Die heb ik helaas nooit bekeken. Het is wel een interessant onderwerp.quote:Op maandag 22 februari 2016 19:55 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Jep, de docent zat in het eerste college ookal te klagen dat het oudere druk van dat boek verschrikkelijk was, en dat de nieuwste druk (van 2015) veel beter is.
Het is inderdaad geen heel briljant boek. Wel leesbaar, maar nogal subjectief (en policor) en daar heb ik een hekel aan. Gelukkig had ik veel aan de hoorcolleges. De druk die ik had kwam geloof ik uit 2011, toen het kabinet met PVV en VVD net was aangetreden.quote:Op maandag 22 februari 2016 19:55 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Jep, de docent zat in het eerste college ookal te klagen dat het oudere druk van dat boek verschrikkelijk was, en dat de nieuwste druk (van 2015) veel beter is.
Wat een bazenkabinet was dat #neverforget #teamfleurquote:Op maandag 22 februari 2016 20:03 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
toen het kabinet met PVV en VVD net was aangetreden.
Nee, staats3 in nieuw systeem enzulks. Rechtsvergelijking. Ik heb staats 1a (1 nieuw) en staats 1b (2 nieuw). 3 (2 oud) niet.quote:
Ik kan niet lezen wat er na 'ingangsei' staat? Maar hoe zit het dan met een gewone bachelor, aangevuld met CE en staats 1B in propedeuse?quote:Op maandag 22 februari 2016 21:08 schreef IPA35 het volgende:
Je moet Staats2 volgen als extra voor die master naast reguliere premaster programma
Dat laatste niet heur.quote:Op maandag 22 februari 2016 21:28 schreef IPA35 het volgende:
Rare combi. Notarieel, S&B, pabo bachelor...
Oh beter. Ff in de war.quote:Op maandag 22 februari 2016 21:47 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Dat laatste niet heur.
Al 2 maanden geleden mee gestoptquote:
quote:Op maandag 22 februari 2016 20:23 schreef IPA35 het volgende:
Fleur Agema?
Toen ik haar zag lopen was ze echt milf.
Soort Saffron Burrows in Boston Legal maar dan net niet zeg maar.quote:
dat is wel behoorlijk wat jaar geleden dan. Toen ik haar laatst op tv zag had ze een flink verlepte kop.quote:Op maandag 22 februari 2016 20:23 schreef IPA35 het volgende:
Fleur Agema?
Toen ik haar zag lopen was ze echt milf.
Denk zo'n 3 jaar terug.quote:Op maandag 22 februari 2016 23:19 schreef Ahmad1nejad het volgende:
[..]
dat is wel behoorlijk wat jaar geleden dan. Toen ik haar laatst op tv zag had ze een flink verlepte kop.
Wat een achterlijke username. Je bent wel iets minder bot geworden maar nog steeds zo'n lul met vingers.quote:Op maandag 22 februari 2016 21:48 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Wil je mij niet zo noemen? Voor jou ben ik je grootste nachtmerrie.
Oh oke.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 00:43 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Wat een achterlijke username. Je bent wel iets minder bot geworden maar nog steeds zo'n lul met vingers.
En wel erg gayquote:
Ik ruik jaloezie.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 01:24 schreef Boterbartje het volgende:
'ik heb genoeg geld voor vs' is natuurlijk ook triest
Staat de policy in de wet?quote:Op dinsdag 23 februari 2016 03:01 schreef Lyrebird het volgende:
Rechtenstudenten, zijn jullie bekend met de policy? Mag het minder persoonlijk?
De wet is niet de enige rechtsbron.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 03:06 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Staat de policy in de wet?
Ja, ik ben echt jaloers.quote:
Alleen naar werkgroepen neem ik de wettenbundel mee. Jurisprudentiebundel bij bijvoorbeeld strafrecht doe ik dan weer wel, omdat je dan kunt meelezen als de docent stukken uit een arrest pakt.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 09:22 schreef Chasingrainbows het volgende:
Wat nemen jullie mee naar uni? Moet je elke dag de wetbundels meenemen? Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal nodig is haha
Nee man, die wet moet je gewoon uit je hoofd lerenquote:Op dinsdag 23 februari 2016 09:22 schreef Chasingrainbows het volgende:
Wat nemen jullie mee naar uni? Moet je elke dag de wetbundels meenemen? Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal nodig is haha
Yep, papieren wettenbundels is iets uit 2014, van de jurist van vandaag wordt meer verwacht.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 09:26 schreef Ties02 het volgende:
[..]
Nee man, die wet moet je gewoon uit je hoofd leren
Ja of nee.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 03:07 schreef Ashqelon het volgende:
[..]
De wet is niet de enige rechtsbron.
Als je die Kluwer of Sdu dingen hebt hangt het van het vak af. Beide/alledrie meenemen is onzin. Op hoorcollege kan het handig zijn (afhankelijk van het vak), sterker nog in mijn tweede en derde jaar moest dit zelfs wel omdat je anders minder goed mee kwam. Voor werkgroepen zou ik het altijd doen, maar dan natuurlijk niet allebei/alledrie.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 09:22 schreef Chasingrainbows het volgende:
Wat nemen jullie mee naar uni? Moet je elke dag de wetbundels meenemen? Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal nodig is haha
Neem die meuk nooit mee joh, gewoon op laptopje alles. wetten.overheid.nlquote:Op dinsdag 23 februari 2016 09:22 schreef Chasingrainbows het volgende:
Wat nemen jullie mee naar uni? Moet je elke dag de wetbundels meenemen? Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal nodig is haha
Die website werkt gelukkig net zo snel als dat je van een overheidswebsite kunt verwachtenquote:Op dinsdag 23 februari 2016 11:07 schreef Ahmad1nejad het volgende:
[..]
Neem die meuk nooit mee joh, gewoon op laptopje alles. wetten.overheid.nl
Je kunt die wetten op wetten.overheid.nl gewoon downloaden. Heb je ze gelijk in word en kun je tijdens je wg's opmerkingen bij zetten.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 12:28 schreef Keyos het volgende:
[..]
Die website werkt gelukkig net zo snel als dat je van een overheidswebsite kunt verwachten. Helemaal verschrikkelijk die Maxius e.d., dat werkt al helemaal klote.
En het voordeel is wel dat je tafel niet vol zit met shit.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 12:54 schreef DoubleDip het volgende:
Het nadeel van een website is dan je niet kunt arceren/tabjes plakken. Vind ik altijd wel handig tijdens college.
Gewoon je bundel helemaal vol kalken met rijtjes uit de werkgroepen en dan op tentamen alle rijtjes zo weer overpennen. Lekker werkt dat he? Veel inzicht voor nodig ook.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 12:54 schreef DoubleDip het volgende:
Het nadeel van een website is dan je niet kunt arceren/tabjes plakken. Vind ik altijd wel handig tijdens college.
Is dat een retorische vraag of sarcasme?quote:Op dinsdag 23 februari 2016 16:50 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Gewoon je bundel helemaal vol kalken met rijtjes uit de werkgroepen en dan op tentamen alle rijtjes zo weer overpennen. Lekker werkt dat he? Veel inzicht voor nodig ook.
Bedankt weer voor deze constructieve bijdrage.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 16:50 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Gewoon je bundel helemaal vol kalken met rijtjes uit de werkgroepen en dan op tentamen alle rijtjes zo weer overpennen. Lekker werkt dat he? Veel inzicht voor nodig ook.
quote:Op dinsdag 23 februari 2016 16:54 schreef Ahmad1nejad het volgende:
[..]
Bedankt weer voor deze constructieve bijdrage.
De toegevoegde waarde van de duale ondernemingsrechtmaster ten opzichte van de normale ondernemingsrechtmaster aan de RU lijkt me niet groot.quote:Op maandag 22 februari 2016 16:04 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Die duale master en onderzoeksmaster Onderneming & Recht staat hoog aangeschreven en daar geldt ook een vrij strenge selectie voor. Die studentjes zijn wel gewild op de zuid-as in beginsel. Maar ondernemingsrecht als master in het kader van Nederlands recht staat ook vrij goed aangeschreven.
Ik zie het ook als een adviespraktijk.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 17:08 schreef eriksd het volgende:
Ik vind dat Boterbartje er fanatiek bovenop zit. Een echte procestijger.
Er zijn twee smaakjes: researchmaster en duaal.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:08 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
De toegevoegde waarde van de duale ondernemingsrechtmaster ten opzichte van de normale ondernemingsrechtmaster aan de RU lijkt me niet groot.
Er is in de duale master weliswaar ruimte opgenomen voor een stage maar de duale master duurt dan ook vier maanden langer dan de reguliere ondernemingsrechtmaster aan de RU.
Bij de duale master ondernemingsrecht van de VU is ook ruimte opgenomen voor een stage maar die duurt gewoon twaalf maanden.
Hoeveel personen worden er per jaar aangenomen voor die duale master aan de RU? Op de VU twaalf.
Er is toch naast de duale en researchmaster ook een derde ondernemingsrechtmaster?quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:34 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ik zie het ook als een adviespraktijk.
[..]
Er zijn twee smaakjes: researchmaster en duaal.
Bij duaal volg je paar vakken maar krijg je ook inhoudelijke vakken zoals legal english, presenteren, onderhandelen, retorica etc. en deze cursussen worden in samenwerking met de deelnemende kantoren gegeven. De toegevoegde waarde zit hem dan ook in de gerichtheid op de skills (ook softskills) die gewenst zijn op de zuid-as. Daarnaast wordt er één stage van minimaal 5 maand gelopen en ook eentje van 4wk in het buitenland. Ergo: je krijgt dus wel het een en ander te zien en de vakken zijn vaak in samenwerking met de kantoren
Researchmaster heeft wel degelijk toegevoegde waarde als je wilt promoveren en die duurt dan ook één jaar langer (2 jaar totaal).
Qua selectie bij de duale hebben ze geen vaste aantallen. De uni selecteert eerst zelf, daarna moet je nog door één van de deelnemende kantoren (de toekomstige stagebegeleider) worden aangenomen. Ene jaar 10, andere jaar 20. volgens mij ligt het gemiddelde ergens tussen de 10-15 mensen.
Bij research is daarnaast ook een gemiddelde van 7,5 een hard vereiste en moet je aangenomen worden bij het onderzoekscentrum Onderneming & Recht.
Je kan bij twee kantoren solliciteren volgens mij.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:57 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Er is toch naast de duale en researchmaster ook een derde ondernemingsrechtmaster?
Alhoewel dat volgens mij wel een specialisatie is van de master privaatrecht.
De toegevoegde waarde van de researchmaster als je de rechtswetenschap in wil is inderdaad evident, die van de duale master in eerste instantie niet maar nu wel.
Dacht dat er slechts één stage van vier maanden werd gelopen en niet één van vijf maanden en één in het buitenland van vier weken, vooral dat buitenlandgedeelte en het feit dat sommige vakken in samenwerking met de kantoren worden gegeven maakt het interessant.
Mag je eigenlijk zelf weten bij welk kantoor je gaat solliciteren hiervoor en volg je beide stages bij hetzelfde kantoor?
Nauta Dutilh had een combi-stage bij hen en bij de Rabobank, zoiets lijkt me ook wel interessant.
Oke klinkt wel echt interessant dan maar ik denk wel dat studenten van de RU voorrang krijgen.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 21:00 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Je kan bij twee kantoren solliciteren volgens mij.
Er is inderdaad ook een ondernemingsrecht master in het kader van Nederlands recht. Maar dat is gewoon de standaard master met een paar verplichte ondernemingsrechtelijke vakken en paar keuzevakken + thesis. De duale master heeft bijv. geen thesis maar een wetenschappelijk artikel wat je schrijft tijdens je stage.
Eh, tja. Ik weet niet of dat zo is. Zou overigens wel terecht zijn, RU produceert namelijk hoogwaardige juristen.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 21:14 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Oke klinkt wel echt interessant dan maar ik denk wel dat studenten van de RU voorrang krijgen.
Laatste vraag: wat is precies het verschil tussen thesis/bachelorscriptie en wetenschappelijk artikel in deze context?
Oke dank u. Neem aan dat je opmerking over het toelatingsbeleid van die master van de RU sarcastisch bedoeld isquote:Op dinsdag 23 februari 2016 21:40 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Eh, tja. Ik weet niet of dat zo is. Zou overigens wel terecht zijn, RU produceert namelijk hoogwaardige juristen.
Je weet hoe een thesis eruit ziet toch? Geen bachelorscriptie maar masterscriptie. Daar doe je echt onderzoek in iets en krabbel je toch gauw 35+ kantjes vol over je onderzoek.
Een wetenschappelijk artikel gaat veel meer naar de kern van bijvoorbeeld een actueel probleem en is max 10 pagina's. Beetje Ars Aequi materiaal.
Nee hoor, op de VU het dubbele. Wordt overigens niet per se vol gemaakt.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 20:08 schreef DexterMoltisanti het volgende:
Hoeveel personen worden er per jaar aangenomen voor die duale master aan de RU? Op de VU twaalf.
quote:Op maandag 22 februari 2016 20:40 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
Wat vinden jullie eigenlijk van de combi notarieel recht met staats- en bestuursrecht?
Notarieel = geënt op privaat. Wat moet je ermee dan?quote:Op maandag 22 februari 2016 21:52 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
Maar als we eens allemaal alles op het rijtje gaan zetten:
- Notarieel --> Ga ik doen.
- Fiscaal --> heeft mijn interesse, ontbreken teveel vakken, te duur
- IT-recht --> boeit me niet
- Ondernemingsrecht --> kan evt, maar dat hele ding spreekt mij niet echt zozeer aan
- Privaatrecht --> meh, dan zou ik 12 ects aan keuzevakken moeten doen en tja, wat moet ik ermee?
- Arbeidsrecht --> niet mijn ding
- S&B --> kan evt, al heeft staats mijn interesse niet. Bestuurs vond ik wel leuk.
- Straf --> niet mijn ding
Veel keus heb ik niet.
Dertig zelfs lees ik nu, weet niet meer hoe ik op het aantal van twaalf studenten kwam.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:02 schreef Valid het volgende:
[..]
Nee hoor, op de VU het dubbele. Wordt overigens niet per se vol gemaakt.
Wel vreemd dat je alleen met Rechtsgeleerdheid word toegelaten.quote:Om deel te kunnen nemen aan de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas moet je beschikken over een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid van de VU of een andere Nederlandse universiteit. Elk studiejaar kunnen dertig studenten deelnemen aan het programma. De faculteit hanteert daarom een toelatingsprocedure.
Heeft geen toegevoegde waarde en voor de wetenschap heb je meer aan een thesis. Ratio is pragmatisch van aard: Je loopt full-time stage en een artikel is door zijn beperktere omvang makkelijker te behapstukken.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 21:52 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Oke dank u. Neem aan dat je opmerking over het toelatingsbeleid van die master van de RU sarcastisch bedoeld is.
Ja klopt bedoelde masterscriptie.
Snap alleen de toegevoegde waarde van een wetenschappelijk artikel ten opzichte van een scriptie niet voor de advocatuur, wel als je de rechtswetenschap in wil btw.
Oke klinkt wel echt als een topmaster dan aannemende dat de RU niet die eis stelt van een afgeronde Rechtgeleerdheidsbachelor.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:19 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Heeft geen toegevoegde waarde en voor de wetenschap heb je meer aan een thesis. Ratio is pragmatisch van aard: Je loopt full-time stage en een artikel is door zijn beperktere omvang makkelijker te behapstukken.
Is het ook en er is ook vrij veel belangstelling voor. Maar staar je er niet op blind. Voor al die softskills lever je natuurlijk wel de nodige vakinhoudelijke kennis in. Er zit maar zoveel tijd in een studiejaar.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:24 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Oke klinkt wel echt als een topmaster dan aannemende dat de RU niet die eis stelt van een afgeronde Rechtgeleerdheidsbachelor.
Vraag me alleen wel af waarom er geen soortgelijke fiscale masters zijn.
Je bedoelt dus het verschil tussen iets (een scriptie) dat gelezen wordt door 4 mensen (je moeder, jezelf en je twee begeleiders) of een stuk dat daadwerkelijk wel gelezen wordt door mensen die er geïnteresseerd in zijn?quote:Op dinsdag 23 februari 2016 21:40 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Eh, tja. Ik weet niet of dat zo is. Zou overigens wel terecht zijn, RU produceert namelijk hoogwaardige juristen.
Je weet hoe een thesis eruit ziet toch? Geen bachelorscriptie maar masterscriptie. Daar doe je echt onderzoek in iets en krabbel je toch gauw 35+ kantjes vol over je onderzoek.
Een wetenschappelijk artikel gaat veel meer naar de kern van bijvoorbeeld een actueel probleem en is max 10 pagina's. Beetje Ars Aequi materiaal.
Ja, dat is meer vanuit het publiek bekeken maar inhoudelijk zijn er ook de nodige verschillen. Betwijfel of m'n moeder het zou lezen tho.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:47 schreef Ryon het volgende:
[..]
Je bedoelt dus het verschil tussen iets (een scriptie) dat gelezen wordt door 4 mensen (je moeder, jezelf en je twee begeleiders) of een stuk dat daadwerkelijk wel gelezen wordt door mensen die er geïnteresseerd in zijn?
Die vakinhoudelijkse skills leer je dan ook gewoon maar dan in de praktijk in plaats van in de collegebanken lijkt me.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:43 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Is het ook en er is ook vrij veel belangstelling voor. Maar staar je er niet op blind. Voor al die softskills lever je natuurlijk wel de nodige vakinhoudelijke kennis in. Er zit maar zoveel tijd in een studiejaar.
Ik heb begrepen dat ze bij de big4 wel selectiever worden maar dat daar 'een 6 is ook gehaald' etc instelling wel aardig normaal is.
Muah ik bedoel meer dat het toch chill is als je een beetje academische achtergrondkennis hebt.. praktijk is sowieso al anders.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:50 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Die vakinhoudelijkse skills leer je dan ook gewoon maar dan in de praktijk in plaats van in de collegebanken lijkt me.
Doel je op de fiscale afdelingen of de algemene legal afdelingen?
Wordt fiscaal overigens nog steeds zo vaak om gevraagd?
Academische achtergrondkennis kan chill zijn inderdaad maar vind dat het studieprogramma in het teken moet staan van de praktijk en dat dergelijke achtergrondinformatie aangeboden moet worden aan studenten die daar interesse in hebben als extra.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:52 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Muah ik bedoel meer dat het toch chill is als je een beetje academische achtergrondkennis hebt.. praktijk is sowieso al anders.
Die soft skills leer je ook wel in de praktijk, dus het is natuurlijk het een of het andere.
Het probleem met het huidige onderwijsstelsel in Nederland is dat hbo per definitie minder hoog is dan dezelfde opleiding op het wo.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:00 schreef Valid het volgende:
Ah, de wekelijkse beroepsopleiding hoort wel/niet thuis in een academische omgeving discussie.
Ga lekker hbo doen, met je 'academische vorming is enkel voor die dat willen.'
Lees m'n (talrijke) edits even. Je redeneerfout is dat je ook in de rechtspraktijk veel meer hebt aan een academische scholing dan aan de laatste (inmiddels achterhaalde) aanhangige wetsvoorstellen. Die kennis haal je ongelofelijk makkelijk in. In tegenstelling tot een kritische academische houding.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:04 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Het probleem met het huidige onderwijsstelsel in Nederland is dat hbo per definitie minder hoog is dan dezelfde opleiding op het wo.
Als dat niet het geval was zou ik wel voorstander zijn van een op de praktijk gerichte hbo-variant voor advocaten en dergelijke en een wo-variant voor mensen die de academische wereld inwillen.
Dit geld overigens voor wel meer opleidingen waaronder geneeskunde.
Als dat daadwerkelijk het geval is ben ik het met je eens maar waar baseer je die stelling precies op?quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:06 schreef Valid het volgende:
[..]
Lees m'n (talrijke) edits even. Je redeneerfout is dat je ook in de rechtspraktijk veel meer hebt aan een academische scholing dan aan de laatste (inmiddels achterhaalde) aanhangige wetsvoorstellen. Die kennis haal je ongelofelijk makkelijk in. In tegenstelling tot een kritische academische houding.
Op mijn eigen ervaring in de praktijk.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:08 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Als dat daadwerkelijk het geval is ben ik het met je eens maar waar baseer je die stelling precies op?
Ga dan lekker hbo doen als je graag 'praktisch' bezig wil zijn. Het studieprogramma staat al teveel in het teken van rijtjes geven en die met tentamen terug vragen. Veel belangrijker is echter zelf je oordeel kunnen vormen en na kunnen denken over rechtsvragen.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 22:59 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Academische achtergrondkennis kan chill zijn inderdaad maar vind dat het studieprogramma in het teken moet staan van de praktijk en dat dergelijke achtergrondinformatie aangeboden moet worden aan studenten die daar interesse in hebben als extra.
Overigens hoeven academische kennis en praktijkgerichtheid elkaar toch niet per definitie uit te sluiten zoals je voorbeeld van goed kunnen schrijven. Doel met academische achtergrondinformatie meer op rechtssociologische vakken en dergelijke of heb je daar ook een soortgelijke anekdote overquote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:14 schreef Valid het volgende:
[..]
Op mijn eigen ervaring in de praktijk.
Al ligt de waarheid ook hier ergens in het midden. Ik heb ongelofelijk veel aan m'n parate kennis, die ik heb omdat ik goed gestudeerd heb. Een antwoord weet ik eigenlijk nooit meteen (anders komt iemand niet bij ons), maar ik weet wel heen snel wat de relevante rechtsvraag is en welk leerstuk daarbij hoort. Mensen die een algemenere richting (bijvoorbeeld rechtsfilosofie) hebben gekozen dan ik (ondernemingsrecht) hebben in die snelheid een grote achterstand.
Ik ben er van overtuigd dat de voorsprong die je hebt met hard studeren op de relevante vakken in de loop van de jaren afneemt. Kunnen analyseren en goed kunnen schrijven worden dan steeds belangrijker. Al zijn die twee eigenlijk vanaf het begin al belangrijk. Nog zoiets: in de praktijk is goed kunnen schrijven essentieel, maar in de studie meer het vrijwel niet. Als je dat echt goed leert (een academische vaardigheid bij uitstek) is je kostje als advocaat gekocht.
Overigens grappig hoe vaak mensen dergelijke termen gebruiken zonder te weten wat het is. Dan gaat het bijvoorbeeld over 'analytische kennis' die je ontwikkelt door te studeren. Totale onzin.
Zie hierboven.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:14 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ga dan lekker hbo doen als je graag 'praktisch' bezig wil zijn. Het studieprogramma staat al teveel in het teken van rijtjes geven en die met tentamen terug vragen. Veel belangrijker is echter zelf je oordeel kunnen vormen en na kunnen denken over rechtsvragen.
Je hebt veel meer aan een kritisch blik dan aan rijtjes. Je moet zelf nieuwe problemen kunnen oplossen door de systematiek van de wet te doorgronden, de ratio van bepalingen te begrijpen etc. daar werk je op het scherpst van de snede en daar kan je lekker over procederen. Wil je praktisch dan kan je ook vergunningen beoordelen bij elke willekeurige gemeente. Is ook juridisch. Echt fantastisch.
Ik heb dan geen hbo rechten (hbo bestuurskunde) gedaan maar dat hele "alleen een rijtje uit je hoofd leren" is op de universiteit imo echt niet veel anders dan op hbo. Zoals je op de uni door gewoon de shit uit je hoofd te leren een 6 kan halen, kan dat op hbo ook. Wil je op hbo een 8, 9 of 10 halen dan zal je ook kritischer en meer over de stof moeten nadenken zoals dat op de uni ook het geval is. Tuurlijk is het op de uni ingewikkelder en meer, maar ik merk nog niet veel verschil in de wijze van het doceren.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:14 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ga dan lekker hbo doen als je graag 'praktisch' bezig wil zijn. Het studieprogramma staat al teveel in het teken van rijtjes geven en die met tentamen terug vragen. Veel belangrijker is echter zelf je oordeel kunnen vormen en na kunnen denken over rechtsvragen.
Je hebt veel meer aan een kritisch blik dan aan rijtjes. Je moet zelf nieuwe problemen kunnen oplossen door de systematiek van de wet te doorgronden, de ratio van bepalingen te begrijpen etc. daar werk je op het scherpst van de snede en daar kan je lekker over procederen. Wil je praktisch dan kan je ook vergunningen beoordelen bij elke willekeurige gemeente. Is ook juridisch. Echt fantastisch.
Dat zeg ik ook: 'het studieprogramma staat al teveel in het teken van rijtjes geven en terugvragen', daarmee heb ik het over de uni. Het is gewoon te simpel en weinig vormend en er wordt meer waarde gehecht aan hard werken idzv stampen dan discussie en ontwikkeling.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:21 schreef Ahmad1nejad het volgende:
[..]
Ik heb dan geen hbo rechten (hbo bestuurskunde) gedaan maar dat hele "alleen een rijtje uit je hoofd leren" is op de universiteit imo echt niet veel anders dan op hbo. Zoals je op de uni door gewoon de shit uit je hoofd te leren een 6 kan halen, kan dat op hbo ook. Wil je op hbo een 8, 9 of 10 halen dan zal je ook kritischer en meer over de stof moeten nadenken zoals dat op de uni ook het geval is. Tuurlijk is het op de uni ingewikkelder en meer, maar ik merk nog niet veel verschil in de wijze van het doceren.
Het punt is dat het niet om (academische of analytische) kennis gaat, maar om vaardigheden. Gereedschap om nieuwe informatie (na je studie) te lijf te gaan en daar op een intelligente manier mee om te gaan.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:20 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Overigens hoeven academische kennis en praktijkgerichtheid elkaar toch niet per definitie uit te sluiten zoals je voorbeeld van goed kunnen schrijven. Doel met academische achtergrondinformatie meer op rechtssociologische vakken en dergelijke of heb je daar ook een soortgelijke anekdote over?
Welke termen doel je precies op en waarom vind je dat onzin?
Valid, ik ben het helemaal met jou eens natuurlijk.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:25 schreef Valid het volgende:
[..]
Het punt is dat het niet om (academische of analytische) kennis gaat, maar om vaardigheden. Gereedschap om nieuwe informatie (na je studie) te lijf te gaan en daar op een intelligente manier mee om te gaan.
Academische vaardigheden en praktijkgerichtheid hoeven zeker niet te botsen. Dat is juist onderdeel van m'n punt. Helaas gaan veel studenten miepen als er iets langskomt wat handig is in de praktijk en tevens een academische vaardigheid is. Bijvoorbeeld een speciaal vak gericht op het schrijven van essays gaat veel studenten al te ver, omdat het niet leidt tot hapklare op de praktijk gerichte brokken kennis. En dat terwijl goed kunnen schrijven in de praktijk ongelofelijk veel waardevoller is dan alle arresten bij art. 6:10 BW uit je hoofd kennen.
Heb jij niet de sociale vaardigheden voorquote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:37 schreef Boterbartje het volgende:
Valid, jij zou mij sowieso gelijk aannemen als advocaat-stagiair he? Mocht je daar ooit over gaan ofzo.
Ja man daar weet jij namelijk alles vanquote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:41 schreef Kuiver het volgende:
[..]
Heb jij niet de sociale vaardigheden voor
quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:48 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Ik heb hier de laatste dagen toch een paar keer een stelletje naïeve zolderkamerautisten gezien die sarcasme nog niet zouden herkennen als het er met koeienletters opstond, waaronder jij.
Wat vind jij van de verplichte stage op het hbo? Vind het zelf enigszins discutabel als ik zie waar sommigen vrienden van me stage hebben gelopen.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:24 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Dat zeg ik ook: 'het studieprogramma staat al teveel in het teken van rijtjes geven en terugvragen', daarmee heb ik het over de uni. Het is gewoon te simpel en weinig vormend en er wordt meer waarde gehecht aan hard werken idzv stampen dan discussie en ontwikkeling.
Zonde natuurlijk.
blabla ets. Jij bent natuurlijk helemaal bijzonder. Zowel doof als blind voor sarcasme.quote:Op woensdag 24 februari 2016 00:09 schreef SantaClausNorthPole het volgende:
[..]
Ik mag toch hopen dat je toch niet jezelf bedoelt.
Ik ben wellicht niet de juiste persoon om daar wat zinnigs over te zeggen.. ik vind het hele hbo van diep bedroevend niveau. In het kader van een praktische insteek kan het wenselijk zijn, maar je zal nooit stage lopen bij een togaberoep en dan kom je al enkel terecht bij simpele baantjes als faillissementsmedewerker of bij de gemeente waar je ook niet echt bij na hoeft te denken. Trekt het niveau nog verder omlaag als dat überhaupt mogelijk is.quote:Op woensdag 24 februari 2016 00:11 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Wat vind jij van de verplichte stage op het hbo? Vind het zelf enigszins discutabel als ik zie waar sommigen vrienden van me stage hebben gelopen.
Oh academische vaardigheden heb ik verder niets op tegen, zeker niet met het voorbeeld dat je geeft over academisch schrijven maar vraag me wel af welke vaardigheden je op doet tijdens een vak als Rechtssociologie bijvoorbeeld.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 23:25 schreef Valid het volgende:
[..]
Het punt is dat het niet om (academische of analytische) kennis gaat, maar om vaardigheden. Gereedschap om nieuwe informatie (na je studie) te lijf te gaan en daar op een intelligente manier mee om te gaan.
Academische vaardigheden en praktijkgerichtheid hoeven zeker niet te botsen. Dat is juist onderdeel van m'n punt. Helaas gaan veel studenten miepen als er iets langskomt wat handig is in de praktijk en tevens een academische vaardigheid is. Bijvoorbeeld een speciaal vak gericht op het schrijven van essays gaat veel studenten al te ver, omdat het niet leidt tot hapklare op de praktijk gerichte brokken kennis. En dat terwijl goed kunnen schrijven in de praktijk ongelofelijk veel waardevoller is dan alle arresten bij art. 6:10 BW uit je hoofd kennen.
Doelde niet op hbo rechten maar hbo in het algemeen, heb op enkele accountancystudenten na maar weinig mensen op het hbo stage zien lopen bij enigszins hoog aangeschreven bedrijven en stage lopen for the sake of it lijkt me niet goed.quote:Op woensdag 24 februari 2016 00:14 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
blabla ets. Jij bent natuurlijk helemaal bijzonder. Zowel doof als blind voor sarcasme.
[..]
Ik ben wellicht niet de juiste persoon om daar wat zinnigs over te zeggen.. ik vind het hele hbo van diep bedroevend niveau. In het kader van een praktische insteek kan het wenselijk zijn, maar je zal nooit stage lopen bij een togaberoep en dan kom je al enkel terecht bij simpele baantjes als faillissementsmedewerker of bij de gemeente waar je ook niet echt bij na hoeft te denken. Trekt het niveau nog verder omlaag als dat überhaupt mogelijk is.
Nouja, zolang het enigszins in de richting is van je studie leer je wel een paar praktische zaken, kom je erachter of het je ligt en leer je het werken kennen, want veel mensen weten niet wat werken is.quote:Op woensdag 24 februari 2016 00:18 schreef DexterMoltisanti het volgende:
[..]
Doelde niet op hbo rechten maar hbo in het algemeen, heb op enkele accountancystudenten na maar weinig mensen op het hbo stage zien lopen bij enigszins hoog aangeschreven bedrijven en stage lopen for the sake of it lijkt me niet goed.
Nouja er zijn denk ik wel hbo-opleidingen die moeilijker zijn dan heel wat wo-opleidingen maar dat is een andere discussie en ben het daarnaast wel eens met het punt dat je volgens mij wil maken.quote:Op woensdag 24 februari 2016 00:22 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Nouja, zolang het enigszins in de richting is van je studie leer je wel een paar praktische zaken, kom je erachter of het je ligt en leer je het werken kennen, want veel mensen weten niet wat werken is.
Verder is hbo toch laag van niveau dus waarschijnlijk heb je daar ook ditto stages. Snap ook niet waarom hbo niet wat beroepsgerichter wordt bij bepaalde studies. Hbo-rechten als algemene rechtenstudie is waardeloos met zo'n grote groep wo-studenten, maar als je het bijv. richting zou geven naar praktische vraag wellicht wel.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |