quote:Op maandag 11 juli 2016 21:31 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik dacht dat ik de enige in Nederland was![]()
Zó onsmakelijk.
er zijn zo te zien heel veel mensen die het wél lekker vinden en natuurlijk zit er een verschil tussen dit ijs of van de supermarkt. maar ik vind dit gewoon niet lekker en ik snap ook niet dat iedereen zo lyrisch isquote:Op maandag 11 juli 2016 21:33 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
De zooi uit de super wel ja. Maar van de ambachtelijke bakker wil ik nog wel een poging wagen.
Ik ben wel benieuw wat hij ervan vindtquote:Op dinsdag 12 juli 2016 12:00 schreef ecstasy het volgende:
[..]
[..]
er zijn zo te zien heel veel mensen die het wél lekker vinden en natuurlijk zit er een verschil tussen dit ijs of van de supermarkt. maar ik vind dit gewoon niet lekker en ik snap ook niet dat iedereen zo lyrisch is
Was de chocolade "vroeger" dikker van een magnum?quote:Op dinsdag 12 juli 2016 12:11 schreef FANN het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuw wat hij ervan vindtkán altijd dat je het gewoon niet lekker vindt.
Ik vind Magnums niks aanalleen de chocolade vind ik wel lekker, maar dat ijs smaakt
zo droog
geen idee ....quote:Op dinsdag 12 juli 2016 12:24 schreef potjecreme het volgende:
[..]
Was de chocolade "vroeger" dikker van een magnum?
Ontopic:
Van tijd tot tijd is het lekker.
hahavd Linde ijsje.quote:Op dinsdag 12 juli 2016 12:30 schreef FANN het volgende:
[..]
geen idee ....
ontopic:
ik sla de Magnum over of bedoel je het v.d. Linde ijsje?![]()
dan graageen grote
2e keus is bij mij een Italiaans ijskarretje in het winkelcentrumquote:Op dinsdag 12 juli 2016 12:51 schreef potjecreme het volgende:
[..]
Geldt eigenlijk ook Magnums. Ik ga het liefst naar Venetië en als 2de keus IJscuypje.
Zo zat ik ook te denken inderdaad. En aangezien ik nu toch mijn ijsmachine heb... Ga ik denk ik wel eens proberen, want slagroom ijs is wel heel erg lekker.quote:Op dinsdag 12 juli 2016 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Vermoed dat deze ijsmaker een ijsmix maakt met veel room of botervet en vervolgens bij met maken van het ijs zorgt dat er veel opslag in komt, lucht in in het ijs mengen dus.
Je zou het kunnen proberen namaken door roomijs te draaien en als dit bijna goed gevroren is, maar nog dikvloeibaar er geslagen slagroom doorheen te mengen.
Het gaat in en machine die de hele tijd ronddraait Piet en daar wordt het dan uitgeschept,quote:Op dinsdag 12 juli 2016 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Vermoed dat deze ijsmaker een ijsmix maakt met veel room of botervet en vervolgens bij met maken van het ijs zorgt dat er veel opslag in komt, lucht in in het ijs mengen dus.
Je zou het kunnen proberen namaken door roomijs te draaien en als dit bijna goed gevroren is, maar nog dikvloeibaar er geslagen slagroom doorheen te mengen.
IJssalon Van der Linde zit aan de Nieuwendijk 183 in Amsterdam.quote:Op internet wordt hun befaamde, vooroorlogse ijsje een ‘wegdromertje’ en een ‘romige lieverd’ genoemd.
Zomer en winter weten mensen van over de hele wereld de ijssalon van de
broers Maikel (39, foto) en Lars van der Linde (37) in Amsterdam te vinden, voor een klein, gelukzalig moment.
Lars: “Een van onze vaste klanten is een Amerikaanse die in modeaccessoires handelt.
Vier keer per jaar reist ze voor zaken naar Nederland en het eerste wat ze doet, is naar onze zaak komen voor een ijsje.
Haar man vertrouwde ons laatst toe dat ze daar al een week van tevoren naar uitkijkt.”
Maikel: “Ons ijs vind je nergens ter wereld.
Het is een uniek familierecept dat opa Van der Linde in 1937 heeft bedacht.
Lars en ik zijn allebei reislustige types en stappen in het buitenland elke ijssalon
binnen om te kijken wat er te halen valt, maar wij zijn ons type ijs nog niet tegengekomen.”
Lars: “Het is een rijk, romig ijsje met echte vanille en lobbige slagroom.
De mystificatie rond de receptuur wordt overschat, want ook al zou je alle ingrediënten kennen, dan nog kun je het ijsje niet zomaar namaken.
De specifieke smaak komt ook doordat wij zelf op ambachtelijke wijze de slagroom produceren. Dat is een kostbaar en moeilijk proces.
Opa heeft het naar zijn hand gezet en vervolgens is het 72 jaar lang steeds verder verfijnd.
Verschillende ijscoketens hebben geprobeerd ons ijsje na te maken, want zij zagen ook de
rijen voor onze deur. Maar ze laten slagroom uit de fabriek aanrukken.
Daar gaat het al mis.”
Maikel: “Onze klanten zeggen wel eens dat wij warm ijs verkopen dat je ook in de winter kunt eten. Dat komt doordat we het rechtstreeks uit de machine, binnen tien minuten aan de klant serveren en zuivelijs veel minder koud aanvoelt dan ijs op waterbasis, zoals veel Italiaans schepijs.”
Lars: “Wij zijn opgegroeid met dit ijs, misschien is dat wel het grootste geheim achter het succes.
Het werd ons met de ijslepel ingegoten.
Toen we pubers waren werkten we mee in de zaak, die toen al van onze vader was.
Later deed Maikel heao en ik volgde een universitaire opleiding.
En toch hebben we de boel overgenomen toen vader ermee stopte. Ik ben nu dus doctorandus ijs
.
Zonder ons draait de zaak niet, vandaar dat alleen Maikel op de foto kon.”
Maikel: “ Nog steeds komen er af en toe klanten van het eerste uur binnen.
Soms zijn dat mensen die na de Tweede Wereldoorlog zijn geëmigreerd naar Canada of Australië.
Die zijn dan vaak gedesillusioneerd als ze de Nieuwendijk na zoveel jaren terugzien, vol ketens en
reclame. Maar als ze onze zaak ontdekken en merken dat het ijsje nog steeds zo smaakt als
vroeger, worden ze helemaal gelukkig.
Dat zijn de momenten waar wij het voor doen.”
Zelf slagroom maken? Hoe dan?quote:Op dinsdag 12 juli 2016 21:54 schreef FANN het volgende:
[..]
Het gaat in en machine die de hele tijd ronddraait Piet en daar wordt het dan uitgeschept,
het recept is geheim![]()
Mijn zus heeft daar vroeger ooit een vakantiebaantje gehad![]()
Ze werken nog steeds op dezelfde manier, als je besteld/betaald en hebt gezegd welk
ijsje je wil hebben, groot klein, medium, hoorntje of in beker... dan krijg je een
klein plastic dingetje.. ieder dingetje heeft een eigen klein/ vorm en dan weet de jongen
of meisje die het ijs uit die machine schept welk ijsje je moet hebben![]()
Zo deden ze het ook al toen mijn moeder daar ijs ging eten![]()
Hier een interview met de zoons....
[..]
IJssalon Van der Linde zit aan de Nieuwendijk 183 in Amsterdam.
https://www.basmaliepaard(...)en-kleine-dingen.pdf
weet ik veel!quote:Op dinsdag 12 juli 2016 21:59 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Zelf slagroom maken? Hoe dan?
Rauwe melk inkopen en afromen? Piet enig idee?
Melk met klopklop.quote:Op dinsdag 12 juli 2016 21:59 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Zelf slagroom maken? Hoe dan?
Rauwe melk inkopen en afromen? Piet enig idee?
Maar de slagroom is ook wel héél bijzonder...quote:Op woensdag 13 juli 2016 08:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat het vers gedraaid is en niet een tijd in een bak bij een te lage temperatuur heeft gestaan maakt ook veel uit, de kristallen hebben dan nog geen samengroei. Meeste ijssalons hun ijs is te koud.
Goed, dus het geheim is, veel vet (room, botervet) lucht in het ijs en vers gedraaid.
http://www.modernehippies.nl/van-der-linde/quote:Maar het ijs is niet het enige dat Van der Linde te bieden heeft, ook moet je de mergpijpjes proeven. Wederom gevuld met die overheerlijke slagroom en omringd met heerlijke marsepein. Ze verkopen er de allerlekkerste amandelkoeken die ik ooit heb geproefd en waar ik keer op keer het recept van probeer te ontfutselen – tevergeefs. O ja, truffels hebben ze ook! Ach, doe jezelf een plezier en ga er alsjeblieft eens kijken en inslaan. Het is immers in een straat waar iedereen wel eens is: Nieuwendijk 183. Wel contant geld meenemen, want je kunt er ook nog altijd niet pinnen.
PS Deze post lijkt overdreven, maar ik wil je nog wel eens horen piepen als je er zelf bent geweest en iets hebt geproefd!
Het ziet er ook niet erg lekker uit, maar smaakt des te beter.quote:Op woensdag 13 juli 2016 10:24 schreef Burdie het volgende:
Onpopulaire mening, maar ik vind het er vies uitzien en ook niet echt lekker klinken....
Meeste bakkers gebruiken dan ook geen verse slagroom, en velen geeneens echte room.quote:Op woensdag 13 juli 2016 09:38 schreef FANN het volgende:
[..]
Maar de slagroom is ook wel héél bijzonder...
Ze hebben daar ook slagroomtaart en truffels bijvoorbeeld, die zijn zoooooooooooooooooooooo lekker, niet te vergelijken met andere![]()
en dat vind ik niet alleen, Griekse neef gaat altijd metéén een dag na aankomst hier naar
v.d. Linde voor al die zooi![]()
je kan er tig artikelen over vinden op internet.....
Speciaal voor jouheb ik deze site uitgekozen omdat je mij wel eens een hippie noemt
[..]
http://www.modernehippies.nl/van-der-linde/
Is niet zo erg.... ik zat vanmorgen juist te denken... straks wordt die rij met wachtende mensenquote:Op woensdag 13 juli 2016 10:24 schreef Burdie het volgende:
Onpopulaire mening, maar ik vind het er vies uitzien en ook niet echt lekker klinken....
dat geloof ikquote:Op woensdag 13 juli 2016 14:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meeste bakkers gebruiken dan ook geen verse slagroom, en velen geeneens echte room.
Heb gebak van heel wat bakkers hier in de omgeving gehad, maar het trieste is, het gebak uit de diepvries van Coppenrath is véél beter. Zo rekenen alle bakkers ook 99 cent voor een croissant die met margarine is gemaakt. Bij de Aldi in de afbakautomaat hier krijg een roomboter croissant voor 35 cent. Bakkers in NL zijn over het algemeen niet veel beter.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |