Eerst de verkoper. Toen rechtstreeks naar Etna, ivm garantie die rechtstreek gaat.quote:Op maandag 22 februari 2016 09:03 schreef r_one het volgende:
Nee. Je hebt recht op kosteloze herstel of vervanging. Maar heb je je tot Etna gewend of tot de verkoper? Bij die laatste moet je zijn namelijk.
Slim gedaan van de verkoper.quote:Op maandag 22 februari 2016 09:17 schreef Kreator het volgende:
Eerst de verkoper. Toen rechtstreeks naar Etna, ivm garantie die rechtstreek gaat.
Nee, dom genoeg niet. Dus ik doe ook niet moeilijk over de 70 euro voorrijkosten en de 40 euro registratie.quote:Op maandag 22 februari 2016 09:21 schreef FredvZ het volgende:
[..]
Slim gedaan van de verkoper.
In Nederland is de verkoper verantwoordelijk voor de afhandeling van garantie.
Had je zelf geen bewijs meer van de registratie?
Ik vond het ook een raar verhaal. Monteur was kortaf en kwam weinig uit. De achterwand schijnt ook te zijn gaan bobbelen door dit lek en daardoor onrepareerbaar.quote:Op maandag 22 februari 2016 09:27 schreef de_boswachter het volgende:
Er is teveel vloeistof / gas weggelekt ? En dan kunnen ze het niet meer repareren ? Klinkt voor mij als een vrij onlogische constatering.
Dat van die achterwand klinkt dan nog wel logisch, maar dat je de koelkast moet afschrijven omdat er te veel gas is gelektquote:Op maandag 22 februari 2016 09:29 schreef Kreator het volgende:
Ik vond het ook een raar verhaal. Monteur was kortaf en kwam weinig uit. De achterwand schijnt ook te zijn gaan bobbelen door dit lek en daardoor onrepareerbaar.
Maar goed, ik ga er wel een strijd van maken. We gaan het zien... ik ga in elk geval geen 110 euro 'servicekosten' & 130 euro afschrijvingskosten betalen voor vervanging.
Ik had destijds direct geregistreerd. Kan echter nergens meer een mail vinden (waarschijnlijk op oud mail adres) en bij Etna/Atag zeggen ze dat ik nooit geregistreerd heb. Die registratie is voor '3 jaar extra garantie' bovenop de standaard 2 jaar.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:01 schreef de_boswachter het volgende:
Maar met die registratie snap ik niet helemaal ? ik heb nog nooit een koelkast of iets dergelijks geregistreerd? Of heeft dat te maken met die verlengde garantie ? Dan heb je toch een bevestiging of iets dergelijks ? Sowieso voorrij kosten moeten betalen terwijl het nog binnen de normale garantie valt.!!!!
Als ik dit zo lees vraag ik me af waarom je uberhaupt nog als consument extra garantie bij Etna wil bij kopen. Als ik garantie bij koop wil ik van (bijna) alle kosten af zijn als er iets stuk gaat. Maar zoiets als voorrij kosten is gewoon geldklopperij, maar als dit in de voorwaarden staat kun je weinig.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:12 schreef Kreator het volgende:
[..]
Ik had destijds direct geregistreerd. Kan echter nergens meer een mail vinden (waarschijnlijk op oud mail adres) en bij Etna/Atag zeggen ze dat ik nooit geregistreerd heb. Die registratie is voor '3 jaar extra garantie' bovenop de standaard 2 jaar.
Zij zeggen dat de eerste 2 jaar volledig garantie geeft en de 3 jaar 'extra' garantie is wel op onderdelen, maar dan moet je wel voorrijkosten betalen. Bovendien moest ik bij het bezoek 'registratiekosten' betalen à 10 euro per apparaat (heb er 4) om de verlengde garantie alsnog te activeren.
Ik begrijp wel dat het allemaal een beetje shady is, maar daar ben ik mee akkoord gegaan.
Nu heb ik echter alsnog niks, want de koelkast is niet gerepareerd en heb wel die kosten gemaakt.
Die extra garantie is gratis als je 4 apparaten hebt. Dus heb er niet extra voor betaald. Etna doet het voorkomen alsof het een fantastische extra service is, maar volgens het Europees recht heb ik gewoon recht op vervanging, want een koelkast mag na 3 jaar niet kapot zijn. (denk ik; vandaar mijn vraag hier.)quote:Op maandag 22 februari 2016 10:14 schreef de_boswachter het volgende:
[..]
Als ik dit zo lees vraag ik me af waarom je uberhaupt nog als consument extra garantie bij Etna wil bij kopen. Als ik garantie bij koop wil ik van (bijna) alle kosten af zijn als er iets stuk gaat. Maar zoiets als voorrij kosten is gewoon geldklopperij, maar als dit in de voorwaarden staat kun je weinig.
Etna mag dat, in feite heb je de fabrieksgarantie verlengd. Dat is wat anders dan de wettelijke garantie die de verkoper je moet geven.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:12 schreef Kreator het volgende:
[..]
Ik had destijds direct geregistreerd. Kan echter nergens meer een mail vinden (waarschijnlijk op oud mail adres) en bij Etna/Atag zeggen ze dat ik nooit geregistreerd heb. Die registratie is voor '3 jaar extra garantie' bovenop de standaard 2 jaar.
Zij zeggen dat de eerste 2 jaar volledig garantie geeft en de 3 jaar 'extra' garantie is wel op onderdelen, maar dan moet je wel voorrijkosten betalen. Bovendien moest ik bij het bezoek 'registratiekosten' betalen à 10 euro per apparaat (heb er 4) om de verlengde garantie alsnog te activeren.
Ik begrijp wel dat het allemaal een beetje shady is, maar daar ben ik mee akkoord gegaan.
Nu heb ik echter alsnog niks, want de koelkast is niet gerepareerd en heb wel die kosten gemaakt.
Maar jij zegt dus dat ik gewoon bij Bruynzeel aan moet kloppen voor de garantie en Etna links moet laten liggen?quote:Op maandag 22 februari 2016 10:17 schreef r_one het volgende:
[..]
Etna mag dat, in feite heb je de fabrieksgarantie verlengd. Dat is wat anders dan de wettelijke garantie die de verkoper je moet geven.
Ja, idd.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:19 schreef Kreator het volgende:
[..]
Maar jij zegt dus dat ik gewoon bij Bruynzeel aan moet kloppen voor de garantie en Etna links moet laten liggen?
Flauwekul.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:38 schreef Artbij2 het volgende:
Eerste 2 jaar zijn voor de verkoper, daarna moet je toch echt bij de fabrikant zijn, zeker als je bij die fabrikant meer garantie koopt.
Ik heb geen extra garantie gekocht.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:38 schreef Artbij2 het volgende:
zeker als je bij die fabrikant meer garantie koopt.
Dat is Europese wetgeving. Vanuit Europa krijg je sowieso 2 jaar garantie.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:38 schreef Artbij2 het volgende:
Eerste 2 jaar zijn voor de verkoper, daarna moet je toch echt bij de fabrikant zijn, zeker als je bij die fabrikant meer garantie koopt.
Van: https://www.acm.nl/nl/ond(...)nformiteit/garantie/quote:De garantietermijn is afgelopen. Houden de verplichtingen van de verkoper nu op?
De verplichtingen van verkopers houden niet op als de garantietermijn is afgelopen. De wettelijke rechten van de consument blijven bestaan. Ook na de garantieperiode heeft hij recht op een goed product. Zijn er gebreken aan het product die de consument bij normaal gebruik nog niet hoefde te verwachten? Dan kan hij de verkoper daarop aanspreken.
Ah, ze gaan zich nu al achter Etna verschuilen. Jammer maar dat mag dus niet. Heb jij geen boodschap aan.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:45 schreef Kreator het volgende:
Zojuist contact gezocht met hoofdkantoor van Bruynzeel.
Die zijn ook zo flexibel als een baksteen. Ze vond het heel normaal dat ik voorrijkosten moest betalen en ook nog moet meebetalen aan vervanging, maar ze wilde niet op de zaken vooruit lopen en wacht reactie Etna af met voorstel. Ze gaat hun contactpersoon bij Etna bellen om de zaak te bespoedigen (aangezien ik met een defecte koelkast zit).
Ik ben tot nu toe heel vriendelijk gebleven; ik wacht ook even af wat ze gaan voorstellen. Als Etna en met name Bruynzeel geen water bij de wijn doet, ga ik wel op mijn strepen staan.
Klopt. Heb ik ook gezegd. "maar meneer, wij doen dit in nauwe samenwerking met Etna, dus u moet even afwachten wat het voorstel van Etna is."quote:Op maandag 22 februari 2016 10:47 schreef r_one het volgende:
[..]
Ah, ze gaan zich nu al achter Etna verschuilen. Jammer maar dat mag dus niet. Heb jij geen boodschap aan.
quote:Wat is de rol van de fabrikant?
Verkopers mogen consumenten niet doorverwijzen naar de fabrikant. De verkoper heeft de koopovereenkomst gesloten en niet de fabrikant. Verkopers moeten zelf een oplossing bieden. Of de fabrikant inschakelen voor de consument.
De verkoper kan achteraf wel proberen de kosten te verhalen op de fabrikant. Dat is in de wet geregeld. Heeft een verkoper een consument schadeloos gesteld? Dan kan hij zijn schade verhalen op degene bij wie hij het ondeugdelijke product heeft ingekocht.
"Fijn dat u dat doet, maar wat Etna vindt, heb ik geen boodschap aan. En de wetgever ook niet."quote:Op maandag 22 februari 2016 10:49 schreef Kreator het volgende:
[..]
Klopt. Heb ik ook gezegd. "maar meneer, wij doen dit in nauwe samenwerking met Etna, dus u moet even afwachten wat het voorstel van Etna is."
Dit heb ik in iets andere bewoording ook gezegd. Maar het is natuurlijk wel fair om even te wachten wat Bruynzeel nu voor me kan doen. Moet ze ook de tijd geven om even te reageren/met Etna te overleggen.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:51 schreef r_one het volgende:
[..]
"Fijn dat u dat doet, maar wat Etna vindt, heb ik geen boodschap aan. En de wetgever ook niet."
Ik nam vast een voorschotje op wat waarschijnlijk komen gaatquote:Op maandag 22 februari 2016 10:53 schreef Kreator het volgende:
[..]
Dit heb ik in iets andere bewoording ook gezegd. Maar het is natuurlijk wel fair om even te wachten wat Bruynzeel nu voor me kan doen. Moet ze ook de tijd geven om even te reageren/met Etna te overleggen.
(alhoewel ik haast heb, omdat mijn koelkast stuk is)
Gratis gehad dan.quote:Op maandag 22 februari 2016 10:46 schreef Kreator het volgende:
[..]
Ik heb geen extra garantie gekocht.
Want Etna is zomaar 'een ander', jaquote:Op maandag 22 februari 2016 11:14 schreef Artbij2 het volgende:
[..]
Gratis gehad dan.
Daarnaast, als ik de verkoper was en je had een ander aan die koelkast laten sleutelen, dan had ik je ook niet meer geholpen.
Bron?quote:Op maandag 22 februari 2016 11:14 schreef hottentot het volgende:
En no way dat jij een gratis ander exemplaar gaat krijgen, daar heb je ook geen recht op.
Lol. Ben je nu aan het trollen of wat? Ik heb Bruynzeel gebeld en die zei dat ik Etna moest bellen om ze langs te laten komen. Dus dat was op verzoek van Bruynzeel. Lees anders het topic nog ff.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:14 schreef Artbij2 het volgende:
Daarnaast, als ik de verkoper was en je had een ander aan die koelkast laten sleutelen, dan had ik je ook niet meer geholpen.
Hij heeft recht op een koelkast die een redelijke levensduur heeft en daarvoor moet hij aankloppen bij de verkoper. Bruynzeel mag twee dingen doen: De koelkast repareren of de koelkast vervangen.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:14 schreef hottentot het volgende:
En no way dat jij een gratis ander exemplaar gaat krijgen, daar heb je ook geen recht op.
Al je andere punten staan ook zo in dit topic. Geen issue.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:14 schreef hottentot het volgende:
En no way dat jij een gratis ander exemplaar gaat krijgen, daar heb je ook geen recht op.
Dus ik snap even niet wat je nu wilt? Gezien waar jij nu in het verhaal zit zou ik gewoon die 30% aan Etna betalen en laat ze die ander er maar inzetten.
Die heb ik wel, maar ik wacht even af hoe het gaat verlopen. Die gaan toch zeggen dat ik eerst moet proberen om eruit te komen met Bruynzeel. Als dat helemaal in de soep loopt, kan ik altijd nog aankloppen.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:26 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Geen rechtsbijstand toevallig?
Wel Fok!quote:Op maandag 22 februari 2016 11:26 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Geen rechtsbijstand toevallig?
Algemene kennisquote:
http://www.consumentenbon(...)ten-garantietermijn/quote:= Als de reparatie de levensduur van het product verlengt, kun je afspreken dat je een deel van de reparatiekosten zelf betaalt.
- Als de verkoper het product niet wil of kan herstellen of vervangen, kun je de overeenkomst ontbinden en je geld terugvragen. Een verkoper kan een deel van het betaalde bedrag inhouden voor de periode dat je het product al hebt gebruikt.
https://www.juridischloke(...)ondeugdelijk-product.quote:Moet ik reparatiekosten betalen of voor het vervangend product betalen?
En dan krijgt hij 70% van het geld terug, en zit alsnog vast aan de voorrij en registratiekosten.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:25 schreef Jordy-B het volgende:
Zo niet dan mag de TS de koop ontbinden.
En is dat beter of minder goed dan een lege portemonnee èn een niet-functionerende koelkast?quote:Op maandag 22 februari 2016 11:30 schreef hottentot het volgende:
[..]
En dan krijgt hij 70% van het geld terug, en zit alsnog vast aan de voorrij en registratiekosten.
Dat moet TS voor zichzelf uitmaken.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:32 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
En is dat beter of minder goed dan een lege portemonnee èn een niet-functionerende koelkast?
Buiten het hele bijgekochte garantie-verhaal, heb ik na 3 jaar toch gewoon recht op een goede koelkast? Het is niet normaal dat deze zo snel stuk gaat, lijkt mij.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:34 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Garantie is bijgekocht, dan ligt het overigens aan de voorwaarden.
Je hebt wettelijke garantie, fabrieksgarantie, en wat je bij kan kopen.
Bij dat laatste zitten wel degelijk valkuilen en kan, wat betreft onkosten, liggen aan voorwaarden van de verkopen/fabrikant. (gezien dit een directe garantie is met Etna)
Denk dan aan voorrijkosten, mogen ze rekenen.
Maar goed wij weten niet wat er in de kleine lettertjes staat of gestaan heeft destijds.
http://www.conformiteit.n(...)ginsel_garantie.htmlquote:Eist de koper herstel of vervanging van het product, dan is de verkoper verplicht om dit binnen redelijke termijn en zonder teveel overlast voor de koper te
doen. De verkoper kan hiervoor geen kosten in rekening brengen. Wel kan de verkoper aan de koper een vergoeding vragen bij de vervanging of bij ingrijpend
herstel van een product dat, in verhouding tot de gebruikelijke levensduur (gebruiksduurverwachting), reeds geruime tijd in gebruik is geweest.
Ik heb contact gezocht met de verkoper, die mij adviseerde de fabrikant te bellen. Dit had ik misschien niet moeten doen, maar ik heb wel de goede volgorde aangehouden.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:36 schreef Jordy-B het volgende:
De voorrijkosten zijn alleen van toepassing omdat de TS contact heeft opgenomen met de fabrikant in plaats van de verkoper.
En de leverancier heeft het recht om van jou in redelijkheid een vergoeding te vragen voor genoten gebruik gebaseerd op de verwachte levensduur. Anders zou je 3 jaar gratis een koelkast hebben gehad.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:37 schreef Kreator het volgende:
[..]
Buiten het hele bijgekochte garantie-verhaal, heb ik na 3 jaar toch gewoon recht op een goede koelkast? Het is niet normaal dat deze zo snel stuk gaat, lijkt mij.
Dus of er nou wel of niet extra garantie is 'gekocht' (gekregen), doet toch eigenlijk niet terzake? Het zou mij hooguit nog minder moeten kosten.
Ik snap wat je zegt, maar wie moet dan betalen voor de 70 euro voorrijkosten? Ik lees overal 'kosteloos repareren/vervangen'.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:40 schreef hottentot het volgende:
[..]
En de leverancier heeft het recht om van jou in redelijkheid een vergoeding te vragen voor genoten gebruik gebaseerd op de verwachte levensduur. Anders zou je 3 jaar gratis een koelkast hebben gehad.
Zie het zo: Eerst betaal je 100% voor een koelkast met verwachte levensduur van 10 jaar, en nu betaal je 130% voor een totale verwachte levensduur van 13 jaar. Waarbij je als extra nog een hernieuwde volle garantie krijgt op de vervanging/reparatie.
Bij ontbinding, ja, dan krijg je de resterende levensduur naar rato terug. Dat is pas aan de orde als herstel of vervanging niet mogelijk is of redelijkerwijs niet van de verkoper geëist kan worden.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:29 schreef hottentot het volgende:
[..]
Algemene kennis
Als een product een verwachte levensduur heeft van stel 10 jaar en na vijf jaar kapot gaat, dan kan bij ontbinding van de koopovereenkomst de leverancier 50% inhouden bij teruggave omdat je toch 5 jaar het product hebt genoten.
Ik verwijs je kortheidshalve maar weer eens naar het Quelle-arrest.quote:Als een reparatie/vervanging de levensduur verwachtbaar verlengt tot na de eerste verwachting dan kan er ook een deelbetaling worden gevraagd.
Bronnen, hmm even zoeken...
[..]
http://www.consumentenbon(...)ten-garantietermijn/
[..]
https://www.juridischloke(...)ondeugdelijk-product.
Het is niet de fabrikant die kosteloos moet vervangen maar de verkoper. De wet regelt niets over de relatie consument-fabrikant, ik dacht dat dat toch niet nieuw is voor je.quote:Dit laat ik hierbij, als jij ergens in de wet kunt vinden dat een fabrikant buiten de wettelijke garantietermijn een product kosteloos moet vervangen ook al is het een paar jaar gebruikt dan verneem ik dat graag, want dan verkondig ik namelijk al jarenlang onzin
Jij in mijn beleving. Maar ook al zou ik op dit punt fout zitten is de weg die je moet bewandelen om die 70,- terug te krijgen het de moeite niet waard denk ik.quote:Op maandag 22 februari 2016 11:41 schreef Kreator het volgende:
[..]
Ik snap wat je zegt, maar wie moet dan betalen voor de 70 euro voorrijkosten? Ik lees overal 'kosteloos repareren/vervangen'.
Daaruit blijkt dus dat het Quelle-Arrest zegt dat ik geen kosten mag krijgen voor vervanging. Hier kan ik mee zwaaien?quote:Het Europees consumentenrecht staat niet toe dat een winkelier een vergoeding mag vragen van een consument voor reparatie of vervanging van een defect product. Dat blijkt uit het op 17 april gewezen Quelle-arrest van het Europese Hof van Justitie.
Het Hof stelt voorop dat de winkelier de plicht heeft om een product te leveren dat werkt gedurende een bepaalde tijd, de economische levensduur. En als dat niet blijkt te kloppen, dan heb je als consument recht op vervanging of herstel (7:21 BW) van het product, tenzij dat onmogelijk is of van de verkoper niet gevergd kan worden.
In Nederland hebben we op dit moment de regel dat je bij een reparatie of vervanging na 4 van de 10 jaar 4/10e van het reparatiebedrag betaalt. Je krijgt er daardoor immers 4 jaar ⤘bij⤙. De juridische rechtvaardiging hiervoor is dat je door de reparatie meer ⤘genot⤙ van je product hebt dan je mocht verwachten. En als je meer krijgt, dan zul je moeten bijbetalen.
Deze regel heeft het Hof dus nu een halt toegeroepen. Herstel of vervanging moet “kosteloos” zijn, zo staat in de Europese richtlijn (1999/44/EG) waar dit allemaal op gebaseerd is. En kosteloos betekent ook echt kosteloos. De winkelier mag dus op geen enkele manier geld vragen wanneer de consument zijn recht op herstel of vervanging komt uitoefenen.
De enige uitzondering is nog bij retour (ontbinding): dan mag de consument wel een bedrag gevraagd worden voor het gebruik gedurende de tijd dat hij het product in bezit had.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |