Waar je het vandaan haalt dat het vergaren van vermogens door bezitters, ons welvaart heeft gebracht; is op z'n minst een discussie waard.quote:Op woensdag 6 juli 2016 11:38 schreef ludovico het volgende:
[..]
Heb je mijn vorige comment gelezen over een progressieve vermogensbelasting? Lees eens!
Incentives om vermogen op te bouwen en niet al je geld direct te verspillen heeft ons gigantische welvaart gebracht. Dat hebben we te danken aan de vorige generaties die graag voor hun kinderen een beetje vermogen achterlieten zonder dat zelf te verkrassen. Als de incentive om vermogen op te bouwen weg is dan bestaat het niet dat er (veel) privaat vermogen opgebouwd wordt, niks geen bedrijven niks geen aandelen, niks geen beurs de waarde van dit vermogen vervalt immers voor de individu bij zijn dood dus dan gaat het individu er alles aan doen om dit voor zijn dood uit te geven. Ja als je kan schenken tijdens je leven dan zal dat gebeuren maar dat is slechts verplaatsen van het probleem ook, vermogen vervalt in zijn waarde als je dood bent volgens jouw systeem dus dat moet je dan verbruiken. Aangezien dit werkkapitaal is zal er daardoor minder geproduceerd worden en onze welvaart flink afnemen, tenzij de overheid het werkkapitaal in handen neemt maarja, centrale planning en mindere efficiency gaat hand in hand... Daarnaast wilt de bevolking dat helemaal niet. Wat wil je? Je denkt het beter te weten dat het volk als je met zulk beleid aan komt lopen, je maakt er niemand blij mee!
Het boeit mij niet met welke hersenspinsels je verder rondloopt als je praat over verplichtingen etc. Het zijn geen feiten en als ze je daadwerkelijk tegen zitten in je leven zou ik een psycholoog opzoeken.
Ik rechtvaardig helemaal nergens dat er ongelijkheid is. Gelijkheid in kansen moet je minimaal nastreven en rechtvaardigheid is een tweede zaak waar wel voor gezorgd moet worden, dat tot het uiterste forceren en de totale economie slopen maak je de minder bedeelden ook niet gelukkig mee.
[neoliberaalmodus]quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:13 schreef michaelmoore het volgende:
nee, als ik spaarzaam leef is dat mijn verdienste,
Ik ben het met Vallon eens.quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:42 schreef Vallon het volgende:
De economie wordt niet gesloopt omdat middelen na iemands dood worden herverdeeld. Dat is een idee-fixe. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand in het licht van 100% erfbelasting, geen stimulans zal hebben om z'n verrmogen verder uit te breiden.
Niets mis mee, hij geeft het uit of laat z'n kansen aan anderen, die zullen verschijnen om dat gat qua verdienend vermogen wel binnen te krijgen.
juist , dus het is beter als ik mijn fiets laat staan en een 40 jaar oude antieke hobbyauto koop voor veel te veel geld, zodat ik 3 keer zoveel uitgeef aan allerlei zakenquote:Op woensdag 6 juli 2016 14:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
[neoliberaalmodus]
Nee, dat is helemaal geen verdienste. Geld moet rollen, work hard and spend hard. Jouw schaarse levensstijl brengt schade toe aan de economie en daarmee uiteindelijk aan jezelf. Je bent aan de economie en aan jezelf verplicht om geld uit te geven en als je dat niet hebt, leen je het maar.
[/neoliberaalmodus]
Ja. En dat is ook de basis van trickle down economics. Als de rijken maar rijk genoeg zijn zorgen hun uitgaven voor een groeiende economie waar iedereen profijt van heeft.quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
juist , dus het is beter als ik mijn fiets laat staan en een 40 jaar oude antieke hobbyauto koop voor veel te veel geld, zodat ik 3 keer zoveel uitgeef aan allerlei zaken
zodat ik geen spaargeld heb om aan de kinderen te schenken
Rijkdom is een relatief beginsel, dat moet jij weten.quote:Op woensdag 6 juli 2016 12:03 schreef ludovico het volgende:
[..]
.. Dat kun je niet rijmen.... Als de armen zelf rijker worden van ongelijkheid en die ongelijkheid prima rechtvaardig is waarom zou je daar dan over moeten zeuren in hemelsnaam? Ik geloof best dat er iets gedaan moet worden aan extreme beloningen, aan belastingontduiking en aan extreme vermogens. De manier om dat op te lossen is niet zo een 100% erfbelasting, als je alle incentives om vermogen te hebben tot je dood vernietigd dan wordt vermogen opbouwen onaantrekkelijk. Niet investeren dus in een bedrijf maar verspillen aan consumptiegoederen, maar zonder bedrijven produceren we niks dus de economie wordt effectief vernietigd.
Net als het gros van mensen... door voor geld te werken, te sparen en dat te investeren.quote:Met welk geld moeten mensen in hemelsnaam die bedrijven kopen als ze geen vermogen hebben?
Dat is een boude uitspraak, is er veel meer ongelijkheid dan ooit te voren. Ik reken hierbij in aantallen. In NL leven 2.5M mensen op/onder de armoedegrens wat met 1% per jaar groeit.quote:Je hebt het fout dat het woord communisme hier niks mee te maken heeft, centrale planning wordt het leven ingeroepen als de private sector geen vermogen heeft. Dit lijk je niet te bevatten, als de private sector geen vermogen opbouwt dan is het bezit in de handen van de overheid. En ongelijkheid bestaat overigens ook nauwelijks meer dus dat is ook wel een onderdeel van communisme te noemen.
Nee, ik wil die wereld niet overlaten aan het toeval. Investeringen moeten met inspanning worden opgebouwd en zullen na je dood terugvallen aan waar het feitelijk vandaan kwam.quote:Je leeft echt in een andere wereld, investeringen renderen niet op de korte termijn, investeringen kosten een vermogen, je hebt A een vermogen nodig dat je eerst moet opbouwen en B dat moet je dan investeren en daardoor heb je op dat moment dus geen geld meer om te besteden en C dat rendement moet je dan ook nog op wachten... En D oh shit, je bent al dood.
Je bent er echt van overtuigd in de missie dat onze (voor)ouders alles planmatig voor ons hebben gedaan n zichzelf hebben opgeofferd. ?quote:Maar de grote grap is nog dat je daadwerkelijk denkt dat het niet motiverend is voor mensen om vermogen te garen voor de volgende generatie. Het is de motor van de economie en dat is geen understatement, het heeft ons de welvaart gebracht die wij nu hebben, waarom bestaat de infrastructuur die we nu hebben en waarom is alles volgebouwd? Omdat de voorgaande generaties al hun vermogen gedurende hun leven hebben verbruikt? Nee, niet bepaald. Dat gaat van generatie op generatie.
Maar goed,
Erfbelasting is behoorlijk oneerlijk. Het geld waar al belasting over betaald is(hetzelfde geld voor vermogensbelasting). Verder is het een behoorlijke schending van private eigendomsrechten.quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:56 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik ben het met Vallon eens.![]()
100% erfbelasting, daar worden de kussens eens goed mee opgeschud en wordt vermogen herverdeeld. Zodat niet steeds dezelfde dynastieën gedurende eeuwen rijk blijven en andere arm. Dit in het kader van echt gelijke kansen 4all. Zodat rijkdom geen traditioneel "geboorterecht" meer is.
Ik vraag me af hoe ik dat duidelijk kan maken aan je want je lijkt niet echt ontvankelijk voor de argumenten die ik je geef.quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:42 schreef Vallon het volgende:
Waar je het vandaan haalt dat het vergaren van vermogens door bezitters, ons welvaart heeft gebracht; is op z'n minst een discussie waard.
De nu gemiddeld aanwezige welvaart is door de onderklasse afgedwongen en de bezitsklasse moest wel (wat) afstaan omdat ze anders worden/werden afgemaakt.
Die manier herverdeling heeft ons de welvaart gebracht en ik ben oprecht van mening dat een verdere verdeling, meer mensen kans gaan hebben op die welvaart aanspraak te maken.
De economie wordt niet gesloopt omdat middelen na iemands dood worden herverdeeld. Dat is een idee-fixe. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand in het licht van 100% erfbelasting, geen stimulans zal hebben om z'n verrmogen verder uit te breiden.
Niets mis mee, hij geeft het uit of laat z'n kansen aan anderen, die zullen verschijnen om dat gat qua verdienend vermogen wel binnen te krijgen.
Welk vermogen? Het heeft geen zin om geld achter te laten na je dood want het komt niet daar terecht waar jij wilt dat het terecht komt... Dan maar uitgeven aan de hoeren en aan cocaine op je 80e, liever dat dan dat je de overheid financiert en je geld niet terecht komt waar jij wilt dat het terecht komt.quote:Op woensdag 6 juli 2016 14:56 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik ben het met Vallon eens.![]()
100% erfbelasting, daar worden de kussens eens goed mee opgeschud en wordt vermogen herverdeeld. Zodat niet steeds dezelfde dynastieën gedurende eeuwen rijk blijven en andere arm. Dit in het kader van echt gelijke kansen 4all. Zodat rijkdom geen traditioneel "geboorterecht" meer is.
Daar kan ik het ook prima mee eens zijn, dat is een issue, maar die moet je niet oplossen met 100% erfbelasting.quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Rijkdom is een relatief beginsel, dat moet jij weten.
Wanneer mijn spaargeld van ¤1000 en dat van een rijkaard van ¤1000.000 ; met 10% aangroeit..... ben ik ¤100 rijker maar die rijkaard heeft er eventjes seriuuze waarde van ¤100.000 bij gekregen.
Ik ben dan t.o.v. die rijkaard armer geworden. De rijkaard had ¤999.0000 meer te besteden dan ik en na de winst van 10% heeft die met ¤1.098.900 substantieel meer dan mij...... en kan t.o.v. van vroeger dus 98.900 meer uitgeven dan ik.
Wanneer die getallen niet significant zijn, mag je er nullen aan toevoegen en je afvragen waarom een miljardair met dezelfde vermogensinspanning, kennelijk het economische recht heeft 1000x meer te vergaren.
Waarom zou dat gebeuren als de totale rendementen van je investering toch niet aan jezelf toekomen en je veel beter op je 50e kan stoppen met werken om je vermogen op te maken dan dat je doorwerkt zodat je kinderen het beter hebben. Ik zeg niet dat de klein kinderen niks hoeven te doen, ik stel alleen dat zij het waarschijnlijk wel beter gaan hebben. Voor mij part investeren ze het in mooie technologieën of in het uitroeien van ziektes of gebruiken ze de toegenomen efficiency om de oceanen schoon te maken. De vervuiling tegen te gaan.quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Nee, ik wil die wereld niet overlaten aan het toeval. Investeringen moeten met inspanning worden opgebouwd en zullen na je dood terugvallen aan waar het feitelijk vandaan kwam.
Iemand die zegt dat hij keihard werkt zodat z'n (achter/klein)kinderen vervolgens niets hoeven te doen, is imho niet bij z'n volle verstand.
Niks planmatig, de menselijke biologie wilt gewoon het nageslacht goede kansen geven en best een deel van de eigen consumptie opofferen voor de kinderen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Je bent er echt van overtuigd in de missie dat onze (voor)ouders alles planmatig voor ons hebben gedaan n zichzelf hebben opgeofferd. ?
Ik nuanceer die ideële bijdrage als rechtvaardiging voor onze gedragingen, laat staan het vermeende plan.
Dat er wordt ondernomen is omdat het kan, mensen willen toevoegen, je daarmee kansen krijgt en het simpelweg (nu) nooodzakelijk is voor je momentele voortbestaan.
De A2 wordt niet verbeterd zodat die over 100 jaar kan worden gebruikt, die A2 wordt nu verbreed omdat we anders over 5 of 10 jaar geen kant op zullen kunnen. Ons denkraam reikt praktisch gesproken niet verder dan zeg het belang van één generaite (ca. 25 jaar).
Hij/zij heeft gewerkt om het zijn kinderen beter te maken in plaats van het geld zelf te verbrassen. Wat hij/zij met zijn geld wilt is misschien al voor zijn dood bepaalt?quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Afijn, het concept erfbelasting zal mensen in de touwen doen klimmen omdat het gezien wordt als diefstal. Ik begrijp de conceptuele uitgangspunten maar snap niet dat dit als zodanig wordt ervaren.
Iemand is dood, heeft een goed leven gehad, heeft een grote bijdrage geleverd, heeft eventueel nazaten op de wereld gezet..... wat wil die persoon nu nog meer ? Na z'n dood blijven bepalen wat er moet gebeuren met z'n geld ? Zich zo een plaats in de geschiedenis opeisen ? Een dynastie bouwen ?
Leuke gedachte, maar waarom zou iemand zich suf werken voor het grote geheel? Waarom zou iemand zijn vermogen niet gewoon lekker uitgeven aan hoeren en drugs? Ik weet het wel hoor, als ik een miljoen zou hebben en ik zou het zelf mogen uitgeven en ik heb de keuze: Geef het aan de belasting of: geef het uit aan leipe feesten dan kies ik het laatste. Gelukkig zijn er veel families die denken: Ik geef 80% van dat miljoen aan mijn kinders zodat zij het goed hebben.quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Dat iemand veel geld kan verdienen is imho ook de verdienste van de samenleving als totaal die hem/haar dat mogelijk heeft gemaakt (opleiding, vaardigheid, talent, gelegenheid etc.).
Het is daarom imho redelijk dat vermogen na iemands dood, terugvalt aan diezelfde samenleving.
Ik ben een gedeeltelijk voorstander van het basisinkomen he.quote:Op woensdag 6 juli 2016 15:37 schreef Vallon het volgende:
Idem qua basisinkomen. Het zit in onze herspenpan getimmerd dat gij zult werken voor uw voortbestaan. Met alle technologie, is dat voor het eerst in de historie voor (steeds grotere) groepen mensen niet meer nodig, laat staan dat zij werk zullen hebben.
Een basisinkomen tilt het plan van de mensen als soort, een stapje hoger. De economie zal zich, zoals altijd, daarop aanpassen. Menen dat we de economie dan slopen is doemdenken om de (imho onafwendbare) verandering tegen te houden. We voeren het BI stapsgewijs in of het zal na veel ongelijke strijd tzt worden aangeboden. Zo va: "Blijf jij maar thuis, anders heb ik geen werk".
Tegenstanders van BI zijn al (langzaam?) van mening dat we al in een deplorabele uitkeringsstaat wonen, het stapje om die uitkering dan onvoorwaardelijk te maken, is maar heel klein.
Ik ben bekend met Marx en het was m.i. een groot denker met het hart op de goede plek.quote:Op woensdag 6 juli 2016 16:19 schreef Voice_of_Liberty het volgende:
[..]
Erfbelasting is behoorlijk oneerlijk. Het geld waar al belasting over betaald is(hetzelfde geld voor vermogensbelasting). Verder is het een behoorlijke schending van private eigendomsrechten.
(Marx was overigens een groot voorstander van een hoge erfbelasting, zie de 10 planken van communisme)
Ook prima. Goed voor de economie. Zolang het niet naar de Kaaimaneilanden of naar Panama verdwijnt is dat goed voor de economie. En zoals je weet wordt iedereen daar wijzer van. Niet in gelijke mate maar toch. Verder zijn er aardig wat discussies geweest hier over juist dit en daar heb ik hopelijk consequent hetzelfde standpunt verdedigd.quote:Op woensdag 6 juli 2016 16:35 schreef ludovico het volgende:
Dan maar uitgeven aan de hoeren en aan cocaine op je 80e
Jij denkt dat dat goed voor de economie is....quote:Op woensdag 6 juli 2016 19:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ook prima. Goed voor de economie. Zolang het niet naar de Kaaimaneilanden of naar Panama verdwijnt is dat goed voor de economie. En zoals je weet wordt iedereen daar wijzer van. Niet in gelijke mate maar toch. Verder zijn er aardig wat discussies geweest hier over juist dit en daar heb ik hopelijk consequent hetzelfde standpunt verdedigd.![]()
Wat een onzin zeg, het rendement op vermogens wordt met minder dan 30% op jaarbasis belast, zelfs als je miljarden bezit. Dan daalt de belastingdruk zelfs omdat de rendementen hoger worden.quote:Op woensdag 6 juli 2016 16:19 schreef Voice_of_Liberty het volgende:
[..]
Erfbelasting is behoorlijk oneerlijk. Het geld waar al belasting over betaald is(hetzelfde geld voor vermogensbelasting).
Dat is ook weer behoorlijk zwart/wit. Lees voor deze 2 zaken dan 2 andere willekeurige zaken die wel goed voor de economie zijn. You catch my drift.quote:
Ik probeer ze (echt) te wegen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 16:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe ik dat duidelijk kan maken aan je want je lijkt niet echt ontvankelijk voor de argumenten die ik je geef.
Het (laten) consumeren van vermogen is juist goed voor de economie. Ik kan mij niet voorstellen dat er economen zijn die oppotten van bezit de beste methode vinden om de economie te laten floreren. Dat de economie vastzit komt omdat mensen op hun geld gaan zitten, slecht voor iedereen, ook voor de toekomst. Wat is er nu mooier dat je waarde onmiddellijk weet om te zetten in consumptie (wat elders overigens weer waarde schept).quote:Er wordt minder geïnvesteerd omdat de toekomstige rendementen niet ten gunste vallen voor het individu dat wilt investeren als je de erfbelasting 100% maakt. De waarde van vermogen voor een individu vervalt daarmee bij zijn dood, wat eerst nog niet zo was. Een persoon zal dus zijn vermogen consumeren in plaats van investeren. De incentive om iets op te bouwen voor de latere generatie ligt sterk verankerd in de mens. Als dat niet meer mogelijk is dan vernietig je dus een grote incentive om de volgende generaties iets achter te laten....
Het is ongeacht wat je er verder van vindt, wel de meest eerlijke methode.quote:Over dat er meer herverdeelt zou moeten worden kan ik het best met je eens worden maar 100% erfbelasting is echt een destructief idee.
Een van de mensen die beter nooit geboren had moeten zijn.quote:Op woensdag 6 juli 2016 19:02 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik ben bekend met Marx en het was m.i. een groot denker met het hart op de goede plek.
Ik kan je verzekeren dat iemand met miljarden (zelfs vanaf 5 tot 10 miljoen) - in verhouding - nauwelijks VRH betaald en zeer waarschijnlijk een flink aantal personen aan het werk heeft, dat geld (voor hem) te laten renderen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 19:22 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat een onzin zeg, het rendement op vermogens wordt met minder dan 30% op jaarbasis belast, zelfs als je miljarden bezit. Dan daalt de belastingdruk zelfs omdat de rendementen hoger worden.
Vermogensbelasting is prima eerlijk, niet minder eerlijk dan belasting op inkomsten, "er is al belasting over betaalt" nee, een deel van de belasting is al opgehoest door je inkomsten belasting, het overige bedrag is nog onbelast en gaat van je vermogen af.
Recht lullen wat krom is zijn ze weer goed in hoor.
Wat het denkgedeelte betreft mag jij zijn schoenen nog niet eens poetsen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:14 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Een van de mensen die beter nooit geboren had moeten zijn.
Volgens mij deed zijn maat het denkwerk.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:16 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Wat het denkgedeelte betreft mag jij zijn schoenen nog niet eens poetsen.
Van zijn maat dan.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:18 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Volgens mij deed zijn maat het denkwerk.
Dat geldt ook voor Stalin, Hitler, Mao of Pol Pot.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:16 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Wat het denkgedeelte betreft mag jij zijn schoenen nog niet eens poetsen.
Ik poets mijn eigen schoenen niet eens.quote:
Dat is een wel heel gedurfde die vraagt om een verklaar u nader.......en bij voorkeur samengevat in een hoofdreden.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:14 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Een van de mensen die beter nooit geboren had moeten zijn.
Nee, het is gewoon simpel en klaar als een klontje dat zaken die rendement opleveren over de langere periode onderbedeeld gaan worden aan consumeren op de korte termijn.quote:Op woensdag 6 juli 2016 19:27 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is ook weer behoorlijk zwart/wit. Lees voor deze 2 zaken dan 2 andere willekeurige zaken die wel goed voor de economie zijn. You catch my drift.
Even een vraag om je beter te begrijpen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:53 schreef ludovico het volgende:
[..]
Nee, het is gewoon simpel en klaar als een klontje dat zaken die rendement opleveren over de langere periode onderbedeeld gaan worden aan consumeren op de korte termijn.
Dat doet je maat. En zo is de cirkel weer rond.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:20 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Ik poets mijn eigen schoenen niet eens.
Sorry, ik kijk uit principe nooit naar filmpjes. Dat kost teveel tijd en er worden teveel onderwerpen en standpunten behandeld. Verder vind ik Milton Friedman het prototype van een slecht mens.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:53 schreef ludovico het volgende:
[..]
Nee, het is gewoon simpel en klaar als een klontje dat zaken die rendement opleveren over de langere periode onderbedeeld gaan worden aan consumeren op de korte termijn.
Mensen stoppen met vermogen accumuleren omdat ze geen vermogen kunnen doorschenken aan de kinderen. Een incentive om te werken en een incentive om te investeren wordt vernietigd. De enige mogelijkheid vanuit eigen belang wat je nog kunt doen met je vermogen is opmaken aan consumeren, eerder stoppen met werken,allerlei zaken met kortdurend rendement, of zaken die de productie echt niet doen vergroten in een land. Je boet daarmee in op een stukje welvaart. Eigenlijk een gek iets want mensen willen graag werken voor hun kinderen. Liever wel dan niet.. Maak het even onmogelijk zeg.quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:55 schreef Vallon het volgende:
[..]
Even een vraag om je beter te begrijpen.
Wat versta jij onder een langere periode en korte termijn ?
Kijk nou maar gewoon. Het is 1 onderwerp en dat is 100% erfbelasting. Lijkt me redelijk van toepassing op waar we het nu over hebben...quote:Op woensdag 6 juli 2016 20:59 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Sorry, ik kijk uit principe nooit naar filmpjes. Dat kost teveel tijd en er worden teveel onderwerpen en standpunten behandeld. Verder vind ik Milton Friedman het prototype van een slecht mens.
Hij heeft behoorlijk domme mensen zoals Reagan en Thatcher een enorme steun in de rug en een boost gegeven. Daar hebben wij mede de huidige economische ellende, het gigantische verschil in levensstandaard en het huidige verwerpelijke Angelsaksisch gedachtegoed aan te danken. Dus nee bedankt.quote:
Ik vind het heel simpel, haal een incentive weg om te werken van mensen die ze van nature hebben die ervoor zorgt dat er meer geproduceerd wordt en iedereen in een hogere staat van welvaart leeft en je zal met minder welvaart eindigen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 19:12 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ook prima. Goed voor de economie. Zolang het niet naar de Kaaimaneilanden of naar Panama verdwijnt is dat goed voor de economie. En zoals je weet wordt iedereen daar wijzer van. Niet in gelijke mate maar toch. Verder zijn er aardig wat discussies geweest hier over juist dit en daar heb ik hopelijk consequent hetzelfde standpunt verdedigd.![]()
Verder "proef" ik uit jouw betogen een bepaald belang in deze.... Maar ik zou me kunnen vergissen en verdedig je oprecht een bepaald principe zonder eigenbelang. Ik "proef" het door termen zoals "verbrassen": dat wil meestal een tweedeling suggereren tussen "prudente spaarzamen" en "spilzieke bankhangers" die de ganse dag halve liters Schultenbräu zitten te klappen in de voortuin. Ik vind dat soort voorstellingen een vals dilemma cq zwart wit denken omdat het alle tinten grijs uitsluit.
Het idee van een basisinkomen komt zo een beetje van Milton Friedman af hè. Die man verdient in dit topic zelfs een beetje eerquote:Op woensdag 6 juli 2016 21:06 schreef Bart2002 het volgende:
eeft behoorlijk domme mensen zoals Reagan en Thatcher een enorme steun in de rug en een boost gegeven. Daar hebben wij mede de huidige economische ellende, het gigantische verschil in levensstandaard en het huidige verwerpelijke Angelsaksisch gedachtegoed aan te danken. Dus nee bedankt.
Helaas word er erg hypocriet omgegaan met dit argument. Want het schijnt niet te gelden voor mensen met een uitkering en gewone arbeiders die slachtoffer moeten zijn van loonmatiging, ook in het belang van de economie.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:07 schreef ludovico het volgende:
Ik vind het heel simpel, haal een incentive weg om te werken van mensen die ze van nature hebben die ervoor zorgt dat er meer geproduceerd wordt en iedereen in een hogere staat van welvaart leeft en je zal met minder welvaart eindigen.
Dus maar 100% erfbelasting invoeren? Lijkt me een erg blinde aanpak.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik vind het heel simpel, haal een incentive weg om te werken van mensen die ze van nature hebben die ervoor zorgt dat er meer geproduceerd wordt en iedereen in een hogere staat van welvaart leeft en je zal met minder welvaart eindigen.
Daarnaast komt de optie echt in leven om al je geld maar precies uit te geven voor je dood die super aantrekkelijk wordt. Dus een beetje uitgeven aan luxieuse gekke dingetjes en minder investeren en je geld laten zitten in productie waar het rendement op de investering pas later uitrolt. (na je dood zelfs)
Dat is juist een opsomming waarom je dat nooit zou moeten willen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:16 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dus maar 100% erfbelasting invoeren? Lijkt me een erg blinde aanpak.
Ik geloof zelf niet in de theorie dat er (veel) meer mensen worden aangenomen met lagere loonkosten. Waar ik wel in geloof is dat als wij efficiënt produceren dat onze goederen meer worden afgenomen. Dus bij lagere productiekosten (wat kan middels lagere lonen) wordt er meer geëxporteerd en minder geïmporteerd.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:14 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Helaas word er erg hypocriet omgegaan met dit argument. Want het schijnt niet te gelden voor mensen met een uitkering en gewone arbeiders die slachtoffer moeten zijn van loonmatiging, ook in het belang van de economie.
Dat had ik er niet uitgehaald eerlijk gezegd. Je hebt het over een incentive om te werken. Die haal je natuurlijk net zo goed weg door erfenissen. Niet voor niets één van de zaken die Piketty aanhaalt als belangrijke oorzaak voor ongelijkheid, ook met het oog op zaken als afnemende gezinsomvang en dergelijke.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:19 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dat is juist een opsomming waarom je dat nooit zou moeten willen.
Je negeert binnenlandse consumptie totaal. En of normale mensen met een normaal inkomen een normaal leven kunnen leiden interesseert je al helemaal niet.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:21 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik geloof zelf niet in de theorie dat er (veel) meer mensen worden aangenomen met lagere loonkosten. Waar ik wel in geloof is dat als wij efficiënt produceren dat onze goederen meer worden afgenomen. Dus bij lagere productiekosten (wat kan middels lagere lonen) wordt er meer geëxporteerd en minder geïmporteerd.
Nederland kent een groot handelsoverschot dus het zou opzicht best moeten kunnen.
Wat is daar eigenlijk mis mee? Behalve dat enkel belanghebbenden de "pijn" voelen?quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:16 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dus maar 100% erfbelasting invoeren? Lijkt me een erg blinde aanpak.
Goede post. Cunning.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:22 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat had ik er niet uitgehaald eerlijk gezegd. Je hebt het over een incentive om te werken. Die haal je natuurlijk net zo goed weg door erfenissen. Niet voor niets één van de zaken die Piketty aanhaalt als belangrijke oorzaak voor ongelijkheid, ook met het oog op zaken als afnemende gezinsomvang en dergelijke.
Het vernietigen van een incentive om te werken. Als je vermogen niet doorgeschoven kan worden en je het zelf maar moet opmaken.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:22 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat had ik er niet uitgehaald eerlijk gezegd. Je hebt het over een incentive om te werken. Die haal je natuurlijk net zo goed weg door erfenissen. Niet voor niets één van de zaken die Piketty aanhaalt als belangrijke oorzaak voor ongelijkheid, ook met het oog op zaken als afnemende gezinsomvang en dergelijke.
Hij bedoelt denk ik dat de erfgenamen deze "incentive" dan niet hebben. Wat klopt natuurlijk.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het vernietigen van een incentive om te werken. Als je vermogen niet doorgeschoven kan worden en je het zelf maar moet opmaken.
Wat mij wel of niet interesseert weet ik echt beter dan jij.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:23 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Je negeert binnenlandse consumptie totaal. En of normale mensen met een normaal inkomen een normaal leven kunnen leiden interesseert je al helemaal niet.
Dan werken mensen tot ze genoeg hebben. Dan kunnen andere mensen ook eens iets verdienen en moeten de kinderen ook gewoon werken voor hun geld. Ik zie alleen maar voordelen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het vernietigen van een incentive om te werken. Als je vermogen niet doorgeschoven kan worden en je het zelf maar moet opmaken.
Ik snap wat je probeert te zeggen, maar dat was het punt niet. Het punt is dat juist ook riante erfenissen bij de erfgenamen de incentive om te werken weg kan nemen.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het vernietigen van een incentive om te werken. Als je vermogen niet doorgeschoven kan worden en je het zelf maar moet opmaken.
Dat zou kunnen, ik snap het idee, alleen een 100% belasting lijkt mij desalnietemin vanwege gebrekkige investeringen in kapitaal een slecht idee. Je kunt met een progressieve vermogensbelasting veel meer voor elkaar krijgen zonder die negatieve effecten van 100% erfbelasting.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:25 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Hij bedoelt denk ik dat de erfgenamen deze "incentive" dan niet hebben. Wat klopt natuurlijk.
Dank u voor deze bevestiging.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat mij wel of niet interesseert weet ik echt beter dan jij.
Ja en we werken nu gemiddeld 30 uur per week en kunnen onze ouderen nauwelijks goed verzorgen omdat de werkdruk daar fucking hoog ligt en er weinig geld is voor meer personeel.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:26 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dan werken mensen tot ze genoeg hebben. Dan kunnen andere mensen ook eens iets verdienen en moeten de kinderen ook gewoon werken voor hun geld. Ik zie alleen maar voordelen.
Erfrecht ligt vaak wat genuanceerder dan lekker profiteren. Als een getrouwd stel bijvoorbeeld een koophuis heeft, is de helft van beide partners. Komt één van de twee te overlijden, dan zal de ander dus opeens de helft van zijn of haar huis moeten afstaan aan de overheid.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:23 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Wat is daar eigenlijk mis mee? Behalve dat enkel belanghebbenden de "pijn" voelen?
De belanghebbenden zijn in deze degenen die er beter van worden. Wat altijd weer dezelfden zijn en de rest uitsluit van dit "gratis geld". Gewoon herverdelen ten bate van iedereen is toch beter voor iedereen?
Ik vind je een beetje hinderlijk zo, natuurlijk vind ik het belangrijk dat mensen een fatsoenlijk inkomen hebben zodat ze in alle degelijkheid kunnen leven.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:28 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dank u voor deze bevestiging.
Vader en zoon met een boerderij.... Opnieuw beginnen met vermogen opbouwen? Of ben je dan gewoon werknemer van de overheid die de boerderij in bezit heeft? Het idee is veel te gek zo een 100% erfbelasting.... Er is een reden waarom ik al een aantal keer gezegd heb dat centrale planning om de hoek komt kijken bij zulke vermogensverschuivingen richting de overheid.quote:Op woensdag 6 juli 2016 21:29 schreef Monolith het volgende:
[..]
Erfrecht ligt vaak wat genuanceerder dan lekker profiteren. Als een getrouwd stel bijvoorbeeld een koophuis heeft, is de helft van beide partners. Komt één van de twee te overlijden, dan zal de ander dus opeens de helft van zijn of haar huis moeten afstaan aan de overheid.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |