Waarschijnlijk wel. 4000 is inderdaad erg hoog en in combinatie met verschijnselen van de alvleesklierontsteking, zeer suggestief voor alvleesklierontsteking. Maar als de (acute) ontsteking over is, daalt het lipase wel terug naar het normale niveau (177 is normaal). Als de hond het verder goed doet, is geen reden om aan te nemen dat hij nog alvleesklierontsteking heeft.quote:Op donderdag 29 oktober 2015 22:48 schreef silliegirl het volgende:
[..]
De bloedwaarden heb ik nagevraagd bij mijn vader (die is naar alle afspraken gegaan). De eerste waarde was 4000 (om en nabij) en de tweede meting (die normaal zou zijn) was 177. Volgens mijn vader betreft dit de PLI, maar dat weet ik dus niet zeker?
Hills i/d waarschijnlijk, ja. Als je DA gezegd heeft dat er mee mag stoppen, dan mag het wel hoor. Maar als je het niet durft, mag je wel mee doorgaan. Kan geen kwaad. Wel na maand of 6 bij je DA checken of het nog verstandig is om mee door te gaan (dieetvoeding nooit langer dan 6 maanden geven zonder een overleg met een DA).quote:Ze krijgt (uit mijn hoofd) nu iets als Hills canine low fat, kan dat kloppen? Anders moet ik de zak even opduikelen.
Vreselijk, zo'n huidprobleemquote:Haar huid is nu over het algemeen rustig, maar ze krijgt ook de medicatie nog. Zodra we daarmee stoppen is het binnen een week weer drama en kost het weken, zo niet maanden, om het weer een beetje onder controle te krijgen.
Ze heeft op dit moment enkel jeukende plekken tussen haar tenen, die spuiten we extra in met een anti-schimmel spray die we ook van de dierenarts hebben, die helpt goed.
Ik had ook zoiets na de manuele therapie, dus het is best wel mogelijk.quote:Op donderdag 29 oktober 2015 22:50 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Eerst zal hij nog eventjes heel moe zijn door de behandeling, dat zijn honden en mensen blijkbaar ook na zoiets.
quote:En hij moet leren die kaak weer goed te bewegen. Dus wie weet
Ik heb hem de hele avond niet gezien en net stiefelde hij door de kooi en sprong ie heel behendig de doos met hooi in (je pakt een doos, knip er een doorgang in en prop het vol met hooi, wat een pret ze hebben) dus dat valt al weer mee.
Dierenartsen zijn ook een soort hobby a 21% BTWquote:Op vrijdag 30 oktober 2015 00:10 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Ja. De artsenopleiding is de onderbouw van de chiropractieopleiding. De Nederlandse universiteiten hebben er geen opleiding voor, dus is de chiropractor bezoeken een soort hobby à 21% BTW, volgens de kromme redenatie van ons parlement.
Ik dacht dat fysiotherapeuten ook die opleiding konden volgen? Ik ken een paar paarden DAs die deze opleiding in UK gedaan hebben. Maar misschien was het osteopathiequote:Dit geldt voor de behandeling van mensen, maar zal voor dieren vergelijkbaar zijn.
Tja, laatst is er in Drenthe (of Friesland?) een meneer beboet omdat hij zich voor de dierenarts uitgaf, en dat is wel een beschermd beroep... Gelukkig heb je tegenwoordig Internet en kan je in principe checken of de behandelaar aangesloten is bij BIG/beroepsvereniging.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 00:17 schreef CherryLips het volgende:
Het is een vrij beroep, iedereen kan in principe een praktijk openen.
Sterkte!quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 07:48 schreef N.icka het volgende:
[..]
Dank voor je reactie, ik ga zeker nog voor kwaliteit van leven. Beestje heeft een prima leven gehad en dat ga ik niet nodeloos rekken omdat het voor mij moeilijk is. Volgendeweek maak ik afspraak bij de dierenarts.
Tja, ik krijg nog steeds mensen die niet weten dat een konijn jaar of 10-15 kan worden. "Bij ons worden zij 1-2 jaar...." En als mensen vragen: "wat is een leuk dier voor mijn kinderen? ", zeg ik toch altijd "een pluche"quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 08:11 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Het zijn dierenartsen die zich erin willen specialiseren, het staat echt nog in de kinderschoenen al hebben ze al wel een paar cavia's succesvol behandeld. Ik kon ook maar bij een paar dierenartsen terecht, in Nijmegen of Amersfoort. Er zijn ook überhaupt niet zoveel dierenartsen gespecialiseerd in het gebit van de cavia. Veel mensen nemen de moeite niet om met de cavia naar de dierenarts te gaan dus dat helpt ook niet.
Ik ken iemand die twee cavia's voor de kinderen had genomen. Zomaar was er eentje dood en de ander was toen ook niet lekker en die was een paar dagen later ook dood. Hup de kliko in.
Echt, krijg er gewoon jeuk van.
De Sophia-Vereeniging is de petitie gestart voor het verlagen van het BTW tarief voor de DAs. Maar volgens het ministerie van Financiën mag dat niet volgens de EU richtlijnen. Volgens mij is de VAT voor dierenartsen in Ierland 13,5%quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 08:29 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Dierenartsenpraktijken moeten over bijna alles 21% belasting afdragen.
(Behalve over bijvoorbeeld geneesmiddelen die enkel humaan gerigistreerd staan, maar in geval van 'nood'/geen alternatief ook voor dieren gebruikt mogen worden.
Volgens mij is het konijn het meest mishandelde huisdier. En de hamster. Die kennis met die twee cavia's heeft daarna 1 konijn genomen, ik bied steeds aan dat ik hem wel wil als ze hem beu is, of dat ik wel een ander huisje voor hem zoek anders (er zit hier een opvang om de hoek, maar die heeft een wachtlijst en dan moet je afstandsgeld betalen, stel je voor). Ik heb als kind ook huisdieren gehad, en ja, toen ik een jaar of 8 was, was ik erop uitgekeken en toen kregen we een hond. En toen ik een jaar of 12 was ben ik me er weer in gaan interesseren. Maar kinderen van 4 zijn gewoon te jong. En m'n ouders gingen ermee naar de dierenarts als ze iets hadden.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 09:58 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Tja, ik krijg nog steeds mensen die niet weten dat een konijn jaar of 10-15 kan worden. "Bij ons worden zij 1-2 jaar...." En als mensen vragen: "wat is een leuk dier voor mijn kinderen? ", zeg ik toch altijd "een pluche"
quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 08:43 schreef Celebritarian het volgende:
Met mijn kat langsgeweest voor jaarlijkse enting / controle, en blijkbaar heeft hij tandplak en moet hij een prijzige gebitsreiniging ondergaan en overstappen op speciale brokken. Opmerkelijk is alleen dat mijn kat nog maar 2 is, ze toevallig deze maand korting hebben op gebitsreinigingen en de vrouw voor mij ook al terug moest komen voor gebitsreiniging. Bijgevoegd foto's van zijn tanden, kan je misschien een indicatie geven of dit een redelijk advies lijkt of dat me iets wordt aangesmeerd? (Misschien lastig aan de hand van foto's).
Ik denk niet dat je iets wordt aangesmeerdSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Gebitssanering lijkt voor de klant misschien "makkelijk verdienen", maar dat is erg veel werk + assistenten kosten + narcose apparatuur en tandartsen-apparatuur ed moet ook betaald worden.
De foto's zijn een beetje vaag, maar er is toch duidelijke gingivitis (tandvleesontsteking) zichtbaar. En behoorlijk wat aanslag. Dat moet inderdaad goed onder narcose bekijken/ schoongemaakt worden. Eventueel moeten zelfs misschien rontgenfoto's van het gebit gemaakt worden (net als bij mensen, tandartsen smeren ook van alles aan
)
Zo'n jonge poezel kan namelijk helaas wel een aantal ernstige gebitsproblemen hebben, zoals gingivitis-stomatitis complex (ernstige tandvleesontsteking, een soort immuun-gemediteerd ziekte) of een zogenaamde FORL (tandwortels worden aangetast). Deze aandoeningen komen relatief vaak voor bij (jonge) katten en worden helaas vaak niet opgemerkt, want om tot goede diagnose te komen moet de kat onder narcose zijnSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt., en soms moeten er dus ook rontgenfoto's gemaakt worden (want alleen zo zie je de wortels van de tanden en kiezen).
Succes met de poezel! En het is wel belangrijk om preventief tandjes te gaan poetsen om dit soort problemen in de toekomst proberen te voorkomen. Tandjes poetsen is heel lastig bij een kat, maar als je bij een kitten begint, is het vaak wel aan te leren.
quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 08:55 schreef Candaasje het volgende:
Ik spreek even voor mijn beurt want ik ben DiDA natuurlijk niet; misschien qua timing is het wel toevallig, maar dat gebit is wel echt stevig aan tandplak onderhevig. Dus ik vind het niet gek dat ze het adviseren. Die hoektanden zou je misschien met flink poetsen nog een klein beetje schoner kunnen krijgen (hoewel er ook wel echt vuil in die groeven zit...) maar bij die kiezen is dat bijna niet te doen. Want dan moet je ook echt goed achterin komen, en met poetsen alleen krijg je niet alles weg. Of je moet zelf tandarts zijn en een ultrasoon in huis hebben, dan geef ik je nog een heel kleine kans dat het een beetje lukt. Als de poezel niet in je neus hangt ondertussen...![]()
![]()
Gebitsproblemen bij katten is helaas wel iets dat echt enorm onderschat en vaak niet gezien wordt, met als gevolg vaak (veel!) ontstekingen (= PIJN! maar dat zie je niet, want katten zijn kneiterhard voor zichzelf en reken maar dat ze door blijven eten, totdat het echt, echt, ECHT niet meer gaat) en extracties. Ik zie vaak meer gebitsbehandelingen waarbij er getrokken moet worden, dan zonder, helaas![]()
Dus in dit geval ja, ik zou voor een gebitsreiniging gaan. Kost wel wat (want kat moet onder narcose gebracht worden) maar daarna kun je het proberen bij te houden met poetsen. Dat moet je wel rustig oefenen met poes, maar kan echt veel schelen, mits je het elke dag doet. En T/D brokken helpen vaak ook echt wel, dat is imho mooi spul! (Voor honden heb ik ook wel eens de tip een runderknie om op te kauwen, maar voor poezen zou ik dan even zo snel niet weten wat handig is. Ws. heeft DiDa wel ideeen
)
1 konijn is geen konijnquote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:10 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Volgens mij is het konijn het meest mishandelde huisdier. En de hamster. Die kennis met die twee cavia's heeft daarna 1 konijn genomen, ik bied steeds aan dat ik hem wel wil als ze hem beu is, of dat ik wel een ander huisje voor hem zoek anders (er zit hier een opvang om de hoek, maar die heeft een wachtlijst en dan moet je afstandsgeld betalen, stel je voor). Ik heb als kind ook huisdieren gehad, en ja, toen ik een jaar of 8 was, was ik erop uitgekeken en toen kregen we een hond. En toen ik een jaar of 12 was ben ik me er weer in gaan interesseren. Maar kinderen van 4 zijn gewoon te jong. En m'n ouders gingen ermee naar de dierenarts als ze iets hadden.
Als dat gaat, ja. Maar zoals ik het gezegd heb, als de poezel gingivitis/stomatitis heeft, is dat super pijnlijk.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:20 schreef Valerie. het volgende:
Onze DA gaf het advies om te poetsen met een gaasje om de vinger
Ja dat zeg ik ookquote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:21 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
1 konijn is geen konijn![]()
Wordt dat dan wel beter als de dokter het schoonmaakt en je het later zelf bijhoudt?quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:21 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Als dat gaat, ja. Maar zoals ik het gezegd heb, als de poezel gingivitis/stomatitis heeft, is dat super pijnlijk.
Verschilt wel per dier. Als je zoals DiDa een kat hebt met al vanaf jonge leeftijd ernstige klachten, dan kan het dier er wel gevoeliger voor blijven. (Soms kan het dan helpen om zoveel mogelijk elementen te verwijderen, en dan gaat het daarna vaak wel weer een stuk beterquote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:47 schreef Valerie. het volgende:
[..]
Wordt dat dan wel beter als de dokter het schoonmaakt en je het later zelf bijhoudt?
quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 22:41 schreef tonja het volgende:
Ik heb ook een voedingsvraagje; 2 jaar geleden toen ik met Harry in het MCD was omdat ie niet wilde eten zei de internist: "Katten moeten eten, desnoods Gourmet". Dat woordje 'desnoods' is bij me blijven hangen. Is dat spul echt zo slecht? Voordat Har ziek werd gaf ik ze 2 keer per week een blikje en dat vonden/vindt ze heerlijk. Nu ik Loes alleen heb en haar kan verwennen vind ik het leuk om het haar weer te gaan geven.
Wel of niet doen?
Mijn oude chineesje kreeg ik op 4 jarige leeftijd met een hele nare kuch, zijn hele mond was ontstoken, dat was doorgeslagen naar zijn keel en longen. Die moest een paar weken aansterken en aan de ab voordat ie gesaneerd kon worden. Er zijn zelfs honden die er hartproblemen aan over houden, aan een slecht gebit. Het is veel en veel belangrijker dan mensen denken idd!quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 12:22 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Verschilt wel per dier. Als je zoals DiDa een kat hebt met al vanaf jonge leeftijd ernstige klachten, dan kan het dier er wel gevoeliger voor blijven. (Soms kan het dan helpen om zoveel mogelijk elementen te verwijderen, en dan gaat het daarna vaak wel weer een stuk beter)
Maar poetsen kan vaak wel de frequentie van behandelingen omlaag brengen. Dus dat scheelt op een kattenleven misschien toch weer een paar keer narcose en alle narigheid. (En voor de baasjes doet het iets minder zeer in de portemonnee). Het werkt wat dat betreft eigenlijk net zoals bij mensen; de een heeft continu ontstoken tandvlees en ontstekingen, en de ander zelden. Dat hangt ook samen met je 'mondflora'. Sommige mensen hebben gewoon vette pech. (Hoi!)
Poetsen blijf wel belangrijk - ook voor poezen met gezonde gebitten! - want waar geen tandplak is, kan tandsteen zich niet vormen (wat het tandvlees omhoog duwt) en zonder goede voedingsbodem en vrije toegang tot het 'binnenwerk' in het tandvlees, hebben bacterieen weer minder 'houvast' om te gaan etteren.
Wat veel mensen trouwens ook niet weten is dat gebitsproblemen tot bacterieen in de bloedbaan kunnen leiden, welke weer nare dingen zoals bijvoorbeeld nierproblemen kunnen veroorzaken. (Althans, dat is wat ik geleerd heb. Kan het alleen even niet met een wetenschappelijk artikel te onderbouwen dus zou daar even naar moeten zoeken)
Dus het is niet alleen een zeer pijnlijke bek - met zelfs niet meer willen/kunnen eten tot mogelijk gevolg- maar ook de algehele gezondheid die met gebitsproblemen in gevaar kan komen.
(Mijn umlaut-knopje werkt niet. Valt het op?)
We hebben wel die poedervorm geprobeerd, maar daar werd hij ziek van. Ik zal eens kijken of ze de blik vorm bij de dierenarts hebben. Hij krijgt RC met kidney support die speciaal voor nierpatiënten is. Verder hebben we ook nog Baephar voor de nieren ter afwisseling. Onze Pan is nogal kieskeurig en raakt sommig eten snel beu.quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 06:32 schreef Samzz het volgende:
Zijn die zakjes RC convalescense? Zo nee, dan zou ik dat proberen. Of de blikvleesvariant.
Oooh succesquote:Op zaterdag 31 oktober 2015 13:51 schreef CherryLips het volgende:
Nu piest Pieter ook bloed, dus op naar de weekenddienst. En zwaai zwaai naar m'n vakantie
quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 12:22 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Verschilt wel per dier. Als je zoals DiDa een kat hebt met al vanaf jonge leeftijd ernstige klachten, dan kan het dier er wel gevoeliger voor blijven. (Soms kan het dan helpen om zoveel mogelijk elementen te verwijderen, en dan gaat het daarna vaak wel weer een stuk beter)
Maar poetsen kan vaak wel de frequentie van behandelingen omlaag brengen. Dus dat scheelt op een kattenleven misschien toch weer een paar keer narcose en alle narigheid. (En voor de baasjes doet het iets minder zeer in de portemonnee). Het werkt wat dat betreft eigenlijk net zoals bij mensen; de een heeft continu ontstoken tandvlees en ontstekingen, en de ander zelden. Dat hangt ook samen met je 'mondflora'. Sommige mensen hebben gewoon vette pech. (Hoi!)
Poetsen blijf wel belangrijk - ook voor poezen met gezonde gebitten! - want waar geen tandplak is, kan tandsteen zich niet vormen (wat het tandvlees omhoog duwt) en zonder goede voedingsbodem en vrije toegang tot het 'binnenwerk' in het tandvlees, hebben bacterieen weer minder 'houvast' om te gaan etteren.
Wat veel mensen trouwens ook niet weten is dat gebitsproblemen tot bacterieen in de bloedbaan kunnen leiden, welke weer nare dingen zoals bijvoorbeeld nierproblemen kunnen veroorzaken. (Althans, dat is wat ik geleerd heb. Kan het alleen even niet met een wetenschappelijk artikel te onderbouwen dus zou daar even naar moeten zoeken)
Dus het is niet alleen een zeer pijnlijke bek - met zelfs niet meer willen/kunnen eten tot mogelijk gevolg- maar ook de algehele gezondheid die met gebitsproblemen in gevaar kan komen.
Alle nat en droogvoer in Europa wordt geproduceerd volgens de bepaalde richtlijnen (oa Nutritional Requirements of dogs and cats van National Research Council). Die geven oa welke stoffen en in welke minimale (en bij sommige ook maximale) doseringen er in moeten zitten. Zo moet kattenvoer altijd taurine bevatten.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 22:15 schreef valentijn101 het volgende:
Hallo dida
Ik heb een kattenvoer vraagje.
Komt door deze kattenvoertest van de belgische consumentenbond http://www.test-aankoop.b(...)550F58EDAD2A3A7DB17A
Als ik kattenvoer koop pak ik meestal een duurdere zak en kijk of er een groot percentage vlees in zit. Verder heb ik eigenlijk geen idee waar ik op moet letten om goede kwaliteit te kiezen. De ingredientenlijst zegt mij eigenlijk niet veel.
Kun jij daar wat duidelijkheid in brengen?
Wat moet er bv wel en niet in zitten. Welke hoeveelheden? En zo
Geen ideequote:Op vrijdag 30 oktober 2015 22:41 schreef tonja het volgende:
Ik heb ook een voedingsvraagje; 2 jaar geleden toen ik met Harry in het MCD was omdat ie niet wilde eten zei de internist: "Katten moeten eten, desnoods Gourmet". Dat woordje 'desnoods' is bij me blijven hangen. Is dat spul echt zo slecht? Voordat Har ziek werd gaf ik ze 2 keer per week een blikje en dat vonden/vindt ze heerlijk. Nu ik Loes alleen heb en haar kan verwennen vind ik het leuk om het haar weer te gaan geven.
Wel of niet doen?
Als je een kat met overgewicht heeft, en je wil hem laten afvallen, dan is het toch het beste om samen met een voedingsdeskundige te doen. Die kan dan uitrekenen hoeveel kcal de kat per dag nodig heeft en hoeveel van welk voer hij per dag nodig heeft. Dat is niet zo 1,2,3 uit te rekenen hoor... Maar in het algemeen geldt dus 10 gram brokken = ongeveer 40 gram natvoer qua energiedichtheid.quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 00:23 schreef Koettie het volgende:
Ik volg voor goed natvoer. Van de week een BARF worst gehaald maar mevrouw blieft het echt echt echt niet.Maar ze drinkt ook niet echt veel dus wil wel natvoer bijvoeren.
Alleen, hoe reken je uit hoeveel ze mogen in combinatie met brokken? Of kan je bijv beter om en om doen? Bijv dag natvoer, dan brokken? Ze is op dieet (echt flink overgewicht) dus moet wel echt afgewogen worden voor Dikke Dame.
Ach, poezeltjequote:Op zaterdag 31 oktober 2015 02:48 schreef joyvke het volgende:
Inmiddels al heel veel gelezen, maar ik wil het hier als nog proberen qua advies. Ontzettend bedankt alvast.
Onze kater is nu bijna 19 jaar oud. Sinds een paar maanden heeft hij last van zijn schildklier (valt veel af). Uiteindelijk zijn hier sinds begin September (iets daarvoor al) hoge nierwaarden geconstateerd. Het blijkt geen acute nierfalen te zijn, hij is een paar keer gespoeld, en zijn waarden zijn nu redelijk stabiel op 34 en 504 (ik weet even niet welke ura./ crea is). Hij doet het verder hartstikke goed, super blij, alleen wordt hij dus al sinds begin September gedwangvoerd. 2 zakjes Royal Canine op een dag. Sinds kort hebben we ook speciale nierbrokjes en soms eet hij deze in de nacht, helaas is het te onregelmatig wanneer hij deze eet en durven we hem eigenlijk niet alleen op de brokjes te zetten. Het gaat verder goed, ondanks de hoge waardes. Hij geeft niet over *klopt af*, en hij ziet er nog goed uit. De dierenartsen die hem inmiddels hebben gezien staan er van te kijken dat hij zo goed is.
Alleen door de schildklier/ nierwaarden wisselwerking is het lastig om hem op gewicht te houden. Hij woog eerst rond de 6/ 7kilo, inmiddels zit hij rond de 3.2kg. Het gaat langzaam omlaag, maar elke week toch wel minstens 10 - 50 gram.
Zijn ontlasting is verder helemaal prima. Hij poept vrijwel elke dag en heeft al sinds 1,5 maand geen laxatrax nodig. Qua medicatie heeft hij tabletten voor de schildklier en Kalium. Hij had maagtabletten maar hij gaf daar meer van over dan nu zonder (een enkele keer spuugt hij in de ochtend wat gal).
Een heel verhaal sorry. Ik zou graag willen weten of er iets is wat we kunnen doen om te zorgen dat hij aankomt en/ of in ieder geval gelijk blijft. Hij krijgt nu om de dag 1,5 tabletje voor de schildklier, omdat hij daar ook ziek van is geweest (of van de nierwaarden - hoogstwaarschijnlijk). We hebben Carnibest geprobeerd, maar daar wordt hij ziek van.
Excuses voor de lap tekst.
Alvast bedankt van ons en van Pandor.
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Voor zijn nierproblemen is het belangrijk dat hij speciale niervoeding krijgt: met minder (maar wel hoogwaardig!) eiwit, minder fosfor enz.
Zolang hyperthyreoidie en nierfalen niet onder controle zijn, is er helaas geen wonderen verwachten qua verbeteren van het eetlust/ gewichtstoename....
quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 07:12 schreef _Dido_ het volgende:
Even een update hier, want mijn poezels zijn echt goed bezig. Misschien kan ik iemand anders met dezelfde problemen nog inspireren
Qua dieet:
Ze hebben een nieuwe voerbak (die met meerdere plateaus van Zooplus) + afgepaste porties voer. Dat gaat prima. Ze eten een stuk rustiger en ik kan het eten de hele dag laten staan. Verder spelen we als het even kan dagelijks met een laserlampje. Kan niet anders dan dat ze afvallen. Ben benieuwd naar het resultaat bij de dierenarts over 2,5 week!
Qua hond:
Afgelopen weekend hebben ze allebei een avond op de krabpaal gelegen terwijl de hond in dezelfde kamer wasZodra we zien dat een van de twee de hond wil passeren, leiden we de hond af met stukjes komkommer (is ze dol op). Zo hoeven we steeds minder te corrigeren en we merken dat de hond ook minder fixeert. Er is zelfs regelmatig neuscontact tussen hond en de oudste kat, zonder dat de kat blaast
Last but not least ben ik ook overgestapt op de PeeWee-bak met houtkorrels en hoewel ze er eerst niks van wilden weten zijn ze na een weekje combi houtkorrels met grit nu alweer een week volledig over op houtkorrels
Ben super trots op ze dat ze zich zo goed kunnen aanpassen!
quote:Op zaterdag 31 oktober 2015 13:51 schreef CherryLips het volgende:
Nu piest Pieter ook bloed, dus op naar de weekenddienst. En zwaai zwaai naar m'n vakantie
Hij eet wel wortelloof en die blaadjes van zo'n knaagplantje van de Intratuin, er is gisteren aardig wat ingegaan, maar je moet het blijven aanbieden. En ik vind nog steeds rode plekjes in de kooi.quote:Op maandag 2 november 2015 11:48 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]En hoe gaat het nu met Pieter?
Is het zeker bloed? Geen kleurstoffen in zijn voer? Geen wortels, spinazie of bietjes gegeten?quote:Op maandag 2 november 2015 12:03 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Hij eet wel wortelloof en die blaadjes van zo'n knaagplantje van de Intratuin, er is gisteren aardig wat ingegaan, maar je moet het blijven aanbieden. En ik vind nog steeds rode plekjes in de kooi.
Nou ja, hij eet nog steeds amper uit zichzelf, dus het zal niet van dat flintertje wortel van woensdag komen. Ik heb m'n eigen DA op de hoogte gesteld van wat er in Utrecht is gebeurd, heb hem alles laten lezen en hij heeft het ook weer in hun systeem ingevoerd, ook wat betreft medicijnen enzo, dat het wel op elkaar afgestemd is. Ik bewaar alle bonnen en facturen omdat daar de medicijnen op staan. En Pieter krijgt nu antibiotica, met bananensmaak zei ie en zo ruikt het ook. Hoop maar dat het werkt. Ik maal nu ook vitamine C door het dwangvoer, een geplet pilletje. Geen idee of ze die pilletjes sowieso nodig hebben, heb ze nu voor Pieter in huis gehaald maar Schaap en Otje vinden ze ook wel lekker. Maar het zit natuurlijk al in de witlof, paprika en het voer.quote:Op maandag 2 november 2015 16:38 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Is het zeker bloed? Geen kleurstoffen in zijn voer? Geen wortels, spinazie of bietjes gegeten?
Als het bloed is, dan is het toch zeer suggestief voor blaasontsteking/stenen en dat moet je even bij je DA melden. Stress kan een mede-oorzaak zijn. Stress (van kaakproblemen + behandelingen) kan zorgen dat hij vatbaarder is voor blaasontstekingen.
Vitamine C is belangrijk! Naast goed caviavoer en gevarieerd groente is het toch verstandig om dagelijks minimaal 30 mg vit C/1 kg cavia te geven. Bij ziekte en stress situaties zelfs 50-100 mg/dagquote:Op maandag 2 november 2015 16:55 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Nou ja, hij eet nog steeds amper uit zichzelf, dus het zal niet van dat flintertje wortel van woensdag komen. Ik heb m'n eigen DA op de hoogte gesteld van wat er in Utrecht is gebeurd, heb hem alles laten lezen en hij heeft het ook weer in hun systeem ingevoerd, ook wat betreft medicijnen enzo, dat het wel op elkaar afgestemd is. Ik bewaar alle bonnen en facturen omdat daar de medicijnen op staan. En Pieter krijgt nu antibiotica, met bananensmaak zei ie en zo ruikt het ook. Hoop maar dat het werkt. Ik maal nu ook vitamine C door het dwangvoer, een geplet pilletje. Geen idee of ze die pilletjes sowieso nodig hebben, heb ze nu voor Pieter in huis gehaald maar Schaap en Otje vinden ze ook wel lekker. Maar het zit natuurlijk al in de witlof, paprika en het voer.
Zullen wij zeggen voor 25% l-lysine, 25% eigen afweer, 25% placebo effect en 25% goede zorgen van de eigenaar?quote:Op maandag 2 november 2015 20:44 schreef Miss_Isis het volgende:
Hoi Dida, ik wilde even laten weten dat het na het aanschaffen van de L-lysine (heb die pasta gekocht) nu beter gaat met de groene klodders van onze snotterpoes SavannahWeet niet of dat geheel aan de L-lysine te wijten is, want eerlijk gezegd vergeet ik het af en toe te geven
maar toch, goed nieuws vind ik!
quote:Nu de volgende vraag (ja, sorry, alweer één...). Onze Havanezer Puck (6 jaar) zit nu tussen 2 loopsheden in, en ik twijfel of het een goed idee is om haar te laten castreren. Wat betreft het risico op mamatumoren heeft dat nu geen toegevoegde waarde meer volgens mij, maar wat betreft de kans op baarmoederontsteking misschien wel natuurlijk. Daarnaast is ze, als ze loops is, ook echt wel heel erg loops in gedrag. Ze wordt enorm hitsig en valt de andere teefjes lastig, ze gaat ze berijden, biedt zich aan en zo... De afgelopen keer probeerde ze zelfs Cookie te verkrachten
Best irritant en het lijkt me ook frustrerend voor haar (en de andere honden). Maar aan de andere kant, dat is goed en wel bekeken natuurlijk maar 2x 1,5 weken per jaar, zo'n beetje. Ik weet niet of dat reden genoeg moet zijn voor castratie.
Daarnaast heeft Puck van zichzelf al een redelijk lastige vacht met vrij veel krul. Daarom houden we haar kort geschoren. Ik denk dat dat er niet bepaald beter op gaat worden na een castratie. En ook vind ik het idee van het weghalen van alle geslachtshormonen een beetje onprettig, ik heb het gevoel dat ze toch wel enig nut hebben. Je merkt misschien, ik twijfel nog al.
Toen las ik iets over 'ovary sparing spay',
Als de hond zo "hormonaal" is tijdens de loopsheid, misschien moet je dan idd toch de sterilisatie (castratie) overwegen.quote:waarbij de eierstokken blijven zitten en alleen de baarmoeder weg wordt gehaald. Dan blijven de hormonen en blijft het teefje dus wel loops worden, ook in gedrag. Heb jij hier ervaring mee? Hoe zijn de voor- en nadelen hier van? Blijft het loopse gedrag even erg/erger? En hoe zit het met het eventuele risico op incontinentie na zo'n castratie (itt een standaard castratie)?
Wat zou jij in dit geval aanraden? Een gewone castratie? Een ovary-sparing castratie? Of gewoon helemaal niets (ook zeker een optie wmb!)?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Voordelen:
- Als je de teef voor de 2e, max voor de 3e loopsheid laat castereren: minder kans op borstkanker. Als je Puk nu laat castreren: niet minder kans op borstkanker (kwaadaardige tumoren), wel minder kans op goedaardige melkkliertumoren (die kunnen ook heel vervelend zijn en van de buitenkant kan een DA niet zien of het een goed- of een kwaadaardig tumor is, alles moet dus verwijderd worden)
- Minder kans op suikerziekte bij de teef. Een intacte teef maakt groeihormoon aan dat de werking van insuline tegen gaat --> suikerziekte. Een teef met suikerziekte moet daarom zo snel mogelijk gecastreerd worden.
- Geen baarmoederontsteking: geen eierstokken = geen progesteron = de baarmoeder is niet gevoelig voor de bacteriën. De baarmoeder hoeft in de regel dus niet verwijderd te worden bij de castratie van een teef. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, wordt het verwijderd. Een groot percentage van oude teven ontwikkelen baarmoederontsteking. Soms is het te behandelen met een antibioticumkuur en/of Alizin, soms moet er met spoed geopereerd worden. Voordeel van preventief castreren is natuurlijk dat het gepland bij een gezonde hond, overdag, met een goed wakkere DA en de aanwezige assistente gebeurt. Itt een spoed pyometra operatie in het midden van de nacht bij een zeer zieke hond, een halfwakkere DA, en soms zonder een lieftallige assistente.
- Geen irritante gedrag tijdens de loopsheid en/of schijndracht erna.
Nadelen:
- Passieve incontinentie: zien wij eigenlijk alleen bij teven > 20 kg, vaak met overgewicht. Het ontstaat waarschijnlijk niet alleen vanwege het wegvallen van oestrogeen, maar ook vanwege de positie van de blaashals in het bekken. Sommige teven hebben er gewoon meer aanleg voor dan de andere. Passieve incontinentie is meestal goed te behandelen met medicijnen, maar kan zeker een overweging zijn om de teef toch niet te castreren. Bij een Havanees zou ik hier geen zorgen over maken.
- Karakter verandering. Oestrogenen vallen weg, maar de bijnieren maken nog wel testosteron aan.Dus als je van tevoren een dominante teef had, is er een kans dat je na de castratie een super bitch aan overhoudt. Een dominant agressieve teef moet je misschien niet castreren. Aan de andere kant geven deze honden ook vaak problemen na de loopsheid, als zij vrolijk progesteron aanmaken (alle teven maken na de loopsheid progesteron aan, of zij drachtig zijn of niet). Dus soms heeft het castreren wel een positief effect op het gedrag. Bij gedragsproblemen altijd bezig gaan met gedragstherapie naast al dan niet castreren natuurlijk.
- "Puppy"vacht. Sommige rassen, zoals Cockers, Newfs, Berners kunnen een vachtverandering ondergaan na de sterilisatie. De ondervacht wordt dikker en wat lastiger te onderhouden. Ik zie het persoonlijk niet als een groot nadeel. Ik heb zelf de gecastreerde Newfs gehad en de vacht is echt prima te onderhouden als je het dagelijks goed onderhoudt. Bij een Havanees verwacht ik dit probleem helemaal niet, eerlijk gezegd.
- Uit een paar recente onderzoeken blijkt, dat de (vroeg) gecastreerde teven misschien meer kans op een bepaalde soort tumoren bij bepaalde rassen hebben. Sarcomen bij Flatcoats en Goldens, osteosarcomen bij Rottweilers. Nou komen deze tumoren sowieso veel bij deze rassen. Daarnaast zijn de honden in deze studies vaak op zeer jonge leeftijd gecastreerd. In NL houden wij toch de leeftijd na de eerste loopsheid aan, dus is de teef zelden jonger dan maand of 9. Bij een 6 jaar oude Havanees zou ik hier echt geen zorgen over maken.![]()
Ovaria-sparing spay: dat betekent dat de hond of alleen echt gesteriliseerd wordt, dus alleen de eileiders doorgeknipt worden. Dat wordt in NL (helaas) gedaan bij "eckte" Labradoodle pups op zeer jonge leeftijd omdat de fokkers het graag willen. De pups kunnen dan geen pups krijgen op oudere leeftijd, dus dit heeft een duidelijke commercieel belangen voor de fokkers. Nog erger is natuurlijk de eierstokken laten verwijderen op de leeftijd van 8 weken... Maar deze honden moeten dus ook veel te vroeg onder de mes voor een (imho cosmetisch) ingreep.
In the USA wordt er ook soms de baarmoeder verwijderd en laat men de eierstokken zitten met het idee dat de hond geen bloed zal verliezen tijdens de loopsheid. Ook een cosmetisch ingreep dus.
Een hond met eierstokken maakt nog steeds hormonen aan! Het geeft geen verandering voor het (loopse of schijndracht) gedrag of de loopsheid of de verhoogde kans op melkkliertumoren, suikerziekte enz. De hond kan alleen niet drachtig worden na een dekking, omdat er geen eitjes in de eierstokken/baarmoeder aankomen. Daarnaast heeft het verwijderen van de baarmoeder en het achterlaten van eierstokken een zeer grote kans op een zogenaamde "baarmoederstomp" pyometra.
Succes met Puk![]()
Ik gebruik pilletjes van 70 mg. Maar de ene zegt dat ze het normaal gesproken niet nodig hebben als het in het voer en de groente zit, want te veel is weer een overbelasting voor de nieren omdat het uitgeplast wordt, en de ander zegt dat ze dagelijks 70 mg nodig hebben. Net zoals het soort voer dat ze moeten hebben en of ze wel of geen koolsoorten mogen. Ik word er tureluurs van, elke dierenarts en elke fokker zegt wat anders.quote:Op dinsdag 3 november 2015 08:59 schreef DigitaleDierenArts het volgende:
[..]
Vitamine C is belangrijk! Naast goed caviavoer en gevarieerd groente is het toch verstandig om dagelijks minimaal 30 mg vit C/1 kg cavia te geven. Bij ziekte en stress situaties zelfs 50-100 mg/dagPietertje kan het dus wel gebruiken.
Ik hoop dat het hij gauw weer beter is. Ik ga voor jullie duimen.
Daarom naar DiDa luisteren.quote:Op dinsdag 3 november 2015 09:50 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Ik gebruik pilletjes van 70 mg. Maar de ene zegt dat ze het normaal gesproken niet nodig hebben als het in het voer en de groente zit, want te veel is weer een overbelasting voor de nieren omdat het uitgeplast wordt, en de ander zegt dat ze dagelijks 70 mg nodig hebben. Net zoals het soort voer dat ze moeten hebben en of ze wel of geen koolsoorten mogen. Ik word er tureluurs van, elke dierenarts en elke fokker zegt wat anders.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Oh nee! Arm poezelquote:Op dinsdag 3 november 2015 13:31 schreef ferrari_rood het volgende:
Beste DDA.
Onze kat heeft last van demodex kati? Een parasiet die steeds terug komt. Ik geef hem hier advocate voor, maar is er nog iets anders dat helpt?
Veel geduld hebben en het leven van de poezel zo leuk mogelijk maken. Langzaam het vertrouwen van haar te winnen door haar uit te nodigen om te spelen en met iets lekkers te lokken. Verder zo veel mogelijk veilige (slaap)plekken creeren. Overal kartonnen dozen neerzetten! Dat geeft echt rust (wetenschappelijk bewezen). Verder kan je feliway gebruiken of No stress producten van Beaphar (valeriaan).quote:Op dinsdag 3 november 2015 20:31 schreef Fargo het volgende:
Beste DDA,
Wij hebben sinds een aantal dagen een Oosterse korthaar in huis. Het is een herplaatser van 3 jaar oud en heeft enkele dagen geleden haar kittens afgestaan aan nieuwe baasjes. Wij hebben haar in huis genomen omdat ze niet met de andere katten op de cattery overweg kan. Maar eenmaal hier verstopt ze zich eigenlijk alleen maar. Ze blijkt heel angstig voor de meest normale geluiden (lopende kraan, doortrekken toilet) en laat zich nauwelijks zien. Is dit puur een fase om te wennen aan de nieuwe omgeving? We maken ons zorgen, omdat we haar niet kennen (en de fokker ook niet) als een angstige kat, maar juist als heel ondeugend en nieuwsgierig.
's Ochtends zien we wel dat ze naar de bak is geweest, gelet op de kattenkorrels bij de bak. Moeten we gewoon geduld hebben?
quote:Op dinsdag 3 november 2015 21:16 schreef Lienekien het volgende:
Geen DA, wel ervaring met herplaatsers. Gewoon met rust laten zelf laten komen. Niks forceren! Ze moet de boel verkennen en langzaam vertrouwd raken. Dat kan even duren. Een paar dagen is nog geen reden voor ongerustheid.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |