Afgelopen weekend had ik het genot om te mogen eten bij restaurant de Leest te Vaassen. ***
Vaassen is een klein dorp in de bijbelgordel zo'n 20 km ten zuiden van Zwolle. De leest ligt aan het dorpsplein, tegenover een supermarkt. Niet een plek waar je een dergelijk restaurant in eerste instantie zou verwachten.
Kim Veldman en Jacob Jan Boerma openden dit restaurant in 2003. De michelinsterren lieten niet lang op zich wachten want in 2004, 2007 en 2014 ontvingen zij de 3 felbegeerde sterren.
Bij binnenkomst werden wij vriendelijk ontvangen en begeleid naar onze tafel.
We kregen een heerlijke champagne ingeschonken (Ben ik normaal eigenlijk niet zo'n fan van) en even later kwamen de amuses ons vergezellen. We hadden gekozen voor het meest complete menu en bijpassende wijnen, het feest kon beginnen!
De macaron op de voorgrond was werkelijk waar fantastisch. Een ware smaakexplosie, petje af.
Nog 2 amuses, in de linker was de rode biet de ster, met onder andere rode bieten ijs en rechts waren allerlei bereidingen van tomaat. Ik kan niet anders zeggen dan heerlijk! Veel frisse toetsen erin verwerkt waar ik van hou.
Hollandse makreel gegaard op 42 graden met asperge, zoetzure gember en Oosterse vinaigrette. Heerlijk fris licht gerecht, en de makreel was heerlijk, de 42 graden garing gaf het een hele mooie structuur.
Lauwwarme Oosterschelde kreeft, gemarineerd met limoenolie, frisse salade van doperwten en ingelegde meiknol met zuring en verjus
Werkelijk heerlijk, weer fris gerecht, kreeft was perfect gegaard en de smaken waren super in balans.
Gebakken langoustine met diverse bereidingen van bloemkool, cumbava en jus van langoustine met Indonesische specerijen en citroengras.
Nomnomnom langoustine
De indonische specerijen gaven het nog een heel verrassend "warme" lekkere smaak. Heerlijk zacht.
Op lage temperatuur bereide forel met tuinkruiden chlorofyl, licht gerookte groentepuree, mosterd en spicy chorizo, jus van kropsla
Bio eendenlever met groene appel, dennennaald en gels van kumquat en yuzu.
Ik ben normaal niet zo'n uberfan van eendenlever, maar deze vond ik wel erg lekker, de gels waren een heerlijk frisse tegenhanger van de wat zwaardere smaak van de lever.
Kamper lam bereid met Tandoori, mousseline van bladkruiden en knoflook, jonge prei en geroosterde asperge met krachtige lamsjus
Prachtig bord met heerlijk rode lam.
De groenten waren ook heerlijk erbij. Lam was echt botermals.
Tot slot 2 heerlijke desserts:
Fantasie van framboos in verschillende bereidingen, gekonfijte sinaasappel, crème van citroen en roomijs van guave, framboos en mascarpone
en
Combinatie van chocolade en hazelnoot met koffiesmaken, karamel, cacao en hazelnootjus
Framboos en chocola mijn favoriete dessertsmaken.
We hadden er ook een heerlijke dessertwijn bij.
Al met al echt heerlijk gegeten en niet te vergeten uitstekende wijnen erbij gedronken, ingeschonken door een hele sympathieke sommelier die echt alles over de wijnen wist te vertellen.
Nu kan ik er ook niet omheen om de vergelijking te maken met de Librije waar ik een aantal maanden geleden heb gegeten. Ik vond het ene niet lekkerder dan de ander, maar de librije vond ik meer een gestroomlijnde ervaring met gewaagdere smaken en wijnen, en de Leest was gewoon gruwelijk lekker eten.
Al was het tempo tussen de gerechten wat minder in balans en zaten we soms voor mn gevoel een paar keer best lang zonder iets op tafel.
Kosten: 250 euro
Cijfer 9/10