Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.quote:Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken
http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/
Dat is eenvoudiger om te maken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Een wijnstartset met daarin;
Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter
Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon
Een meetset met daarin;
Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 °C - +110 °C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.
Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren![]()
![]()
![]()
En wat ik ook nog erbij haal;
PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen
Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;
Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender
Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.
Twee vragen nog aan jullie;
Wat mis ik in mijn aankooplijst?
Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?
Alvast bedankt,
Graf..Coudenhove..Kalergi
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vondquote:Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters![]()
![]()
Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.
Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 į 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.quote:Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.
We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is
Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.
Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediėnten wel al in huis:Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Ja, de waterverhouding had ik nog niet echt goed bekeken die ga ik nog wat aanpassenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 18:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.
Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.
Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomenquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 15:35 schreef Sarabi het volgende:
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken
Yes die zijn van onsquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen
http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
Ik vond ze leuk.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:54 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Yes die zijn van ons
Die etiketten waren wel erg tofdie we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.quote:Op vrijdag 20 oktober 2017 19:59 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Ik vond ze leuk.
Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
A dirty mind is a joy for everquote:Op vrijdag 20 oktober 2017 20:02 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok!
Nog steeds niet gezienquote:Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
Dat had ik met mijn eerste Tripel ook; Bitter zurig met een zoetje, alsof ik ik een besuikerde grapefruit hapte.quote:Op zondag 22 oktober 2017 19:20 schreef motorbloempje het volgende:
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenterHet smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd
[ afbeelding ]
Aardig bezig.quote:Op zaterdag 21 oktober 2017 15:34 schreef Fogel het volgende:
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...
[ afbeelding ]
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebbenquote:Op zondag 29 oktober 2017 19:49 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.
Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |