Ik vind de olio e aglio altijd lekker en eenvoudiger kan bijna niet. Maar die staa thier ergens boven al.
Knoflook fruiten in olie, verse (over)rijpe tomaten grof snijden en erin, scheutje water of witte wijn en even garen. Beetgare pasta erop en eten maar. Lekker met wat kaas.
Kastanjechampignons (of welke paddenstoelen dan ook) snijden en aanzetten in de pan met wat olie en knoflook, afblussen met een kneepje citroensap. Pasta erop, verse peterselie, en als je het lekker vindt wat stukjes rauwe ham of gekookte ham als het echt op zijn hollands moet (maar neem aub geen blokjes en bak ze niet mee..)
Spekreepjes lichtbruin bakken. Knoflook erbij (niet laten verbranden), paprika uit de aanbieding erbij, rood en/of geel in reepjes. Bakken. Afblussen met wat witte wijn, wat verse tomaten erbij en even de tomaten garen. Vers gesneden salie erin. Net niet beetgare gekookte past erbij, even snel doorverhitten en daarna opdienen. Zout naar smaak...
Groene asperges even beetgaar koken en snijden. Mengen met de pasta, rauwe ham en wat goede olijfolie. Als je het luxe wilt maken doe je ipv de olie een paar lepels mascarpone door de paste en doe je er dan de asperges en ham op. Beetje peper erbij, zout is waarschijnlijk niet nodig
Snijd artisjokharten in vieren en laat uitlekken, halveer zwarte olijven en laat een potje kappertjes uitlekken en hak ze grof. Neem een stuk of 4 ansjovis en snijd deze fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pan, voeg 2 gesneden teentjes knoflook toe en fruit, voeg ansjovis toe en laat dit even weg'smelten'. Voeg de beetgare pasta toe en de rest van de ingrediėnten en meng goed terwijl je de boel wat verhit op middelhoog vuur. Voeg wat zout en flink peper toe...
Als je dit met verse artisjokken maakt is het wat meer werk... wel lekker

Wat we in Nederland meestal niet doen is de pasta sauteren met de saus in de pan. Met bijna gare pasta snel de pan in om het laatste tikje gaarheid te geven, maakt dat de saus een beetje in de pasta trekt en beter 'pakt'. Je voorkomt zo ook 'waterige' hollandse pasta (blurgh).