Het IJ is druk met scheepvaart, dus je moet of een diepe tunnel bouwen (wat duur en sociaal onveilig is), of een hoge brug over (wat veel moeite kost, ga maar eens vanaf Oost via Zeeburg naar Noord fietsen) of je krijgt een brug die steeds open moet.quote:Op maandag 19 oktober 2015 18:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ja en nee. Het is niet dat het een heel erg groot probleem is maar dat stukje fietsen gaat sneller en is comfortabeler
De Noord-zuidlijn is eigenlijk een oplossing voor twee verschillende 'vervoersproblemen'. Aan de ene kant de verbinding tussen Noord en centrum,die voor Amsterdamse begrippen gewoon slecht is. En aan de andere kant de verbinding tussen Station Zuid cq de Zuid-as en het centrum. Die verbinding is volgens mij nu niet heel slecht, maar station Zuid krijgt de komende jaren een belangrijkere rol. Het spoor wordt daar verdubbeld en er zullen dus meer treinen gaan rijden, met name op de corridor schiphol-amsterdam-almere. En dus meer passagiers die de stad vanuit het zuiden in willen. Deze twee vraagstukken liggen in elkaars verlengde en het leek logisch om dit met 1 lijn op te lossen.quote:Op maandag 19 oktober 2015 18:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Of helemaal niet het spoor (trein/metro) uitbreiden. Wat is er mis met het spoor zals het was? Je komt toch overal in Amsterdam met de trein en een beetje wandelen, de bus of de fiets?
Over het algemeen reizen de meeste mensen niet over de hele lengte van een trein/tram/metro/snelwegtraject. In het geval van de NZ-lijnen zullen er heus wel wat forensen uit noord of purmerend de hele lijn gebruiken, maar de belangrijkste vervoersbewegingen zullen noord-centrum en zuidas-centrum zijn.quote:Op maandag 19 oktober 2015 18:39 schreef raptorix het volgende:
Overigens eens wat betreft de rest van het traject, welliswaar win je een kwartier tussen Centraal en Station Zuid WTC, maar in de praktijk reizen de meeste mensen dat traject niet, mensen van buiten de stad zullen veel eerder direct op Zuid Reizen, of eventueel de metro pakken vanaf Amstel of Sloterdijk, beiden zijn ongeveer 10 minuten.
Ik roep het al vaker, een Oost-West lijn had veel nuttiger geweest omdat daar nu geen snelle logische verbinding voor is, eigenlijk alleen lijn 7, en dan moet je ook nog veelal overstappen op de 9. Een mooie verbinding had geweest Lelylaan-Leidseplein-Weesperplein-Sciencepark
Dat die brug hoog zou moeten worden had ik zelf ook wel bedacht.quote:Op maandag 19 oktober 2015 19:00 schreef Igen het volgende:
[..]
Het IJ is druk met scheepvaart, dus je moet of een diepe tunnel bouwen (wat duur en sociaal onveilig is), of een hoge brug over (wat veel moeite kost, ga maar eens vanaf Oost via Zeeburg naar Noord fietsen) of je krijgt een brug die steeds open moet.
Ergens vind ik het ook wel ironisch dat je aan de ene kant zegt dat de Noord-Zuidlijn geldverspilling is omdat het verkeer in Amsterdam prima werkt en aan de andere kant wel een peperdure oplossing wil om gemiddeld 1:30 minuten wachten op de veerboot in te ruilen voor een flinke krachtinspanning om een hoogteverschil te overbruggen per fiets.
Een brug is geen optie, om het scheepsvaartverkeer door te laten moet het een enorm hoge brug worden. Het IJ is in het stuk wat naar Noord gaat maar 500 meter breed, terwijl de brug al snel een meter of 50 hoog moet zijn, dat is VEEL te stijl, je kunt hem namelijk niet rustig laten oplopen, want dan zou je ontzettend veel bestaande bouw moeten gaan slopen in het Centrum.quote:Op maandag 19 oktober 2015 23:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat die brug hoog zou moeten worden had ik zelf ook wel bedacht.
Zo ironisch is het niet aangezien beide voorstellen nog altijd veel minder duur zijn dan een metrotunnel van naar ik schat (een oppervlakkige schatting op basis van de kaart) 10-15 kilometer.
Ik heb bovendien een derde oplossing genoemd die heel erg weinig kost en heel erg praktisch is maar die jij negeert: het inzetten van een extra pont. Een mogelijke vierde oplossing, de bestaande tunnel of snelweg aanpassen, smaller maken en een deel daarvan gebruiken voor fietsers en voetgangers, uiteraard met een zeer goede afscherming (vangrail, bomen, struiken) tussen de snelweg en die strook.
Hoe dan ook, het ging er om dat die metrotunnel loopt van noord naar zuid en dat is toch wel heel wat verder dan enkel de breedte van dat kanaaltje. Verder is dit een gemeentelijk probleempje wat niet op het bord van de rest van Nederland moet komen te liggen. De gemeente Amsterdam heeft een contract ondertekend waarin is afgesproken dat alle extra kosten voor haar rekening zijn, daar moeten we deze gemeente maar aan houden. Er speelt geen serieus nationaal belang mee dus het is niet een probleem voor de rest van Nederland.
Maar daar zit juist het punt, er bestaan al goede verbindingen op deze kortere stukken, vrijwel allemaal trams met een frequentie van 10 of meer per uur.quote:Op maandag 19 oktober 2015 21:20 schreef Joppy het volgende:
[..]
Over het algemeen reizen de meeste mensen niet over de hele lengte van een trein/tram/metro/snelwegtraject. In het geval van de NZ-lijnen zullen er heus wel wat forensen uit noord of purmerend de hele lijn gebruiken, maar de belangrijkste vervoersbewegingen zullen noord-centrum en zuidas-centrum zijn.
Een oostwest-lijn zou idd een mooie volgende stap zijn. Maar dan zou je op de stations lelylaan en sciencepark (of weesperpoort) iig ook de intercitys moeten laten stoppen en de lijn doortrekken ri osdorp (of zelfs badhoevedorp) en ijbrug.
Niet noodzakelijk, je kan voor een brug kiezen die geopend wordt wanneer een schip erdoor wil.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 12:54 schreef raptorix het volgende:
[..]
Een brug is geen optie, om het scheepsvaartverkeer door te laten moet het een enorm hoge brug worden. Het IJ is in het stuk wat naar Noord gaat maar 500 meter breed, terwijl de brug al snel een meter of 50 hoog moet zijn, dat is VEEL te stijl, je kunt hem namelijk niet rustig laten oplopen, want dan zou je ontzettend veel bestaande bouw moeten gaan slopen in het Centrum.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 2% gewijzigd door Bram_van_Loon op 20-10-2015 13:11:37 ]ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 13:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet noodzakelijk, je kan voor een brug kiezen die geopend wordt wanneer een schip erdoor wil.
Wat denk jij van die andere twee oplossingen?
Een stuk van de bestaande infrastructuur voor de auto ((een stuk van een van de snelwegen of een stuk van de tunnel) opofferen voor fietspaden en een stoep en een extra pont. Dat zou toch haalbaar moeten zijn. Als ik het goed zie dan is die Ij-tunnel nu een 2*2 weg, in principe zou je daar 1*1 van kunnen maken en de resterende ruimte kunnen gebruiken voor een fietspad, een voetpad en een bufferzone. Je hebt dan het risico op stagnerend verkeer maar voor de automobilisten zijn er nog twee andere opties heel erg dicht in de buurt dus die wijken wel uit naar een van die twee snelwegen wanneer de stagnatie echt problematisch wordt.Ik ben nogal tegen auto's omdat ik het inefficiënte ondingen vind, techniek gebaseerd op 125 jaar oude kennis waar nooit veel veranderd is. Ik hoop dat we in Amsterdam eens echt innovatief word, wat mij betreft word alles binnen de ring autovrij. Kun je een prachtig fijnmazig netwerk aanleggen van snelle trams of moderner.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik snap uberhaupt nooit wat die mensen met een auto in de stad moeten, voordat je de stad uit bent ben je alweer halfuur verder. Zelf doe ik vrijwel alles met het OV, en alles binnen 30 KM met de racefiets.🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
Dat is toch ooit een plan uit eind jaren 60 geweest?quote:Op maandag 19 oktober 2015 18:39 schreef raptorix het volgende:
Ik roep het al vaker, een Oost-West lijn had veel nuttiger geweest omdat daar nu geen snelle logische verbinding voor is, eigenlijk alleen lijn 7, en dan moet je ook nog veelal overstappen op de 9. Een mooie verbinding had geweest Lelylaan-Leidseplein-Weesperplein-Sciencepark
Alweerquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 14:13 schreef George_Zina het volgende:
In 2016 gaan ze ook de stations van de Oostlijn (metrolijn 53) onder handen nemen.
GVB’ers over de stationsrenovatie van de Oostlijn
In 2016 staat de renovatie van de metrostations van de Oostlijn op de rol.
Jezus, weer een soap. Ik had geen idee dat dit dossier ook moeizaam verliep.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 14:40 schreef raptorix het volgende:
[..]
Alweer![]()
![]()
![]()
Man, het GVB is nu al 4 jaar op rij bezig met renovaties, elke zomer weer is het ellende en als puntje bij paaltje komt zal het wel weer niet in orde zijn omdat er ruzie met de aannemer was.
http://www.at5.nl/zoek/1/renovatie+metro
Een goed idee! Het voorbeeld van London volgen. Als een wereldstad dat kan dan moet het dorp Amsterdam dit toch ook kunnen?quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 13:34 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik ben nogal tegen auto's omdat ik het inefficiënte ondingen vind, techniek gebaseerd op 125 jaar oude kennis waar nooit veel veranderd is. Ik hoop dat we in Amsterdam eens echt innovatief word, wat mij betreft word alles binnen de ring autovrij. Kun je een prachtig fijnmazig netwerk aanleggen van snelle trams of moderner.
Ik ben geen liefhebber van het OV maar ik woon in een 'stad' dus dat scheelt voor mij. Ik fiets ook redelijk veel. Ik heb wel het nadeel dat ik een stadsfiets heb die eigenlijk ongeschikt is (goedkope fiets, niet de juiste maat) en dat ik een racefiets heb die te goed is om dat voor transport te gebruiken (anders dan wanneer ik bijvoorbeeld iemand bezoek en ik daar de fiets veilig kan plaatsen). Binnen de stad doe ik het meeste te voet, ik gebruik de stadsfiets als ik haast heb. Grote dagelijkse verplaatsingen heb ik niet (veel verplaatsingen van maximaal een paar kilometer), de keren dat ik wat verder moet zijn gebruik ik bij voorkeur mijn racefiets (voor afstanden tot 70 km. op dit moment) en anders mijn stadsfiets (binnen de regio prima te doen, afstanden t/m ongeveer 30 km.).quote:Ik snap uberhaupt nooit wat die mensen met een auto in de stad moeten, voordat je de stad uit bent ben je alweer halfuur verder. Zelf doe ik vrijwel alles met het OV, en alles binnen 30 KM met de racefiets.
Zelfde hier, hoewel ik voor de wat kleinere afstanden meestal lekker lui de tram neem, maar goed dat is eigenlijk alleen voor werk. Qua winkels zit bij mij echt alles binnen 2 minuten lopenquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 15:15 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Grote dagelijkse verplaatsingen heb ik niet (veel verplaatsingen van maximaal een paar kilometer), de keren dat ik wat verder moet zijn gebruik ik bij voorkeur mijn racefiets (voor afstanden tot 70 km. op dit moment) en anders mijn stadsfiets (binnen de regio prima te doen, afstanden t/m ongeveer 30 km.).
Die komt voorlopig niet. Pas als Almere een heel stuk groter is (350.000 inwoners of meer) dan nu en IJburg volgebouwd is zal men het heroverwegen. Terecht, gezien de enorme kosten (meer dan de Noord-Zuidlijn).quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 14:22 schreef Aether het volgende:
[..]
Dat is toch ooit een plan uit eind jaren 60 geweest?
Ik zie ze nog eerder met de IJmeerlijn starten.
http://m55.nl/het-project
[ afbeelding ]
quote:IJburg bestaat uit zes opgespoten eilanden (3,3 km2) aan de oostkant van Amsterdam. Hier worden in totaal circa 18.000 woningen gebouwd voor zo'n 45.000 inwoners. De aanleg van de eilanden gebeurt in twee fasen. De tweede fase is gestart met Centrumeiland.
Met deze argumentatie waren er ook nooit spoorwegen, (snel)wegen etc aangelegd. Er waren toch immers al goede trekvaarten, karresporen en straatwegen?quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 12:55 schreef raptorix het volgende:
[..]
Maar daar zit juist het punt, er bestaan al goede verbindingen op deze kortere stukken, vrijwel allemaal trams met een frequentie van 10 of meer per uur.
Zelf kom ik beroepsmatig regelmatig met de auto in Amsterdam, met name de buitenwijken maar ook in de binnenstad. De helft van de keren heb ik in verband met apparatuur geen andere optie, de andere helft zou ik theoretisch met het OV kunnen. Maar met de auto ben ik vanaf mijn kantoor in 45 tot 50 minuten van deur op vrijwel elke locatie in amsterdam. Met het OV doe ik daar minimaal 1,5 uur over.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 13:34 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik ben nogal tegen auto's omdat ik het inefficiënte ondingen vind, techniek gebaseerd op 125 jaar oude kennis waar nooit veel veranderd is. Ik hoop dat we in Amsterdam eens echt innovatief word, wat mij betreft word alles binnen de ring autovrij. Kun je een prachtig fijnmazig netwerk aanleggen van snelle trams of moderner.
Ik snap uberhaupt nooit wat die mensen met een auto in de stad moeten, voordat je de stad uit bent ben je alweer halfuur verder. Zelf doe ik vrijwel alles met het OV, en alles binnen 30 KM met de racefiets.
Een tram is niet per se slechter dan een metro. Een metro kost meer; is lastiger met brandveiligheid; mensen voelen zich er onveilig; je moet de verplaatsingstijd tussen het perron en het straatoppervlak ook bij de reistijd optellen...quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 19:38 schreef Joppy het volgende:
[..]
Met deze argumentatie waren er ook nooit spoorwegen, (snel)wegen etc aangelegd. Er waren toch immers al goede trekvaarten, karresporen en straatwegen?
Strikt genomen kun je het deel van de lijn 1/17 in de middenberm van de lelylaan zelf als metro beschouwen (geen gelijkvloerse kruising met ander verkeer). Dit deel was ook gepland als deel van de oost-westlijn.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 19:59 schreef Igen het volgende:
[..]
Een tram is niet per se slechter dan een metro. Een metro kost meer; is lastiger met brandveiligheid; mensen voelen zich er onveilig; je moet de verplaatsingstijd tussen het perron en het straatoppervlak ook bij de reistijd optellen...
Voor pakweg lijn 1/17 is het stuk tussen Osdorp en het Leidseplein prima. Alleen het stuk door het centrum is lastig gekronkel door de smalle straatjes.
Plus de capaciteit. Op een gegeven moment kan een tram het gewoon niet meer aan. Voor de noord-zuidlijn verwachtte men 200.000 reizigers per dag, geloof ik (ik weet niet wat de huidige voorspelling is). Dat is wel erg veel voor een tram.
Uiteraard zijn er altijd situaties of beroepen waren een auto wenselijk is, maar ook daar kun je natuurlijk inventief mee zijn, je ziet nu bijvoorbeeld die elektrische huurwagentjes heel populair zijn in Amsterdam, alleen jammer dat de prijs nog vrij fors is voor dagelijks gebruik.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 19:49 schreef Joppy het volgende:
[..]
Zelf kom ik beroepsmatig regelmatig met de auto in Amsterdam, met name de buitenwijken maar ook in de binnenstad. De helft van de keren heb ik in verband met apparatuur geen andere optie, de andere helft zou ik theoretisch met het OV kunnen. Maar met de auto ben ik vanaf mijn kantoor in 45 tot 50 minuten van deur op vrijwel elke locatie in amsterdam. Met het OV doe ik daar minimaal 1,5 uur over.
Overigens ga ik prive meestal wel met de trein.
Ik ben voor innovatie en investeringen, maar 300.000 euro per meter is wel wat fors nietquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 19:38 schreef Joppy het volgende:
[..]
Met deze argumentatie waren er ook nooit spoorwegen, (snel)wegen etc aangelegd. Er waren toch immers al goede trekvaarten, karresporen en straatwegen?
Ach, dan laat je de overige 16 miljoen Nederlanders daar toch voor opdraaien? Alles voor het prestigeprojectje.quote:Op woensdag 21 oktober 2015 06:52 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik ben voor innovatie en investeringen, maar 300.000 euro per meter is wel wat fors niet?
Ach, met een fiets kom je ook overal in Amsterdam. Het is alleen jammer dat je elke keer wat tijd verliest wanneer je dat plasje over moet.quote:Op woensdag 21 oktober 2015 06:51 schreef raptorix het volgende:
[..]
Uiteraard zijn er altijd situaties of beroepen waren een auto wenselijk is, maar ook daar kun je natuurlijk inventief mee zijn, je ziet nu bijvoorbeeld die elektrische huurwagentjes heel populair zijn in Amsterdam, alleen jammer dat de prijs nog vrij fors is voor dagelijks gebruik.
Ik zeg ook niet dat het een koopje isquote:Op woensdag 21 oktober 2015 06:52 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik ben voor innovatie en investeringen, maar 300.000 euro per meter is wel wat fors niet?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |