abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_169346266
Syri
syrian_flag_with_coat_of_arms_by_death_to_the_swines-d5gq0ms.jpg20zuzcw.jpgMercyCorps_SyriaCrisisMap_0215.jpg
Syri is een seculiere republiek met 22,5 miljoen inwoners en heeft sinds 2000 als president Bashar al-Assad. In de presidentsverkiezingen van 2014 won hij met 88,7% van twee tegenkandidaten. Voor 2000 was vanaf 1971 zijn vader Hafiz al-Assad aan de macht die in 1981 een gewelddadige opstand van het Moslimbroederschap neersloeg. Nadat eind 2010 in Tunesi demonstraties begonnen en daarbij Ben Ali werd verjaagd verspreiden de demonstraties zich door de hele regio waaronder in Syri. Volgens delen van de oppositie werd er door de overheid op vreedzame demonstranten geschoten.

In reactie op de demonstraties kondigde Assad hervormingen aan, er werd een nieuwe grondwet aangenomen waarin niet langer stond dat de Ba'ath-partij, een Arabisch nationalistische en socialistische partij, de staat en de samenleving leid en er ook andere politieke partijen mochten gevormd worden die niet lid zijn van het National Progressive Front, wel mochten partijen niet gebaseerd zijn op religie of etnische basis. Vervolgens werden er in 2012 parlementsverkiezingen gehouden waarbij ook partijen die niet lid zijn van het NPF zetels wonen, door de rebellen werden deze verkiezingen als ondemocratisch en oneerlijk beschouwd. In juni 2014 werden er presidentsverkiezingen gehouden waarbij ook andere kandidaten dan Assad mochten meedoen, dit werd door de rebellen ook als een farce gezien.

Tot nu toe zijn er in de oorlog meer dan 220.000 doden gevallen. Etnische groepen spelen een belangrijke rol in de oorlog, Syri bestaat voor 74% uit soennieten (van wie 10% Koerden), 13% sjiieten (met de alawieten als belangrijkste subgroep), 10% christenen en 3% druzen.

Een factor in de oorlog zijn de Koerden, een volk van 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn verspreid over onder meer Turkije, Syri, Irak (Iraaks-Koerdistan), Iran en de vroegere Sovjet-Unie. De Syrische Koerden proberen neutraal te blijven in de oorlog tussen de regering en de rebellen, er zijn echter wel verschillende gevechten geweest tussen rebellen waaronder FSA + Al Nusra (Al Qaida) en de Koerden. Ook hebben er tussen het NDF/SAA en de Koerden zich wat incidenten voor gedaan. Ze hebben in de door hun bestuurden gebieden autonomie uitgeroepen. Net als de regering zijn ze seculier. Turkije is tegen de Koerdische autonomie en steunt daarom ISIS en Al Qaida tegen ze.

Vechtende groeperingen
List of armed groups in the Syrian Civil War
Syrische regering onder leiding van Bashar al-Assad
Syrisch Arabisch Leger (SAA) - leger van Syri
National Defence Force (NDF) - civiele ondersteuning van het Syrische leger
Hezbollah - islamitische militie en politieke partij in Libanon

Landen die de Syrische regering steunen: Rusland (sinds de Koude Oorlog een bondgenoot en Syri heeft de laatst overgebleven marinebasis van Rusland in de regio), China, Iran, Algerije, Soedan, Wit-Rusland, Venezuela, Irak en Noord-Korea.

Rebellen
Vrij Syrisch Leger (FSA) - verschillende milities die zich zo noemen
Islamitisch Front - wahabitische islamistische organisatie, verwerpt representatieve democratie en secularisme
Al-Nusra Front (JAN) - wahabitische terreurorganisatie, onderdeel van Al Qaida

IS(IS) - wahabitische terreurorganisatie dat zowel in Irak als in Syri opereert. Iedereen die niet soennitisch wordt onthoofd door deze groepering. In februari 2014 verbrak Al-Qaeda de banden met IS. IS heeft aan zowel de regering, de Koerden als de andere rebellen groepen de oorlog verklaart.

Landen die de rebellen steunen: NAVO-landen, Jordani, Libi, VAE, Saudi-Arabi en Qatar. De voornaamste reden van die landen om de rebellen te steunen is het bondgenootschap van Syri met Iran en Rusland, en de steun aan Hezbollah.

Koerden
Volksbeschermingeenheden (YPG) - Koerdisch leger, gesteund door de VS en de PKK

Kaart van de huidige militaire situatie
1450px-Syrian_Civil_War_map.svg.pngRood = Syrische regering
Geel = Koerden (YPG)
Grijs = IS(IS)
Groen = andere rebellen (oa Islamitisch Front, Al Nusra (Al Qaida) en het Vrije Syrische Leger)

Zie ook
Syrische burgeroorlog - Wikipedia
BBC documentaire: A History of Syria with Dan Snow
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Syri

Updates
Syria's Civil War - Reddit
Al-Monitor

Twitteraars
Neutraal
https://twitter.com/ivansidorenko1
https://twitter.com/ejmalrai
https://twitter.com/edwardedark
https://twitter.com/joshua_landis

Pro-Koerden
https://twitter.com/ArjDnn
https://twitter.com/r3sho

Pro-regering
https://twitter.com/leithfadel
https://twitter.com/petolucem
https://twitter.com/Zinvor
https://twitter.com/ahmadalissa
https://twitter.com/Isham_AlAssad
https://twitter.com/FGunay1
https://twitter.com/resistanceer
https://twitter.com/sayed_ridha
https://twitter.com/moscow_ghost

Pro-rebellen
https://twitter.com/archicivilians
https://twitter.com/arabthomness
https://twitter.com/EliotHiggins

Irak
President Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen op IS (Islamitische Staat)-strijders in het noorden van Irak. Ook zijn er voedselpakketten gedropt in de bergen van Sinjar waar tienduizenden vluchtelingen zich schuilhouden. Volgens Obama zijn de luchtaanvallen op beperkte schaal nodig, omdat de levens van Amerikanen op het spel staan, net als die van veel onschuldige burgers. In de stad Arbil werken een hoop Amerikanen. IS-strijders zijn die stad de afgelopen dagen steeds meer genaderd. Obama benadrukt dat er geen militairen naar Irak worden gestuurd. Eind 2011 kwam er officieel een einde aan de Amerikaanse militaire missie in Irak. De afgelopen dagen zijn tienduizenden Koerdische jezidi's en christenen gevlucht voor de soennitische IS-strijders.

Volgens de VN en vluchtelingen/ooggetuigen is er sprake van grootschalig seksueel misbruik door IS-strijders tegen vrouwen, tienermeisjes en jongens die tot de minderheden in Irak behoren. 1.500 yezidi's en christenen zouden mogelijk gedwongen worden om als seksslaaf te dienen. Ook zouden er 500 jezidi's levend begraven zijn door IS en gevonden zijn in een massagraf.
WO-AT312_TIMELI_G_20140808161505.jpg
Vanuit hun bolwerk Falluja, dat IS in januari van dit jaar in handen kreeg, probeert de beweging steeds meer regio's in Irak te veroveren. Met de bezetting van Mosul heeft IS strategisch een gevoelige klap uitgedeeld aan de Iraakse strijdkrachten, die na vier dagen van gevechten de moed hebben opgegeven en de stad zijn ontvlucht. Net als 500.000 burgers overigens. Sinds 29 juni 2014 gaat "ISIS" (Islamitische Staat in Irak en de Levant) als "IS" (Islamitische Staat) door het leven: ze hebben een kalifaat opgericht dat uit delen van Irak en Syri bestaat.
BuwMxd-IQAAxVOF.jpg
Kaart van de uiteindelijke staat die IS wil vestigen in het Midden-Oosten
article-2674736-1F46221200000578-100_634x381.jpg
Kaart van de huidige militaire situatie
Iraq_war_map.pngPaars = Iraakse regering
Grijs = IS
Groen = Koerdistan (Peshmerga)

Gedetailleerde map van Mosul
1600px-Battle_of_Mosul_%282016–2017%29.svg.png

Zie ook:
Kaart van de huidige militaire situatie in Irak en Syri
Uitgebreide kaart van de militaire situatie in Irak

Het NPU (Oftwel Nineveh Plain Protection Units) is een Assyrisch militie die december 2014 is ontstaan, hun doel is om de oorspronkelijke bewoners van Irak te beschermen dat zijn Assyrirs. Officieel zijn er 5500 leden aangesloten maar sinds de meest recente schatting zijn er nu al bijna 10.000 leden aansloten en ze groeien nog dagelijks. Het NPU word al gesteund door ''American Mesopotamian Organization '' en ze zoeken ook steun bij de Verenigde Staten en de EU. Het NPU zit nu in de provincie Nineveh (Ninawa) Ook een van de meest belangrijke doelen van het NPU is het creren van een Assyrisch land. Dit gaat het dan waarschijnlijk worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Updates:
The Levantine War - Reddit
https://twitter.com/IraqiSecurity

.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_169346272
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_169346335
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 08:42 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Want? Het is alleen een probleem voor de Turken en nog grotendeels imaginair ook. Wat heeft Turkije dit hele conflict nou te vrezen gehad van de YPG? Als ze weer eens gaan praten in plaats van vechten zullen ze er ook in de toekomst geen last van hebben.
Om te beginnen de bewapening en smokkel van munitie van PKK via YPG gecontroleerde gebieden, als de YPG daar al geen vinger zelf in heeft. Verder heeft de wapenstilstand en praten de meest voorspoedige tijden voor Turkije met zich meegebracht inderdaad, maar de YPG speelt op z'n minst een dubieuze rol.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 09:41:31 #4
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_169346912
quote:
11s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 08:50 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Om te beginnen de bewapening en smokkel van munitie van PKK via YPG gecontroleerde gebieden, als de YPG daar al geen vinger zelf in heeft. Verder heeft de wapenstilstand en praten de meest voorspoedige tijden voor Turkije met zich meegebracht inderdaad, maar de YPG speelt op z'n minst een dubieuze rol.
Ja het kan dat er smokkel plaatsvindt. Maar het is niet alsof IS aan je grens hebben een wenselijker situatie is ;)

De vraag is: is de PKK bezig met een opmars in Turkije sinds de opkomst van de YPG? Zijn ze sterker geworden met meer wapens, strijders en al dat? Volgens mij heeft de PKK behoorlijk weinig draagvlak in Turkije, de YPG heeft een groter draagvlak. Dat komt omdat het geen excusief Koerdische organisatie is en omdat ze zich niet laten verleiden tot terroristische aanvallen op onschuldige mensen wat de PKK wel doet. De PKK zie ik als een soort Hamas: In principe een rechtvaardige strijd en zaak, maar door de uitvoering verliezen ze alle legitimiteit en good will.

De hardliners zal je nooit tot vrede kunnen dwingen, maar door te onderhandelen met de YPG gaat Turkije meer bereiken dan ze te bestoken en burgers te doden, want dat gaat gewoon backfiren. De YPG heeft een leger van 30k met ervaren strijdkrachten en kan Turkije behoorlijk pijn doen in de toekomst. Uitroeien gaan ze de YPG toch niet, daar zorgen Rusland en Amerika wel voor. Maar als ze nu de toorn van de YPG op hun hals halen, gaat dat alleen maar problemen voor ze opleveren in de toekomst.

Turkije kan veel leren van Rusland wat dat betreft. Kijk hoe Rusland de opstand in Tsjetsjeni heeft ingedamd nadat het militair niet lukte. Het is gewoon een sattelietstaat van Rusland geworden. Erdogan moet beter leren schaken zoals Putin. Oh, ben ik nu een Putin fanboy?
  dinsdag 7 maart 2017 @ 10:13:38 #5
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_169347422
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:13 schreef Szura het volgende:

[..]

Uitspraak:

[ afbeelding ]
Weer een euro crisis afgewend :p
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 10:19:01 #7
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_169347462
quote:
10s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:16 schreef Slayage het volgende:

[..]

Weer een euro crisis afgewend :p
Anders hadden ze gewoon de ambassades dichtgegooid of humanitaire visa on hold gezet ofzo :P.
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
pi_169347527
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 09:41 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Ja het kan dat er smokkel plaatsvindt. Maar het is niet alsof IS aan je grens hebben een wenselijker situatie is ;)

De vraag is: is de PKK bezig met een opmars in Turkije sinds de opkomst van de YPG? Zijn ze sterker geworden met meer wapens, strijders en al dat? Volgens mij heeft de PKK behoorlijk weinig draagvlak in Turkije, de YPG heeft een groter draagvlak. Dat komt omdat het geen excusief Koerdische organisatie is en omdat ze zich niet laten verleiden tot terroristische aanvallen op onschuldige mensen wat de PKK wel doet. De PKK zie ik als een soort Hamas: In principe een rechtvaardige strijd en zaak, maar door de uitvoering verliezen ze alle legitimiteit en good will.

De hardliners zal je nooit tot vrede kunnen dwingen, maar door te onderhandelen met de YPG gaat Turkije meer bereiken dan ze te bestoken en burgers te doden, want dat gaat gewoon backfiren. De YPG heeft een leger van 30k met ervaren strijdkrachten en kan Turkije behoorlijk pijn doen in de toekomst. Uitroeien gaan ze de YPG toch niet, daar zorgen Rusland en Amerika wel voor. Maar als ze nu de toorn van de YPG op hun hals halen, gaat dat alleen maar problemen voor ze opleveren in de toekomst.

Turkije kan veel leren van Rusland wat dat betreft. Kijk hoe Rusland de opstand in Tsjetsjeni heeft ingedamd nadat het militair niet lukte. Het is gewoon een sattelietstaat van Rusland geworden. Erdogan moet beter leren schaken zoals Putin. Oh, ben ik nu een Putin fanboy?
Je bedoelt zoals de Russen in Afghanistan? Bovendien is de YPG geen aparte organisatie dan de PKK, zoals de HDP.
Croce e delizia cor. Misterioso, Misterioso altero, croce e delizia al cor.
pi_169347832
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:23 schreef Mathemaat het volgende:

[..]

Je bedoelt zoals de Russen in Afghanistan? Bovendien is de YPG geen aparte organisatie dan de PKK, zoals de HDP.
Ik vind het zo jammer dat de HDP geen afstand heeft kunnen creren tussen de Pkk en henzelf. Sterker nog ze zaten in politieke rallys te pochen over de steun die ze kregen van de PYD Ypg Ypj. Het conflict in Turkije is alleen politiek op te lossen en erdo zat wat dat betreft op de goede weg. Ik denk dat we een grote kans op een oplossing hadden gehad als het Syrische conflict niet was uitgebroken. Vooralsnog is deescalatie niet aan de orde.
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 10:49:57 #10
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_169347924
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:23 schreef Mathemaat het volgende:

[..]

Je bedoelt zoals de Russen in Afghanistan? Bovendien is de YPG geen aparte organisatie dan de PKK, zoals de HDP.
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:23 schreef Mathemaat het volgende:

[..]

Je bedoelt zoals de Russen in Afghanistan? Bovendien is de YPG geen aparte organisatie dan de PKK, zoals de HDP.
Daar hebben de Russen dan ook veel van geleerd. Kijk hoe ze het nu aanpakken in Syri: allerlei wapens getest, hardware aan de wereld gedemonstreerd (levert orders op), inzet strijdkrachten past binnen het defensiebudget en het Syrische leger is hun grondproxy.

Ja dat riedeltje dat ze geen aparte organisatie zijn wordt constant herhaald door de Nederturken hier, maar dat houdt simpelweg geen stand. Het is niet n organisatie en daar is ook geen bewijs voor. Dat er contacten zijn en gedeelde belangen betekent niet dat het n organisatie is.
pi_169349123
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:49 schreef Richestorags het volgende:

Ja dat riedeltje dat ze geen aparte organisatie zijn wordt constant herhaald door de Nederturken hier, maar dat houdt simpelweg geen stand. Het is niet n organisatie en daar is ook geen bewijs voor. Dat er contacten zijn en gedeelde belangen betekent niet dat het n organisatie is.
Inderdaad. Zelfde als dat gezeur over dat Turkije lid van de NATO is en dus niemand ze iets kan doen in Syire.
pi_169349494
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 10:13 schreef Szura het volgende:

[..]

Uitspraak:

[ afbeelding ]
Mooi zo. Wij krijgen ook geen asiel in moslimlanden als het hier oorlog is
  dinsdag 7 maart 2017 @ 14:30:55 #13
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_169351490
quote:
10s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 12:07 schreef Peunage het volgende:

[..]

Inderdaad. Zelfde als dat gezeur over dat Turkije lid van de NATO is en dus niemand ze iets kan doen in Syire.
Ironisch gezien is de grootste vijand van Turkije Turkije zelf. Ze beheersen het geopolitieke spel simpelweg niet goed genoeg. Stel je voor dat Iran een defensiebudget en leger ter grootte van Turkije had.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 14:48:13 #14
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_169351871
Almost there.... hopelijk zijn die baarden al weg en wordt er niks opgeblazen
C6UdXmFWcAEXgTa?format=jpg&name=large
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 15:33:39 #15
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_169352762
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 14:48 schreef Szura het volgende:
Almost there.... hopelijk zijn die baarden al weg en wordt er niks opgeblazen
[ afbeelding ]
Ik verwacht dat als ze Khafsah aanvallen dat IS zich in zijn geheel uit die noordelijke enclave terugtrekt. Jirah en de water treatment plant zullen de eerste serieuze gevechten worden.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 17:35:29 #16
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_169354886
C6U23CNXQAIT-8d.jpg:large
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 17:59:25 #17
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_169355246
@MIG29_
Breaking , SAA Tiger Forces full control Al-Khafseh Village

Daarmee ook de frontlijn met de SDF bereikt wat weer manschappen scheelt ^O^
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 18:04:55 #18
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_169355328
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 17:59 schreef Szura het volgende:
@MIG29_
Breaking , SAA Tiger Forces full control Al-Khafseh Village

Daarmee ook de frontlijn met de SDF bereikt wat weer manschappen scheelt ^O^
_O_ _O_
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 18:09:59 #19
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_169355409
Nu naar Jirah Airbase
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 18:34:07 #20
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_169355727
Voor het eerst sinds 2013/14 ofzo dat ze weer een verbinding hebben met de Eufraat? Of wanneer werd de verbindingsweg Palmyra - Deir ez-Zor afgesneden?
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 19:12:51 #21
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_169356556
NatDefFor twitterde op dinsdag 07-03-2017 om 19:03:05 Sheikh Abyad-Harb Kabir-Harb Saghir were liberated by Syrian Army #EastAleppo reageer retweet
NatDefFor twitterde op dinsdag 07-03-2017 om 19:06:00 Ankiban-Balwahti were also liberated by #SAA / #EastAleppoSyrian MoD reageer retweet
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 19:44:46 #22
343860 UpsideDown
Baas Boven Baas
  dinsdag 7 maart 2017 @ 20:35:09 #23
442139 Zahreddine
Hertog Van Alva
pi_169358721
4545487778.jpg?__hstc=143095274.89bcacf131918e705ce6228c7f2ef248.1488915055591.1488915055591.1488915055591.1&__hssc=143095274.2.1488915055592&__hsfp=1651778871
One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.
- Niccolo Machiavelli, Chapter XVIII, Il Principe.
pi_169361718
AFP twitterde op dinsdag 07-03-2017 om 16:24:00 #BREAKING Ceasefire announced in Syria's Eastern Ghouta: Russia reageer retweet
6a47c6179e0b85d73109afcceef1254ece4ae69edaaa34cfb57564233053447e.jpg?w=800&h=450
  woensdag 8 maart 2017 @ 07:39:40 #25
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_169365890
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 20:35 schreef Zahreddine het volgende:
[ afbeelding ]
17038793_1865622980393702_4998647457791432145_o.jpg?__

:P
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')