Ja, of 'werkervaringsplekken' waar de lijfeigenen full time kunnen werken zonder loonquote:Op maandag 25 april 2016 19:58 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Als we die dan zzp'ers noemen klinkt het nog hip ook
Nee, maar die was ik wel kwijt doordat ik, dankzij een medische fout, arbeidsongeschikt raakte. Kon meteen 30 % inkomen inleveren.quote:Op maandag 25 april 2016 19:34 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Resultaten uit het verleden...
Moest je overigens ook 800 euro pm aftikken voor een eigen bijdrage aan kinderopvang?
Kan, maar waarom mogen ze dat niet zelf weten? Ze hebben nu de keuze uit lenen, studeren en beginnen met een schuld of niet studeren, jong gaan werken en huisje, boompje, beestje. En de lucky few wiens ouders het betalen.quote:Op maandag 25 april 2016 19:35 schreef laforest het volgende:
[..]
Gewoon niet studeren als je het niet bekostigen kan.
Een Platonische Aristocratie, bedoel je.quote:Op maandag 25 april 2016 19:40 schreef Erno-BE het volgende:
[..]
Laforest wil graag terug naar 1880 waar een kleine elite kon studeren en de rest aan de slag moet in fabrieken.
Ik snap die emotie niet zo, hoezo blij zijn? Het is gewoon beleid, niet meer en niet minder. Ik zeg toch ook niet: "Gia mag blij zijn dat ze maximaal 42% belasting betaalt!"quote:Op maandag 25 april 2016 19:29 schreef Gia het volgende:
Studenten mogen blij zijn dat ze kunnen lenen voor een prikkie aan rente!
Ik weet niet of dat zo gemakkelijk is als jij zegt, hoor...quote:Wil je als ouders niet dat je kinderen met schuld moeten beginnen, dan moet je zorgen dat je ze financieel kunt steunen.
Ik weet nog een minpunt: gezinnen die bang zijn voor schulden zullen hun kinderen vaak ontraden om te gaan studeren.quote:Op maandag 25 april 2016 20:38 schreef KimJong-un het volgende:
Iedereen die wil studeren die kan studeren.
Ik reageerde op laforet, die het leenstelsel af wil schaffen.quote:Op maandag 25 april 2016 20:48 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Ik snap die emotie niet zo, hoezo blij zijn? Het is gewoon beleid, niet meer en niet minder. Ik zeg toch ook niet: "Gia mag blij zijn dat ze maximaal 42% belasting betaalt!"
Op basis van 40 jaar werken na je studie is mijn ruwe schatting ongeveer ¤400 euro bruto p.m.quote:Op maandag 25 april 2016 21:55 schreef miro86 het volgende:
Heeft iemand uitgerekend hoeveel meer je per maand zou moeten verdienen om te zorgen dat een studie het waard is? Mijn ruwe schatting is ergens tussen ¤50 en ¤100 pm extra ten opzichte van geen studie. Als je studie je minder waard is dan dat dan moet je maar niet studeren.
"Kan", ja. Maar dat doen ze dus nietquote:Op dinsdag 26 april 2016 00:36 schreef Gia het volgende:
Zodoende kan iedereen die gemotiveerd is, ook studeren.
Sorry, maar daar geloof ik echt niets van. Althans niet meer dan dat ze al deden.quote:Op dinsdag 26 april 2016 07:06 schreef Hallmark het volgende:
[..]
"Kan", ja. Maar dat doen ze dus nietWant de financieel minder vaardige mensen (d.w.z. lagere inkomens) demotiveren hun kinderen om te gaan studeren.
Dat is de waarde van de studie neem ik aan, in reeele termen? Lijkt me realistisch.quote:Op dinsdag 26 april 2016 06:54 schreef Baklapper het volgende:
[..]
Op basis van 40 jaar werken na je studie is mijn ruwe schatting ongeveer ¤400 euro bruto p.m.
Dankje! Dat is zeker een minpunt. Het is goed om te waarschuwen voor leningen. Leningen moet je heel doordacht aangaan en alleen voor een investering of als het voordeliger is.quote:Op maandag 25 april 2016 20:52 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Ik weet nog een minpunt: gezinnen die bang zijn voor schulden zullen hun kinderen vaak ontraden om te gaan studeren.
Dus jij eerste zin is wel waar, maar eigenlijk moet die kanttekening wel er bij.
Goeie post trouwens
Mja, dat is erg lastig als je aan een goede uni in het VK of in de VS wilt studeren.quote:Op dinsdag 26 april 2016 10:06 schreef Gia het volgende:
[..]
Sorry, maar daar geloof ik echt niets van. Althans niet meer dan dat ze al deden.
Ouders zijn er over het algemeen trots op als hun kinderen goed kunnen leren.
Daarbij zijn er ook goedkopere mogelijkheden om door te studeren.
Ken een jongedame die medicijnen studeert die elke ochtend en avond een uur met de trein reist, zodat ze nog thuis kan wonen. Scheelt zoveel geld al. En die ouders zijn maar wat trots op hun kind.
Volgens mij zit er wel vanuit elke woonplaats een hbo of uni op maximaal 1 uur reizen.
Wellicht kun je uni's verplichten te kijken naar woon-onderwijs afstand waar het de aanname van toekomstige studenten betreft.
En ja, dan word je als je in Vaals woont, waarschijnlijk afgewezen in Amsterdam, omdat je ook in Maastricht terecht kunt.
