Mijn uitgangspunt is dat mensen vooral zelf moeten kiezen wat ze willen doen. En hoewel we natuurlijk op papier helemaal vrij zijn in onze keuze heel veel mensen hebben een baan omdat ze toevallig werden aangenomen na het sollicitatiegesprek, niet omdat het hun eerste keuze is. Blijkt dat ook nog eens een baan te zijn die ze wellicht in veel minder uur kunnen doen. Genoeg mensen die toegeven dat ze voor 40 uur betaald krijgen, maar ondertussen wel 20 uur van hun werkweek op internet zitten.quote:Op maandag 6 juni 2016 15:46 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Enerzijds zie je een lage marktwaarde als een overschot op de arbeidsmarkt, anderzijds vraag je je af of een hogere economische marktwaarde in een ander werkveld meer maatschappelijke waarde heeft. Zonder in te gaan op de individuele voorbeelden (kleinkunst en callcenter) zou je kunnen zeggen dat het basisinkomen de economische waarde in elk geval minder belangrijk maakt voor de keuze, terwijl het ongewis is of men kiest voor een maatschappelijk belangrijkere baan.
Ik zou het liefst waardenvrij praten over betaalde arbeid, aangezien de baten van betaalde arbeid in veel gevallen hoger liggen, ook bij minder maatschappelijke waarde, door de belastingafdracht. Gaan we iedere kleinkunstenaar of acteur faciliteren, dan maak je de poule groter zonder dat de kwaliteit noemenswaardig omhoog gaat of de vraag toeneemt. Wordt de samenleving gelukkiger van duizenden aspirant acteurs, waarbij velen hun beroep nooit zullen uitoefenen, maar tenminste het basisinkomen hebben om niet te hoeven zoeken naar andere betaalde arbeid?
Kunstenaar of verpleegster, of profvoetballer in plaats van puntlasser, ik weet niet of het aan de samenleving is maatschappelijke waarde toe te dichten aan een beroep en of een toename van de arbeid hier voor een gelukkiger bevolking zorgt.
Link naar de berekeningen graag.quote:Op maandag 6 juni 2016 21:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het CPB en een Bas Jacobs. Dat zijn 2 bronnen die ik weet. Als je puur en alleen gaat kijken naar het kostenplaatje valt het ook reuze mee trouwens
Gelukkig weet een studente die nog amper to tgeen aan praktijkervaring op de arbeidsmarkt heeft het beter dan de economen van bv Zwitserlandquote:Maar echt, over de betaalbaarheid twijfelen getuigd ervan dat je geen benul hebt waar je over praat.
Jij noemt een stijging van 8% belastingdruk voor een basisinkomen van 550 euro (waar NIEMAND van rond kan komen) betaalbaar? Dan begrijp ik waar je blijft roepen dat het betaalbaar is.quote:Op maandag 6 juni 2016 21:39 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zie post boven je over dat stukje van Jacobs.
Bas Jacobs is wereldwijd een redelijk vooraanstaand expert op het gebied van overheidsfinanciën, in Nederland met afstand de #1. Dat is ook typisch een gebied waarin 'praktijkervaring' (dat bestaat helemaal niet in die discipline) je niets extra's brengt. Als je om die reden een Bas Jacobs niet series kan nemen, neem ik op mijn beurt jou niet serieus.quote:
Laat Zwitserland het maar het proefkonijn zijn. Dan zien we over een aantal jaar wat de werkelijke effecten zijn van een basisinkomen op de economie van een land.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 11:34 schreef Kaas- het volgende:
Overigens heeft Zwitserland nu het basisinkomen weggestemd, maar alle seinen wijzen erop dat die discussie nu pas echt begonnen is in Zwitserland en de verwachting is dat daar later gewoon nog een referendum over komt.
Die dan ook weer weggestemd gaat worden. Goede tijsbesteding.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 11:34 schreef Kaas- het volgende:
Overigens heeft Zwitserland nu het basisinkomen weggestemd, maar alle seinen wijzen erop dat die discussie nu pas echt begonnen is in Zwitserland en de verwachting is dat daar later gewoon nog een referendum over komt.
Puur uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid hoop ik ook dat er een basisinkomen komt in Zwitserland. Wel de informatie, niet de risico's.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 12:36 schreef detaris het volgende:
[..]
Laat Zwitserland het maar het proefkonijn zijn. Dan zien we over een aantal jaar wat de werkelijke effecten zijn van een basisinkomen op de economie van een land.
Misschien dat het de voor- en tegenstanders nieuwe inzichten oplevert.
quote:Op maandag 6 juni 2016 23:34 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Er zijn juist experimenten die laten zien dat niet-productieve mensen (waaronder zwervers en junks) hun leven op orde krijgen en juist wel productief worden.
Mja dit is wel een beetje waar hè, maar waar de vrouw zelf kan beslissen over wat ze doet in beide situaties is de zwerver in de ene situatie beperkt in zijn vrijheid die ten koste gaat van zijn eigen welvaart én die van de samenleving.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 00:03 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Tsja, als we de arbeidsparticipatie van ca. 30-50k aan zwervers belangrijk genoeg vinden om daardoor de 10% van de arbeidsparticipatie van vrouwen (=400k) te verliezen.
Ik kan mij niet voorstellen dat een econoom uit Zwitserland zo dom is om te stellen dat het niet kan.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 08:46 schreef Metro2005 het volgende:
Gelukkig weet een studente die nog amper to tgeen aan praktijkervaring op de arbeidsmarkt heeft het beter dan de economen van bv Zwitserland
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus kom maar door met die bron
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
quote:Op dinsdag 7 juni 2016 13:17 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik kan mij niet voorstellen dat een econoom uit Zwitserland zo dom is om te stellen dat het niet kan.Ho ho, jij beweert dat het kan en dat er enorm veel economen zijn die beweren dat het betaalbaar is dus kom jij maar met een bron dat het betaalbaar is. Jij bent immers voorstander van een nieuw systeem dan mag jij ook met bewijzen komen dat het haalbaar is.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus kom maar door met die bronChildhood is over the moment you know you're going to die.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Vrouwen maken in de ogen van beleidsbepalers de verkeerde keuzes, want met kleine parttime banen en halve banen maken ze zich afhankelijk van de man. Zelfs als ze daarna kunnen terugvallen op een basisinkomen is de overheid niet tevreden, doordat vrouwen dan onvoldoende in managementposities komen.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 13:13 schreef ludovico het volgende:
[..]
[..]
Mja dit is wel een beetje waar hè, maar waar de vrouw zelf kan beslissen over wat ze doet in beide situaties is de zwerver in de ene situatie beperkt in zijn vrijheid die ten koste gaat van zijn eigen welvaart én die van de samenleving.
(en laten we wel wezen, het is niet dat mensen niks gaan doen...)
De overheid is niet eerder tevreden dan als we gender neutraal 😐 zijn, in hetzelfde soort huis wonen en met het ov naar ons werk gaan. O ja. En allemaal dezelfde kleding dragen.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 19:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Vrouwen maken in de ogen van beleidsbepalers de verkeerde keuzes, want met kleine parttime banen en halve banen maken ze zich afhankelijk van de man. Zelfs als ze daarna kunnen terugvallen op een basisinkomen is de overheid niet tevreden, doordat vrouwen dan onvoldoende in managementposities komen.
Er is geld zat. Ik verwijs voor de 600ste keer naar de Panama papers.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 16:32 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ho ho, jij beweert dat het kan en dat er enorm veel economen zijn die beweren dat het betaalbaar is dus kom jij maar met een bron dat het betaalbaar is. Jij bent immers voorstander van een nieuw systeem dan mag jij ook met bewijzen komen dat het haalbaar is.
Privaat geld is nog niet meteen collectief geld, gelukkig. Daarvoor moet je wetten maken en belasting innen, waarbij mensen weer hun best doen het te ontwijken of het aan te houden in niet belastbare instrumenten.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Er is geld zat. Ik verwijs voor de 600ste keer naar de Panama papers.
Dat is een technisch (bestuurs)probleem wat (relatief) makkelijk is op te lossen mits men bereid is echt grenzen te stellen. En dat zullen we met een basisinkomen zeker gaan doen.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 13:53 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Een basisinkomen zal een enorme aanzuigende werking hebben op allerlei al dan niet equatoriale hangmathobbyisten van heinde en verre. Dat betekent dus de doodsteek ende failliet van Nederland.
Zo'n discussie kon je in de jaren 60 nog voeren met een redelijk gesloten economie, maar nu niet meer.
Als je weet dat een werkende ingenieur in Roemenie slechts 400 euro verdient, dan weet je het wel.
Ik vind het een grote grap aangezien de betaalbaarheid totaal geen issue is.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 16:32 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ho ho, jij beweert dat het kan en dat er enorm veel economen zijn die beweren dat het betaalbaar is dus kom jij maar met een bron dat het betaalbaar is. Jij bent immers voorstander van een nieuw systeem dan mag jij ook met bewijzen komen dat het haalbaar is.
Het zegt inderdaad veel meer over de preferenties van het beleid.. Met een grote factor ook dat het BBP koste wat het kost maar moet groeien terwijl we in de rijkdom aan het stinken zijn in principe, maarja, het gaat allemaal naar de top en niet naar Jan Modaal hè.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 19:31 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Vrouwen maken in de ogen van beleidsbepalers de verkeerde keuzes, want met kleine parttime banen en halve banen maken ze zich afhankelijk van de man. Zelfs als ze daarna kunnen terugvallen op een basisinkomen is de overheid niet tevreden, doordat vrouwen dan onvoldoende in managementposities komen.
Het hoeft niet per definitie zonder voorwaarden te zijn hè.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 13:53 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Een basisinkomen zal een enorme aanzuigende werking hebben op allerlei al dan niet equatoriale hangmathobbyisten van heinde en verre. Dat betekent dus de doodsteek ende failliet van Nederland.
Zo'n discussie kon je in de jaren 60 nog voeren met een redelijk gesloten economie, maar nu niet meer.
Als je weet dat een werkende ingenieur in Roemenie slechts 400 euro verdient, dan weet je het wel.
Gratis geld is natuurlijk een beetje onzin als de belastingdruk ervoor moet toenemenquote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:14 schreef DrDentz het volgende:
Wel raar dat mensen daar tegen hebben gestemd in Zwitserland. Het is toch gratis geld zou je denken. Zijn ze dan zo gehecht aan de huidige situatie?
We lopen weer in een gespleten discussie....quote:Op dinsdag 7 juni 2016 16:32 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ho ho, jij beweert dat het kan en dat er enorm veel economen zijn die beweren dat het betaalbaar is dus kom jij maar met een bron dat het betaalbaar is. Jij bent immers voorstander van een nieuw systeem dan mag jij ook met bewijzen komen dat het haalbaar is.
De kosten zijn al ruimschoots te betalen door het buitenland.quote:Nederland heeft met 85,6 miljard dollar het tweede handelsoverschot van de Europese Unie
Dit bedoel je als grapje toch? (Mag ik hopen in ieder geval.)quote:Op woensdag 8 juni 2016 00:05 schreef ludovico het volgende:
Betaalbaarheid....
Het idee van Canoy resulteerde in een een tekort van 30 miljard
[..]
De kosten zijn al ruimschoots te betalen door het buitenland.
Waarom denk je dat die twee zaken zo zijn?quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:42 schreef Vallon het volgende:
Wat ik nl. 100% zeker weet dat het huidige systeem van economie aan z'n eind is. Er is niet voor ieder voldoende mate van zinnig werk waarmee voorzien kan worden in ieders behoeften.
Uiteraard, maar zo een 30 miljard is gewoon peanuts, de waarde die wij opsparen in principe door handel te drijven met het buitenland is vele malen hoger dan die 30 miljard.quote:Op woensdag 8 juni 2016 00:24 schreef Operc het volgende:
[..]
Dit bedoel je als grapje toch? (Mag ik hopen in ieder geval.)
Het huidige systeem werkt redelijk goed al begint het wel te veel door te slaan naar socialisme en daarvoor zijn er hele andere oplossingen te bedenken (die ik hierboven al genoemd heb)quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:42 schreef Vallon het volgende:
[..]
We lopen weer in een gespleten discussie....waarbij je de stelling ook kunt omdraaien.
Kan jij met bewijzen komen dat het onhaalbaar is want jij bent voorstander van het "oude" systeem.
Het punt is dat we zaken zonder en met een basisinkomen simpelweg niet 1:1 kunnen vergelijken. Daarom is een (grootschalig) exercitie ook zo nuttig.
Ja het is onhaalbaar wanneer proberen een basisinkomen te financieren op basis van het oude systeem dat gebaseerd is op (uitsluitend) geld in ruil voor werken.
Het is wel haalbaar wanneer de de definitie aangaande werk (en daarmee feitelijk "geld") gaan herzien. De uitdaging is dan natuurlijk hoe we dat concept stapsgewijs kunnen realiseren in een wereld die (graag?) vasthoudt aan het oude systeem.
Je weet dat er elk jaar een begrotingstekort is en geen overschot neem ik aan?quote:Op woensdag 8 juni 2016 00:54 schreef ludovico het volgende:
[..]
Uiteraard, maar zo een 30 miljard is gewoon peanuts, de waarde die wij opsparen in principe door handel te drijven met het buitenland is vele malen hoger dan die 30 miljard.
Behalve de quotes die ik al neergezet heb waarbij het basisinkomen óf véél te laag is om serieus genomen te worden (550 euro pm) (bas jacobs) óf waarbij aangegeven wordt dat het niet betaalbaar is (CPB) heb ik geen bronnen gevonden waaruit blijkt dat het betaalbaar is.quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:27 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik vind het een grote grap aangezien de betaalbaarheid totaal geen issue is.
Het is alsof ik bronnen moet leveren of gemiddelde volwassen man over een sloot van 1 meter kan springen. En als ik dan al een paar keer de naam CPB en Bas Jacobs heb laten vallen en je daar dermate selectief overheen leest dat je dezelfde vraag meerdere malen blijft stellen dan maak je jezelf helemaal een uitermate treurige discussiepartner.
Je plaat blijft hangen. Je weet dat nederland 1 van de grootste belastingparadijzen ter wereld is en dat als we belastingparadijzen afschaffen we juist heel veel geld verliezen?quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Er is geld zat. Ik verwijs voor de 600ste keer naar de Panama papers.
EINDELIJK, ze snapt het .quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:35 schreef ludovico het volgende:
[..]
Gratis geld is natuurlijk een beetje onzin als de belastingdruk ervoor moet toenemen
Waarom is die reden er niet? Omdat het nog niet eerder is voorgekomen is geen reden. Je kunt prima beredeneren waarom banen verdwijnen en mogelijk niet meer terugkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:20 schreef Kaas- het volgende:
Voorstanders roepen aldoor dat er geen werk meer is of snel zal zijn door automatisering, maar dit sciencefictiondenken (dat ironisch genoeg ook al een halve eeuw gaande is en nooit uit is gekomen, dus waarom nu plotseling voor het eerst ooit wel?) wordt op geen enkele wijze gesteund door data. Technologische ontwikkelingen hebben altijd geleid tot nieuwe behoeften, nieuwe mogelijkheden en nieuwe banen en er is geen reden om aan te nemen dat dat nu plotseling ophoudt. Keynes is hier ook flink mee op z'n bek gegaan; die dacht dat we anno 2016 al lang in het arbeidsloze walhalla zouden leven.
'Nieuwsbericht 1900'quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:24 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Waarom is die reden er niet? Omdat het nog niet eerder is voorgekomen is geen reden. Je kunt prima beredeneren waarom banen verdwijnen en mogelijk niet meer terugkomen.
http://www2.deloitte.com/(...)oen-banen-tocht.html
Er is ook wel degelijk data.
En hoe is de situatie van toen precies vergelijkbaar met nu?quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:28 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
'Nieuwsbericht 1900'
Mogelijk 98% van de banen op de tocht door de komst van automatisering in de landbouw.
Maar die beredeneringen zijn theoretische voorspellingen die al ruim een halve eeuw worden gedaan en nooit zijn aangekomen. Ik heb dan ook geen enkele reden om te geloven dat het nu anders zal zijn.quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:24 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Waarom is die reden er niet? Omdat het nog niet eerder is voorgekomen is geen reden. Je kunt prima beredeneren waarom banen verdwijnen en mogelijk niet meer terugkomen.
http://www2.deloitte.com/(...)oen-banen-tocht.html
Er is ook wel degelijk data.
Veel banen verdwijnen door automatiseringquote:Op woensdag 8 juni 2016 09:30 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
En hoe is de situatie van toen precies vergelijkbaar met nu?
Waarom ik denk dat we ons toch zorgen moeten maken is natuurlijk ook theorie, maar echt niet volkomen uit de lucht gegrepen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:33 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Maar die beredeneringen zijn theoretische voorspellingen die al ruim een halve eeuw worden gedaan en nooit zijn aangekomen. Ik heb dan ook geen enkele reden om te geloven dat het nu anders zal zijn.
Dat banen op de tocht zijn klopt uiteraard, maar dat is ook nooit anders geweest. Punt is dat er altijd nieuwe banen voor terug komen. Werkloosheid is hier gewoon veel lager dan decennia geleden. In Duitsland zelfs op het laagste punt ooit. Ook in de VS is de werkloosheid enorm laag. Dat hele sciencefictionverhaal is simpelweg niet de werkelijkheid.
Het is heus geen theoretische onmogelijkheid dat het ooit zo ver komt, maar zo lang je geen idee hebt of dat over 50, 100, 200 jaar of nooit zal zijn is het niet wijs om er zo'n rigoreus en risicovol systeem voor op te tuigen.
Noem dan eens iets. Het enige wat ik steeds zie is "ja, dat zeiden ze in de tijd van mijn opa ook!". Ja, prima, maar dat is niet een heel sterk tegenargument. Waar gaan de geschrapte banen nu heen? Waar gaan wij ons geld dan aan uitgeven?quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:50 schreef Kaas- het volgende:
Dat Nederlanders denken alle producten al in huis te hebben is ook niet nieuw. Het is al de volledige geschiedenis van de mens het geval dat we rijker dan ooit zijn he? Er zullen nu ook gewoon weer nieuwe vormen van consumptie komen die bereikbaar worden door economische groei en technologische verbetering. Alle argumenten die je noemt gelden al sinds mijn opa's opa geboren is, zijn niet nieuw of uniek en nooit heeft dat geleid tot de conclusies die jij eraan verbindt.
Er zomaar vanuit gaan dat het nu voor het eerst ooit anders zal zijn, terwijl de argumenten hetzelfde zijn als een eeuw geleden, vind ik juist te gemakkelijk in de gewenste denkrichting pushend.
quote:Wat te doen met werklust van 2,1 miljoen ?
De economie groeit weer, maar de werkloosheid neemt nauwelijks af. Het is tijd voor een herbezinning op het werkgelegenheidsbeleid en een herwaardering van de publieke sector.
De Nederlandsche Bank (DNB) bracht eind februari een opmerkelijk persbericht uit. De werkloosheid in Nederland is 3,5 keer zo hoog als de pakweg 600.000 mensen waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over spreekt. Volgens DNB hebben maar liefst 2,1 miljoen mensen in Nederland gebrek aan werk. Het cijfer van het CBS is gebaseerd op een uiterst stringente definitie van werkloosheid: je telt alleen mee als ‘werkloos’ als je geen enkel uur werkt, regelmatig solliciteert én per direct beschikbaar bent.
De werkelijke vraag naar werk is veel groter, stelt De Nederlandsche Bank. DNB telt ook degenen mee die ‘ontmoedigd’ zijn en daarom niet solliciteren, evenals mensen die vrijwilligerswerk doen en daardoor niet meteen beschikbaar zijn maar dolgraag betaald zouden willen werken, afgestudeerden die bij gebrek aan een betaalde baan een ‘stageplaats’ accepteren, en tot slot zzp’ers en oproepkrachten die te weinig werk hebben om van te kunnen leven.
Groei en arbeidsproductiviteit
Ruim twee miljoen mensen die werklozer zijn dan ze willen, dat is een pittige klus voor het kabinet, en Lodewijk Asscher in het bijzonder. Zeker nu blijkt dat de werkloosheid niet noemenswaardig daalt, terwijl de economische groei wel aantrekt. Dat economische groei werkloosheid niet oplost is overigens geen nieuw gegeven. Grosso modo gaan economische groei en toename van de arbeidsproductiviteit namelijk gelijk op: er wordt steeds meer geproduceerd met minder mensen. Het bruto binnenlands product (bbp) was eind 2015 weer op hetzelfde niveau als vlak voor de financiële crisis van 2008, maar als je het totaal aantal gewerkte uren in Nederland bij elkaar optelt zijn er nu 200.000 fulltime arbeidsplaatsen minder nodig.
Dat economische groei en toename van de arbeidsproductiviteit ongeveer gelijk opgaan, blijkt ook als je de cijfers over een langere periode bekijkt. Over economische groei had Nederland de afgelopen 45 jaar gemiddeld genomen niet te klagen, maar de werkgelegenheid is, gecorrigeerd voor het aantal inwoners, niet toegenomen. Het aantal gewerkte uren per Nederlander is op dit moment ongeveer even hoog als in 1970, terwijl er per inwoner ruim twee keer zoveel geproduceerd wordt. Economische groei zorgt er dus hoogstens voor dat de werkgelegenheid niet afneemt, maar een toename moet je er niet van verwachten. Toch is het volgens het kabinet de belangrijkste pijler van het werkloosheidsbeleid: stimuleer economische groei, dan komt het met de werkloosheid wel goed.
Recept lage lonen uitgewerkt
De tweede pijler, en dat al decennialang, is het laag houden van de prijs van arbeid. De veronderstelling daarachter is dat de prijs van arbeid de vraag naar arbeid bepaalt. Maar ook die pijler blijkt steeds meer op drijfzand te rusten. Sinds begin jaren tachtig is loonmatiging en het beperken van de lasten op arbeid (oftewel minder premies en belasting) voor veel politieke partijen en de vakbeweging hét middel om de werkloosheid te bestrijden. Het leverde mooie rapportcijfers op van Centraal Planbureau (CPB), dat de effecten van de verkiezingsprogramma’s doorrekent.
Maar inmiddels wordt steeds duidelijker dat lage loonkosten de automatisering en robotisering niet buiten de deur kunnen houden: een zelfscan-kassa is nu eenmaal nóg goedkoper dan een zeventienjarige caissière à ¤ 3,44 bruto per uur. Werkgevers, zeker de grotere, blijken bovendien vaak heel andere motieven te hebben om wel of geen mensen in dienst te nemen dan een loonkostenverschil van bijvoorbeeld ¤ 100 in de maand.
Bij het CPB scoort loonmatiging nog steeds goed, maar het planbureau heeft zijn modellen wel aangepast als het gaat om het effect van lastenverlichting op arbeid. Dat levert volgens het planbureau nauwelijks werk op. Exit lastenverlichting als ‘banenmotor’. Tot groot verdriet van het kabinet schatte het CPB dat de belastingverlichting van ¤ 5 mrd van 1 januari jongstleden slechts tot 35.000 banen leidt, en pas op langere termijn. Zo’n lastenverlichtingsbaan kost dus ¤ 143.000 per jaar. (1)
Op het eerste gezicht lijkt het slecht nieuws dat loonmatiging en lastenverlichting op arbeid geen panacee zijn tegen werkloosheid. Maar links Nederland zou er blij mee moeten zijn. Als loonmatiging werkgelegenheid oplevert, is het immers altijd kiezen tussen twee kwaden: de lonen laag houden of de werkloosheid op laten lopen. ‘Loonmatiging ten bate van werk’ werd de afgelopen jaren steeds meer een goed excuus om de lonen laag te houden ten gunste van de winst van bedrijven — de verhouding tussen het deel van de opbrengst dat naar arbeid gaat en het deel dat naar kapitaalverschaffers gaat, verschuift ten bate van de laatsten. Door de loonmatiging zijn de caolonen sinds begin jaren tachtig nauwelijks gestegen.
Het laag houden van de lonen bijt zichzelf bovendien in de staart: de Nederlandse economie is voor 70% afhankelijk van de binnenlandse vraag, en die binnenlandse vraag stokt als mensen weinig te besteden hebben.
Lage lonen remmen dan juist de werkgelegenheid. Ook veel werkgevers zien inmiddels dat de vraag naar producten en diensten juist toe kan nemen als mensen meer te besteden hebben.
De andere loot aan dezelfde stam — lastenverlichting op arbeid — lijkt op het eerste gezicht misschien goed te passen bij een progressieve agenda, maar pakt in de praktijk anders uit. Lastenverlichting op arbeid leidt immers maar al te snel tot bezuinigingen op de publieke sector. Dat hóéft weliswaar niet, want het verlagen van premies en belastingen op arbeid kan ook gepaard gaan met lastenverhoging op winst, vermogen en milieuvervuiling. Maar in de praktijk is de belasting op winst en vermogen de afgelopen decennia juist sterk verlaagd. En dan betekent lastenverlichting op arbeid dat er minder geld is voor de publieke sector en de publieke zaak. Om ¤ 5 mrd te kunnen besteden aan belastingverlaging heeft het kabinet eerst fors bezuinigd, wat alleen al in de zorg de afgelopen jaren 65.000 banen heeft gekost.
Kortom, het maakt het uitdenken van werkgelegenheidsbeleid er misschien niet eenvoudiger op, maar uiteindelijk is het winst dat loonmatiging en lastenverlichting op arbeid geen zoden aan de dijk zetten.
Geen tekort aan arbeidskrachten
De derde belangrijke pijler in het denken over werk en werkloosheid, naast het geloof in economische groei en lage arbeidskosten, is de angst voor een tekort aan arbeidskrachten. Een angst die onmogelijk op de werkelijkheid gestoeld kan zijn, want gedurende 38 van de afgelopen 45 jaar was de officiële werkloosheid 4% of hoger en met de huidige omvang van de beroepsbevolking hebben we het dan over maar liefst 360.000 mensen.
In 2008 voorspelde een door de regering ingestelde commissie onder leiding van TNT-baas Peter Bakker nog dat we in 2015 een tekort van 350.000 mensen zouden hebben. De commissie zat er bijna een miljoen naast, en dat kan niet louter komen door de financiële en economische crisis.
De premisse van een dreigend tekort aan arbeidskrachten is allesbepalend voor het reïntegratiebeleid: iedereen die geen werk heeft moet ‘fit’ en beschikbaar gehouden worden voor het moment dat het alle hens aan dek is. Uitkeringsgerechtigden mogen vaak geen vrijwilligerswerk doen, omdat ze daardoor niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor betaald werk. Het dreigende tekort aan arbeidskrachten was ook een van de argumenten om de AOW-leeftijd te verhogen. Het banenplan van 600 miljoen van minister Asscher is eveneens gericht op het begeleiden en scholen van werklozen, niet op extra banen.
Een tekort aan arbeidskrachten wordt door de verdergaande automatisering en door de internationale arbeidsmobiliteit echter steeds minder waarschijnlijk. Volgens een onderzoek van Deloitte verdwijnen er de komende tien jaar in Nederland waarschijnlijk twee à drie miljoen banen. De WRR is in de verkenning De robots de baas van afgelopen december minder uitgesproken, maar sluit het verdwijnen van miljoenen banen zeker niet uit. (2)
Drijfzand
De drie belangrijkste pijlers onder het huidige werkgelegenheidsdenken blijken dus op drijfzand te steunen, terwijl 2,1 miljoen mensen verlegen zitten om (meer) werk. Wat te doen?
Volgens sommige mensen is een basisinkomen de oplossing. Hetzij omdat ze het een zegen vinden als mensen niet meer hoeven te werken voor geld, hetzij als middel om, bij gebrek aan een eerlijke verdeling van werk, in ieder geval het inkomen enigszins te verdelen. De meeste Nederlanders willen echter het liefst een betaalde baan. En zolang dat nog zo is, moet de politiek die wens serieus nemen, de Partij van de Arbeid niet in de laatste plaats. Vrijwilligerswerk kan weliswaar voldoening, ritme en sociale contacten bieden, maar van erkenning en status is nog weinig sprake.
Bovendien is Nederland nog niet af. Tegen de tijd dat er werkelijk geen werk meer te doen is, is het prima om het nationaal inkomen, verdiend door robots en machines, netjes onderling te verdelen middels een (hoog) basisinkomen. Maar voorlopig ligt het werk voor het oprapen, en er is weinig reden om dat werk niet normaal te betalen. Iedereen die om zich heen kijkt kan zo een lijstje maken: werk in het onderwijs en in de zorg in de breedste zin van het woord als dagbesteding, bestrijding van eenzaamheid, behandeling van psychiatrische klachten van daklozen en goede opvang van vluchtelingen; onderhoud en betere inrichting van de openbare ruimte, zodat we ons in een van de rijkste landen ter wereld niet meer hoeven te storen aan verloederde pleinen en hobbelende fietspaden; en investeringen in betaalbare huurwoningen en in duurzame energie.
Wellicht ten overvloede: het gaat hierbij niet om werkverschaffing. Uitgangspunt is niet dat er mensen aan het werk gezet moeten worden, maar dat er werk is dat ten onrechte niet gedaan of niet betaald wordt. Het bovenstaande verschilt op belangrijke punten van het pleidooi van onder meer de Maastrichtse emeritus hoogleraar Joan Muysken, die wil dat de overheid zichzelf opwerpt als ‘employer of last resort’. (3) Iedereen die elders geen baan kan vinden, moet bij de overheid terecht kunnen voor een baan op minimumloonniveau, vindt hij.
Dat is op het eerste gezicht een sympathieke gedachte, maar om vier redenen onverstandig. Het ondergraaft de cao-lonen, het leidt tot verdringing van de huidige betaalde krachten door mensen met een minimumloon, het ondermijnt de status van werk in het publieke domein (‘afvalputje’) en ten slotte kan het recht op een baan snel verworden tot een plicht tot het accepteren van werk op minimumloonniveau. Werk in de publieke sector moet normaal betaald en bejegend worden.
47 miljard extra
Te vaak wordt beweerd, ook door partijen ter linkerzijde, dat er nu eenmaal geen geld voor een grotere publieke sector is. Sterker nog, dat het nu al te veel kost. Wolfgang Streeck, voormalig directeur van het Max Planckinstituut in Keulen en ooit deel uitmakend van de rechterflank van de SPD, draait dat beeld in zijn boek Gekochte tijd radicaal om. (4)
De overheid geeft niet te veel uit, de overheid haalt te weinig geld op. De belastingen voor bedrijven, vermogenden en hoge inkomens zijn de afgelopen decennia sterk verlaagd, waardoor er veel minder binnenkomt. Dat geldt voor Duitsland, maar ook voor Nederland. Waren de belastingen en premies in Nederland op dit moment even hoog als in 1993, dan zou er ¤ 47 mrd extra te besteden zijn voor de publieke sector. 47 miljard! Daar kun je heel wat mensen in de ouderenzorg, opgeknapte pleinen of energiebesparing van betalen.
De klassieke tegenwerping is dat hoge collectieve lasten slecht zouden zijn voor ‘de economie’, waarbij impliciet de hoogte of toe name van het bbp wordt bedoeld. Maar begin jaren negentig was niet bepaald een periode van lage economische groei. Dat een grotere publieke sector ook nu prima samen kan gaan met een bloeiende economie blijkt in Scandinavië, waar de belastingen en premies een stuk hoger zijn dan in Nederland.
Economisch is er geen enkele reden om de publieke sector niet te laten groeien. De collectieve sector draagt evengoed bij aan de economie als de markt. Het salaris van een stratenmaker die in opdracht van de gemeente werkt, draagt immers net zo hard bij aan het inkomen van de bakker en de meubelwinkel als een stratenmaker die de binnenplaats van een particulier hotel bestraat. En de economische bijdrage van een juf op een crèche, die de afgelopen decennia soms publiek en soms particulier werd gefinancierd was in het tweede geval niet groter dan in het eerste.
Naarmate spullen door technologische vooruitgang goedkoper worden, houden we met z’n allen meer geld over voor allerlei vormen van arbeid vergende diensten, waaronder publieke diensten. Een klassiek, of misschien moet je zeggen neoklassiek argument tegen hogere belastingen of premies is dat mensen dan minder hard willen werken of dat bedrijven wegtrekken. Het eerste wordt inmiddels ook door het CPB naar het rijk der fabelen verwezen, en het tweede wordt onderuitgehaald door de vele met Nederland vergelijkbare landen waar de belastingen voor bedrijven aanmerkelijk hoger zijn dan hier.
Aan draagvlak voor financiering van publieke voorzieningen schort het niet. Tot 2002 deed het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) systematisch onderzoek naar de steun voor de publieke sector en de financiering daarvan. Die bleek steeds groot: in 2002 vond 62% van de Nederlandse bevolking dat de overheid meer geld moest uitgeven aan publieke voorzieningen. (5) Het SCP stelt de vraag sindsdien jammer genoeg niet meer, maar uit ander onderzoek blijkt onverminderde steun voor de publieke zaak. Bij het Nationaal Kiezersonderzoek van 2012, het laatste landelijke onderzoek, antwoordde bijna driekwart van de Nederlanders ‘oneens’ op de stelling dat de belastingen verlaagd zouden moeten worden. (6)
Eerlijk delen en arbeidstijdverkorting
Er is dus niet alleen veel werk in de publieke sfeer dat hoognodig gedaan en betaald moet worden, maar we hebben er met z’n allen nog geld voor over ook. Toch is de kans groot dat een dergelijke herwaardering van de publieke sector onvoldoende werk biedt voor de 2,1 miljoen mensen die graag (meer) zouden willen werken.
Daarom is voor effectieve bestrijding van werkloosheid ook nodig dat werk eerlijker wordt verdeeld. Een eeuw lang, tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw, ging verhoging van de arbeidsproductiviteit stelselmatig gepaard met een generieke verkorting van de werkweek. Vanaf het einde van de achttiende eeuw nam de volledige werkweek in een paar stappen af van zo’n 55 uur per week naar de 38,5 uur die sinds 1982 het meest gebruikelijk is.
De arbeidsproductiviteit neemt sindsdien nog immer toe, maar de standaard volledige werkweek is blijven steken. Sinds eind jaren negentig hebben mensen wettelijk recht om in deeltijd te werken, waardoor er vanuit het perspectief van de werkende minder reden is de standaard werkweek te verkorten.
Dat doet echter niets af aan het maatschappelijke motief om het werk eerlijker te verdelen met de mensen die nu geen werk hebben. Bovendien is het minimumuurloon gebaseerd op een werkweek van 38,5 uur, waardoor werken in deeltijd voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt vaak geen reële mogelijkheid is, aangezien ze dan te weinig in een maand verdienen. Dat is een belangrijk voordeel van een generieke arbeidstijdverkorting (atv) ten opzichte van een individuele keuze voor deeltijd: als de standaard werkweek korter wordt, gaat het minimumuurloon omhoog. Ander voordeel: als iedereen korter werkt, wordt het voor mensen die nu in deeltijd werken, en dat zijn relatief veel vrouwen, makkelijker om carrière te maken.
De arbeidstijdverkorting van begin jaren tachtig heeft een slechte naam; vaak wordt beweerd dat het geen werk zou hebben opgeleverd. Uit onderzoek van arbeidseconoom Paul de Beer blijkt echter dat dit een onterecht beeld is: het voorkwam tijdens de toenmalige economische crisis een verdere stijging van de werkloosheid en het is mede aan de arbeidstijdverkorting te danken dat de werkloosheid niet opliep toen vrouwen in de jaren negentig massaal de arbeidsmarkt betraden. (7)
Verkorting van de standaard werkweek kwam tot nu toe meestal tot stand door onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, maar de overheid kan als werkgever van een miljoen mensen het goede voorbeeld geven. Ook kan de politiek er door de al genoemde verhoging van het minimumuurloon en door bijvoorbeeld de vrijstelling van premies en belastingen voor de laagste loonschalen voor zorgen dat mensen met een laag inkomen bij invoering van atv netto hetzelfde blijven verdienen.
De vakbeweging heeft zich lange tijd nauwelijks over atv uitgesproken, maar is inmiddels voorstander. Voorwaarde voor de bonden is wel dat de maatregel één op één omgezet wordt in nieuwe banen. Anders is het effect slechts dat er meer flexibel werk komt en dat is het laatste wat de vakbond wil. De één-op-één omzetting in nieuwe banen moet ook voorkomen dat werkgevers de werkweekverkorting aangrijpen om de werkdruk op te voeren en het bestaande werk in minder uren te laten doen.
Staatssecretaris Martijn van Dam, toen nog Kamerlid, gooide vorig jaar een balletje op over een vierdaagse werkweek, maar zette (nog) niet door. Arbeidstijdverkorting hoeft overigens beslist niet ingevuld te worden als vierdaagse werkweek — juist in de spreiding over de week is een grote vrijheid mogelijk.
Een klein begin is het ‘generatiepact’ dat de gemeente Den Haag vorig jaar juni sloot. Het gaat hier om een bijzondere vorm van atv: Mirjam de Rijk Wat te doen met de werklust van 2,1 miljoen? S& D Jaargang 73 Nummer 2 April 2016 10 ambtenaren van zestig jaar en ouder mogen, met behoud van 80% van hun salaris en 100% pensioenopbouw, 60% gaan werken. De gemeente neemt vervolgens voor alle vrijgekomen uren jonge ambtenaren aan. Omdat deze goedkoper zijn, kost het de gemeente niets extra. Als alle zestigplussers bij de gemeente Den Haag meedoen, levert het plan driehonderd volledige arbeidsplaatsen op.
En dat is hard nodig in een stad met 17,7% werkloosheid, vindt PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh. Die hoge werkloosheid komt voor een belangrijk deel omdat de rijksoverheid de afgelopen jaren zo op personeel heeft bezuinigd. Dat een verkorting van de werkweek in de modellen van het CPB slecht scoort, komt omdat in die modellen de werkgelegenheid afhangt van het aanbod van arbeidskrachten. Als mensen zich minder uren per week aanbieden, daalt volgens het model de hoeveelheid werk. En omgekeerd: hoe meer mensen zich aanbieden, hoe meer werk. (8)
‘Voor jou tien anderen’ funest
Bestrijding van de werkloosheid is niet alleen van belang voor degenen die nu geen betaald werk hebben, maar ook voor wie dat nog wél heeft. De huidige hoge werkloosheid is funest voor de onderhandelingspositie van werkenden, zowel voor mensen in loondienst als voor personen met flexibele contracten en zzp’ers. Zolang er voor jou tien anderen zijn, heb je als werkende weinig te eisen als het gaat om arbeidsomstandigheden, werkdruk, contracten of betaling.
Werkers krijgen door deze scheve verhouding een steeds kleiner deel van de ‘koek’: van de opbrengst van bedrijven werd vijftien jaar geleden nog 78% uitbetaald aan arbeidskrachten (zowel in loondienst als losse krachten), inmiddels is dat 73%. De Argumentenfabriek berekende dit op grond van cijfers van het CPB en het CBS. De verschoven machtsbalans blijkt ook uit de toenemende uitwassen van allerlei vormen van flexwerk.
De beste manier om dit te bestrijden is het reservoir aan werklozen te verkleinen. Bij een substantieel lagere werkloosheid kunnen werkgevers minder eisen stellen, en werkers meer. De afgelopen tijd zijn veel voorstellen gedaan om de uitwassen van flexibilisering tegen te gaan, niet in de laatste plaats door minister Asscher. Maar zolang de werkloosheid nog zo hoog is, vinden werkgevers gemakkelijk manieren om afspraken en wetgeving te omzeilen. Nog een extra reden om de werkloosheid echt aan te gaan pakken.
Door niet langer bang te zijn voor uitbreiding van de publieke sector en door werk eerlijker te delen.
Noten
(1) Flip de Kam (2015), ‘Een fiscalamiteit voor de PvdA dreigt’, in: S&D 2015/4.
(2) Robert Went, Monique Kremer & André Knottnerus (red.) (2015), De robot de baas.
(3) Saskia Klosse & Joan Muysken (2014), ‘Een inclusieve arbeidsmarkt vergt meer dan garantiebanen’, in: S&D 2014/4.
(4 )Wolfgang Streeck (2015), Gekochte tijd.
(5) Zie www.scp.nl/nl/Publicaties(...)05/De_steun_voor_de_ verzorgingsstaat_in_de_publieke_opinie_1970_2002/Persbericht_De_steun_voor_de_ verzorgingsstaat_in_de_publieke_opinie_1970_2002.
(6) Zie www.cbs.nl/NR/rdonlyres/82BB869F-D029-4EFC-B6CC- 48C884D28636/0/2015nationaalkiezersonderzoek- 20062012web.pdf.
(7) Paul de Beer (2012), ‘De arbeidstijdverkorting die niet doorging en andere lessen uit de jaren tachtig’, in: TPEdigitaal 6(3/4).
(8) Mirjam de Rijk (2-1-2016), ‘CPB heeft een ongezond grote invloed op Nederland’, in: de Volkskrant.
Uit tijdschrift S& D Jaargang 73 Nummer 2 April 2016
http://www.mirjamderijk.nl/werklust-21-miljoen/
Het is eerder niet een heel sterk voorargument om iets te herhalen wat al een eeuw gezegd wordt he, je maakt er nu een beetje de omgekeerde wereld van.quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:54 schreef Mystikvm het volgende:
[..]
Noem dan eens iets. Het enige wat ik steeds zie is "ja, dat zeiden ze in de tijd van mijn opa ook!". Ja, prima, maar dat is niet een heel sterk tegenargument. Waar gaan de geschrapte banen nu heen? Waar gaan wij ons geld dan aan uitgeven?
En ondanks dat voorbeeldje van V&D en bol.com is er nu wereldwijd meer werk dan ooit tevoren. Ra ra politiepet.quote:Misschien zit ik er wel helemaal naast, maar je geeft mij niet heel veel redenen om te twijfelen aan mijn eigen opvattingen.
En de argumenten die ik noem, die golden een eeuw geleden toch echt niet. Een eeuw geleden was er geen sprake van een grens aan consumptie. Sterker nog, bomen leken tot in de hemel te groeien omdat enorme technologische vooruitgangen voor jan en alleman bereikbaar werden. Belangrijker nog: die voortuitgangen werden door enorme hoeveelheden mensen geproduceerd. Dat is nu wel anders. Een warenhuis als V&D was vooruitgang en leverde duizenden banen op. Bol.com is ook vooruitgang op dezelfde schaal, maar die doen het met 500 man.
Wereldwijd, ja. Hoe zit dat in Nederland? Of er in pakweg Kenia of Kazachstan werk is doet er niet zoveel toe, zeker ook omdat die landen nog lang niet de fase hebben bereikt waar wij in zitten. Die hebben nog wat in te halen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 10:59 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Het is eerder niet een heel sterk voorargument om iets te herhalen wat al een eeuw gezegd wordt he, je maakt er nu een beetje de omgekeerde wereld van.Om er toch op te reageren: dat is altijd onbekend van tevoren. Machines, de computer, internet, telkens wist men niet hoe de economie erdoor zou veranderen. Glazen bollen bestaan immers niet. Maar telkens kwam er iets voor terug, omdat het de natuur van de mens is om meer na te streven in plaats van plotseling genoeg te nemen met dat wat er nu is. En juist om dat die glazen bol er niet is, is je beste gok om aan te nemen dat het zo zal gaan zoals het elke keer ging bij de introductie van nieuwe technologieën die banen lieten verdwijnen. De louter theoretische en op wensdenken gebaseerde onderbouwing dat het nu voor het eerst ooit anders zal zijn is nou eenmaal niet genoeg om de complete sociaal-economische structuur van een land maar vast even op de schop te gooien.
[..]
En ondanks dat voorbeeldje van V&D en bol.com is er nu wereldwijd meer werk dan ooit tevoren. Ra ra politiepet.
Je dacht toch niet dat die nuances overkomen bij Afrikaanse en Oost Europese gelukszoekers?quote:Op dinsdag 7 juni 2016 23:23 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dat is een technisch (bestuurs)probleem wat (relatief) makkelijk is op te lossen mits men bereid is echt grenzen te stellen. En dat zullen we met een basisinkomen zeker gaan doen.
Bijvoorbeeld alleen ingezetenen en een quotum hulpzoekers kunnen aanspraak maken op een onvoorwaardelijk basisinkomen. Je bent ingezetene wanneer je hier geboren bent en meerderjarig bent. Alle anderen die ingezetene willen worden en iedereen die met je meekomt gaan door de ballotage en moeten eerst (als voorbeeld) zeg 10 jaar van z'n leven "gratis" werken (of zich onbaatzuchtig minimaal 40uur/week inzetten voor de maatschappij) in ruil voor een basisinkomen. Wil je dat niet, kan je hier nog steeds werken en (tijdelijk) wonen mits je sws een geldig terugreisticket hebt.
Dat denk ik niet, dat zie je om je heen gebeuren en wordt zichtbaar omdat veel groepen/sectoren onderuit gaan.quote:Op woensdag 8 juni 2016 00:28 schreef Operc het volgende:
[..]
Waarom denk je dat die twee zaken zo zijn?
Who cares dat er een netto verschuiving is van kapitaal van de publieke sector naar de private sector? De staatsschuld is ruimschoots gefinancierd door de eigen burgers.quote:Op woensdag 8 juni 2016 08:45 schreef Metro2005 het volgende:
Je weet dat er elk jaar een begrotingstekort is en geen overschot neem ik aan?
Het CPB heeft note bene zelf berekend dat het betaalbaar isquote:Op woensdag 8 juni 2016 08:54 schreef Metro2005 het volgende:
Behalve de quotes die ik al neergezet heb waarbij het basisinkomen óf véél te laag is om serieus genomen te worden (550 euro pm) (bas jacobs) óf waarbij aangegeven wordt dat het niet betaalbaar is (CPB) heb ik geen bronnen gevonden waaruit blijkt dat het betaalbaar is.
Hiermee maak je imho een klassieke "denk" fout door iets voor "waar" te nemen omdat het nu eenmaal zo (lijkt dat het) is. Dat getuigd idd van zuiver realisme en ontbeert imho de realiteit van een voorstschrijdende beschaving.....quote:Op woensdag 8 juni 2016 08:45 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
....Wat moet ik aan de huidige situatie aantonen? Daar gebruikeken we momenteel namelijk...
[..]
Je weet dat er elk jaar een begrotingstekort is en geen overschot neem ik aan?
Want? Je denkt dat je dat bedrag niet kunt ophalen met belastingen? Volwassenen zien een inkomensstijging van 760 euro volgens het idee van Canoy, kinderen 380 en aan "bijzondere uitkering" een 200 euro extra voor hulpbehoevenden.quote:Op woensdag 8 juni 2016 08:54 schreef Metro2005 het volgende:
Maar aangezien je er telkens omheen draait zullen die wel niet bestaan. En als je aankomt met artikelen waairn staat 'er is een gat van 30 miljard' en vervolgens er vrolijk overheen walst met: Wat is nou 30 miljard! dan kan ik je niet meer serieus nemen.
Ja ik heb al een tijdje in de gaten dat je "betaalbaar" lekker raar definieert. Laten we gewoon aanhouden dat de begroting sluitend gemaakt kan worden / de continuïteit dus gewaarborgd blijft.quote:Op woensdag 8 juni 2016 08:54 schreef Metro2005 het volgende:
In mijn ogen is het pas betaalbaar:
- Als mensen die nu een bijstandsuitkering of arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben er niet op achteruit gaan.
- Als het géén extra geld kost tov nu
- Als werkenden er niet op achteruit gaan.
Die nuances hoeven niet over te komen, die moet je duidelijk willen afdwingen en communiceren.quote:Op woensdag 8 juni 2016 11:26 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
[..]
Je dacht toch niet dat die nuances overkomen bij Afrikaanse en Oost Europese gelukszoekers?
Het viral effect via Social Media wordt echt danig onderschat.
Denk je nu echt dat ik dit niet begrijp / begreep?quote:
De werkelijke kosten van een basisinkomen zitten hem niet in de betaalbaarheid bij gelijkblijvend menselijk gedrag. Netto is iedereen gratis geld geven een efficiëntere manier om ervoor te zorgen dat er X bedrag bij een persoon komt dan via allerlei instanties en onder allerlei voorwaarden. Dat lijkt mij vrij logisch.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:12 schreef ludovico het volgende:
[..]
Want? Je denkt dat je dat bedrag niet kunt ophalen met belastingen? Volwassenen zien een inkomensstijging van 760 euro volgens het idee van Canoy, kinderen 380 en aan "bijzondere uitkering" een 200 euro extra voor hulpbehoevenden.
Dat komt erop neer dat het basisinkomen effectief van de totale begroting van 155 miljard dus slechts 30 miljard kost. Dat komt neer op dat 20% van het te ontvangen basisinkomen terug moet worden belast. Als 20% van de bevolking 100% van het basisinkomen weer terugbetalen aan de belastingdienst dan is het al betaald. Wordt die 20% niet eens armer op.
Hij zat volgens mij te denken aan in ieder geval flink ingekorte werkweken. Maar guess what? Dat zou ook gewoon prima kunnen als de verdeling sinds 1970 niet gigantisch scheef zou zijn getrokken.quote:Op woensdag 8 juni 2016 09:20 schreef Kaas- het volgende:
Voorstanders roepen aldoor dat er geen werk meer is of snel zal zijn door automatisering, maar dit sciencefictiondenken (dat ironisch genoeg ook al een halve eeuw gaande is en nooit uit is gekomen, dus waarom nu plotseling voor het eerst ooit wel?) wordt op geen enkele wijze gesteund door data. Technologische ontwikkelingen hebben altijd geleid tot nieuwe behoeften, nieuwe mogelijkheden en nieuwe banen en er is geen reden om aan te nemen dat dat nu plotseling ophoudt. Keynes is hier ook flink mee op z'n bek gegaan; die dacht dat we anno 2016 al lang in het arbeidsloze walhalla zouden leven.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Als mensen 2x zo efficiënt worden dan zou je toch de helft kunnen werken of is dat soms niet mogelijk?
Geen enkele wijze gesteund door de data, wat bepaald de hoogte van de lonen? Schaarste van arbeid denk ik? Kijk eens naar die grafiek... Ik denk niet dat arbeid de laatste tijd erg schaars is. Die nieuwe banen zijn er niet genoeg om arbeiders schaars te maken."Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
Merkwaardige vergelijking. Als je iedereen 1000 euro per maand wil geven en van de 12.000 per jaar per persoon kom je er 2000 te kort, dan is het gek om te zeggen dat dat peanuts is.quote:Op woensdag 8 juni 2016 00:54 schreef ludovico het volgende:
[..]
Uiteraard, maar zo een 30 miljard is gewoon peanuts, de waarde die wij opsparen in principe door handel te drijven met het buitenland is vele malen hoger dan die 30 miljard.
2000 tekort?quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:37 schreef Operc het volgende:
[..]
Merkwaardige vergelijking. Als je iedereen 1000 euro per maand wil geven en van de 12.000 per jaar per persoon kom je er 2000 te kort, dan is het gek om te zeggen dat dat peanuts is.
Ik rekende met 15 miljoen mensen, dan is 30 miljard 2000 euro per persoon. Je mag het bedrag ook door 17 miljoen mensen delen als je wil, maakt voor de conclusie niet gek veel uit.quote:
Wat bedoel je? Dat je een begrotingstekort krijgt van 2000 euro per persoon per als je mensen 12000 euro per jaar geeft? Lijkt me niet zo een issue om 2000 euro te betalen met 12000 euro.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:40 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik rekende met 15 miljoen mensen, dan is 30 miljard 2000 euro per persoon. Je mag het bedrag ook door 17 miljoen mensen delen als je wil, maakt voor de conclusie niet gek veel uit.
Ik bedoel dat je een subsidie opzet waar je mensen 12.000 geeft maar stiekem maar geld hebt voor 10.000. Ben je aan het trollen dat je denkt dat het prima kan om van die 12.000 dan weer 2000 terug te betalen? Het basisinkomen gaat erom dat mensen ervan rond kunnen komen. Dat is bij 1000 al lastig (ga maar eens rekenen wat een alleenstaande in de bijstand krijgt) maar als je dan ook nog eens ±850 krijgt in plaats van 1000 wordt het al helemaal onmogelijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:42 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wat bedoel je? Dat je een begrotingstekort krijgt van 2000 euro per persoon per als je mensen 12000 euro per jaar geeft? Lijkt me niet zo een issue om 2000 euro te betalen met 12000 euro.
Er is hier in NL niemand die niet genoeg inkomen heeft , alle inkomens gelijk trekken heeft ook een naam en dat heet communisme.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:05 schreef Vallon het volgende:
Het feit dat iemand wel voldoende inkomen heeft en de ander niet, is realisme maar ontbeert elke rechtvaardiging van die realiteit. Ik noem dat ook wel opportunisme.
quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:13 schreef ludovico het volgende:
[..]
[quote]Op woensdag 8 juni 2016 13:13 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ja ik heb al een tijdje in de gaten dat je "betaalbaar" lekker raar definieert.
Dat roep je nu al 10 posts maar ik heb nog geen link gezien.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:00 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het CPB heeft note bene zelf berekend dat het betaalbaar is
Aangezien je enerzijds wil dat de belastingdruk niet omhoog gaat maar aan de andere kant moet er ergens een gat gedicht worden van 30 miljard. Dan gaat de belastingdruk dus per definitie omhoog.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:17 schreef ludovico het volgende:
[..]
Denk je nu echt dat ik dit niet begrijp / begreep?
Die factor is er wel, maar ik denk juist dat de arbeidsparticipatie toeneemt omdat er een belangrijke beperking wegvalt, nl. die drempel van een baan aangeboden door een werkgever, voor het aantal uur dat nodig is om in het levensonderhoud te voorzien. Daarnaast geeft het mensen de vrijheid om werk (is niet gelijk aan een baan) te vinden dat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze kunnen ook nog eens aan hun eigen arbeidsproductiviteit werken door te gaan studeren.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
De werkelijke kosten van een basisinkomen zitten hem niet in de betaalbaarheid bij gelijkblijvend menselijk gedrag. Netto is iedereen gratis geld geven een efficiëntere manier om ervoor te zorgen dat er X bedrag bij een persoon komt dan via allerlei instanties en onder allerlei voorwaarden. Dat lijkt mij vrij logisch.
De econometrisch berekende kosten van een basisinkomen zitten hem erin dat de arbeidsparticipatie afneemt omdat mensen A meer geld hebben en de mate waarin het nodig is om te werken voor je poen afneemt. B omdat het marginale belastingtarief in een bepaalde box verhoogd wordt wat werken voor het individu minder lonend maakt.
Dat aanbod kan met name aan de onderkant groter worden omdat een werknemer zich met een basisinkomen niet zo duur hoeft te maken. Als jij een basisinkomen van 1200 euro hebt is 400 euro erbij een aantrekkelijk inkomenssprong. Zou je daar dan geen uur 20 in de week voor willen werken ipv bankhangen?quote:B vind ik een discutabel punt. Ik denk dat het aantal uren arbeid niet zozeer gestuurd wordt door de vraag zijde van de economie maar veel meer door de aanbod zijde. Bedrijven die je inhuren bepalen hoeveel uur je moet werken als je bij ze in dienst wilt. En de mens vind het helemaal niet erg om full-time te werken vaak.... Daarnaast levert het netto nog steeds veel meer op dan vroeger en toen werkten we juist meer. Maarja, zoals ik bij A al omschrijf, de noodzaak om te werken neemt af.
Ik ga er ook op achteruit als ik mijn inkomen spendeer aan zaken die ik helemaal niet wil hebben. Maar dat maakt die zaken niet minder betaalbaar. Ik kan er voor betalen toch immers? Je hanteert een rare definitie dat maakt het discussiëren ook niet bepaalt gemakkelijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Metro2005 het volgende:
Mensen er niet op achteruit laten gaan vind jij een rare definitie van betaalbaar. nee ok.
http://www.volkskrant.nl/(...)ratis-geld~a4037179/quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Metro2005 het volgende:
Dat roep je nu al 10 posts maar ik heb nog geen link gezien.
Het is mogelijk non? Damn het grootste probleem is dat jij betaalbaar lekker vreemd aan het definiëren bent.quote:Eerder heeft het CPB berekend dat een basisinkomen gelijk aan de helft van het sociaal minimum (circa 750 euro) 350 duizend banen kost. Het CPB neemt aan dat veel partners van tweeverdieners zich gaan terugtrekken van de arbeidsmarkt. Over de omvang daarvan kan men discussiëren, maar je moet heel naïef zijn om te veronderstellen dat als mensen een forse uitkering krijgen zij meer gaan werken.
Dat zou een voordeel kunnen zijn ware het niet dat we in dit land al heel vel parttime werkers hebben, vooral vrouwen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Die factor is er wel, maar ik denk juist dat de arbeidsparticipatie toeneemt omdat er een belangrijke beperking wegvalt, nl. die drempel van een baan aangeboden door een werkgever, voor het aantal uur dat nodig is om in het levensonderhoud te voorzien. Daarnaast geeft het mensen de vrijheid om werk (is niet gelijk aan een baan) te vinden dat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze kunnen ook nog eens aan hun eigen arbeidsproductiviteit werken door te gaan studeren.
20 uur per week werken (inclusief 1 tot 2 uur per dag reistijd + kosten voor het reizen) voor 400 euro in de maand erbij (ofwel ¤ 2,50 per uur) ? Geen haar op mijn hoofd die erover denkt omdat te gaan doen nee.quote:Dat aanbod kan met name aan de onderkant groter worden omdat een werknemer zich met een basisinkomen niet zo duur hoeft te maken. Als jij een basisinkomen van 1200 euro hebt is 400 euro erbij een aantrekkelijk inkomenssprong. Zou je daar dan geen uur 20 in de week voor willen werken ipv bankhangen?
Ehh, waarom zou wie dan ook willen dat de belastingdruk omhoog gaat? En wie heeft er nu weer gezegd dat ik niet erken dat die 30 miljard wel handig is om fiscaal te financieren.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Metro2005 het volgende:
Aangezien je enerzijds wil dat de belastingdruk niet omhoog gaat maar aan de andere kant moet er ergens een gat gedicht worden van 30 miljard. Dan gaat de belastingdruk dus per definitie omhoog.
Dus inderdaad; Je begrijpt het niet
Okay, heel simpel, mensen die 12000 euro krijgen van de overheid maar genoeg verdienen om het zonder een extra 12000 euro te doen betalen gewoon 12000 euro extra aan belasting na invoering van het basisinkomen, hun besteedbare inkomen neemt daarmee effectief toe met 0 euro.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik bedoel dat je een subsidie opzet waar je mensen 12.000 geeft maar stiekem maar geld hebt voor 10.000. Ben je aan het trollen dat je denkt dat het prima kan om van die 12.000 dan weer 2000 terug te betalen? Het basisinkomen gaat erom dat mensen ervan rond kunnen komen. Dat is bij 1000 al lastig (ga maar eens rekenen wat een alleenstaande in de bijstand krijgt) maar als je dan ook nog eens ±850 krijgt in plaats van 1000 wordt het al helemaal onmogelijk.
Dit is precies het probleem met het basisinkomen en waarom de discussie compleet nutteloos is: de voorstanders roepen heel hard dat er geld voor is, maar niemand is in staat om een sluitend kostenplaatje te produceren.
Over geld rondpompen gesproken.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:01 schreef ludovico het volgende:
[..]
Okay, heel simpel, mensen die 12000 euro krijgen van de overheid maar genoeg verdienen om het zonder een extra 12000 euro te doen betalen gewoon 12000 euro extra aan belasting na invoering van het basisinkomen,
Misschien moet je eens bij jezelf te raden gaan of jij bovenop de toch al fikse belastingen die we in dit land hebben nóg hogere belastingen én fors baanverlies (volgens jouw link) aan het goed praten bent alleen maar omdat je iedereen zo nodig gratis geld wil geven om een (nog) niet bestaand probleem op te lossenquote:Op woensdag 8 juni 2016 13:56 schreef ludovico het volgende:
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)ratis-geld~a4037179/
[..]
Het is mogelijk non? Damn het grootste probleem is dat jij betaalbaar lekker vreemd aan het definiëren bent.
Er is een tekort van 30 miljardquote:Op woensdag 8 juni 2016 13:58 schreef ludovico het volgende:
Ehh, waarom zou wie dan ook willen dat de belastingdruk omhoog gaat?
Ik denk van wel, ik denk ook dat de econometrische modellen op lucht zijn gebaseerd bij zo een ingrijpende verandering. Canoy heeft zelf bij het CPB gewerkt en zegt in principe hetzelfde, de berekende cijfers zijn niet betrouwbaar.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Die factor is er wel, maar ik denk juist dat de arbeidsparticipatie toeneemt omdat er een belangrijke beperking wegvalt, nl. die drempel van een baan aangeboden door een werkgever, voor het aantal uur dat nodig is om in het levensonderhoud te voorzien. Daarnaast geeft het mensen de vrijheid om werk (is niet gelijk aan een baan) te vinden dat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze kunnen ook nog eens aan hun eigen arbeidsproductiviteit werken door te gaan studeren.
[..]
Dat aanbod kan met name aan de onderkant groter worden omdat een werknemer zich met een basisinkomen niet zo duur hoeft te maken. Als jij een basisinkomen van 1200 euro hebt is 400 euro erbij een aantrekkelijk inkomenssprong. Zou je daar dan geen uur 20 in de week voor willen werken ipv bankhangen?
Ehm, hoe is dit minder efficiënt dan een ambtenaren apparaat opzetten om selectief mensen geld te geven? Geld rondpompen is juist wat nu gebeurt en waar juist het basisinkomen beter in is.quote:
In plaats daarvan zetten we een ambtenarenapparaat op om mensen selectief geld af te nemen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:05 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ehm, hoe is dit minder efficiënt dan een ambtenaren apparaat opzetten om selectief mensen geld te geven?
Want? De belastingdienst bestaat al een tijdje hè.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:07 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
In plaats daarvan zetten we een ambtenarenapparaat op om mensen selectief geld af te nemen.
We weten nu onderhand wel hoe zoiets gaat. Er komen dan mensensmokkelaars die er bovenop duiken met verdraaide verhalen: "In NL krijg je 1500 euro per maand zonder er ook maar iets voor te hoeven doen!"; het gaat viral en voor je het weet stappen ze in een bootje.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:16 schreef Vallon het volgende:
[..]
Die nuances hoeven niet over te komen, die moet je duidelijk willen afdwingen en communiceren.
Dat afdwingen gaat (helaas) tegen ons gevoel in van wat wij redelijk vinden is waardoor "wij" niet instaat zijn onze grenzen te borgen tegen hen die (nu eenmaal) er een totaal andere redelijkheid op na houden.
Iedereen mag aanspraak maken op (gelijke) rechten mits men de voorwaarden voor die rechten ook respecteert. Ik kan het absoluut rechtvaardigen om mensen, desnoods met grof geweld, tegen te houden die willens en wetende proberen mijn grenzen proberen te overschrijden.
Doe je dat niet, dan zal je geheid ten ondergaan voordat je de kans hebt om tot bloei te komen.
Dan ga je toch niet op vakantie, koop je toch geen televisie, 4800 euro voor een beetje part-time werken bij een leuke job... In plaats van op de bank hangen waar ik ziek ongelukkig van zou worden... Mwoah, ik weet het welquote:Op woensdag 8 juni 2016 13:56 schreef Metro2005 het volgende:
20 uur per week werken (inclusief 1 tot 2 uur per dag reistijd + kosten voor het reizen) voor 400 euro in de maand erbij (ofwel ¤ 2,50 per uur) ? Geen haar op mijn hoofd die erover denkt omdat te gaan doen nee.
Je wil gewoon nivelleren/communisme invoeren. Zeg dat dan meteen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:01 schreef ludovico het volgende:
[..]
Okay, heel simpel, mensen die 12000 euro krijgen van de overheid maar genoeg verdienen om het zonder een extra 12000 euro te doen betalen gewoon 12000 euro extra aan belasting na invoering van het basisinkomen, hun besteedbare inkomen neemt daarmee effectief toe met 0 euro.
Aangezien jij spreekt over een begrotingstekort van 2000 euro per persoon per jaar en de mensen die het basisinkomen niet nodig hebben 12000 euro terugbetalen heb je effectief slechts 1/6 basisinkomen gerechtigden nodig die het basisinkomen volledig terugbetalen middels belastingen om het basisinkomen te financieren, hier wordt de basisinkomensgerechtigde niet armer op dan in de oorspronkelijke situatie.
De hogere belastingen zorgen niet voor een lager besteedbaar inkomen als het toegenomen bedrag aan belastingen lager is dan het basisinkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:04 schreef Metro2005 het volgende:
Misschien moet je eens bij jezelf te raden gaan of jij bovenop de toch al fikse belastingen die we in dit land hebben nóg hogere belastingen én fors baanverlies (volgens jouw link) aan het goed praten bent alleen maar omdat je iedereen zo nodig gratis geld wil geven om een (nog) niet bestaand probleem op te lossen
Dat klopt, maar nu komen er weer extra uitzonderingen en regels bij. Je verplaatst het probleem alleen maar. In plaats van dat je een minderheid van de mensen selectief geld gaat geven ga je dat nu bij een meerderheid doen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Want? De belastingdienst bestaat al een tijdje hè.
Dat maakt nog niet dat ik belasting verhoging tof vind, ook al zou het nodig zijn om inderdaad het begrotingstekort te dichten.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:04 schreef Metro2005 het volgende:
Er is een tekort van 30 miljard
dat moet komen uit:
* tromgeroffel *
Belastingen
volgens het CPB gaan er minder mensen werken
ergo
Belastingverhogingen
Het is echt geen rocket science
Maar hoe kan dat dan? Net zei je nog dat dat hetzelfde zou blijven.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:12 schreef ludovico het volgende:
[..]
De hogere belastingen zorgen niet voor een lager besteedbaar inkomen als het toegenomen bedrag aan belastingen lager is dan het basisinkomen.
Het is geen 4800 euro want ik moet dan voor mijn werk ook vervoer hebben en betalen dus dat gaat er al af (al snel 50 tot 100 euro per maand) , het kost me meer tijd dan alleen die 20 uur omdat ik ook moet reizen dus effectief ben je dan voor < 2 euro per uur aan het werk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dan ga je toch niet op vakantie, koop je toch geen televisie, 4800 euro voor een beetje part-time werken bij een leuke job... In plaats van op de bank hangen waar ik ziek ongelukkig van zou worden... Mwoah, ik weet het wel
Het basisinkomen is het minst gecompliceerde verhaal dat mogelijk is, als je dat een verplaatsing van het probleem noemt terwijl het in wezen de ambtenarendruk flink laat afnemen dan weet je niet waar je het over hebt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:13 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Dat klopt, maar nu komen er weer extra uitzonderingen en regels bij. Je verplaatst het probleem alleen maar. In plaats van dat je een minderheid van de mensen selectief geld gaat geven ga je dat nu bij een meerderheid doen.
Voor de primaire levensbehoeften? Zeker. Alles daarboven? Free market all the way. Ik vind dat de mens moreel verplicht is armoede aan te pakken, het liefste op de meest efficiënte manier. Zeker als je sociaal rendement erbij gaat halen en je vanuit die redenatie een basisinkomen zelfs een recht vindt voor de mens.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:10 schreef Operc het volgende:
[..]
Je wil gewoon nivelleren/communisme invoeren. Zeg dat dan meteen.
Met een basisinkomen én de daarbij horende hogere belastingen is het allesbehalve een vrije markt als je een basisinkomen invoert.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
Voor de primaire levensbehoeften? Zeker. Alles daarboven? Free market all the way.
Juist.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:19 schreef Metro2005 het volgende:
Met een basisinkomen én de daarbij horende hogere belastingen is het allesbehalve een vrije markt als je een basisinkomen invoert.
vrijemarkteconomie: bestel waarin vraag en aanbod bepalen welke producten worden geproduceerd en waarin de overheid geen rol speeltquote:
Ik wil de machtspositie van kapitalisten verkleinen, ik wil het mogelijk maken dat menselijk arbeid richting gratis zou kunnen gaan zonder mensonwaardige omstandigheden (lijkt mij een liberaal element)... De vraag blijft over of een negatieve inkomsten belasting betaald met een vermogensbelasting (rendement op kapitaal / vermogen) een betere optie zou zijn om de gelijkheid rechter te trekken en de brutolonen van arbeiders te laten dalen dan een basisinkomen dat gefinancierd wordt op een bepaalde manier.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:10 schreef Operc het volgende:
[..]
Je wil gewoon nivelleren/communisme invoeren. Zeg dat dan meteen.
Proestquote:Op woensdag 8 juni 2016 14:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het basisinkomen is het minst gecompliceerde verhaal dat mogelijk is,
Dus je wil een basisinkomen, maar mensen moeten er niet van kunnen leven? En die optie vind je een stap in de goede richting vergeleken met het huidige stelsel van bijstand en toeslagen, een systeem waar mensen wel van kunnen leven. Meen je dat serieus?quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:27 schreef ludovico het volgende:
Dat zorgt er eigenlijk al voor dat met mijn idee van een basisinkomen aan een bedrag van 500 euro gedacht moet worden. Maar dat is naar mijn idee een stap in de goede richting dus iets goeds.
Dan is een vrijemarkt economie een illusie, de overheid speelt altijd mee in een samenleving.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:22 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
vrijemarkteconomie: bestel waarin vraag en aanbod bepalen welke producten worden geproduceerd en waarin de overheid geen rol speelt
In uitvoering, maar daar hadden we het dan ook over. Niet als het gaat over de filosofie erachter en of wij het gerechtvaardigd vinden etc.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:28 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Proest. Dat blijkt wel uit dit topic, ja.
Ik zou dan ook een bijstand en een ww laten bestaan, maar een huursubsidie en een zorgtoeslag etc etc etc allemaal laten verdwijnen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:32 schreef Operc het volgende:
[..]
Dus je wil een basisinkomen, maar mensen moeten er niet van kunnen leven? En die optie vind je een stap in de goede richting vergeleken met het huidige stelsel van bijstand en toeslagen, een systeem waar mensen wel van kunnen leven. Meen je dat serieus?
En jij denkt serieus dat dat niet verstoord wordt met een basisinkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:32 schreef ludovico het volgende:
[..]
Dan is een vrijemarkt economie een illusie, de overheid speelt altijd mee in een samenleving.
De vrijheid om als privaat persoon een bedrijf te starten en producten te maken en verkopen en de vrijheid voor de consument om het product te kopen die blijven gewoon bestaan, misschien kun je dat beter als een definitie voor vrije markt economie aanhouden. Een economie waar de wetten van vraag en aanbod gelden.
Nee, dat is ook niet simpel. Voor jou misschien maar mensen met een wat breder blikveld zien in dat niets zo simpel is als het lijkt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:33 schreef ludovico het volgende:
[..]
In uitvoering, maar daar hadden we het dan ook over. Niet als het gaat over de filosofie erachter en of wij het gerechtvaardigd vinden etc.
BTW verstoord volgens dit principe al de vrije-markt, de vrije markt is een illusie als dat zo geïnterpreteerd moet worden zoals jij het doet.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:38 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
En jij denkt serieus dat dat niet verstoord wordt met een basisinkomen.
Ik geef je net zelf al aan dat er mensen zijn (waaronder ik) die denken: Ik consumeer wel minder als ik daarvoor in de plaats niet meer hoef te werken.
Een ander effect is dat er minder arbeidskrachten beschikbaar zijn en schaarste creeert hogere prijzen dus wordt arbeid op den duur weer duurder wat de prijs van een product weer beinvloed.
Belastingen zijn echt de angel in de reet van de vrijemarkt economie en hebben een enorme invloed.
Haha, want een systeem met 10 verschillende toeslagen en subsidies met allerlei voorwaarden en aparte regels werkt bijna niet zeker minder efficiënt dan een systeem met maar 1 uitkering. Afgezien van alle fraude gevallen en de uitkeringen waar mensen recht op hebben die niet aangevraagd worden etc etc.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:40 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Nee, dat is ook niet simpel. Voor jou misschien maar mensen met een wat breder blikveld zien in dat niets zo simpel is als het lijkt.
Dat zeg ik niet. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen die twee. Maar het illustreert mijn punt wel dat je die niet ziet.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:43 schreef ludovico het volgende:
[..]
Haha, want een systeem met 10 verschillende toeslagen en subsidies met allerlei voorwaarden en aparte regels werkt bijna niet zeker minder efficiënt dan een systeem met maar 1 uitkering. Afgezien van alle fraude gevallen en de uitkeringen waar mensen recht op hebben die niet aangevraagd worden etc etc.
quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:37 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik zou dan ook een bijstand en een ww laten bestaan, maar een huursubsidie en een zorgtoeslag etc etc etc allemaal laten verdwijnen.
Verder neemt het aantal personen dat recht zal hebben op een bijstand af, kunnen de lonen iets omlaag, kunnen mensen sneller hun primaire behoeftes vervullen, ja dat lijkt mij een goed idee.
Wat wil je nou? Eerst wel allerlei toeslagen en subsidies, dan weer niet. Dan weer een volledig basisinkomen, dan slechts een toeslag. Dan komt het weer wel uit qua begroting en dan weer niet.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:43 schreef ludovico het volgende:
[..]
Haha, want een systeem met 10 verschillende toeslagen en subsidies met allerlei voorwaarden en aparte regels werkt bijna niet zeker minder efficiënt dan een systeem met maar 1 uitkering. Afgezien van alle fraude gevallen en de uitkeringen waar mensen recht op hebben die niet aangevraagd worden etc etc.
Dat doet het toch ook? Prijzen worden hoger, vraag neemt af.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:41 schreef ludovico het volgende:
[..]
BTW verstoord volgens dit principe al de vrije-markt, de vrije markt is een illusie als dat zo geïnterpreteerd moet worden zoals jij het doet.
Schaarste op arbeid kan tot 2 dingen leiden:quote:Het lijkt mij heel gezond als er schaarste is naar arbeid. Geef de arbeiders nou maar eens een keertje een beetje macht om de keuze te hebben wat ze willen doen met hun tijd, i.p.v. dat ze loonslaaf moeten blijven voor de rest van hun leven.
Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, neemt niet weg dat als je veel verschillende ambtenaar intensieve regelingen opdoekt en daarvoor een ambtenaar extensief alternatief voor in de plaats zet dat je de druk op het systeem verlaagd.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:46 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Dat zeg ik niet. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen die twee. Maar het illustreert mijn punt wel dat je die niet ziet.
Ik stem voor zo min mogelijk toeslagen, een basisinkomen van 500 euro, een bijstand die verlaagd wordt met 500 euro en verder alle noodzakelijke elementen laten bestaan. Een bijstand vind ik noodzakelijk een WIA vind ik noodzakelijk, etc etc... Die bedragen kunnen in dit geval dan met 500 euro verlaagd worden vanwege het basisinkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:48 schreef Operc het volgende:
Wat wil je nou? Eerst wel allerlei toeslagen en subsidies, dan weer niet. Dan weer een volledig basisinkomen, dan slechts een toeslag. Dan komt het weer wel uit qua begroting en dan weer niet.
Er is een huidig overschot op arbeid dat onnatuurlijk middels een minimumloon omhoog wordt gehouden. Als de mogelijkheid gaat bestaan om die te verlagen dan zal dat gebeuren, als robots het werk van de arbeider kan overnemen dan zullen de lonen ook weer dalen.... Dat hogere salaris zal niet al te snel in beeld komen.... Nee de overschot die we nu hebben lijkt mij niet goed, als er schaarste naar arbeiders gaat ontstaan waardoor de lonen erg hoog zullen worden (wat mij super sterk lijkt!) dan zal ik mijn mening in deze wel herzien.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:49 schreef Metro2005 het volgende:
Schaarste op arbeid kan tot 2 dingen leiden:
- De prijzen worden hoger waardoor de arbeider uiteindelijk niets heeft aan zijn hogere salaris
- Het wordt sneller rendabel om de arbeider te vervangen voor bv robots
Het is niet allemaal zo zwart wit en eenvoudig als jij schetst.
Wat is daar het nut van? En welke toeslagen zijn nu niet noodzakelijk volgens jou?quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:52 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik stem voor zo min mogelijk toeslagen, een basisinkomen van 500 euro, een bijstand die verlaagd wordt met 500 euro en verder alle noodzakelijke elementen laten bestaan. Een bijstand vind ik noodzakelijk een WIA vind ik noodzakelijk, etc etc... Die bedragen kunnen in dit geval dan met 500 euro verlaagd worden vanwege het basisinkomen.
quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:43 schreef ludovico het volgende:
[..]
Haha, want een systeem met 10 verschillende toeslagen en subsidies met allerlei voorwaarden en aparte regels werkt bijna niet zeker minder efficiënt dan een systeem met maar 1 uitkering. Afgezien van alle fraude gevallen en de uitkeringen waar mensen recht op hebben die niet aangevraagd worden etc etc.
Volgens mij weet je zelf niet zo goed wat je nou wilt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:37 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik zou dan ook een bijstand en een ww laten bestaan
Zo min mogelijk toeslagen? In principe werken ze altijd marktverstorend, wat inhoudt dat mensen als ze voor de werkelijke kosten zouden moeten betalen andere keuzes zouden maken... Het welvaartsverlies dat daardoor ontstaat en alle kosten om deze herverdeling mogelijk te maken moeten wel lager zijn dan de baten van het effect van het beleid.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:59 schreef Operc het volgende:
[..]
Wat is daar het nut van? En welke toeslagen zijn nu niet noodzakelijk volgens jou?
Zo min mogelijk, neemt niet weg dat ik zoveel mogelijk uitkeringen zou willen schrappen en dat neemt ook niet weg dat ik sommige uitkeringen heel goed te verantwoorden vind.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:06 schreef Metro2005 het volgende:
Volgens mij weet je zelf niet zo goed wat je nou wilt.
Wat jouw sterk lijkt.......... right.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:56 schreef ludovico het volgende:
als er schaarste naar arbeiders gaat ontstaan waardoor de lonen erg hoog zullen worden (wat mij super sterk lijkt!)
Ja dat lijkt mij sterk als je kijkt dat de lonen voor productiearbeiders nauwelijks zijn gestegen over de laatste 50 jaar terwijl hun productiviteit verdubbeld is. Dat die lonen zo laag blijven heeft alles te maken met een overschot aan deze arbeiders, inderdaad, vraag en aanbod bepalen de lonen van mensen. Niet hoeveel waarde een persoon toevoegt aan de economie.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:12 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat jouw sterk lijkt.......... right.
Misschien moet je eens je neus uit de boeken van Marx, stalin en mao halen en eens in de echte wereld rondkijken.
De hoogte van salarissen wordt voor het allergrootste deel al bepaalt door schaarste of een teveel aan aanbod van arbeiders.
Je pleit hier continu vóór een vrije markt te zijn maar intussen wil je álles tot in de puntjes door de overheid laten regelen, niveleren en ben je voor een basisinkomen.
Grotendeels jaquote:Op woensdag 8 juni 2016 15:23 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ja dat lijkt mij sterk als je kijkt dat de lonen voor productiearbeiders nauwelijks zijn gestegen over de laatste 50 jaar terwijl hun productiviteit verdubbeld is. Dat die lonen zo laag blijven heeft alles te maken met een overschot aan deze arbeiders, inderdaad, vraag en aanbod bepalen de lonen van mensen.
Dat speelt absoluut ook meequote:Niet hoeveel waarde een persoon toevoegt aan de economie.
quote:Nee ik wil niet alles tot in de puntjes door de overheid laten regelen, ik wil het aantal toeslagen en uitkeringen zo laag mogelijk hebben en het bruto minimumloon verlagen zonder dat dit ten koste gaat van het inkomen. Dat kan met een basisinkomen en dat kan met een negatieve inkomstenbelasting. Tot in den puntjes door de overheid laten regelen kun je het niet noemen, zeker niet.
Pikketey, weer zo iemand die nog nooit de schoolcampus heeft verlaten en direct maar leraar is geworden. Totaal niet serieus te nemen.quote:En ja, nivelleren is gewoon gerechtvaardigd, sla het boek van Pikkety maar eens open en je krijgt misschien een beter beeld van tendensen en ongelijkheid.
quote:Ondanks de nivellering die wij op dit moment kennen wordt de ongelijkheid binnen landen steeds groter,
Overerving . Weer zo'n foute aanname. Het allergrootste deel van de rijken nu zijn niet rijk door overerving. (bronquote:moreel niet te verantwoorden dat personen in gigantische luxe leven vanwege overerving
Definieer armoede alsjeblieft.quote:Ik vind het niet te verantwoorden eerlijk gezegd om gigantische ongelijkheid toe te staan terwijl veel mensen in armoede leven.
Idioot!quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:31 schreef Metro2005 het volgende:
Pikketey, weer zo iemand die nog nooit de schoolcampus heeft verlaten en direct maar leraar is geworden. Totaal niet serieus te nemen.
Feitelijk onjuist.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:31 schreef Metro2005 het volgende:
!!!!!!!!!!!!! De ongelijkheid is alleen maar groter geworden tussen de 1% en de laagste inkomens. De overige 99% zijn al heel aardig uitgeniveleerd in dit land. Jij denkt werkelijk dat je die 1% ook kan niveleren zonder dat ze vertrekken uit dit land? Droom lekker verder.
quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:31 schreef Metro2005 het volgende:
Overerving . Weer zo'n foute aanname. Het allergrootste deel van de rijken nu zijn niet rijk door overerving. (bron
Allergrootste deel................ Tjah, als jij dat zo interpreteert.quote:Van de Nederlanders met ‘slechts’ miljoenen op hun rekening, bestaat eenderde uit ‘oud geld’. Bij miljardairs - volgens het rapport gemiddeld 63 jaar oud en mannelijk - ligt deze verhouding iets anders: ruim 60 procent heeft zijn vermogen verdiend met een eigen bedrijf.
Niet kunnen vervullen van de primaire behoeftes op de manier waarop het overgrote deel van de bevolking dat doet. Een dak boven je hoofd moet je kunnen betalen en eten zou je ook moeten kunnen betalen. Daar zijn misschien nog wel meer zaken voor te verzinnen verder.quote:
Heb ik je profeet beledigd ofzo met je domme gescheld. Mensen die van alles roepen over de arbeidsmarkt zonder daar ook uberhaupt maar aan te hebben deelgenomen neem ik niet serieus.quote:
60% en 75% noem ik het grootste deel jaquote:Op woensdag 8 juni 2016 15:34 schreef ludovico het volgende:
[..]
[..]
Allergrootste deel................ Tjah, als jij dat zo interpreteert.
Prima, dan zijn we het er over eens dat er in Nederland géén armoede is.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:35 schreef ludovico het volgende:
[..]
Niet kunnen vervullen van de primaire behoeftes op de manier waarop het overgrote deel van de bevolking dat doet. Een dak boven je hoofd moet je kunnen betalen en eten zou je ook moeten kunnen betalen. Daar zijn misschien nog wel meer zaken voor te verzinnen verder.
Maar je voegt er juist een toe. Je schaft er in jouw geval geen af. De kostenbesparing kan uit het raam, want je hebt niet opeens minder ambtenaren nodig (nog steeds checken op bijstand etc.) en je kort de bijstand met hetzelfde bedrag als jouw idee van het basisinkomen, waardoor de kosten dus stijgen. Immers niet iedereen krijgt momenteel een bijstandsuitkering, maar straks krijgt in jouw wereld wel iedereen het basisinkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Zo min mogelijk toeslagen? In principe werken ze altijd marktverstorend, wat inhoudt dat mensen als ze voor de werkelijke kosten zouden moeten betalen andere keuzes zouden maken... Het welvaartsverlies dat daardoor ontstaat en alle kosten om deze herverdeling mogelijk te maken moeten wel lager zijn dan de baten van het effect van het beleid.
Dus dan kunnen mensen in de bijstand geen woning meer betalen. Hoe is dat vooruitgang?quote:Bij een huursubsidie heb je dus ambtenaren nodig die jou een huursubsidie zouden kunnen toekennen. Er wordt door de huursubsidie herverdeelt en dit in het bijzonder zodat armere mensen in iets duurdere huizen gaan wonen. Het voordeel daarvan is dat arm en rijk meer door elkaar gaan leven volgens die filosofie, wat de waarde is van arme mensen en rijke mensen die door elkaar leven moet de overheid dan maar beslissen... Ik vind het overbodig om de markt hierin te beïnvloeden.
Het onderzoek van Pikkety is niet op een mening gevormd, dat zijn harde feiten, wat je nu aan het zeggen bent is dat je een feitelijk onderzoek van een wetenschapper die kans maakt op de nobelprijs met dat betreffende onderzoek niet serieus neemt. Sorry maar dan kan ik jou niet serieus nemen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:41 schreef Metro2005 het volgende:
Heb ik je profeet beledigd ofzo met je domme gescheld. Mensen die van alles roepen over de arbeidsmarkt zonder daar ook uberhaupt maar aan te hebben deelgenomen neem ik niet serieus.
Het zijn namelijk áltijd van dit soort types die dit soort (socialistische) dingen roepen. Serieus, bekijk het maar eens. Mensen die roepen dat het allemaal ongelijk is en allerlei andere socialistische bagger zijn 9 vd 10 keer direct van hun studie naar (hoog)leraar of naar de politiek gegaan.
"aller" is een overtreffende trap wat impliceert dat de verhoudingen wel wat schever liggen. Ja ik vind de woordkeuzes die jij steeds gebruikt erg hinderlijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:41 schreef Metro2005 het volgende:
60% en 75% noem ik het grootste deel ja
Maar misschien is mijn definitie weer fout. Dat moet haast wel.
De rijkste 1% en de rijkste 90-99% nemen een steeds groter deel van van het totale inkomen uit arbeid en inkomen uit kapitaal op zich. Staat allemaal leuk in grafiekjes in het boek van Pikkety wat jij niet serieus neemt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 16:20 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
http://daskapital.nl/2015/10/jan_modaal_wordt_keihard_genaa.html
Mensen die alleen theoretische ervaring hebben kan en mág je niet serieus nemen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 16:45 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het onderzoek van Pikkety is niet op een mening gevormd, dat zijn harde feiten, wat je nu aan het zeggen bent is dat je een feitelijk onderzoek van een wetenschapper die kans maakt op de nobelprijs met dat betreffende onderzoek niet serieus neemt. Sorry maar dan kan ik jou niet serieus nemen.
Je bent pas bijstand gerechtigd als je minder dan X vermogen hebt, ik neem aan dat als je vermogen minder snel inslinkt dat je minder snel aanspraak maakt op de bijstand. Ik denk verder ook dat als de mogelijkheid zich sneller voordoet om werk te vinden waardoor je meer geld kunt verdienen aangezien de armoedeval verkleint wordt... Ik ga er even vanuit dat dit soort tendensen het aantal mensen dat aanspraak maakt op bijstand verkleint.quote:Op woensdag 8 juni 2016 16:06 schreef Operc het volgende:
Maar je voegt er juist een toe. Je schaft er in jouw geval geen af. De kostenbesparing kan uit het raam, want je hebt niet opeens minder ambtenaren nodig (nog steeds checken op bijstand etc.) en je kort de bijstand met hetzelfde bedrag als jouw idee van het basisinkomen, waardoor de kosten dus stijgen. Immers niet iedereen krijgt momenteel een bijstandsuitkering, maar straks krijgt in jouw wereld wel iedereen het basisinkomen.
Dit is dus van een die drogredenen, als mensen geen woning kunnen betalen dan hebben ze tekort geld, wat je nu feitelijk zegt is dat als mensen tekort geld hebben dat woningen te duur zijn.quote:Op woensdag 8 juni 2016 16:06 schreef Operc het volgende:
Dus dan kunnen mensen in de bijstand geen woning meer betalen. Hoe is dat vooruitgang?
quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:01 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Mensen die alleen theoretische ervaring hebben kan en mág je niet serieus nemen.
Zelfde geldt voor bv Marx, ook zo iemand die prachtige theoriën had maar in de praktijk ook ongeveer 0 ervaring had. En dat soort mensen gaan dan even voor miljoenen mensen rigoreuze beslissingen nemen. Je ziet hoe dat afloopt.
Het is niet voor niks dat socialisten in de politiek héél vaak álleen theoretische kennis hebben opgedaan en daarna verdwijnen in de politiek terwijl liberalen vaak al van alles en nog wat aan praktijkervaring hebben ogpedaan. Die wéten hoe de echte wereld werkt en kennen het klappen van de zweep.
Maar ik kan jou niks kwalijk nemen aangezien je zelf ook nog uitsluitend in de theorie zit dus jij valt onder dezelfde categorie die nog in een socialistisch utopia gelooft.
Met deze post laat je zien dat je niet weet waar je het over hebt. Jij vindt van alles, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Toeslagen schrappen omdat jij ze niet nodig vindt is zo ridicuul dat het eigenlijk gênant is dat ik er nog op in ga. Er zijn genoeg mensen die zonder die toeslagen niet rond kunnen komen. Dan kun je ze wel schrappen, maar daarmee vergroot je dus het probleem, in plaats van het op te lossen. Dus je bent óf aan het trollen, óf je hebt echt geen idee waar je over spreekt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:01 schreef ludovico het volgende:
[..]
Je bent pas bijstand gerechtigd als je minder dan X vermogen hebt, ik neem aan dat als je vermogen minder snel inslinkt dat je minder snel aanspraak maakt op de bijstand. Ik denk verder ook dat als de mogelijkheid zich sneller voordoet om werk te vinden waardoor je meer geld kunt verdienen aangezien de armoedeval verkleint wordt... Ik ga er even vanuit dat dit soort tendensen het aantal mensen dat aanspraak maakt op bijstand verkleint.
In mijn ogen zijn er genoeg toeslagen die wel afgeschaft kunnen worden zoals de huurtoeslag / zorgtoeslag / kinderbijslag whatever you can think of. Er zijn genoeg toeslagen die ze wel kunnen schrappen vind ik.
Waarom zou dat een drogreden zijn?quote:Dit is dus van een die drogredenen, als mensen geen woning kunnen betalen dan hebben ze tekort geld, wat je nu feitelijk zegt is dat als mensen tekort geld hebben dat woningen te duur zijn.
Geen idee wat je aan het promoten bent, maar het komt niet over ben ik bang.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:05 schreef ludovico het volgende:
De grote grap is nog dat ik hier in principe de ideeën van Friedman aan het promoten ben. Liberaal pur sang.
Dit klopt niet. De essentie van een basisuitkering is dat alle toeslagen komen te vervallen en dat er 1 vast bedrag aan iedereen wordt uitgekeerd. Dit bedrag moet dan in de basis voorzieningen voorzien. (woning, eten) Wellicht dat er mensen zijn die net even iets meer nodig hebben maar die zullen dan aan de slag moeten. Hard gezegd, das hun probleem en ze zullen moeten participeren. De basisuitkering is net aan voldoende dus de rest moet je erbij gaan regelen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:31 schreef Operc het volgende:
e niet weet waar je het over hebt. Jij vindt van alles, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Toeslagen schrappen omdat jij ze niet nodig vindt is zo ridicuul dat het eigenlijk gênant is dat ik er nog op in ga. Er zijn genoeg mensen die zonder die toeslagen niet rond kunnen komen. Dan kun je ze wel schrappen, maar daarmee vergroot je dus het probleem, in plaats van het op te lossen. Dus je bent óf aan het trollen, óf je hebt echt geen idee waar je over spreekt.
Ik heb het al benoemd, maar niemand die verder komt dan "ja, dat zeiden ze vroeger ook en toen was het ook niet waar".quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:55 schreef Bart2002 het volgende:
Weet niet of het hier al aangestipt is: volgens een onderzoek zullen er de komende 10 jaar 2.5 a 3 miljoen banen verdwijnen. Dat zullen ook wel veel onzinjobs zijn die inherent zijn aan een hoogconjunctuur. "Best wel" verontrustend.
De komende 10 jaar al? Zoveel banen? Welke banen zijn dat dan? en welk onderzoek? ben wel eens benieuwd.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:55 schreef Bart2002 het volgende:
Weet niet of het hier al aangestipt is: volgens een onderzoek zullen er de komende 10 jaar 2.5 a 3 miljoen banen verdwijnen. Dat zullen ook wel veel onzinjobs zijn die inherent zijn aan een hoogconjunctuur. "Best wel" verontrustend.
quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:01 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
[..]
Dit klopt niet. De essentie van een basisuitkering is dat alle toeslagen komen te vervallen en dat er 1 vast bedrag aan iedereen wordt uitgekeerd. Dit bedrag moet dan in de basis voorzieningen voorzien. (woning, eten) Wellicht dat er mensen zijn die net even iets meer nodig hebben maar die zullen dan aan de slag moeten. Hard gezegd, das hun probleem en ze zullen moeten participeren. De basisuitkering is net aan voldoende dus de rest moet je erbij gaan regelen.
Je zou kunnen zeggen dat het onredelijk is voor chronisch zieke mensen of iets in die richting, maar het is ook oneerlijk dat andere mensen worden benadeeld omdat deze mensen meer krijgen. Met de basisuitkering is het gelijk getrokken en das wel degelijk eerlijk. Ieder krijgt een evenredig deel in plaats van dat de ene ietsjes meer krijgt dan de ander.
Laat ik het even heel direct zeggen, op dit moment dragen werkende mensen in het totaal ongeveer 70% van hun inkomen af aan de staat. Denk na 70% van jouw inkomen gaat naar de staat en wordt verdeeld. Dat betekend bijna dat er 2 mensen thuis niets zitten te doen en dat jij voor hun aan het werk bent, om hun lasten te betalen. Hoe oneerlijk is dit? Als werkende wordt je keihard genaaid en als niet-werkende pluk je de vruchten. Dat zijn de feiten.
Eerst vind je het oneerlijk dat werkenden heel veel belasting betalen om anderen een uitkering te geven en daarna pleit je voor een basisinkomen (wat hetzelfde doet) . Does not computequote:Dus kom maar op met een basisuitkering.
De user waar ik op reageerde stelde een basisinkomen voor van 500 euro, waar er nog andere toeslagen etcetera blijven bestaan, zoals de bijstand en WW. (die worden dan wel gekort met 500 euro). En dat is weinig zinvol natuurlijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:01 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
[..]
Dit klopt niet. De essentie van een basisuitkering is dat alle toeslagen komen te vervallen en dat er 1 vast bedrag aan iedereen wordt uitgekeerd. Dit bedrag moet dan in de basis voorzieningen voorzien. (woning, eten)
Dus je wil van een situatie waarin die mensen wel rond kunnen komen, naar een situatie waarin ze dat niet kunnen? Hoe is dat vooruitgang dan?quote:Wellicht dat er mensen zijn die net even iets meer nodig hebben maar die zullen dan aan de slag moeten. Hard gezegd, das hun probleem en ze zullen moeten participeren. De basisuitkering is net aan voldoende dus de rest moet je erbij gaan regelen.
Waarom is dat eerlijker dan? En hoezo is het oneerlijk dat chronisch zieken extra toeslagen krijgen? Dat klinkt eerlijk gezegd als jaloezie, terwijl ik me niet kan voorstellen dat je daadwerkelijk jaloers bent op die mensen.quote:Je zou kunnen zeggen dat het onredelijk is voor chronisch zieke mensen of iets in die richting, maar het is ook oneerlijk dat andere mensen worden benadeeld omdat deze mensen meer krijgen. Met de basisuitkering is het gelijk getrokken en das wel degelijk eerlijk. Ieder krijgt een evenredig deel in plaats van dat de ene ietsjes meer krijgt dan de ander.
Dat is wel de meest kromme redenering die ik tot nu toe in dit topic voorbij heb zien komen. Uit belastingen worden niet alleen toeslagen en dergelijke betaald he? Dus doen alsof die 70% twee werklozen bekostigt, en dat ook nog eens het enige is wat het doet is ridicuul. Je vergeet dat er ook zaken als infrastructuur en dergelijke worden bekostigt en dat een deel van de belasting die je betaalt dus ook weer bij jezelf terechtkomt doordat er bijvoorbeeld snelwegen worden aangelegd en er geld is voor onderwijs etcetera. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het basisinkomen uiteindelijk ook door de werkenden betaald zal worden en er dus niets veranderd aan wat jij zo enorm oneerlijk vindt, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is.quote:Laat ik het even heel direct zeggen, op dit moment dragen werkende mensen in het totaal ongeveer 70% van hun inkomen af aan de staat. Denk na 70% van jouw inkomen gaat naar de staat en wordt verdeeld. Dat betekend bijna dat er 2 mensen thuis niets zitten te doen en dat jij voor hun aan het werk bent, om hun lasten te betalen. Hoe oneerlijk is dit? Als werkende wordt je keihard genaaid en als niet-werkende pluk je de vruchten. Dat zijn de feiten. Dus kom maar op met een basisuitkering.
Omdat een gebrek aan geld niet betekent dat woningen te duur zijn.quote:
Wauw, nogmaals, een gebrek aan geld betekent niet dat wat dan ook te duur is. Een gebrek aan geld betekent dat iemand tekort geld heeft. Als alternatief voor dat geld probleem moet je er dus voor zorgen dat mensen meer geld hebben en niet dat allerlei zaken fiscaal goedkoper worden voor allerlei mensen. Stel je subsidieert een woning voor 20% voor mensen die huurtoeslag krijgen, de woning is 500 euro dus de overheid subsidieert 100 euro en het persoon "dat niet rond kan komen zonder toeslagen" betaalt 400 euro voor een woning, omdat de relatieve prijs van een woning dankzij de overheid lager is geworden zal een persoon relatief "meer woning" kopen. Dat terwijl een persoon - al zou die simpelweg 100 euro krijgen van de overheid die hij vrij kan besteden zijn geld aan andere zaken zou uitgeven.quote:Op woensdag 8 juni 2016 17:31 schreef Operc het volgende:
Met deze post laat je zien dat je niet weet waar je het over hebt. Jij vindt van alles, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Toeslagen schrappen omdat jij ze niet nodig vindt is zo ridicuul dat het eigenlijk gênant is dat ik er nog op in ga. Er zijn genoeg mensen die zonder die toeslagen niet rond kunnen komen. Dan kun je ze wel schrappen, maar daarmee vergroot je dus het probleem, in plaats van het op te lossen. Dus je bent óf aan het trollen, óf je hebt echt geen idee waar je over spreekt.
Ik zeg ook niet dat woningen te duur zijn, maar dat er een groep mensen is die zonder huurtoeslag niet genoeg geld heeft voor een woning.quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:43 schreef ludovico het volgende:
[..]
Omdat een gebrek aan geld niet betekent dat woningen te duur zijn.
Ik promoot niet dat je die mensen minder besteedbaar inkomen moet geven zogezegd, ik promoot dat je toeslagen als deze weg moet doen. Ter compensatie kun je denken aan een hogere bijstand, hoger (netto) minimumloon, basisinkomen, etc.quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:06 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik zeg ook niet dat woningen te duur zijn, maar dat er een groep mensen is die zonder huurtoeslag niet genoeg geld heeft voor een woning.
Het is heel simpel, mensen die bepaalde kosten moeten maken terwijl ze geen hoge inkomsten hebben worden ondersteund in die kosten door de maatschappij. Dat systeem werkt prima tot dusver. Het alternatief van een basisinkomen, waarin de toeslagen allemaal worden stopgezet, zou er dus voor zorgen dat iedereen al die toeslagen krijgt, omdat je anders de zwakkeren in de samenleving laat creperen. (Die hebben in de huidige situatie immers de toeslagen nodig om rond te komen.) Dan krijgt dus iedereen een basisinkomen ter hoogte van de bijstand voor alleenstaanden, plus volledige huurtoeslag en volledige zorgtoeslag. Dat bedrag is niet op te hoesten. Er is ook niets mis met het ondersteunen van de zwakkeren zoals dat nu gebeurt. Er is dus simpelweg geen probleem op dit moment. En dus ga je van een zekere situatie (wat nu werkt) naar een situatie waar enorm veel mitsen, maren en risico's aan zitten als je een basisinkomen zou invoeren. Het wordt er gewoon niet beter op, dus mag het basisinkomen in de ijskast (of eigenlijk helemaal weg, maar goed).quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:44 schreef ludovico het volgende:
[..]
Wauw, nogmaals, een gebrek aan geld betekent niet dat wat dan ook te duur is. Een gebrek aan geld betekent dat iemand tekort geld heeft. Als alternatief voor dat geld probleem moet je er dus voor zorgen dat mensen meer geld hebben en niet dat allerlei zaken fiscaal goedkoper worden voor allerlei mensen. Stel je subsidieert een woning voor 20% voor mensen die huurtoeslag krijgen, de woning is 500 euro dus de overheid subsidieert 100 euro en het persoon "dat niet rond kan komen zonder toeslagen" betaalt 400 euro voor een woning, omdat de relatieve prijs van een woning dankzij de overheid lager is geworden zal een persoon relatief "meer woning" kopen. Dat terwijl een persoon - al zou die simpelweg 100 euro krijgen van de overheid die hij vrij kan besteden zijn geld aan andere zaken zou uitgeven.
De overheid bepaalt in deze zin - met behulp van een duur ambtenaar apparaat als uitvoeringskosten - dat je meer geld krijgt als je in een duurder huis gaat wonen en dat je de rechten op geld krijgen verliest als je boven een bepaald belastbaar inkomen uitstijgt.... Stel je zit op de grens om over het maximum belastbare inkomen te gaan dan zou het kunnen dat je meer geld overhoudt als je stopt met werken.... Hoe bedoel je rare incentives opgelegd door de overheid om met geld dat je van ze krijgt op een bepaalde manier te besteden terwijl je datzelfde bedrag veel liever aan andere zaken had besteed en ook liever meer geld verdient als je in de positie zit waarin je meer kan werken.
Het principe achter deze redenatie is gewoon dat iets niet economisch efficiënt in elkaar steekt als de afweging tussen kosten en baten voor een individu beïnvloed worden door een overheid tenzij er sprake is van positieve / negatieve externaliteiten. Stel je wilt graag dat arm en rijk meer door elkaar heen leven ja dan kun je een huurtoeslag promoten. I.p.v. een directe gelddonatie.
Als er één ding duidelijk is binnen de economie is dat als mensen zelf volledig kunnen beslissen over de daadwerkelijke kosten en baten van de goederen die zij kunnen kopen gegeven hun inkomen dat dit de efficiëntie bevorderd. Ik heb dat net geprobeerd uit te leggen aan de hand van dat uitgebreide verhaal maar het lijkt niet helemaal door te dringen..quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:15 schreef Operc het volgende:
Er is ook niets mis met het ondersteunen van de zwakkeren zoals dat nu gebeurt. Er is dus simpelweg geen probleem op dit moment. En dus ga je van een zekere situatie (wat nu werkt) naar een situatie waar enorm veel mitsen, maren en risico's aan zitten als je een basisinkomen zou invoeren. Het wordt er gewoon niet beter op, dus mag het basisinkomen in de ijskast (of eigenlijk helemaal weg, maar goed).
Helemaal mee eens, 500euro is belachelijk laag en 1200-1400euro (wat ik weet) is vele malen realistischer.quote:De user waar ik op reageerde stelde een basisinkomen voor van 500 euro, waar er nog andere toeslagen etcetera blijven bestaan, zoals de bijstand en WW. (die worden dan wel gekort met 500 euro). En dat is weinig zinvol natuurlijk.
Wie zegt dat ze niet kunnen rondkomen? Vanuit de basisuitkering ben je kostendekkend voor je woning en eten. De rest is luxe.quote:Dus je wil van een situatie waarin die mensen wel rond kunnen komen, naar een situatie waarin ze dat niet kunnen? Hoe is dat vooruitgang dan?
Ik ben zeker niet jaloers op deze mensen, maar waarom zouden andere mensen moeten betalen hiervoor? Op welke manier hebben ze schuld of een aandeel in iemand die ziek is? Dat hebben ze niet en dus is het onlogisch dat ze voor de kosten opdraaien. Je krijgt gewoon bedrag X net als iedereen en als er meer nodig is dan moet dat van de familie komen. (das de articipatie samenleving waarin we nu al leven)quote:Waarom is dat eerlijker dan? En hoezo is het oneerlijk dat chronisch zieken extra toeslagen krijgen? Dat klinkt eerlijk gezegd als jaloezie, terwijl ik me niet kan voorstellen dat je daadwerkelijk jaloers bent op die mensen.
De infrastructuur wordt betaald vanuit de wegenbelasting. Maar ik snap je punt wel, het probleem is alleen dat ik een vereenvoudigde weergave geef van de situatie. Ik kan toch niet zeggen of er een politie agent betaald word of een werkeloze. Das onmogelijk, het punt is je draagt pratisch 2x je loon af aan de staat. Das een enorm bedrag en op dit moment krijg je er als werkende NIETS voor terug. Met de basis uitkering krijg je tenmiste nog iets terug.quote:Dat is wel de meest kromme redenering die ik tot nu toe in dit topic voorbij heb zien komen. Uit belastingen worden niet alleen toeslagen en dergelijke betaald he? Dus doen alsof die 70% twee werklozen bekostigt, en dat ook nog eens het enige is wat het doet is ridicuul. Je vergeet dat er ook zaken als infrastructuur en dergelijke worden bekostigt en dat een deel van de belasting die je betaalt dus ook weer bij jezelf terechtkomt doordat er bijvoorbeeld snelwegen worden aangelegd en er geld is voor onderwijs etcetera. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het basisinkomen uiteindelijk ook door de werkenden betaald zal worden en er dus niets veranderd aan wat jij zo enorm oneerlijk vindt, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is.
Als het uitgangspunt veranderd naar dat iedereen recht heeft op zorg, dan trek je niemand voor of achter maar krijgt het zieke persoon alsnog meer geld.quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:36 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
Ik ben zeker niet jaloers op deze mensen, maar waarom zouden andere mensen moeten betalen hiervoor? Op welke manier hebben ze schuld of een aandeel in iemand die ziek is? Dat hebben ze niet en dus is het onlogisch dat ze voor de kosten opdraaien. Je krijgt gewoon bedrag X net als iedereen en als er meer nodig is dan moet dat van de familie komen. (das de articipatie samenleving waarin we nu al leven)
Tja het is keihard, maar dit is wel rechtvaardig. Waarom zou je de ene voortrekken boven de ander? Dan kom je weer in die toeslagen ellende terrecht.
Als Griekenland zijn munt kon devalueren dan was Griekenland nu waarschijnlijk welvarender dan zij nu zijn en waren wij ook minder muntjes kwijt. Maar dan kun je beter de solidariteit van de EU aanspreken.... Tis niet alsof Griekenland is gematst, ze worden eerder kapot gemaakt. Maar goed.quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:36 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
Als je wil weten waar de overheid het geld vandaan moet halen, bel dan even Mark Rutte en vraag waar hij het geld vandaan heeft gehaald wat hij over de balk heeft gegooid naar Griekenland. Ik denk dat je dan een mooie bron hebt om deze basisuitkering te bekostingen.
Hmmmm, dat is niet de realiteit waar we in leven en hoe je het ook noemt, we zullen naar een economie moeten waar iedereen gelijke (start)kansen heeft om zich een toekomst te verwerven.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Metro2005 het volgende:
Er is hier in NL niemand die niet genoeg inkomen heeft , alle inkomens gelijk trekken heeft ook een naam en dat heet communisme.
Sluit en handhaaf de grens, dat is het meest simpele.quote:Op woensdag 8 juni 2016 14:08 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
[..]
We weten nu onderhand wel hoe zoiets gaat. Er komen dan mensensmokkelaars die er bovenop duiken met verdraaide verhalen: "In NL krijg je 1500 euro per maand zonder er ook maar iets voor te hoeven doen!"; het gaat viral en voor je het weet stappen ze in een bootje.
1500 euro is voor Oost Europeanen 4 maandsalarissen hard werken, en voor Afrikanen een jaarinkomen.
En ik probeer jou uit te leggen dat het efficiënter is om sommige mensen 100 euro voor iets specifieks te geven, in plaats van iedereen 100 euro die ze zelf mogen besteden. Dat een homogene groep die 100 euro krijgt als huurtoeslag efficiëntere keuzes maakt als ze gewoon 100 euro gestort krijgen wil ik nog wel van je aannemen om de discussie te kunnen voeren, maar het punt is dat het basisinkomen de groep die ontvangt veel groter maakt waardoor die efficiëntie verdwijnt.quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als er één ding duidelijk is binnen de economie is dat als mensen zelf volledig kunnen beslissen over de daadwerkelijke kosten en baten van de goederen die zij kunnen kopen gegeven hun inkomen dat dit de efficiëntie bevorderd. Ik heb dat net geprobeerd uit te leggen aan de hand van dat uitgebreide verhaal maar het lijkt niet helemaal door te dringen..
Als jij 100 euro krijgt van de overheid, i.p.v. dat jij 100 euro krijgt van de overheid omdat je 20% van een huurhuis van 500 euro terugkrijgt dan zul je zien dat een persoon andere keuzes maakt.
Mensen met huurtoeslag gaan kortom in een groter huis wonen omdat ze een deel van de kosten van dat grotere huis niet zelf hoeven te betalen maar omdat de samenleving daar dus voor betaalt. In het geval dat je 100 euro krijgt van de overheid die vrij te besteden is dan kosten goederen effectief 100% van de kosten voor het individu i.p.v. 80% van de kosten voor het individu.
Het ligt er maar net aan of je alles in economische waarde uit wil drukken. Misschien wordt jij wel heel gelukkig van die taak. Daarnaast zou je het door kunnen trekken dat als jij gelukkig wordt van die taak, andere kosten weer dalen (ziektekosten etc.)quote:Waarom zou een persoon slechts 80% van de kosten die hij maakt aan een bepaalt goed zelf moeten betalen? Stel ik kan 100 euro verdienen, maar dat gaat gepaard met een activiteit die 110 euro kosten met zich meebrengt.. Deze activiteit wordt gewoon rendabel als de samenleving 20% van die kosten betaalt maar wordt de samenleving daar beter van? Volgens mij ben je dan gewoon waarde aan het vernietigen.
1400 zou mooi zijn in de zin dat dan ook de zwakkeren nog enigszins rond kunnen komen en je dus echt een basisinkomen hebt. Echter wordt dan het probleem de kosten, aangezien eerder in dit topic al werd voorgerekend dat een basisinkomen van 1000 euro al een tekort van 30 miljard oplevert.quote:Op woensdag 8 juni 2016 19:36 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
[..]
Helemaal mee eens, 500euro is belachelijk laag en 1200-1400euro (wat ik weet) is vele malen realistischer.
Bij 1400 ben ik het met je eens, de eerder genoemde 500/1000 niet.quote:Wie zegt dat ze niet kunnen rondkomen? Vanuit de basisuitkering ben je kostendekkend voor je woning en eten. De rest is luxe.
Je hebt er geen schuld aan, maar het werkt op het basis van solidariteit en het gegeven dat het iedereen kan overkomen. Omdat van te voren niet duidelijk is wie de zwakkeren zullen zijn (iedereen kan verlamd raken etc.) is er dus een stelsel dat ervoor zorgt dat die mensen ondersteunt worden. Vind ik best tof eigenlijk.quote:Ik ben zeker niet jaloers op deze mensen, maar waarom zouden andere mensen moeten betalen hiervoor? Op welke manier hebben ze schuld of een aandeel in iemand die ziek is? Dat hebben ze niet en dus is het onlogisch dat ze voor de kosten opdraaien. Je krijgt gewoon bedrag X net als iedereen en als er meer nodig is dan moet dat van de familie komen. (das de articipatie samenleving waarin we nu al leven)
We zijn het blijkbaar niet eens over of toeslagen goed of slecht zijn.quote:Tja het is keihard, maar dit is wel rechtvaardig. Waarom zou je de ene voortrekken boven de ander? Dan kom je weer in die toeslagen ellende terrecht.
Nu krijg je er onderwijs en veiligheid etc voor terug. Ik zou dat niet niets willen noemen eerlijk gezegd. De voorgestelde sigaar uit eigen doos zie ik ook niet als verbetering. Immers zullen de werkenden het basisinkomen voor iedereen moeten ophoesten.quote:De infrastructuur wordt betaald vanuit de wegenbelasting. Maar ik snap je punt wel, het probleem is alleen dat ik een vereenvoudigde weergave geef van de situatie. Ik kan toch niet zeggen of er een politie agent betaald word of een werkeloze. Das onmogelijk, het punt is je draagt pratisch 2x je loon af aan de staat. Das een enorm bedrag en op dit moment krijg je er als werkende NIETS voor terug. Met de basis uitkering krijg je tenmiste nog iets terug.
Daarom maak je ook een inschatting van positieve / negatieve externaliteiten. Hoeveel is het je waard dat arm/rijk door elkaar gaan leven enzo.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:01 schreef Operc het volgende:
Het ligt er maar net aan of je alles in economische waarde uit wil drukken. Misschien wordt jij wel heel gelukkig van die taak. Daarnaast zou je het door kunnen trekken dat als jij gelukkig wordt van die taak, andere kosten weer dalen (ziektekosten etc.)
Ja daar kunnen we nog over praten, anyhow, toeslagen afschaffen en het netto inkomen van de selecte groep verhogen is een pareto verbetering.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:01 schreef Operc het volgende:
En ik probeer jou uit te leggen dat het efficiënter is om sommige mensen 100 euro voor iets specifieks te geven, in plaats van iedereen 100 euro die ze zelf mogen besteden. Dat een homogene groep die 100 euro krijgt als huurtoeslag efficiëntere keuzes maakt als ze gewoon 100 euro gestort krijgen wil ik nog wel van je aannemen om de discussie te kunnen voeren, maar het punt is dat het basisinkomen de groep die ontvangt veel groter maakt waardoor die efficiëntie verdwijnt.
Je kan ook proberen jezelf te informeren toch ? Google, hit nummer 1 of 2:quote:Op woensdag 8 juni 2016 18:12 schreef Metro2005 het volgende:
...
De komende 10 jaar al? Zoveel banen? Welke banen zijn dat dan? en welk onderzoek? ben wel eens benieuwd....
Dit is eigenlijk waar de discussie om draait. De voorstanders zien werk als een verplichting waar ze geen zeggenschap over hebben. Ik zie werken als een prima onderdeel van de mogelijkheden om je eigen leven in te delen. Je kunt in Nederland zelf kiezen wat voor opleiding je doet en dus indirect wat voor werk je gaat doen. Afhankelijk van de opleiding die je kiest heb je daarna veel verschillende opties qua werk, of wat minder, maar ook dat is een eigen keuze. Als je werk ziet als een verplichting en als iets vreselijks, dan snap ik waarom je een basisinkomen moreel beter vindt. Ik denk dat veel mensen niet op die manier kijken naar hun baan.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:15 schreef ludovico het volgende:
De vraag die echt gesteld moet worden is meer waar mensen recht op hebben, of het wel erg is dat we minder gaan werken.... en of we wel willen werken voor een select groepje kapitalisten die de macht in handen hebben of meer de ruimte hebben om ons eigen leven in te delen?
Dat onderzoek zal het wel niet zijn, want daar gaat het niet over de komende 10 jaar, maar 'decennia', later 10-20 jaar genoemd. Daarnaast staat er in dat artikel ook dat het onduidelijk is of dat aantal banen verdwijnt, of dat er nog banen voor in de plaats komen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:19 schreef Vallon het volgende:
[..]
Je kan ook proberen jezelf te informeren toch ? Google, hit nummer 1 of 2:
http://nos.nl/artikel/704904-robot-bedreigt-tot-3-miljoen-banen.html
Totdat die baan weg is of onhaalbaar wordt.... waarna je zit met je zg. foute keuze en onvermogen je leven anders in te richten omdat je in een (vang)net van regels zit die stellen dat alles je eigen schuld is.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:20 schreef Operc het volgende:
[..]
Dit is eigenlijk waar de discussie om draait. De voorstanders zien werk als een verplichting waar ze geen zeggenschap over hebben. Ik zie werken als een prima onderdeel van de mogelijkheden om je eigen leven in te delen. Je kunt in Nederland zelf kiezen wat voor opleiding je doet en dus indirect wat voor werk je gaat doen. Afhankelijk van de opleiding die je kiest heb je daarna veel verschillende opties qua werk, of wat minder, maar ook dat is een eigen keuze. Als je werk ziet als een verplichting en als iets vreselijks, dan snap ik waarom je een basisinkomen moreel beter vindt. Ik denk dat veel mensen niet op die manier kijken naar hun baan.
Dit is wel een onsterfelijk stupide "inzicht" hoor. Maak je niet belachelijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 15:31 schreef Metro2005 het volgende:
Pikketey, weer zo iemand die nog nooit de schoolcampus heeft verlaten en direct maar leraar is geworden. Totaal niet serieus te nemen.
Gaan we nu moeilijk doen of Deloitte het nu wel of niet onderzocht heeft en de uitkomst daarvan wel correct heeft gepubliceerd ?quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:21 schreef Operc het volgende:
[..]
Dat onderzoek zal het wel niet zijn, want daar gaat het niet over de komende 10 jaar, maar 'decennia', later 10-20 jaar genoemd. Daarnaast staat er in dat artikel ook dat het onduidelijk is of dat aantal banen verdwijnt, of dat er nog banen voor in de plaats komen.
Want "met je poten in de modder staan" zorgt ervoor dat je beter statistisch onderzoek kunt uitvoeren of dat de feitelijke statistische cijfers opeens veranderen als iemand anders ze berekent?quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:40 schreef Bart2002 het volgende:
Het zou kunnen hoor maar dat is toch wel grootheidswaanzin omdat je blijkbaar vindt dat ie geen recht van spreken heeft omdat ie niet (zoals jij) met zijn poten in de modder heeft gestaan.
Dat onderzoek geeft alleen aan welke banen er eventueel geautomatiseerd zouden kunnen worden. Ja dan kom je wel tot een enorm aantal, zo'n beetje al het werk zou je wel kunnen automatiseren. Of het wenselijk is, betaalbaar is etc wordt niet meegenomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:19 schreef Vallon het volgende:
[..]
Je kan ook proberen jezelf te informeren toch ? Google, hit nummer 1 of 2:
http://nos.nl/artikel/704904-robot-bedreigt-tot-3-miljoen-banen.html
Voorspellen, vooral waar het de toekomst betreft, blijft lastig natuurlijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:45 schreef Vallon het volgende:
Gaan we nu moeilijk doen of Deloitte het nu wel of niet onderzocht heeft en de uitkomst daarvan wel correct heeft gepubliceerd ?
Als je nu echt solidair wil zijn dan ben je vóór het basisinkomen. Het punt is dat een basisinkomen staat voor het geven van geld aan burgers om hun te voorzien in hun basis behoefte. Dat betekend dat mensen die zorg nodig hebben het krijgen (via hun verzekering) want die is immers verplicht EN samengesteld door de overheid. Het betekend ook dat mensen die nu hun baan verliezen en niet meer aan en baan kunnen komen niet op straat komen te staan. Je maakt dus een veel groter solidair vangnet vanuit de overheid. En is het niet toevallig de taak van de overheid om voor haar burgers te zorgen? Heel dit voorstel van dit inkomen is logisch en het komt er absoluut. De koers is al lang geleden ingezet. De grote vraag wordt inderdaad alleen hoeveel het gaat worden en hoe het betaald gaat worden.quote:
Inderdaad. Mensen die alleen theoretische kennis hebben kan je niet serieus nemen. Of laat jij je ook graag door een chirurg opereren die alleen gelezen heeft hoe een operatie werkt? Laat jij de remmen van je auto graag vervangen die iemand die alleen theoretisch weet hoe dat moet? Nee toch? Maar een compleet werkend economisch systeem waar miljoenen mensen van afhankelijk zijn zomaar omgooien door iemand die nog niet eens op de arbeidsmarkt actief is geweest vind je wel normaal?quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:40 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dit is wel een onsterfelijk stupide "inzicht" hoor. Maak je niet belachelijk.
Gezien jouw post's mag je zijn schoenen nog niet poetsen.
Of nou ja, je denkt toch niet serieus dat je het beter ziet? Het zou kunnen hoor maar dat is toch wel grootheidswaanzin omdat je blijkbaar vindt dat ie geen recht van spreken heeft omdat ie niet (zoals jij) met zijn poten in de modder heeft gestaan blijkbaar.
Het is wat zij waarvan ik de namen niet ga noemen, doen: in het vak vergrijsde mannen die vinden dat het studentje Piketty eerst maar eens 30 jaar in "het bedrijfsleven" moet gaan meedraaien voordat hij recht van spreken heeft en zo'n boek mag schrijven. Misschien dom. Maar in ieder geval hoogmoedswaanzin.quote:
Het is pas hoogmoed en enorm arrogant als je denkt met alleen theoretische kennis te weten hoe het eraan toe gaat in de echte wereld.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:04 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het is wat zij waarvan ik de namen niet ga noemen, doen: in het vak vergrijsde mannen die vinden dat het studentje Piketty eerst maar eens 30 jaar in "het bedrijfsleven" moet gaan meedraaien voordat hij recht van spreken heeft en zo'n boek mag schrijven. Misschien dom. Maar in ieder geval hoogmoedswaanzin.
Je weet niet over wie je praat en je weet niet over wat je praat. Ieder persoon dat zijn onderzoek zou repliceren zou op dezelfde antwoorden uitkomen, het maakt geen flikker uit of dat Pietje Bel is of President Obama, als ze het onderzoek correct zouden uitvoeren komen ze tot dezelfde conclusies, het zijn geen theoriën die hij opschrijft he het zijn statistische feiten....quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:03 schreef Metro2005 het volgende:
Inderdaad. Mensen die alleen theoretische kennis hebben kan je niet serieus nemen. Of laat jij je ook graag door een chirurg opereren die alleen gelezen heeft hoe een operatie werkt? Laat jij de remmen van je auto graag vervangen die iemand die alleen theoretisch weet hoe dat moet? Nee toch? Maar een compleet werkend economisch systeem waar miljoenen mensen van afhankelijk zijn zomaar omgooien door iemand die nog niet eens op de arbeidsmarkt actief is geweest vind je wel normaal?
De enige die zich onsterfelijk belachelijk maakt zijn mensen die dat soort lamzakken nog geloven ook.
Dat ben je volgens mij ook niet. Economie is sowieso een boterzachte "wetenschap" en de foutieve voorspellingen in de laatste 50 jaar zijn legio. Het is meer een kwestie van gevoel denk ik. En juist daarom kan men het zo met elkaar oneens zijn. Kan zo in R&P. Het is overigens soms ook wel het verdedigen van bepaalde belangen. Maar dat blijft doorgaans onduidelijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:00 schreef Metro2005 het volgende:
Toch prettig om te weten dat ik niet helemaal de idioot ben die bepaalde users menen dat ik ben.
Je moet volgens mij de dingen der ICT waar jij ervaring mee hebt niet op alle andere dingen projecteren. Dat gaat heel snel mank en vliegt gierend uit de bocht.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:06 schreef Metro2005 het volgende:
Net als de gemiddelde 'systeembeheerder' die een papiertje heeft gehaald maar nog geen ICT gerelateerd probleem normaal kan oplossen. Theoretisch kan ie het vast maar in de praktijk ... ik heb ze al vaak genoeg meegemaakt.
Hij pakt een stapel cijfers en bouwt daar vervolgens een THEORIE op over inkomensongelijkheid en hoe dat te voorkomen is. Dat is ook hét grote kritiek op zijn werk, het is namelijk helemaal geen vaststaand feit dat de inkomensongelijkheid weer terug gaat naar het niveau van pak em beet 120 jaar geleden.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Je weet niet over wie je praat en je weet niet over wat je praat. Ieder persoon dat zijn onderzoek zou repliceren zou op dezelfde antwoorden uitkomen, het maakt geen flikker uit of dat Pietje Bel is of President Obama, als ze het onderzoek correct zouden uitvoeren komen ze tot dezelfde conclusies, het zijn geen theoriën die hij opschrijft he het zijn statistische feiten....![]()
![]()
Dat is prima op andere terreinen toepasbaar. Ik geef net een paar voorbeelden. Mensen leren in de praktijk pas hoe dingen écht in zijn werk gaan. De theorie is nuttig maar de praktijk is toch altijd anders.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:14 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Je moet volgens mij de dingen der ICT waar jij ervaring mee hebt niet op alle andere dingen projecteren. Dat gaat heel snel mank en vliegt gierend uit de bocht.
quote:"If I had zero income, if I had no income at all, then I would have a negative taxable income of 3000 dollars. I would be entitled to receive half of that, or 1500 dollars. And in this way, this program, would say: nobody in this country shall have a smaller amount than 1500 dollars for its purposes of consumption" - Milton Friedman -
Daarmee doe je zijn werk ernstig tekort en ik vraag me oprecht af of je iets gelezen hebt danwel begrepen hebt. Ik vermoed van niet eigenlijk.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:15 schreef Metro2005 het volgende:
Hij pakt een stapel cijfers en bouwt daar vervolgens een THEORIE op over inkomensongelijkheid en hoe dat te voorkomen is.
Nee, hij baseert zijn theorie op historische statistische feiten. Dat is een nuance verschil maar wel een belangrijk verschil.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:17 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Daarmee doe je zijn werk ernstig tekort en ik vraag me oprecht af of je iets gelezen hebt danwel begrepen hebt. Ik vermoed van niet eigenlijk.
En dit: het zijn geen theorieën die hij opschrijft he het zijn statistische feiten....
Het is geen theorie dat inkomensongelijkheid steeds extremer wordt. Dat is feitelijk, of dat doorgaat vanaf nu is een voorspelling die - gezien weinig grote veranderingen in de wereld - niet zo gek is. Ik denk dat ieder weldenkend persoon wel achter zijn hoofd krabt hoe het toch komt dat het inkomen steeds ongelijker wordt verdeelt. Dat de verdeling steeds schever wordt verdeelt - wat ook in het verleden te zien is - en dit vrij steady gebeurt zou genoeg alarmbellen moeten laten rinkelen om hier beleid tegen te gaan voeren. Natuurlijk is niemand Nostradamis maar eens conclusies trekken uit het verleden zou ook niet misstaan, als je daarop kritiek hebt dan zegt dat ook meer over jou.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:15 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Hij pakt een stapel cijfers en bouwt daar vervolgens een THEORIE op over inkomensongelijkheid en hoe dat te voorkomen is. Dat is ook hét grote kritiek op zijn werk, het is namelijk helemaal geen vaststaand feit dat de inkomensongelijkheid weer terug gaat naar het niveau van pak em beet 120 jaar geleden.
Maar dat probeer jij ook te doen. Dus dat kan het bezwaar niet zijn.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:20 schreef Metro2005 het volgende:
Hij doet verdorie voorspellingen voor de toekomst.
Hij trekt een lijn door (extrapolatie), dat kan kloppen, dat hoeft niet te kloppen. Dat is al een aanname. Daarop baseert hij veranderingen die volgens hem zouden moeten plaatsvinden om dat tegen te gaan, dat zijn dus theoriëen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:24 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het is geen theorie dat inkomensongelijkheid steeds extremer wordt. Dat is feitelijk, of dat doorgaat vanaf nu is een voorspelling die - gezien weinig grote veranderingen in de wereld - niet zo gek is. Ik denk dat ieder weldenkend persoon wel achter zijn hoofd krabt hoe het toch komt dat het inkomen steeds ongelijker wordt verdeelt. Dat de verdeling steeds schever wordt verdeelt - wat ook in het verleden te zien is - en dit vrij steady gebeurt zou genoeg alarmbellen moeten laten rinkelen om hier beleid tegen te gaan voeren. Natuurlijk is niemand Nostradamis maar eens conclusies trekken uit het verleden zou ook niet misstaan, als je daarop kritiek hebt dan zegt dat ook meer over jou.
Daarnaast is dat stapeltje cijfers gewoon feitelijk en ook die cijfers was je aan het wegwuiven, niet slechts zijn interpretatie van die cijfers aangezien wij het eerder hadden over toenemende ongelijkheid bij de rijkste 1 en 10% van (westerse) landen.
Dat klinkt al iets genuanceerder. Eerder vond je hem een stom studentje die eigenlijk (nog) geen recht van spreken heeft.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:28 schreef Metro2005 het volgende:
Dat hij heel veel onderzocht heeft en daarin een patroon ontdekt: Prima, dat zijn inderdaad feiten en statistiek maar zodra je dat door gaat trekken wordt het een theorie en als je daarop probeert sturende maatregelen te presenteren: Prima maar het zij nen blijven theoriëen en what if scenario's en dat zijn géén feiten.
Klopt, ik presenteer mijn bevindingen echter niet als vaststaand feit maar als waarschijnlijkheid en ik vind dat je drastische maatregelen als een basisinkomen niet moet invoeren op basis van een onderbuik gevoel , zeker niet als uit het verleden blijkt dat er bij veranderende omstandigheden altijd vanzelf wel een oplossing wordt gevonden door de mensne zelf zonder 'hulp' van bovenaf. Mensen gaan gewoon wat anders doen en gaan verder met hun leven. Ik vind het bijzonder arrogant om een leven voor anderen te gaan bepalen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:24 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Maar dat probeer jij ook te doen. Dus dat kan het bezwaar niet zijn.
Ik zeg niet dat mijn inzichten beter zijn voor wbt de inkomensongelijkheid, ik denk zelfs dat die redelijk overeen zullen komen met hem maar ik krijg altijd de rillingen van mensen die beweren heel wat te weten zonder zelf ook maar 1 dag in het bedrijfsleven te hebben meegedraait. Nogmaals, de beste leerschool is de praktijk. En die heeft hij nog niet gedaan. Zijn theorieen zijn best aardig maar om zo iemand nou als de messias van de economie te zien is echt gewoon dom. als je iemand aan het economische roer wil hebben is dat iemand die weet hoe het bedrijfsleven werkt.quote:En jij probeert hetzelfde te doen zonder die diepgaande bestudering van statistische feiten.
Waar plaats je jezelf dan en waar plaats je Piketty? Denk je serieus dat jouw inzichten beter zijn? Ik vind het nogal wat.
Nee hoor, die uitspraak blijf ik bij. Stap jij bij mensen in de auto die alleen gelezen hebben hoe zo'n ding bestuurd moet worden? Ik niet.quote:En je zei dit:
"Mensen die alleen theoretische kennis hebben kan je niet serieus nemen."
En dat is echt een hele ignorante uitspraak. Denk daar maar eens goed over na.
En dat "inzicht" is gewoon fout. Ik snap dat je jezelf als uitgangspunt neemt. Maar als uitgangspunt voor wat voor soort vorming dan ook of het bedrijven van wetenschap klopt daar aantoonbaar en bewijsbaar niets van. Ik weet dat veel "self made man" dit soort "bewijsvoering" vaak hanteren maar de stelling is fout en onjuist. Als je onafhankelijke wetenschap wilt bedrijven dan dien je verre van het bedrijfsleven te blijven.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:33 schreef Metro2005 het volgende:
maar ik krijg altijd de rillingen van mensen die beweren heel wat te weten zonder zelf ook maar 1 dag in het bedrijfsleven te hebben meegedraait
We verschillen van mening.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:37 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
En dat "inzicht" is gewoon fout. Ik snap dat je jezelf als uitgangspunt neemt. Maar als uitgangspunt voor wat voor soort vorming dan ook of het bedrijven van wetenschap klopt daar aantoonbaar en bewijsbaar niets van. Ik weet dat veel "self made man" dit soort "bewijsvoering" vaak hanteren maar de stelling is fout en onjuist. Als je onafhankelijke wetenschap wilt bedrijven dan dien je verre van het bedrijfsleven te blijven.
Je bent het w.s. wel met me eens dat het "bedrijfsleven" bol staat van concurrentie, struggle for life, list & bedrog, valse voorwendselen, nepotisme, reclame (sowieso per definitie gebaseerd op leugen en bedrog), verbloemen van fouten en anderen de schuld proberen te geven, immoreel handelen, winstbejag, het externaliseren van de gevolgen van de bedrijfsvoering (zoals vervuiling), uitbuiten van de derde wereld (kinderarbeid) en natuurlijke hulpbronnen en zo nog een "paar" zaken.quote:
Welkom in de echte wereld zou ik zeggen. Je weet wel, daar waar de economie ook op gebasseerd isquote:Op woensdag 8 juni 2016 21:54 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Je bent het w.s. wel met me eens dat het "bedrijfsleven" bol staat van concurrentie, struggle for life, list & bedrog, valse voorwendselen, nepotisme, reclame (sowieso per definitie gebaseerd op leugen en bedrog), verbloemen van fouten en anderen de schuld proberen te geven, immoreel handelen, winstbejag, het externaliseren van de gevolgen van de bedrijfsvoering (zoals vervuiling) en nog een "paar" zaken.
Daarom weet ik die zaken te benoemen. Maar het heeft niets met wetenschap te maken en dat wilde ik even duidelijk hebben.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:55 schreef Metro2005 het volgende:
Welkom in de echte wereld zou ik zeggen.
En ik wil ermee zeggen dat de economie zich nu eenmaal afspeelt in een de echte wereld waar dit soort dingen voorkomen en dat zijn nu net de dingen die je niet leert vanuit een boek .quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:57 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Daarom weet ik die zaken te benoemen. Maar het heeft niets met wetenschap te maken en dat wilde ik even duidelijk hebben.
Het is niet zo dat Piketty geen recht van spreken heeft omdat hij zich aan deze verwerpelijke zaken niet schuldig maakt. En dat is wat jij beweert. Hij is vast wel van het bestaan op de hoogte.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:59 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
En ik wil ermee zeggen dat de economie zich nu eenmaal afspeelt in een de echte wereld waar dit soort dingen voorkomen en dat zijn nu net de dingen die je niet leert vanuit een boek .
Nogmaals , we verschillen van mening , laten weer ontopic gaan over het basisinkomen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 22:01 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het is niet zo dat Piketty geen recht van spreken heeft omdat hij zich aan deze verwerpelijke zaken niet schuldig maakt. En dat is wat jij beweert. Hij is vast wel van het bestaan op de hoogte.
Het klopt gewoon niet wat je beweert.
Het is zwaar on-topic volgens mij. Maar goed. Wellicht heeft iemand anders er iets over te zeggen. Dat wacht ik af.quote:Op woensdag 8 juni 2016 22:02 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Nogmaals , we verschillen van mening , laten weer ontopic gaan over het basisinkomen.
Ik zie het niet zo negatief als jij. Ik denk dat vrijwel iedereen het vermogen heeft om een leven anders in te richten nadat ze een keuze hebben gemaakt die achteraf niet goed uit lijkt te pakken.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:30 schreef Vallon het volgende:
[..]
Totdat die baan weg is of onhaalbaar wordt.... waarna je zit met je zg. foute keuze en onvermogen je leven anders in te richten omdat je in een (vang)net van regels zit die stellen dat alles je eigen schuld is.
Niet alleen "moreel" maar vooral qua kansen is een basisinkomen in alle gevallen te verkiezen.
Ik denk dan ook aan echte zelfstandigheid van zieken, ouderen en gescheiden personen maar ook voor (bijv. jonge) mensen die een foute opleiding hebben gekozen. De zekerheid dat je altijd een dak en te eten hebt is wat werkelijke vooruitgang brengt en heeft gebracht.
Dat is niet zo leuk nee, dat ben ik met je eens. Maar ik vind dat ook weer niet zo ernstig dat het hele sociale stelsel op de schop moet.quote:Zeggen dat men die zekerheid nu ook heeft door alle (zg.) sociale voorzieningen is een verdraaiing van welzijn. Die zekerheid "krijg" je alleen wanneer je je aan de regels houdt die gemaakt worden om je uit te kunnen sluiten van een voorziening.
Het is absoluut niet fijn om als zieke achter je uitkering te moeten jagen en gecontroleerd te worden of je wel ziek genoeg bent.
Nee.quote:Op woensdag 8 juni 2016 20:45 schreef Vallon het volgende:
[..]
Gaan we nu moeilijk doen of Deloitte het nu wel of niet onderzocht heeft en de uitkomst daarvan wel correct heeft gepubliceerd ?
Ik geef je maar een rechtstreeks link: http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/data-analytics/articles/arbeidsmarkt-resultaten-2015-state-of-the-state.html
Op dit moment is er al een systeem om te voorzien in de basisbehoefte van mensen die dat zelf niet kunnen regelen, de bijstand. Werkt prima. Het is niet 'extra solidair' of, zoals jij het noemt 'echt solidair' om een basisinkomen in te voeren. Solidair kan prima betekenen dat je iemand die het moeilijk heeft helpt, en dat doet het huidige systeem.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:02 schreef AlfredJKwak5 het volgende:
[..]
Als je nu echt solidair wil zijn dan ben je vóór het basisinkomen. Het punt is dat een basisinkomen staat voor het geven van geld aan burgers om hun te voorzien in hun basis behoefte. Dat betekend dat mensen die zorg nodig hebben het krijgen (via hun verzekering) want die is immers verplicht EN samengesteld door de overheid. Het betekend ook dat mensen die nu hun baan verliezen en niet meer aan en baan kunnen komen niet op straat komen te staan. Je maakt dus een veel groter solidair vangnet vanuit de overheid. En is het niet toevallig de taak van de overheid om voor haar burgers te zorgen? Heel dit voorstel van dit inkomen is logisch en het komt er absoluut. De koers is al lang geleden ingezet. De grote vraag wordt inderdaad alleen hoeveel het gaat worden en hoe het betaald gaat worden.
Voor wat het waard is, stel je mening wat bij en verdiep je in de argumentatie.quote:Op woensdag 8 juni 2016 21:33 schreef Metro2005 het volgende:
....
Nogmaals, de beste leerschool is de praktijk. En die heeft hij nog niet gedaan. Zijn theorieen zijn best aardig maar om zo iemand nou als de messias van de economie te zien is echt gewoon dom. als je iemand aan het economische roer wil hebben is dat iemand die weet hoe het bedrijfsleven werkt.
[..]
Nee hoor, die uitspraak blijf ik bij. Stap jij bij mensen in de auto die alleen gelezen hebben hoe zo'n ding bestuurd moet worden? Ik niet.
Nofi maar je volgde zelf ook even een irritante korte afbuigweg met wat ik aandroeg wat je zelf ook had kunnen vinden. Op welk onderzoek de oorspronkelijke user (Bart2002) zich exact baseerde is voor de discussie niet echt relevant. Wat van belang is dat te voorzien is (en trouwens ook aantoonbaar) dat veel bestaand werk door robotisering zal verdwijnen.quote:Op woensdag 8 juni 2016 22:36 schreef Operc het volgende:
[..]
Nee.Ik reageerde niet op of het onderzoek gedaan is, maar op het bijzonder irritante gedrag om te zeggen dat 'onderzoek iets uitwijst' en dan geen bron krijgen. En als iemand die daarnaar vraagt dan ook nog eens te horen krijgt dat hij zelf maar moet googlen en je komt aan met een bron die niet stelt wat de oorspronkelijke user stelde, dan is je persoonlijke aanval/sneer mislukt en wijs ik je daarop. Discussieer gewoon eens op een normale manier.
Als je zaken als feiten presenteert horen daar bronnen bij. Zo simpel is het.quote:Op woensdag 8 juni 2016 23:26 schreef Vallon het volgende:
[..]
Nofi maar je volgde zelf ook even een irritante korte afbuigweg met wat ik aandroeg wat je zelf ook had kunnen vinden. Op welk onderzoek de oorspronkelijke user (Bart2002) zich exact baseerde is voor de discussie niet echt relevant. Wat van belang is dat te voorzien is (en trouwens ook aantoonbaar) dat veel bestaand werk door robotisering zal verdwijnen.
Daar worden we het dan niet over eens. Ik vind dat discussiëren inhoudt dat je luistert naar argumenten van de ander en eventuele bronnen waar ze naar verwijzen raadplegen, maar het is niet mijn taak om jouw visie te onderzoeken als iemand zegt 'Google maar'.quote:Discussie is ook het willen overwegen van andere informatie om zo je zienswijze bij te stellen. Argumentatie eventueel te toetsen, dat op te zoeken en niet "iets" gelijk wegwuiven als "onzin" of met de vraag "laat maar zien" afstoppen en wanneer je het ziet weer een nieuwe vraag stellen.
Bijstand is prima, de "mensonwaardige" controles die daarmee gepaard gaan echter niet.quote:Op woensdag 8 juni 2016 22:39 schreef Operc het volgende:
[..]
Op dit moment is er al een systeem om te voorzien in de basisbehoefte van mensen die dat zelf niet kunnen regelen, de bijstand. Werkt prima. Het is niet 'extra solidair' of, zoals jij het noemt 'echt solidair' om een basisinkomen in te voeren. Solidair kan prima betekenen dat je iemand die het moeilijk heeft helpt, en dat doet het huidige systeem.
En wat doe je aan de armoedeval? Creëert bijstand niet werklozen als de incentives om te werken financieel niet bestaan?quote:Op woensdag 8 juni 2016 23:42 schreef Vallon het volgende:
[..]
Bijstand is prima, de "mensonwaardige" controles die daarmee gepaard gaan echter niet.
Helpen is niet iemand steunen in ruil dat die persoon zich gedraagt zoals men wilt.
Op die wijze hulp geven is geen hulp maar het uitoefenen van macht die betrokkene willoos en passief maakt. Hulp is iemand kansen geven zichzelf vanuit een veilige basis te (kunnen) ontwikkelen met de woorden: doe je best.
Hier raak je een menselijk weeffout.... men heeft gelijk zolang het ongelijk - al zou je dat zelf ook kunnen - niet tot op de komma wordt aangetoond.quote:Op woensdag 8 juni 2016 23:41 schreef Operc het volgende:
[..]
Als je zaken als feiten presenteert horen daar bronnen bij. Zo simpel is het.
En natuurlijk is de bron dan relevant.
[..]
Daar worden we het dan niet over eens. Ik vind dat discussiëren inhoudt dat je luistert naar argumenten van de ander en eventuele bronnen waar ze naar verwijzen raadplegen, maar het is niet mijn taak om jouw visie te onderzoeken als iemand zegt 'Google maar'.
Zo heb ik naar je bron gekeken en het artikel waar ze zich op baseren, maar de 2-3 miljoen lijkt nogal uit de lucht gegrepen. Het Amerikaanse onderzoek stelt dat ze niets kunnen zeggen over het aantal banen dat verloren gaat, enkel over hoe makkelijk (of moeilijk) een baan door een robot kan worden overgenomen. Nergens op de Deloitte site staat vervolgens een berekening met betrekking tot hoe ze van dat paper uitkomen op 2-3 miljoen. Dan kan ik weinig met zo'n stelling.
Sorry als het in de vorige post niet overkwam, maar ik heb je bron gelezen.quote:Op donderdag 9 juni 2016 00:04 schreef Vallon het volgende:
[..]
Hier raak je een menselijk weeffout.... men heeft gelijk zolang het ongelijk - al zou je dat zelf ook kunnen - niet tot op de komma wordt aangetoond.
Vervolgens bezeer je je opnieuw aan dezelfde strekking, "laat mij maar 's zien waar Deloitte die berekening doet.".
En opnieuw trap ik in jouw uitnodiging waarbij ik toch echt van je verwacht dat je voor ewn verdere discussie, het rapport daadwerkelijk inhoudelijk leest zodat we discussie zuiverder kunnen houden.
http://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/deloitte-analytics/deloitte-nl-data-analytics-impact-van-automatisering-op-de-nl-arbeidsmarkt.pdf
Ik geef je vast de samenvatting van het onderzoek door Deloitte dat de impact van automatisering op de Nederlandse samenleving substantieel is. Mogelijk staan 2 tot 3 miljoen banen op de tocht.
Dit is trouwens een zeer conservatieve inschatting.
Voor de nieuwsgierigen, het rapport geeft ook aan welke beroepen minder te vrezen hebben van robotisering.
Dat onze bijstand, werklozen creëert klopt omdat elke actie die mogelijk leidt tot verbetering wordt afgestraft met sancties en verplichtingen. Je kan simpelweg niet uit die armoedeval stappen zonder jezelf aan (grote) risico's bloot te stellen.quote:Op donderdag 9 juni 2016 00:02 schreef ludovico het volgende:
[..]
En wat doe je aan de armoedeval? Creëert bijstand niet werklozen als de incentives om te werken financieel niet bestaan?
Goed zo !!quote:Op donderdag 9 juni 2016 00:13 schreef Operc het volgende:
[..]
Sorry als het in de vorige post niet overkwam, maar ik heb je bron gelezen.Ook de pagina die je hier aanhaalt. En wat ik daarop zeg, is dat ik snap wat het onderzoek in Amerika heeft gedaan, en dat ik snap dat Deloitte schat dat het in Nederland om 2-3 miljoen banen gaat, maar het is me volstrekt onduidelijk hoe zij bij dat aantal komen. Dat leggen ze niet uit in de bronnen die jij aanhaalt. Daar kun jij verder ook weinig aan doen, maar ik kan niet zoveel met alleen de conclusie als ik niet weet hoe ze tot die conclusie gekomen zijn. Daar ben ik te kritisch voor.
Ja dat heb ik gezien. Kort door de bocht vermenigvuldigen ze hoe makkelijk een beroep kan worden vervangen door robots met het aantal mensen dat dat beroep uitvoert. Maar dat is iets anders dan dat die banen ook daadwerkelijk verdwijnen binnen de gestelde tijd. Zeker omdat het onderzoek naar de Amerikaanse situatie stelt niets te kunnen zeggen over of die banen zullen verdwijnen. Maar goed, we gaan in cirkeltjes geloof ik. Ik laat het hierbij.quote:Op donderdag 9 juni 2016 00:22 schreef Vallon het volgende:
[..]
Goed zo !!Pagina 14: waarbij je zelf alles mag optellen.
Het was gister nogal uitgebreid in het nieuws dus ik dacht dat iedereen het wel gezien had.quote:Op woensdag 8 juni 2016 23:41 schreef Operc het volgende:
Als je zaken als feiten presenteert horen daar bronnen bij.
Einstein redeneerde de andere kant op. Die bekeek de wereld en probeerde deze in cijfers te vangen. dat is precies andersom dan Pikketey doet, die pakt cijfers en probeert aan de hand daarvan de wereld te vormen / omschrijven.quote:Op woensdag 8 juni 2016 22:55 schreef Vallon het volgende:
. Einstein (alsmede vele anderen) was ook een theoreticus en ik zou zeggen, tot op heden, een verdomd goeie.
Ik wil de huidige situatie veranderen door vooral héél veel minder overheid en zeker geen basisinkomen. Ik ga er namelijk vanuit dat mensen zélf heel goed hun leven kunnen bepalen en inrichten en dat mensen hun weg wel vinden. De geschiedenis wijst uit dat bij forse maatschappelijke veranderingen een volk veel flexibeler is dan een overheid ooit kan zijn en een volk over het algemeen alleen maar wordt gehinderd door veel overheidsinvloeden. En een basisinkomen hoort absoluut bij héél veel overheidsinvloed ondanks dat je daar nu waarschijnlijk weer tig argumenten tegen gaat aandragen. Maar een overheid die forse belastingen heft én iedereen een inkomen geeft heeft per definitie héél veel invloed op je.quote:De vraag is vooral willen we (of zelfs jij) de huidige situatie laten voortduren of veranderen ?
Je laatste zin geeft al aan wat het rapport doet: Het kijkt welke banen er mogelijkerwijs door robots vervangen zouden kunnen worden. Het is absoluut niet gezegd dat dat ook daadwerkelijk gebeurd en het is ook niet gezegd dat daar geen nieuwe banen voor terug komen (dat staat zelfs letterlijk in het onderzoek). Kortom: hier kan je niks mee en zeker geen conclusies uit trekken.quote:Op donderdag 9 juni 2016 00:04 schreef Vallon het volgende:
Ik geef je vast de samenvatting van het onderzoek door Deloitte dat de impact van automatisering op de Nederlandse samenleving substantieel is. Mogelijk staan 2 tot 3 miljoen banen op de tocht.
Dit is trouwens een zeer conservatieve inschatting.
Voor de nieuwsgierigen, het rapport geeft ook aan welke beroepen minder te vrezen hebben van robotisering.
Hierin staat ook een berekening over de onbetaalbaarheid te lezen , wat volgens sommige mensen die hier economie studeren absoluut onzin was.quote:Basisinkomen wakkert tweedeling alleen maar aan
De Zwitsers hebben zich in een referendum afgelopen weekeinde uitgesproken tegen invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. In Nederland loopt nog steeds een discussie over zo'n basisinkomen. Ook binnen mijn partij, GroenLinks, zijn voor- en tegenstanders van het onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI) voor iedere Nederlander van 18 jaar en ouder. De tegenstanders van dit idee zijn vooral te vinden in de landelijke Werkgroep Economie, een economische denktank binnen de partij. Dit debat heeft in elk geval een rekensom opgeleverd waarover beide partijen het grosso modo eens zijn.
Invoering van het OBI kost ¤ 160 mrd à ¤ 170 mrd op jaarbasis. Na aftrek van de besparingsmogelijkheden -- afschaffing bijstand, AOW en dergelijke, waarbij de uitvoeringskosten overigens slechts een half tot één miljard besparingen opleveren -- resteert ¤ 104 mrd tot ¤ 107 mrd netto aan extra sociale uitgaven. Dit komt overeen met 17%-18% bbp en circa 40% van de Rijksbegroting. Er is een tijd geweest dat het land op z'n kop stond over ¤ 6 mrd aan extra 'ombuigingen' of lastenverzwaring.
In dit debat is trouwens de onbetaalbaarheid volgens mij nog het minst interessant. Het kernbezwaar is de onvoorwaardelijkheid van het OBI. Geld is een claim op de samenleving, waarmee je kunt beschikken over producten en diensten die door de inspanning van anderen zijn voortgebracht. Waar is die claim op gebaseerd als je zelf geen bijdrage aan de samenleving levert?
https://static.fd.nl/medi(...)-fd-basisinkomen.gif
Illustratie: Hein de Kort
Het arbeidsbestel is het cement van de samenleving. Juist omdat werk zelfbeperking vergt, omdat het mensen in een arbeidsproces bij elkaar brengt die niet voor elkaar gekozen hebben, vergt het een proces van voortdurende sociale aanpassing en definiëring van wederzijdse rechten en verplichtingen. Daaruit ontstaan normen en waarden. Hoe complexer de maatschappelijke arbeidsdeling, hoe groter de wederzijdse afhankelijkheden binnen het sociale stelsel zijn, en hoe fijnmaziger het web van normen en waarden wordt geweven.
De huidige complexe, mondiale economie is echter uiterst selectief. De socioloog Manuel Castells heeft beschreven hoe in de 'netwerkmaatschappij' bepaalde gebieden als 'hubs' zijn verbonden met talloze andere knooppunten over de wereld. Terzijde liggen gebieden en delen van de wereldbevolking, zowel in Zuid als Noord, die het risico lopen irrelevant te worden, gezien vanuit de logica van de wereldeconomie. Denk aan delen van Afrika (Sahel), of in Amsterdam aan de tegenstelling Zuidas (hub in het mondiale netwerk) versus Geuzenveld en Slotervaart.
'Irrelevant' betekent uitgesloten uit of gemarginaliseerd in het arbeidsproces. Daarmee lopen mensen het risico ook sociaal gemarginaliseerd te raken en de relatie met de samenleving te verliezen. Dat mogen we niet accepteren.
Een basisinkomen is in feite een afkoop van de mensen die onvoldoende gelegenheid hebben te participeren. Daarom bepleit de werkgroep, naast permanente scholing, de basisbaan voor mensen die werkloos zijn en geringe kansen hebben op de arbeidsmarkt. Een baan, beloond tegen het minimumloon, biedt voldoende prikkel om beter betaald werk in de marktsector te zoeken. De kans daarop is sowieso hoger als je solliciteert vanuit een bestaande baan.
Voor degenen die dat niet lukt blijft altijd voldoende werk. Want, nadat de publieke sector in de laatste 30-40 jaar fors is uitgekleed, liggen projecten die geen commercieel, maar wel maatschappelijk rendement opleveren voor het oprapen. De nettokosten zijn een fractie van wat het OBI zou kosten, omdat alleen het verschil tussen bijstanduitkering en minimumloon hoeft te worden overbrugd. Een eerste ruwe berekening kwam uit op een bedrag van circa ¤ 2,5 mrd.
Van het OBI is alleen maar een verdergaande maatschappelijke tweedeling te verwachten, waarbij enclaves van gemarginaliseerden geleidelijk de aansluiting bij de samenleving zullen verliezen -- zie Molenbeek in Brussel en de Parijse banlieue. De gemeentelijke basisbaan brengt mensen terug in het arbeidsbestel, en daarmee in de maatschappij, en levert bovendien maatschappelijk nut op. De keuze is snel gemaakt.
Dr. Ben Ligteringen is secretaris landelijke Werkgroep Economie binnen GroenLinks. Hij schrijft dit artikel op persoonlijke titel.
Uiteraard wordt hierop gereageerd.quote:Op donderdag 9 juni 2016 09:15 schreef Metro2005 het volgende:
Ik wil de huidige situatie veranderen door vooral héél veel minder overheid en zeker geen basisinkomen. Ik ga er namelijk vanuit dat mensen zélf heel goed hun leven kunnen bepalen en inrichten en dat mensen hun weg wel vinden. De geschiedenis wijst uit dat bij forse maatschappelijke veranderingen een volk veel flexibeler is dan een overheid ooit kan zijn en een volk over het algemeen alleen maar wordt gehinderd door veel overheidsinvloeden. En een basisinkomen hoort absoluut bij héél veel overheidsinvloed ondanks dat je daar nu waarschijnlijk weer tig argumenten tegen gaat aandragen. Maar een overheid die forse belastingen heft én iedereen een inkomen geeft heeft per definitie héél veel invloed op je.
Simpel: Nietquote:Op donderdag 9 juni 2016 11:42 schreef ludovico het volgende:
Hoe zorgt een overheid voor meer vrijheid als er een armoedeval ontstaat door ons sociaal stelsel m.b.t. de bijstand. Als de voorwaarden om de bijstand te ontvangen mensonterend zijn?
Als er ergens iemand geld krijgt dat via belastingen is geind dan is er ergens anders iemand die dat geld heeft moeten afstaan. Dat is niet de definitie van vrijheid die ik hanteer.quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:42 schreef ludovico het volgende:
Een basisinkomen is de meest vrije vorm van het oplossen van armoede, ik kan mij niet indenken wat een vrijere vorm zou zijn om armoede op te lossen...
Heb je het artikel uit het FD gelezen? Heb je de berekeningen van het CPB gelezen? De belastingen gaan niet 'iets' omhoog, ze gaan fors omhoog (CPB) of het is onbetaalbaar (FD) .quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:42 schreef ludovico het volgende:
a de belastingdruk zou iets toenemen maar als het besteedbaar inkomen daarmee niet daalt omdat die extra belastingdruk gecompenseerd wordt met een basisinkomen dan is het "forse belasting" argument een beetje slapjes.
Je bedoelt: Alles systemen om armoede op te lossen via de overheid zijn per definitie minder liberaal.quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:42 schreef ludovico het volgende:
Alle andere denkbare systemen om armoede op te lossen via de overheid zijn per definitie minder liberaal omdat daar aanvullende voorwaarden bij komen kijken.
Okay, ja, dan heb jij een hele andere politieke ideologie, maar dan moet je ook liberaal genoeg zijn om het hele sociale stelsel dood te willen wensen.quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:55 schreef Metro2005 het volgende:
Als er ergens iemand geld krijgt dat via belastingen is geind dan is er ergens anders iemand die dat geld heeft moeten afstaan. Dat is niet de definitie van vrijheid die ik hanteer.
Wie praat er nou tegen een muur? Reageer er gewoon eens op dan: Als je besteedbaar inkomen niet daalt als de belastingdruk toeneemt dan is er toch niks aan de hand? Met het woord "onbetaalbaar" moet je eens kappen trouwens.quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:55 schreef Metro2005 het volgende:
Heb je het artikel uit het FD gelezen? Heb je de berekeningen van het CPB gelezen? De belastingen gaan niet 'iets' omhoog, ze gaan fors omhoog (CPB) of het is onbetaalbaar (FD) .
Ik ga het eigenlijk niet eens herhalen, ik praat toch tegen een muur.
Nee dat bedoel ik niet, als je als land sociaal genoeg bent om armoede op te willen lossen in je samenleving dan is de meest liberale manier om dat te doen mensen een basisinkomen geven. Vervorm mijn woorden niet en reageer op de inhoud als je wilt discussiëren, anders kun je beter niet reageren.quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:55 schreef Metro2005 het volgende:
Je bedoelt: Alles systemen om armoede op te lossen via de overheid zijn per definitie minder liberaal.
Daar valt dus ook een basisinkomen onder.
Er zit natuurlijk een behoorlijk gebied tussen liberaal in de term dat er geen enkele overheids bemoeienis is die haar burgers ergens in voorziet is en een overheid die liberaal voorziet in een stabiele uitgangsbasis (voor alle burgers).quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:55 schreef Metro2005 het volgende:
....
Je bedoelt: Alles systemen om armoede op te lossen via de overheid zijn per definitie minder liberaal.
Daar valt dus ook een basisinkomen onder.
Een overheid die een dergelijk grote impact heeft op het leven van mensen is per definitie niet liberaal.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 03:04 schreef Vallon het volgende:
Een basisinkomen moet een ondernemende liberaal juist erg aanspreken want de overheid zal zich verder niet gaan bemoeien met individuele opties en invulling van sociale rechten van werknemers en werkgevers.
Je presenteert dit als feit terwijl de cijfers van het CPB dat tegenspreken en aangeven dat er juist heel veel mensen gaan stoppen met werken.quote:Mensen met een basisinkomen zullen veel sneller iets zelf gaan ondernemen en proberen waar ze goed in zijn, werken (net als elke startende ondernemer) desnoods voor een habbekrats, hebben geen beschermende CAO nodig, doen niet aan vakbonden en werkweigeraars cq. uitvreters zullen zich sws niet gaan (en hoeven) aandienen bij bedrijven.
Dus een ander bepaalt wat jij nodig gaat hebben, wederom is dit niet liberaal maar eerder communistisch.quote:Een soort Nibud of consumenten organisatie stelt vervolgens jaarlijks vast wat netto nodig is aan "inkomen" voor basaal wonen en levensonderhoud. MinFin zal vervolgens, net als nu, op zoek moeten naar de financiering van de "BV Nederland". Het democratisch proces blijft in tact en wordt gebruikt om alles te fiatteren.
Als je sociaal wilt zijn heb je sowieso een vangnet nodig, een basisinkomen is meer liberaal dan allerlei toeslagen en uitkeringen en subsidies die behoorlijk vrijheid beperkend kunnen werken en daarnaast ook de marktwerking beïnvloeden.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:10 schreef Metro2005 het volgende:
Een overheid die een dergelijk grote impact heeft op het leven van mensen is per definitie niet liberaal.
Welke cijfers waren het ook alweer? 5% minder werk volgens het CPB. Ik geloof best wel dat dit zou kunnen.... Maar zijn stelling gaat over ondernemen, als het risico zonder inkomen te zitten kleiner wordt door een basisinkomen kun je er wel redelijk vanuit gaan dat het risico om te ondernemen lager is geworden. Ik zou niet weten hoe je op een andere conclusie zou moeten komen.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:10 schreef Metro2005 het volgende:
Je presenteert dit als feit terwijl de cijfers van het CPB dat tegenspreken en aangeven dat er juist heel veel mensen gaan stoppen met werken.
En dan nogmaals, vind jij dat we het sociale stelsel dan maar moeten afbouwen? Prima, maar dan verklaart het je starheid wel behoorlijk in deze discussie.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:10 schreef Metro2005 het volgende:
Dus een ander bepaalt wat jij nodig gaat hebben, wederom is dit niet liberaal maar eerder communistisch.
quote:Op donderdag 9 juni 2016 11:59 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als je besteedbaar inkomen niet daalt als de belastingdruk toeneemt dan is er toch niks aan de hand?
Volgens mij heb ik dat al meerdere malen geopperd als alternatiefquote:Op vrijdag 10 juni 2016 12:29 schreef ludovico het volgende:
Als jij met zo een argument komt tegen een basisinkomen dan moet je echt het gehele sociale stelsel willen afbreken, maar daar hoor ik jou niet over.
Inderdaad, met als enige uitzondering (en daar ben ik dan misschien socialistisch in) voor mensen die arbeidsongeschikt zijn.quote:En dan nogmaals, vind jij dat we het sociale stelsel dan maar moeten afbouwen? Prima, maar dan verklaart het je starheid wel behoorlijk in deze discussie.
Dan maakt het nog uit aangezien je per uur veel minder verdiend. Dat betekent dat bv een extra baantje nemen voor extra geld of extra uren draaien zo goed als nutteloos worden. Andersom werkt het ook dat minder uren werken ook amper impact heeft. Iets wat het CPB dus ook aangeeft met inderdaad 350.000 mensen die zullen stoppen (!) met werken, en dan heb je dus de mensen nog niet eens die minder gaan werken meegerekend. De totale productiviteit van het land zal dus fors dalen wat weer gevolgen gaat hebben voor de welvaart en het kunnen voortbestaan van een basisinkomen.quote:En dan nogmaals de vraag waar ik nog steeds geen antwoord op heb gekregen van jou:
Ik vermoed dat je het huidige (zorg)systeem van Nederland en de westerse wereld (kennelijk, ook) niet ziet zitten.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:10 schreef Metro2005 het volgende:
Een overheid die een dergelijk grote impact heeft op het leven van mensen is per definitie niet liberaal.
Je presenteert dit als feit terwijl de cijfers van het CPB dat tegenspreken en aangeven dat er juist heel veel mensen gaan stoppen met werken.
Dus een ander bepaalt wat jij nodig gaat hebben, wederom is dit niet liberaal maar eerder communistisch.
Kom uit de cirkelredenering. Dat meen ik oprecht.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 13:02 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Als ik naar mezelf kijk, ik heb een tijdje geleden overwogen om nog een zaterdag baan erbij te nemen maar voor je 2e baan krijg je geen arbeidskorting en betaal je direct de volle mep aan belasting en ik heb om die reden besloten dat het de moeite niet waard is om meer te gaan werken, dat wordt dan straks nog veel erger.
quote:Op vrijdag 10 juni 2016 13:11 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ik vermoed dat je het huidige (zorg)systeem van Nederland en de westerse wereld (kennelijk, ook) niet ziet zitten.
Euhm, niet bepaald. We werken nu namelijk méér uren dan vroeger. (en dan bedoel ik vóór de industriele revolutie) . Tot aan de industriele revolutie werkte men gemiddeld zo'n 3-4 uur per dag en inheemse stammen doen dat nog steeds.quote:Kern is dat al die ontwikkelingen, de mensen als individu juist meer duurzame "vrijheid" heeft gegeven.
Vrij weinig, als ik moest kiezen zou het een staat in de VS zijn met de laagste belastingen zoals bv Florida.quote:Ik ben ondertussen wel benieuwd of -en zo ja welk land wel aan je liberale verwachting voldoet ?
De heffingskorting krijg je op de baan met het meeste inkomen, dat is dus niet op die paar uurtjes van een zaterdagbaanquote:Op vrijdag 10 juni 2016 13:40 schreef Vallon het volgende:
[..]
Kom uit de cirkelredenering. Dat meen ik oprecht.
De arbeidskorting heeft niets te maken met hoeveel banen je hebt. Die korting geld voor je totale inkomen uit arbeid waarbij één werkgever die feitelijk uitvoert en je de voor rest (van de werkgevers) dat met een T-biljet kan terugvorderen..
Wat je feitelijk zegt is dat meer werken voor jou niet lonend is en je verdient dan (kennelijk of ruim) meer dan zeg modaal waarvoor je jezelf dan beslist mag feliciteren. Je zit dan (m.i.) redelijk gunstig.
De vraag dient zich dan aan waarom je die Zaterdagbaan wilt (of nodig hebt). ?
Wanneer dat is om te voorzien in je noodzakelijk levensonderhoud, heb je absoluut (ook) mijn compassie en kan je je serrieus afvragen of je niet boven je stand leeft. Wanneer dat is voor wat "extra", is het een keuze.
Vervolgens: je neemt die baan niet, wat ga je dan doen met die extra "gewonnen" tijd ?
Je kan dan verongelijkt voor je uit gaan staren of andere plannen maken.
P.S. Ik wil er geen persoonlijk discussie van maken want ieder leven met uitgangspuntet daarvan zijn anders maar hanteer het als algemene illustratie hoe je zaken kan bekijken.
Omdat ik nu denk dat je een afgrijselijke hekel hebt aan westerse (sociale) systemen waar overheden van alles bepalen wat dus lijnrecht in gaat met wat men liberaal noemt.quote:
Get real. En dan terug willen naar de tijd dat de meesten niet ouder werden dan zeg 40/50, je veelal stierf van de honger, werd opgevreten door enge ziekten en angst had voor boze godsmachten. Voordeel was wel dat je als man nog baas was en de vrouw(en) haar plaats wist, mits je natuurlijk wel de (voortdurend) kracht daarvoor had.quote:Euhm, niet bepaald. We werken nu namelijk méér uren dan vroeger. (en dan bedoel ik vóór de industriele revolutie) . Tot aan de industriele revolutie werkte men gemiddeld zo'n 3-4 uur per dag en inheemse stammen doen dat nog steeds.
Ook IOU state of America is een hel voor hen die het niet (weten) te redden.quote:Vrij weinig, als ik moest kiezen zou het een staat in de VS zijn met de laagste belastingen zoals bv Florida.
Op die manier. Bij zorg zit ik altijd in een spagaat. Veel, zo niet bijna alle , medische uitvindingen zijn gedaan door bedrijven maar bedrijven hebben in de zorg weer als nadeel dat ze uit zijn op winstmaximalisatie. We hebben nu in elk geval een dodelijke coctail van een verplichting van de zorgverzekering (hoera, bedankt overheid, zeggen de zorgverzekeraars.) , een enorm gereguleerde zorgstructuur (bedankt overheid, zeggen de ziekenhuizen, artsen etc) maar de consument heeft niets meer te kiezen en betaalt de hoofdprijs. er is 0 concurrentie en zorg is geen optioneel iets. Slechtste van 2 werelden zeg maar.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 15:09 schreef Vallon het volgende:
[..]
Omdat ik nu denk dat je een afgrijselijke hekel hebt aan westerse (sociale) systemen waar overheden van alles bepalen wat dus lijnrecht in gaat met wat men liberaal noemt.
M.a.w. we leven in systeem dat een liberale indruk geeft terwijl bijna alles in & vanuit overheid wordt bepaald.
Ik zeg niet dat ik terug wil naar die tijd maar ik geef even aan wat eigenlijk de normale werktijd is voor mensen om in hun basisbehoeftes te voorzien als de industriele revolutie en extreme overheid inmenging nooit had plaatsgevonden. 3 tot 4 uur per dag om in je basisbehoeften te voorzien is toch heel wat anders dan tot 10 uur van huis weg zijn per dag om je te kleden, voeden en je woning te betalen.quote:Get real. En dan terug willen naar de tijd dat de meesten niet ouder werden dan zeg 40/50, je veelal stierf van de honger, werd opgevreten door enge ziekten en angst had voor boze godsmachten. Voordeel was wel dat je als man nog baas was en de vrouw(en) haar plaats wist, mits je natuurlijk wel de (voortdurend) kracht daarvoor had.
Er wordt al meer dan 100 jaar gezegd dat de techniek ons meer vrije tijd gaat brengen maar zoals ik al aangaf werken we intussen nog altijd 2 tot 3 keer zo lang als onze voorvaderen al is het iets beter dan aan het begin van de industriele revolutie toen mensen van 3-4 uur per dag gingen naar 14 uur per dag.quote:We moeten ons voorbereiden op dat de komende jaren er meer mensen aanspraak willen maken (of m.i. recht hebben) op een menswaardig leven. Dat kan en zal niet kunnen op basis van werken. Technologie zal beslist kunnen voorzien in fysieke behoeften en de tijd die we dan overhouden gaan we besteden aan onze beschavende ontwikkeling. Wij mensen zijn begiftigd met een uniek vermogen om tot stand te brengen met wat wij willen.
Wie zijn dat?quote:Op vrijdag 10 juni 2016 15:17 schreef Metro2005 het volgende:
Er wordt al meer dan 100 jaar gezegd dat de techniek ons meer vrije tijd gaat brengen maar zoals ik al aangaf werken we intussen nog altijd 2 tot 3 keer zo lang als onze voorvaderen
Terzijde: Informeer dat vooral even bij de belastingdienst. Belasting wordt geheven per schijf over je totale totale inkomen wat verrekdn wordt met je kortingen, ongeacht je aantal werkgevers.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 14:22 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
De heffingskorting krijg je op de baan met het meeste inkomen, dat is dus niet op die paar uurtjes van een zaterdagbaan
En nee ik heb het geld niet direct nodig om bv rond te komen maar gewoon als extra geld. Ik wil bv graag snel mijn huis aflossen en zo snel mogelijk onafhankelijk worden van inkomen uit arbeid en daar is vermogen voor nodig om te kunnen investeren.
Maar even snel gerekend, stel je gaat op zaterdag 4 uur lang post bezorgen tegen het minimumloon, dan krijg je dus 8,80 per uur = ¤ 35,20 per dag = 140.80 euro per maand. Echter , dat valt vanwege mijn 1e baan onder het 42% tarief , dus daar hou je onder de streep dus slechts 81 euro van over en dan is mijn vrije tijd me meer waard want je bent feitenlijk je complete zaterdag gewoon kwijt, je moet de post ophalen, je moet het bezorgen, je moet reizen etc.
Zie mijn berekeningquote:Op vrijdag 10 juni 2016 15:29 schreef Vallon het volgende:
[..]
Terzijde: Informeer dat vooral even bij de belastingdienst. Belasting wordt geheven per schijf over je totale totale inkomen wat verrekdn wordt met je kortingen, ongeacht je aantal werkgevers.
Wanneer je geen aangiftebiljet krijgt, dat zelf zelf aanvragen om met T-biljet alles te verrekenen.
Als je rendabel omschrijft als: Het levert geld op, ja dan wel.quote:Werken is altijd (financieel , dan) rendabel, zelfs wanneer je in de als onrechtvaardige bestempelde schijf van 52% valt. Het is een vrije keuze om je vrije zaterdag anders te besteden dan werken.
Ik kom echt van een andere planeet wanneer ik stel dat uitvindingen worden gedaan zijn door unieke mensen die een (eigen) droom/idee hadden om dat voor allerlei persoonlijke redenen te willen realiseren. Ze gaan/moeten daarvoor op zoek naar investeerders (bedrijven) om dat te financieren die vervolgens dat met een totaal ander belang gaan uitbuiten (winstmaken).quote:Op vrijdag 10 juni 2016 15:17 schreef Metro2005 het volgende:
Op die manier. Bij zorg zit ik altijd in een spagaat. Veel, zo niet bijna alle , medische uitvindingen zijn gedaan door bedrijven maar bedrijven hebben .....
Je geeft precies aan waarbij een basisinkomen, het werken tot een eigen (liberale) keuze zal gaan maken.quote:Ik zeg niet dat ik terug wil naar die tijd maar ik geef even aan wat eigenlijk de normale werktijd is voor mensen om in hun basisbehoeftes te voorzien als de industriele revolutie en extreme overheid inmenging nooit had plaatsgevonden. 3 tot 4 uur per dag om in je basisbehoeften te voorzien is toch heel wat anders dan tot 10 uur van huis weg zijn per dag om je te kleden, voeden en je woning te betalen.
[..]
Er wordt al meer dan 100 jaar gezegd dat de techniek ons meer vrije tijd gaat brengen maar zoals ik al aangaf werken we intussen nog altijd 2 tot 3 keer zo lang als onze voorvaderen al is het iets beter dan aan het begin van de industriele revolutie toen mensen van 3-4 uur per dag gingen naar 14 uur per dag.
Ik zou direct stoppen met werken, vertrekken uit de randstad en simpel op een rustige plek gaan leven.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 16:20 schreef Vallon het volgende:
Gedachtenexperiment: stel zelf voor dat je ineens ¤1mln euro hebt die je niet mag verbrassen aan onnodige zaken, wat ga je doen met je werk/leven ?
Waarschijnlijk zal je even 'gek' van geluk worden om vervolgens dingen te veranderen waarbij je de conclusie zal trekken dat zekerheid van wat "basisgeld" je ontiegelijk veel vrijheid geeft.
Dus het is sèc een financiele afweging: ga je voor 5 euro/uur werken of ga je iets anders doen.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 15:34 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Zie mijn berekening
[..]
Als je rendabel omschrijft als: Het levert geld op, ja dan wel.
Alleen levert het in dit geval dusdanig weinig geld op dat ik het voor mezelf niet rendabel vind. (onderaan de de streep werk je voor net iets maar dan 5 euro per uur)
Jij gaat werkelijk je hele dag opgeven voor 25 euro?quote:Op vrijdag 10 juni 2016 16:31 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dus het is sèc een financiele afweging: ga je voor 5 euro/uur werken of ga je iets anders doen.
In mijn denkraam zou ik best wel eens op een zaterdag de post willen rondbrengen, heb ik met 5 uurtjes toch wat beweging, leer een andere omgeving & werk kennen, mogelijk wat onvermoede & kansrijke gesprekken en zelfs ¤25 toe die ik dan vrijelijk als zakgeld kan besteden.
Laat maar komen, zou ik zeggen. Helemaal wanneer ik kan kappen wanneer ik maar wil.
Ik chargeer wat maar denken dat een ander ook niet zal werken omdat jij het er niet voor over hebt, is daarbij geen wet(matigheid).
Ik denk dat ze dit altijd spreken over full-time banen, omgerekend naar 40 uur oid dus.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 13:02 schreef Metro2005 het volgende:
Dan maakt het nog uit aangezien je per uur veel minder verdiend. Dat betekent dat bv een extra baantje nemen voor extra geld of extra uren draaien zo goed als nutteloos worden. Andersom werkt het ook dat minder uren werken ook amper impact heeft. Iets wat het CPB dus ook aangeeft met inderdaad 350.000 mensen die zullen stoppen (!) met werken, en dan heb je dus de mensen nog niet eens die minder gaan werken meegerekend. De totale productiviteit van het land zal dus fors dalen wat weer gevolgen gaat hebben voor de welvaart en het kunnen voortbestaan van een basisinkomen.
Als ik naar mezelf kijk, ik heb een tijdje geleden overwogen om nog een zaterdag baan erbij te nemen maar voor je 2e baan krijg je geen arbeidskorting en betaal je direct de volle mep aan belasting en ik heb om die reden besloten dat het de moeite niet waard is om meer te gaan werken, dat wordt dan straks nog veel erger.
Ik snap je erg goed, je zit gevangen in een tredmolen en een reden te meer te denken vanuit mogelijkheden ipv om die per definitie af te wijzen.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 16:31 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik zou direct stoppen met werken, vertrekken uit de randstad en simpel op een rustige plek gaan leven.
Het probleem is een beetje dat ik verder kijk dan mijn eigen egoistische wensen want als teveel mensen dat gaan doen (en die kans is vrij groot) stort de economie in en dáárom ben ik tegen.
Dit is een beetje wat de babyboomers hebben gedaan, lekker al het geld opmaken en lang leve de lol en na ons de zondvloed ofwel ten koste van toekomstige generaties en daar ben ik fél op tegen.
Yep en dat zonder enig sarcasme. Sterker nog, ik "werk" als je dat dan nog zo mag noemen, ook voor niets. Ik heb ook wel betaald om ergens (aan) te mogen werken want ik kon er wat leren.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 16:36 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Jij gaat werkelijk je hele dag opgeven voor 25 euro?
Maar ik had het iig over mezelf, ik vind het niet de moeite om voor 80 euro per maand 4 uur per week bezig te zijn. En met een basisinkomen waarbij de belasting nog hoger wordt is dat nog veel erger.
Okay, dan ben jij daar echt anders in, ik zou misschien langer doorstuderen, wat misschien wel juist ook extra waarde toevoegt aan de economie (maar dat is een risico want de kosten om door te studeren zijn duur!). Ik wil wel psychisch uitgedaagd worden, iets willen toevoegen aan de wereld..... Ik denk dat de focus ook komt te liggen op: Iets toevoegen. Er zijn genoeg baantjes waarbij veel geld verdient wordt maar weinig waarde toegevoegd wordt aan de economie, ik denk dat er voor mij dus een verschuiving zal plaatsvinden in loon / waarde toevoegen. Dat laatste is ook voor de economie beter..... Tjah, ik hoop sowieso niet in een baan terecht te komen waar mijn vrijheid heel erg aangetast wordt en ik hoop dat ik een leuke baan krijg, dan wil ik daar prima veel uur in kwijt.... Voor het loon doe ik het dan niet echt, maar dan moet daartoe wel de mogelijkheid bestaan.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 16:31 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik zou direct stoppen met werken, vertrekken uit de randstad en simpel op een rustige plek gaan leven.
Het probleem is een beetje dat ik verder kijk dan mijn eigen egoistische wensen want als teveel mensen dat gaan doen (en die kans is vrij groot) stort de economie in en dáárom ben ik tegen.
Dit is een beetje wat de babyboomers hebben gedaan, lekker al het geld opmaken en lang leve de lol en na ons de zondvloed ofwel ten koste van toekomstige generaties en daar ben ik fél op tegen.
Je hebt waarde toevoegen (bv een schilderij maken dat honderden jaren als cultureel erfstuk in het museum hangt) en waarde toevoegen (cold hard cash) en over dat laatste heb ik het natuurlijk en daar is productie toch echt de aanjager van. Dat moet je als economie student toch weten:quote:Op vrijdag 10 juni 2016 17:50 schreef ludovico het volgende:
[..]
Okay, dan ben jij daar echt anders in, ik zou misschien langer doorstuderen, wat misschien wel juist ook extra waarde toevoegt aan de economie (maar dat is een risico want de kosten om door te studeren zijn duur!). Ik wil wel psychisch uitgedaagd worden, iets willen toevoegen aan de wereld..... Ik denk dat de focus ook komt te liggen op: Iets toevoegen. Er zijn genoeg baantjes waarbij veel geld verdient wordt maar weinig waarde toegevoegd wordt aan de economie, ik denk dat er voor mij dus een verschuiving zal plaatsvinden in loon / waarde toevoegen. Dat laatste is ook voor de economie beter..... Tjah, ik hoop sowieso niet in een baan terecht te komen waar mijn vrijheid heel erg aangetast wordt en ik hoop dat ik een leuke baan krijg, dan wil ik daar prima veel uur in kwijt.... Voor het loon doe ik het dan niet echt, maar dan moet daartoe wel de mogelijkheid bestaan.
Ik ga dat toch wat spelbreken.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 19:16 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je hebt waarde toevoegen (bv een schilderij maken dat honderden jaren als cultureel erfstuk in het museum hangt) en waarde toevoegen (cold hard cash) en over dat laatste heb ik het natuurlijk en daar is productie toch echt de aanjager van. Dat moet je als economie student toch weten:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product
er komt meer concurrentie dus die producten zullen spotgoedkoop worden ,quote:Op zaterdag 11 juni 2016 02:23 schreef Vallon het volgende:
[..]
Wil/gaat/moet die relatief kleine groep van producenten/eigenaars die de toegevoegde waarde realiseert, de verkregen "hard-cash" (ver)delen met de rest ? , zijnde hun hun consumenten ?, in de vorm van een basisinkomen ?
Goed argument en zou inderdaad op dat moment een invoering van een basisinkomen rechtvaardingen. Echter zover is het nog lang niet en zo ver zie ik het persoonlijk ook niet komen. In dit scenario ga je er namelijk ook vanuit dat bv energie en grondstoffen oneindig aanwezig zijn om alles maar te produceren en robotiseren.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 02:23 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ik ga dat toch wat spelbreken.
Die toegevoegde waarde in de vorm van productie kan/zal je met robotica en automatisering in handen van een kleine groep kunnen realiseren.
De gegenereerde hard-cash blijf dan wellicht van toepassing maar wordt "verkregen" door een kleine kern van eigenaars, wat robotici en verder wat ordinaire werknemers. Niet omdat die werknemers specifieke vaardigheden bezitten maar omdat er lokaal, her -en der, toezicht en mogelijk wat (bij)sturing nodig is.
Denk hierbij nog even aan welke beroepen en sectoren in principe geautomatiseerd kunnen worden.. Zoals beroepen die delven, akkeren, produceren, administreren, transporteren, fabriceren en wellicht ook repareren, controleren en uitleveren (cq. verkopen).
Beroepen die een persoonlijke "touch" (moeten) geven (artiesten/verzorgers/beveiligers/adviseurs/wetenschappers) zullen m.i. altijd wel blijven bestaan maar voegen volgens mij, in economische zin dan geen directe waarde toe.
Wil/gaat/moet die relatief kleine groep van producenten/eigenaars die de toegevoegde waarde realiseert, de verkregen "hard-cash" (ver)delen met de rest ? , zijnde hun hun consumenten ?, in de vorm van een basisinkomen ?
Ik stel de vraag ook aan anderen in dit lijntje, omdat ik mij afvraag wat er gebeurd met een economie die zelf geen toegevoegde waarde meer hoeft/gaat/zal/kan realiseren.
Het zal zeker niet ineens noch over 10 jaar het geval zijn maar de trend is (mij) duidelijk.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 10:33 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Goed argument en zou inderdaad op dat moment een invoering van een basisinkomen rechtvaardingen. Echter zover is het nog lang niet en zo ver zie ik het persoonlijk ook niet komen. In dit scenario ga je er namelijk ook vanuit dat bv energie en grondstoffen oneindig aanwezig zijn om alles maar te produceren en robotiseren.
De tijd zal het leren.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wat betreft grondstoffen, die worden continu hergebruikt. Indien een grondstof niet voorhanden is ontstaat een andere (ontginngings)methode -of vind verduurzaming plaats.
Qua energie... let the sun in the universe shine waar feitelijk alle aanwezige (ook opgeslagen) energie vandaan komt.
Gekke gedachte, wanneer geld (en arbeid in de zin van kosten) er niet veel toe doet is het mij zeer wel mogelijk dat we zonne-energie opvangen, gebruiken en dat voor donkere tijden opslaan in de vorm van H2&O.
Anderzijds heb je natuurlijk de kernenergie (bvk dan de fusie variant) waar de ontwikkelingen vanwege tekorten (door imho drogredenen) nu wat stil lijken te vallen.
Kortom wanneer je het "kosten" component van winning grondstoffen/energie vergeet, dan is daar m.i. geen serieus probleem in te verwachten om te kunnen produceren.
Het wordt/is alleen een probleem wanneer we het elkaar niet (kunnen/willen/weten te) gunnen.
De "gedachte" dat energie ons niets hoeft te kosten is net als een basisinkomen (wat door tegenstanders; gratis geld wordt genoemd) moeilijk te bevatten.
Dat "zero-cost-model" van energie en middelen, zal in z'n geheel nog wel even op zich laten wachten. Dat is voor mij geen reden is om dat dan maar "als na mij de zondvloed" te beschouwen. Daar mede vorm aangeven en over na te denken, is voor mij - en anderen - juist een uitdaging."On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
Elke euro herverdelen kost ook een euro. Dat precieze bedrag wordt door sommigen in twijfel getrokken en zij beweren dat het 75 cent is.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 15:41 schreef Monopoly het volgende:
An sich vind ik het wel interessant om al die toeslagen etc weg te halen en daar een standaard bedrag van te maken. Al die clubjes van toeslagen kunnen zich weer richten op de andere taken, en je hebt geen bureaucratisch gezeur meer als ontvanger.
Of een heel basisinkomen daartegenover de oplossing is? Geen idee. Ik vind het op zich niet verkeerd klinken.
Interessante discussie overigens. Zie veel interessante punten voorbij komen
GDP is geen waarde toevoegen aan de economie, het correleert misschien wel flink met elkaar maar als er 3x zoveel mensen ziek zijn in een land en artsen / ziekenhuizen meer gaan verdienen kun je denk ik niet spreken van een hogere toegevoegde waarde aan de economie, productiegoederen en technologie en wetenschap.. dat zijn de echte waarde generatoren. Niet het daytraden op de beurs (wat welliswaar wel de efficiency bevorderd van markten, het zal dan ook wel altijd blijven bestaan... alleen dat constante ruilen is natuurlijk geen waarde toevoeging maar slechts een redistributie)quote:Op vrijdag 10 juni 2016 19:16 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Je hebt waarde toevoegen (bv een schilderij maken dat honderden jaren als cultureel erfstuk in het museum hangt) en waarde toevoegen (cold hard cash) en over dat laatste heb ik het natuurlijk en daar is productie toch echt de aanjager van. Dat moet je als economie student toch weten:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product
Dat, en iedereen begint vanaf hetzelfde punt dus je hoeft dan niet 100% belasting te heffen op iemamd die in de bijstand zit (waarmee alle financiele incentives om te werken zijn vernietigd)quote:Op zaterdag 11 juni 2016 15:41 schreef Monopoly het volgende:
An sich vind ik het wel interessant om al die toeslagen etc weg te halen en daar een standaard bedrag van te maken. Al die clubjes van toeslagen kunnen zich weer richten op de andere taken, en je hebt geen bureaucratisch gezeur meer als ontvanger.
Of een heel basisinkomen daartegenover de oplossing is? Geen idee. Ik vind het op zich niet verkeerd klinken.
Interessante discussie overigens. Zie veel interessante punten voorbij komen
Yep, dat krijg je wanneer je van bekrompen mensen een visie wordt verwacht die ze niet weten te bevatten. ik heb ook nooit begrepen dat men destijds zo handelde maar snap wel dat het waan van iemand(s dag) was.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 17:05 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Elke euro herverdelen kost ook een euro. Dat precieze bedrag wordt door sommigen in twijfel getrokken en zij beweren dat het 75 cent is.Die kosten ben je ook meteen vanaf. In principe zijn die kosten van herverdeling weggegooid geld.
Ik denk dat het niet zo lang meer duurt totdat een beschaafd land het invoert. Zwitserland nog even niet. In Noorwegen zouden ze het zonder meer kunnen doen gezien hun zeer royale oliespaarpot. In NL had het zonder meer gekund als de baten van de gasbel niet verkwanseld waren door politieke koude oorlog spelletjes. Slechts 1 vooruitziende blik was voldoende geweest. Maar die was er niet. Aan de rechterzijde was Joseph Luns de schuldige (hij gaf het weg aan Italië, 30 jaar gratis gas voor jullie...) en aan linkerzijde Den Uyl die niets zag in gas omdat kernenergie binnenkort de macht zou overnemen. In retrospectief ontzettend dom. De Nederlander had een goudgerand leven kunnen lijden tot ver na het jaar 2100.
Ik geniet erg van jouw prima post's hier. Hulde.quote:
Daar hebben Jan Terlouw en Hans van Mierlo ook van geprofiteerd, van hun looks en hun beschaafde voorkomen. Dan krijg je de stem van alle vrouwen. En zo ging dat ook. Een prutser als Lubbers heeft hier ook veel voordeel van gehad. Terlouw en Van Mierlo deugden overigens wel.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 21:30 schreef Vallon het volgende:
Altijd grappig hoe keuzes veelal worden gemaakt op basis van uiterlijke beeldvorming en pas veel later de werkelijke reden of verklaring (uit)komt van handelen.
Een land als Noorwegen wat énorm veel grondstoffen heeft is niet te vergelijken met Nederland.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 21:52 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Ik geniet erg van jouw prima post's hier. Hulde.
Mijn hart bloed als je ziet hoe de recente geschiedenis van NL gelopen is en dat het zo anders had kunnen gaan met slechts 1 verstandig mens met enige macht. Het had net zo kunnen gaan als Noorwegen waar die verstandige geest wel op de juiste tijd op de juiste plaats was. Alle Noren hebben een bijzonder riant gegarandeerd pensioen ZONDER daar ooit premie voor betaald te hebben. De tranen lopen mij letterlijk over de wangen bij het zien van zoveel bonafide verstandigheid en goedheid. Dat hadden wij ook gekund zonder Luns en Den Uyl. Maar ja. Pure pech.
Heel apart dat het dé graadmeter is van de economie altijd. STaat ook letterlijk in de eerste zin:quote:Op zaterdag 11 juni 2016 20:20 schreef ludovico het volgende:
[..]
GDP is geen waarde toevoegen aan de economie, het correleert misschien wel flink met elkaar maar als er 3x zoveel mensen ziek zijn in een land en artsen / ziekenhuizen meer gaan verdienen kun je denk ik niet spreken van een hogere toegevoegde waarde aan de economie, productiegoederen en technologie en wetenschap.. dat zijn de echte waarde generatoren. Niet het daytraden op de beurs (wat welliswaar wel de efficiency bevorderd van markten, het zal dan ook wel altijd blijven bestaan... alleen dat constante ruilen is natuurlijk geen waarde toevoeging maar slechts een redistributie)
GDP is een extreem beperkte graadmeter, zeker in een welvarend land
Dat is een gebrek aan historisch besef aan jouw zijde. De Groningse gasbel was (en is) de grootste ter wereld ooit.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:15 schreef Metro2005 het volgende:
Een land als Noorwegen wat énorm veel grondstoffen heeft is niet te vergelijken met Nederland.
Die hadden we dus wel. Ik vind het stuitend dat je dat soort dingen niet weet en toch een hele grote broek aantrekt.quote:wij hebben geen natuurlijke goudmijn onder onze kont
Hmmm van een basisinkomen, zo als we dat hier bespreken kan je ms net met het openbaar vervoer. Een auto, laat staan een opgepimptequote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:15 schreef Metro2005 het volgende:
Die rijden rond in dure auto's, shoppen en doen verder geen hol. Dus als je wilt weten wat een basisinkomen gaat doen: Check de VAE.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In de VAE snappen ze dat niet, jullie hebben 'gratis' gas en waarom betalen jullie daarvoor dan zelf die topprijzen.....![]()
[ Bericht 1% gewijzigd door Vallon op 12-06-2016 02:04:57 ]"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
Jullie zeggen m.i. allebei hetzelfde.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Heel apart dat het dé graadmeter is van de economie altijd. STaat ook letterlijk in de eerste zin:
Gross domestic product (GDP) is a monetary measure of the value of all final goods and services produced in a period (quarterly or yearly). Nominal GDP estimates are commonly used to determine the economic performance of a whole country or region
Maargoed, het is niet de eerste keer dat de hele wereld andere definities gebruikt als Ludovico.
Ik heb het niet over wat we hadden maar wat we hebben. En momenteel heben we geen goudmijn meer. Ik weet donders goed dat we dat geld van de gasbaten goed hadden kunnen besteden maar dat is opgemaakt.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:25 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is een gebrek aan historisch besef aan jouw zijde. De Groningse gasbel was (en is) de grootste ter wereld ooit.
In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. De NAM schatte dat het om meer dan 300 miljard kubieke meter gas ging. Later bleek dat het bijna 10 keer zoveel te zijn: 2800 miljard kubieke meter. Het was de grootste gasbel ter wereld!
We hadden daar net als Noorwegen een gigantische spaarpot van kunnen opbouwen voor de toekomst. De geschiedenis hoe deze rijkdom verkwanseld is door koude oorlog spelletjes zul je w.s. ook wel niet weten. Ken de geschiedenis om iets over de toekomst te weten.
[..]
Die hadden we dus wel. Ik vind het stuitend dat je dat soort dingen niet weet en toch een hele grote broek aantrekt.
Niemand zal ontkennen dat welvaart op meerdere manieren kan worden uitgelegd maar aangezien het hier ging om centen en niet om geluk is GDP de algemene graadmeter. en meestal (en tot op zekere hoogte) loopt geluk redelijk gelijk op met het GDP.quote:Op zondag 12 juni 2016 02:31 schreef Vallon het volgende:
[..]
Jullie zeggen m.i. allebei hetzelfde.
Metro2005 gaat af op de concrete definitie en Ludovico gebruikt haar kennis (en m.i. terechte kritiek) dat GDP een twijfelachtige graadmeter voor het meten van economische activiteiten wat nl. weinig zegt over het concrete rendement van die activiteiten.
Correct me if I'm wrong maar GDP is prima om andere GDP's op eenzelfde wijze te vergelijken maar zegt hoegenaamd niets over de werkelijke (toegevoegde) waarde van die activiteiten.
Pas bij toegevoegde waard ontstaat "winst" wat geïnvesteerd kan worden.....
Leeswaardig: http://www.economist.com/(...)osperity-it-not-even
Ja en kijk nu eens verder dan je neus lang is, zoals ik al zeg, het zegt helemaal niet waar de productie aan besteed is.... in 1e wereld landen zegt het gewoon verdomde weinig over de welvaart en dat is gewoon een feit.quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Heel apart dat het dé graadmeter is van de economie altijd. STaat ook letterlijk in de eerste zin:
Gross domestic product (GDP) is a monetary measure of the value of all final goods and services produced in a period (quarterly or yearly). Nominal GDP estimates are commonly used to determine the economic performance of a whole country or region
Maargoed, het is niet de eerste keer dat de hele wereld andere definities gebruikt als Ludovico.
/JFKquote:University of Kansas, March 18, 1968
Even if we act to erase material poverty, there is another greater task, it is to confront the poverty of satisfaction - purpose and dignity - that afflicts us all.
Too much and for too long, we seemed to have surrendered personal excellence and community values in the mere accumulation of material things. Our Gross National Product, now, is over $800 billion dollars a year, but that Gross National Product - if we judge the United States of America by that - that Gross National Product counts air pollution and cigarette advertising, and ambulances to clear our highways of carnage.
It counts special locks for our doors and the jails for the people who break them. It counts the destruction of the redwood and the loss of our natural wonder in chaotic sprawl.
It counts napalm and counts nuclear warheads and armored cars for the police to fight the riots in our cities. It counts Whitman's rifle and Speck's knife, and the television programs which glorify violence in order to sell toys to our children.
Yet the gross national product does not allow for the health of our children, the quality of their education or the joy of their play. It does not include the beauty of our poetry or the strength of our marriages, the intelligence of our public debate or the integrity of our public officials.
It measures neither our wit nor our courage, neither our wisdom nor our learning, neither our compassion nor our devotion to our country, it measures everything in short, except that which makes life worthwhile.
And it can tell us everything about America except why we are proud that we are Americans.
If this is true here at home, so it is true elsewhere in world.
Dat zeg ik hier toch:quote:Op zondag 12 juni 2016 12:15 schreef ludovico het volgende:
Yet the gross national product does not allow for the health of our children, the quality of their education or the joy of their play. It does not include the beauty of our poetry or the strength of our marriages, the intelligence of our public debate or the integrity of our public officials.
quote:Op zondag 12 juni 2016 09:43 schreef Metro2005 het volgende:
Niemand zal ontkennen dat welvaart op meerdere manieren kan worden uitgelegd maar aangezien het hier ging om centen en niet om geluk is GDP de algemene graadmeter. en meestal (en tot op zekere hoogte) loopt geluk redelijk gelijk op met het GDP.
Mooi stuk, laat ook gelijk de subjectiviteit van het GDP zien, op meerdere fronten trouwens... hoeveel is waardeverbetering waard? Welke goederen tellen mee?quote:Op zondag 12 juni 2016 02:31 schreef Vallon het volgende:
[..]
Jullie zeggen m.i. allebei hetzelfde.
Metro2005 gaat af op de concrete definitie en Ludovico gebruikt haar kennis (en m.i. terechte kritiek) dat GDP een twijfelachtige graadmeter voor het meten van economische activiteiten wat nl. weinig zegt over het concrete rendement van die activiteiten.
Correct me if I'm wrong maar GDP is prima om andere GDP's op eenzelfde wijze te vergelijken maar zegt hoegenaamd niets over de werkelijke (toegevoegde) waarde van die activiteiten.
Pas bij toegevoegde waard ontstaat "winst" wat geïnvesteerd kan worden.....
Leeswaardig: http://www.economist.com/(...)osperity-it-not-even
Geluk en GDP loopt helemaal niet gelijk op. Zeker niet in de westerse wereld trouwens.quote:
Tot op zekere hoogte loopt het gelijk op. Dat omslagpunt lijkt op ongeveer 30.000 dollar te liggenquote:Op zondag 12 juni 2016 12:58 schreef ludovico het volgende:
[..]
Geluk en GDP loopt helemaal niet gelijk op. Zeker niet in de westerse wereld trouwens.
Tjah in het artikel zelf staat de complexiteit al omschreven van de relaties tussen inkomen en happinessquote:Op zondag 12 juni 2016 13:03 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Tot op zekere hoogte loopt het gelijk op. Dat omslagpunt lijkt op ongeveer 30.000 dollar te liggen
http://voxeu.org/article/gdp-and-life-satisfaction-new-evidence
Between this level and the very highest GDP per capita level ($54,000), the probability of reporting the highest level of life satisfaction changes by no more than 2%, and seems to be hump-shaped, with a bliss point at around $33,000. This corresponds broadly to the well-known Easterlin Paradox – that the link between life satisfaction and GDP is more or less flat in richer countries.quote:Op zondag 12 juni 2016 13:03 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Tot op zekere hoogte loopt het gelijk op. Dat omslagpunt lijkt op ongeveer 30.000 dollar te liggen
http://voxeu.org/article/gdp-and-life-satisfaction-new-evidence
quote:Op zaterdag 11 juni 2016 22:23 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Heel apart dat het dé graadmeter is van de economie altijd. STaat ook letterlijk in de eerste zin:
Gross domestic product (GDP) is a monetary measure of the value of all final goods and services produced in a period (quarterly or yearly). Nominal GDP estimates are commonly used to determine the economic performance of a whole country or region
Maargoed, het is niet de eerste keer dat de hele wereld andere definities gebruikt als Ludovico.
Dat een levenstevredenheid en GDP niet per se een verband houden in de Westerse wereld vanaf $33,000 per capita wil natuurlijk niet zeggen dat Nederlanders (met een huidig GDP van $ 50,000 per capita) ook tevreden blijven als volgend jaar of binnen vijf jaar ca. $ 10,000 lager ligt. Dit heeft ook te maken met het referentiekader. Geluk hangt, met andere woorden, sterk samen met de stijging van het GDP in arme landen. Vanaf een zeker welvaartsniveau spelen andere factoren een rol, maar het is gevaarlijk te zeggen dat de afwezigheid van een relatie tussen landen, ook binnen een land geen samenhang zal kennen.quote:Op zondag 12 juni 2016 15:17 schreef ludovico het volgende:
[..]
Between this level and the very highest GDP per capita level ($54,000), the probability of reporting the highest level of life satisfaction changes by no more than 2%, and seems to be hump-shaped, with a bliss point at around $33,000. This corresponds broadly to the well-known Easterlin Paradox – that the link between life satisfaction and GDP is more or less flat in richer countries.
GDP daling in de westerse wereld... who cares
Dat "kunnen" vooral...quote:Op donderdag 16 juni 2016 22:14 schreef GSbrder het volgende:
Dit is niet per definitie causaliteit, uiteraard, ook andere onderwerpen kunnen een rol hebben gespeeld.
Spanje en Italie overigens eveneens: -7% en -9% minder tevreden, terwijl het GDP met 16% en 13% is gedaald sinds 2008.quote:Op donderdag 16 juni 2016 22:38 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat "kunnen" vooral...
Griekenland is geplunderd. Door instanties wiens "rechten" jij doorgaans verdedigt. Met dank aan Goldman Sachs o.a. Zij zijn in principe failliet. Het is geen wonder dat er aldaar een zekere "ontevredenheid" heerst.
Even voor mijn begrip: wat is de correlatie en wat is daar leuk aan?quote:
De figuur 'life satisfaction' (#250) komt redelijk overeen met de beweging die de GDP per capita maakt in de onderzochte landen. Dus zijn mensen in die landen minder tevreden over hun leven, dan kun je in veel gevallen zien dat ze ook gewoon een lager bruto nationaal product per inwoner hebben dan voor de crisis.quote:Op donderdag 16 juni 2016 22:47 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Even voor mijn begrip: wat is de correlatie en wat is daar leuk aan?
In de psychologie / gedragseconomie zijn dit soort dingen toch wel vaak geconcludeerd, er wordt altijd naar relatieve inkomsten gekeken. De grieken waren rijk en vielen er gigantisch op terug... Ja dat schort aan je welvaart, ook omdat het voor het grootste deel geen vrije keuze is dat ze minder produceren.quote:Op donderdag 16 juni 2016 22:14 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dat een levenstevredenheid en GDP niet per se een verband houden in de Westerse wereld vanaf $33,000 per capita wil natuurlijk niet zeggen dat Nederlanders (met een huidig GDP van $ 50,000 per capita) ook tevreden blijven als volgend jaar of binnen vijf jaar ca. $ 10,000 lager ligt. Dit heeft ook te maken met het referentiekader. Geluk hangt, met andere woorden, sterk samen met de stijging van het GDP in arme landen. Vanaf een zeker welvaartsniveau spelen andere factoren een rol, maar het is gevaarlijk te zeggen dat de afwezigheid van een relatie tussen landen, ook binnen een land geen samenhang zal kennen.
Met Griekenland hebben we een goed voorbeeld te pakken. Van $ 32,000 per capita in 2008 ging het naar $ 22,000 in 2013 (bron) en de 'life satisfaction' nam af met -/- 27,3%. Dit is niet per definitie causaliteit, uiteraard, ook andere onderwerpen kunnen een rol hebben gespeeld.
[ afbeelding ]
Je zegt iets heel raarsquote:Op vrijdag 17 juni 2016 00:22 schreef agter het volgende:
Het doel van een beetje ontwikkelde staat zou toch niet het GDP /BNP etc moeten zijn?
Maar het geluk (ook op langere termijn) van haar inwoners.
Of zeg ik nu iets raars?
Het punt is een beetje dat geluk en GDP nauwelijks meer correleren ook met elkaar op een gegeven moment. Het is altijd de relatieve situatie die mensen geluk maakt, vooruitgang wordt als fijn ervaren en als iemand erop achteruit gaat dan wordt dat als vervelend ervaren... Geld afdragen aan je pensioen terwijl je dat eerst niet deed is vervelend omdat je dan minder besteedbaar inkomen overhoudt... Wat blijkt, als je bij een promotie de netto loonstijging automatisch laat overboeken naar je pensioenfonds dat mensen daar dus totaal geen probleem mee hebben... Zou je achteraf die netto loonstijging (als je dus al gewend bent aan je nieuwe inkomen) afdragen aan het pensioenfonds dan worden mensen blijkbaar ook weer even ongelukkig.quote:Op vrijdag 17 juni 2016 00:22 schreef agter het volgende:
Het doel van een beetje ontwikkelde staat zou toch niet het GDP /BNP etc moeten zijn?
Maar het geluk (ook op langere termijn) van haar inwoners.
Of zeg ik nu iets raars?
Zo... een onverwacht sterk positief antwoord.quote:The way I describe it is that, because of automation, because of globalization, we’re going to have to examine the social compact, the same way we did early in the 19th century and then again during and after the Great Depression. The notion of a 40-hour workweek, a minimum wage, child labor laws, etc.—those will have to be updated for these new realities. But if we’re smart right now, then we build ourselves a runway to make that transition less abrupt, because we’re still growing, and we’re beating the competition around the world. Look, for example, at smart cars, where the technology basically exists now. The number of people who are currently employed driving vehicles of some sort is enormous. And some of those jobs are pretty good jobs. You know, people are worried about Uber, but the fear is actually driverless Uber, right? Or driverless buses or what have you.
Now, there are all kinds of reasons why society may be better off if smart cars are the norm. Significant drops in traffic fatalities, much more efficient use of the vehicle, so that we’re less likely to emit as much pollution and carbon that causes climate change. You know, drastically reduced traffic, which means we’re giving back hours to families that are currently taken up in road rage. All kinds of reasons why we may want to do that. But if we haven’t given any thought to where are the people who are currently making a living driving transferring into, then there’s going to be deep resistance.
So trying to separate out issues of efficiency and productivity from issues of distribution and how people experience their own lives and their ability to take care of their families, I think, is a bad recipe. It’s not an either/or situation. It’s a both/and situation.
Niet als het volk het niet wil, de overheid is het volk.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 14:17 schreef Manke het volgende:
Is een basisinkomen voor iedereen gratis geld per maand?
Slecht idee, want ze kunnen dan alles van je eisen.
Straks krijg je nog verplicht (onder het mom van fraudebestrijding) een chip in je hand waarmee je je maandelijkse vrij te besteden credids mag uitgeven, vind dit een hoog 1984 gehalte hebben.
Maar dan zijn die argumenten zo erg om te janken ook altijd...quote:Op maandag 4 juli 2016 00:13 schreef alwaysbenice het volgende:
Goh, ondanks dat een columnist van Das Kapital tegen is vindt de semi geensteil achterban het wel een goed idee, verrassend mooi.
http://linkis.com/daskapital.nl/2014/1/gFUbv
Ik heb geen idee hoe dit persoon dit heeft uitgerekend, maar er klopt geen zak van.quote:Bezwaar 1: het is onbetaalbaar
Tegenlicht zette een aantal rekenmodellen op een rij en daar kwam eigenlijk elke keer hetzelfde uit: het is onbetaalbaar, tenzij we ergens 30 miljard euro vandaan toveren. (Bregmans initiële model zou zelfs jaarlijks 134,8 miljard euro extra hebben gekost, LOL.) Als we kiezen voor een variant die wel betaalbaar is (bijvoorbeeld bij een basisinkomen van 550 euro), kijken we tegen een vlaktaks van 53,5% aan dan wel 50% btw plus 25% vermogensbelasting. HAHAHA. Dat gaat 'm nevernooitniet worden dus. En van 550 euro basisinkomen kun je nog niet eens leven, wat ons bij bezwaar 2 brengt.
Fucking hell! Die gast zou economie hoogleraar zijn!quote:Op maandag 4 juli 2016 00:13 schreef alwaysbenice het volgende:
Goh, ondanks dat een columnist van Das Kapital tegen is vindt de semi geensteil achterban het wel een goed idee, verrassend mooi.
http://linkis.com/daskapital.nl/2014/1/gFUbv
quote:Hoogleraar Bestuur en economie publieke sector VU Amsterdam/visiting scholar Cornell&UB/RvT Dianet&HHS/twittert over economie, bestuur, samenleving en sport.
Als er een basisinkomen bestaat dan zal de hoeveelheid mensen dat een extra uitkering aanvraagt afnemen.. Hoe dan ook, dit probleem wordt natuurlijk gewoon flink kleiner.quote:Bezwaar 2: er zal toch weer gecompenseerd moeten worden
Het basisinkomen zou voldoende moeten zijn om rond te komen. Alleen weten we nu al dat er groepen zullen zijn voor wie dat nooit het geval is. Dus wordt er weer een toeslagje in het leven geroepen of een bijzondere bijstandsregeling. Voor je het weet hebben we weer een bureaucratisch waterhoofd geschapen om iedereen te compenseren voor wat dan ook en zijn we terug bij af. Dat is zéker het geval als we voor een betaalbare variant van een laag basisinkomen kiezen.
Ik breek mijn klomp.quote:Bregman en co gaan misschien iets te vaak uit van hun eigen fijne banen. 'Ik merk dat bij mij hobby en werk zich volledig vermengen omdat ik graag lees, spreek en schrijf', zegt hij tegen Intermediair. Dit geeft precies het elitaire uitgangspunt weer: mensen gaan werken omdat ze het leuk vinden. Maar wie maakt dan straks de plees schoon? Wie bakt er patat bij de Mac? En wie vult de schappen zet de kartonnen dozen bij de Aldi neer? Er zullen vast mensen zijn die het enorm bevredigend vinden om eens lekker goed onder de rand te schrobben en die het gezellige contact met hun Aldi-kleega's niet kunnen missen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat iemand zo'n baan vooral neemt omdat er nou eenmaal brood op de plank moet komen. In de ideale wereld doet iedereen wat hij leuk vindt. Helaas zijn er nou eenmaal klussen die gedaan moeten worden, zoals onder de rand van de plee schrobben.
Het rendement van het arbeid / de prestaties van onze voorouders misschien? Die welvaart is gigantisch, principieel kun je prima ook dit soort argumenten ontkrachten.quote:Bezwaar 4: de koppeling tussen werk en loon
Dit is eigenlijk een principieel bezwaar: waarom krijg je geld waar je niks voor doet? Dit geld komt namelijk ergens vandaan: het betekent in feite dat iemand anders er iets voor heeft gedaan. Wat geeft jou dan precies het recht om dat geld te gebruiken, zonder dat een tegenprestatie verwacht wordt?
Wie the fuck zegt dat we het normaal vinden dat 800.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen? Nou, eerlijk gezegd, ik heb er geen verstand van, zijn er zoveel van die mensen dan prima in staat om te werken? Het is een ander probleem, niemand die stelt dat het prima is, idem dito voor de 400.000 in de bijstand en 400.000 in de WW.quote:Bregman draagt twee argumenten voor 'het slopen van het dogma 'werken voor je geld''. Zo beweert hij dat de helft van de banen gaat verdwijnen door automatisering op basis van dit onderzoek. Daarmee valt hij ten prooi aan de lump of labour fallacy: het idee dat er een vast aantal banen is dat door technologie wordt overgenomen. Hij zegt weliswaar dat er ook nieuwe banen bijkomen maar dat er geen garantie is dat iedereen toegang heeft tot die banen. Dat is een flinke onderschatting van het potentieel van de beroepsbevolking. Het is precies dit berustende denken dat 'die mensen er nou eenmaal ook niks aan kunnen doen' waardoor wij het normaal vinden dat ruim 800.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, nog eens 400.000 mensen in de bijstand zitten en ongeveer net zoveel WW krijgen.
Natuurlijk is werken goed voor de mens, maar moet dat full-time zijn? Waarom werken vrouwen gemiddeld 20 uur in de week in Nederland? Omdat ze liever 40 uur werken dan 20 uur? Ik denk het niet hoor..... Ik denk dat vrouwen prima aan het werk zijn voor dat "extra inkomen" en dat de gemiddelde vrouw die werkt dit veel meer doet vanuit een oogpunt van "mogen" dan gemiddelde man, die werkt omdat hij zijn primaire levensbehoeften MOET betalen. Daar zit het grote verschil ook in in wat werken goed voor jezelf maakt. Ik denk dat mensen daar best weleens overheen kunnen zitten. Bregman spreekt zelf ook over een 15 urige werkweek. Niet 0 hè...........quote:De tweede reden die domineeszoon Bregman aanvoert is 'wat zweveriger, maar toch belangrijk, namelijk: waartoe zijn wij hier op aarde? Wat is het goede leven?'. Dat is volgens Bregman meer tijd besteden aan 'hun kind, hun vrienden en familie, hun hobby' in plaats van aan werk. Wij zien niet wat dat precies te maken heeft met het ontkoppelen van werk en loon, en denken bovendien dat werk goed is voor mensen. Mensen die meer tijd aan 'hun kind, hun vrienden en familie, hun hobby' willen besteden kunnen dat toch doen? Misschien minder tv kijken? Of misschien lekker mensen zelf laten kiezen? We werken in Nederland zo'n beetje het minst aantal uren van de wereld, dus het is nou niet echt dat we gebrek hebben aan vrije tijd.
Het basisinkomen is geen panacee zoals Bregman zelf ook zegt, maar gewoon een onhaalbaar idee.
Er is geld zat:quote:Op maandag 4 juli 2016 11:40 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik heb geen idee hoe dit persoon dit heeft uitgerekend, maar er klopt geen zak van.
[ afbeelding ]
Als je dit als bron gebruikt voor de gebruikte cijfers dan is het vrij gemakkelijk te achterhalen dat er binnen de 135 Miljard een flinke poel met basisinkomen ontvangers bestaat die dit basisinkomen helemaal niet nodig heeft. In plaats van ingewikkeld deze personen analyseren met een duur ambtenaren apparaat en allerlei negatieve prikkels in het leven roepen voor mensen om meer te gaan werken omdat ze dan hun basisinkomen kwijt kunnen raken zorg je ervoor dat hun belastingdruk gewoon met hetzelfde bedrag toeneemt als het basisinkomen.
Feitelijk kom je er al als 30/135e deel van de basisinkomen ontvangers hun basisinkomen terugbetalen aan de belastingdienst, wat nou onbetaalbaar? Die columnist begrijpt denk ik vrij weinig van economie.
Eigenlijk zijn de cijfers die de columnist presenteert volstrekt idioot.
Aan loon en inkomstenbelasting wordt al zo een 50miljard opgehaald, met een gemiddelde belastingdruk van 30% houdt dit in dat slechts effectief 70% van het basisinkomen in de private sector blijft hangen... Dat maakt het basisinkomen eigenlijk gelijk al betaalbaar.
30% van 155 miljard = 46miljard, van nature vanuit hoe ons belastingstelsel is opgesteld is het als er geen gedragswijzigingen plaatsvinden per definitie betaalbaar, het systeem van een basisinkomen werkt veel efficienter dan een systeem met toeslagen etc. (kost minder ambtenaren) het probleem zit hem er echt in dat mensen de gedragswijzigingen erg negatief inschatten.
Dus als we alle mensen waarvan jij denkt dat ze het basisinkomen niet nodig hebben maar gewoon geen basisinkomen geven dan is het probleem opgelost.quote:Op maandag 4 juli 2016 11:40 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik heb geen idee hoe dit persoon dit heeft uitgerekend, maar er klopt geen zak van.
[ afbeelding ]
Als je dit als bron gebruikt voor de gebruikte cijfers dan is het vrij gemakkelijk te achterhalen dat er binnen de 135 Miljard een flinke poel met basisinkomen ontvangers bestaat die dit basisinkomen helemaal niet nodig heeft. In plaats van ingewikkeld deze personen analyseren met een duur ambtenaren apparaat en allerlei negatieve prikkels in het leven roepen voor mensen om meer te gaan werken omdat ze dan hun basisinkomen kwijt kunnen raken zorg je ervoor dat hun belastingdruk gewoon met hetzelfde bedrag toeneemt als het basisinkomen.
Feitelijk kom je er al als 30/135e deel van de basisinkomen ontvangers hun basisinkomen terugbetalen aan de belastingdienst, wat nou onbetaalbaar? Die columnist begrijpt denk ik vrij weinig van economie.
Eigenlijk zijn de cijfers die de columnist presenteert volstrekt idioot.
Aan loon en inkomstenbelasting wordt al zo een 50miljard opgehaald, met een gemiddelde belastingdruk van 30% houdt dit in dat slechts effectief 70% van het basisinkomen in de private sector blijft hangen... Dat maakt het basisinkomen eigenlijk gelijk al betaalbaar.
30% van 155 miljard = 46miljard, van nature vanuit hoe ons belastingstelsel is opgesteld is het als er geen gedragswijzigingen plaatsvinden per definitie betaalbaar, het systeem van een basisinkomen werkt veel efficienter dan een systeem met toeslagen etc. (kost minder ambtenaren) het probleem zit hem er echt in dat mensen de gedragswijzigingen erg negatief inschatten.
Het hangt van je situatie af. Maar met 925 heb ik geen moeite om rond te komen. sterker nog hou genoeg over. Maar dat is ook slim leven ergens. En met een basisinkomen kun je dat makkelijk verhogen door wat te werken.quote:Op woensdag 8 juni 2016 13:45 schreef Operc het volgende:
[..]
Ik bedoel dat je een subsidie opzet waar je mensen 12.000 geeft maar stiekem maar geld hebt voor 10.000. Ben je aan het trollen dat je denkt dat het prima kan om van die 12.000 dan weer 2000 terug te betalen? Het basisinkomen gaat erom dat mensen ervan rond kunnen komen. Dat is bij 1000 al lastig (ga maar eens rekenen wat een alleenstaande in de bijstand krijgt) maar als je dan ook nog eens ±850 krijgt in plaats van 1000 wordt het al helemaal onmogelijk.
Dit is precies het probleem met het basisinkomen en waarom de discussie compleet nutteloos is: de voorstanders roepen heel hard dat er geld voor is, maar niemand is in staat om een sluitend kostenplaatje te produceren.
kan ik dan ook in het weekend zwart bijwerken met een ijscoshopje?quote:Op maandag 4 juli 2016 18:09 schreef Hansklokjes het volgende:
[..]
Het hangt van je situatie af. Maar met 925 heb ik geen moeite om rond te komen. sterker nog hou genoeg over. Maar dat is ook slim leven ergens. En met een basisinkomen kun je dat makkelijk verhogen door wat te werken.
Uh.. Ja. Zo simpel is het wel.quote:Op maandag 4 juli 2016 16:45 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dus als we alle mensen waarvan jij denkt dat ze het basisinkomen niet nodig hebben maar gewoon geen basisinkomen geven dan is het probleem opgelost.
GENIAAL!
Dan hebben we het dus niet meer over het basisinkomen maar over een onvoorwaardelijke uitkering.quote:Op maandag 4 juli 2016 18:36 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Uh.. Ja. Zo simpel is het wel.
Natuurlijk is het onbetaalbaar om alle goed verdiende Nederlanders zo maar nog 800 euro per maand er bij te geven.
Inderdaad compenseer je het met belastingen. Een basisinkomen is ook niet anders dan een onvoorwaardelijke uitkering maar dan voor iedereen en zonder gedoe (en wellicht lager).quote:Op maandag 4 juli 2016 19:29 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dan hebben we het dus niet meer over het basisinkomen maar over een onvoorwaardelijke uitkering.
Volgens elke definitie is een basisinkomen namelijk:
Onder het basisinkomen verstaan we het inkomen dat iedereen kan ontvangen, ongeacht zijn levensomstandigheden. ( > economie)
wiki:
Een basisinkomen is een inkomen, gegeven of gegarandeerd door de overheid aan elke burger/inwoner, ongeacht over welke overige inkomsten of vermogen deze beschikt.
Tenzij je belastingen net zo hoog wilt gaan maken als het basisinkomen maar ik lees dat mensen een vlaktax willen dus dat gaat al niet en kom je al weer in tarieven voor bepaalde inkomens terecht en uiteindelijk los je niks op en blijft het een complex geheel.
Hierdoor gaat je verhaal hieronder al totaal niet meer op, leuk geprobeerd.quote:Op maandag 4 juli 2016 20:04 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Inderdaad compenseer je het met belastingen.
quote:Een basisinkomen is ook niet anders dan een onvoorwaardelijke uitkering maar dan voor iedereen en zonder gedoe (en wellicht lager).
Je lost heel veel op, je creëert motief om te werken in plaats van een straf, de ambtenaren kunnen stoppen met het nutteloos mensen betuttelen voor banen die er niet zijn, je creëert een vrijere markt, je reduceert stress; werklozen hoeven zich niet langer schuldig te voelen dat ze evenveel of meer verdienen dan iemand die werkt en werknemers hoeven niet pissig te worden dat werklozen meer of even veel verdienen.
Kern van een basisinkomen is dat ieder dat onvoorwaardelijk krijgt....geen discussie noch organisatie om dat allemaal te controleren.quote:Op maandag 4 juli 2016 16:45 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dus als we alle mensen waarvan jij denkt dat ze het basisinkomen niet nodig hebben maar gewoon geen basisinkomen geven dan is het probleem opgelost.
GENIAAL!
Geen enkel probleem mits men bereid is, de zware boetes op ontduiking te betalen.quote:Op maandag 4 juli 2016 18:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
kan ik dan ook in het weekend zwart bijwerken met een ijscoshopje?
want dat kan men niet verbieden he
maar mag ik wel 10 maanden per jaar op vakantie naar Azië, want daar is het leven spotgoedkoop en kan ik mijn huis hier verhuren , dat is wel toegestaan denk ikquote:Op maandag 4 juli 2016 20:54 schreef Vallon het volgende:
[..]
Geen enkel probleem mits men bereidt is, de zware boetes op ontduiking te betalen.
Het zwartwerken zal met een basisinkomen maatschappelijk kunnen rekenen op minder coulance want mensen die zwartwerken buiten het systeem uit ten koste van sociale beginselen.
PS. Probeer het negativisme dat in ons financieel systeem is ingeslopen 's op z'n waarde te herschatten. Mensen die misbruik maken van mazen terwijl dat niet noodzakelijk is om te (over)leven, zijn in mijn ogen ordinaire criminelen. Het woord dat bij mij opkomt is kakkerlakken wat denigrerend is voor het insect zelf.
Ik kan ook absoluut niet warm worden dat iemand zich op de borst klopt dat hij/zij iemand een poot heeft uitgedraaid of met droge ogen wist te bedonderen.
Je mist nog wat stukjes van mij...... het geld van een basisinkomen mag/kan je in mijn beleving niet exporteren en moet je besteden in het land van uitgifte.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:00 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
maar mag ik wel 10 maanden per jaar op vakantie naar Azië, want daar is het leven spotgoedkoop
maar niet helemaal , je mag toch wel op vakantie ??quote:Op maandag 4 juli 2016 21:02 schreef Vallon het volgende:
[..]
Je mist nog wat stukjes van mij...... het geld van een basisinkomen mag/kan je in mijn beleving niet exporteren en moet je besteden in het land van uitgifte.
Ja maar niet van het basisinkomen. Het basisinkomen is voldoende om in het eigen land basaal met een dak boven je hoofd, te kunnen (over)leven. Zelfs een weekje naar Bakkum wat niet zo goedkoop meer is...., zal mogelijk erg lastig worden.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:02 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
maar niet helemaal , je mag toch wel op vakantie ??
maar ik mag wel mijn huis verhuiren of mag dat ook al niet ?quote:Op maandag 4 juli 2016 21:04 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ja maar niet van het basisinkomen. Het basisinkomen is voldoende om in het eigen land basaal met een dak boven je hoofd, te kunnen (over)leven. Zelfs een weekje naar Bakkum wat niet zo goedkoop meer is...., zal mogelijk erg lastig worden.
Het hangt er helemaal vanaf waar je op uit bent..... profiteren zonder te willen delen of faciliteren door te delen.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
maar ik mag wel mijn huis verhuiren of mag dat ook al niet ?
Mag je wel ademhalen??
lijkt wel het oude oostblok communismus
Gratis medicijnen , maar je mag er niet voor werken
Het punt is dat de situatie verschilt per persoon, maar het basisinkomen niet. Super fijn dat jij een goedkope huurwoning hebt gevonden, maar dat is niet voor iedereen het geval. Dus het basisinkomen moet gericht zijn op wat de grootste pechvogel nodig heeft. En het idee dat je het basisinkomen kunt verhogen door te werken klopt, maar dat moet dus niet nodig zijn om rond te kunnen komen. Anders is het geen basisinkomen meer.quote:Op maandag 4 juli 2016 18:09 schreef Hansklokjes het volgende:
[..]
Het hangt van je situatie af. Maar met 925 heb ik geen moeite om rond te komen. sterker nog hou genoeg over. Maar dat is ook slim leven ergens. En met een basisinkomen kun je dat makkelijk verhogen door wat te werken.
En hoe wil je dat gaan verbieden dan?quote:Op maandag 4 juli 2016 21:04 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ja maar niet van het basisinkomen. Het basisinkomen is voldoende om in het eigen land basaal met een dak boven je hoofd, te kunnen (over)leven. Zelfs een weekje naar Bakkum wat niet zo goedkoop meer is...., zal mogelijk erg lastig worden.
In mijn ogen is dat dan geen basisinkomen qua definitie. Ziek zijn/worden is in mijn beleving iets wat je overkomt en niet voor gestraft moet worden door de rekeningen te betalen.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:15 schreef michaelmoore het volgende:
in de philipijnen hebben ze ook een bsisinkomen
1200 pesos per maand, 22 euro is dat, daar moet je ook de medicijnen van kopen en de huur van betalen
weet je wat ??quote:Op maandag 4 juli 2016 21:19 schreef Vallon het volgende:
[..]
In mijn ogen is dat dan geen basisinkomen qua definitie. Ziek zijn/worden is in mijn beleving iets wat je overkomt en niet voor gestraft moet worden door de rekeningen te betalen.
Je zit nu in de oplossingshoek. Kan ondertussen een boek schrijven qua ideeën.quote:
Dan heb je een fout beeld van bijstand. Je krijgt alleen bijstand wanneer je aan regels voldoet waarna je vervolgens onder curatele komt. Dat is geen bijstand maar een strafgevangenis.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:24 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
weet je wat ??
We hebben het allang !!!
Het heet Bijstand
Door het bijstand te noemen, daar zijn al regels voorquote:
nee hoorquote:Op maandag 4 juli 2016 21:26 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dan heb je een fout beeld van bijstand. Je krijgt alleen bijstand wanneer je aan regels voldoet waarna je vervolgens onder curatele komt. Dat is geen bijstand maar een strafgevangenis.
quote:Participatiewet
Per 1 januari 2015 stijgen de bijstandsuitkeringen. De netto normbedragen per 1 januari 2015, voor mensen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, die een uitkering krijgen op grond van de Participatiewet zijn als volgt:
Gehuwden/samenwonenden per maand ¤ 1.303,99 vakantie-uitkering ¤ 68,63 totaal ¤ 1.372,62
Alleenstaanden en alleenstaande ouders per maand ¤ 912,79 vakantie-uitkering ¤ 48,04 totaal ¤ 960,83''
Op mijn specificatie van december staat: Alleenstaande ouder ouder dan 21 jaar ¤951,64. Toeslag min. loon 20% ¤271,90. Alleenstaande ouderenkorting en aanvullende alleenstaande ouderkorting werden ingehouden, nu is er alleen de hoger kindgebonden budget.
Je noemt nu de elementaire (toegangs)normen op.... de regels zijn dat je eerst moet voldoen aan de eisen voordat je aanspraak mag maken op de normen. Zoals geld opmaken, huis opeten, je deemoedig gedragen en je elke week melden op het plantsoen om in een oranje hesje te gaan schoffelen.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:26 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nee hoor
ijstandsnormen per 1 juli 2016
Tabel: Bijstandsnormen per 1 juli 2016
Leefsituatie Leeftijd Hoogte bijstandsuitkering
Gehuwd of samenwonend 21 jaar tot AOW-leeftijd 100% van het minimumloon (samen)
Alleenstaande 21 jaar tot AOW-leeftijd 70% van het minimumloon
1000 euro netto met toeslagen
ja nou en ,quote:Op maandag 4 juli 2016 21:29 schreef Vallon het volgende:
[..]
Je noemt nu de elementaire (toegangs)normen op.... de regels zijn dat je eerst moet voldoen aan de eisen voordat je aanspraak mag maken op de normen. Zoals geld opmaken, huis opeten, je deemoedig gedragen en je elke week melden op het plantsoen om in een oranje hesje te gaan schoffelen.
Ja werk dat mensen aantast in hun welzijn, gezondheid,levensverwachting, -vreugde etc.etc., is slecht en verwerpelijk.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ja nou en ,
is werk dan vies opzo??
miljonairs krijgen ok een basisinkomen?? en moet ik dat gaan betalen ??
Nofi, je mist wat nuance.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:32 schreef michaelmoore het volgende:
mooi dan ga ik ook stoppen met werken en dan ga ik beleggen en in een bootje varen
Je geeft ze ook een basisinkomen maar je belast hetzelfde bedrag weer terug, met behulp van de inkomsten belasting, lijkt mij volstrekt logisch dat je een basisinkomen moet bekostigen met inkomstenbelasting. De betaalbaarheid daarvan is uiteraard geen issue zonder gedragsveranderingen.quote:Op maandag 4 juli 2016 16:45 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dus als we alle mensen waarvan jij denkt dat ze het basisinkomen niet nodig hebben maar gewoon geen basisinkomen geven dan is het probleem opgelost.
GENIAAL!
mooi ik wil ook een basis inkomen, ik haat werkenquote:Op maandag 4 juli 2016 21:39 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ja werk dat mensen aantast in hun welzijn, gezondheid,levensverwachting, -vreugde etc.etc., is slecht en verwerpelijk.
Jij hoeft persoonlijk niets extra te betalen.... immers jij geniet dezelfde (basis)voordelen van anderen die men als snel parasieten neigt te noemen.
Zo je wilt, kan je ook denken dat wanneer je werkt, je simpelweg je eigen basisinkomen betaalt..... dat een ander daar dan ook gebruik van maakt, net als jij dat feitelijk andersom doet, is dan mooi meegenomen.
Dat mensen miljonair als doel willen worden, heb ik geen probleem mee.
Ik denk echter dat mensen eerder iets willen doen dat ze werkelijk leuk vinden mits ze daar (ooit) de kans voor krijgen. Een basisinkomen ontzorgt je van de elementaire voorwaarden om je eigen doelen te exploreren en toch, hier, te kunnen (over)leven.
Studeren en aandacht voor anderen, gaat makkelijker met een dak boven je hoofd en eten in je buik.
[..]
Nofi, je mist wat nuance.
Waarom en waartoe ga je voor beleggen ?... en ik denk dat je na een weekje gokken of jaartje dobberen, het wel zal hebben gezien....
dit nog los van het probleem hoe je dat dan denkt te bekostigen.
Triest. Ik heb (opr)echt (nofi) met je te doen.quote:Op maandag 4 juli 2016 21:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
mooi ik wil ook een basis inkomen, ik haat werken
o ik kan prima dobberen en een groente tuintje bijhouden, ga ik aardbeien verbouwen en aardappels en eigen groente en kippen houdenquote:Op maandag 4 juli 2016 21:51 schreef Vallon het volgende:
[..]
Triest. Ik heb (opr)echt (nofi met je te doen. Het wordt dan tijd dat je iets/ergens gaat werken wat je wel leuk vindt.
P.S. Je tijd verdoen met dobberen is niet echt werken ... mark mij words mocht je ooit die geneugtes verkrijgen.
Ik dacht dat basisinkomen voorstanders voor een vlaktax waren?quote:Op maandag 4 juli 2016 21:48 schreef ludovico het volgende:
[..]
Je geeft ze ook een basisinkomen maar je belast hetzelfde bedrag weer terug, met behulp van de inkomsten belasting, lijkt mij volstrekt logisch dat je een basisinkomen moet bekostigen met inkomstenbelasting.
We hebben het niet over een onvoorwaardelijke uitkering, de belastingdruk neemt toe ja, en dat kan prima omdat het belastbare inkomen van ieder individu in Nederland dan met het bedrag van het basisinkomen is toegenomen. Dat gat van 30 miljard is peanuts. Als de gemiddelde belastingdruk over het inkomen 30% is dan is die 30 miljard dus al betaalt.quote:Op maandag 4 juli 2016 19:29 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dan hebben we het dus niet meer over het basisinkomen maar over een onvoorwaardelijke uitkering.
Volgens elke definitie is een basisinkomen namelijk:
Onder het basisinkomen verstaan we het inkomen dat iedereen kan ontvangen, ongeacht zijn levensomstandigheden. ( > economie)
wiki:
Een basisinkomen is een inkomen, gegeven of gegarandeerd door de overheid aan elke burger/inwoner, ongeacht over welke overige inkomsten of vermogen deze beschikt.
Tenzij je belastingen net zo hoog wilt gaan maken als het basisinkomen maar ik lees dat mensen een vlaktax willen dus dat gaat al niet en kom je al weer in tarieven voor bepaalde inkomens terecht en uiteindelijk los je niks op en blijft het een complex geheel.
En wat ga je met dat groentuintje doen en mee bezig tijdens het dobberen ... of vind je het leuk zomaar groene dingen te laten groeien en daar op het water naar te kijken ?quote:Op maandag 4 juli 2016 21:52 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
o ik kan prima dobberen en een groente tuintje bijhouden, ga ik aardbeien verbouwen en aardappels
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |