Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?quote:Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imhoquote:Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:
[..]
Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
Inderdaad.quote:Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:quote:Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.
Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.quote:Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.quote:Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi vanquote:Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.quote:Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijsquote:Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:
[..]
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.quote:Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.quote:Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:
[..]
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.quote:Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |