abonnementen ibood.com bol.com
  Moderator zondag 10 april 2016 @ 10:19:19 #151
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161323149
Je moet gewoon helemaal geen aroma's willen.
Maar dan worden producten veel duurder (door langer proces) of hebben minder smaak. Maar ook geen nepsmaak meer ;) Het kan prima hoor. In de mayonaise die ik maak zit ook geen aroma. In alle mayonaise die je koopt wel. Behalve in Duitsland, daar maken ze nog mayonaise zonder aroma's, natuurlijk of niet.

Wat ik miste bij de kipfilet was hoe de kippen daar leven. Waarschijnlijk in overvolle stallen. :(
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 10 april 2016 @ 10:22:49 #152
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_161323186
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
Even over bier; hop is niet hop. Als je bijvoorbeeld die Hertog Jan reclame ziet waarin iemand een emmer hop in een vat gooit .... in werkelijkheid worden hop pellets gebruikt (die erg veel op van die dierenvoer pellets lijken) en komt er vrijwel nergens verse hop aan te pas.

Het is RAAR dat op levensmiddelen de inhoud moet staan (en ook raar dat iets waar geen spoortje framboos in zit Frambozenvla mag heten) maar dat bepaalde dingen daar vrij van zijn gesteld; alcoholische dranken en zo.

En als de inhoud er al niet op hoeft te staan, dan kan je vergeten dat er over de productie methoden(n) wťl iets op staat natuurlijk. Zodat in een reclame echte hop gebruikt wordt terwijl het bier alleen met pellets (die uiteraard wel van hop zijn gemaakt) wordt gemaakt.
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  zondag 10 april 2016 @ 10:24:14 #153
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161323204
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:19 schreef djkoelkast het volgende:
Je moet gewoon helemaal geen aroma's willen.
Maar dan worden producten veel duurder (door langer proces) of hebben minder smaak. Maar ook geen nepsmaak meer ;) Het kan prima hoor. In de mayonaise die ik maak zit ook geen aroma. In alle mayonaise die je koopt wel. Behalve in Duitsland, daar maken ze nog mayonaise zonder aroma's, natuurlijk of niet.

Wat ik miste bij de kipfilet was hoe de kippen daar leven. Waarschijnlijk in overvolle stallen. :(
Waarom zou ik geen aroma willen? Geen vanille, nootmuskaat, tonkaboon? Geen kaneel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 10 april 2016 @ 10:29:07 #154
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_161323282
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:19 schreef djkoelkast het volgende:
Je moet gewoon helemaal geen aroma's willen.
Maar dan worden producten veel duurder (door langer proces) of hebben minder smaak. Maar ook geen nepsmaak meer ;) Het kan prima hoor. In de mayonaise die ik maak zit ook geen aroma. In alle mayonaise die je koopt wel. Behalve in Duitsland, daar maken ze nog mayonaise zonder aroma's, natuurlijk of niet.

Wat ik miste bij de kipfilet was hoe de kippen daar leven. Waarschijnlijk in overvolle stallen. :(
Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.

Met mosterd is het het zelfde; mosterd is NIET geel van zichzelf maar we zijn ZO gewend aan gele mosterd dat in bijna iedere mosterd gele kleurstof wordt gebruikt, en flink ook; meestal wordt daarvoor kurkuma gebruikt. Neem eens een pot ťchte mosterd (bijvoorbeeld uit Arran; mosterdzaden in een honing/whiskey mengsel) en je ziet dat het totaal niet geel is.

---

We zijn geÔndoctrineerd; zo gewend aan (bepaalde vormen van) nep dat de meesten het ťchte niet eens meer kennen en liever de nep hebben.
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  Moderator zondag 10 april 2016 @ 10:55:28 #155
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161323735
quote:
1s.gif Op zondag 10 april 2016 10:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom zou ik geen aroma willen? Geen vanille, nootmuskaat, tonkaboon? Geen kaneel?
Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.
Dus ik wil wel bourbon vanille, ik wil geen vanilline, of het nou natuurlijk is (door genetisch gemanipuleerde gisten zoals we onlangs hebben geleerd) of gefabriceerd. Het is je mond voor de gek houden.

Laatst op een braderie stond iemand wafels te bakken. Veel mensen denken dan: het ruikt lekker naar wafels!
Ik vond het echt niet lekker ruiken, naar een typisch "wafelaroma". Als je echt wafels bakt van meel en eieren dan ruikt dat niet zo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 10 april 2016 @ 10:56:48 #156
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161323751
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:29 schreef BaardaapAd het volgende:

[..]

Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.

Met mosterd is het het zelfde; mosterd is NIET geel van zichzelf maar we zijn ZO gewend aan gele mosterd dat in bijna iedere mosterd gele kleurstof wordt gebruikt, en flink ook; meestal wordt daarvoor kurkuma gebruikt. Neem eens een pot ťchte mosterd (bijvoorbeeld uit Arran; mosterdzaden in een honing/whiskey mengsel) en je ziet dat het totaal niet geel is.

---

We zijn geÔndoctrineerd; zo gewend aan (bepaalde vormen van) nep dat de meesten het ťchte niet eens meer kennen en liever de nep hebben.
Zo was het inderdaad ook met de kippenboullion, die moet naar gebraden kip smaken, dus gistextract er in.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 10 april 2016 @ 13:10:03 #157
443405 BaardaapAd
hasa diga eebowai
pi_161325765
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:55 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.
Dus ik wil wel bourbon vanille, ik wil geen vanilline, of het nou natuurlijk is (door genetisch gemanipuleerde gisten zoals we onlangs hebben geleerd) of gefabriceerd. Het is je mond voor de gek houden.

Laatst op een braderie stond iemand wafels te bakken. Veel mensen denken dan: het ruikt lekker naar wafels!
Ik vond het echt niet lekker ruiken, naar een typisch "wafelaroma". Als je echt wafels bakt van meel en eieren dan ruikt dat niet zo.
Ja, die LUCHT, afgrijselijk!

Op het Zuidplein in Rotterdam heb je aan de ene kant een churros kraam (walgelijke lucht van suiker en vanilline!) en aan de andere kant een stroopwafel kraam (met een bijna identieke walm); die lucht ontneemt mij iedere neiging om hun producten te proberen.

Maar dat zal wel aan mij liggen; tenslotte zijn er veel mensen die kaas die enorm stinkt hťťrlijk vinden (mijn eigen sokken vind ik al te veel naar kaas meuren).
De tijd is een rivier waarin Šlles verzuipt.
  zondag 10 april 2016 @ 14:21:16 #158
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161326969
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:55 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik wil dat als bestandsdeel, niet als aroma.
Dus ik wil wel bourbon vanille, ik wil geen vanilline, of het nou natuurlijk is (door genetisch gemanipuleerde gisten zoals we onlangs hebben geleerd) of gefabriceerd. Het is je mond voor de gek houden.

Laatst op een braderie stond iemand wafels te bakken. Veel mensen denken dan: het ruikt lekker naar wafels!
Ik vond het echt niet lekker ruiken, naar een typisch "wafelaroma". Als je echt wafels bakt van meel en eieren dan ruikt dat niet zo.
Die weeŽ zoete lucht, ja, das niets. Laatst een Churroskraam die ook zo rook. En dan geeneens warme chocoladesaus er bij hebben maar potten nutella
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 10 april 2016 @ 14:21:57 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161326980
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 13:10 schreef BaardaapAd het volgende:

[..]

Ja, die LUCHT, afgrijselijk!

Op het Zuidplein in Rotterdam heb je aan de ene kant een churros kraam (walgelijke lucht van suiker en vanilline!) en aan de andere kant een stroopwafel kraam (met een bijna identieke walm); die lucht ontneemt mij iedere neiging om hun producten te proberen.

Maar dat zal wel aan mij liggen; tenslotte zijn er veel mensen die kaas die enorm stinkt hťťrlijk vinden (mijn eigen sokken vind ik al te veel naar kaas meuren).
AH, was spuit 11
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 10 april 2016 @ 14:33:47 #160
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161327241
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
Moet je die willen vermelden. Dan zet je op een blek gepelde mandarijnen 'geproduceerd met zoutzuur en kaliloog'? Dat klinkt eng, netto voeg je alleen wat kaliumchloride toe.

Sprak es met zijn figuur die me dat vertelde, ja die mandarijntjes worden gemaakt met zoutzuur om het velletje te verwijderen en daarna voegen ze gootsteenontstopper toe. Volgens hem was dat toch wel zulke rotzooi en ongezond en weet ik wat niet meer. Mijn reactie 'wat is je punt, dat is alleen een ingewikkelde manier om zout toe te voegen' :+

Salmiak maak je ook met ammonia en zoutzuur dacht ik
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
  zondag 10 april 2016 @ 14:49:47 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161327555
quote:
1s.gif Op zondag 10 april 2016 14:33 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Moet je die willen vermelden. Dan zet je op een blek gepelde mandarijnen 'geproduceerd met zoutzuur en kaliloog'? Dat klinkt eng, netto voeg je alleen wat kaliumchloride toe.

Sprak es met zijn figuur die me dat vertelde, ja die mandarijntjes worden gemaakt met zoutzuur om het velletje te verwijderen en daarna voegen ze gootsteenontstopper toe. Volgens hem was dat toch wel zulke rotzooi en ongezond en weet ik wat niet meer. Mijn reactie 'wat is je punt, dat is alleen een ingewikkelde manier om zout toe te voegen' :+

Salmiak maak je ook met ammonia en zoutzuur dacht ik
Als je gewoon eerlijk en zonder sensatiehijgerij als gootsteenontstopper roepen verteld hoe zaken gemaakt worden? Zou een beter programma worden denk ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_161334650
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 april 2016 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals D bier volkomen voldoet aan het Rheinheitsgebot maar er wel middelen zijn ingezet om het helder te krijgen bedoel je? De wijnaflevering was daar een eerste aanzet in. Wat er gebruikt wordt om wijn te maken.
Yip. Onder ander filterhulpmiddelen, alhoewel ik dat niet zo spannend vind/

Er zijn nog wel meer dingetjes in die hoek te vinden. Antischuimmiddelen bijvoorbeeld, Methylethylketon, ander oplosmiddelen, zwaveldioxide (sulfiet), chroom, allerlei enzymen gemaakt met gentechnieken ( net zoals die aroma's, het beestje dat het maakt is gemodificeerd, het product zelf niet).
Whatever...
  Moderator zondag 10 april 2016 @ 20:05:48 #163
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161334824
Sulfiet is een allergeen dus moet tegenwoordig vermeld worden.
Ook sinds een tijd moet het soort olie vermeld worden en volstaat "plantaardige oliŽn en vetten" niet meer.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 11 april 2016 @ 13:05:22 #164
39559 Karrel_Laaglawaai
vnav on van vond
pi_161348359
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 10:29 schreef BaardaapAd het volgende:

[..]

Was het niet de Keuringsdienst die een aflevering over vanillevla maakte, of over eten in bejaardentehuizen, en waarbij bleek dat de meeste mensen geen echte vanille vla WILLEN; want echte vanille, dan heb je het over het (uiterst fijne) zaad, zwarte puntjes, in de (nogal bleke) vla terwijl mensen GELE vla blieven en zwarte puntjes er in eng vinden.

Met mosterd is het het zelfde; mosterd is NIET geel van zichzelf maar we zijn ZO gewend aan gele mosterd dat in bijna iedere mosterd gele kleurstof wordt gebruikt, en flink ook; meestal wordt daarvoor kurkuma gebruikt. Neem eens een pot ťchte mosterd (bijvoorbeeld uit Arran; mosterdzaden in een honing/whiskey mengsel) en je ziet dat het totaal niet geel is.

---

We zijn geÔndoctrineerd; zo gewend aan (bepaalde vormen van) nep dat de meesten het ťchte niet eens meer kennen en liever de nep hebben.
De eerste keer dat we een echte Magnum aten dachten we dat die niet goed was omdat er zwarte puntjes in zaten...
Bij elke gelegenheid schreef fathank het volgende:
Ik ben toen op Lowlands halverwege 't optreden van Typhoon knock out gegaan.
  maandag 11 april 2016 @ 16:47:35 #165
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161352394
De bubbelwateraflevering, oh noes, koolzuur is CO2!
De kipaflevering, sommige kip komt uit het buitenland uit brandschone fabrieken!
Boeiend.
Wat een armoede
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_161354842
quote:
0s.gif Op zondag 10 april 2016 20:05 schreef djkoelkast het volgende:
Sulfiet is een allergeen dus moet tegenwoordig vermeld worden.
Ook sinds een tijd moet het soort olie vermeld worden en volstaat "plantaardige oliŽn en vetten" niet meer.
Alleen boven een bepaald niveau. 10 ppm in de meeste gevallen.
Whatever...
  donderdag 14 april 2016 @ 12:34:47 #167
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161421069
Vanavond alweer de laatste van dit seizoen:
Van alle wilde beestjes in het bos is alleen het zwijn zo wild dat we het bij de naam noemen: wild zwijn. Voer voor jagers: nu ook veilig voorverpakt in de winkel. Maar is dat wel zo pluis?

proxy.jpg?t=HBhPaHR0cDovL3N0YXRpc2NoZWNvbnRlbnQubmwvaW1nL2V0YWxhZ2UvZDkyNWIzZWEtN2M5MC00YzY4LTgyZDQtMDIwODNmMWVkZjc1LmpwZxSwCRTyBBwUhAYUlAMAABYAEgA&s=oMNItKNv3T0f0i2bTFsYKiPQ8Dpj6dmM0EEtrc6Wgq4
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 14 april 2016 @ 12:41:38 #168
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_161421240
Sofie van den enk ^O^
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  donderdag 14 april 2016 @ 14:40:18 #169
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161424326
Radioactieve wildzwijnstukken gaat het o.a. over.
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 14 april 2016 @ 15:34:21 #170
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161425433
Everzwijnen zijn gekruist met tamme varkens zodat ze meer nageslacht krijgen, daarom hebben we er een plaag van. In Frankrijk worden everzwijnen gefokt om meer te schieten te hebben. Meeste hert wat er te koop is komt ook uit de kweek, staan oa in Nieuw Zeeland hele kuddes in de weilanden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 14 april 2016 @ 21:40:54 #171
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161433524
Uitzending ging zoals verwacht dus over de radioactieve zwijnen uit Oost-Europa, maar dus ook uit Zuid-Duitsland.
):O >:O
Poef.....gone! ©golfer
pi_161433656
quote:
3s.gif Op donderdag 14 april 2016 21:40 schreef golfer het volgende:
Uitzending ging zoals verwacht dus over de radioactieve zwijnen uit Oost-Europa, maar dus ook uit Zuid-Duitsland.
):O >:O
en zelfs in Nederland komen dus schijnbaar besmette wilde zwijnen voor.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
  donderdag 14 april 2016 @ 21:46:30 #173
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161433679
Erzin:de Duitsers scoren altijd in de laatste minuut. _O-
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 14 april 2016 @ 21:56:21 #174
242666 BeamofLight
Light in the darkness, Tafkap
pi_161433930
quote:
1s.gif Op donderdag 14 april 2016 21:45 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]

en zelfs in Nederland komen dus schijnbaar besmette wilde zwijnen voor.
die je rustig kunt eten, 300 gram per dag
  donderdag 14 april 2016 @ 22:43:36 #175
329970 PandaDrop
Dropetende wegenbouwer
pi_161435319
Geen vlees eten. Ik doe het al 21 jaar.
Ik ben een vegetariŽr.
tong80
Wel een mooie one liner dan.
:T
  Moderator donderdag 14 april 2016 @ 23:26:37 #176
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161436688
quote:
11s.gif Op donderdag 14 april 2016 21:46 schreef golfer het volgende:
Erzin:de Duitsers scoren altijd in de laatste minuut. _O-
Vanavond waren het niet de Duitsers...
Kut Liverpool
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
  vrijdag 15 april 2016 @ 00:51:22 #177
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161438202
Waar kwam de rommel vanuit Tjernobyl ook alweer terecht?
12990921_10156746939855366_2308781124609988242_n.jpg?oh=a96647cab9bee8d63f6fcf3e8e1c25c5&oe=57786C14
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 15 april 2016 @ 08:03:24 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161439460
quote:
9s.gif Op donderdag 14 april 2016 22:43 schreef PandaDrop het volgende:
Geen vlees eten. Ik doe het al 21 jaar.
Ik ben een vegetariŽr.
Open er een topic over
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 15 april 2016 @ 11:22:44 #179
217148 Saninl
Kermit is gangstar!
pi_161442087
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 00:51 schreef golfer het volgende:
Waar kwam de rommel vanuit Tjernobyl ook alweer terecht?
[ afbeelding ]
Vanwaar dat plekje in GB?
  vrijdag 15 april 2016 @ 11:26:30 #180
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_161442150
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 11:22 schreef Saninl het volgende:

[..]

Vanwaar dat plekje in GB?
Neergeregend?
  vrijdag 15 april 2016 @ 12:39:54 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161443527
Zou me trouwens meer zorgen maken over het luchten van je huis, radon hoopt zich op in kruipruimtes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 20 april 2016 @ 12:35:48 #182
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161572021
Morgenavond toch nog een nieuwe:

Dankzij gezond boerenverstand weten we dat het bij producten met boeren op het pak om bedrog gaat. Van boerenrookworst tot boerenbeschuit en van boerencake tot boerensoep. Zogenaamd allemaal van boeren, toch gewoon uit de fabriek. Boerenlulkoek dus.

Op ťťn product na. Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen. Bang voor bacteriŽn warmen ze de melk op. Dan is de boerenkaas niet rauwmelks meer. Oneerlijk, vinden de boeren die hun melk wel koud verwerken. De Keuringsdienst van Waarde belandt in een verhitte discussie en slaat aan het polderen.
Poef.....gone! ©golfer
pi_161572149
Ik heb wel eens iets van mijn kaasboer gehoord over nieuwe methoden waarbij de melk minder verwarmd wordt om bacterievrij te maken voor meer smaakbehoud. Ik ben daar niet tegen, maar het lijkt me wel dat rauwmelkse kaas beschermd moet worden.
Wie slaapt in een democratie wordt woke in een dictatuur.
pi_161588823
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 12:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou me trouwens meer zorgen maken over het luchten van je huis, radon hoopt zich op in kruipruimtes.
Ik las deze week een touristische brochure over Bohemen / Ertsgebergte en daar maken ze reclame voor een kuurbad met de hoogste radon-sterkte ter wereld. :+
  donderdag 21 april 2016 @ 23:05:05 #185
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_161615450
Boerenkaas, kaas van de boerderij en ook nog boerekaas. Alleen boerenkaas is de echte die voldoet aan de echte eisen. De rest is gepasteuriseerd. :{
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 00:16:39 #186
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161617468
Die mevrouw van Honig was wel erg vriendelijk :{ Vraag me af of ze wist wie ze aan de lijn had. Als je zo bot reageert weet je zeker dat je op TV komt.

Ach ik ben geen kaaseter, maar ben wel fan van de producten van Den Eelder. Eet veel van hun (echte boeren volle) yoghurt. Geen idee of dat gepasteuriseerd is, maar het is gewoon heerlijke yoghurt.

Het is wel volvette yoghurt. Normaal staat 3,5% vet vermeld maar dat staat niet op die van hun, dus het zal schommelen rond de 4,3%. En ik weet dat ze zelf niet voldoende melk produceren en zodoende op de vrije markt melk bijkopen. Vind ik dat erg? Nee, is gewoon een goed product O+
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
pi_161617981
Maar ik vond het niet zo duidelijk waarom een boer die wel zijn eigen melk gebruikt, het verwarmd en dan onterecht als boerenkaas verkoopt. Want dan kan hij toch net zo goed die extra stap niet doen (duur apparaat, verwarmingskosten) en het dan als echte boerenkaas verkopen.
pi_161617993
quote:
1s.gif Op donderdag 21 april 2016 23:05 schreef golfer het volgende:
boerekaas
boer'n kaas was dat
pi_161618884
quote:
99s.gif Op vrijdag 22 april 2016 00:59 schreef Tim_Schuhmacher het volgende:
Maar ik vond het niet zo duidelijk waarom een boer die wel zijn eigen melk gebruikt, het verwarmd en dan onterecht als boerenkaas verkoopt. Want dan kan hij toch net zo goed die extra stap niet doen (duur apparaat, verwarmingskosten) en het dan als echte boerenkaas verkopen.
die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken :?
  vrijdag 22 april 2016 @ 05:29:59 #190
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161618919
Ik gok dat je bij rauwe melk meer mislukte kazen krijgt.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 06:24:09 #191
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_161618950
Pasteuriseren zorgt voor constantere kwaliteit. Hoeveelheid ziekte kiemen is erg belangrijk bij het maken van kaas, bacteriŽn kunnen zorgen voor allerlei 'defecten'

Bijvoorbeeld 'late blowing' veroorzaak door Clostridium tyrobutyricum
babyswiss.jpg
Kranplštze mŁssen verdichtet sein
  vrijdag 22 april 2016 @ 06:53:28 #192
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161618999
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_161619063
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooien O-)
  vrijdag 22 april 2016 @ 07:15:38 #194
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619072
quote:
10s.gif Op vrijdag 22 april 2016 07:13 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat maakt het ook weer beheersbaarder, net als verschil gist-zuurdesem. Ik ken een zuurdesem-bakker die wel eens een hele batch heeft moeten weggooien O-)
Wel eens? ;( Er mislukt gewoon veel vaker iets als je enkel met de natuur werkt. :Y

Blijft wel uitdagend daardoor. Kaasmaken lijkt me ook een prachtig ambacht.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 22 april 2016 @ 07:55:57 #195
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_161619285
Als je kaas regelmatig mislukt, stijgt je kostprijs, en de vraag is of er genoeg mensen zijn die meer willen betalen voor een rauwemelkse kaas. Het is natuurlijk wel een manier meer geld te verdienen door gepasteuriseerdemelksekaas te verkopen als rauwe, je kostprijs ligt lager, meer marge.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 april 2016 @ 08:00:18 #196
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619312
Je levert alleen in op smaak. De smaak van een rauwmelkse kaas is gewoon veel voller en complexer. Net als met gist versus desem. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_161619561
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 april 2016 04:06 schreef computergirl het volgende:

[..]

die snapte ik ook niet. Er werd veel verwezen naar de handel die per se boerenkaas wil en daar meer geld voor krijgt. Waarom je dan als boer dan extra handeling gaat doen ipv gewoon rauwe melk gebruiken :?
Omdat pasteuriseren in de plaats komt van heel veel handelingen. Als je toch gaat pasteuriseren dan hoef je niet zo moeilijjk te doen over de hygiene in het hele traject, en het is een eenvoudige handeling. Vervolgens heb je constante kwaliteit, terwijl boerenkaas niet alleen kan mislukken, maar ook verschillend kan lukken. Boerenkaas is eigenijk altijd anders omdat de melk altijd anders is, pasteuriseren doodt de bacterien, en de karakteristieke verschillen. Daaroom laat een kaasboer je traditioneel ook altijd proeven, niet omdat je niet weet hoe jong belegen smaakt, maar omdat je niet weet hoe die ene kaas die op dat moment aangesneden is smaakt.

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 april 2016 06:53 schreef Isegrim het volgende:
Is het ook zo dat je bij niet-gepasteuriseerde kaas geen bacteriŽn hoeft toe te voegen omdat die er van nature al zijn en dat je bij gepasteuriseerde kaas de gewenste bacteriŽn moet toevoegen omdat alles dood is?
Het wordt niet gesteriliseerd he, maar gepasteuriseerd. Ik denk dat je van gesteriliseerde melk geen kass kunt maken. Maar vrij nieuw is dus het thermiseren, dat gebeurt weliswaar met een pasteur, het is wel een ander proces dat meer heel laat van de smaak van de melk. Het verdient dan ook zijn eigen plek in de kaasproductie. Je moet het alleen wel onderscheiden van rauwmelkse kaas, want met de constantere kwaliteit die thermiseren geeft tov rauwe melk, verdwijnen ook de grootste uitschieters in karakteristiek en daarmee de lekkerste, inclusief die met een stalsmaak die veel consumenten wat te gortig is.

Maar als mijn kaasboer een gethermiseerde kaas heeft dan wil ik die nog wel eens een kans geven, terwijl ik gepasteuriseerde aan mij voorbij laat gaan. Maar dat niet iedereen 's ochtends bij zijn broodje kaas verrast wil worden met de smaak van een zilte bodem en een zweempje koemest is ook een gegeven. Ze kunnen alledrie naast mekaar bestaan voor hun eigen markt, maar als ik boerenkaas ga halen wil ik kans maken op een zeer karakteristieke uitschieter, en dus geen gethermiseerde.
Wie slaapt in een democratie wordt woke in een dictatuur.
pi_161619632
Haha, kaas met koemest smaak _O-
Ik heb volgens mij nog nooit rauwmelkse kaas op :o
  vrijdag 22 april 2016 @ 08:42:19 #199
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_161619700
Ik zou zeggen, probeer het eens. Is echt andere koek (kaas) dan gewone supermarktkaas.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator vrijdag 22 april 2016 @ 09:10:51 #200
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_161620025
Ik dacht dat vorige week al de laatste aflevering was. Nu de herhaling maar opnemen dan ;)
Bij melk heb je ook nog een heel groot verschil tussen wel en niet gehomogeniseerd.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')