abonnement Unibet Coolblue
  maandag 10 oktober 2016 @ 22:58:21 #1
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_165886190


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 61 alweer ;)
Alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
pi_165893479
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2016 12:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, en hij legt goed uit, heeft oprechte liefde voor mooie ingredienten en eten. En belangrijkste is, hij kan echt vreselijk goed koken, itt tot mensen als Jamie Oliver en Joop Braakhekke vooral
Ja? Ik ben echt heel groot fan van hem als TV-maker. Plat preferé was leuk, zijn 7 uur durende reportagereeks over de aardappel was geniaal, ik heb in een deuk gelegen om de ongemakkelijke stiltes toen het helemaal niet klikte met de echte cowboys waarmee hij een de prarie op was, maar hij op het laatst wel samen zat te huilen met een enorm stugge cowboy na het draaien van Abba's Fernando. Het koken van mosselen met friet en een triple bij de Japanse Sumo-worstelaars was ook onvergetelijke TV.

Maar dagelijkse kost? Het lijkt mij vrij duur en omslachtig wat hij maakt, terwijl het vooral richting lijkt te missen. Het maakt hem nooit zoveel uit welke kruiden hij erin mikt, hij sluit vrij makkelijk compromissen voor het gemak, om dan alsnog 3 kwartier bezig te zijn. Ik snap vaak niet wat hij nou wil bereiken, waar hij met al zijn techniek en kunde precies op uit is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_165995272
Beste recept voor draadjesvlees svp.
pi_165995694
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 18:39 schreef Tem het volgende:
Beste recept voor draadjesvlees svp.
Draadjesvlees is meer een state of mind dan een recept.
Je moet zeer vette lappen weten te scoren. Mager rundvlees levert uitsluitend teleurstelling op.
Echt vet rundvlees kan je gewoon om 9 uur 's morgens opzetten, even aanbakken met uienringen en dan wijn en tomaat erbij, laurierblaadjes en wat zout. Daarna stoven in een pan met dikke bodem op laag pitje. Schepje suiker. Tegen etenstijd heb je dan superieur draadjesvlees. Ik maak daar meestal chili van.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 16 oktober 2016 @ 19:12:52 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165995885
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:03 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Draadjesvlees is meer een state of mind dan een recept.
Je moet zeer vette lappen weten te scoren. Mager rundvlees levert uitsluitend teleurstelling op.
Echt vet rundvlees kan je gewoon om 9 uur 's morgens opzetten, even aanbakken met uienringen en dan wijn en tomaat erbij, laurierblaadjes en wat zout. Daarna stoven in een pan met dikke bodem op laag pitje. Schepje suiker. Tegen etenstijd heb je dan superieur draadjesvlees. Ik maak daar meestal chili van.
Hoe vetter hoe beter, en als je je zorgen maakt over het vet en de kcal, als het uitgesmolten is, heeft het zijn werk gedaan, en kan je het er gewoon vanaf scheppen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165995966
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe vetter hoe beter, en als je je zorgen maakt over het vet en de kcal, als het uitgesmolten is, heeft het zijn werk gedaan, en kan je het er gewoon vanaf scheppen.
Inderdaad. Je leest dat bij soep ook wel dat men het vet laat stollen en eraf schept. Ik doe dat overigens nooit. Dat vet wordt gewoon gegeten hier. Het valt me trouwens op dat jij enthousiast bezig bent these days. Dat werkt aanstekelijk. Beter dan ruzie en elkaar van Trollen beschuldigen.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165995988
Maken jullie het ook wel eens met (bok)bier?
  zondag 16 oktober 2016 @ 19:17:40 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165996004
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 18:39 schreef Tem het volgende:
Beste recept voor draadjesvlees svp.
Bezorg je mooi doorregen sudderlappen of sucade. Zouten en peperen, aanbraden tot mooi bruin.
Blussen met een straffe rode wijn, wat knoflook erbij, blaadje laurier, wat foelie (yeah i know), beetje mosterd( eventueel geel mosterdzaad als je dat hebt) en dan urenlang laten stoven. Als je het zondag wilt eten, zet het zaterdag ochtend op. Laat het de hele dag op een klein pitje stoven en zet het voor je naar bed gaat uit. Lucht zondag het huis zodat alle geur weg is, warm het kort voor het eten op. Doordat je de geur niet meer de hele tijd in je neus hebt smaakt het nog beter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 16 oktober 2016 @ 19:18:10 #9
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_165996020
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:16 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Inderdaad. Je leest dat bij soep ook wel dat men het vet laat stollen en eraf schept. Ik doe dat overigens nooit. Dat vet wordt gewoon gegeten hier. Het valt me trouwens op dat jij enthousiast bezig bent these days. Dat werkt aanstekelijk. Beter dan ruzie en elkaar van Trollen beschuldigen.
Ik laat vet ook altijd in de soep. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_165996111
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:17 schreef Tem het volgende:
Maken jullie het ook wel eens met (bok)bier?
Met bier komt er vaak een bittertje aan waar de vrouw en de vriendin niet van houden. Ik gebruik altijd rode wijn. Chileense liter huiswijn van de AH.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165996567
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:22 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Met bier komt er vaak een bittertje aan waar de vrouw en de vriendin niet van houden. Ik gebruik altijd rode wijn. Chileense liter huiswijn van de AH.
Oke, goede tip.

quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bezorg je mooi doorregen sudderlappen of sucade. Zouten en peperen, aanbraden tot mooi bruin.
Blussen met een straffe rode wijn, wat knoflook erbij, blaadje laurier, wat foelie (yeah i know), beetje mosterd( eventueel geel mosterdzaad als je dat hebt) en dan urenlang laten stoven. Als je het zondag wilt eten, zet het zaterdag ochtend op. Laat het de hele dag op een klein pitje stoven en zet het voor je naar bed gaat uit. Lucht zondag het huis zodat alle geur weg is, warm het kort voor het eten op. Doordat je de geur niet meer de hele tijd in je neus hebt smaakt het nog beter.
Klinkt goed!

Morgen aan de slag :) Ik zie ook veel recepten met ontbijtkoek maar dat is niet noodzakelijk toch? Alleen voor de binding misschien.
  zondag 16 oktober 2016 @ 19:45:47 #12
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_165996707
Ik zou nooit afblussen. Vocht altijd eerst opwarmen voor je het erbij doet. Kouwe plens = taai vlees.
pi_165996760
quote:
7s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:40 schreef Tem het volgende:
Morgen aan de slag Ik zie ook veel recepten met ontbijtkoek maar dat is niet noodzakelijk toch? Alleen voor de binding misschien.
Dat is een extraatje wat je zonder meer altijd kunt doen. Kan ook met bastognekoek. Je gaat dan op het laatst het teveel aan vocht indikken met een gezellig zoetje.

[ Bericht 1% gewijzigd door Bart2002 op 16-10-2016 20:05:53 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165996808
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:45 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou nooit afblussen. Vocht altijd eerst opwarmen voor je het erbij doet. Kouwe plens = taai vlees.
Klopt, zo doet Jeroen Meus dat ook. Bakt het vlees eerst aan, haalt het uit de pan en in diezelfde pan verwarmt ie het bier, in zijn geval :) hij zegt ook precies waarom ie het op die manier doet.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2016 19:51:25 ]
pi_165996839
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:45 schreef RobinOok het volgende:
Kouwe plens = taai vlees.
Ik denk dat dat 1 van de vele kookmisverstanden is. Tenslotte komt dat vlees uit de koeling en is het mogelijk zelfs bevroren geweest. Ik geloof eigenlijk niet dat het van een beetje koud vocht bij toverslag opeens taai wordt. Ik denk eerder dat het van zichzelf dan al taai was en dat je het gewoon minstens 10 uur moet stoven. En een beetje bewerken met wat azijn.
Ik doe het meestal ook met zo'n hamertje eerst.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 16 oktober 2016 @ 19:55:15 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_165996978
Ik weet dat bijna niemand het gelooft en toch gooi ik geen koude plens bij aangebraden vlees. Of het moet echt een scheutje shaoxing zijn, dat meteen verdampt.

Goed te horen dat Jeroen Meus aan mijn kant staat. :P
pi_165997052
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:55 schreef RobinOok het volgende:
Ik weet dat bijna niemand het gelooft en toch gooi ik geen koude plens bij aangebraden vlees. Of het moet echt een scheutje shaoxing zijn, dat meteen verdampt.
Iedereen heeft natuurlijk zo haar rituelen in de keuken. Maar ik denk niet dat je zeer mals vlees opeens taai maakt door koud vocht. Die taaiheid zijn pezen. En die sla ik kapot met het hamertje. Als er veel pezen in zitten dan heb je te maken met een spier. En dat is mager en bijzonder taai van nature en sowieso niet echt geschikt voor draadjesvlees.

[ Bericht 4% gewijzigd door Bart2002 op 16-10-2016 20:04:55 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 16 oktober 2016 @ 20:06:01 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165997299
quote:
7s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:40 schreef Tem het volgende:

[..]

Oke, goede tip.

[..]

Klinkt goed!

Morgen aan de slag :) Ik zie ook veel recepten met ontbijtkoek maar dat is niet noodzakelijk toch? Alleen voor de binding misschien.
Ontbijtkoek is idd om te binden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165997581
Ikzelf vind stoofvlees met bier en appeltjes wel lekker. Ik gebruik dan wel zacht bruin bier, niet te bitter.

De gesneden appels 10-15m voor serveren toevoegen.

Een beetje ontbijtkoek, wat appelstroop, werkt prima om wat zoet te geven. Gebruik zelf het liefst mooi doorregen sukade.

Ik gebruik daarbij: knoflook, ui, mosterd, laurier, kruidnagel (soms), foelie, korianderzaad, komijn, peperkorrels.

Als ik wijn gebruik is het meestal met hert.. Dan vooral jeneverbes laurier, beetje peper. En afmaken met room...
Whatever...
pi_166003297
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 19:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Lucht zondag het huis zodat alle geur weg is, warm het kort voor het eten op. Doordat je de geur niet meer de hele tijd in je neus hebt smaakt het nog beter.
Goed idee! Want dat is altijd mijn probleem met stoofvlees: ik vind het superlekker, maar tegen de tijd dat je het kan eten heb je er eigenlijk al bijna (figuurlijk) je buik van vol...
Somebody that I used to know
  zondag 16 oktober 2016 @ 22:51:58 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166003394
quote:
2s.gif Op zondag 16 oktober 2016 22:48 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Goed idee! Want dat is altijd mijn probleem met stoofvlees: ik vind het superlekker, maar tegen de tijd dat je het kan eten heb je er eigenlijk al bijna (figuurlijk) je buik van vol...
Toen ik in de keuken werkte had ik savonds laat mijn hoofd zo vol met de geuren dat ik nauwelijks nog wat wilde eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166006531
Wat is eigenlijk het verschil tussen stoofvlees en draadjesvlees? Zelf maak ik graag stoofvlees en gebruik dan rib runderlappen. Stoof in totaal zo'n 3 en half uur. Om alles te binden leg ik na een uur twee boterhammen besmeerd met mosterd met de mosterdzijde op het vlees, laat dit een uur mee stoven en roer het er dan doorheen.
pi_166006871
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 22:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Toen ik in de keuken werkte had ik savonds laat mijn hoofd zo vol met de geuren dat ik nauwelijks nog wat wilde eten.
Noemen ze Sensory satiation. Wordt door sommige mensen gebruikt om af te vallen.

Er is zelfs een beker waar je denkt iets te drinken, maar dat is dus niet zo... Puur het misleiden van de. Zintuigen, door ze allemaal te prikkelen.. En te. Foppen.
Whatever...
  maandag 17 oktober 2016 @ 09:31:55 #24
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_166006944
quote:
1s.gif Op zondag 16 oktober 2016 22:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Toen ik in de keuken werkte had ik savonds laat mijn hoofd zo vol met de geuren dat ik nauwelijks nog wat wilde eten.
Maatje van me werkte in de snackbar. Had ook nooit meer zin in friet. Vraag me af of het voor een gynaecoloog ook zo werkt :X
  maandag 17 oktober 2016 @ 09:43:11 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166007099
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2016 08:56 schreef Boarderzip het volgende:
Wat is eigenlijk het verschil tussen stoofvlees en draadjesvlees? Zelf maak ik graag stoofvlees en gebruik dan rib runderlappen. Stoof in totaal zo'n 3 en half uur. Om alles te binden leg ik na een uur twee boterhammen besmeerd met mosterd met de mosterdzijde op het vlees, laat dit een uur mee stoven en roer het er dan doorheen.
Volgens mij is er geen echt verschil, behalve dan dat je bij sommige vleessoorten duidelijker draden krijgt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')