abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_174173057
quote:
7s.gif Op zondag 1 oktober 2017 20:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
En misschien om wat ervaring op te doen eerst eens een mede maken

http://bijlmakers.com/wijn-maken/mede/

Dat is eenvoudiger om te maken.
Zelf ben ik toen begonnen met blikbier, hoef je alleen water en suiker toe te voegen en gist natuurlijk. Feitelijk val je dan halverwege in het proces van het brouwen. Zo kan je rustig wat ervaring opdoen. Mijn tweede fase was geknoei met moutpoeder, dat kan ik niet aanraden. Vreselijke kleefboel is dat.

Veel smaakwinst kan je halen door de temperatuur van het vergisten constant op 20 graden te houden.
  Moderator vrijdag 6 oktober 2017 @ 18:37:53 #242
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174239447
Mijn brouwsel is gebotteld!
Het jongbier smaakt best prima (niet zuur *O* ) en t SG is al een aantal dagen stabiel op 1020.

Ik vind het erg leuk en er gaat zeker een tweede brouwsel komen!
pi_174246610
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 į 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 07-10-2017 01:26:48 ]
pi_174250232
Appie heeft komende week de bloemenhoning in de bonus *O* *O*

Ik ga fors inslaan voor mijn mede B:)B
pi_174253801
1020 is wel wat hoog bij bottelen, maar zelf heb ik ook eens bij 1016 gebotteld en dat ging zonder problemen.
The smell of piss is so strong it smells like decent bacon
pi_174264046
Hoi mede brouwers (haha mede-brouwers ;) )

Morgen ga ik inslaan en dit staat er toto nu toe op mijn lijst

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een wijnstartset met daarin;

Gistingsfles van 5 liter (glas, recht model)
Rubber kap voor waterslot
Waterslot Classic
Sulfiet reinigingsmiddel
Uitschuifbare hevelslang met kraan en speciale droesemkop
Hevelclip om de hevelslang aan de gistingsfles of emmer te bevestigen
Handkurkapparaat
6 wijnkurken
6 krimpcapsules
6 wijnetiketten
Wijnpakket Shiraz Merlot incl. wijngist en klaringsmiddel
Nederlandse gebruiksaanwijzing
Een extra 5-literfles om over te hevelen
Kunststof trechter

Een wijnpaket voor Cabernet Sauvignon

Een meetset met daarin;

Hydrometer (3-schalen) voor bepaling van de Soortelijke massa, het toekomstige alcoholpercentage aanwezige suikers in gram/ltr.
Maatglas van 100 ml. met verdeling.
Vinometer voor bepaling van het alcoholgehalte van de wijn.
Thermometer (-10 °C - +110 °C) met een duidelijk afleesbare schaalverdeling.
Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en tabellen.



Verder werk ik aan lege flessen door volle flessen leeg te drinken en ze te bewaren B:)B :9 :P

En wat ik ook nog erbij haal;

PH waarde stips om de zuurgraad te meten
Waterhardheidstrips
Een rvs zeef
Extra wijnkurken
Kroonkurken plus een kroonkurkapparaat
Extra krimpcapsules
Grote pot Sulfiet
Grote witte brouwemmer (om alles goed in schoon te kunnen maken) (en voor misschien in de toekomst te gaan gebruiken indien ik ook bier wil gaan maken)
Flessenborstels
Een stuk of 3 extra gistingsflessen met watersloten en doppen

Dingen die ik al heb en handig/nodig kunnen zijn;

Gasfornuis
6 liter pan van RVS
Spatels en schuimspanen
Schalen
weckpotten
Blender

Verder zal ik komende week bij de appie veel honing inslaan leuke bonusaanbieding.

Twee vragen nog aan jullie;

Wat mis ik in mijn aankooplijst?

Helaas ik woon in een gebied met hard water.
Is het gewoon te gebruiken of is het beter om bronwater te kopen en of het water filteren ontharden o.i.d.?

Alvast bedankt,

Graf..Coudenhove..Kalergi
  Moderator zaterdag 7 oktober 2017 @ 23:23:00 #247
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174269679
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 00:04 schreef marc0871 het volgende:
Nu al? Vind ik snel.
Maar ik ken het ongeduld ;)
Een van mijn eerste bieren heb ik met 10 dagen gebotteld. Spuiters :X :@

Die van mij staat nu bijna 2 weken en blijft nog een weekje staan. Kan de gist nog wat bijproducten van de vergisting opruimen en het bier mooi helder worden.

Het SG lijkt mij vrij hoog.
Kan zomaar dat je, door het hoge SG, te weinig gist hebt toegevoegd.
De meeste verpakkingen zijn voldoende voor 20 liter tot een SG van 1.060.
Voor 16 į 17 liter van 1.080 is het eigenlijk net te weinig.
Dan kan de gist er tussentijds de brui aan geven.
Dan kan de vergisting weer verdergaan in de fles, waar ook nog eens de bottelsuiker bijgedaan is.
Resultaat is in het beste geval spuiters. In het slechtste geval bommetjes.
Het kan allemaal best kloppen en niet zo'n vaart lopen, maar ik zou ze toch even in de gaten houden.
Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
pi_174271031
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 23:23 schreef noodgang het volgende:

[..]

Ik heb (ruim) 1,5 zakje gist gebruikt omdat ik 1 al wat weinig vond :)
Nu niet te veel suiker erbij gedaan, dus ik hoop dat t meevalt met de spuiters/bommen. Heeft ruim een week hoofdgisting gehad, toen overgeheveld en nog bijna een week gestaan. Het bubbelen was wel echt voorbij.

We zullen t zien, ik heb ze veilig weggezet
Mooi zo, Beter voorkomen dan genezen.
Qua gist zal het dan wel goed gegaan zijn.
Echter hoeft einde bubbelen nog niet einde vergisting te zijn.
De stelregel is; over 3 dagen een zelfde SG is veilig bottelen. Meten is weten.

Bij mij is het ook wel eens gebeurd, dat er tussen week 2 en week 3 niet meer zoveel gebeurd was.
Het SG was toen ook nog vrij hoog.
Ik wilde toen gaan bottelen, maar er kwam wat tussen.
2 Dagen later was het waterslot weer heftig aan het bubbelen en er had zich weer een krausen gevormd.
Na een dag of 4 hield dat weer op en waren er toch weer 4 puntjes van het SG afgesnoept.
Samen met de bottelsuiker hadden dat net bommetjes kunnen worden.
Het bier kwam daarna toch ook nog net iets te enthousiast uit de fles.
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 14:55:11 #249
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174539412
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is :)

Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.

Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediėnten wel al in huis:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_174540081
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken :D
pi_174543039
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 14:55 schreef noodgang het volgende:
Mijn eerste brouwsel smaakt al best goed! De bananensmaak (die ook bij bijvoorbeeld Paulaner vrij sterk is) komt heel heftig naar voren, maar is niet vervelend. Ik ben benieuwd hoe het over een paar weken is :)

Voor mijn volgende brouwsels toch maar een klimaatkast gebouwd van een koelkast met STC-1000 regelaar. Volgende wordt een IPA. Nu nog even een goede brouwdag plannen.

Plan voor recept, kan nog iets aangepast worden, al heb ik de ingrediėnten wel al in huis:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.

Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.

Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
  Moderator vrijdag 20 oktober 2017 @ 19:16:04 #252
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174544030
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 18:22 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Persoonlijk zou ik de Special B er uit laten.
Rozijntjes verwacht je in een Bock of Kloosterbier. Niet in een IPA.
Anderzijds verwacht ik niet zo'n heel groot effect, met deze hoeveelheid.

Qua hop; go big or go home, right?
Ik denk dat vooral de bitterhop je gaat opbreken. Een IBU van 70 wordt door veel mensen al als behoorlijk bitter ervaren.
Simcoe, Cascade en Citra. Ik verwacht hier toch wel een hopbommetje.

Misschien wat dikker maischen, zodat je wat meer kan spoelen?
Ja, de waterverhouding had ik nog niet echt goed bekeken die ga ik nog wat aanpassen :)
Qua mout heb ik vooral het recept aangehouden uit het boek Verander water in bier. Stiekem hou ik wel van hopbommetjes ook ;)

In brouwhulp zat ik voor een IPA in het midden qua bitterheid. Ik weet niet of dat in de praktijk anders uitpakt. Wellicht dat ik er wat minder in doe. Kan voor het koudhoppen altijd nog even proeven en ruiken :)



[ Bericht 5% gewijzigd door noodgang op 20-10-2017 19:49:31 ]
pi_174544610
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 15:35 schreef Sarabi het volgende:
Na ongeveer 20 brouwsels wordt het nu tijd om (voor de 2e keer) ons blond bier te brouwen dat we op een ambachtsmarkt mogen gaan schenken :D
Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen

http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
pi_174544657
Ha! Wij gaan aan onze tweede grote brew dit weekend! Een 'Improvised Pale Ale' IPA ;) Naar mijn recept. Ben zeer benieuwd.
Ja doei.
pi_174544681
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:49 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Volgens mij ben ik jullie etiketten al eens tegengekomen

http://www.hobbybrouwen.n(...)15817.html#msg515817
Yes die zijn van ons :D

Die etiketten waren wel erg tof O+ die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
pi_174544749
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:54 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Yes die zijn van ons :D

Die etiketten waren wel erg tof O+ die we normaal gebruiken zijn iets meer standaard
Ik vond ze leuk.

Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
pi_174544789
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 19:59 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Ik vond ze leuk.

Er valt net een kwartje; Sarabi; Saskia Ramon bier?
Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok! :P

Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
pi_174544856
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 oktober 2017 20:02 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Hahaha nee, nog nooit zo naar gekeken.
Wel toevallig.
En beter dan wat ze er normaal van maken op Fok! :P
A dirty mind is a joy for ever ;)

quote:
Sarabi is de naam van de moeder van The Lion King.
Nog steeds niet gezien :@
  Moderator zaterdag 21 oktober 2017 @ 15:34:45 #259
45833 crew  Fogel
pi_174558691
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...



Ik begin met een Hoegaarden clone en een Chimay Blue clone uit een all-grain set waar alles al compleet en afgewogen in zit qua ingredienten. Daarna ga ik zelf wat recepten verzinnen/aanpassen, maar wil eerst op deze manier leren om met de grainfather om te gaan.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatiė, Sloveniė, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_174561216
Zo professionele spullen Fogel! Wij doen het nog vooral met huis,tuin & keukenspullen :D

Net wel onze hop geoogst, niet slecht voor het eerste jaar

[ Bericht 2% gewijzigd door Sarabi op 21-10-2017 18:54:58 ]
pi_174564093
Zo, serieus spul.
Ik sta nog ouderwets in mijn 36 liter pannetje te roeren :P

pi_174570478
Mijn wijntje nu op als ik het goed lees op sg 996 :9

Staat nu in een tweede fles met waterslot te wachten tot ik ga klaren.
pi_174584709
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter :9 Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd :o

Ja doei.
pi_174589427
quote:
0s.gif Op zondag 22 oktober 2017 19:20 schreef motorbloempje het volgende:
Weer een brouwdagje erop zitten. Er staat 19l in de fermenter :9 Het smaakte pre-fermenting lekker hoppig, tikje bitterder dan gedacht, maar met een erg lekkere nasmaak! Ben benieuwd :o

[ afbeelding ]
Dat had ik met mijn eerste Tripel ook; Bitter zurig met een zoetje, alsof ik ik een besuikerde grapefruit hapte.
Dat vlakt wel af tijdens de fermentatie.
Uiteindelijk waren het zoete van de mout en het bittere van de hop perfect in balans.
  Moderator maandag 23 oktober 2017 @ 21:29:48 #265
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_174614304
Mijn tweede brouwsel staat lekker te borrelen in de gistkast :)
start SG is wat hoger geworden dan berekend, kan een lekker stevig biertje worden dus :9B
  dinsdag 24 oktober 2017 @ 11:00:39 #266
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_174622287
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 oktober 2017 15:34 schreef Fogel het volgende:
Ik zag een goede aanbieding en kon het niet laten...

[ afbeelding ]

Aardig bezig.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  Moderator dinsdag 24 oktober 2017 @ 16:26:03 #267
45833 crew  Fogel
pi_174629854
Vandaag de Hoegaarden clone gebrouwen en wat een genot die Grainfather :D
Het ding piept als er wat moet gebeuren, maischstappen doet ie automatisch, vertelt je wanneer je je spoelwater moet gaan verwarmen (en rekent zelfs voor je uit hoeveel!), etc.
Sg kwam 0,001 hoger uit dan het doel, geen probleem dus. Er staat nu 23,5 liter te gisten [zogauw dat op gang komt].
Ik ben er erg blij mee!

Vandaag ook de RIS van de vorige sessie [bij de buurman] gebotteld. Het kwam op een nette 10,8% uit (doel volgens recept 10,2%). Natuurlijk ook wat geproefd en het is zelfs zonder koolzuur al verrekte lekker :D Qua koolzuur... na een bijna een krat van kroonkurken voorzien te hebben kwamen we er achter dat we suikerwater vergeten waren :') Alles weer open en opnieuw bottelen :') Opbrengst was op 3 flessen na 3 volle kratten.

De Weizen gaat donderdag op fles, die zit inmiddels al op 10,4% :D
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatiė, Sloveniė, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_174629884
Receptje voor de Weizen? Wij gaan bij de volgende brew een Weizen doen, dat recept heeft Mr.Mo gemaakt! :)
Ja doei.
pi_174741466
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.

Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_174742231
quote:
0s.gif Op zondag 29 oktober 2017 19:49 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik bestel mijn spullen soms bij Van der Kooy Jubbega, soms bij Brouwmarkt. 5 kg mout wordt altijd geleverd in plastic bakken. Ik heb nu een verzameling platte bakken en wat hogere, emmervormige bakken.

Weet toevallig iemand wie welke baksoort gebruikt? Qua prijs maakt het namelijk nauwelijks uit, maar de platte bakken vind ik een stuk handiger in hergebruik.
Van vanderkooy krijg ik altijd die platte met een oranje deksel, van brouwmarkt die hogere met een hengsel. Blauw deksel geloof ik? Bestel tegenwoordig altijd bij vanderkooy, vooral omdat ze meer soorten hop en gist hebben

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2017 20:09:49 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')