Het probleem met het dikgedrukte is dat de definitie van pretstudies nogal lastig vast te leggen is. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook steeds meer psychologen en juristen die nauwelijks aan een baan kunnen komen. Zijn dat ook pretstudies? En wil je alles echt uitdrukken in 'kans op baan'? Fundamenteel theoretisch onderzoek zal dan bijvoorbeeld af kunnen sterven, terwijl daaruit ook geniale ontdekkingen voortvloeien.quote:Op maandag 25 april 2016 20:38 schreef KimJong-un het volgende:
Iedereen die wil studeren die kan studeren. Je kunt genoeg lenen, de rente is bijzonder laag en het termijn waarop je terug moet betalen is lang genoeg. Wat mij betreft prima deze regeling.
Allereerst, definitie van pretstudie voor mij: Een studie die je alleen doet omdat je dat leuk vind of omdat je zo gemakkelijk het diploma kan behalen. Een studie die na het afronden geen kans op een baan op hetzelfde niveau biedt. (voorbeeld: dierverzorging op MBO, MWD op HBO en Keltische talen en culturen op Universitair niveau.)
De pluspunten die ik zie:
- Pretstudies zullen minder populair zijn nu de student zelf de rekening krijgt voor zijn studie. Minder leuke maar relevante studies die een goed betaalde baan opleveren zullen populairder worden.
- Prima als je met je pet naar je studie gooit, heeft niemand last van behalve je studiegenoten die zo leren voor zichzelf op te komen en leren samenwerken. Jij als luie student betaalt zelf de rekening voor de extra jaren die je nu maakt.
- Waarom zou iemand met MBO die op zijn 20e is gaan werken de studie moeten betalen voor iemand die tot zijn 18e VWO heeft gedaan en daarna tot wel 6 jaar universiteit is gaan doen? Wanneer die er als chirurg, advocaat of accountant vanaf komt verdient die significant meer en kan die de investering in studie heel goed terugbetalen.
De minpunten die ik zie
- Er zullen minder studies gedaan worden. Iemand die eerder nog een pretstudie na zijn MBO deed doet dat nu misschien niet. Ook al biedt zo'n studie geen kans op werk op niveau, de persoon is toch hoger opgeleid. Het gemiddelde opleidingsniveau van Nederland gaat dus naar beneden. Wat we uiteraard niet willen is dat we meer op Polen of Turkije gaan lijken waar het opleidingsniveau een stuk lager ligt met de problemen van dien.
- Er zal minder snel geswitcht worden van studie. Ook al zit iemand niet helemaal op zijn plaats.
Ik heb nooit een studiefinanciering gehad omdat particuliere scholen en deeltijdstudies.
Dat zal em vooral zitten in de kansloze pretstudies. Wat hier al eerder naar voren is gekomen.quote:Op dinsdag 26 april 2016 10:13 schreef Hallmark het volgende:
http://www.nu.nl/politiek(...)der-leenstelsel.html
Daar kies je dan zelf voor. Hoeft de maatschappij niet voor te betalen.quote:Op dinsdag 26 april 2016 12:42 schreef laforest het volgende:
Mja, dat is erg lastig als je aan een goede uni in het VK of in de VS wilt studeren.
Waarom zou de maatschappij er überhaupt voor moeten betalen?quote:Op dinsdag 26 april 2016 13:20 schreef Gia het volgende:
[..]
Daar kies je dan zelf voor. Hoeft de maatschappij niet voor te betalen.
Daarbij kun je na afloop zo'n lening best terug betalen. Zo niet, dan heb je toch iets fout gedaan.
Dat zou kunnen, maar ik hoop dat ze hier meteen korte metten mee maken. Baan? Terugbetalen. Mensen doen aangifte, dus hun inkomen is bekend bij instanties. En niet wat je terug wilt betalen, maar gewoon een percentage van je inkomen. Eventueel via beslaglegging.quote:Op dinsdag 26 april 2016 13:26 schreef laforest het volgende:
[..]
Waarom zou de maatschappij er überhaupt voor moeten betalen?
Dit is het probleem! Ik ben er voor dat je alleen mag studeren als je het kunt betalen of als je een beurs krijgt omdat je hoog begaafd bent. Stoppen met lenen, want dat wordt een bubbel groter dan die van de huizenmarkt en kredietkaarten (zoals in de VS al het geval is).
Van een kale kip kun je niets plukken. Het feit is dat we geen additionele kredietbubbel nodig hebben. Lenen voor studeren via een leenstelsel is gewoon gevaarlijk en moet per direct verboden worden.quote:Op dinsdag 26 april 2016 13:29 schreef Gia het volgende:
[..]
Dat zou kunnen, maar ik hoop dat ze hier meteen korte metten mee maken. Baan? Terugbetalen. Mensen doen aangifte, dus hun inkomen is bekend bij instanties. En niet wat je terug wilt betalen, maar gewoon een percentage van je inkomen. Eventueel via beslaglegging.
Lijkt mij een heel slecht idee. Dan ga je terug naar de tijd dat de domme jongen in groep acht naar het vroegere VWO ging omdat zijn papa dat kan betalen en de slimme naar het VMBO omdat zijn ouders arm zijn.quote:Op dinsdag 26 april 2016 13:26 schreef laforest het volgende:
[..]
Waarom zou de maatschappij er überhaupt voor moeten betalen?
Dit is het probleem! Ik ben er voor dat je alleen mag studeren als je het kunt betalen of als je een beurs krijgt omdat je hoog begaafd bent. Stoppen met lenen, want dat wordt een bubbel groter dan die van de huizenmarkt en kredietkaarten (zoals in de VS al het geval is).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |