www.ad.nl/den-haag/woning(...)t-de-prijs~ae8bda7a/quote:De wachttijd voor huurhuizen loopt op. Door een tekort aan woningen en veel speciale doelgroepen met voorrang moeten woningzoekers in de regio Den Haag inmiddels gemiddeld 3,5 jaar wachten op een huis.
Niels Klaassen 03-04-17, 13:39 Laatste update: 13:40
4
Het probleem is helder, maar over de oplossing wordt in de politiek flink gesteggeld. Links wil vooral meer bouwen, rechts ziet de voorrang voor bijvoorbeeld vluchtelingen liefst geschrapt. ,,Jan met de pet betaalt de prijs voor de statushouders’’, zegt oppositieraadslid Richard de Mos. ,,Den Haag kiest voor honderden extra statushouders en geeft hen ook nog eens voorrang op een woning.’’
De woningnood in de regio Den Haag is groot. Gemiddeld moeten huurders nu 3,5 jaar wachten tot ze een huis vinden. In 2013 was dat nog ruim 2 jaar. Volgens corporaties zit de huizenmarkt ‘op slot’. Er komen weinig sociale woningen vrij, er is onvoldoende doorstroming naar duurdere huurhuizen of koopwoningen. Ook wordt lang niet overal genoeg gebouwd.
Veel meer voorrang
De voorrang voor statushouders is volgens de corporaties slechts één van de oorzaken voor de oplopende wachttijden. In 2013 kreeg nog acht procent van de woningzoekenden in de regio zo’n urgentieverklaring, inmiddels ligt dat percentage op 31 procent. Dit jaar verwacht wethouder Joris Wijsmuller (HSP) in Den Haag voor bijna negenhonderd statushouders plek te vinden in reguliere corporatiewoningen. Behalve vluchtelingen komen ook andere doelgroepen - zoals zieken of ex-gedetineerden - in aanmerking voor voorrang.
Reden voor oppositiepartijen als Groep de Mos en de PVV om te pleiten voor afschaffing van die voorrangsregels. ,,Zo heeft de Hagenaar nooit een eerlijke kans’’, zegt PVV-raadslid Daniëlle de Winter.
'Nu actie'
Voor het schrappen van die urgentieverklaring lijkt geen meerderheid in de raad. Andere partijen pleiten vooral voor meer woningbouw. ,,Dit is onaanvaardbaar’’, zegt CDA-raadslid Michel Rogier: ,,De wethouder moet tempo maken.’’ Ook de grootste coalitiepartij D66 wil ‘nu echt actie’. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster: ,,Dit is een gevaar voor de cohesie in de stad. We willen toch dat iedereen de mogelijkheid heeft in onze mooie stad te kunnen wonen? Dan moeten er echt meer betaalbare woningen komen.’’
‘Regio moet meer doen’
Volgens HSP-raadslid Gerwin van Vulpen doet Den Haag het best goed, maar zit het bouwprobleem vooral bij de buurgemeenten, die lang niet genoeg sociale huurwoningen bouwen. ,,Wij kregen vorige week nog de complimenten omdat we zoveel bouwen. Maar als de buren dat niet doen, wordt je de opvangbak van de regio.’’ Van Vulpen vindt dat goed moet worden uitgezocht hoe het kan dat nu een op de drie huizen met voorrang naar speciale doelgroepen gaat. ,,Dan gaat het niet alleen om vluchtelingen.''
Zou dan wel fijn zijn als dat niet bijna driekwart van de huurwoningen in het land zouden zijn.quote:Op maandag 3 april 2017 14:35 schreef KoosVogels het volgende:
De oplossing is eenvoudig: niet in een sociale huurwoning gaan zitten.
Huurwoningenquote:Op maandag 3 april 2017 14:40 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Zou dan wel fijn zijn als dat niet bijna driekwart van de woningen in het land zouden zijn.
Je hebt gelijk.quote:
Huurwoningmarkt liberaliseren.quote:Op maandag 3 april 2017 14:40 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Zou dan wel fijn zijn als dat niet bijna driekwart van de woningen in het land zouden zijn.
In before Klopkoek en de gang.quote:
Die 3.5jaar is gebaseerd op alle mensen die een woning toegewezen kregen. Voormalig gedetineerden: krijgen binnen 5 dagen een woning. Zieken: krijgen binnen 15 dagen een woning. Gelukszoekers: staan 1500 woningen leeg, bewust, om het direct een woning aan te kunnen bieden.quote:
Sommigen kunnen het nou eenmaal niet opbrengen om een huis te kopen of te gaan huren in de vrije sector, daarvoor is sociale huur. Dat had je zelf ook wel kunnen weten.quote:Op maandag 3 april 2017 14:35 schreef KoosVogels het volgende:
De oplossing is eenvoudig: niet in een sociale huurwoning gaan zitten.
Wat doe je met mensen die:quote:
quote:Op maandag 3 april 2017 15:53 schreef Infection het volgende:
[..]
Sommigen kunnen het nou eenmaal niet opbrengen om een huis te kopen of te gaan huren in de vrije sector, daarvoor is sociale huur. Dat had je zelf ook wel kunnen weten.
Je duim gaat weer lekker.quote:Op maandag 3 april 2017 15:40 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Die 3.5jaar is gebaseerd op alle mensen die een woning toegewezen kregen. Voormalig gedetineerden: krijgen binnen 5 dagen een woning. Zieken: krijgen binnen 15 dagen een woning. Gelukszoekers: staan 1500 woningen leeg, bewust, om het direct een woning aan te kunnen bieden.
Dat trekt het gemiddelde aan ''wachten'' wel omlaag. Realistische cijfers zullen tussen de 8jaar en 10 jaar liggen. Hier is het momenteel ''12'' jaar volgens de cijfers van de gemeente. Realiteit is 18 jaar tot nooit.
Als het inkomen het toelaat zeker niet. Maar daar ligt het probleem. Zeker bij een alleenstaande.quote:Op maandag 3 april 2017 14:35 schreef KoosVogels het volgende:
De oplossing is eenvoudig: niet in een sociale huurwoning gaan zitten.
Niet in problemen denken, maar in oplossingen. Sociale huurwoningen zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen met onvoldoende inkomsten of middelen onder de brug moeten liggen. Handhaaf dat dan ook gewoon.quote:Op maandag 3 april 2017 15:55 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Wat doe je met mensen die:
- een eigen bedrijf hebben met wisselende inkomsten
- huurdersbescherming (deze is echt killing voor de sociale woningmarkt)
- mensen die werkloos raken
- hoe houd je het bij? hoe controleer je?
- ik vergeet vast nog wat praktische dingetjes
Maar wat mij betreft worden sociale huurwoningen weer echt woningen waarvoor ze bedoeld zijn:
[..]
Dat laatste ben ik het wel aardig mee eens. Alleen niet tot vrije sector maken, maar het stempel sociale huurwoning tijdelijk verwijderen. Wanneer ze verhuizen het weer automatisch een sociale huurwoning wordt.quote:Op maandag 3 april 2017 15:59 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Niet in problemen denken, maar in oplossingen. Sociale huurwoningen zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen met onvoldoende inkomsten of middelen onder de brug moeten liggen. Handhaaf dat dan ook gewoon.
- een eigen bedrijf hebben met wisselende inkomsten >> die is lastig inderdaad
- huurdersbescherming >> afschaffen voor sociale woningbouw
- mensen die werkloos raken >> hebben daarna weer recht op een sociale huurwoning
- hoe houd je het bij? hoe controleer je? >> belastingdienst.
- ik vergeet vast nog wat praktische dingetjes
Maar je kunt ook overwegen om alle sociale huurwoningen die bevolkt worden door mensen die boven de inkomensgrens zitten, automatisch tot vrije sector te maken. Scheelt gedwongen verhuizen.
Niet in Nederland willen wonen, nog beter.quote:Op maandag 3 april 2017 14:35 schreef KoosVogels het volgende:
De oplossing is eenvoudig: niet in een sociale huurwoning gaan zitten.
Je krijgt dan ook alleen maar huursubsidie als je inkomen te laag is. Al woon je in een sociale huur woning of appartement dan nog kan het zijn dat je 750 euro aftikt en dus geen huursubsidie ontvangt.quote:Op maandag 3 april 2017 15:49 schreef Postbus100 het volgende:
Je zou eigenlijk alleen gebruik mogen maken van een sociale huurwoning als je daar ook recht op hebt. Ik weet het, praktisch onuitvoerbaar, maar ik zie genoeg mensen die er met een laag inkomen/studie in zijn gekomen, het toen nodig hadden, maar inmiddels meer dan modaal verdienen, prima een huis kunnen kopen, maar sociale huur alsnog goedkoper is waardoor ze nog even blijven zitten. Als die mensen allemaal gedwongen zouden worden om 1) actief op zoek te gaan naar een andere woning (huur of koop) of 2) meer huur te betalen waardoor de prikkel om te blijven weggaat, dan zouden sociale huurwoningen weer beschikbaar worden voor iedereen die het nodig heeft.
En ja, ik weet het, dit roept ook weer ongewenste neveneffecten op, want vervolgens heb je geen prikkel om je omhoog te werken, want dan moet je dat weer op je huur inleveren of een huis gaan kopen. Dan is een lage huur ook verkapte inkomsten.
Ingewikkeld dossier. Zoals het nu werkt, werkt het in ieder geval niet optimaal.
Dat is voorlopig niet nodig, want we hebben veel en veel te veel sociale huurwoningen. Tegen de tijd dat de kritische grens bereikt wordt (per gemeente) kun je de wijziging op tijdelijke basis doorvoeren.quote:Op maandag 3 april 2017 16:00 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dat laatste ben ik het wel aardig mee eens. Alleen niet tot vrije sector maken, maar het stempel sociale huurwoning tijdelijk verwijderen. Wanneer ze verhuizen het weer automatisch een sociale huurwoning wordt.
De realiteit is dat urgentie geen schalen kent. Een gedetineerde heeft alleen onder bepaalde voorwaarden recht op urgentie en wordt niet sneller geholpen dan iemand die op medische gronden urgentie aanvraagt.quote:
Dat is er in feite al. Je krijgt geen subsidie al woon je in een woning die onder die sector valt als je inkomen die grens overschrijdt. Daalt je inkomen weer heb je kans subsidie te krijgen.quote:Op maandag 3 april 2017 16:00 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dat laatste ben ik het wel aardig mee eens. Alleen niet tot vrije sector maken, maar het stempel sociale huurwoning tijdelijk verwijderen. Wanneer ze verhuizen het weer automatisch een sociale huurwoning wordt.
Hmm dat wist ik niet. Is dat echt het geval dat je recht hebt op huursubsidie ook al zit je particulier gehuurd? Dat is nieuw voor mijquote:Op maandag 3 april 2017 16:21 schreef Postbus100 het volgende:
Maar een huursubsidie is natuurlijk geen vorm van sociale huurwoning. Huursubsidie wordt oneindig verstrekt en kan je ook krijgen als je particulier huurt met een laag inkomen. Sociale huur is een schaarstegoed waar toewijzing aan de één ten koste gaat van toewijzing aan de ander.
Tijdelijk het labeltje verwijderen is natuurlijk een optie, maar daarmee los je de schaarste niet structureel op, want daarmee verlaag je alleen maar het aanbod van de sociale huurwoningen. Maar het zou een tijdelijke tussenoplossing kunnen zijn.
Als je huur maar lager is dan de grens en je inkomen lager dan de grens, dan krijg je huursubsidie. Op zich is daar niet zo veel raars aan.quote:Op maandag 3 april 2017 16:26 schreef Cherna het volgende:
[..]
Hmm dat wist ik niet. Is dat echt het geval dat je recht hebt op huursubsidie ook al zit je particulier gehuurd? Dat is nieuw voor mij
Dit, op het moment dat ze bevolkt worden door mensen met een inkomen boven de sociale huurgrens zou de huur ook als vrije sector moeten zijn, prima als ze dan blijven zitten, maar dan betalen ze op een gegeven moment dus ook gewoon ¤ 1.000 per maand, terwijl de buurvrouw ¤ 500 betaalt voor dezelfde woning.quote:Op maandag 3 april 2017 15:59 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Niet in problemen denken, maar in oplossingen. Sociale huurwoningen zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen met onvoldoende inkomsten of middelen onder de brug moeten liggen. Handhaaf dat dan ook gewoon.
- een eigen bedrijf hebben met wisselende inkomsten >> die is lastig inderdaad
- huurdersbescherming >> afschaffen voor sociale woningbouw
- mensen die werkloos raken >> hebben daarna weer recht op een sociale huurwoning
- hoe houd je het bij? hoe controleer je? >> belastingdienst.
- ik vergeet vast nog wat praktische dingetjes
Maar je kunt ook overwegen om alle sociale huurwoningen die bevolkt worden door mensen die boven de inkomensgrens zitten, automatisch tot vrije sector te maken. Scheelt gedwongen verhuizen.
Vaak zit je particulier alleen aan de bovengrens van ¤ ? ,- kale huur, waarmee je recht op huursubsidie vervalt.quote:Op maandag 3 april 2017 16:26 schreef Cherna het volgende:
[..]
Hmm dat wist ik niet. Is dat echt het geval dat je recht hebt op huursubsidie ook al zit je particulier gehuurd? Dat is nieuw voor mij
Ja, als ik jou een huisje verhuur voor ¤ 600 per maand en jouw inkomen is onder de huurtoeslaggrens, dan ontvang je ook gewoon huurtoeslag, ongeacht of ik een sociale verhuurder ben of een particulier, zolang de woning, de huurprijs en jouw inkomen maar aan de eisen voldoen is er recht op huurtoeslag.quote:Op maandag 3 april 2017 16:26 schreef Cherna het volgende:
[..]
Hmm dat wist ik niet. Is dat echt het geval dat je recht hebt op huursubsidie ook al zit je particulier gehuurd? Dat is nieuw voor mij
Oké dat is duidelijk. Ik heb in NL nooit gehuurd gezeten. Vandaar.quote:Op maandag 3 april 2017 16:27 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Als je huur maar lager is dan de grens en je inkomen lager dan de grens, dan krijg je huursubsidie. Op zich is daar niet zo veel raars aan.
Wat de markt behoorlijk oneigenlijk beïnvloedt is dat de huurprijzen van sociale huurwoningen kunstmatig laag gehouden worden. Daardoor is met name in de steden de vraag veel te hoog.
Hier ben ik het ook mee eens.quote:Op maandag 3 april 2017 16:30 schreef Leandra het volgende:
[..]
Maar de sociale verhuurders hebben vooral een gemengder verhuurpakket nodig, waarin sociaal en vrije sector gewoon door elkaar gehuurd wordt.
Het is mij nu compleet duidelijk.quote:Op maandag 3 april 2017 16:31 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja, als ik jou een huisje verhuur voor ¤ 600 per maand en jouw inkomen is onder de huurtoeslaggrens, dan ontvang je ook gewoon huurtoeslag, ongeacht of ik een sociale verhuurder ben of een particulier, zolang de woning, de huurprijs en jouw inkomen maar aan de eisen voldoen is er recht op huurtoeslag.
Er is nu ook al een puntensysteem voor sociale huur.quote:Op maandag 3 april 2017 16:34 schreef Postbus100 het volgende:
Oja, ik weet alweer welk praktisch probleem ik vergeet:
- wat is een woning waard als het labeltje sociale huur eraf gaat? En wie zegt me dat na het opnieuw toevoegen van het labeltje de huurprijs niet eigenlijk weer hoger wordt? Oftewel: waarderingsproblemen en risico op willekeur.
Maar niet echt voor particuliere huur. Het is een beetje wat de gek ervoor geeft.quote:Op maandag 3 april 2017 16:35 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Er is nu ook al een puntensysteem voor sociale huur.
Is ook nergens voor nodig. Het is het hele idee van de vrije sector: vraag en aanbod bepaalt (grotendeels) de prijs.quote:Op maandag 3 april 2017 16:38 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Maar niet echt voor particuliere huur. Het is een beetje wat de gek ervoor geeft.
Zie je niet in dat dit probleem zichzelf juist in stand houdt? Het aandeel sociaal in de totale huursector is zo belachelijk groot en (mede door alle overheidsregulering) het verloop heel erg laag doordat mensen natuurlijk met liefde voor een appel en een ei in een huurwoning blijven zitten waar ze veel te veel voor verdienen.quote:Een serieus probleem is echt dat mensen die op het randje van sociale huurgrens huren, minder zullen gaan werken of zich minder zullen ontwikkelen om zo maar niet over dat randje heen te gaan. En dat gat tussen sociale huur/particuliere huur is zo groot dat ik ze daar geen ongelijk in kan geven. Dan liever een getrapte huur ofzo.
Klopt, maar doe dan liever (ook) iets aan die huurdersbescherming, want dat is óók een oorzaak.quote:Op maandag 3 april 2017 16:41 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zie je niet in dat dit probleem zichzelf juist in stand houdt? Het aandeel sociaal in de totale huursector is zo belachelijk groot en (mede door alle overheidsregulering) het verloop heel erg laag doordat mensen natuurlijk met liefde voor een appel en een ei in een huurwoning blijven zitten waar ze veel te veel voor verdienen.
Ook dat is een onderdeel van de uit de hand gelopen regulering, inderdaad.quote:Op maandag 3 april 2017 16:42 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Klopt, maar doe dan liever (ook) iets aan die huurdersbescherming, want dat is óók een oorzaak.
Het zal dan inderdaad een uitzondering zijn als die kale huur al aan de bovengrens zit.quote:Op maandag 3 april 2017 16:30 schreef SicSicSics het volgende:
[..]
Vaak zit je particulier alleen aan de bovengrens van ¤ ? ,- kale huur, waarmee je recht op huursubsidie vervalt.
Maar het kan zeker. Huurtoeslag in een particuliere huurwoning. Het is dan ook huurtoeslag, geen sociale woning toeslag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |