Eens een keertje wat anders. Ik maak graag een uitgebreid diner, meestal doe ik dat voor mijzelf en wat vrienden of enkele familieleden. Maximaal zijn dat dan 4 man, soms 6. Met kerst voor het hele gezin, dat zijn er maximaal 8 en dat is nog nooit heel exquise geweest. Maar nu was er een familiedag aan mijn vaders kant en hij vond dat ik het eten wel kon verzorgen. Prima joh, maar dan doe ik wel gelijk een viergangendiner in een onbekende keuken voor 16 man. Dus: productie verdubbelen is een wat uitgebreider verslag. Foto's helaas wel 'gewoon' met een iPhone gemaakt en we bedachten meestal pas op het laatste moment dat het moest, maar ik ben gemiddeld wel heel tevreden met de opmaak.
Bij de voorbereiding leek het me handig iets te kiezen wat ik al eens eerder had gedaan. Een onbekende keuken (die gelukkig veel groter is dan mijn keuken van 4x2, dus dat kwam goed uit) en een hoeveelheid die ik nog nooit eerder had gemaakt, zorgden dat ik afstapte van mijn principe om elke keer nieuwe dingen te maken. Dat komt dus wel weer bij het volgende diner voor vrienden of familie. Omdat het een familiedag wilde mijn sous-chef, mijn zus, ook graag een high tea doen. Dat leek me wat veel van het goede, de familie ook, dus werden het gewoon ham-kaascroissants (geen foto) en de blondie die Chloe tijdens Masterchef maakte.
En poeh, die was lekker!
Heel makkelijk, maar zeker een aanrader. Smaakte een beetje naar de notentaart die mijn moeder zo lekker kan maken. Ziet er wellicht wat donker uit, maar dat komt denk ik door het licht, proefde ik in ieder geval niets van.
Maar dan het echter werk. Ik wilde beginnen met Caesar’s ballen: een voorgerecht met bitterballen die gebaseerd zijn op de Caesar’s salad. Hierbij kwam de onbekende keuken om de hoek kijken: de frituur werkte niet. Grr. Eigenaar gevraagd langs te komen en in de tussentijd de volgorde omgegooid: het tussengerecht werd het eerste gerecht: bospaddenstoelenconsommé met briochetoast met porcinichutney.
Toen ik de consommé proefde vond ik hem nóg lekkerder dan de eerste keer dan ik hem maakte en toen vond ik het al het lekkerste wat ik ooit had: hij was nóg wat zoetiger en hartiger tegelijk, echt een topding. Helemaal met dat toastje erbij, ongenadig lekker.
In de tussentijd werkte de frituur wel weer, maar niet al te lang. Na de eerste portie ballen vloog de zekering er wéér uit. Gevalletje bouwwerk uit de jaren 50 met porseleinen stoppen. Klasse. Duurde allemaal erg lang en toen we wat gewone olie hadden gevonden en die maar op het vuur hadden gezet, ging de frituur toch werken. Omdat het al bijna 45 minuten na het eerste gerecht was, besloot ik te beginnen met 2 ballen serveren en dat zag er daardoor ook echt uit als de ballen van Caesar.
Maar lekker was het zeker! Het zegt genoeg dat de helft van de eters om het recept heeft gevraagd (staat
hier, dus check het).
Toen het hoofd. Het lam had ik langzaam gegaard in de oven en had ik er alvast uitgehaald toen ik wilde beginnen met het eerste gerecht, maar door de vertraging heb ik het toch weer terug moeten zetten op wat lagere temperatuur. Dat was een noodgreep en zorgde dat het vlees net wat verder was dan ik wilde, maar qua smaak zat het gelukkig wel goed. Iedereen was tevreden. Geserveerd op geroosterde broccoli, met pastinaakpuree en gefrituurde gnocchi. Aan tafel ging er nog een rode portsaus bij.
Dikke prima. Ik blijf het lastig vinden om met het hoofdgerecht echt uit te pakken, maar het is gewoon solide.
Als afsluiter leek het mijn zus en mij leuk om een herfstachtig dessert te serveren. Dat werd gepocheerde peer met stroopwafelijs en een koekkruidencrumble. Voor mijn doen erg eenvoudig, omdat ik meestal voor minimaal 5 componenten kies, maar hey: first time for everything. Mijn zus wist niet dat ik Conference-peren (mooi figuurtje) wilde en had daarom Comice-peren (dik en log, maar wel sappig) gekocht. Iets minder mooi, maar qua smaak… Ik heb het recept van
Jeroen Meus als basis gebruikt en dat kan ik iedereen aanraden. Super lekker. Ik had ongeveer 4 liter ijs gemaakt en dat is ook allemaal opgegaan: lijkt me een goed teken.
En het is me zelfs gelukt mooie rochers te serveren.
Mijn zus vond het allemaal heel leuk en raakte zelfs emotioneel: ze is daar wat gevoeliger voor en had veel spanning. Maar ik had eigenlijk nergens last van, ondanks dat ik nog nooit voor zoveel mensen had gekookt. En mijn familie is best eerlijk en er zijn ook wat koks, maar ook zij vonden het allemaal erg geslaagd. Heel erg leuke ervaring, maar wel zwaar. Heb gisteren ongeveer 12 uur in de keuken gestaan, maar het voelde echt waanzinnig.
En nu… Heel veel mensen in mijn omgeving zeggen dat ik hier meer mee moet doen, maar ik heb altijd gezegd dat ik het vooral een leuke hobby vind en dat zo wil houden (ik houd ook van mijn werk) omdat het goede ontspanning is. Maar na gisteren ga ik toch een beetje twijfelen…