abonnement Unibet Coolblue
pi_164755887
20-08-2016

Was de first lady van de nazi's joods?



Magda en Joseph Goebbels © getty.

Een oude bewonerskaart die de Duitse krant Bild ontdekte en waarnaar historicus Oliver Hilmes in zijn boek 'Berlijn 1936' verwijst, bevat een duister geheim. Was de belangrijkste vrouw van nazi-Duitsland een half-Jodin?

[img] http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/14/2/20160820112652/media_l_8987132.jpg[/img]
Joseph Goebbels © ap.


© getty.

De bewonerskaart van de joodse handelaar Richard Friedländer geeft aan dat zijn dochter Magdalena heet, dat ze geboren is op 11 november 1901 en katholiek is - net zoals Magda Goebbels die later zou trouwen met Joseph Goebbels, de minister van Propaganda in nazi-Duitsland. Was uitgerekend de first lady van het meedogenloze Derde Rijk van joodse afkomst?

Hun zes kinderen, die ze in 1945 vergiftigden toen de ondergang nabij was, werden door de nazipropaganda nochtans als "zuiver Arisch" bestempeld.

Feit is dat Magdalena Goebbels in 1901 als buitenechtelijk kind van haar moeder Auguste ter wereld kwam. Als stiefvader trad ondernemerszoon Oskar Ritschel op die enkele jaren samenleefde met Auguste.

Dat haar ouders niet getrouwd waren, ontdekte Magda pas in 1931. Haar geboorteakte vermeldt geen vader. In 1908 trouwde Magda's moeder met de joodse zakenman Richard Friedlänger. Hoelang ze de in 1881 geboren man al kende, is niet geweten.

Het is onduidelijk volgens auteur en historicus Hilmes of en wanneer Oskar Ritschel en Richard FriedLänder het dubbelspel van Auguste (met twee mannen) in de smiezen hadden.

Het duistere geheim van Magda Goebbels kan ook verklaren waarom de invloedrijke Hitler-aanbidster haar joodse vader niet voor de nazivervolging kon beschermen.

Friedländer stierf in 1939 in concentratiekamp Buchenwald na helse dwangarbeid en talrijke mishandelingen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165003481
01-09-2016

Historisch fascistisch manifest over Mussolini geeft geheimen prijs



Benito Mussolini © ap.

Een reconstructie van een tekst die verborgen zit onder een obelisk in Rome werpt een nieuw licht op het fascisme ten tijde van Benito Mussolini en de manier waarop het regime wilde gezien worden door toekomstige generaties.

De Latijnse tekst is neergeschreven op een stuk perkament dat samen met gouden munten onder de Mussolini-obelisk in het Foro Italico-sportcomplex in Rome begraven ligt. De tekst is een lofzang over de opkomst van het fascisme en de verwezenlijkingen van Mussolini en werd onder het monument geplaatst bij de oprichting ervan in 1932.

Geïnspireerd door het Romeinse rijk

Betina Reitz-Joosse en Han Lamers, twee historici, deden de ontdekking. Zij zijn de eersten die de Codex Fori Mussolini vertalen en bestuderen. Op basis van drie bronnen die ze vonden in bibliotheken en archieven in Rome, stelde het duo een versie van de tekst samen die volgens hen overeen komt met het origineel, dat buiten bereik ligt in de obelisk.

"De tekst was niet bestemd voor tijdgenoten," vertelt Reitz-Joosse, die werkt aan de universiteit van Groningen, aan de BBC. "De obelisk was een groot spektakel, maar over het bestaan van de tekst werd met geen woord gerept. Die was bestemd voor een publiek in de verre toekomst. In die tijd hadden de fascisten een reeks archeologische ontdekkingen gedaan die dateerden uit het Romeinse rijk. Terwijl ze de ruïnes opgroeven, dachten ze na over de creatie van hun eigen vertelling over hun daden voor toekomstige generaties."

Wat staat er in de tekst?

De tekst van 1200 woorden werd geschreven door Aurelio Giuseppe Amatucci en bestaat uit drie delen.

Het eerste deel is een algemene geschiedenis van de verwezenlijkingen van het fascisme en de opkomst van Mussolini. Het beschrijft hoe Italië na de Eerste Wereldoorlog op de rand van de afgrond stond, maar gered werd door Mussolini "dankzij zijn bovenmenselijk inzicht en vastberadenheid," vertelt dr. Lamers, die werkzaam is aan de K.U. Leuven. "De tekst stelt Mussolini voor als een soort van nieuwe Romeinse Keizer, maar ook, door het gebruik van bijbelse taal, als de redder van het Italiaanse volk."

Het tweede deel behandelt de fascistische jeugdorganisatie Opera Nazionale Balilla en de fascistische programma's voor de jeugd. Het derde deel behandelt de bouw van het Foro Italico - toen gekend als het Foro Mussolini - en de oprichting van de zuil.

Waarom Latijn?

Volgens Reitz-Joosse is de tekst in het Latijn opgesteld om een link te leggen tussen het Romeinse Rijk en de opkomst van het fascisme. Het regime wilde het Latijn ook opnieuw invoeren als de internationale taal van het fascisme.

"De tekst ligt er nog en we kunnen er niet aan," aldus Reitz-Joosse. "Het enige wat we kunnen doen is de tekst bestuderen en de manipulatieve strategieën ervan analyseren - om de tekst te problematiseren in plaats van toe te staan dat hij zijn boodschap onbelemmerd communiceert."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165003512
31-08-2016

Urnen uit bronstijd gevonden in Zutphen



In het middeleeuwse stadsdeel Polsbroek in Zutphen zijn enkele urnen uit de bronstijd (1200 - 1100 voor Christus) opgegraven. Volgens de gemeentelijke archeologen vormen de urnen het bewijs dat Zutphen al in de prehistorie werd bewoond.

Daarvan waren nooit eerder resten gevonden, zegt gemeentearcheoloog Michel Groothedde.

In de Halvemaanstraat in Polsbroek zijn oude panden gesloopt. Voor er nieuwbouw komt onderzoeken archeologen de bodem. Eerder troffen de gravers vuurstenen gereedschap van circa 8000 jaar voor Christus aan. Dat is waarschijnlijk achtergelaten door rondtrekkende jagers/verzamelaars.

De 3200 jaar oude urnen zijn gevonden op wat een kleine begraafplaats geweest moet zijn, aldus Groothedde. In urnen werd de as van een dode begraven. Dergelijke prehistorische urnen zijn een enkele keer eerder in Nederland en elders in Europa gevonden. Die van Zutphen behoren tot de oudste.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 6 september 2016 @ 14:55:00 #104
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_165127160
quote:
Rekeningen verpakt in de tekst van een antipaus
In middeleeuws Utrecht bonden geestelijken de oude administratie in perkament in. Het is uniek pakpapier, waarin nu bijzondere vondsten worden gedaan. (...) Die perkamentstukjes uit het archief van het Utrechts bisdom zijn pas dit jaar geïdentificeerd. Dat leverde interessante vondsten op. Het spectaculairst zijn twee pagina’s van een negende-eeuws handschrift van De Trinitate (Over de Drie-eenheid) van de theoloog Novatianus die in 251 in conflict kwamn met paus Cornelius en zichzelf tot tegenpaus uitriep. "We hadden alleen een gedrukte versie van die tekst, uit de zestiende eeuw, die natuurlijk gebaseerd is op een handschrift. Maar al die handschriften zijn verloren gegaan. Behalve dit fragment, dat nu opduikt". (NRC).
_O_
pi_165145143
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 september 2016 14:55 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

_O_
spectaculaire vondst ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165145156
06-09-2016

Jagers vinden 1000-jarig zwaard



IJSLAND Een groep IJslandse ganzenjagers deed zondag tijdens een jachttripje een bijzondere vangst. De mannen kwamen thuis zonder ook maar een enkele gans, maar wel met een Vikingzwaard dat naar schatting meer dan duizend jaar oud is.
De vijf mannen vonden het zwaard in Skaftarhreppur in het zuiden van IJsland. Ze vermoeden dat het tijdens een recente overstroming is aangespoeld.

Een van de jagers postte een foto van het voorwerp op Facebook en kreeg meteen een telefoontje van het IJslandse Agentschap voor Cultureel Erfgoed, dat het zwaard maandagochtend kwam ophalen.

Volgens Kristin Huld Sigurdardottir, de directeur van het agentschap, werden totnogtoe amper twintig gelijkaardige zwaarden teruggevonden in IJsland. Nochtans hebben de jagers weinig moeite moeten doen om het te vinden. "Het lag daar gewoon te wachten om opgeraapt te worden - het viel op en lag daar gewoon op de grond," vertelt jjager Runar Stanley Sighvatsson.

Het zwaard dateert uit de tiende eeuw, maar is mogelijk nog ouder. Het werd mogelijk in een graf gelegd. De exacte vindplaats van het graf werd niet bekendgemaakt, aangezien het Agentschap graafwerken wil verrichten in de hoop nog andere voorwerpen aan te treffen.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165145189
06-09-2016

Sneeuwschoen ouder dan Ötzi ontdekt


IJsman Ötzi. © afp.

Een sneeuwschoen, die uit de tijd voor Ötzi zou afkomstig zijn, is in Zuid-Tirol ontdekt. De vondst werd in Italië gedaan aan de gletsjer van de Gurgler Eisjoch in het Pfossental. Zo werd door de autoriteiten in Bozen/Bolzano bekendgemaakt.

Het gaat om de "oudste tot dusver bekende sneeuwschoen". Een cartograaf had de schoen bij opmetingen gevonden. Koolstofdateringen brachten aan het licht dat de sneeuwschoen uit het late Neolithicum dateert, tussen 3800 en 3700 voor Christus.

Ötzi daarentegen leefde tussen 3350 en 3100 voor Christus. Hij werd 25 jaar geleden op 19 september in het Italiaans-Oostenrijks grensgebied ontdekt, niet ver van de plaats waar de sneeuwschoen is gevonden. De gletsjermummie bevindt zich in het archeologisch museum in Bozen/Bolzano. De sneeuwschoen zal vanaf 12 september tentoongesteld worden.
Lees ook

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165194209
08-09-2016

Mysterieuze 'valse' Mayacodex blijkt na 50 jaar toch echt te zijn


© kos.

Een historisch manuscript van de Maya's dat dateert uit de dertiende eeuw, werd als sinds de ontdekking ervan in de jaren 1960 beschouwd als een vervalsing. Nu blijkt dat het om met oudste bestaande manuscript uit Amerika gaat.
Sinds de ontdekking van de Grolier-codex in de jaren zestig, bestaat er veel controverse rond het document. Plunderaars vonden het manuscript in een grot in Chiapas in Mexico, samen met zes andere voorwerpen, waaronder een offermes.

Hoewel wetenschappers de authenticiteit van de andere voorwerpen konden bevestigen, bestond er in het academische milieu twijfel over de echtheid van het manuscript. Onderzoekers suggereerden dat de plunderaars mogelijk genoeg afwisten van het Mayaschrift en de gebruikte materialen om het boek zelf te fabriceren. Verzamelaar Josué Sáenz opperde bovendien dat het document verschilde van andere exemplaren uit de Mayacultuur.

"Het werd een soort van dogma dat het vals was," vertelt onderzoeker Stephen Houston van Brown University in Rhode Island die aan de studie meewerkte. "We besloten om terug te keren en het grondig te onderzoeken, om alle kritieken een voor een te checken. Nu brengen we een definitieve kopie van het boek uit. Het lijdt geen twijfel dat de Grolier-codex authentiek is."

Dankzij koolstofdatering kon vastgesteld worden dat de Grolier ouder is dan de andere gekende Maya-codices, waardoor het exemplaar het oudste bestaande manuscript is.

"Een beredeneerde afweging van het bewijs laat maar ruimte voor één mogelijke conclusie: uit de Precolumbiaanse periode blijven vier intacte Maya-codices over en een daarvan is de Grolier. [De studie] is een bevestiging dat het manuscript, in tegenstelling tot sommige beweringen, echt is," zo luidt de verklaring van de onderzoekers. Het team is ervan overtuigd dat de plunderaars vijftig jaar geleden niet in staat waren om een dergelijke overtuigende vervalsing te maken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165311553
13-09-2016

Poolschip na 168 jaar intact teruggevonden



De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met het vlaggenschip van onderzoeker John Franklin, de HMS Erebus, in het ijs kwam vast te zitten. © wikimedia.

Historische vondst Het Engelse schip HMS Terror is na 168 jaar in perfecte staat teruggevonden in de Arctic Bay, ten noorden van Canada. De Terror deed in 1848 mee aan een poolexpeditie van de beroemde onderzoeker Sir John Franklin toen die in 1848 verdween.

De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met Franklins vlaggenschip HMS Erebus in het ijs kwam vast te zitten. In totaal kwamen 129 opvarenden om. De schepen probeerden de Noordwestelijke Doorvaart te vinden, een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden, melden Britse en Canadese media.

De Britten zochten destijds liefst elf jaar vrijwel continu. Het ijs en het water hadden de Terror en Erebus echter verzwolgen. Generaties van historici, archeologen en avonturiers gingen vergeefs op zoek. De Arctic Research Foundation is het gelukt op bijna 100 kilometer van de plek waar men dacht dat de schepen waren verdwenen. Inmiddels zijn de eerste beelden van de Terror in het heldere water vastgelegd.

HMS Erebus werd twee jaar geleden al teruggevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165640762
28-09-2016

Hoe kwam Romeinse munt in Japan?



Bij een opgraving in de Katsuren burcht in het Japanse Okinawa, hebben archeologen enkele spectaculaire vondsten gedaan. Een zwaard en een samurai-harnas werden uit de bodem gehaald. Maar niemand kon vermoeden wat er in de buurt van deze artefacten lag, een serie Romeinse munten.

De munten dateren uit 300 tot 400 na Christus en waren flink versleten, een teken dat ze lang waren gebruikt voor ze in de bodem terecht kwamen. Sommige hadden nauwelijks nog een opschrift. Onderzoek met een röntgen-apparaat aan de Okinawa International University toonde aan dat het wel degelijk oude Romeinse munten zijn, van een grap is geen sprake. Ook werd een Ottomaanse munt gevonden met het opschrift 1687.

De Japanse burcht werd pas in de twaalfde eeuw gebouwd, dus de munten moeten eeuwenlang zijn gebruikt voor ze daar terecht kwamen. De archeologen die de opgraving doen, denken dat ze zijn gebruikt langs handelsroutes tussen Europa en Azië. Iedere keer kwamen ze iets dichter bij hun eindbestemming. Vanuit Katsuren werd in de veertiende en vijftiende eeuw veel gehandeld met China. Zo zouden de munten uiteindelijk in Japan terecht zijn gekomen.

De archeologen zullen de munten verder onderzoeken in de hoop iets over de geschiedenis van deze betaalmiddelen te ontdekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar zaken die vlak naast de munten lagen, objecten van Chinees aardewerk. Wellicht waren die gekocht met de munten, of zaten de munten daarin. Daartoe zullen de komende tijd allerlei analyses van de vondsten worden uitgevoerd.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 4 oktober 2016 @ 11:26:24 #111
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_165745914
03-10-2016

'Hanoi Hannah' op 87-jarige leeftijd overleden

De Vietnamese radiopersoonlijkheid 'Hanoi Hannah', die eigenlijk Trinh Thi Ngo heet, is overleden. Ze is 87 jaar geworden. Dat meldt Newsweek. Het was haar taak om Amerikaanse militairen angst aan te jagen tijdens de Vietnamoorlog.

Hanoi Hannah werd berucht onder Amerikaanse militairen tijdens de oorlog. Op Radio Hanoi besprak ze drie keer per dag de omgekomen of gevangengenomen Amerikanen. In de uitzending werd anti-oorlogsmuziek gedraaid.

Militairen konden soms wel lachen om de uitzendingen, maar op andere momenten gooiden de Amerikanen lege blikjes bier naar de radio.

Hanoi Hannah zei in 2008 in een Vietnamese krant dat ze de Amerikanen met haar uitzendingen ervan wilde overtuigen dat de oorlog "onjuist" en "nutteloos" was.

'Hannah' kon na het einde van de Vietnamoorlog terecht bij de staatstelevisie, maar weigerde. Na de oorlog stopte ze met haar radiowerk.

Bron: http://nos.nl/artikel/213(...)ftijd-overleden.html

"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  woensdag 5 oktober 2016 @ 15:10:05 #112
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_165770602
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_165789244
quote:
Dat topic mag weer weg
scroll even 2 artikels naar boven ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 6 oktober 2016 @ 16:55:42 #114
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_165792107
Vond het wel een eigen topic waard...
pi_165804212
quote:
6s.gif Op donderdag 6 oktober 2016 16:55 schreef Nibb-it het volgende:
Vond het wel een eigen topic waard...
Op zich verdienen alle ontdekkingen een eigen topic ;)
maar dit is wel bijzonder inderdaad :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165847669
quote:
"Hitler schreef zélf boek dat hem vergelijkt met Jezus"

za 08/10/2016 - 15:47 Sara Van Poucke

"Leven en redevoeringen van Adolf Hitler", een boek dat in 1923 uitkwam, is niet geschreven door de auteur op de kaft, maar door Adolf Hitler zelf. Dat zegt historicus en professor Thomas Weber. "Schaamteloze maar uitgekiende zelfpromotie" zo noemt hij het.
"Adolf Hitler, sein Leben, seine Reden" werd gepubliceerd in 1923, twee jaar voor zijn autobiografie "Mein Kampf" en tien jaar voor Hitler aan de macht kwam. In het boek wordt hij de "verlosser van Duitsland" genoemd, en zelfs vergeleken met Jezus Christus.

De auteur van het boek is Victor von Koerber, een Duitse aristocraat en oorlogsheld. Zo staat het toch op de kaft. Maar historicus Thomas Weber, professor aan de universiteit van Aberdeen in Schotland, is er zo goed als zeker van dat Hitler het boek zelf heeft geschreven.

Professor Weber kwam tot die overtuiging toen hij onderzoek deed voor een ander boek, waarin hij nagaat hoe Hitler een nazi werd. "Ik stootte op een verwijzing naar persoonlijke documenten van Koerber die zich bevinden aan de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg", zegt hij. Weber reisde naar Zuid-Afrika en ontdekte tot zijn verrassing dat de documenten nog niet eerder waren onderzocht.

"Verschrikkelijk sluw en manipulatief"

"Ik besefte snel dat Koerber, die later afstand nam van de nazi's, niet de echte auteur van het boek was", zegt de historicus. Hij zegt meerdere brieven te hebben gevonden waarin gezinspeeld wordt op het feit dat Hitler, en niet Koerber het boek had geschreven. En ook een document uit 1938, waarin melding wordt gemaakt van een boek "geschreven op het initiatief en met de actieve medewerking van Adolf Hitler".

De ontdekking is betekenisvol, zegt Weber. "Het toont aan dat Hitler zijn weg naar de top al eerder dan gedacht en op een erg manipulatieve manier plande. Hij zag zichzelf al vroeger dan we dachten in de rol van de verlosser van Duitsland."

"Hitler was een verschrikkelijke sluwe en manipulatieve politicus. Hij wist niet alleen dat hij met een politiek verhaal ruimte kon maken voor zichzelf, maar ook dat hij de verwachting kon scheppen van een nieuw soort leiderschap dat niemand anders beter zou kunnen invullen dan hijzelf."

De bevindingen van professor Weber komen volgend jaar uit in een boek.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2788210
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 19:07:23 #117
111528 Viajero
Who dares wins
pi_165974970
China and the West were in contact more than 1,500 years before European explorer Marco Polo arrived in China, new findings suggest.

Archaeologists say inspiration for the Terracotta Warriors, found at the Tomb of the First Emperor near today's Xian, may have come from Ancient Greece.

They also say ancient Greek artisans could have been training locals there in the Third Century BC.

Polo's 13th Century journey to China was the first to be well-documented.

However, Chinese historians recorded much earlier visits by people thought by some to have been emissaries from the Roman Empire during the Second and Third Centuries AD.

http://www.bbc.com/news/world-asia-china-37624943
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
pi_166006516
15-10-2016

Experts: "Mogelijk nog twee geheime holtes in piramide van Cheops"



De pyramide van Cheops op de achtergrond. © photo news.

Het valt niet uit te sluiten dat de piramide van Cheops, één van de zeven antieke wereldwonderen, twee nog onbekende holtes bevat. Dat heeft vandaag het wetenschappelijke team meegedeeld dat het project 'ScanPyramids' uitvoert. Het team baseert zich op analyse met gebruik van nieuwe technologieën van het 4.500 jaar oude gebouw. Donderdag had het Egyptische ministerie van Oudheidkunde al een ballonnetje opgelaten over "twee anomalieën" in de aan farao Cheops gewijde piramide.

Het project - opgestart in oktober 2015 - ScanPyramids gebruikt diverse nieuwe technologieën in een poging "de aanwezigheid van tot dusver ongekende interne structuren te onthullen in antieke monumenten".

Gangen?
Het team vond een onbekende holte aan de noordoostelijke nok van de piramide, op een hoogte van ongeveer 105 meter. De andere holte bevindt zich aan de noordkant. In een communiqué zegt ScanPyramids te vermoeden of te hopen dat zich daar een of meerdere gangen bevinden die uitkomt/uitkomen in het hart van de Grote Piramide.

De Grote Piramide op de hoogvlakte van Gizeh, nabij Cairo, torent uit boven de kleinere piramides van Chefren en Mycerinos en zet ook de beroemde Sfinx in de schaduw. Het gigantische bouwwerk werd opgetrokken in opdracht van Cheops, de farao van de IVde dynastie die meer dan 2.600 jaar voor Christus over Egypte regeerde.

Andere geheime holtes
Geheime kamers of holtes zijn momenteel "in": zo wacht de archeologische wereld nog steeds ademloos af of het graf van farao Toetanchamon, in de Vallei der Koningen nabij Luxor, al dan niet een geheime kamer bevat met daarin al dan niet de tombe van koningin Nefertete, qua schoonheid de allereerste Miss Universe.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 28 oktober 2016 @ 14:55:03 #119
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166263228
Oeroude schedeldelen gevonden



De schedeldelen die afgelopen zomer zijn gevonden op de Zandmotor, een enorme kunstmatige zandbank voor de kust van Zuid-Holland, zijn tussen de 8000 en 9000 jaar oud. Dat meldt Omroep West.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de delen en spreekt van een bijzondere vondst. ,,Het gebeurt niet vaak dat zulke oude menselijke botfragmenten gevonden worden in Nederland'', zegt een woordvoerder tegen de omroep. Het is nog niet duidelijk wat er nu met de schedeldelen gaat gebeuren.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)elen_gevonden__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_166276313
28-10-2016

Fascinerend: graftombe van Jezus voor het eerst blootgelegd



Archeologen halen een eerste marmeren plaat van de graftombe. © ap.

Wetenschappers vallen van de ene verbazing in de andere. Ze zijn er namelijk in geslaagd de graftombe bloot te leggen waarvan aangenomen wordt dat het de plek is waar Jezus Christus na zijn kruisiging in opgebaard werd. Het Heilige Graf zou sinds 1555 nooit meer geopend zijn. Geeft het overblijfsel nog geheimen prijs?


De Edicula of 'het huisje' waarin de graftombe zich bevindt. © ap.

Er moet nog veel werk gebeuren, maar we hopen de originele steen te vinden waarop Jezus' lichaam gelegd zou zijn
Archeoloog Frederik Hiebert

Volgens het bijbelverhaal zou het lichaam van Jezus Christus na de kruisiging op een marmeren steen gelegd zijn in een grot. Die graftombe, uitgehouwen in de rotsen, bevindt zich in de Heilige Grafkerk in het ommuurde deel van Jeruzalem (Israël). Nog volgens het verhaal zou Jezus zijn opgestaan uit de dood - de vrouwen die zijn lichaam drie dagen later kwamen balsemen, troffen echter niets meer aan.

Het graf en de plaat die het afdekt, worden momenteel volledig opgeknapt door een team specialisten verbonden aan de technische universiteit van Athene, Griekenland. Deze week hebben ze voor het eerst in eeuwen (een deel van) de graftombe kunnen blootleggen. Wat ze aantroffen, was ook voor hen verrassend.

"Toen we de marmeren deksteen weghaalden, schrokken we van de hoeveelheid vulsel die onder de steen te vinden was", vertelt een van de archeologen, Frederik Hiebert, aan National Geographic, partner van de restauratiewerken. Na het wegschrapen van dat vulsel kwam een nieuwe marmeren plaat tevoorschijn die allicht dateert uit de 12de eeuw. "We moeten nog heel veel (onderzoeks)werk verrichten, maar we hopen de originele rots te vinden waar het lichaam van Christus, volgens de overlevering dan toch, op zou zijn gelegd", vervolgt Hiebert. De rotslaag die het grafbed vormde, meet zo'n 1,50 meter bij 90 centimeter.

Van de oorspronkelijke grotstructuur zou trouwens nog ontzettend veel bewaard zijn gebleven. Zo kwamen de wetenschappers onder meer platen uit de 19de eeuw tegen die de grot afschermen, maar ook uit de 15de en zelfs 12de eeuw.

Vier miljoen euro
De restauratie, die alles bij elkaar bijna meer dan 4 miljoen euro kost, is uitzonderlijk, want het Griekse team - zo'n vijftig archeologen - zou het eerste team ter wereld zijn dat het christelijke graf daadwerkelijk opent. Ze krijgen zestig uur de tijd om de tombe volledig uit te graven.

De restauratiewerken vinden trouwens vooral 's nachts plaats zodat pelgrims overdag nog de tijd hebben deze heilige plaats te komen bezoeken. Sinds de vierde eeuw al is de plek immers een belangrijk pelgrimsoord.


De Heilige Grafkerk. Het team werkt vooral 's nachts zodat pelgrims de tombe overdag nog kunnen bezoeken. © National Geographic.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166340799
31-10-2016

"Amelia Earhart maakte noodlanding, kon geen contact met buitenwereld krijgen en stierf op onbewoond eilandje"


© ap.

De legendarische Amerikaanse piloot Amelia Earhart was goed op weg de eerste vrouwelijke piloot die solo rond de wereld vloog te worden, toen haar vliegtuig in 1937 boven de Stille Oceaan verdween. Lang is gedacht dat ze verongelukt was, maar recent onderzoek laat steeds overtuigender zien dat ze wellicht als 'schipbreukeling' op een klein onbewoond eilandje heeft geleefd en dat de menselijke resten die daar in 1940 zijn gevonden wel degelijk aan haar toebehoren.


De foto die gebruikt werd om aan te tonen dat het gevonden stoffelijk overschot wel degelijk van Amelia Earhart zou kunnen zijn. © TIGHAR.


Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan. © ap.

Een nieuw team van onderzoekers hebben het onopgeloste mysterie van de verdwijning van Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan opnieuw bekeken. Een oude foto, een stoffelijk overschot dat gevonden werd op het eilandje waar Earhart geland zou zijn en nieuwe forensische technieken, zouden nieuw licht kunnen werpen op wat er met piloot Amelia en haar navigator Fred gebeurd is.

Vorige maand stelde TIGHAR, The International Group for Historic Aircraft Recovery, die al jaren probeert de zaak op te helderen, op basis van onderzoek ter plaatse al een nieuwe theorie voor: dat Amelia haar vliegtuig veilig geland heeft op het toen nog onbewoonde en afgelegen eiland Nikuraroro, ook bekend als Gardner Island, in de Stille Oceaan en daar als 'schipbreukeling' gestorven is. De atol ligt op 640 kilometer afstand ten zuidoosten van haar oorspronkelijk beoogde landingsplek Howland Island, waarvan ze waarschijnlijk inschatte dat ze die niet meer kon halen door een gebrek aan benzine.

Armen
In de jaren veertig werd al een deel van een menselijk skelet gevonden op het toen onbewoonde eilandje, maar volgens onderzoekers uit die tijd ging het zeker om het stoffelijk overschot van een man. Nieuw onderzoek uit 1998 stelde echter onomstotelijk vast dat het om vrouwelijke menselijke resten gaat, die ook nog eens overeenkomen met Earharts lengte en etnische herkomst. Toen een antropoloog recent de zaak nog eens bekeek, ontdekte hij een opmerkelijk detail. De armen van het skelet zijn opmerkelijk langer dan gemiddeld.

Met behulp van een forensisch beeldspecialist werden oude foto's van Amelia Earhart vergeleken met de gevonden beenderen. Na uitgebreid onderzoek op basis van oude foto's van Earhart, concludeerde deze specialist dat het mogelijk is dat de gevonden beenderen aan haar toebehoren, aangezien ze op de foto's (correcties in acht genomen) ook te zien lijkt te zijn dat haar bovenarmbeenderen iets langer dan gemiddeld zijn.

Brokstuk
Eerder werd naar alle waarschijnlijkheid al een brokstuk van Earharts vliegtuigje in de buurt van het eiland gevonden, waarmee de these dat Earhart daar geland en gestrand is, alsmaar waarschijnlijker wordt.

Nadat het vliegtuigje van de radar verdwenen was, bleef de vrouw nog enkele dagen noodoproepen uitzenden via de radio, die werden opgepikt door radioluisteraars in Australië en de Verenigde Staten, maar die de luchtvaartautoriteiten klaarblijkelijk niet op tijd bereikten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166643973
14-11-2016

Archeologen vinden nieuwe mummie in Egypte


© afp.

Spaanse archeologen hebben in een graftombe in de buurt van Luxor een Egypte een mummie "in erg goede staat" aangetroffen. Dat deelt het Egyptische ministerie voor de Oudheid mee.


© afp
.
De resten werden gevonden in een tombe die dateert uit de periode tussen 1075 en 664 voor Christus op de westoever van de Nijl, 700 kilometer ten zuiden van Caïro.

De mummie, gewikkeld in linnen en gips, bevond zich in een felgekleurde houten sarcofaag, die begraven was in een tempel die dateert uit het tijdperk van farao Thoetmoses III. De tombe hoorde vermoedelijk toe aan een edelman, Amenrenef, die een dienaar van de koninklijke familie geweest zou zijn, verklaarde het ministerie.

Myriam Seco Alvarez, die het archeologische team leidt, deelde mee dat de mummie versierd was met veel kleurrijke decoraties die doen denken aan religieuze symbolen uit het oude Egypte, zoals de godinnen Isis en Nephtys en de vier zonen van Horus.

Archeologische vondsten tonen aan dat het mummificeren van overledenen in Egypte al dateert van 4500 voor Christus.

Luxor, een stad met ongeveer 50.000 inwoners, is rijk aan tempels en tombes die gebouwd werden door farao's. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters in Egypte, maar de regio wordt geteisterd door politieke instabiliteit en extremistisch geweld sinds de revolutie van 2011 de dictatuur van Hosni Moebarak omverwierp.



© epa.


© afp.

(HLN)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-11-2016 09:52:47 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166664264
14-11-2016

"IS vernietigt een van de mooiste historische schatten van Irak"



De vernietigde ziggurat van Nimrud (linksboven). © SOR Cultural Heritage Initiatives / Digitalglobe.

archeologie Terreurgroep Islamitische Staat is volgens de eerste waarnemingen na de bevrijding van de historische stad Nimrud in Irak bijzonder ver gegaan in de vernietiging van duizenden jaren oude gebouwen en archeologische sites. Zo tonen satellietbeelden aan hoe de ziggurat van de stad, die ooit de hoofdstad was van het Assyrische Rijk, volledig met de grond werd gelijkgemaakt.

Het Iraakse leger kon gisteren de stad Nimrud heroveren op terreurgroep IS en de vlag heisen boven verschilende gebouwen. Nimrud ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het IS-bolwerk Mosoel, en werd twee jaar geleden veroverd door de jihadisten.


Een beeld van een gevleugelde stier met een menselijk hoofd in Nimrud. © afp.


Vorig jaar al legde IS delen van Nimrud in puin. © epa.

De stad ligt vlak bij een belangrijke archeologische site, die dezelfde naam draagt. In maart vorig jaar al had IS verschillende van de meer dan 3.000 jaar oude reliëfs en beelden vernield met bulldozers, explosieven en ander zwaar materiaal. Volgens de terreurgroep waren de archeologische sites voorbeelden van afgoderij en heilischennis. Ook in de gekende oude stad Palmyra in Syrië werden talloze historisch waardevolle gebouwen opgeblazen en vernietigd.

Beroemd zijn in Nimrud onder andere de zogenaamde 'stiermannen' of 'leeuwenmannen', die vaak dienden als poortwachter. De oude stad aan de Tigris werd gesticht in de 13de eeuw voor Christus en was vanaf ongeveer 850 voor Christus de tweede hoofdstad van het Assyrische Rijk. Ze komt ook voor in het boek Genesis in de Bijbel. De 8 kilometer lange stadsmuur met zijn hoge torens moet in die tijd bijzonder indrukwekkend geweest zijn. Objecten uit de stad zijn te zien in meer dan 75 musea wereldwijd. Het Iraakse leger zei gisteren niet of ook de archeologische site bevrijd werd.


Gevleugelde leeuwen met mensenhoofd en reliëfs uit Nimrud met de Poort van Balawat. © Creative Commons 3.0.

Maar nu al is duidelijk dat IS niet gestopt is met de vernietiging van beelden, kaart de organisatie American School of Oriental Research (ASOR) Cultural Heritage Initiatives aan. Een vergelijking van satellietbeelden van 31 augustus en 4 november toont duidelijk aan hoe een historische heuvel, die de basis vormde van de tempeltoren in de vorm van een terrasvormige piramide. een zogenaamde ziggurat, volledig is verdwenen. Ook John Curtis, voorzitter van het British Institute for the Study of Iraq, werd al op de hoogte gebracht van de waarschijnlijke vernietigingen. "De ziggurat werd blijkbaar afgegraven met bulldozers en in de oude bedding van de Tigris gestort", zegt Curtis aan The Art Newspaper. Hij werd al in september op de hoogte gebracht van de vernielingen, maar werd gevraagd om het nieuws nog stil te houden tot na de bevrijding van de stad. De satellietbeelden bevestigen nu het nieuws.


Een voorbeeld van een ziggurat in Irak. © Creative Commons 3.0.

De tempel werd bijna 2.900 jaar geleden gebouwd onder de heerser Assurnasirpal II en diende als belangrijkste tempel van het Assyrische Rijk. Ze was in die tijd volgens overblijfselen 61 meter breed, lang en hoog. Het oorspronkelijke gebouw op de heuvel werd al in de oudheid vernietigd, maar de basis van een veertigtal meter is al die tijd bewaard gebleven. Tot nu.

Historici omschrijven de tempel als "de spectaculairste heilige



(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 17 november 2016 @ 16:34:46 #124
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166715742
quote:
Mythe ontkracht: Audrey Hepburn werkte niet voor het verzet

De Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn (1929-1993) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog niet voor het verzet gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van het Airborne Museum in Oosterbeek.
(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 17 november 2016 @ 16:45:02 #125
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166715925
quote:
Uitgever wil debat over Van Gogh-schetsen

PARIJS - De Franse uitgever van het boek met ’verloren schetsen’ van Vincent van Gogh wil een publiek debat met kunstexperts om een eind te maken aan de controverse rond de tekeningen. Les Éditions du Seuil nodigt het Van Gogh Museum in Amsterdam uit het debat samen te organiseren, meldt de uitgever donderdag.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 17 november 2016 @ 17:40:10 #126
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_166716877
quote:
0s.gif Op donderdag 17 november 2016 16:45 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Typerend dat dit vooral via de media wordt uitgevochten.

[ Bericht 3% gewijzigd door Nibb-it op 21-11-2016 20:57:22 ]
pi_166729963
17-11-2016

In deze beroemde Maya-tempel zitten nóg twee tempels verstopt



© cc.

El Castillo, de bekende Maya-tempel in Mexico, is gebouwd als een Matroesjka-pop. Dat hebben wetenschappers ontdekt met speciale scantechnieken. In de 30 meter hoge piramide zit nog een 20 meter hoge piramide verborgen. En daar houdt het niet op, want in die tweede piramide zit nog een dérde, 10 meter hoge, piramide verstopt.

Dat er in El Castillo, die werd opgericht om de god Kukulcan te eren, nog een tweede piramide zat, was al bekend. Maar dat er nog een derde piramide in de tweede piramide zat, wist niemand.

Volgens de wetenschappers werd de kleinste piramide tussen het jaar 550 en 800 gebouwd. Tussen 800 en 1000 werd de tweede errond gebouwd. De derde piramide zou tussen 1050 en 1300 neergepoot zijn. "El Castillo is opgebouwd als een Russisch Matroesjak-pop", zegt hoofdonderzoeker Rene Chavez Seguro.

"De ontdekking zal ons mogelijk een beter beeld geven over de Maya-cultuur voor die werd beïnvloed door andere volkeren."
Expert Denisse Argote

Meer leren over Maya-cultuur

Met speciale non-invasieve scantechnieken botsten de onderzoekers van het Mexicaanse Nationaal Antropologie- en Geschiedenisinstituut op de derde piramide. "De gebouwen werden boven elkaar gebouwd om verschillende redenen, onder andere door beschadiging van de bestaande piramide en door de komst van nieuwe leiders", aldus Denisse Argote van het instituut. "De ontdekking zal ons mogelijk een beter beeld geven over de Maya-cultuur voor die werd beïnvloed door andere volkeren uit Centraal-Mexico."

De Kukulcan-tempel zit boordevol geheimen. In 2015 ontdekten wetenschappers dat er een cenote, een ondergrondse rivier, onder de tempel loopt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 22 november 2016 @ 12:35:42 #128
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166822465
quote:
Zeldzaam gedicht Anne Frank te koop

HAARLEM - Een zeldzaam gedicht van de hand van Anne Frank wordt te koop aangeboden bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper. Het versje is gericht aan Cri-Cri en heeft de dagtekening 28 maart 1942 meegekregen. Het manuscript komt uit het poëziealbum van Christiane van Maarsen (1927-2006).

Volgens de directeur van het veilinghuis komt het bijna nooit voor dat een schrijfsel van Anne Frank op de markt komt. „Dit is zo zeldzaam dat ik het nog nooit eerder heb gezien”, zegt Thys Blankevoort tegen de NOS. De verwachte opbrengst van het manuscript is meer dan 30.000 euro.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  dinsdag 22 november 2016 @ 14:08:44 #129
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_166824391
Is dan het hele album te koop, of heeft er iemand lekker zitten knippen?
  dinsdag 22 november 2016 @ 14:11:36 #130
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_166824461
Verder: doneer het dan aan het Anne Frank Museum of het JHM.
pi_166843200
22-11-2016

Restanten ontdekt van middeleeuws Oostende in zee


Luchtfoto van Oostende © photo news.

Vlak voor de kust van Oostende zijn restanten ontdekt van de oude stad, daterend van de 14de eeuw. Die voorlopige resultaten zijn vandaag voorgesteld tijdens een studiedag over erfgoed in de Noordzee in Gent.

Wellicht is het deel van de stad overspoeld in 1394. Cartograaf Jacobus van Deventer maakte in 1641 nog melding op zijn historische kaarten.
De problematiek van zeespiegelstijging en kusterosie is niet nieuw. Vooral tussen de 14e en de 16e eeuw kreeg de kust van het Graafschap Vlaanderen herhaaldelijk af te rekenen met desastreuze stormen waarbij grote stukken van de kust ook letterlijk aan de zee werden prijsgegeven.

Die stelling is kracht bijgezet door nieuwe ontdekkingen in het kader van het SeArch-project waarbij de Universiteit Gent innovatieve akoestische techniek heeft ingezet, aangekocht door het Vlaams Instituut van de Zee. Daarmee is 200 meter voor de dijk, op een diepte van maximaal drie meter, gezocht. Het onderzoek loopt nog. Verschillende structuren van uiteenlopende vorm en grootte komen opeenvolgend in beeld. Wat hun precieze relatie is met oude havenstructuren of restanten van de oude stad moet in de komende maanden duidelijk worden wanneer de gegevens verder uitgewerkt worden.

Wellicht is het deel van de stad overspoeld in 1394. Cartograaf Jacobus van Deventer maakte in 1641 nog melding op zijn historische kaarten. Blijkbaar zouden er ook nog delen te zien zijn geweest tijdens het Beleg van Oostende (1601 - 1604).

Het onderzoek loopt dus nog, en het valt nog af te wachten of Oostende nog meer van zijn geschiedenis prijs geeft.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 23 november 2016 @ 17:19:14 #132
111528 Viajero
Who dares wins
pi_166851534
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 14:08 schreef Nibb-it het volgende:
Is dan het hele album te koop, of heeft er iemand lekker zitten knippen?
In a note published on the auctioneers' website, she wrote, "My sister (nicknamed Cri-Cri) tore this page out of her poezie album and gave it to me around 1970. I know that my sister was not as attached to this verse from Anne to her as I am to the verse Anne addressed to me."

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38080032

Verkocht voor 140,000 Euro dus. Er zijn dagen dat ik minder in mijn portemonnee heb zitten.
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
  woensdag 23 november 2016 @ 17:57:46 #133
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_166852228
Wat een geld. Ben benieuwd waar het terecht zal komen.
pi_166864507
24-11-2016

Stad en begraafplaats van 7.000 jaar oud ontdekt in Egypte



Archeologen hebben in Egypte een stad en een begraafplaats uit 5.300 voor Christus ontdekt, zo kondigde het ministerie van de Oudheid aan.

De stad en de necropolis werden in Hoog-Egypte ontdekt, op zo'n 400 meter van de Séti I-tempel in Abydos, zo bevestigde minister Mahmoud Afifi. Ze dateren van 5.316 voor Christus.

De archeologen troffen volgens Afifi hutten, aardewerk en stenen werktuigen aan. Daarnaast werden er ook 15 grote graftombes ontdekt, die suggereren dat er belangrijke mensen in begraven werden. "Deze ontdekking kan ons veel informatie opleveren over de geschiedenis van Abydos", aldus Afifi in een verklaring verspreid door zijn ministerie.

Egypte heeft tal van archeologische sites die veel toeristen aantrekken, maar de laatste jaren zijn dat er fors minder door de politieke instabiliteit en de aanslagen in het land.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 24 november 2016 @ 16:49:47 #135
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166871833
quote:
Geheimzinnige kokers uit Nieuwe Kerk Delft geven inhoud prijs

Een hele lange lijst met namen van militairen uit 1834 en een korte boodschap over de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft in 1924. Dat kwam tevoorschijn uit mysterieuze kokers die in de kerk in Delft zijn gevonden.

De twee kokers zijn vorige week gevonden tijdens een grote verbouwing van de kerk. Ze zaten verstopt achter een gedenksteen uit 1834. Vanmiddag zijn ze opengemaakt.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 24 november 2016 @ 16:53:31 #136
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_166871931
quote:
Israëlische archeologen vinden de Denker, maar niet van Rodin

Hij zit op de rand van een steen en heeft zijn hand onder zijn kin. Hij denkt diep na; niemand weet waarover.

Je zou denken dat het om het kunstwerk De Denker gaat van de Franse beeldhouwer Rodin, maar niets is minder waar. Het kleien beeld is recent gevonden in de Israëlische stad Yehud. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het beeld uit de Bronstijd komt en zo'n 3800 jaar oud is.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_166885215
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2016 16:53 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Zo sprekend lijkt het beeld nu ook weer niet op de denker :) verre van eigenlijk
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167017380
30-11-2016

Mechelen zoekt naar maag en ingewanden van Margaretha van Oostenrijk



De Sint-Pieter-en-Pauluskerk in Mechelen waar het kistje zich zou bevinden. © Google Maps.

In de Mechelse Sint-Pieters-en-Pauluskerk gaan onderzoekers weldra onder de vloer op zoek naar een loden kistje met daarin de maag en de ingewanden van Margaretha van Oostenrijk (1480-1530), voormalige landvoogdes van de Nederlanden en dochter van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië. Het kistje bleef na de dood van Margaretha in Mechelen als aandenken, terwijl de rest van de overblijfselen volgens haar wensen in het Franse Brou werd begraven. Het raakte echter zoek, vermoedelijk bij werken in 1981.


© Google Maps.

Het kistje zou zich sinds 1788 in de Sint-Pieters-en-Pauluskerk bevonden hebben, onder een grote marmeren tegel in het koor. In 1981 werd de kerkvloer echter heraangelegd en sindsdien is men het spoor bijster. Volgens één scenario gooiden de vloerders het voorwerp weg zonder te beseffen wat de inhoud ervan was, een ander verhaal dat de ronde doet is dat het verplaatst werd naar een plek voor het Maria-altaar.

Een grondscan leverde vandaag de vondst op van een holte onder de kerkvloer waar het kistje zich mogelijk bevindt. Er zal in de loop van de komende weken een tegel worden uitgebroken en via een gat in de betonplaat zal men op zoek gaan naar de overblijfselen.

Dat de maag en ingewanden van Margaretha gescheiden werden van de rest van het lichaam, kaderde in het vorstelijk begrafenisceremonieel van die tijd en de reliekenverering van heiligen. Als landvoogdes was Margaretha de vertegenwoordiger van (haar neef) keizer Karel en in die zin werd ze gezien als door God uitverkoren om te regeren. Om haar na haar dood en haar begrafenis in Frankrijk toch ook nog in Mechelen gepast te kunnen vereren, zouden haar maag en ingewanden hier gebleven zijn.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167040834
01-12-2016

Tempel van de Azteken ontdekt in Mexico-Stad



© reuters.

Mexicaanse archeologen hebben in het centrum van Mexico-Stad een kleine, meer dan 650 jaar oude tempel met skeletresten ontdekt. Experts gaan ervan uit dat de tempel gewijd was aan de Azteekse windgod Ehécatl. Dat heeft het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis gemeld.



De windgod Ehecatl. © rv.

De vondst dateert al van maart, maar is pas nu bekendgemaakt. De tempel heeft een diameter van elf meter en is 1,2 meter hoog. In het bouwwerk werden ook de resten gevonden van twee volwassenen en zes kinderen. Vermoedelijk werden zij geofferd aan de windgod Ehécatl.

Ongeveer 150 jaar voor de verovering van Mexico door de Spanjaard Hernán Cortés in 1520 begon de klim naar de macht van de Azteken. De hoofdstad Tenochtitlan had bij aankomst van de Spanjaarden 250.000 inwoners. De Azteken waren onderverdeeld in verschillende stammen en schiepen voor zichzelf een omvangrijke godenwereld. Voor hun oppergod Huitzilopochtli richtten ze een heiligdom op, waar mensen werden geofferd. De Azteken waren bekend om hun goed georganiseerd onderwijssysteem. Ze hanteerden een beeldschrift.


© reuters.


© epa.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167111661
03-12-2016

Knieën van mummie zijn die van koningin Nefertari



© kos.

Archeologie Een paar gemummificeerde knieën, die zijn gevonden in een graftombe in de Egyptische Vallei der Koninginnen, zijn wellicht die van de legendarische koningin Nefertari. Dat zeggen archeologen, zo meldt The Guardian.

Nefertari, die vermoedelijk stierf rond 1.250 voor Christus, was de echtgenote van farao Ramses II. Ze was in het oude Egypte befaamd om haar schoonheid. Haar graftombe werd ontdekt in 1904. De tombe was al lang leeggeroofd, en het was onduidelijk of de gemummificeerde resten effectief die van Nefertari waren.

Een internationaal team van onderzoekers voerde een aantal testen uit op de stoffelijke resten, die worden bewaard in het Egyptisch museum van Turijn. Daaruit blijkt dat het de knieën waren van een vrouw tussen de 40 à 50 jaar met een erg hoge status. Samen met de analyse van andere objecten die in de tombe werden gevonden, gaan de wetenschappers er van uit dat het wel degelijk om de gemummificeerde knieën van koningin Nefertari gaat.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167162392
07-12-2016

Wetenschappers: Omstreden boeken over Jezus zijn echt


Loden boeken die in 2008 al zijn gevonden, bevatten mogelijk de eerste geschriften waarin Jezus wordt genoemd.

Britse wetenschappers hebben een aantal loden boeken onderzocht die mogelijk de eerste geschriften zijn waarin Jezus wordt vermeld. De conclusie is dat de boeken rond de 2000 jaar oud zijn.

Even bij het begin beginnen.

In 2008 vond een bedoeïen 70 kleine boekjes van lood in een grot in Jordanië. De boeken bevatten tekeningen en teksten die Jezus vermelden. Zo beschrijven ze dat hij een god aanbad die zowel man als vrouw was. En dat Jezus geen nieuwe religie wilde beginnen, maar alleen de oude Joodse tradities in ere wilde herstellen.

De vondst werd pas openbaar gemaakt in 2011, en de eerste berichten luidden dat de boeken uit de tijd van Jezus stamden.

Nu hebben Britse wetenschappers van de University of Surrey de collectie geanalyseerd. Ze stellen vast dat deze zo’n 2000 jaar oud moet zijn – dus inderdaad zo oud als Jezus zelf.

Lood uit de oudheid

De wetenschappers hebben het lood van de boeken vergeleken met oud Romeins lood, en ze concluderen dat de materialen identiek zijn.

Analyses wijzen bovendien uit dat het lood geen ‘sporen van radioactief polonium’ bevat, zoals je ziet in moderne loodstalen, en dat het op atoomniveau is afgebroken op een manier die je niet op kunstmatige wijze voor elkaar krijgt.

‘Dit alles vormt een sterk bewijs dat het voorwerp zeer oud is – wat overeenkomt met de onderzoeken van de tekst en het ontwerp, die duiden op een ouderdom van rond de 2000 jaar,’ aldus de wetenschappers in een persbericht.

Vroegste geschrift

Deze uitspraak is zeer omstreden, want verschillende erkende wetenschappers hebben de boeken eerder afgedaan als een vervalsing.

Maar als de nieuwe analyses hout snijden, zal de boekenverzameling de eerste schriftelijke bron zijn die melding maakt van Jezus. Ook de namen van de apostelen Jacobus, Petrus en Johannes komen erin voor.

(historianet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 14 december 2016 @ 13:54:13 #142
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_167320972
quote:
Finding North America’s lost medieval city



A thousand years ago, huge pyramids and earthen mounds stood where East St. Louis sprawls today in Southern Illinois. This majestic urban architecture towered over the swampy Mississippi River floodplains, blotting out the region's tiny villages. Beginning in the late 900s, word about the city spread throughout the southeast. Thousands of people visited for feasts and rituals, lured by the promise of a new kind of civilization. Many decided to stay.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_167338368
14-12-2016

Eeuwenoude stad ontdekt op een heuvel in Griekenland

Klik hier voor video

Zweedse onderzoekers hebben een 2.500 jaar oude Griekse stad ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen een kleinere, onbelangrijke nederzetting werd onderzocht door de Universiteit van Gothenburg en Bournemouth.

Het onderzoeksteam onderzocht de resten van de stad aan de rand van het dorp Vlochós, op zo'n vijf uur rijden van Athene. De onderzoekers ontdekten onder meer op de top van een heuvel resten van torens, muren en stadspoorten. ,,We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben", aldus Rönnland.

Enkele ruïnes waren bekend, maar de omgeving was veel groter dan gedacht, aldus hoofdonderzoeker Robin Rönnlund. Hij is erg enthousiast over de ontdekking, maar begrijpt niet dat de stad van veertig hectare onontdekt is gebleven.


Een stukje aardewerk is teruggevonden uit het eind van de zesde eeuw voor Christus © SIA/EFAK/YPPOA.

De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben. "Oud aardewerk en munten kunnen helpen om de stad te dateren", zegt Rönnland.

De archeologen hopen dat zij met de ontdekking de mysteries rond de Griekse beschaving kunnen oplossen, zoals de gewelddadige periode met de Romeinen. Rönnland: "Er is heel weinig bekend over oude steden in de regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de Oudheid een achtergebleven gebied was."

(HMN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 16 december 2016 @ 13:10:15 #144
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_167368092
quote:
What Happened to Turkey's Ancient Utopia?


More than 8,000 years ago, Çatalhöyük was already a city of one-room homes, accessed from the roof.

Ancient Rome indeed feels like modern history compared with the finds for which this arid, dusty site in rural central Turkey is most renowned. Beginning some 9,500 years ago, in roughly 7500 B.C., and continuing for nearly two millennia, people came together at Çatalhöyük to build hundreds of tightly clustered mud-brick houses, burying their dead beneath the floors and adorning the walls with paintings, livestock skulls and plaster reliefs.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_167492709
20-12-2016

Schattenjager vindt middeleeuwse ring in bos van Robin Hood

Robin Hood, die volgens de legende van de rijken stal om zijn buit aan de armen uit te delen, heeft blijkbaar iets laten vallen in Sherwood Forest, het uitgestrekte bos in het Engelse graafschap Nottinghamshire waar hij en zijn bende actief waren. Een amateur-schattenzoeker was nog maar twintig minuten in het woud toen zijn metaaldetector begon te biepen. Hij vond een ring uit de 14de eeuw die tot 85.000 euro waard zou zijn. Hij hoopt op een vindersloon.


© Kos.

De 34-jarige Mark Thompson verdient zijn brood als schilder van vorklifttrucks. Anderhalf jaar geleden ontdekte hij een nieuwe hobby: schattenjagen met een metaaldetector. Hij hoopte in het bos een kleinigheid te vinden. Maar toen hij in de aarde begon te wroeten, zag hij plots een glinstering van goud. Toen hij het vuil wegveegde, bleek hij een sierlijk bewerkte ring in handen te hebben die is bezet met een kostbare saffier.

Hij meldde de vondst en hoopt nu op een vindersloon. "Ik raakte opgewonden toen ik zag dat het goud leek, maar toen besefte ik nog niet hoe belangrijk mijn vondst was. Ik riep een vriend om een kijkje te komen nemen en te kijken of er in de omgeving nog iets te vinden was. Dit is dé vondst van mijn leven, ik had nooit verwacht iets dergelijks te kunnen opgraven. Ik ben nog in shock als ik er aan denk. Als de ring zo kostbaar is als we denken, zal dit mijn leven veranderen".

"Momenteel huur ik een woning, maar ik zou graag een huis kopen of naar iets comfortabelers verhuizen".

De vondst wordt momenteel onderzocht door een team van het British Museum. Aangenomen wordt dat de ring, waar Christus als kind en een vrouwelijk heiligenfiguur in staat gegraveerd, uit de 14de eeuw stamt. Volgens het eerste rapport vertoont de saffier gelijkenissen met de edelsteen op het graf van de voormalige aartsbisschop van Canterbury William Wytseley, die overleed in 1374.

Indien de ring als een schat wordt erkend, zal hij door experts geschat worden en aan musea te koop worden aangeboden. Dan krijgt de vinder een beloning.

Een andere schattenjager die onlangs een kostbare ring uit de tijd van de Tudor-dynastie (1485 tot 1603) opgroef, kreeg daarvoor een som met vijf cijfers.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167519836
21-12-2016

Ötzi kleedde zich in huid van vijf diersoorten

Oermensen:Uit genetisch onderzoek blijkt dat de steentijdman uit de Alpen gekleed ging in huiden van verschillende dieren. Dat duidt erop dat hij zowel boer als jager was.


Südtiroler Archäologiemuseum
Ötzi werd in 1991 gevonden op een Italiaanse berg nadat hij 5300 jaar in het ijs had gelegen. Nu bevindt hij zich in het archeologisch museum in Bolzano.


De 5300 jaar oude ijsman Ötzi hulde zich in huiden van diverse dieren.

Dit blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van het EURAC Institute for Mummies and the Iceman in de Italiaanse stad Bozen.

Herkomst van kleding was lang een raadsel

Sinds de gemummificeerde resten van Ötzi in 1991 werden gevonden in het Ötzdal in de Alpen proberen onderzoekers te achterhalen van welke dieren zijn kleding is gemaakt.

Nu is het mysterie opgelost dankzij een genetisch onderzoek, waarbij mitochondriaal DNA uit de vermolmde kleding werd gewonnen.

Zo zijn de diersoorten geïdentificeerd die bijdroegen aan Ötzi's garderobe.



De verschillende kledingstukken:



1) Pijlenkoker van een rendierenvel
2) Beenbedekking van geitenleer
3) Muts van het bont van de bruine beer
4) Rijgveters van koeienhuid
5) Lendendoek van schapenvacht.


Mitochondriaal DNA zit in de cel in duizenden kopieën en is beter te winnen uit prehistorische monsters dan kern-DNA, dat in elke cel maar een of twee kopieën heeft.

Ötzi was jager én boer

Uit het onderzoek blijkt dat wilde en tamme dieren Ötzi warm hielden.
Klaarblijkelijk was de ijsman een boer die vee hield, maar ook graag op wilde dieren mocht jagen.

Vorst conserveerde Ötzis kleding

De circa 1,65 meter lange en 50 kilo zware Ötzi stierf rond zijn 45e.

Hij lag 5300 jaar lang in het ijs, dat zowel zijn lichaam als zijn kleding heeft geconserveerd.

(wibnet.nl)

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-12-2016 09:35:20 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167545295
23-12-2016

Ongezien in de fossielwetenschap: deze dinosaurus verloor zijn tanden



© James Clark, Washington University.

De resten van negentien dinosauriërs, die wetenschappers vonden in een modderpoel in China, hebben een ongeziene ontdekking opgeleverd. Naarmate de Limusaurus inextricabilis ouder werd, verloor hij al zijn tanden. De studie verscheen vandaag in het vakblad Current Biology.

De versteende skeletten werden gevonden in mysterieuze doodskuilen in de regio Xinjiang in het uiterste westen van China. De resten waren afkomstig van dinosauriërs van verschillende ouderdom - van baby's tot volwassenen. Daaruit konden de onderzoekers een patroon afleiden. De 154 miljoen jaar oude limusaurus blijkt zeer kleine, scherpe tanden gehad te hebben, die in de loop der jaren geleidelijk uitvielen. Dat bewijzen de lege tandholtes die de onderzoekers vaststelden bij de oudere exemplaren.

Planteneters
Die verandering doet vermoeden dat de dinosauriërs naarmate ze ouder werden op een ander dieet overstapten. Op jonge leeftijd waren ze wellicht omnivoren, maar zonder tanden is het waarschijnlijker dat ze enkel planten aten.

Bij het vogelbekdier en sommige vis- en amfibiesoorten werd al vastgesteld dat ze hun tanden kwijtraakten wanneer ze ouder werden. Maar deze bevinding is een primeur voor de fossielwetenschap en kan in de toekomst mogelijk leiden tot een verklaring waarom vogels een bek hebben, en geen tanden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 23 december 2016 @ 09:26:34 #148
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_167545570
Voor het kauwen van planten heb je toch juist kiezen nodig? Of zouden ze zachte vruchtjes enzo hebben gegeten? :?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_167732101
29-12-2016

Was eerste Tsjechoslowaakse president bastaard van keizer Frans Jozef I? DNA-test moet mysterie oplossen


Frans Jozef I (links) en Tomas Mazaryk © Wikimedia Commons, Lomen Brothers.

Een Tsjechische wetenschapper voert momenteel DNA-tests uit op kledij die gedragen werd door Tomas Garrigue Masaryk, de eerste president van Tsjechoslowakije. Die moeten een antwoorden bieden op de vraag die historici al bijna een eeuw in de ban houdt: was hij de bastaardzoon van Frans Jozef I, de keizer van Oostenrijk?

Masaryks moeder was Theresia Kropaczek, een kokkin op het kasteel van Hodonin. In december 1849, toen de negentienjarige Frans Jozef er logeerde, viel dat binnen het Habsburgse rijk.

Kropaczek trouwde in augustus 1849 met haar collega Jozef Masaryk en beviel amper zeven maanden later van Tomas.

Speculaties


Tomas Mazaryk © Wikimedia Commons: Lomen Brothers.

De suggestie dat Frans Jozef in werkelijkheid de vader van Tomas is, is volledig gestoeld op speculatie. Er bestaat geen zekerheid dat Frans Jozef in de zomer van 1849 in Hodonin verbleef, al was het kasteel een vast buitenverblijf van de Habsburgers. Er is ook geen bewijs dat Theresia Kropaczek en de keizer elkaar ooit echt ontmoet hebben, maar dat kon de geruchten niet drukken.

Eerst en vooral was de Duitssprekende Theresia tien jaar ouder dan haar echtgenoot, een ongeletterde Slowaakse koetsier. Ze kwam ook uit een hogere sociale klasse. Daarbij komt nog dat Tomas - een jongetje van nederige komaf uit Moravië - schijnbaar zijn hele leven lang een hand boven het hoofd gehouden werd.

Aristocratie


Frans Jozef I © Wikimedia Commons.

De Tsjechische documentairemaker David Vondracek wil het mysterie nu voor eens en altijd oplossen. "Veel dingen kloppen niet helemaal", merkt hij op. "Zelfs als kind bewoog Mazaryk zich in aristocratische kringen. Hij was een leraar voor de rijkste Oostenrijkse families".

Vondracek vindt het verbazingwekkend dat Masaryk door de academie van Brno van school werd gestuurd omwille van een onenigheid met de directeur, maar dat hij dan wel werd opgenomen in het meest prestigieuze gymnasium in Wenen. "En een van zijn grootste weldoeners was de Weense politiechef Anton von Le Monnier, die een vertrouweling van Frans Jozef was," voegt hij eraan toe.

DNA-onderzoek

Vondracek laat nu DNA op kledij van Tomas Masaryk vergelijken met genetisch materiaal van zijn overleden zoon Jan, om er zeker van te zijn dat de kleren effectief van de president waren.

Indien dat zo is, zal dat DNA vergeleken worden met dat van een levende mannelijke nakomeling van Josef Masaryk, zijn officiële vader. Als er geen overeenkomst is, zal het DNA vergeleken worden met Habsburgs DNA - ofwel van levende Habsburgers of van artefacten in Tsjechische musea, zoals een bebloede zakdoek die toehoorde aan aartshertog Frans Ferdinand, wiens moord in Sarajevo de aanleiding vormde voor de Eerste Wereldoorlog.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 2 januari 2017 @ 14:12:40 #150
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_167828457
quote:
Tricky Dick’s Vietnam Treachery
Richard M. Nixon always denied it: to David Frost, to historians and to Lyndon B. Johnson, who had the strongest suspicions and the most cause for outrage at his successor’s rumored treachery. To them all, Nixon insisted that he had not sabotaged Johnson’s 1968 peace initiative to bring the war in Vietnam to an early conclusion. “My God. I would never do anything to encourage” South Vietnam “not to come to the table,” Nixon told Johnson, in a conversation captured on the White House taping system.

Now we know Nixon lied. A newfound cache of notes left by H. R. Haldeman, his closest aide, shows that Nixon directed his campaign’s efforts to scuttle the peace talks, which he feared could give his opponent, Vice President Hubert H. Humphrey, an edge in the 1968 election. On Oct. 22, 1968, he ordered Haldeman to “monkey wrench” the initiative. (New York Times).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')