50:14 #6
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_172501286
In de lithium
It's muffin time.
pi_172501290
registreer om deze reclame te verbergen
Westerse landen houden financiering van moslimfundamentalisten onder de pet
home

Een rapport werpt nieuw licht op een bekend pijnpunt: de Saudische financiering van moslimfundamentalisten.

Westerse regeringen zijn allerminst blij met de rol die Saudi-ArabiŽ en andere Golfstaten spelen bij het verspreiden van de fundamentalistische islam in de wereld, maar minstens zo vervelend is het wanneer deze praktijken media-aandacht genereren. Het Westen is namelijk goed bevriend met de landen die het salafisme exporteren. De Henry Jackson Society, een neo-conservatieve denktank in Londen, publiceerde gisteren een nieuw rapport (pdf) waarin zij de Saudische financiering van moslimfundamentalistische personen en organisaties tegen het licht houden.

In 2015 gaf Saudi-ArabiŽ zo'n 4 miljard dollar uit aan de verspreiding van het salafisme, aldus het rapport. Europese moslims krijgen snoepreisjes aangeboden naar Saudi-ArabiŽ, waar zij opleidingen volgen aan religieuze instituten waar ze onderwezen worden in de salafistische leer. De onderzoekers baseren hun conclusies op publieke gegevens en bronnen.

https://www.trouw.nl/home(...)der-de-pet~a1fd688d/

Dit soort dingen maakt dat het mij niet snel genoeg kan gaan, het uit de olie gaan.
pi_172520585
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.
quote:
Ecuador breekt met afspraken OPEC over productieverlaging olie

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer meer olie uit de grond gaan pompen, heeft de Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez in een televisie-interview gezegd.

Er is behoefte aan geld voor de schatkist, daarom hebben we besloten om de productie geleidelijk te verhogen", zei Perez. Volgens hem heeft het besluit weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Dat komt omdat Ecuador in de oliewereld maar een kleine speler is. Het zou echter wel kunnen dat de keuze van Ecuador andere landen overhaalt om ook uit de deal te stappen, vrezen kenners.

Leden van oliekartel OPEC, waaronder Ecuador, en enkele andere grote olieproducenten als Rusland kwamen eind mei nog overeen om een bestaande productiebeperking te verlengen tot eind maart 2018. De afspraken zijn bedoeld om de sterk gedaalde olieprijzen weer wat op te krikken.

Volgens onderzoek wordt er wereldwijd echter nog altijd meer olie opgepompt dan waar vraag naar is.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 19 juli 2017 @ 10:07:43 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172521020
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172523276
quote:
2s.gif Op woensdag 19 juli 2017 10:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Ze gaan gewoon op termijn ten onder. Wat mij betreft helemaal prima voor de meeste landen.
pi_172527669
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

opec%20table%204_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_172554173
Tik, tok.

quote:
WTI Jumps Back Above $47 After Crude Draw; Production At Highest Since July 2015
20170719_DOE4_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
  donderdag 20 juli 2017 @ 18:55:25 #13
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_172555666
quote:
7s.gif Op woensdag 19 juli 2017 15:05 schreef bedachtzaam het volgende:

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

[ afbeelding ]
Hehe, mijn departement produceert lekker meer dan koeweit of de emiraten :p
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_173150549
De shale oil productie neemt nog steeds stevig toe. Dat mag ook niet verwonderen aangezien de prijs al langere tijd rond de $50 per vat schommelt.

quote:
U.S. Oil Drillers Keep Pressure on OPEC With Record Shale Output

Oil output from major U.S. shale plays is poised to reach a fresh record next month, further complicating OPEC’s efforts to support prices.

The Energy Information Administration expanded its monthly forecasts to include the Anadarko shale region spanning 24 Oklahoma and five Texas counties. The region, a well-established oil and gas producing area, has seen an uptick in improved drilling and completion technology, the agency said in its monthly Drilling Productivity report released Monday.

The U.S. shale production gain is being led by the oil-rich Permian basin of New Mexico and Texas, where production has risen steadily over the past two years. The agency projects Permian output to rise by 64,000 barrels in September, reaching a record of 2.6 million barrels a day.
600x-1.png
We can't afford the illusion anymore
pi_175333971
Ondertussen schommelt de olieprijs rond de $60 per vat. Dit is een prijsniveau waarbij veel shalie olie projecten winstgevend zijn. Het aantal drilling rigs is met ruim 300 toegenomen sinds vorig jaar tot ruim 900 actieve rigs. OPEC c.s. zal komende tijd de eigen olieproductie moeten blijven inperken om te compenseren voor de gestaag stijgende productie vanuit de US. Hierbij komt nog dat de trend richting electromobiliteit wereldwijd stevig is ingezet wat de olievraag vanuit relatief koopkrachtige landen onder druk zet. De groeimarkt voor olie bestaat vooral uit de vraag vanuit koopkracht arme landen, dit betekent voor OPEC een flinke verslechtering van pricing power en dientengevolge een groter risico op vraaguitval bij flink hogere olieprijzen. S.A. wil Saudi Aramco gedeeltelijk in de verkoop gooien om zodoende de snel verdampende foreign reserves aan te kunnen vullen. S.A. heeft totdat deze IPO is afgerond er dus een groot eigenbelang bij de olieprijs te steunen middels productiebeperkingen.

quote:
Rising Oil Prices Reignite the OPEC-U.S. Shale Rivalry

When OPEC meets with Russia and other allies in Vienna this week, they won’t be able to declare “Mission Accomplished” in their fight to end the oil glut. Instead, the producers are expected to extend their production cuts to the end of 2018 to counteract the historic surge in U.S. output. In the year since Saudi Arabia abandoned its battle for market share and led an agreement to cut supply instead, international benchmark Brent crude has risen by more than a third. That’s helped cash-strapped petrostates, but also spurred U.S. output to a 35-year high. The tug of war between shale and OPEC that’s dominated the oil market for three years shows no sign of ending.


[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 27-11-2017 16:27:04 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_175334918
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
pi_175335218
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 11:12 schreef Solstice1 het volgende:
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
Kans is groot dat zoiets tot door ons sterk ongewenste effecten gaat leiden.

NWS / De grote volksverhuizing #3
We can't afford the illusion anymore
pi_175358422
quote:
OPEC to Back 9-Month Extension, Awaits Russia's Commitment

Moscow said to be concerned that oil above $60 helps shale

OPEC said to fear price drop if they don’t extend to end-2018

While Russia and the Organization of Petroleum Exporting Countries have crafted the outline of a deal to continue their curbs for nine months beyond the current end-March expiry, Moscow still has concerns that supporting oil prices above $60 a barrel will help U.S. shale rivals, the people said, asking not to be identified because the information is private.

This situation underscores the dilemma faced by the 24 oil producers who forged a historic agreement to curb output a year ago. Signs of success are clear -- global fuel stockpiles are draining and crude prices are near two-year highs. Yet ministers gathering in the Austrian capital this week have little idea how U.S. shale producers will respond if they continue to restrain their own output until the end of 2018. Until recently, Russia and OPEC member Kuwait had been insisting the decision on extension should be delayed until early next year, hoping the outlook would be clearer.
...

The outlook for shale is the chief source of uncertainty. OPEC officials invited industry experts to brief them on the topic last week and were disturbed by the diversity of opinions. Veteran crude trader Andy Hall, whose decision to close his main hedge fund this year was partly driven by shale’s unpredictability, told the organization that 2018 growth estimates vary from 500,000 barrels a day to 1.7 million a day.
Het blijft ook voor OPEC c.s. koffiedik kijken hoe snel en hoeveel de olieproductie van shale-oil toeneemt. De schattingen voor 2018 die varieren van 500.000 tot 1.7 miljoen vaten per dag lopen ver uiteen. Het aantal actieve oilrigs als indicatie voor de snelheid van de volumetoename is ook niet eenduidig vanwege technologische ontwikkelingen en het gebrek aan kennis over het aantal sweetsspots dat uitgeput raakt t.o.v. nieuwe die gevonden en aangeboord worden. Afgelopen week kwamen er 9 actieve rigs bij. Het aantal actieve rigs kan snel toenemen zoals is gebleken. Er zijn circa 1600 rigs beschikbaar. Op dit moment zijn er circa 900 operatief. Een opnieuw snel toenemend aantal operatieve rigs zoals nu het geval is duidt erop dat een langdurig prijsniveau van $60 per vat of hoger uiteindelijk kan leiden tot verlies van volume voor OPEC c.s. De vrees van de russen is niet ongegrond.
We can't afford the illusion anymore
pi_175420121
quote:
OPEC’s Easy Win Masks Tougher Oil-Market Choices Still to Come

The group of oil nations agreed to extend year-old production cuts through the end of 2018 to help boost prices, no small achievement.

Yet as smooth as the gathering seemed to go, the deal actually left all the big questions unanswered, meaning that the real drama will commence next year.

If the cuts succeed in meeting their stated goal of bringing global inventories back down to their five-year average level, how will the deal be unwound? And if they don’t, will the deal be extended in perpetuity?

Along with the growing global economy, the production cuts have helped push up oil prices. But that has left OPEC and its allies with a quandary: How to keep prices high without stimulating further growth in U.S. shale oil production.

“OPEC is between the devil and the deep blue sea,” said David Fyfe, head of market research and analysis at Geneva-based commodities trader Gunvor Group Ltd.

In a sign of the challenges that OPEC faces, the U.S. government reported a large increase in domestic production in September, bringing the total to 9.48 million barrels a day, the fourth highest monthly level since the early 1970s. Oil output surged in Texas and New Mexico, home of the prolific Permian shale basin.

Al-Falih professed to be unconcerned by the growth in shale output. “The contribution of shale in 2017 is going to be very much manageable,” he said. “My expectation is that 2018 will not be significantly different from 2017."

It’s not just shale output that’s turning a corner. After two years of cutbacks and deleveraging, oil majors are beginning to regain their swagger. Royal Dutch Shell Plc this week said it would stop paying dividends in shares for the first time since 2015. Exxon Mobil Corp. started production at the Hebron field off the coast of Canada.
...
Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
We can't afford the illusion anymore
pi_175422352
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 10:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
pi_175425107
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
pi_175426375
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 14:19 schreef lvw88 het volgende:

[..]

Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
pi_175437108
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Dat zou kunnen maar deze opzettelijk veroorzaakte volatiliteit zal niet onopgemerkt blijven. Het zal dan tot een door overheden nog sterkere stimulering leiden t.a.v. alternatieven voor olie zoals elektromobiliteit. OPEC zal zich hier niet aan wagen vermoed ik. Ook consumenten raken onzeker door extreem volatiele brandstofprijzen en zullen eerder op zoek gaan naar alternatieven.
We can't afford the illusion anymore
pi_175487644
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 15:09 schreef Basp1 het volgende:

[..]

opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
Ja ze leveren nog veel, maar dan zou je dus van het een op het andere moment minder gaan leveren aan je klanten. Die zijn daar echt niet blij mee en zullen op zoek gaan naar alternatieve leveranciers. Vandaar dus dat de OPEC zijn marktaandeel niet te veel op het spel wil zetten met de productiebeperkingen.
pi_175624462
De VS kunnen hun ambasade nu verplaatsen naar jeruzalem omdat een olieboycot zoals in de jaren 70 er niet inzit vanwege de VS schalie olie die het monopolie van OPEC heeft doorbroken. Ook de trend naar elektromobiliteit zou enorm kunnen versnellen. Ik ga ervan uit dat OPEC deze risicos liever niet aangaat. Toch overwegen de arabische landen sancties tegen de VS. Hoe die eruit gaan zien is nog onduidelijk. Europa kan hier veel baat bij hebben. Denk aan Airbus mogelijk worden straks boeing orders geannuleerd en komen er daardoor veel meer bestellingen voor vliegtuigen in europa terecht. Airbus zou daar flink van kunnen profiteren. Apple zou ook marktaandeel kunnen verliezen in arabische landen ten bate van bijv. Samsung. Deze keer staat europa buiten het conflict en is er niet direct in betrokken zoals tijdens de jaren 70.

Arabische landen overwegen sancties tegen VS om Jeruzalem-besluit
We can't afford the illusion anymore
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')