abonnement Unibet Coolblue
pi_171136086
22-05-2017

56 vazen met materialen om te mummificeren herontdekt in Egypte

De vazen werden gebruikt om de hoogste ambtenaar van het oude Egypte te mummificeren.

Archeologen ontdekten de vazen in de tombe van Ipi. Hij was de hoogste ambtenaar onder farao Amenemhat. Amenemhat was de eerste farao van de twaalfde dynastie en regeerde van 1991 tot 1962 voor Christus.



Herontdekt
De vazen in de tombe van Ipi werden tussen 1921 en 1922 al door de Amerikaanse Egyptoloog Herbert Winlock ontdekt, maar nooit uit de tombe van Ipi gehaald. Al snel raakten de vazen in de vergetelheid. Tot nu. Een Spaans-Egyptisch onderzoeksteam heeft ze namelijk herontdekt.

Linnen
In de vazen zitten zouten, oliën, zand en andere substanties. Ook zijn enkele doppen die op de vazen geklemd zaten, teruggevonden. Daarnaast zijn er verschillende linnen lakens van wel vier meter lang teruggevonden. En stukjes dunne stof, bedoeld om de vingers, tenen en andere delen van het lichaam van Ipi in te wikkelen.

De ontdekking is heel belangrijk omdat deze meer inzicht kan geven in de technieken die bijna 4000 jaar geleden gebruikt werden om overledenen te mummificeren.



(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171390932
31-05-2017

Genoom van Egyptische mummie voor het eerst compleet in kaart gebracht

Wetenschappers zijn erin geslaagd om DNA te ontfutselen aan Egyptenaren die tot wel 3400 jaar geleden leefden.

Lang dachten onderzoekers dat het onmogelijk was om betrouwbaar DNA van Egyptische mummies te verkrijgen. “Het warme Egyptische klimaat, de hoge luchtvochtigheid in veel tombes en de chemicaliën die gebruikt werden om te mummificeren, dragen bij aan het vergaan van DNA,” legt onderzoeker Johannes Krause uit. Maar in het blad Nature schrijft een internationaal team van onderzoekers nu dat Egyptische mummies wel degelijke en betrouwbare bron van DNA kunnen zijn en kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van Egypte.

Het onderzoek
De wetenschappers bestudeerden het DNA van Egyptenaren die tussen 1400 voor Christus en 400 na Christus gemummificeerd werden. De onderzoekers slaagden erin om het genoom van drie van deze mummies volledig in kaart te brengen. Van negentig andere mummies werd een deel van het genoom in kaart gebracht.

Sporen van Alexander de Grote?
151 van de bestudeerde gemummificeerde Egyptenaren waren afkomstig uit Abusir el-Meleq, een archeologische vindplaats langs de Nijl in Midden-Egypte. “Er is literair en archeologisch bewijs voor buitenlandse invloeden in dit gebied, waaronder de aanwezigheid van individuen met Griekse en Latijnse namen en het gebruik van buitenlandse materialen,” vertelt onderzoeker W. Paul van Pelt. “Maar geen van deze vondsten bewijzen direct dat hier buitenlanders of individuen met een migratie-achtergrond aanwezig waren, omdat veel kenmerken van de Griekse en Romeinse identiteit ‘statussymbolen’ waren en zowel door de inheemse bevolking als buitenlanders omarmd werden.” Door naar het DNA van mummies te kijken, wilden de onderzoekers nagaan of hier daadwerkelijk buitenlanders aanwezig waren geweest en of zij hun stempel hebben gedrukt op het DNA van de lokale bevolking. “We wilden nagaan of de verovering door Alexander de Grote en andere buitenlandse machthebbers genetische sporen had nagelaten onder de oude Egyptische populatie,” legt onderzoeker Verena Schuenemann uit. En? “De genen van de Abusir el-Melequ-gemeenschap ondergingen geen grote veranderingen in de 1300 jaar die wij bestudeerd hebben, wat suggereert dat de populatie genetisch gezien niet aangetast werd tijdens de buitenlandse veroveringen,” vertelt onderzoeker Wolfgang Haak.

Moderne Egyptenaren
De onderzoekers vergeleken het genoom van de oude Egyptenaren tevens met dat van moderne Egyptenaren. En er bleken wel de nodige verschillen te zijn. Zo blijken de oude Egyptenaren nauwer verwant te zijn aan oude populaties uit het Midden-Oosten en westelijke deel van Azië, terwijl moderne Egyptenaren meer gemeen hebben met de bewoners van Sub-Saharisch Afrika. “Het suggereert dat de toename in de uit Sub-Sahara-Afrika afkomstige genen in de laatste 1500 jaar plaatsvond,” vertelt onderzoeker Stephan Schiffels. Mogelijk werd deze toename veroorzaakt doordat mensen zich gemakkelijker over de Nijl gingen verplaatsen of doordat er meer gehandeld werd tussen Egypte en het Afrika ten zuiden van de Sahara.

Onderzoekers zien genetisch onderzoek als een mooie aanvulling op literaire en archeologische vondsten in Egypte. Samen kunnen deze bewijsstukken een veel beter beeld geven van de geschiedenis van Egypte en de interacties met andere volken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171390983
31-05-2017

Goudschat uit Romeinse tijd opgegraven in de Betuwe



Detectoronderzoekers hebben in een boomgaard in de Betuwe een Romeinse goudschat uit de vijfde eeuw opgegraven.

Archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam laten woensdag weten dat door de vondst meer duidelijk wordt over het einde van het Romeins gezag in Nederland en de overgang naar de vroege Middeleeuwen.

Archeoloog Stijn Heeren zegt dat het goud zeer recent is gevonden. Na de vondst seinden de detectoronderzoekers professionele archeologen in. Die zorgden voor de opgraving.

Verder wil Heeren niets kwijt over de vondst, omdat daarover komende vrijdag een persconferentie wordt gehouden in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De vinders van de schat en de eigenaar van de grond waarin de voorwerpen zijn gevonden, staan het materiaal langdurig in bruikleen af aan het museum.

De schat is vermoedelijk rond 460 na Christus begraven.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 2 juni 2017 @ 16:53:38 #254
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171400352
Leuke vondst! En als ik het zo lees ook een belangrijke. Zie:
quote:
41 gouden munten bij oude grafheuvel
Een Romeinse goudschat die gevonden werd bij Lienden in de Betuwe wijst erop dat de Franken samenwerkten met de Romeinen.

Het slothoofdstuk van de geschiedenis van de Romeinse aanwezigheid in Nederland kan worden herschreven. Dat zeggen archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam naar aanleiding van de ontdekking, afgelopen zomer, van een verzameling goudstukken in een boomgaard te Lienden in de Betuwe. (NRC).
pi_171413359
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2017 16:53 schreef Nibb-it het volgende:
Leuke vondst! En als ik het zo lees ook een belangrijke. Zie:

[..]

erg interessant ja :Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171517027
06-06-2017

Opnieuw met mummies gevulde graven ontdekt in Egypte

Het gaat om zo’n tien tombes die stammen uit de Late Periode (712-332 voor Christus).

Archeologen ontdekten de tombes op de westelijke oever van Aswan. Deze stad ligt in het zuiden van Egypte, aan de Nijl. De tombes bevinden zich nabij één van de bezienswaardigheden die de stad rijk is: het mausoleum van Aga Khan III.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Trap
De tien ontdekte tombes lijken sterk op elkaar. Zo hebben ze allemaal een trap die is uitgehouwen in gesteente en leidt naar de ingang van de tombe. De tombe bestaat uit een eenvoudige kamer. In deze kamers zijn meerdere kisten en mummies teruggevonden.

Onderdeel van een necropolis
De graven zouden stammen uit de Late Periode, een tijdperk waarin het machtige Egyptische rijk al enorm verzwakt was. Mogelijk kunnen de tien ontdekte tombes gezien worden als een uitbreiding van de necropolis op de westelijke oever van Aswan. In deze necropolis werden ten tijde van het Oude Rijk (2639 tot 2216 voor Christus) de leiders van de stad begraven.

Vervolgonderzoek
In de nabije toekomst hopen de archeologen alles wat in de tombes is aangetroffen nader te bestuderen. En tevens maatregelen te treffen om de tombes en alles wat zich in de tombes bevond tegen de tand des tijds te beschermen.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De laatste tijd wordt in Egypte de ene na de andere ontdekking gedaan. Alleen dit jaar al zijn onder meer een groot faraobeeld van Ramses II, de resten van een piramide, een oude graftuin, een prachtig versierde tombe van een schrijver en 17 mummies in een Egyptische dodenstad ontdekt.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 juni 2017 @ 09:06:33 #257
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171517402
Blijf het interessant vinden hoe ongelofelijk veel er daar nog altijd in de grond zit, ondanks de eeuwen aan roof.
pi_171541999
08-06-2017

Archeologen vinden Azteekse sportzaal in hart van Mexico-Stad



Mexicaanse archeologen hebben de resten van een grote Azteekse tempel met een ceremonieel speelveld voor balsporten ontdekt in het cetrum van Mexico-Stad. De ontdekking onthult veel over het religieuze leven in de voormalige Azteekse hoofdstad, zeiden de onderzoekers donderdag.

De vondsten werden gedaan op het terrein van een hotel uit de jaren vijftig. Graafwerkzaamheden legden een deel van de fundering van een grote cirkelvormige tempel en een kleiner deel van een ceremonieel speelveld voor balsporten bloot. De tempel was gewijd aan de Azteekse windgod Ehecatl.

Volgens de archeologen komen die overeen met beschrijvingen uit Spaanse documenten uit het begin van de vijftiende eeuw.

"Dankzij vonsten zoals deze kunnen we de daadwerkelijke locaties, de positionering en de omvang laten zien van elk gebouw dat voor het eerst werd beschreven in die kronieken", zei Diego Prieto, hoofd van het voornaamste Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedkunde.

Mensenoffers

Naast het speelveld werd een stapel van 32 mannelijke nekwervels gevonden. Dat waren rituele offergaven die nauw waren verbonden met de balspelen, zeggen de onderzoekers. "De wervels, of nekken, waren duidelijk afkomstig van slachtoffers die waren geofferd of onthoofd", aldus archeoloog Raul Barrera.

Het dak van de tempel was waarschijnlijk gebouwd naar de gelijkenis van een opgerolde slang. Het gebouw zou zijn opgevallen, omdat het cirkelvormig was, terwijl een tiental andere tempels in de buurt vierkant waren. De priesters betraden het heiligdom door een deur die leek op de neus van een slang.

De tempel werd gebouwd tijdens de regeerperiode van de Azteekse keizer Ahuizotl (1486-1502). Hij was de voorganger van Montezuma, die in 1521 werd afgezet door de Spaanse veroveraar Hernan Cortes. Mexico-Stad werd gebouwd op de resten van de platgebrande Azteekse hoofdstad Tenochtitlan.

Zodra de opgravingen zijn voltooid wordt op de vindplaats een museum gebouwd.

Door: NU.nl/Reuters

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 8 juni 2017 @ 14:49:48 #259
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171548809
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171659572
12-06-2017

Het ongelooflijke mysterie van Firehenge



Vergeet Stonehenge. De grootste en oudste tempel van de Britse eilanden (en Europa) ligt een kilometer of dertig ten oosten van de stad Bristol en is Firehenge gedoopt. Het probleem is alleen dat je er niets van ziet, al sta je er pal naast. Pas vanuit de lucht is de enorme schaal van dit 5300 jaar oude bouwwerk te zien.

Firehenge was van hout en het is in zijn geheel afgebrand, vandaar de naam. Die werd al in de jaren zestig bedacht, toen de eerste delen werden gevonden. Nu is het eerst de complete omvang van dit bouwwerk in kaart gebracht door archeologen. Het is nog enormer dan ze al dachten. Het gaat om twee ringen van palen, 250 meter in doorsnee. De bouwers hebben 4000 eikenbomen gebruikt om het te bouwen. Niet lang nadat het was gebouwd, is het afgebrand.



Deze tempel ligt in een gebied dat voor de toenmalige inwoners van de Britse eilanden heilig was. Binnen een straal van 50 kilometer liggen het Uffington White Horse, Stonehenge en de prehistorische kunstmatige heuvel Silbury Hill (foto). Firehenge was waarschijnlijk een van de eerste tempels die is gebouwd. Britse archeologen geloven dat het een ceremoniële plek was, door de houten palen afgesloten van de rest van het landschap.



Ze zijn ook overtuigd dat het opzettelijk is afgebrand. Waarom? Dat blijft een mysterie. Misschien wilden de priesters een signaal geven aan de hemel, misschien was de tempel ontheiligd. Hoe dan ook, de fik ging erin. Dat is de reden dat we het vandaag de dag nog kunnen zien. Wie over het gebied vliegt, ziet de as nog in de bodem zitten, de cirkels en lijnen zijn nog altijd zichtbaar, dwars door de vegetatie. Dat maakt het onderzoek een stuk makkelijker.

Tijdens het onderzoek bleek dat het gebied zelf nog veel eerder werd gebruikt. Potscherven en andere gebruiksvoorwerpen tonen aan dat 700 jaar eerder al mensen op deze plek woonden. Heeft dit volk de palen in de grond geslagen? En waarom?

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 13 juni 2017 @ 11:28:24 #261
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171662179
Wat een vondst. O+
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 18 juni 2017 @ 13:44:55 #262
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171805408
19-06-2017

Dit griezelige koperen masker uit Argentinië blijkt 3000 jaar(!) oud te zijn

En daarmee is het het oudste met opzet aangepaste koperen voorwerp dat tot op heden in de Andes is teruggevonden.

Het masker werd al in april 2005 door bewoners van het kleine Argentijnse dorpje La Quebrada teruggevonden. Na het regenseizoen stak het – samen met enkele botten – een klein eindje uit de grond. Archeologen hebben het masker en de omringende botten nu gedateerd en concluderen dat het masker zo’n 3000 jaar oud moet zijn.

Peru
En dat is opmerkelijk. Want lang werd gedacht dat de metaalbewerking – dat omhelst het vinden, delven en opzettelijk bewerken van metalen, zoals koper – begon in Peru. Maar het masker dat onderzoekers nu hebben gevonden, is aanzienlijk ouder dan de koperen objecten die eerder in Peru zijn teruggevonden.

Kundig
Bovendien wijzen de onderzoekers erop dat het niet zo eenvoudig moet zijn geweest om dit masker – met daarin negen kleine gaatjes – te vervaardigen. Dus degene die dit masker maakte, moet een zeer vaardige metaalbewerker zijn geweest. Het onderschrijft opnieuw het idee dat dit deel van Argentinië één van de eerste gebieden moet zijn geweest waar de koperbewerking van de grond kwam.



Verhitten
Een analyse van het masker wijst verder uit dat het voor meer dan 99 procent uit koper bestaat. Het koper was waarschijnlijk afkomstig uit de Capillitas-mijnen. Om het masker te kunnen vervaardigden, werd het koper herhaaldelijk verhit en bewerkt wanneer het was afgekoeld, zo schrijven de onderzoekers in het blad Antiquity.

Graf
Bij het masker werden stoffelijke resten van zeker 14 mensen teruggevonden: mannen, vrouwen en kinderen. Verschillende stoffelijke resten waren door toedoen van het masker verkleurd, wat erop wijst dat het bij deze skeletten hoorde.

Het masker is zo’n 18 centimeter hoog, 15 centimeter breed en 1 millimeter dik. De gaatjes duiden ogen, neus en mond aan. Aan de randen van het masker zijn ook gaatjes gemaakt. Mogelijk waren hier oorspronkelijk enkele draden door getrokken, zodat het mogelijk werd om het masker vast te maken. De onderzoekers sluiten niet uit dat het masker deel uitmaakte van een groter, complexer object waarvan de andere onderdelen zijn vergaan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 20 juni 2017 @ 18:37:32 #264
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_171817013
quote:
Uw huiskat komt waarschijnlijk uit Egypte

ma 19/06/2017 - 20:26 Belga

Een groot deel van de huiskatten stamt af van gedomesticeerde katten die rond 500 voor Christus in Egypte leefden. Tot die conclusie komt een internationaal team wetenschappers na DNA-onderzoek. Door de Romeinse kolonisatie raakten ze over de hele wereld verspreid.
Wie eigenaar van een kat is, heeft mogelijk een stukje Egypte in huis. Uit een studie die maandag in Nature Ecology and Evolution verschijnt, blijkt dat een groot deel van de hedendaagse huiskatten afstamt van een groep gedomesticeerde katten die rond 500 voor Christus in het land van de farao's leefde.

Vast staat dat 10.000 jaar geleden al gedomesticeerde katten in de Levant leefden, de zogenoemde vruchtbare sikkel. Van daaruit verspreidden de dieren zich over de rest van de oude wereld. Zo waren gedomesticeerde katten 6.000 jaar geleden in de Balkan terug te vinden.

Toch was het pas bij een tweede kolonisatiegolf dat katten de wereld echt veroverden. Die golf vond veel later plaats tijdens de Ptolemaïsche en Romeinse periode. Rond 300 voor Christus raakten katten toen vanuit Egypte over de rest van de wereld verspreid. Blijkbaar zijn het die katten die vandaag nog grotendeels voortleven in de hedendaagse huiskatten.

Populair

"De huiskat deed het in Egypte erg goed", zegt Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel die samen met Claudio Ottoni van het Centrum voor Archeologische Wetenschappen van de KU Leuven aan het onderzoek meewerkte.

"Het zou kunnen dat ze daar, net als in het Oude Nabije Oosten, ter plekke is gedomesticeerd uit de lokale wilde katten. Maar het is ook mogelijk dat ze in Egypte huiskatten uit de Levant hebben geïmporteerd of dat ze zijn meegekomen als scheepskatten uit dezelfde regio. In die tijd waren katten al ingeburgerd als noodzakelijke bewoners van vrachtschepen."

Katten waren erg in de mode in het oude Egypte, al van voor de faraonische tijd. Op verschillende plaatsen werden katten begraven met hun eigenaars. Zo zijn in Hierakonpolis zes katten in een graf aangetroffen dat dateert van 3.700 voor Christus.

Streepjespatroon

De katten raakten tijdens de Grieks-Romeinse tijd verder verspreid over Europa en het Euraziatisch continent, via de Romeinse kolonisatie. Er werd zelfs Egyptisch katten-DNA gevonden in een kat uit de vikinghaven van Ralswiek, in het noorden van Duitsland.

Alle vroege katten hadden een streepjespatroon, zoals hun wilde voorouder. Pas in de middeleeuwen duiken de eerste katten met een vlekkenpatroon op.

Onze huiskatten stammen met zekerheid niet af van onze eigen inheemse wilde katten (Felis silvestris silvestris). Die zijn erg schuw, laten zich niet benaderen, ook niet met voedsel, en mijden contact met mensen. Wel is er in de loop van de tijd vermenging geweest van huiskatten met de wilde kat. Tijdens de tijd van de grote ontdekkingsreizen werden de huiskatten verder meegevoerd tot in de nieuwe wereld.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.3005925
  woensdag 21 juni 2017 @ 00:32:37 #265
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171826678
quote:

The Secret Room, the Nazi Artifacts and an Argentine Mystery
In a hidden treasure room dedicated to celebrating the Third Reich, Argentine police officers have found a trove of Nazi artifacts, including a bust of Hitler, that they believe were brought to the country by fugitive Germans. (New York Times).
pi_171826864
quote:
6s.gif Op woensdag 21 juni 2017 00:32 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

8-)

20-06-2017

Nazischat: Grote verzameling originele nazivoorwerpen gevonden in Argentinië


Selectie van de originele nazivoorwerpen die zijn aangetroffen in een huis in Buenos Aires.
© Ministerio de Seguridad

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft de politie in een verborgen ruimte in een huis 75 originele nazivoorwerpen aangetroffen. Die zijn waarschijnlijk het land binnengekomen met een nazikopstuk dat op de vlucht was.

Een buste van Hitler, een zonnewijzer met een hakenkruis en een groot mes.

Dat zijn nog maar een paar van de voorwerpen die de Argentijnse politie heeft aangetroffen in een verborgen kamer achter een bibliotheek in een huis in Buenos Aires.


Mes met ingegraveerd hakenkruis.
© Ministerio de Seguridad

Het huis is van een verzamelaar, maar de politie weet niet hoe hij in bezit is gekomen van de circa 75 nazivoorwerpen: de grootste verzameling objecten uit nazi-Duitsland die ooit in Argentinië is aangetroffen.

Spelletjes en servetringen

De brede collectie bevat naast spullen voor dagelijks gebruik ook doktersinstrumenten.


Spelletjes (links) en servetringen (rechts).
© Ministerio de Seguridad

Zo is er een instrument dat gebruikt kan worden om de omvang van een mensenhoofd te meten.

Ritzau vermeldt dat de voorwerpen volgens de Argentijnen authentiek zijn.

'We vermoeden dat de voorwerpen afkomstig zijn van iemand die na de val van het bewind naar Argentinië is gevlucht. We vinden vaak maar een of twee van dit soort voorwerpen bij particuliere verzamelaars – maar niet zo veel en van een kwaliteit zoals deze,' aldus een politieagent tegen de Argentijnse televisie.


Schrijn met nazisymbolen.
© Ministerio de Seguridad

Mengele vluchtte naar Argentinië

Argentinië was na de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor nazikopstukken. En omdat er zo veel medische instrumenten zijn gevonden, wordt er al snel gedacht aan de Duitse nazi-arts Josef Mengele, die in juli 1949 naar Argentinië vluchtte.

De Argentijnse politie heeft echter nog geen uitspraak gedaan over de mogelijke eigenaar van de voorwerpen.

(historia.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171828872
20-06-2017

Turkije gebruikt archeologie als wapen


Ruïnes van Efeze

Voor de tweede keer is een grote archeologische opgraving in Turkije stilgelegd. Het gaat om werk in de antieke steden Efeze (foto) en Limyra. Daar zouden Oostenrijkse archeologen nu aan de slag gaan. Hun licentie is niet ingetrokken, maar de archeologen die er aan het werk zouden zijn, krijgen geen werkvergunning. In de praktijk betekent dat een einde aan de opgraving.


Recep Tayyip Erdogan

Vorig jaar werden ook al archeologen uit Europa verhinderd om aan het werk te gaan. Europese universiteiten hebben geen uitleg gekregen waarom ze niet mogen graven, maar het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met de kritische houding van sommige staten ten opzichte van de Turkse leider Erdogan. Vooral met Duitsland, Oostenrijk en Nederland is er een fikse politieke ruzie geweest. Daarvan plukken Weense archeologen nu de zure vruchten.

Het is bijzonder wrang voor een handvol studenten dat op de opgravingen zou afstuderen. Ze moeten nu wachten of een ander project kiezen. Dat betekent dat ze zich weer helemaal opnieuw moeten voorbereiden. Verschillende studenten zijn daardoor een jaar kwijt, heeft het Österreichisches Archäologisches Institut laten weten op de zender ORF.

Maar het meest is het nadelig voor Turkse archeologen. Die ontbreekt het aan voldoende kennis om een opgraving zelf te doen, maar er is wel een groep bezig die kennis te verwerven. Niet onbelangrijk in een land met zo veel archeologische vindplaatsen. Ook zij zitten nu duimen te draaien. Voor de Turkse wetenschap betekent dat een tegenvaller van formaat. Financiering voor opleidingstrajecten droogt daardoor op en er is geen uitwisseling van kennis met buitenlandse collega’s.

De Oostenrijkse diplomatieke dienst is hard bezig om de wetenschappelijke samenwerking weer op de rit te krijgen, maar voorlopig hoeven geen wonderen te worden verwacht. Het land is een uitgesproken voorstander van het afkappen van gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 juni 2017 @ 22:39:17 #268
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171845958
quote:
ISIS Is Said to Destroy Historic Al Nuri Mosque in Mosul
BAGHDAD — The Islamic State on Wednesday night destroyed Mosul’s centuries-old Al Nuri Grand Mosque and its distinctive leaning minaret, one of Iraq’s most famous landmarks, according to an Iraqi military statement. (New York Times).
quote:
Note: Satellite photo from Feb. 19, 2017 by Airbus DS and CNES. Aerial photo from June 21 provided by Iraq's Joint Operation Command. Photographs by Agence France-Presse -- Getty Images
Zie ook: NWS / IS blaast al-Nuri-moskee in Mosul op

[ Bericht 8% gewijzigd door Nibb-it op 22-06-2017 01:10:55 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 juni 2017 @ 14:14:05 #269
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171858102
quote:
Experts map ancient hill forts of UK and Ireland

The locations and details of all ancient hill forts in the UK and Ireland have been mapped in an online database for the first time.

Scientists found 4,147 sites - ranging from well-preserved forts to those where only crop marks are left.

Researchers from the University of Edinburgh, University of Oxford and University College Cork spent five years on the project.

Nearly 40% are in Scotland, with 408 in the Scottish Borders alone.

Information on all the hill forts has been collated onto a website that will be freely accessible to the public so they can discover details of the ancient sites they see in the countryside.

The University of Edinburgh's Prof Ian Ralston, who co-led the project, said: "Standing on a windswept hill fort with dramatic views across the countryside, you really feel like you're fully immersed in history.

"This research project is all about sharing the stories of the thousands of hill forts across Britain and Ireland in one place that is accessible to the public and researchers."

Prof Gary Lock, from the University of Oxford, said it was important the online database was freely available to researchers and others, such as heritage managers, and would provide the baseline for future research on hill forts.

He added: "We hope it will encourage people to visit some incredible hill forts that they may never have known were right under their feet."

In England, Northumberland leads the way with 271 hill forts, while in the Republic of Ireland, Mayo and Cork each have more than 70 sites.

Powys is the county with the most hill forts in Wales, with 147, and in Northern Ireland, Antrim has the most, with 15.

Hill forts were mostly built during the Iron Age, with the oldest dating to around 1000 BC and the most recent to 700 AD, and had numerous functions, some of which have not been fully discovered.

Despite the name, not all hill forts are on hills, and not all are forts, the experts said.

Excavations show many were used predominantly as regional gathering spots for festivals and trade, and some are on low-lying land.

The research team from the University of Edinburgh, University of Oxford and University College Cork were funded by the Arts and Humanities Research Council to gather information from citizen scientists.

About 100 members of the public collected data about the hill forts they visited, identifying and recording the characteristics of forts, which was then analysed by the team.

(BBC)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 juni 2017 @ 17:22:00 #270
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171863530
quote:
Koning ontvangt eeuwenoude bevelhebbersstaf

VATICAANSTAD - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen in de Pauselijke Bibliotheek in het Vaticaan met enige emotie een bevelhebbersstaf in ontvangst genomen die in 1574 gebruikt is bij de Slag op de Mookerheide, tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden.

De staf wordt toegeschreven aan Willem van Oranje en is vermoedelijk door hem aan een van zijn legeraanvoerders geschonken. Willems broers Lodewijk en Hendrik kwamen bij de slag om het leven.

Het was een „heel speciaal moment”, zei Willem-Alexander, om als prins van Oranje, koning van Nederland en verre verwant van Willem van Oranje de „voor onze geschiedenis zo belangrijke staf” in bruikleen te ontvangen bij zijn eerste, historische staatsbezoek aan het Vaticaan. „We zullen er goed voor zorgen”, verzekerde Willem-Alexander aan de generaal-overste van de Jezuïten, Alfonso Sosa.

Het was in een Catalaans jezuïtenklooster dat de staf eigenlijk per toeval werd opgespoord. In het klooster is sinds 1921 een deel van de nalatenschap van Luis Requesens ondergebracht, in 1574 net Spaans landvoogd geworden als opvolger van de hertog van Alva.

Lang hield de koning de 82 centimeter metende bevelhebbersstaf niet in handen. Hij overhandigde deze aan directeur Hedwig Saam van het Nationaal Militair Museum, waar de staf volgend jaar tijdens een bijzondere tentoonstelling over Willem van Oranje te zien zal zijn.

De bijeenkomst in de Pauselijke Bibliotheek vormde de afsluiting van het staatsbezoek aan de Heilige Stoel, en volgde op de audiënties bij paus Franciscus en staatssecretaris Pietro Parolin. Het koningspaar schonk de paus tulpenbollen voor witte en gele tulpen - de kleuren van het Vaticaan - zodat de paus niet alleen met Pasen, wanneer Nederlandse bollenkwekers het Sint-Pietersplein versieren, van Nederlandse tulpen kan genieten.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171982017
26-06-2017

Graafwerken voor metro in Rome leiden tot vondst van woning uit de oudheid



Het huis zou uit de tweede of derde eeuw dateren en werd waarschijnlijk door een brand verwoest. © ap.

Arbeiders die een tunnel graven voor een nieuwe metrolijn in Rome, zijn op de restanten van een woning uit de oudheid gestoten. Het huis zou uit de tweede of derde eeuw dateren en werd waarschijnlijk door een brand verwoest, zo meldde de dienst die in Rome verantwoordelijk is voor het archeologisch patrimonium.

Tussen de restanten werden onder meer de overblijfselen van een hond gevonden, die waarschijnlijk opgesloten zat tijdens de brand. Daarnaast werden ook mozaïek en een meubelstuk aangetroffen. Van de woning is zelfs nog het verkoolde skelet van het houten dak overgebleven. Het is de eerste keer dat een dergelijke vondst in de Italiaanse hoofdstad wordt gedaan.

"Het vuur heeft het leven in deze kamer tot een plotse stilstand gebracht", zegt directeur Francesco Prosperetti. "Het maakt het voor ons mogelijk om ons voor te stellen hoe het leven er was op dat exacte moment."

Bij de constructie van de derde metrolijn in Rome worden regelmatig archeologische vondsten gedaan, wat de werkzaamheden erg vertraagt.


Tussen de restanten werden onder meer de overblijfselen van een hond gevonden, die waarschijnlijk opgesloten zat tijdens de brand. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171982043
26-06-2017

Lichaam Dalí opgegraven voor dna-test



Het lichaam van de surrealistische schilder Salvador Dalí moet worden opgegraven. Dat heeft een rechter in Madrid maandag bepaald, meldt de krant El País. Een Spaanse vrouw spande de zaak aan omdat ze zegt de dochter te zijn van de in 1989 overleden schilder.


De vrouw strijdt sinds 2007 voor erkenning van het vaderschap van Dalí en wil dat door middel van DNA-onderzoek bewijzen. De moeder van deze Pilar Abel zou in de jaren vijftig een heimelijke relatie met de schilder hebben gehad. De vrouw was in dienst bij de familie van de schilder.

Volgens de rechter is er ,,biologisch bewijs'' nodig om te bepalen of Dalí de vader is, aangezien er geen ander materiaal of voorwerpen zijn waarmee dat zou kunnen worden vastgesteld.

Dalí is onder meer bekend van schilderijen als 'De volharding der herinnering' (met vloeibare horloges) en 'Zwanen die olifanten weerspiegelen'. Hij overleed op 23 januari 1989 op 84-jarige leeftijd. Het lichaam van Dalí ligt begraven in zijn museum in het Catalaanse stadje Figueres.

(telegraaf.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171982208
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 08:24 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
26-06-2017

Bij de constructie van de derde metrolijn in Rome worden regelmatig archeologische vondsten gedaan, wat de werkzaamheden erg vertraagt.
Hoe kan dat nu weer. Rome is één grote archeologische site, dat weet je van tevoren bij zo'n project.

Zou het eigen inbreng zijn van de journalist?

[ Bericht 46% gewijzigd door #ANONIEM op 27-06-2017 08:42:58 ]
  dinsdag 27 juni 2017 @ 09:20:26 #274
61421 icecreamfarmer_NL
VOC mentaliteit
pi_171982670
quote:
7s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 08:42 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Hoe kan dat nu weer. Rome is één grote archeologische site, dat weet je van tevoren bij zo'n project.

Zou het eigen inbreng zijn van de journalist?
Grotere vondsten dan verwacht. Die metrolijn komt ongeveer 10m per jaar vooruit.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_172020692
quote:
100 jaar geleden: de onbe­perkte duikboten­oorlog, een fatale mis­rekening

In juni 1917 brachten Duitse duikboten voor de derde maand op rij een record aantal vrachtschepen tot zinken. De onbeperkte duikbotenoorlog, die in februari begon, leek een groot succes, maar uiteindelijk werd het een fatale misrekening.
Van april tot juni 1917 brachten Duitse duikboten een record aantal vrachtschepen tot zinken, meer zelfs dan later in de Tweede Wereldoorlog. Het doel, het verlammen van de bevoorrading van Groot-Brittannië, leek een succes te worden. Maar de onbeperkte duikbotenoorlog werd uiteindelijk voor Duitsland een pijnlijke en dure mislukking.

Het Duitse leger had de veldslagen van 1916, Verdun en de Somme, niet echt verloren, maar de prijs was wel heel hoog geweest. Een beslissende overwinning leek ver weg, zeker met een leger dat in het Westen een zuiver defensieve houding aannam.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.3008693
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 juni 2017 @ 14:29:54 #276
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172043994
quote:
Avebury neolithic stone circle is actually square

An ancient formation discovered within a Neolithic stone circle in Wiltshire is actually a square.
The "surprising find" in Avebury, which is 30m (98ft) wide, is thought to be one of the site's earliest structures. The square of megaliths appears to have been erected around the remains of a Neolithic house, which sat at the centre of the colossal stone circle - the largest in Europe.
Archaeologists have hailed the discovery "unheard of".

For more archaeological digs and historical findings from around England follow our Pinterest board

Dr Mark Gillings, from the University of Leicester, said in their "wildest dreams" they had not been expecting to find what he has described as a "stone square circle".
The discovery comes 80 years after the archaeologist and marmalade magnate, Alexander Keiller, discovered a line of standing stones near the 6m (19ft) upright stone known as the obelisk.



The vast 330m (1,082ft) wide stone circle of Avebury was built between about 2850 BC and 2200 BC. Containing three stone circles and boasting 100 huge standing stones originally, it has been the subject of considerable archaeological interest since the 17th century.

The discovery of previously unknown megaliths inside the monument has been greeted as a "great surprise".

"We have detected and mapped a series of prehistoric standing stones that were subsequently hidden and buried," Dr Gillings said. "Together, these reveal a striking and apparently unique square megalithic monument within the Avebury circles that has the potential to be one of the very earliest structures on this remarkable site."

Dr Joshua Pollard, from the University of Southampton, said their geophysical survey had "finally completed" Keiller's work.

Avebury ancestral home?
"It has shown the line of stones he identified was one side of a square of megaliths about 30m across and enclosing the obelisk," he said. "Megalithic circles are well known from the time when Avebury was built, but square megalithic settings of this scale and complexity are unheard of."
The archaeologists think the stone square might commemorate and monumentalise the "ancestral house of the first people who lived in Avebury". If proved correct, it may help to explain why the Avebury monument complex was built.

(BBC)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_172131700
02-07-2017

Archeologen vinden 650 schedels in toren in Mexico



© reuters.

Archeologen hebben op een historische site in Mexico City een ijzingwekkende ontdekking gedaan. Ze troffen er meer dan 650 schedels aan, waaronder ook die van vrouwen en kinderen. De vondst doet nieuwe vragen rijzen over de offercultuur van de oude Mexicaanse beschaving.

Onderzoekers vonden de schedels en duizenden andere botfragmenten in een cilindervormig gebouw nabij de Templo Mayor, een van voornaamste tempels van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, momenteel gekend als Mexico City.

De toren maakt vermoedelijk deel uit van de Huey Tzompantli, een reusachtige tentoonstelling van schedels die de Spaanse veroveraars de daver op het lijf joeg toen ze de stad onder leiding van Hernan Cortes binnenvielen en veroverden.


© reuters.

Tzompantli betekent letterlijk "schedelmuur". Afgehakte hoofden van rivaliserende strijders werden in veel Amerikaanse culturen voor de Spaanse verovering tentoongesteld op rekken. De nieuwste ontdekking doet echter vermoeden dat het om meer dan strijders gaat.

"We verwachtten gewoon mannen, uiteraard jonge mannen, zoals strijders zouden zijn, en het ding met de vrouwen en kinderen is dat je zou denken dat zij niet ten oorlog trokken," zegt Rodrigo Bolanos, een biologische antropoloog die de vondst onderzocht. "Er is iets gebeurd waar we geen antecedenten van hebben, dit is volledig nieuw, een nieuwe vondst in de Huey Tzompantli."


© reuters.

Volgen Raul Barrera, die deel uitmaakt van het team van archeologen, werden de schedels in de toren geplaatst nadat ze openbaar tentoongesteld werden op de tzompantli.

De toren is ongeveer zes meter in diameter en staat op de hoek van de kapel van Huitzilopochtli, de Azteekse god van de zon, oorlog en mensenoffers.

Tot nu toe werden er 676 schedels gevonden, maar dat aantal zal tijdens de verdere opgravingen blijven toenemen, zegt Barrera. De Azteken en andere Meso-Amerikaanse volkeren voerden rituele mensenoffers uit ter ere van de zon.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 4 juli 2017 @ 09:53:06 #278
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_172157948
Why Roman concrete still stands strong while modern version decays

Scientists have cracked the secret to Roman water-based structures’ strength – and findings could help today’s builders

Their structures are still standing more than 1,500 years after the last centurion snuffed it: now the Romans’ secret of durable marine concrete has finally been cracked.

The Roman recipe – a mix of volcanic ash, lime (calcium oxide), seawater and lumps of volcanic rock – held together piers, breakwaters and harbours. Moreover, in contrast to modern materials, the ancient water-based structures became stronger over time.

Scientists say this is the result of seawater reacting with the volcanic material in the cement and creating new minerals that reinforced the concrete.
Meer en bron: https://www.theguardian.c(...)odern-version-decays
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_172181960
04-07-2017

Archeologen in Enkhuizen stuiten op leerlooierij uit 17e eeuw


Foto: Archeologie West-Friesland

In Enkhuizen is een leerlooierij uit de Gouden Eeuw ontdekt. Archeologen stuitten op het zeventiende-eeuwse complex bij archeologisch onderzoek in een straat waar binnenkort huurwoningen worden gebouwd.

"Eerst vonden we gekke kuilen, houten tonnetjes en rechthoekige gaten die niet bij een gewoon woonhuis pasten", vertelt stadsarcheoloog Michiel Bartels, die daarmee berichtgeving in Noord-Hollandse media bevestigt.

"Toen we hoornpitten vonden, begrepen we dat het om een leerlooierij moest gaan." Vroeger liet men de hoorns aan het leer zitten zodat de koper kon zien dat het om echt runder- of schapenleer ging.

Het is volgens de archeoloog bijzonder dat er een complete looierij is blootgelegd. "We komen wel eens een ambachtelijke smederij of bakkerij tegen, maar zo'n vondst als deze komt eens in de vijf à tien jaar voor."

Koeien

De grote werkplaats lag binnen de vestingsmuren van de stad Enkhuizen, waar na 1590 de overzeese handel bloeide. "Vleeskoeien uit Sleeswijk-Holstein en Jutland werden per tjalk naar Nederland gebracht, als magere beesten verkocht en vetgemest", vertelt Bartels. "Het vlees werd gezouten en op de handelsvloot gebruikt, de huiden werden gelooid."

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172207894
05-07-2017

Spaanse stadswallen uit zestiende eeuw blootgelegd in Antwerpen



De werken aan de Antwerpse Leien. © Laenen.

Archeologen hebben bij de werken aan en onder de Antwerpse Leien restanten van de zestiende-eeuwse Spaanse stadsomwalling blootgelegd. Delen van de oude stadsmuren zullen plaats moeten maken voor de geplande autotunnels, maar enkele stukken zullen wel bezichtigd kunnen worden.

Keizer Karel V

De Spaanse omwalling van Antwerpen werd in 1542 opgericht in opdracht van Keizer Karel V om bewoners en handelaars te beschermen tegen aanvallen, nadat gebleken was dat de verouderde middeleeuwse versterking niet meer voldeed. De omwalling bestond uit negen vijfhoekige bastions, acht muren en vier stadspoorten met bruggen over een gracht. In die tijd was het een van de meest moderne versterkingen, maar eind negentiende eeuw moest ze wijken voor een nieuwe stadsboulevard: de Leien.

Archeologische site

Net als bij de heraanleg van de zuidelijke Leien, komen bij de werken rond het Operaplein opnieuw restanten van de omwalling aan de oppervlakte. Zo blijkt nog vijf meter van de twaalf meter hoge muur van het Kipdorpbastion bewaard te zijn gebleven. Een deel zal moeten verdwijnen door de aanleg van autotunnels, maar de zuidelijke bastionflank en de geschutsvloeren zullen worden geïntegreerd in een permanente archeologische site aan de Kipdorpbrug. Het middengedeelte daarvan zal in september worden blootgelegd. Elders zal een stuk stadsmuur worden gerestaureerd en geïntegreerd in het parking- en tunnelcomplex onder het Operaplein.

Franse Furie

De archeologen hopen ook nog overblijfselen te vinden van de 'Franse Furie', een veldslag waarbij Franse troepen in 1583 een (mislukte) verrassingsaanval op Antwerpen uitvoerden hoewel ze geacht werden bondgenoten te zijn tegen Spanje. De archeologische onderzoeken zorgen in principe niet voor een vertraging van de algemene werkzaamheden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172208936
A newly unearthed photo shows Amelia Earhart survived her final flight, investigators say

Legendary pilot Amelia Earhart's disappearance is a decades-old mystery.

That question has captivated the public ever since her plane vanished over the Pacific Ocean in 1937 as she attempted to become the first female pilot to fly around the world.

Now, investigators believe they have discovered the “smoking gun” that would support a decades-old theory that Earhart and her navigator, Fred Noonan, were captured by the Japanese: a newly unearthed photograph from the National Archives that purportedly shows Earhart and Noonan — and their plane — on an atoll in the Marshall Islands.

http://wapo.st/2tNCZXx
pi_172261621
07-07-2017

Massagraf met tientallen skeletten ontdekt in Maastricht


Foto: Rob Oostwegel


Bij de walmuur tussen Looiersgracht en Verwerhoek in hartje Maastricht is een graf met vijftig tot zestig skeletten aangetroffen. Een bijzondere vondst, vinden de archeologen die de beenderen blootlegden.

De skeletten zijn de afgelopen weken gevonden op de bouwplaats waar de Looiershof moet komen, een exclusief woonoord in het ­Jekerkwartier. Een week geleden werden de omwonenden per brief geïnformeerd over de vondst van ‘een massagraf’ achter hun huizen, mogelijk een gevolg van een epidemie die eeuwen geleden in korte tijd veel slachtoffers maakte.

Noodbegraving
Archeoloog Antoine Mientjes spreekt liever van een ‘nood­begraving’. Massagraf roept associaties op met genocide en daar was op deze plek geen sprake van.

Funderingen
De archeologen stuitten aanvankelijk alleen op funderingen van oude fabrieken, waterputresten, aardewerk en drie skeletten aan de zuidkant van het bouwterrein, vermoedelijk van een ouderpaar met een kind van een jaar of negen. Niks uitzonderlijks. Dat werd het wel toen aan de noordzijde aan een oude muur bij een droge gracht van de Jeker werd gegraven en het ene na het andere skelet aan de oppervlakte kwam.

(limburger)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172357766
11-07-2017

Archeologen ontdekken in dolmen mysterieuze inscripties die alleen 's nachts zichtbaar worden



© thinkstock.

Britse wetenschappers hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan op een grote, eeuwenoude steen uit Hendraburnick Down, in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Ze bleken inscripties te bevatten die alleen zichtbaar werden als het donker was. Volgens de onderzoekers zouden ze deel hebben uitgemaakt van heidense rituelen die duizenden jaren geleden werden uitgevoerd op de site.

Het was het team van dokter Andy Jones van de Cornwall Archaeological Unit die de 105 inscripties vond op een bijlvormige rots. Die zou dateren van het neolithicum, 6.000 tot 4.000 jaar geleden.

De steen zou deel uitgemaakt hebben van een ritueel waarbij kwarts gebroken werd, zo staat te lezen in een rapport in het tijdschrift Time and Mind. "Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat de inscripties veel uitgebreider waren dan we dachten. En dat ze het beste zichtbaar waren als de zon laag in het zuidoosten stond of 's nachts", aldus Jones.


De steen in Hendraburnick Down. © rv.

Duisternis werd in oude culturen vaak geassocieerd met het bovennatuurlijke en een verscherping van de zintuigen. "Als twee stukken kwarts tegen elkaar worden geslagen, ontstaat er korte tijd een gloed", aldus Jones. "We vonden fragmenten van kwarts op de site en het kan gebruikt zijn als onderdeel van een nachtelijke activiteit, waarbij de lichtgevende kwaliteiten van de steen werden aangewend om de verborgen kunst op de rots te onthullen. Na het ritueel bleven de stukken op de grond glinsteren in het maanlicht en ze zullen zo nog bijgedragen hebben aan het aura van de site."

Ontcijferen
Wat de inscripties precies betekenen, hebben de wetenschappers nog niet kunnen ontcijferen. "Maar we zijn er zeker van dat ze ook op andere plaatsen gevonden kunnen worden", zegt hij nog.


© Andy Jones .

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172381016
12-07-2017

5.000 jaar oud dodenhuis ontdekt nabij Stonehenge



Archeologen hebben in een landbouwveld duidelijke bewijzen gevonden van een grafkamer uit de neolithische periode. © University of Reading.

Wetenschap Archeologen hebben in de omgeving van het prehistorische monument Stonehenge een meer dan 5.000 jaar oud dodenhuis ontdekt. Mogelijk bevat het overblijfselen van de voorvaderen van de bouwers van Stonehenge.

De neolithische grafheuvel ligt op een landbouwveld halverwege tussen Stonehenge en een gelijkaardige steencirkel in Avebury. Onderzoekers van de universiteit van Reading zijn de overblijfselen van het grafmonument op dit moment aan het opgraven.

Wetenschappers zijn al tientallen jaren op de hoogte van het bestaan van de grafkamer. Ze gingen er echter vanuit dat het binnenste deel niet overeind gebleven was, tot een onderzoek met een drone recent het tegendeel aantoonde. Nu de zandlaag weggehaald is, zijn de omtrekken van een grafkamer, geflankeerd door twee sleuven, duidelijk zichtbaar.

Eerste monumenten

Het monument dateert van de vroege neolithische periode, een tijdperk waarin de eerste landbouwgemeenschappen ontstonden en de eerste monumenten gebouwd werden. Experten zijn verrast dat er nog bewijzen van het gebouw te vinden zijn. Ze denken dat het graf mogelijk restanten bevat van mensen die er rond 3600 voor Christus begraven werden

Wetenschappers krijgen niet vaak de kans om een dergelijke grafheuvel te onderzoeken. In het graafschap Wiltshire gebeurde dat voor het laatst in de jaren 60.

Het onderzoeksteam zal nu de archeologische overblijfselen opgraven en zoveel mogelijk artefacten, beenderen en andere bewijzen zoeken, die nadien geanalyseerd zullen worden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172381045
12-07-2017

Belangrijke vondst: unieke Vikingschat opgegraven in IJsland


Een van de twee zwaarden die archeologen hebben gevonden bij Eyjafjörður (het Eilandfjord) in het noorden van IJsland.
© Hildur Gestsdóttir, Twitter

In het noorden van IJsland zijn honderden voorwerpen uit de Vikingtijd gevonden in bijzonder lange graven. Archeologen hebben onder andere twee Vikingzwaarden en twee begraven Vikingschepen gevonden.

Archeologen hebben een indrukwekkende Vikingschat ontdekt bij Eyjafjörður (het Eilandfjord) in het noorden van IJsland.

Tot nog toe hebben ze zes graven uit de Vikingtijd gevonden en honderden voorwerpen uit de 10e eeuw opgegraven, waaronder twee zwaarden, drie speren en drie schilden.

Opvallende graven

De plaats waar de opgravingen zijn gedaan heeft veel geleden onder natuurlijke erosie. Maar toch zijn er zoveel historische voorwerpen gevonden dat de leider van de opgravingen, Hildur Gestsdóttir, tegen de IJslandse krant Vísir heeft gezegd dat de bodem vol schatten zit, en dat ze net een schedel hebben gevonden.

Er zijn twee redenen waarom deze graven uniek zijn:

•Twee van de zes graven zijn zogenoemde ‘bootgraven’ – welgestelde Vikingen werden na hun dood soms in een schip gelegd dat vervolgens werd begraven. Maar in IJsland was dat heel zeldzaam.


In 1880 vonden archeologen een begraven Vikingschip in de Noorse plaats Sandar.
© Creative Commons

•Nog een uniek kenmerk van deze graven is dat ze heel lang zijn: ongeveer 8 - 9 meter. Zulke grote graven zijn nooit eerder in IJsland gevonden. De archeologen denken dat dit een lokale traditie was.

Meer inzicht in Vikingtijd

Volgens het Íslendingabók van de IJslandse geschiedschrijver Ari Þorgilsson werd IJsland aan het eind van de 9e eeuw gekoloniseerd door Vikingen uit het westen van Noorwegen. De combinatie van historische bronnen en archeologische vondsten is een uitstekende manier om meer te weten te komen over IJsland in de Vikingtijd.

(historia.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172381106
12-07-2017

Eeuwenoude tekst van Hippocrates teruggevonden in Egyptisch klooster



Het Sint-Catharinaklooster in Egypte. © Creative Commons 3.0, Berthold Werner.

Archeologie In de Egyptische Sinaï-woestijn hebben de monniken van het Sint-Catharina-klooster een eeuwenoud manuscript teruggevonden dat teksten en recepten bevat van de oude Griekse "vader van de geneeskunde" Hippocrates. Het document is een van de oudste nog bestaande manuscripten ter wereld.

De bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster in het zuiden van de Sinaï, aan de voet van de gelijknamige berg, is de oudste nog bestaande ter wereld en wordt momenteel gerenoveerd. Tijdens die werken ontdekten de monniken samen met archeologen teksten uit de zesde eeuw, waarvan de oorsprong terug te brengen is naar Hippocrates. De ontdekking werd bekendgemaakt door Griekse en Egyptische ministers.

De Griekse arts, die op het eiland Kos leefde rond 400 voor Christus, wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde. Artsen leggen nog altijd de "eed van Hippocrates" af aan het begin van hun carrière, waarin ze zweren hun taak naar best vermogen te zullen uitvoeren - al bestaan er tegenwoordig twijfels of de eed echt aan Hippocrates toe te wijzen is.

Kruidenrecept

In het manuscript dat werd teruggevonden zou een medisch kruidenrecept staan dat direct aan Hippocrates wordt toegewezen. Nog drie andere recepten met tekeningen van kruiden werden ontdekt, maar het is niet duidelijk wie daarvan de auteur is.

Het manuscript maakt deel uit van de beroemde 'Palimpsests', stroken uitgerokken leer die gebruikt werden om op te schrijven. De tekst werd pas na intensief onderzoek ontdekt, omdat er een andere tekst was overgeschreven. Dat gebeurde wellicht omdat het leer zo duur was dat het werd hergebruikt als er een nieuw manuscript geschreven moest worden. In het geval van de tekst van Hippocrates ging het om een Bijbeltekst. Nieuwe technieken maakten nu de onderliggende tekst zichtbaar.

Unesco-werelderfgoed

In het Sint-Catharinaklooster, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, wonen al monniken sinds de 6de eeuw. De bibliotheek bevat ongeveer 6.000 oude manuscripten, waaronder de oudste versie van de Thora ter wereld.


© rv.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 13 juli 2017 @ 11:46:12 #287
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172384183
quote:
Nederlandse nazi-spion krijgt grafsteen in Cambridge



Een Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog spioneerde voor de nazi's krijgt 76 jaar na zijn dood een grafsteen met zijn naam op zijn tot nu toe anonieme graf in Engeland. Dat meldt de BBC.

De man noemde zich Willem ter Braak, maar zijn echte naam was Engelbertus Fukken. Aan het begin van de oorlog woonde hij in Engeland, waar hij spioneerde voor de Duitsers.

Stil gehouden

Hij pleegde zelfmoord in een schuilkelder in Cambridge. De geheime dienst MI5 was hem toen al op het spoor gekomen. De Britse autoriteiten wilden zijn dood en de begrafenis zo stil mogelijk houden.

Geruchten dat een spion een half jaar uit handen was gebleven van de politie en de geheime dienst konden ze op dat moment niet gebruiken. Het moreel van het Britse volk was aan het begin van de oorlog bijzonder laag, na een aantal belangrijke verliezen op nazi-Duitsland.

Graf nummer 154

Een plaatselijke begrafenisondernemer kreeg de opdracht om een plek te vinden waar Ter Braak kon worden begraven. Hij koos voor de begraafplaats in het dorpje Great Shelford in het graafschap Cambridgeshire. Daar kreeg de nazi-spion een anoniem graf met het nummer 154.

Bagagedepot

In 1999 werden documenten vrijgegeven waarin ook de begraafplaats van Ter Braak was opgenomen. Daaruit bleek dat de spion bij zijn dood onder meer een paspoort bij zich had, een aantal foto's, drie kranten en twee buskaarten.

In het bagagedepot op het station in Cambridge bleek ook nog een koffer van hem te liggen met daarin een radiozender.

Afsluiten

Volgens de beheerder van de begraafplaats wil zijn familie een streep onder het verhaal zetten, zonder de spion op te hemelen.

In overleg met de familie is besloten dat er een kleine plaquette op het graf komt met de inscriptie "Engelbertus Fukken - 28 VIII 1914 The Hague, 30/31 III 1941 Cambridge".

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 13 juli 2017 @ 11:50:16 #288
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172384243
quote:
Nieuw boek met namen gedeporteerden Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork komt met een nieuw boek met namen van uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2005 worden elke vijf jaar de namen voorgelezen van alle 102.000 mensen die uit Nederland werden gedeporteerd en vermoord. Maar die lijst klopte niet helemaal. Sommige mensen op de lijst bleken nog te leven en anderen waren juist niet doodverklaard. Daarnaast waren duizenden namen niet goed geschreven en klopten sommige data niet.

Het herinneringscentrum heeft daarom jarenlang gewerkt aan het verbeteren van de informatie. Het herziene boek met de namen van de slachtoffers is daar het resultaat van.

Kunstwerk

Het boek, getiteld De 102.000 namen,wordt op 26 januari 2018 gepresenteerd, een dag voor de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust. Dan wordt ook het kunstwerk De namen onthuld, waarop alle namen te lezen zijn.

Het kunstwerk van Bart Domburg bestaat uit 29 vellen papier van 1,50 meter bij 2,80 meter. Met een fineliner zijn daarop de 102.000 namen geschreven.

Van een afstand ziet de kijker grote grijzige vellen met verschillende tonen, vertelt Domburg: "Als je dichterbij komt, zie je dat het allemaal namen zijn, dat het dus personen zijn. Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat dat het ook iets kwetsbaars heeft. De positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen."

Eerste transport

Komend weekend staat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij het feit dat 75 jaar geleden het eerste transport vertrok uit het kamp. Er zijn rondleidingen, speciale lezingen en onderzoeksleidster José Martin geeft een presentatie over het boek De102.000 namen. Ook is er een film te zien over het maken van het kunstwerk De namen.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 14 juli 2017 @ 13:28:14 #289
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172411766
quote:
Chinezen willen mummie terug

AMSTERDAM - De rechtbank van Amsterdam buigt zich vandaag over een bizarre rel: inwoners van het dorp Yangchun, in de zuidelijke Chinese provincie Fujian, beweren dat een gemummificeerd Boeddhabeeld illegaal in bezit is van een Amsterdamse kunstverzamelaar.

LIVE – Verslaggever Mascha de Jong is in de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf ca. 13.30 uur).

Ze willen het beeld terug, omdat er 1000 jaar oude menselijke resten van een monnik inzitten, die door hen vereerd wordt.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_172519916
18-07-2017

Geraamtes van geliquideerde soldaten schetsen nieuw beeld van de oudheid

De vondst van een geliquideerd leger in Athene kan archeologen iets leren over de onderkant van de samenleving in het Griekenland van de oudheid.


Het massagraf werd vorig jaar gevonden, maar pas nu is vastgesteld dat de geraamtes uit het leger van Cylon komen.
© Greek Ministry of Culture

Hij kwam van een koude kermis thuis, de Griekse edelman en Olympisch kampioen Cylon, toen hij 2500 jaar geleden een coup pleegde in Athene.

Hij zag al voor zich hoe hij de Akropolis zou innemen, maar moest in het stof bijten en vluchten. En zijn leger trof het nog slechter: de soldaten werden geliquideerd.

Archeologen in Athene hebben vastgesteld dat het stoffelijk overschot van Cylons soldaten zich in een massagraf bevindt, zes kilometer ten zuiden van het Atheense centrum.

Nieuw beeld van de oudheid

'De meeste bronnen die we van het oude Griekenland hebben, beschreven het leven van de elite en de zegevierende veldheren. Met de vondst van Cylons soldaten kunnen we nu een beeld schetsen van het leven van mensen die het niet bepaald voor de wind ging,' aldus Panagiotis Karkanas, geoarcheoloog en hoofd van het Malcolm H. Wiener-laboratorium van de American School of Classical Studies in Athene.

De archeologen hopen onder meer wijzer te worden hoe de soldaten leefden, hoe oud ze werden, waar ze vandaan kwamen, of ze slaven waren en hoe ze werden terechtgesteld.

Technieken van een krimi

Het massagraf bevat 80 geraamtes met de handen in ijzeren ketens en zwaar schedelletsel.

'We willen, kort door de bocht, de technieken van de technische recherche loslaten op de soldaten, zoals in beroemde krimi's op tv,' aldus Panagiotis Karkanas.

Maar anders dan in de krimi's kunnen de analyses van de archeologen wel zeven jaar duren.

Het massagraf is vorig jaar al gevonden, maar pas konden de archeologen vaststellen dat de geraamtes van Cylons soldaten zijn.

(historia.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172543497
19-07-2017

Romeinse sarcofaag opgegraven in hartje Londen



© Twitter.

Een ongeveer 1600 jaar oude sarcofaag is opgegraven bij werkzaamheden in het centrum van Londen. Het gaat vermoedelijk om de laatste rustplaats van een aristocraat uit de Romeinse tijd, bericht de BBC.

De stenen grafkist lag enkele meters onder de grond op een bouwplaats en werd vorige maand ontdekt. Archeologen kregen na de vondst een teleurstelling te verduren. De kist was al geopend en gevuld met aarde, wat erop wijst dat grafrovers hebben toegeslagen. Dat gebeurde vermoedelijk al eeuwen geleden.

Gillian King, hoofd planning voor archeologie bij de lokale overheid, zei te hopen dat de rovers "dingen hebben achtergelaten die voor hen weinig waarde hadden, maar voor ons archeologen juist waardevol zijn''. Volgens King moet de eigenaar van het graf erg rijk en invloedrijk zijn geweest.

Onderzoekers brengen de sarcofaag over naar het Museum of London. Daar gaan experts de botten en aarde in de kist testen, om te achterhalen hoe oud de vondst precies is. Delen van Groot-Brittannië maakten honderden jaren deel uit van het Romeinse Rijk. De Romeinse bezetting eindigde in de vijfde eeuw na Christus.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172545519
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 11:46 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

quote:
In het bagagedepot op het station in Cambridge bleek ook nog een koffer van hem te liggen met daarin een radiozender.
Jezus wordt daar nooit naar gekeken wanneer een bagagekluis al een jaar dicht is?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 20 juli 2017 @ 11:57:29 #293
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_172546740
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2017 10:52 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

[..]

Jezus wordt daar nooit naar gekeken wanneer een bagagekluis al een jaar dicht is?
Gaat niet om een kluis zo te lezen, maar een depot. Kan dus een enorme loods zijn waar die koffer ergens achter in lag? Buiten dat ben ik wel benieuwd wanneer die koffer daar gevonden is. Daar hebben ze het niet over.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_172567658
20-07-2017

Winston Churchill probeerde plannen te vernielen van nazi's voor invasie Groot-Brittannië



Winston Churchill was eerste minister van Groot-Brittannië van 1940 tot 1945 en opnieuw van 1951 tot 1955. © photo_news.

De voormalige Britse premier Winston Churchill heeft zijn uiterste best gedaan om alle sporen te vernielen van Nazi-Duitsland om Groot-Brittanië te veroveren en de voormalige koning Edward VIII terug op de Britse troon te krijgen. Dat blijkt uit recent opgedoken documenten.

In de Duitse documenten is sprake van de ontvoering van Edward VIII, de Britse koning die troonsafstand deed uit liefde voor een Amerikaanse vrouw. Hij deed in december 1936 na minder dan een jaar koningschap troonsafstand om te trouwen met de tweemaal gescheiden Wallis Simpson. Edward was sterk gekant tegen een oorlog met Duitsland en verstrekte geheimen van de geallieerden aan de nazi's.

Telegrammen
In een document dat vandaag door het Britse National Archives gepubliceerd werd, blijkt dat Churchill een beroep deed op de Amerikaanse president Dwight Eisenhower en de Franse regering om die Duitse telegrammen "zeker tien tot twintig jaar" geheim te houden. Volgens Churchill waren die onderschepte Duitse telegrammen, waarin ook sprake was van de Duitse invasie van Groot-Brittannië (Operatie Zeeleeuw), "tendentieus en onbetrouwbaar".

Volgens The Guardian slaagde Churchill erin de publicatie van de telegrammen slechts enkele jaren te vertragen. Toen ze in 1957 voor een select publiek toch aan het licht kwamen, bestempelde hij ze als "complete verzinsels".

Churchill (1874-1965) is voor de Britten het symbool van de Britse standvastigheid in de strijd tegen nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

(hln)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 21 juli 2017 @ 10:13:07 #295
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_172568883
NOS (20-07) - 10-jarige struikelt over miljoen jaar oude schedel

quote:
Een 10-jarige jongen heeft bij toeval een 1,2 miljoen jaar oude schedel van een oerolifant ontdekt. Jude Sparks struikelde erover tijdens een wandeltochtje door de wildernis van New Mexico.

"Ik rende vooruit en struikelde over een deel van de slagtand. Mijn gezicht kwam naast de onderkaak terecht en iets verderop zag ik de andere slagtand."

Aanvankelijk dacht Jude dat het om een "enorme verrotte koe" ging, maar zijn ouders gingen uit van een olifant. Specialist Peter Houde van een plaatselijke universiteit kon hun vertellen dat het om een stegomastodon ging, een gedrongen, uitgestorven olifantensoort.

Houde is blij dat de familie hem meteen inschakelde en niet zelf probeerde de schedel uit te graven. De kwetsbare resten hadden namelijk makkelijk beschadigd kunnen raken. "Het ziet er stevig uit, maar zo'n schedel is hol en het bot dun als een eierschaal. Het is zo fragiel dat hij vaak alleen bij elkaar gehouden wordt door de grond eromheen."

Twaalf mensen hadden daarom een week nodig om de schedel, 1000 kilo zwaar, voorzichtig op te graven. Volgens Houde is het nog maar de tweede keer dat zo'n complete schedel wordt opgegraven in New Mexico.

Houde wil de schedel uiteindelijk tentoonstellen bij zijn universiteit. "Dan kan Jude zijn vrienden en later misschien wel zijn kinderen laten zien wat hij gevonden heeft."
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  vrijdag 21 juli 2017 @ 10:15:37 #296
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_172568920
quote:
0s.gif Op donderdag 13 juli 2017 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-07-2017

Eeuwenoude tekst van Hippocrates teruggevonden in Egyptisch klooster


[ afbeelding ]
Het Sint-Catharinaklooster in Egypte. © Creative Commons 3.0, Berthold Werner.

Archeologie In de Egyptische Sinaï-woestijn hebben de monniken van het Sint-Catharina-klooster een eeuwenoud manuscript teruggevonden dat teksten en recepten bevat van de oude Griekse "vader van de geneeskunde" Hippocrates. Het document is een van de oudste nog bestaande manuscripten ter wereld.

De bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster in het zuiden van de Sinaï, aan de voet van de gelijknamige berg, is de oudste nog bestaande ter wereld en wordt momenteel gerenoveerd. Tijdens die werken ontdekten de monniken samen met archeologen teksten uit de zesde eeuw, waarvan de oorsprong terug te brengen is naar Hippocrates. De ontdekking werd bekendgemaakt door Griekse en Egyptische ministers.

De Griekse arts, die op het eiland Kos leefde rond 400 voor Christus, wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde. Artsen leggen nog altijd de "eed van Hippocrates" af aan het begin van hun carrière, waarin ze zweren hun taak naar best vermogen te zullen uitvoeren - al bestaan er tegenwoordig twijfels of de eed echt aan Hippocrates toe te wijzen is.

Kruidenrecept

In het manuscript dat werd teruggevonden zou een medisch kruidenrecept staan dat direct aan Hippocrates wordt toegewezen. Nog drie andere recepten met tekeningen van kruiden werden ontdekt, maar het is niet duidelijk wie daarvan de auteur is.

Het manuscript maakt deel uit van de beroemde 'Palimpsests', stroken uitgerokken leer die gebruikt werden om op te schrijven. De tekst werd pas na intensief onderzoek ontdekt, omdat er een andere tekst was overgeschreven. Dat gebeurde wellicht omdat het leer zo duur was dat het werd hergebruikt als er een nieuw manuscript geschreven moest worden. In het geval van de tekst van Hippocrates ging het om een Bijbeltekst. Nieuwe technieken maakten nu de onderliggende tekst zichtbaar.

Unesco-werelderfgoed

In het Sint-Catharinaklooster, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, wonen al monniken sinds de 6de eeuw. De bibliotheek bevat ongeveer 6.000 oude manuscripten, waaronder de oudste versie van de Thora ter wereld.

[ afbeelding ]
© rv.

(HLN)
Daar ben ik ooit nog eens geweest :o

quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2017 11:57 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Gaat niet om een kluis zo te lezen, maar een depot. Kan dus een enorme loods zijn waar die koffer ergens achter in lag? Buiten dat ben ik wel benieuwd wanneer die koffer daar gevonden is. Daar hebben ze het niet over.
Als ik het zo lees lijkt het me niet veel later te zijn geweest. Zo van ''Hij had dit en dit bij zich en er lag een koffer in een depot''.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_172608430
quote:
‘Je ziet in de brieven hoe koloniaal geweld escaleerde’

Serie: De Masterscriptie

Achtergrond - 20 juli 2017 - Auteur: Marja Verburg

Duitsland had lange tijd geen koloniën. Toen het er na 1884 toch een paar wist te verwerven, was dat van korte duur - na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland er afstand van doen. Tom Menger schreef zijn masterscriptie over het koloniale geweld in Duits Oost-Afrika vanuit het perspectief van de daders.
https://duitslandinstituu(...)al-geweld-escaleerde
pi_172659279
25-07-2017

Schattenjagers vinden nazischat van 100 miljoen in schip dat Hitler bewust deed zinken



© rv/Thinkstock.

Britse schattenjagers hebben in een Duits scheepswrak een gigantische schat gevonden. Het goud in nazischip SS Minden zou liefst 111 miljoen euro waard zijn. Hitler zou het schip hebben laten zinken vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De SS Minden ligt al 78 jaar op de bodem van de oceaan nabij IJsland. Hitler liet het schip in 1939 zinken nadat het was gespot door de Britten. Zo wou hij verhinderen dat de gigantische schat in Britse handen zou vallen.


De SS Minden © rv.

Volgens de schattenjagers van de Advanced Marine Services zou er vier ton waardevol materiaal in het ruim liggen, goed voor meer dan 100 miljoen dollar. Ze dienden al een aanvraag in bij de IJslandse overheid om de schat mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, net wat Hitler indertijd wou verhinderen.

Mogelijk krijgen de schattenjagers niet zomaar een vrijgeleide. De IJslandse kustwacht had ze namelijk geen toestemming gegeven om in het gebied te duiken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172659565
24-07-2017

Archeologen hebben misschien wel de oudste smiley ooit ontdekt

De smiley staat op een vaas die zo’n 3700 jaar oud zou zijn.

Archeologen ontdekten de vaas in Karkemish (in Turkije, nabij de grens met Syrië). Misschien zegt die naam je weinig, maar het is één van de belangrijkste hoofdsteden die het Nabije Oosten ten tijde van de Oudheid rijk was. De stad werd zeker vanaf het zesde millennium voor Christus al bewoond en speelde vanaf 2300 voor Christus een centrale rol in de regio. Vanaf dat moment zetelde in de machtige stad – die ook wel vergeleken werd met steden als Troje, Jeruzalem en Babylon – de kroonprins van de Hettieten. De stad floreerde tot deze in 717 voor Christus door de Assyriërs veroverd werd. In 605 voor Christus werd de stad compleet vernietigd door de Babyloniërs.

Dit voorjaar de stad door een team van Turkse en Italiaanse onderzoekers opnieuw onderzocht. En tijdens opgravingen zijn een aantal opmerkelijke objecten gevonden. Waaronder dus een vaas met daarop een heel bijzondere schildering.


Afbeelding: Universiteit van Bologna.

Op de vaas staan slechts drie strepen – verder zijn geen verfsporen aangetroffen – en die lijken samen een lachend gezichtje te vormen. Zou dit dan de oudste smiley ooit zijn? Het zou zomaar kunnen!

Naast de vaas zijn tijdens dezelfde expeditie ook zo’n 250 afdrukken van zegels – gemaakt in klei – teruggevonden. De zegels stammen uit de dertiende eeuw voor Christus en dus de hoogtijdagen van het Hettitische rijk. Sommige zegels zijn afkomstig van hoge ambtenaren. Naast de zegels zijn ook verschillende vazen en potten teruggevonden.


De in klei gedrukte zegels. De stukjes klei deden tijdens de uitwisseling van goederen dienst als een soort pakbonnen en getuigen van een complex handelssysteem. Afbeelding: Universiteit van Bologna.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172659584
14-07-2017

2000 jaar oude Romeinse brieven gevonden in unieke staat



Privécorrespondentie, verjaardagsuitnodigingen en lijsten met bijnamen van de Romeinen voor de Engelse burgers geven archeologen een uniek inkijkje in de Romeinse tijd op de Britse Eilanden.

Het lijkt ondenkbaar:

2000 jaar oude brieven, met inkt geschreven op flinterdunne stukken hout, die nog steeds te lezen zijn zonder behulp van geavanceerde technologie.

Toch is dat de situatie in het noordoosten van Engeland, waar archeologen bij het voormalige Romeinse fort Vindolanda een grote verzameling brieven hebben gevonden.

In unieke staat

De brieven zijn onder andere uitnodigingen voor verjaardagen en lijsten met bijnamen die de Romeinen aan de Engelse bevolking gaven.

Bijna 2000 jaar lagen de brieven in een laag organisch afval onder het fort. En daar is het volgens de onderzoekers aan te danken dat ze in zo’n unieke staat verkeren.

In de laag zit namelijk geen zuurstof, en dat anaerobe milieu is ongeschikt voor bacteriën die het dunne hout zouden kunnen afbreken.

Militair vroeg om verlof en bier

Sinds de jaren 1970 doen archeologen al onderzoek in Vindolanda, en er is één keer eerder een vergelijkbare verzameling brieven gevonden.

‘Maar ik had nooit verwacht dat we nog een keer zo’n spectaculaire vondst zouden doen,’ zegt opgravingsleider Andrew Birly.

In de nu gevonden brieven vraagt ene Masculus om commeatus, het Latijnse woord voor verlof.

Zijn naam kwam ook voor in de eerder gevonden brieven. In die brieven was hij elders gestationeerd en vroeg hij zijn bevelhebber of deze bier wilde sturen.

‘Als we geen bier krijgen, kan ik niet voor mijn mannen instaan,’ schreef hij.

De collectie brieven wordt nader bestudeerd, zodat we meer kunnen leren over de Romeinse aanwezigheid op de Britse Eilanden.

(historianet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')