abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176287592
O, goede tip!
pi_176287642
Vooral blijven volhouden, Hupje!
Oefening baart kunst
All my favourite singers couldn't sing
pi_176313325
c66TbG3.jpg
Lichtbruin brood met quinoa, uit Levine2 :)

Dit keer niet aan de zijkanten gescheurd *O*
pi_176368720
Ct5ZlAJ.jpg

Boven mijn ietwat idioot geschuurde brood van gisteravond maar het is een goed gelukte, niet-platte pannekoek. En onder de kaneelbroodjes uit Levine2. Gevalletje besmet met bakvirus.

Mijn Kitchenaid Heavy Duty is onderweg (ik had voor 250 euro aan kortingsbonnen liggen van een webwinkel, dan is het wel ineens leuk om zo'n apparaat te kopen :+ ). Nu nog even de juiste spiraalhaak bestellen. :s)

Zaterdag naar de Zandhaas in Santpoort geweest en veel verschillende meel en bloemsoorten gekocht, ik heb inmiddels ook een 2e rijsmandje in mijn bezit.
  was: computergirl maandag 8 januari 2018 @ 16:38:21 #180
17493 HaverMoutKoekje
pi_176369007
Leuk douche_eendje. Ik heb zaterdag ook weer gebakken te weten de zuurdesem variant van brood met geroosterd havermout.
pi_176497896
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
  was: computergirl zondag 14 januari 2018 @ 14:22:39 #182
17493 HaverMoutKoekje
pi_176498584
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
pi_176498881
Hm, als het cht onsmakelijk ruikt, zou ik het toch opnieuw proberen. De temperatuur zal het probleem niet zijn, lijkt me.
En verder inderdaad veel geduld hebben :)
All my favourite singers couldn't sing
pi_176524185
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
  was: computergirl maandag 15 januari 2018 @ 18:28:38 #185
17493 HaverMoutKoekje
pi_176524299
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
pi_176525214
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Inderdaad.
Gewoon nog een keer proberen als je de tijd hebt. Je "eigen" desem blijft toch specialer dan een desem van iemand anders doorstarten.
All my favourite singers couldn't sing
pi_176526463
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:

http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

En dat gaf bij mij wel topresultaat. Wil binnenkort ook weer terug naar desem, vond dat toch een stuk leuker werken :)
pi_176526599
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
pi_176527944
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.

kDItHL6.jpg
Net uit de oven, tarwe-kamutbrood met pecannoten :9
pi_176528033
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.
Ik maak zelf altijd de avond van tevoren een voordeeg, wat ik minimaal 12 uur laat werken, dan nog 3x een uur, plus 1,5 uur in de vorm.
All my favourite singers couldn't sing
pi_176528941
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
pi_176529649
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
pi_176564416
quote:
14s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
  was: computergirl woensdag 17 januari 2018 @ 13:50:46 #194
17493 HaverMoutKoekje
pi_176565213
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
pi_176572056
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.
pi_176572138
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.
  was: computergirl woensdag 17 januari 2018 @ 18:59:52 #197
17493 HaverMoutKoekje
pi_176572253
Ik heb plastic rijsmandjes trouwens, vind ik veel praktischer
Deze:
https://www.broodbakshop.(...)ndje-34-x-14-cm.html
pi_176634025
pN97VMw.jpg
Kaneelbroodjes :9
  was: computergirl zaterdag 20 januari 2018 @ 14:51:06 #199
17493 HaverMoutKoekje
pi_176634055
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
pi_176634121
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg :X Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.
Straks ga ik nog wat brood maken voor morgen en maandag, levientjes staan op het programma :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')