THEFXR | woensdag 8 juni 2016 @ 13:20 |
Dit is een collectie over hoe je zelf je messen kan slijpen, het zijn verschillende systemen en verschillende prijzen. [ Bericht 64% gewijzigd door THEFXR op 10-06-2016 15:44:45 ] | |
de_boswachter | woensdag 8 juni 2016 @ 13:34 |
Ik laat dat meestal door een groep zigeuners doen. Die komen hier langs de deuren. | |
THEFXR | woensdag 8 juni 2016 @ 13:37 |
en ze rekenen driedubbel voor hun diensten,lol | |
de_boswachter | woensdag 8 juni 2016 @ 13:37 |
Huh wat ? Hele aardige mensen. | |
noutie | woensdag 8 juni 2016 @ 14:30 |
Gewoon met een slijpsteen. 5 min werk. | |
#ANONIEM | woensdag 8 juni 2016 @ 14:55 |
Ik heb daar ene L.Messi voor. | |
golfer | woensdag 8 juni 2016 @ 17:21 |
Misschien toch al een beter alternatief dan jouw vorige voorstel: CUL / Messen slijpen met een schuurmachine of dremel ![]() | |
THEFXR | woensdag 8 juni 2016 @ 17:33 |
tuurlijk, wilde gewoon weten of het goed voor je messen was met een fijne korrel, aangezien een messenslijper ook bandmachines gebruikt. | |
Stokken_en_stenen | woensdag 8 juni 2016 @ 18:35 |
Zo'n ding gebruik ik een simpele wetsteen met twee korrelgroten/kanten. | |
THEFXR | woensdag 8 juni 2016 @ 18:53 |
welke messen slijp je erop en welke korrel in de wetstone? | |
Stokken_en_stenen | woensdag 8 juni 2016 @ 19:17 |
Voornamelijk vleesmessen. Korrel dacht 800 en 200 is niet meer zichtbaar. Ik gebruik eigenlijk alleen de fijne korrel. | |
krakkemieke | woensdag 8 juni 2016 @ 21:49 |
Ik heb een vlakke slijpsteen, geen idee welke korrel. Ik heb altijd een mes bij me, dus ik wil dat ook kunnen slijpen. Deze pagina heeft me geholpen: http://www.knivesandtools(...)pen-op-een-steen.htm | |
Knuck-les | vrijdag 10 juni 2016 @ 15:40 |
Wellicht heb je hier wat aan: | |
Spanky78 | vrijdag 10 juni 2016 @ 19:14 |
Ik heb een stropping paddle en daarmee blijft mijn japanner altijd vlijmscherp. Af en tor even stroppen en klaar. Heb ook nog zon slijpstaag en eennslijpsetje, maar eigenlijk is dat bij harde messen niet meer nodig ☺ | |
THEFXR | zaterdag 11 juni 2016 @ 13:24 |
ik ben nog op zoek naar een goedkoop Keramisch aanzetstaal?, Ikea verkoopt niks meer, nl. | |
Spanky78 | zaterdag 11 juni 2016 @ 16:08 |
Knives&tools heeft online wel iets. | |
THEFXR | zondag 12 juni 2016 @ 11:28 |
ik vind ze nogal duur. | |
Spanky78 | zondag 12 juni 2016 @ 12:08 |
Niet goedkoop, wel goed en veel keuze. | |
devlinmr | zondag 12 juni 2016 @ 13:21 |
Gebruik zelf die minosharp uit de op. Werkt prima en makkelijk. | |
THEFXR | zondag 12 juni 2016 @ 18:21 |
wat is het verschil tussen aanzetstaal en slijpstaaf? en is er verschil in techniek. | |
Spanky78 | zondag 12 juni 2016 @ 18:32 |
Een aanzetstaal is van staal en die zet alleen de snede van je mes netjes recht. Een slijpstaaf is van saffierglas en daarmee slijp je daadwerkelijk je snede. Techniek is ongeveer gelijk, alhoewel je met een slijpstaaf rustig en maar een paar halen doet. En je begint niet loodrecht, maar houdt gewoon de hoek vannjensnede aan. | |
THEFXR | zondag 12 juni 2016 @ 18:34 |
aah, ik dacht dat diamant en keramisch een aanzetstaal was voor de hardere staalsoorten, maar een stalen aanzetstaal werkt voor iedere hardheid? | |
THEFXR | zondag 12 juni 2016 @ 18:35 |
is ook goed getest, jammer dat het 70 euro moet kosten. | |
Spanky78 | zondag 12 juni 2016 @ 19:58 |
Nee, keramisch slijpt echt, alhoewel het wel vaak een heel fijne grit is. In principe werkt een aanzetstaal bij alle messen. Het hele idee is dat het zachtere staal helpt de snede weer helemaal de rechten. Met harder staal vind ik aanzetten een beetje onzin, ik strop mijn Japanse mes, net zoals je met een scheermes zou doen. En heel af en toe een paar halen laangs het slijpstaafje en dat ding is scherper dan mesjes van gilette.... Overigens is zo'n slijpding al vanaf 16 euro te krijgen. | |
THEFXR | woensdag 13 juli 2016 @ 15:53 |
Morgen bij de Lidl.![]() ik heb er gezien die het tienvoudige kosten. dit is ideaal om te slijpen en daarna zelf te honen/stroppen. | |
krakkemieke | woensdag 13 juli 2016 @ 20:36 |
Daar begrijp ik niks van. Volgens mij is een aanzetstaal bedoeld om bramen weg te nemen. Waar dat staal ook van gemaakt is. | |
Skv | vrijdag 18 augustus 2017 @ 18:36 |
Up. Heb de laatste 2 weken een Spyderco sharpmaker gekocht, een Torx setje, blauwe Loctite, messen olie, 2 soorten stropping compound, een strop op plankje en twee messen: een Spyderco Delica 4 Zome en een Kershaw Cryo. En nog 2 lanyards in bestelling. Gisteren de Cryo geslepen en snel afgewerkt met alleen de fijne strop. Vrij fraai resultaat voor de eerste keer! | |
Spanky78 | vrijdag 18 augustus 2017 @ 19:12 |
Fanatiek! Voor zeer harde messen is stroppen top. Doe je dat regelmatig hoef je niet al te vaak te slijpen. Voor zachtere messen is af en toe slijpen toch wel fijn. Ik ben een liefhebber van keukenmessen... Dus Japans damast enzo. Daarbij werkt stroppen echt fantastisch. Voor outdoormessen is slijpen meestal wel handig. Mijn Buckknife is toch minder hard. Spyderco maakt ook mooie mesjes. | |
Spanky78 | vrijdag 18 augustus 2017 @ 19:14 |
Eigenlijk buigt het de 'edge' netjes recht. Dus braampjes ook. Volgens mij slijpt zon staat minimaal, maar altijd wel een beetje. Een diamant of slijpstaaf die slijpt wel echt met fijne grit. Dus om snel de scherpte er weer op te zetten. | |
Skv | vrijdag 18 augustus 2017 @ 20:45 |
Mijn Cryo is echt scheermesscherp. Stiekem toch een beetje trots dat dat gelukt is bij de eerste poging :-) | |
Spanky78 | vrijdag 18 augustus 2017 @ 21:32 |
![]() | |
THEFXR | vrijdag 18 augustus 2017 @ 21:57 |
kan je er ook straigh edge mee slijpen? ![]() | |
Skv | zaterdag 19 augustus 2017 @ 09:41 |
Ik denk het wel ja. Met de strop althans wel. Misschien is een leren wel handiger voor straight edge. Daar heb ik geen ervaring mee. | |
Skv | zaterdag 19 augustus 2017 @ 09:45 |
Ook mijn Delica een beurt geven. Zat allemaal plaktroep tussen de washers. En vieze olie troep tussen de stalen liners en de scales. Echt heel goor. Geen idee wat de vorige eigenaar er mee heeft uitgevoerd, maar zelfs met wasbenzine was de plaktroep nauwelijks weg te krijgen. Na veel boenen opnieuw geolied en weer in elkaar gezet. Hij loopt een stuk soepeler. Vraagje: zou ik ook de lockback bij de veer moeten oliën? Ik heb me nu beperkt tot de lager. | |
Skv | zaterdag 19 augustus 2017 @ 09:52 |
Kan je kort je techniek met stroppen toelichten? Ik kan mezelf vast nog verbeteren. | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 10:53 |
Zeker. Daar is hij zo ongeveer voor bedoeld. Ik zou dit denk ik ook liever met een riem doen dan een paddle. | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:02 |
Dit is wel een aardig filmpje Ik heb een paar heel.scherpe keukenmessen. Daarvoor heb ik vrij fijn stropping paste. Voor een scheermes gebruik je dat ook. Een outdoormes mag iets grover. Een kan besmeren en volledig laten drogen en dan zo'n 10 keer per kant stroppen. Je voelt en hoort of de hoek goed is. Dan nog een keer of tien met de niet gecompounde zijde. Afwassen en klaar. Doe dit 1x per 2 weken en dan is slijpen zelden nodig. | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:03 |
Ik olie lockback nooit. Iig niet bij mijn Buckknife en herbertz. | |
THEFXR | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:28 |
slijpen doe je niet met een strop, ik weet zeker dat het met een strop niet gaat lukken. ik bedoel dus echt slijpen. | |
Zith | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:29 |
Ik heb al zo'n 10 jaar een Robert herder koksmes, nooit echt geslepen... Snijdt nog prima maar sommige stukken zijn duidelijk minder scherp. Zitten geen zichtbare oneffenheden op. Is stoppen dan genoeg? | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:54 |
Dat zeg ik ook niet. Een goed scherp geslepen mes houd je heel lang vlijmscherp met stroppen. Je maakt een bot mes er niet zomaar scherp mee. | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 11:55 |
Vanwege het feit dat het een molenmes is misschien wel. Maar ik zou hem eerst slijpen en daarna regelmatig stroppen. | |
THEFXR | zaterdag 19 augustus 2017 @ 12:04 |
mmm, ik heb echt een zware baard, dus slijpen zal echt moeten. vandaar ook mijn vraag. dan kan ik de totale kosten van een straight inschatten. Het lijkt mij financieel niet echt te doen om hem elke maand op te sturen voor te slijpen. | |
#ANONIEM | zaterdag 19 augustus 2017 @ 12:24 |
Ben je een Marokkaan? | |
Spanky78 | zaterdag 19 augustus 2017 @ 12:30 |
Als je een strop naast je acheerplek hangt en hem even een paar keer aanhaalt voor het scheren... Volgens mij hoef je hem dan echt veel minder vaak te gaan slijpen. En geld... Als je goedkoop wilt dan koop je een philischaaf... | |
THEFXR | zaterdag 19 augustus 2017 @ 14:57 |
ik heb het niet over goedkoop, maar laten slijpen is niet goedkoop en weinig adressen | |
krakkemieke | zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:23 |
Nee, ik ben een mevrouw met een zakmes. ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:26 |
Want alleen die hebben messen op zak? Ik loop ook al jaren elke dag met een zakmes. En kan toch echt meer schade doen met een baksteen, dan met dat mesje wat in mijn zak zit... Zakmessen zijn gewoon handig ![]() | |
krakkemieke | zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:29 |
Precies! Mijn vredelievende vader had ook een zakmes. En ik vind het erg handig. Vooral als je onderweg zo'n blisterverpakking open wil maken! | |
#ANONIEM | zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:35 |
Dit ja ![]() Ben zelf trouwens na jaren een Swiss Minichamp te hebben gedragen ![]() Vorig jaar overgegaan op een SanRenMu 7010 ![]() En wil nu een echte eckte Small Sebenza 21 als EveryDayCarry. Maar die zijn duur ![]() | |
krakkemieke | zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:45 |
Nee, een aanzetstaal slijpt niet. Een aanzetstaal zet de braampjes netjes recht, zoals je zegt. Een scherp mes heeft de vorm van een V, die bramen maken het meer zoals een zaag. Een aanzetstaal maakt dat de bramen weer recht zijn, zodat je weer kunt snijden. Een bot mes heeft niet de vorm van een V, maar van een U. Dan moet je het slijpen. | |
Spanky78 | maandag 21 augustus 2017 @ 23:40 |
Uieindelijk haal je altijd wat staal weg, al waren het wat braampjes. Slijpen kun je het inderdaad niet noemen. Maar het is fysiek onmogelijk om helemaal geen staal weg te 'slijpen' bij een aanzetstaal. Dat bedoel ik met minimaal. | |
krakkemieke | dinsdag 22 augustus 2017 @ 18:13 |
Op die manier ja! |