Het is vrij makkelijk om jezelf verdomde goed te vinden in het werk van dierverzorger en gedragsspecialist.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 17:36 schreef erodome het volgende:
[..]
Ik ben een "dierverzorger" en gedragsspecialist, wat mbo niveau is.
En al zeg ik het zelf, ik ben verdomde goed in wat ik doe. Daar is niets minderwaardigs aan omdat het opleidingsniveau daarvoor mbo is. Op dit moment help ik mensen met hun paarden bv. Vaak hoog opgeleide mensen die er simpelweg niet meer uitkomen en die bij mij komen als laatste redmiddel. Kunnen ze nog zo slim zijn, dat lukt ze blijkbaar gewoon niet zelf, hebben ze toch echt mij (en vele andere die nog beter zijn) voor nodig. Zelfde gedaan met honden bv, heb vaker dan me lief is gestaan tussen een oplossing en de dood van dat dier. Waar mijn grootste probleem het aanpassen van de eigenaar was en niet het aanpassen van het dier.
Ben trots op wat ik kan en wat ik geleerd heb. Naast dat ik een hoop kennis op heb moeten doen ervoor (mbo niveau) heb ik er feeling voor. De kennis die ik heb opgedaan is vrijwel geheel op eigen kracht, door zelfstudie, observatie en leren van mensen met bergen aan ervaring.
Soms grap ik er wel over, beetje zelfspot moet kunnen, dat ik een gediplomeerd poepschepper ben (dierverzorging bestaat nu eenmaal voor een deel uit de zooi opruimen achter hun kont aan, vrij letterlijk). Maar de waarheid is dat ik meer ben dan dat alleen. En dat je een zeker "talent" (tussen haakjes omdat talent in mijn ogen een combi is van feeling/kennis en heel hard werken) moet hebben ervoor.
Aan het eind van de dag heb ik jaren aan studie erop zitten en geld dat hoog of laag opgeleid daarin geen bal uitmaakt, dat ook jij al die uren aan studie en praktijk zou moeten hebben om te kunnen wat ik nu kan.
Linkquote:De meerderheid van de automobilisten vindt zichzelf een meer dan gemiddeld goede chauffeur, en 94 procent van de Amerikaanse docenten vindt van zichzelf dat zij bovengemiddeld goed lesgeven", luidt het commentaar van twee collega-wetenschappers in Nature.
Mijn paps (moge hij ruste in vrede), lagere school niet afgemaakt omdat hij moest gaan werken.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 17:41 schreef D.D.W. het volgende:
[..]
Ken best wat lui die LTS zwakstroom gedaan hebben (waaronder mijn pa). Doch heeft hij en vrienden/collega's van hem het op eigen kracht altijd financieel goed gehad, altijd in een mooi huis met een flinke tuin gewoond.
Of je het goed of slecht in het leven krijgt heeft meer te maken met doorzettingsvermogen/karakter. Tegenwoordig is het de norm om naar de uni te gaan, keihard te leren en te werken om te eindigen in een fucking huurhuisje, of een financiele/sociale positie waarbij de zwaard van Damocles boven je hangt als je er paar maanden uit ligt.
quote:Op vrijdag 17 juni 2016 18:00 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Het is vrij makkelijk om jezelf verdomde goed te vinden in het werk van dierverzorger en gedragsspecialist.
Je ziet zulke overschatting vaker bij beroepen/dingen die niet direct meetbaar zijn.
[..]
Link
Gemiddeld genomen overschatten mensen zichzelf, dat is wetenschappelijk aangetoond en heet het Dunning-Kruger-effect.
Hiermee wil ik niet direct zeggen dat jij niet goed in je werk bent, maar wel dat ik zo vanaf dit forum niet kan beoordelen of het echt zo is.
Het is wel zaak om dat die VMBO-ers even uit te leggen anders denken ze dat er iemand zijn kwakje over het diploma heeft gelegd.quote:Cum laude is Latijn voor 'met lof'.
Dat is ook zo, in die zin dat de stof onder je niveau was. Ik pleit voor herstel van de zessencultuur: Voldoende is ook daadwerkelijk voldoende, omdat het niveau zo hoog is dat een voldoende ook wat voorstelt.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 15:26 schreef Chewie het volgende:
[..]
Gezien die redenatie kun je ook stellen dat als je cum laude afstudeert op de universiteit je eigenlijk ook onder je niveau gepresteerd hebt.
een goeie beurt is nooit verkeerd.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 15:27 schreef Rekkie het volgende:
[..]
Het gebeurt blijkbaar nog steeds......
Dat is dus een probleem in het onderwijssysteem, zonder dat het de schuld van scholen is. Die kunnen zich alleen bewegen binnen het systeem.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 18:34 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het is wel zaak om dat die VMBO-ers even uit te leggen anders denken ze dat er iemand zijn kwakje over het diploma heeft gelegd.
[..]
Dat is ook zo, in die zin dat de stof onder je niveau was. Ik pleit voor herstel van de zessencultuur: Voldoende is ook daadwerkelijk voldoende, omdat het niveau zo hoog is dat een voldoende ook wat voorstelt.
Op het VWO is het nog niet zo erg, maar in wezen houdt een 9 in dat je uitblinkt in middelmaat. Dat is een teken dat je meer aankunt en dus naar een hoger niveau moet. Op de universiteit is het wel een probleem, want er is geen niveau hoger. Hoge cijfers vertellen dan weliswaar wat over de student, maar vooral dat die niet het onderwijs heeft gekregen wat zo'n talent verdient. Maar voor de universiteit als werving- en selectiebureau voor de eerste werkgever is het natuurlijk wel handig, en dat is de rol die de universiteit de laatste jaren heeft toebedeeld gekregen.
Met dieren werken als verzorger en gedragsspecialist, het is nogal vaag. Bij een ICT'er of iemand die techisch bezig is, is het in te zien en te controleren hoe goed iemand zijn werk doet. Als verzorger en gedragsspecialist bij dieren blijft het een inschatting en gevoelswerk. Vervolgens is het dus makkelijk om van jezelf te zeggen dat je verdomde goed bent in je werk.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 18:25 schreef erodome het volgende:
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Natuurlijk kan je dat niet inschatten zo vanaf het internet. Ik heb het dan ook over irl (wat jij zo niet kan beoordeoordelen, dat snap ik echt wel)
Wil je echt weten wat ik waard ben op dat gebied, breng dan gewoon je hond of paard bij me.
Maar je laat goed zien wat ik bedoel, trots zijn op wat je doet mag je alleen als je hbo of hoger kan zeggen op het internet. Dan wordt je wel gelijk gelooft.
Ik geloof in mezelf op dit gebied omdat ik al vele jaren erg goede resultaten boek. Niet omdat ik mezelf ophemel omdat ik een papiertje heb.
Voor mij gaat het vaak niet om kijk eens wat ik geleerd heb, maar om die hond leeft nog en is geen gevaar meer, of dat paard loopt nu lekker met of onder de man ipv dat hij/zij gevaarlijk is. Daar meet ik mezelf aan. Wat jij van me denkt zal me een worst wezen, de enige die mij echt beoordelen, die mij de maat nemen zijn de dieren die ik probeer te helpen en de mensen die ik help.
Het is trouwens vooral "liefdeswerk" wat ik doe, ik word of meer dan karig betaald ervoor of doe het gratis (meestal). Mijn doel is niet om rijk te worden hiervan, mijn doel is zorgen dat die dieren blijven leven en zowel mensen als dat dier een prettiger leven hebben.
Sorry, ook bij mij is dat prima te controleren.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 19:00 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Met dieren werken als verzorger en gedragsspecialist, het is nogal vaag. Bij een ICT'er of iemand die techisch bezig is, is het in te zien en te controleren hoe goed iemand zijn werk doet. Bij dieren als verzorger en gedragsspecialist blijft het een inschatting en gevoelswerk. Vervolgens is het dus makkelijk om van jezelf te zeggen dat je verdomde goed bent in je werk.
Voor de rest vind ik helemaal niet dat je alleen trots kan zijn als je een hbo-diploma of hoger hebt. Ik heb een neefje dat slecht kon leren op school en dyslectisch is, maar wel technisch is en goed met zijn handen kan werken. Hij werkt nu voor een bedrijf en wordt o.a. ingeschakeld om grote bruggen te controleren en repareren.
Je ziet ook dat mensen die uiterst succesvol in het leven zijn, ondernemers, vaak helemaal niet goed op school waren. Op school moet je toch vaak doen wat de docenten willen, je mag niet uit het gelid lopen. Terwijl dat ook weer een eigenschap is die naast nadelen, ook voordelen heeft.
Ik kan ook goed met dieren omgaan. Dieren kunnen het vaak goed met mij vinden, en ik kan tal van tips geven. Daar ben ik verdomde goed in.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 19:04 schreef erodome het volgende:
[..]
Sorry, ook bij mij is dat prima te controleren.
Hond komt bij mij met een serieus agressieprobleem, gaat weg als hond die geen gevaar meer is.
Alleen gaat dat voor een fiks deel over de eigenaren leren omgaan met, die hond zelf is meestal vrij simpel op te lossen. Zelfde met die paarden, mijn werkelijke waarde ligt in het overbrengen op het mens. Dat is niet zo simpel, mensen zijn rare dingen soms. Maar mijn waarde blijkt uit mijn resultaten. Het lukt me vaker wel dan niet om die eigenaren op het goede pad te krijgen zonder ze op stang te jagen.
Verder heb ik kennis van medische problemen en hun oplossingen, wat gewoon prima te meten is en ga zo maar door.
Maak er je beroep van dan, wijsneus.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 19:07 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Ik kan ook goed met dieren omgaan. Dieren kunnen het vaak goed met mij vinden, en ik kan tal van tips geven. Daar ben ik verdomde goed in.
Op zich hebben kinderen vaak een grotere differentiatie in hun specifieke talenten dan het onderwijsaanbod, maar dat is een ander probleem. Ik vraag me zelfs af of je dat wel als een probleem moet zien. Zoals ik al aangaf ben ik een voorstander van de zessencultuur, je haalt het minimum dat vrij hoog is gesteld, en klaar. Er hard aan moeten trekken is leerzaam, en verveling is leerzaam, op die leeftijd althans. Niets belemmert een leerling om in zijn eigen tijd uitdagingen op te zoeken.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 18:59 schreef erodome het volgende:
[..]
Dat is dus een probleem in het onderwijssysteem, zonder dat het de schuld van scholen is. Die kunnen zich alleen bewegen binnen het systeem.
Op biologie/scheikunde/natuurkunde e.d. kon ik misschien wel meer aan, trok het havo niveau prima iig. Maar op het gebied van duits, frans e.d. trok ik het havo niveau gewoon simpelweg niet.
Ik kon dus niet naar een hoger niveau, moest afzakken naar mavo. Ging door naar het mbo en daarna werken.
Er was toendertijd amper tot geen ruimte om "meer" te doen op de gebieden die je wel op een hoger niveau trok en om eerlijk te zijn heb ik maar bar weinig verschil gezien tegenwoordig.
Zo heeft mijn zoon een talent met cijfers/wiskunde, maar heeft hij ijn zwarte gat op het gebied van talen geerfd. Hij red de havo netaan op taalgebied (hakken amper over de sloot), ruim op de andere gebieden. Maar er is geen rekening houden met dat soort zaken, hij zal en moet die talen beheersen om door te mogen gaan. Moet volhouden tot hij ze aankomend jaar mag laten vallen.
Zo is er ook verdomd weinig extra voor de zaken waarin hij wel een talent heeft. Ik weet dat er veel over gepraat wordt. Extra leerstof en stimulatie, maar ik zie het maar bar weinig in de praktijk.
Of je gaat echt giganttisch boven niveau en dan wordt er extra lesstof aangeboden, of je hebt alleen bepaalde zaken die iets hoger zijn dan het verdere niveau en je krijgt gewoon niets.
Dan leert hij waarschijnlijk niet goed. De blootstelling aan Engels is veel groter, dus waarschijnlijk pikt hij dankzij een talent wel veel daarvan op. Maar slaagt hij er niet in dat talent aan te wenden als het niet op hem afkomt maar hij gebogen over de boeken het zich systematisch eigen moet maken. Daar is waarschijnlijk nog wel aardig wat te halen in de methode van studeren.quote:Nu kan hij alleen over op cambridge engels (gek genoeg is dat een uitzondering in zijn talen gat ipv talent), verder is er echt niets op de vakken waarin hij het net boven gemiddeld doet (dus niet er ruim bovenuit stijgt)
Die kerel zat inderdaad onder zijn niveau, vandaar ook dat hij nu verder gaat naar de havo. Ik neem aan dat hij dat ook wel graag eerder had willen doen maar die mogelijkheid bestaat nou eenmaal niet in het Nederlandse onderwijs.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 15:46 schreef Eiwitshake het volgende:
Belachelijk.
Die kerel zat gewoon onder zijn niveau!
Cum laude kunnen we beter reserveren voor het gymnasium en het hoger onderwijs.
Dit is weer zo'n eerlijkheids streven in deze verwijfde maatschappij. ''vmbo'ers en havisten moeten ook cum laude kunnen slagen, anders is het niet eerlijk!''
Fijn voor je, geloof je gelijk. Maar toch heb je heel wat jaren en studie nodig voordat je op mijn (mbo) niveau zit op dat gebied. En dat zeg ik zonder enige kapsones, heb er vertrouwen in dat jij dat wat ik kan ook zou kunnen als je die studie en ervaring hebt.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 19:07 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Ik kan ook goed met dieren omgaan. Dieren kunnen het vaak goed met mij vinden, en ik kan tal van tips geven. Daar ben ik verdomde goed in.
Jaja, Cesar Millan van me. Zullen we weer ontopic?quote:Op vrijdag 17 juni 2016 21:10 schreef erodome het volgende:
[..]
Fijn voor je, geloof je gelijk. Maar toch heb je heel wat jaren en studie nodig voordat je op mijn (mbo) niveau zit op dat gebied. En dat zeg ik zonder enige kapsones, heb er vertrouwen in dat jij dat wat ik kan ook zou kunnen als je die studie en ervaring hebt.
Dat jij niet bekend bent met dit kennisveld is echt iets geheel anders dan dat het niet te meten is.
Klopt wel een beetje eigenlijk. Dat "blokken" voor die ellelange rij van woordjes die hij nu nogsteeds moet leren is iets wat erg lastig is voor hem. Andere vakken "leven" meer en daar heeft hij veel minder moeite mee. Engels krijgt hij veel van binnen via andere wegen waardoor dat voor hem "leeft".quote:Op vrijdag 17 juni 2016 20:11 schreef Weltschmerz het volgende:
Dan leert hij waarschijnlijk niet goed. De blootstelling aan Engels is veel groter, dus waarschijnlijk pikt hij dankzij een talent wel veel daarvan op. Maar slaagt hij er niet in dat talent aan te wenden als het niet op hem afkomt maar hij gebogen over de boeken het zich systematisch eigen moet maken. Daar is waarschijnlijk nog wel aardig wat te halen in de methode van studeren.
Engels was ook mijn beste vak omdat ik lui was, beetje tv kijken en muziek luisteren en je niveau gaat vanzelf omhoog.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 21:14 schreef erodome het volgende:
[..]
Klopt wel een beetje eigenlijk. Dat "blokken" voor die ellelange rij van woordjes die hij nu nogsteeds moet leren is iets wat erg lastig is voor hem. Andere vakken "leven" meer en daar heeft hij veel minder moeite mee. Engels krijgt hij veel van binnen via andere wegen waardoor dat voor hem "leeft".
Van de andere kant zijn er ook gewoon minimumnormen waarvoor je een diploma krijgt. Dus misschien is het niet zozeer een kwestie van het onderwijssysteem als wel hoe we aankijken tegen mensen met een lager diploma.quote:Ik zie dit ook niet als schuld van scholen, maar het is een vorm van zwakte in het systeem. Waarbij je je moet realiseren dat een systeem die voor iedereen op elk punt werkt niet te doen is.
Het was ontopic, nou ja, voornamelijk in lijn van de reactie's en vooral een antwoord op jouw eigen vraag.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 21:13 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Jaja, Cesar Millan van me. Zullen we weer ontopic?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |