abonnement Unibet Coolblue
pi_175619889
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:49 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

welke molen?
Windhond Soest
Somebody that I used to know
pi_175619998
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:50 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Windhond Soest
oh, die kende ik nog niet. Ik reis eens in zoveel tijd af naar de Zandhaas molen in Santpoort
pi_175620351
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.
quote:
Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is :+
Weet ik. Ik heb het aansnijden nog tien minuten weten te rekken door eerst de foto's te posten, maar daarna moest en zou ik aanvallen :+
Somebody that I used to know
pi_175620551
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 14:09 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.

[..]


dan weet ik het ook niet, :+
pi_175702927
Semolinabrood met rozemarijn en rozijnen uit Levine 2 van afgelopen maandag


pi_175703085
Al geproeft?
pi_175703336
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 20:04 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Al geproeft?
Hij is al bijna op :')
pi_175956285


Feestbrood uit Levine2

[ Bericht 22% gewijzigd door douche-eendje op 23-12-2017 21:13:29 ]
pi_175956736
Ziet er goed uit ;)
pi_175956927
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:18 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ziet er goed uit ;)
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
pi_175957523
quote:
10s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:23 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
misschien kan je hier eens neuzen
https://www.broodbakforum(...)0f8e24b1f8a826c7ad66
Er zijn volgens mij zat mensen die probleemloos een kitchenaid of doorsnee kenwood gebruiken voor die hoeveelheid.

Oh en hier https://uitdekeukenvanard(...)el-2-knedertest.html
pi_175957942
Ik gebruik inderdaad gewoon een Kenwood, prima voor maximaal 1 kg meel
pi_175965279
Ik gebruik een Bosch, gaat ook prima!
pi_175965354
Ik heb ook een bosch, bevalt prima.
pi_175973078
:D

Dank voor de tips voor de mixer, ik ga eens inlezen.
pi_175973788
Mooi geworden! Ik heb hem ook gemaakt, maar niet rond en zonder spijs. Smaak is heerlijk, structuur is niet helemaal goed.
pi_175977374
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
pi_175981699
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 19:04 schreef Zo-is-dat het volgende:
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
Ja hij is echt leuk en relatief makkelijk te maken. Wel veel, het brood weegt anderhalf kilo. Dus 1/3brood naar m'n schoonouders gebracht, wij krijgen het met zijn 2en anders echt niet op :')
pi_175991155

Fijne kerstdagen, bakkers!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 27 december 2017 @ 12:17:00 #170
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_176035183
Mooie stollen! Ik heb er ook 2 gemaakt, maar heb er helaas geen foto van en nu liggen ze al in sneden in de vriezer. De mijne had naast krenten en rozijnen ook cranberries en geroosterde walnootstukjes en zelfgemaakt amandelspijs. Was de eerste keer dat ik amandelspijs heb gemaakt en dat bleek reuze simpel en is erg lekker.
pi_176120509
MeneerEend is ook besmet met het broodbakvirus :+


lichtbruin brood uit Levine2
pi_176274643
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 4 januari 2018 @ 09:27:36 #173
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_176274763
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 09:15 schreef Hupje het volgende:
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
[ afbeelding ]
Het kan altijd beter. Ik bak nu al een aantal jaren al het brood wat er bij ons in het gezin gegeten wordt en ook die van mij kunnen ook beter. Kritisch zijn is altijd goed :)

Het is trouwens niet erg goed te zien, maar zo op de foto te zien lijkt het me dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Zou dat kunnen? Als je brood/broodjes maakt en je klopt op de onderkant dan moet het hol klinken. Bij echt zachte broodjes lukt dat uiteraard niet, maar aan de korst te zien is die behoorlijk stevig. Ik vind zachte broodjes trouwens erg lastig. Ik ben er ook wel eens aan bezig geweest, maar echt mooi lukt dat me niet.
De structuur van deze broodjes ziet er in elk geval prima uit. En uiteraard smaakt zelfgebakken vrijwel altijd beter dan uit de winkel.
pi_176287449
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
pi_176287553
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 19:35 schreef Hupje het volgende:
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
Gaat ook prima zonder pan hoor :Y Tijdens het voorverwarmen van je oven een ovenschaaltje meeverwarmen, als je het brood erin doet even 100 ml water erin gooien.
pi_176287592
O, goede tip!
pi_176287642
Vooral blijven volhouden, Hupje!
Oefening baart kunst
pi_176313325

Lichtbruin brood met quinoa, uit Levine2 :)

Dit keer niet aan de zijkanten gescheurd *O*
pi_176368720


Boven mijn ietwat idioot geschuurde brood van gisteravond maar het is een goed gelukte, niet-platte pannekoek. En onder de kaneelbroodjes uit Levine2. Gevalletje besmet met bakvirus.

Mijn Kitchenaid Heavy Duty is onderweg (ik had voor 250 euro aan kortingsbonnen liggen van een webwinkel, dan is het wel ineens leuk om zo'n apparaat te kopen :+ ). Nu nog even de juiste spiraalhaak bestellen. :s)

Zaterdag naar de Zandhaas in Santpoort geweest en veel verschillende meel en bloemsoorten gekocht, ik heb inmiddels ook een 2e rijsmandje in mijn bezit.
pi_176369007
Leuk douche_eendje. Ik heb zaterdag ook weer gebakken te weten de zuurdesem variant van brood met geroosterd havermout.
pi_176497896
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
pi_176498584
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
pi_176498881
Hm, als het écht onsmakelijk ruikt, zou ik het toch opnieuw proberen. De temperatuur zal het probleem niet zijn, lijkt me.
En verder inderdaad veel geduld hebben :)
pi_176524185
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
pi_176524299
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
pi_176525214
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Inderdaad.
Gewoon nog een keer proberen als je de tijd hebt. Je "eigen" desem blijft toch specialer dan een desem van iemand anders doorstarten.
pi_176526463
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:

http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

En dat gaf bij mij wel topresultaat. Wil binnenkort ook weer terug naar desem, vond dat toch een stuk leuker werken :)
pi_176526599
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
pi_176527944
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.


Net uit de oven, tarwe-kamutbrood met pecannoten :9
pi_176528033
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.
Ik maak zelf altijd de avond van tevoren een voordeeg, wat ik minimaal 12 uur laat werken, dan nog 3x een uur, plus 1,5 uur in de vorm.
pi_176528941
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
pi_176529649
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
pi_176564416
quote:
14s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
pi_176565213
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
pi_176572056
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.
pi_176572138
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.
pi_176572253
Ik heb plastic rijsmandjes trouwens, vind ik veel praktischer
Deze:
https://www.broodbakshop.(...)ndje-34-x-14-cm.html
pi_176634025

Kaneelbroodjes :9
pi_176634055
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
pi_176634121
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg :X Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.
Straks ga ik nog wat brood maken voor morgen en maandag, levientjes staan op het programma :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')