abonnement Unibet Coolblue
pi_172235367
06-07-2017

Nieuw elementair deeltje ontdekt en XI_CC++ is de naam



Het gaat om een zwaar deeltje dat tot de familie van de "doubly charmed baryons" behoort en dat uit drie quarks bestaat. © ap.

UPDATE Natuurkundigen hebben bij het Centrum voor Nucleair Onderzoek in Genève een nieuw deeltje gevonden, zo heeft het CERN vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een deeltje dat de welluidende naam XI_CC++ kreeg.

Net als het Higgsbosondeeltje dat vijf jaar geleden werd ontdekt, was het door het Standaard Model omtrent het wezen van de materie reeds voorspeld, maar experimenteel bewijs dat de theorie klopte was er nog niet.

Het ding is in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC, ontstaan bij de botsing van protonen, legde onderzoeksdirecteur Giovanni Passaleva aan het Duitse persbureau DPA uit.

Het is meer dan 300 keer gezien. Het deeltje heeft slechts 0,0000000000005 seconden bestaan en heeft zich daarbij over een 50 tot 100 miljoenste van een meter bewogen.

Dit volstond voor de wetenschappers, onder leiding van vorsers van de Universiteit van Glasgow, om het bestaan van het deeltje aan te tonen.

Bijna alle materie rondom ons bestaat uit baryonen, bestaande uit drie quarks en waarvan de meest bekende protonen en neutronen zijn. Er zijn zes types quarks. Theoretisch gezien kunnen vele potentieel mogelijke combinaties daarvan andere soorten baryonen vormen.

Het nieuw gevonden deeltje is zwaar en behoort tot de familie van de "doubly charmed baryons". Het bestaat aldus uit drie quarks. Voor het eerst is er daarbij een baryon met minstens twee zware charmquarks gezien, naast een upquark. Het deeltje heeft aldus een massa van 3621 MeV/c2, wat ongeveer 3,5 keer zwaarder is dan protonen en neutronen. Die eigenschap is juist aan die dubbele charm quark te danken.

Nog kenmerkend is dat het de dubbele positieve lading van een proton heeft.

In tegenstelling tot andere baryonen die als het ware dansen rond elkaar, wordt een doubly charmed baryon geacht te handelen als een planetair systeem, waarbij de twee zware quarks de rol spelen van twee zware sterren die rond elkaar wentelen en de lichtere quark rond dit binair systeem draait, aldus Guy Wilkinson, de vroegere woordvoerder van het experiment.

De vondst van het nieuwe deeltje opent perspectieven voor het ontdekken van nieuwe vertegenwoordigers van de familie van double charmed baryons, zegt het CERN nog.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173355592
23-08-2017

Welk pad brengt CERN op nieuwe vondsten?


(foto: ScienceGuide)


23 augustus 2017 - “We hebben gewoon geen goede vragen meer” De relatief vroege ontdekking van het Higgs-boson stelt CERN voor een nieuwe kwestie: wat nu? De vraag of de toekomst van het instituut nog wel in versnellers ligt en zo ja, rechte of een ronde, houdt de natuurkundige gemeenschap flink bezig.

Zo’n drie jaar na het opstarten van de Large Hadron Collider (LHC) stuitten de onderzoekers van CERN al op het deeltje waarvoor de versneller gebouwd was. De deeltjesversneller van 27 kilometer omtrek onder de grens van Zwitserland en Frankrijk toonde onomstotelijk het bestaan van het illustere Higgs-boson aan. Een van de laatste voorspellingen van de deeltjesfysica, werd daarmee door twee onafhankelijke teams bevestigd.

Een zegen, omdat het experiment geslaagd was. Een vloek, omdat daarmee ook gelijk het belangrijkste experiment van de vele proeven die voor de LHC gepland stonden was gelukt. Hiermee is de toekomst van onderzoeksinstituut CERN voortijds onderwerp van discussie geworden.

Want wat nu?

Die vraag zal CERN en daarmee een groot deel van de natuurkundige gemeenschap de aankomende jaren flink bezig houden. Want ligt de toekomst van de natuurkunde nog wel in de zoektocht naar elementaire deeltjes? En zo ja, wat is daarvoor dan de beste aanpak?

Geen grote vragen meer

In de aanloop naar 2020, het jaar dat in de agenda staat om deze grote beslissing te nemen, zullen de vele betrokkenen bij CERN hun stellingen moeten gaan betrekken. Het uiteindelijke doel: de vele investeerders in CERN, waaronder de 22 lidstaten en de ‘associates’, overtuigen van wat de volgende stap moet zijn. Eén ding is duidelijk op te maken uit de berichtgeving van de laatste tijd en dat is dat iedereen voorsorteert op een nieuwe of verbeterde versneller, maar waarvoor eigenlijk?

In gesprek met Lyn Evans, oud-directeur van de LHC, werpt hij direct het meest prikkelende probleem op voor het gehele beslissingsproces: “We hebben gewoon geen goede vragen meer.” Volgens Evans staat de deeltjesfysica momenteel met lege handen als het aankomt op het beargumenteren van een volgende grote investering. “Bij de bouw van de LHC wisten we allemaal wat we wilden vinden: het Higgs-boson, dat was ons doel. Nu dat is gevonden zijn de vragen op.”

Lees meer over het reilen en zeilen van CERN in een eerder interview met Lyn Evans.

En dat is een fikse breuk met de traditie van CERN. Al zo’n zestig jaar opereert het internationale onderzoeksinstituut langs een relatief eenduidige lijn: zoeken naar volgende deeltje om de standaardtheorie verder af te maken. Daarvoor is in de regel een volgende versneller met een nog grotere energie – en vaak ook lengte voor nodig. Het terrein van CERN is anno 2017 dan ook een bonte verzameling van apparaten die elk een volgende stap zetten in de ontdekking van subatomaire deeltjes.

Voormalig wetenschappelijk directeur van CERN, Jos Engelen, is het niet geheel eens met zijn oud-collega. “Het klopt dat de vragen die nu voor liggen niet zo dwingend en concreet zijn als de vraag of het Higgs-boson bestond. Maar er zijn nu andere vragen, bijvoorbeeld of en wanneer de vier krachten die de natuurkunde kent inderdaad samensmelten tot een geünificeerde kracht bij een gegeven energie.”

Een van die vragen is de zoektocht naar het bewijs voor de zogenaamde ‘grand unified theory’ (GUT) zou meer licht kunnen werpen op het ontstaan van het universum. De gedachte is dat wanneer de energie in een botsing hoog genoeg is, er nieuwe fenomenen op moeten treden die lijken op de situatie tijdens de oerknal. In de eerste fractie van het bestaan van het universum zou de temperatuur van het heelal volgens namelijk zo hoog zijn geweest dat zwaartekracht, de elektromagnetische kracht en de andere twee krachten samen één waren.

Het klopt volgens Engelen dat er inmiddels al heel veel bekend is maar nog niet genoeg wat hem betreft. “Als je het mij vraagt dan zeg ik dat we op zijn minst nog genoeg vragen hebben voor nog een generatie versnellers.”

Voor hetzelfde geld is het een woestijn…

Om deze en andere theorieën te testen is volgens beiden inderdaad een grotere en krachtiger versneller nodig, zo veel is zeker. “We hebben alleen geen enkel idee hoeveel sterker en hoeveel groter zo’n apparaat moet zijn” licht Evans toe. “Voor je het weet bouw je een versneller die tien keer zo krachtig is, om er vervolgens achter te komen dat er in dat bereik helemaal niets nieuws te ontdekken is. Voor hetzelfde geld is het een woestijn op dat energieniveau, en blijkt dat je eigenlijk vijftig keer zoveel energie nodig had.”

Bovendien is de technologie die nodig is voor het bouwen van een volgende grotere ronde versneller echt nog toekomstmuziek. Het voorstel van ‘Future Circular Collider’ (FCC) studiegroep van CERN, die pleit voor een versneller van 100 km omtrek. “Of we gewoon de huidige technieken moeten optimaliseren, of dat er echt hele nieuwe soorten magneten etcetera. nodig zijn weten we gewoonweg niet. Maar dat ontwikkelingstraject, dat is nu zoiets waar wel afspraken over te maken zijn” zegt Engelen.

Evans heeft zich inmiddels echter bekeerd tot een pad dat hij veiliger acht. In 2012, vlak na zijn pensioen, werd hij directeur van de zogenaamde Linear Collider Collaboration (LCC), het andere internationale comité van CERN dat de toekomst van een rechte versneller moet onderzoeken.

Of de weg vooruit een rechte of een kromme is, daarover worden Evans en Engelen het niet eens. De oorsprong van dit verschil van inzicht ligt in het type deeltje, elektron of proton, dat in deze versnellers op elkaar geklapt wordt. Protonen zijn relatief zware deeltjes die zich wat lastiger laten versnellen maar je kunt ze met magneten wel de bocht om sturen. De LHC laat protonen dan ook talloze rondes versnellen om een grote eindsnelheid te bereiken. Elektronen daarentegen zijn makkelijk te versnellen, maar verliezen veel van hun snelheid als ze afgebogen worden: rechte versnellers dus.

Een conservatieve geest, of pioniersgeest

Zijn nieuwe voorliefde voor rechte versnellers zet Evans theoretisch kracht bij: “Elektronen zijn zogenaamde puntdeeltjes wat wil zeggen dat ze niet samengesteld zijn uit andere deeltjes. De uitkomsten van een botsing tussen twee elektronen levert een duidelijker en preciezer resultaat op dan een botsing van protonen. Protonen zijn namelijk samengestelde deeltjes, waardoor botsingen tussen twee protonen altijd een stuk ‘rommeliger’ zijn.”

Voor Engelen is dit een begrijpelijk argument, maar wat hem betreft niet zaligmakend. “Met elektronen werken mag dan wel preciezer zijn, maar ik vind het allemaal maar weinig ambitieus.” Engelen vindt dat CERN ook een naam hoog te houden heeft als baanbrekend instituut dat altijd op de grens van wat mogelijk is heeft geopereerd. “Ik vind niet dat het bij CERN past om deze koppositie op te geven.”

Een ander prikkelend detail is dat de plannen voor een nieuwe ronde versneller (FCC) of een upgrade van de LHC allemaal op het grondgebied van CERN plaats zouden kunnen vinden. Voor een lineaire versneller van 40 kilometer lengte zal er moeten worden uitgeweken naar een ander continent. “Inmiddels hebben we hiervoor een stabiele bodem, namelijk een blok graniet, in Japan aangewezen en ook in de VS zijn er opties” vertelt Evans.

Daarmee wordt ook de politieke component van deze discussie zichtbaar. Want alhoewel de VS en Japan slechts ‘associate’ members zijn van CERN in het kader van de LHC, hebben deze landen en Japanse en Amerikaanse onderzoekers wel degelijk een groot aandeel in de besluitvorming. Voor sommigen is het dan ook een reëel argument om nu eens een ander land de mogelijkheid te geven om voorop te lopen in de ontwikkelingen.

Dit zou onvermijdelijk betekenen dat CERN zijn krachten moet splitsen over meerdere instituten en dat is voor Engelen onbespreekbaar. “Op CERN is het zo dat er honderden mensen rondlopen met zogenaamde diepte-expertise van bepaalde processen. Dat kan alleen maar omdat we met zoveel mensen samen komen hier. Die kritische massa is essentieel. Als je die gaat verdelen over de wereld om aan andere projecten te werken dan verlies je een van de belangrijkste krachten van CERN, namelijk de ruimte om te specialiseren.”

Toekomst

Alhoewel de meesten het er over eens lijken te zijn dat CERN een nieuwe generatie versnellers moet ontwikkelen is de bredere vraag in de natuurkunde of het onderzoek naar elementaire deeltjes wel voorrang moet hebben. Zelfs Evans heeft hierover zijn twijfels, “Ik denk dat het voor de aankomende tijd essentieel is dat we meer te weten komen over donkere materie en energie. Of we daar een versneller voor nodig hebben dat weet ik niet.”

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 17 juni 2018 @ 15:54:55 #53
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_179849479
quote:
£720m Large Hadron Collider upgrade 'could upend particle physics'

Collider will be far more sensitive to anomalies that could lead to entirely new theories of the universe

A massive project to supercharge the world’s largest particle collider launched on Friday in the hope that the beefed-up machine will reveal fresh insights into the nature of the universe.

The 950m Swiss franc (£720m) mission will see heavy equipment, new buildings, access shafts and service tunnels installed, constructed and excavated at the Large Hadron Collider (LHC) at Cern, the particle physics laboratory on the edge of Geneva.

The vast machine, which occupies a 27km circular tunnel under the French-Swiss border, hunts for signs of new physics by slamming subatomic particles together at close to the speed of light. In compliance with Einstein’s law E=mc2, some of the energy of impact is converted into new matter.

The upgrade will make the collider far more sensitive to subtle quirks in the laws of physics, and physicists hope these anomalies will prise open the door to entirely new theories of the universe.

In 2012 physicists on the LHC announced the discovery of the Higgs boson, which had leapt into the most fleeting existence inside the machine’s detectors when bunches of hydrogen nuclei, or protons, were crashed into one another billions of times over. The discovery earned a Nobel prize for Peter Higgs and the Belgian physicist François Englert for their theoretical work on the particle in the 1960s.

If the upgrade goes to plan, the proton beams in the souped-up accelerator, known as the high-luminosity LHC, or HL-LHC, will be so intense that the number of collisions in the machine will be five to 10 times greater than today.

“The high-luminosity LHC is where we will collect most of our data, and in that sense it is the phase of our exploration that lets us find out most about the universe,” said Tara Shears, a professor of physics at Liverpool University who works on the collider’s LHCb detector. “If the LHC so far has given us a candle to illuminate what was previously unseen, the high-luminosity LHC will let us shine a searchlight.”

Physicists are already exploring some strange signals at the LHC that could be the first hints that the so-called standard model of particle physics is about to break down. The standard model is a series of equations that describe how particles such as the electrons and quarks found inside atoms interact with each other. The theory works brilliantly, but physicists know it is incomplete: it says nothing about gravity, or the dark matter that clings unseen to galaxies, or the dark energy that drives the expansion of the universe, or why the world around us is made of matter instead antimatter.

The curious signals seen that the LHC in recent months are too tenuous to convince most physicists that they are real, but if they strengthen over time, as happened with the Higgs boson, they could reveal the existence of completely unexpected new particles, dubbed leptoquarks or Z primes.

To ramp up the number of collisions at the LHC, engineers will fit powerful magnets to squeeze the protons into finer, more dense beams. They then plan to fit devices called crab cavities that use an electromagnetic pulse to give bunches of protons a little sideways kick as they enter the LHC’s detectors. This makes the protons rotate a smidgen the moment before they strike protons coming the other way, which drives up the number of collisions. They are called crab cavities because they make the proton bunches move sideways, even if the rotation is minuscule.

“It’s a very exciting time,” said Rob Appleby, a particle physicist at Manchester University and UK spokesperson for HL-LHC. “It opens the door to the most precise and sensitive era of fundamental physics we’ve ever had.”

The upgrade is expected to take eight years. While new magnets and beam instruments will be installed when the LHC is switched off for two years in 2019, most of the required equipment will be fitted in a longer shutdown from 2024 to 2026, when the revamped machine will switch back on again.

“If the anomalies we see in the LHC at the moment manifest in the next couple of years, which they may well do, what we’ll be looking at with the high luminosity-LHC is the physics underlying those discoveries,” said Val Gibson, a professor of physics at Cambridge University who also works on the collider’s LHCb detector. “That would turn the standard model on its head. It would be totally groundbreaking.”
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_179852461
Ja, het zou allemaal "groundbreaking" zijn, maar tot nu toe wordt er bar weinig nieuws gevonden :P
-
pi_181546409
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_181678031
31-08-2018

Higgsdeeltje geeft weer een stukje van zijn karakter prijs

Geen sporen van ‘nieuwe natuurkunde’

Het Higgsdeeltje geeft alle andere elementaire deeltjes hun massa, ook de zogenoemde bottomquark. Higgs vervalt namelijk naar deze bottomquarks, zo bevestigden onderzoekers van deeltjeslaboratorium CERN deze week. Opnieuw een zegen voor het standaardmodel, maar wanneer zien we nu eindelijk weer ‘nieuwe natuurkunde’?

Een prachtig resultaat, maar niet écht verrassend. Zo omschrijven natuurkundigen het kersverse resultaat uit het Europese deeltjeslaboratorium CERN. Het Higgsdeeltje – dat alle andere elementaire deeltjes hun massa geeft – vervalt naar twee bottomquarks. Dat is een relatief zware quark, een soort deeltje dat belangrijk is voor de opbouw van normale materie. Deze week maakten wetenschappers de ontdekking van de gigantische deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) bekend.

Het resultaat wordt toegevoegd aan een rijtje eigenschappen van het Higgsdeeltje dat de afgelopen jaren uit ontelbare botsingen onder het Franse en Zwitserse Alpenmassief is gedestilleerd. We kennen de massa van Higgs (125 GeV) en we weten dat het vervalt naar lichtdeeltjes en een paar W- of Z-bosonen of een paar tau-deeltjes. Mooi, maar het jeukt toch een beetje bij de onderzoekers en natuurkundeliefhebbers die hopen dat het deeltje dat centraal staat in het standaardmodel van de deeltjesfysica nu eindelijk iets doet wat de theorie van onder andere Peter Higgs níet voorspelt.


Weergave van het verval van Higgsdeeltje in twee bottomquarks in de ATLAS-detector. Tegelijkertijd is er een zogenoemd W-boson gecreëerd dat vervalt in een muon en neutrino.
ATLAS/CERN

Hoe onderzoek je het Higgsdeeltje?
Het Higgsdeeltje werd in 2012 officieel ontdekt. Maar hoe onderzoek je een deeltje dat maar een fractie van een seconde bestaat, in een deeltjesversneller die alleen maar protonen versnelt en laat botsen? Higgsdeeltjes ontstaan in de 27 kilometer lange Large Hadron Collider wanneer twee van die protonen met vrijwel de lichtsnelheid op elkaar klappen. Uit zo’n botsing ontspringen allerlei elementaire deeltjes, die razendsnel weer vervallen naar ándere deeltjes. Het is overigens niet zo dat deze deeltjes letterlijk de ‘brokstukken’ van die eerdere deeltjes zijn. De ontstane deeltjes ontlenen enkel hun energie uit de energie die bij de botsing vrijkomt.

Door goed te kijken naar eigenschappen van de deeltjes die uit de botsing wegschieten, bijvoorbeeld de hoeken en energieën, kan zo’n deeltjesregen gereconstrueerd worden. In dit geval (zie afbeelding) genereert de protonbotsing een zogenoemd W-boson en een Higgsdeeltje. Het W-boson vervalt vervolgens in een (detecteerbaar) muon en neutrino, het Higgsdeeltje vervalt in twee bottomquarks.

Weg met de ‘rommel’
Ondanks dat een Higgsdeeltje volgens de theorie in zo’n zestig procent procent van de gevallen naar twee bottomquarks vervalt is dit relatief lastig te onderzoeken. “Er zijn veel andere deeltjes die óók uiteenvallen in twee bottomquarks. Als je naar bottomquarks speurt dan ben je tegelijkertijd naar een scala aan andere interacties aan het kijken” zegt Ivo van Vulpen, deeltjesfysicus van onderzoeksinstituut Nikhef en de Universiteit van Amsterdam die niet bij dit onderzoek betrokken was.


Peter Higgs, een van de voorspellers van het Higgsdeeltje bij een detector van de Large Hadron Collider van CERN.

Toch zijn de bottomquarks die ontstaan uit een Higgsdeeltje te ‘scheiden’ van de overige bottomquarks. De truc is kijken naar een speciaal productiemechanisme: wanneer er uit de protonbotsing zowél een Higgsdeeltje als een zogenoemd Z-boson ontstaat. Naast de bottomquarks uit het Higgsdeeltje, meet de detector dan ook een elektron en een positron afkomstig uit het verval van het Z-boson. “Dat werkt prachtig. Het nadeel is dat deze manier van Higgsdeeltjes maken zo’n tien keer minder voorkomt dan de ‘gebruikelijke’ route. Je moet dus langer meten voordat je dit uit de data kunt halen”, zegt Van Vulpen.

Hoeveel botsingen er nodig waren voor de resultaten van dit onderzoek? “Ontzettend veel”, zegt Van Vulpen. “Ga maar na, elke seconde vinden er zo’n miljard proton-proton-botsingen plaats. Dit werk is gebaseerd op jaren van dataverzameling. Voor dit onderzoek hadden de onderzoekers al acht keer meer data tot hun beschikking dan dat er ten tijde van de ontdekking van Higgs was. Dit is ook een overwinning voor de dataverwerking, die de aflopen jaren ontzettend is verbeterd. In dit onderzoek waren op dat gebied ook Nederlandse wetenschappers van het Nikhef betrokken.”

Nieuwe deeltjes
Een mooi resultaat, maar stiekem hoopte Van Vulpen op iets anders. “Het Higgsdeeltje doet werkelijk in álle opzichten wat zijn voorspellers zeggen dat het zou doen. Het is waanzinnig knap dat ze dit zo lang geleden al voorspelden, maar stiekem hoop je iets anders. Misschien wel iets wat kan wijzen op ‘nieuwe fysica’. Het Higgsdeeltje zou best de poort kunnen zijn naar natuurkunde en deeltjes die we nog niet kennen”, zegt Van Vulpen.

Het is mogelijk dat er elementaire deeltjes zijn die niet of nauwelijks interactie hebben met de deeltjes die we kennen, maar die wél een massa hebben. “Dat betekent automatisch een interactie met Higgs”, zegt Van Vulpen. “Zien we bijvoorbeeld dat Higgs minder vaak vervalt naar de bottomquarks dan verwacht, dan betekent dat misschien dat ze af en toe vervallen naar deeltjes die we nog niet kennen.”


Een lasser werkt aan de Large Hadron Collider. De komende jaren ligt de deeltjesversneller voor langere tijd stil voor een upgrade, zoals ook het geval was tussen 2013 en 2015.
CERN

De onderzoekers van CERN blijven daarom de vervalproducten van Higgs minutieus uitpluizen. Zo kunnen ze nog het verval naar muonen afvinken, en ook zou het Higgsdeeltje naar zichzelf vervallen. Dat vertelt iets over de eigenschappen van het Higgsveld, het veld dat overal aanwezig is en alle andere deeltjes massa geeft. Ook kan het zijn dat er nog meerdere versies van het Higgsdeeltje zelf zijn.

Ondertussen krijgt de LHC de komende jaren een upgrade. Om de meer zeldzame botsingen uit de databerg te kunnen vissen moet die berg groter worden. In de zogenoemde High Luminosity LHC vinden er per seconde nog meer botsingen plaats dan nu al het geval is. Vanaf volgend jaar ligt de machine voor ongeveer twee jaar stil. Geen probleem volgens Van Vulpen. “Er is nu zóveel data dat het onderzoek gewoon doorgaat.”

Bron
Het wetenschappelijke artikel is nog niet gepubliceerd maar ingeleverd voor publicatie bij het wetenschappelijke tijdschrift Physical Letters B.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_185765206
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_185877248
LHCb experiment discovers a new pentaquark
The LHCb collaboration has observed a new pentaquark particle and has confirmed the pentaquark structure previously reported

https://home.cern/news/ne(...)overs-new-pentaquark
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_190196195
The plot thickens for a hypothetical “X17” particle
https://home.cern/news/ne(...)hetical-x17-particle
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 3 december 2019 @ 10:27:15 #60
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_190245798
quote:
7s.gif Op zaterdag 30 november 2019 08:38 schreef Aether het volgende:
The plot thickens for a hypothetical “X17” particle
https://home.cern/news/ne(...)hetical-x17-particle
Wat is er trouwens nu met de site aan de hand? Als ik naar die home.cern website ga kan ik een drupal installatie starten :? Lijkt me nou niet echt de bedoeling :D

https://home.cern/core/install.php
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_190393067
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  vrijdag 19 juni 2020 @ 22:34:09 #62
139693 Rolstoelvandaal
I once was a stuntman...
pi_193704767
Het was even graven naar dit topic, maar best wel groot nieuws.

CERN heeft vandaag de knoop doorgehakt en de opvolger(s) van de LHC goedgekeurd.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-01866-9

Wel nog even geduld.
  vrijdag 19 juni 2020 @ 22:45:46 #64
139693 Rolstoelvandaal
I once was a stuntman...
pi_193705030
quote:
Ik vind dat heel noodzakelijk, het is de enige manier (voor zover ik weet) om die kennis op te doen.
Er gaat nog niet genoeg geld naar wetenschappelijk onderzoek. Wat zou het wereldwijde budget voor wetenschap tegenover defensie zijn?
pi_198645537
LHC machine challenges leading theory of physics
https://www.bbc.com/news/science-environment-56491033

Physicists have uncovered a potential flaw in a theory that explains how the building blocks of the Universe behave.

Intriguing new result from the LHCb experiment at CERN
https://home.cern/news/ne(...)lhcb-experiment-cern
The LHCb results strengthen hints of a violation of lepton flavour universality
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 23 maart 2021 @ 12:48:49 #66
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_198647717
Ja nee dan! Ben ik net een beetje bij met quantumvelden theorie, krijgen we dit. :(
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_202350346
Physicists detect signs of neutrinos at Large Hadron Collider
https://phys.org/news/202(...)hadron-collider.html
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_204506746
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_204518135
Ben benieuwd wat er gaat komen straks. Het was een tijdje uit de running. Ik hoop op anomalies en wie weet een paradigmaverschuiving.
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
  Moderator vrijdag 6 mei 2022 @ 10:27:02 #70
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_204643425
Kan men in CERN nog wat met dat nieuwe gewicht van het W boson?

https://www.nature.com/articles/d41586-022-01014-5

quote:
From its resting place outside Chicago, Illinois, a long-defunct experiment is threatening to throw the field of elementary particles off balance. Physicists have toiled for ten years to squeeze a crucial new measurement out of the experiment's old data, and the results are now in. The team has found that the W boson -- a fundamental particle that carries the weak nuclear force -- is significantly heavier than theory predicts.

Although the difference between the theoretical prediction and the experimental value is only 0.09%, it is significantly larger than the result's error margins, which are around 0.01%. The finding also disagrees with some other measurements of the mass. The collaboration that ran the latest experiment, called CDF at the Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab), reported the findings in Science1 on 7 April.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_204665953
Ik heb eerlijk gezegd al zoveel 'mogelijk nieuwe doorbraken' gezien in deeltjesfysicaland, dat ik ze met een flinke korrel zout neem. Eerst maar eens kijken of het signaal overeind blijft staan de komende maanden.

-
pi_204683775
Weet iemand wat allemaal de plannen zijn voor de komende jaren? James Webb had wel een lijstje ergens met experimenten. Heeft de LHC dat ook?
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_204684212
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2022 22:14 schreef Discombobulate het volgende:
Weet iemand wat allemaal de plannen zijn voor de komende jaren? James Webb had wel een lijstje ergens met experimenten. Heeft de LHC dat ook?
Grotere versie?

https://home.cern/science/accelerators/future-circular-collider

When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_205249470
LHCb discovers three new exotic particles
The collaboration has observed a new kind of “pentaquark” and the first-ever pair of “tetraquarks”

https://home.cern/news/ne(...)new-exotic-particles
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 5 juli 2022 @ 22:00:50 #75
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_205249962
quote:
7s.gif Op dinsdag 5 juli 2022 21:22 schreef Aether het volgende:
LHCb discovers three new exotic particles
The collaboration has observed a new kind of “pentaquark” and the first-ever pair of “tetraquarks”

https://home.cern/news/ne(...)new-exotic-particles
Ze zetten het ding vandaag aan en meteen ontdekken ze een nieuw deeltje?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_206873389
Hoe is het hiermee? Hij was toch weer operationeel sinds dit jaar? Ik zie verbazend weinig artikelen langskomen de laatste maanden.
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_209335244
LHC experiments see first evidence of a rare Higgs boson decay
https://www.interactions.(...)re-higgs-boson-decay
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_212501198
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')