abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator donderdag 14 april 2016 @ 23:26:37 #176
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161436688
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
11s.gif Op donderdag 14 april 2016 21:46 schreef golfer het volgende:
Erzin:de Duitsers scoren altijd in de laatste minuut. _O-
Vanavond waren het niet de Duitsers...
Kut Liverpool
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
  vrijdag 15 april 2016 @ 00:51:22 #177
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161438202
Waar kwam de rommel vanuit Tjernobyl ook alweer terecht?
12990921_10156746939855366_2308781124609988242_n.jpg?oh=a96647cab9bee8d63f6fcf3e8e1c25c5&oe=57786C14
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 15 april 2016 @ 08:03:24 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161439460
quote:
9s.gif Op donderdag 14 april 2016 22:43 schreef PandaDrop het volgende:
Geen vlees eten. Ik doe het al 21 jaar.
Ik ben een vegetariŽr.
Open er een topic over
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 15 april 2016 @ 11:22:44 #179
217148 Saninl
Kermit is gangstar!
pi_161442087
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 00:51 schreef golfer het volgende:
Waar kwam de rommel vanuit Tjernobyl ook alweer terecht?
[ afbeelding ]
Vanwaar dat plekje in GB?
  vrijdag 15 april 2016 @ 11:26:30 #180
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_161442150
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 11:22 schreef Saninl het volgende:

[..]

Vanwaar dat plekje in GB?
Neergeregend?
  vrijdag 15 april 2016 @ 12:39:54 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161443527
Zou me trouwens meer zorgen maken over het luchten van je huis, radon hoopt zich op in kruipruimtes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 20 april 2016 @ 12:35:48 #182
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161572021
registreer om deze reclame te verbergen
Morgenavond toch nog een nieuwe:

Dankzij gezond boerenverstand weten we dat het bij producten met boeren op het pak om bedrog gaat. Van boerenrookworst tot boerenbeschuit en van boerencake tot boerensoep. Zogenaamd allemaal van boeren, toch gewoon uit de fabriek. Boerenlulkoek dus.

Op ťťn product na. Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen. Bang voor bacteriŽn warmen ze de melk op. Dan is de boerenkaas niet rauwmelks meer. Oneerlijk, vinden de boeren die hun melk wel koud verwerken. De Keuringsdienst van Waarde belandt in een verhitte discussie en slaat aan het polderen.
Poef.....gone! ©golfer
pi_161572149
Ik heb wel eens iets van mijn kaasboer gehoord over nieuwe methoden waarbij de melk minder verwarmd wordt om bacterievrij te maken voor meer smaakbehoud. Ik ben daar niet tegen, maar het lijkt me wel dat rauwmelkse kaas beschermd moet worden.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_161588823
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 12:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou me trouwens meer zorgen maken over het luchten van je huis, radon hoopt zich op in kruipruimtes.
Ik las deze week een touristische brochure over Bohemen / Ertsgebergte en daar maken ze reclame voor een kuurbad met de hoogste radon-sterkte ter wereld. :+
  donderdag 21 april 2016 @ 23:05:05 #185
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161615450
Boerenkaas, kaas van de boerderij en ook nog boerekaas. Alleen boerenkaas is de echte die voldoet aan de echte eisen. De rest is gepasteuriseerd. :{
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 00:16:39 #186
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161617468
Die mevrouw van Honig was wel erg vriendelijk :{ Vraag me af of ze wist wie ze aan de lijn had. Als je zo bot reageert weet je zeker dat je op TV komt.

Ach ik ben geen kaaseter, maar ben wel fan van de producten van Den Eelder. Eet veel van hun (echte boeren volle) yoghurt. Geen idee of dat gepasteuriseerd is, maar het is gewoon heerlijke yoghurt.

Het is wel volvette yoghurt. Normaal staat 3,5% vet vermeld maar dat staat niet op die van hun, dus het zal schommelen rond de 4,3%. En ik weet dat ze zelf niet voldoende melk produceren en zodoende op de vrije markt melk bijkopen. Vind ik dat erg? Nee, is gewoon een goed product O+
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
pi_161617981
Maar ik vond het niet zo duidelijk waarom een boer die wel zijn eigen melk gebruikt, het verwarmd en dan onterecht als boerenkaas verkoopt. Want dan kan hij toch net zo goed die extra stap niet doen (duur apparaat, verwarmingskosten) en het dan als echte boerenkaas verkopen.
pi_161617993
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 23:05 schreef golfer het volgende:
boerekaas
boer'n kaas was dat
pi_161618884
quote:
99s.gif Op vrijdag 22 april 2016 00:59 schreef Tim_Schuhmacher het volgende:
Maar ik vond het niet zo duidelijk waarom een boer die wel zijn eigen melk gebruikt, het verwarmd en dan onterecht als boerenkaas verkoopt. Want dan kan hij toch net zo goed die extra stap niet doen (duur apparaat, verwarmingskosten) en het dan als echte boerenkaas verkopen.
die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken :?
  vrijdag 22 april 2016 @ 05:29:59 #190
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161618919
Ik gok dat je bij rauwe melk meer mislukte kazen krijgt.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 06:24:09 #191
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161618950
Pasteuriseren zorgt voor constantere kwaliteit. Hoeveelheid ziekte kiemen is erg belangrijk bij het maken van kaas, bacteriŽn kunnen zorgen voor allerlei 'defecten'

Bijvoorbeeld 'late blowing' veroorzaak door Clostridium tyrobutyricum
babyswiss.jpg
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
  vrijdag 22 april 2016 @ 06:53:28 #192
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161618999
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_161619063
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooien O-)
  vrijdag 22 april 2016 @ 07:15:38 #194
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619072
quote:
10s.gif Op vrijdag 22 april 2016 07:13 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooien O-)
Wel eens? ;( Er mislukt gewoon veel vaker iets als je enkel met de natuur werkt. :Y

Blijft wel uitdagend daardoor. Kaasmaken lijkt me ook een prachtig ambacht.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 22 april 2016 @ 07:55:57 #195
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161619285
Als je kaas regelmatig mislukt, stijgt je kostprijs, en de vraag is of er genoeg mensen zijn die meer willen betalen voor een rauwemelkse kaas. Het is natuurlijk wel een manier meer geld te verdienen door gepasteuriseerdemelksekaas te verkopen als rauwe, je kostprijs ligt lager, meer marge.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 april 2016 @ 08:00:18 #196
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619312
Je levert alleen in op smaak. De smaak van een rauwmelkse kaas is gewoon veel voller en complexer. Net als met gist versus desem. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_161619561
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 april 2016 04:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken :?
Omdat pasteuriseren in de plaats komt van heel veel handelingen. Als je toch gaat pasteuriseren dan hoef je niet zo moeilijjk te doen over de hygiene in het hele traject, en het is een eenvoudige handeling. Vervolgens heb je constante kwaliteit, terwijl boerenkaas niet alleen kan mislukken, maar ook verschillend kan lukken. Boerenkaas is eigenijk altijd anders omdat de melk altijd anders is, pasteuriseren doodt de bacterien, en de karakteristieke verschillen. Daaroom laat een kaasboer je traditioneel ook altijd proeven, niet omdat je niet weet hoe jong belegen smaakt, maar omdat je niet weet hoe die ene kaas die op dat moment aangesneden is smaakt.

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
Het wordt niet gesteriliseerd he, maar gepasteuriseerd. Ik denk dat je van gesteriliseerde melk geen kass kunt maken. Maar vrij nieuw is dus het thermiseren, dat gebeurt weliswaar met een pasteur, het is wel een ander proces dat meer heel laat van de smaak van de melk. Het verdient dan ook zijn eigen plek in de kaasproductie. Je moet het alleen wel onderscheiden van rauwmelkse kaas, want met de constantere kwaliteit die thermiseren geeft tov rauwe melk, verdwijnen ook de grootste uitschieters in karakteristiek en daarmee de lekkerste, inclusief die met een stalsmaak die veel consumenten wat te gortig is.

Maar als mijn kaasboer een gethermiseerde kaas heeft dan wil ik die nog wel eens een kans geven, terwijl ik gepasteuriseerde aan mij voorbij laat gaan. Maar dat niet iedereen 's ochtends bij zijn broodje kaas verrast wil worden met de smaak van een zilte bodem en een zweempje koemest is ook een gegeven. Ze kunnen alledrie naast mekaar bestaan voor hun eigen markt, maar als ik boerenkaas ga halen wil ik kans maken op een zeer karakteristieke uitschieter, en dus geen gethermiseerde.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_161619632
Haha, kaas met koemest smaak _O-
Ik heb volgens mij nog nooit rauwmelkse kaas op :o
  vrijdag 22 april 2016 @ 08:42:19 #199
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619700
Ik zou zeggen, probeer het eens. Is echt andere koek (kaas) dan gewone supermarktkaas.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 09:10:51 #200
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161620025
Ik dacht dat vorige week al de laatste aflevering was. Nu de herhaling maar opnemen dan ;)
Bij melk heb je ook nog een heel groot verschil tussen wel en niet gehomogeniseerd.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')