Leuk dat je er toch mee doorgaat.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:37 schreef motorbloempje het volgende:
Dank! Eerste brew staat nu bijna een week te fermenteren. Een eigen recept zwaar blond. Ben zeer benieuwd!
Ja, ach, toevoegen van ingredienten zul je toch moeten doen, inderdaad.quote:Op dinsdag 29 augustus 2017 21:19 schreef motorbloempje het volgende:
Nou, alles gaat nog steeds wel 'met de hand', het is alleen een stuk makkelijker op temperatuur houden en dergelijken op grotere hoeveelheden.
We hebben een pilsener en een biscuit malt gebruiktHop was hallertau mittlefruh.
Leukquote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Dank je!quote:Op vrijdag 15 september 2017 16:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Leuk![]()
Verwacht inderdaad niet dat het van de eerste keer perfect gaat.
Je kan echter wel zorgen dat je enigszins beslagen ten ijs komt.
Kijk eens op de site hobbybrouwen
Op hun forum kan je ook vragen stellen en heel veel antwoorden vinden.
Hun wiki kan ook heel verhelderend werken.
Bekijk op Youtube eens de filmpjes van Brouwtv.
Veel plezier en succes
quote:Op vrijdag 15 september 2017 14:27 schreef noodgang het volgende:
Ook maar een vracht aan spullen besteld bij brouwmarkt en een pan bij hobbybrouwshop om zelf te kunnen gaan brouwen. Heb er veel zin in!
Besloten om maar meteen voor het volledige moutbrouwen te gaan. Ik ben benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen, veel waarschijnlijk de eerste keer
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:53 schreef noodgang het volgende:
[..]
Dank je!
Ik heb al uitgebreid rond zitten kijken op hobbybrouwen en verschillende filmpjes van brouwtv bekeken(Jammer dat je daarbij het eindresultaat eigenlijk nooit te zien krijgt)
Ziet er dan ineens heel makkelijk uit, maar dat zal nog wel tegen gaan vallen
Nu eerst maar eens proberen om een hevelfilter en dompelkoeler te gaan knutselen!
quote:Op vrijdag 15 september 2017 17:55 schreef motorbloempje het volgende:
Wij mogen bijna proberenZe zijn iig al gebotteld.
[ afbeelding ]
Ja, we wachten 2quote:Op vrijdag 15 september 2017 18:52 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, maar die doen het meestal al een tijdje.
En dan gaat er nog wel eens wat fout.
Ik heb Oscar al een paar keer een kleine ramp zien voorkomen in zo'n filmpje![]()
Ik gebruik een kraan en een Bazookafilter voor het filteren.
Zit je wel met een gat in je pan.
Voor een hevelfilter staan er zat voorbeelden op het forum.
De koeler heb ik gemaakt van een rol van 5 meter 12mm koperbuis, een meter rechte buis en een paar knelkoppelingen.
De windingen heb ik verkleind met een pijpenbuiger (het helpt als je wat gereedschap ter beschikking hebt)
Met 12mm past de buis in een tuinslang. Vastzetten met slangenklemmen.
Met 15mm kan je er gardenakoppelingen op zetten.
[..]![]()
Na een weekje kan je al proeven, hoor.
Als je dan elke week een flesje open maakt, kan je de smaakontwikkeling volgen.
Vooral na een week of 3 ga je grote veranderingen proeven.
Al doende leert menquote:Op vrijdag 15 september 2017 18:53 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ja, we wachten 2het voor-bottel-brouwsel smaakte al veelbelovend.
Was helaas wat minder % ABV dan gehoopt, maar het is dan ook v1.0
Tja, als je zo aan je bier kan komen...quote:Op zaterdag 16 september 2017 00:28 schreef popolon het volgende:
Ik ben ermee gestopt na zes jaar, dat als originele topic opener.![]()
![]()
Een goede vriend van me heeft een brouwerij hier 10 minuten vandaan dus ja. Tja! Maar was leuk om te doen. Dat zeker.
Absoluut!quote:Op zaterdag 16 september 2017 11:49 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Toch vind ik het zelf maken leuker dan mijn geld wegbrengen bij de super of de slijter.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bij het meten van de SG waarde kom ik er niet helemaal uit.
Volgens de verdeling op de meter ben ik wijn aan het maken![]()
(Het rode stukje is gemarkeerd als begin bier en het blauwe stuk begin wijn)SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Thanks voor je antwoordenquote:Op zaterdag 23 september 2017 00:05 schreef marc0871 het volgende:
Volgens mij moet je de schaal van de bovenste foto aanhouden.
Dan zit je aan een specifieke graviteit (SG) van 1.080.
Dat wordt een stevig biertje van rond de 9%.
Jammer dat het filter dicht sloeg. Te fijn geschroot, inderdaad.
Daar zit nog best wat wort in.
Hoeveel liter heb je overgehouden?
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.quote:Op zaterdag 23 september 2017 09:24 schreef noodgang het volgende:
[..]
Thanks voor je antwoorden![]()
Een SG van 1.080 zou top zijn. De filter begon pas wat later te haperen dan de foto. Ik ben met 20 liter begonnen en er is denk ik ongeveer 4 liter spoelwater meegekomen voordat hij helemaal dichtsloeg.
Volgens het recept zou ik 24 liter wort over moeten houden om mee te gaan koken, dat zal nu wel iets minder zijn, maar er staan nergens maatstreepjes op, dus geen idee eigenlijk![]()
Nu staat het vat hopelijk te vergisten. Er zit zo'n cilindrisch waterslot op het vat, moeten deze echt gaan bubbelen? Nu gaat vooral het deksel wat scheef staan
Dat lijkt mee te vallen, hij komt wat scheef te staan door de druk van binnenuit, maar niet zo erg dat er lucht in kan. Nu is hij overigens wel aan het borrelen geslagen, dus komt hopelijk goedquote:Op zaterdag 23 september 2017 10:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Staat je deksel daardoor open? Dat zou ik niet doen, dat kan besmetting geven. Dat is de truc van het waterslot er kan wel lucht uit maar niets in.
Na het koken en koelen (op 20 graden) heb ik gemeten. Bij het volgende brouwsel zet ik er zo'n slangvormig waterslot op, al is het maar omdat dat er leuker uitzietquote:Op zaterdag 23 september 2017 11:11 schreef marc0871 het volgende:
Mja, bekend probleem bij dat model.
Het deksel rijst met de koolzuurdruk. Door de ruimte die er tussen zit, gaat 'ie dan wat scheef staan.
Dat model klappert meer.
Ik heb liever zo'n slangmodel. Die borrelen echt.
Hmm, valt nog mee.
Na koken zal je dan zo'n 16 a 17 liter hebben overgehouden.
Had je het SG voor of na het koken gemeten?
Gist gaat niet meteen alcohol en koolzuur maken.
Het komt eerst in een vermeerderingsfase, waarin ze de in de wort aanwezige zuurstof opgebruiken.
Pas daarna word er koolzuur aangemaakt en word het waterslot actief.
Kan zo'n 8 uur duren.
Zo. Nu ga ik zelf mijn spulletjes opzetten voor een brouwdag. Een Pale Ale.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:52 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
terug vind pils![]()
* Ik ben van plan om eens mijn eerste stappen te zetten in het brouwen van bier.
Eigenlijk wil ik voor een bokbier gaan of in ieder geval een donkerbier zoet en hoog percentage alcoholvolume.quote:Op zondag 1 oktober 2017 19:55 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ga dan voor een blond, pils is veel lastiger.
quote:Op zondag 1 oktober 2017 15:11 schreef Fogel het volgende:
Paar dagen geleden samen met mijn buurman 25l RIS en 50l heftige Weizen gebrouwen.
Aangezien we ketel niet echt goed schoon hadden gemaakt na de RIS, is de weizen een beetje donkerder geworden dan de bedoeling is, maar daar proef je vast weinig tot niks van. Denk aan een paar eetlepels wat er nog inzat en daarna is er nog 18.5kg plus 50 liter water bijgekomen.
Volgens de berekening gaat RIS ca 10,2% worden, de weizen 12,7%.
Staat nu lekker te bloppen op 21C.zo, serieuze brouwinstallatieSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt..
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13%? Poehee
![]()
![]()
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS![]()
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint)
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS![]()
Die weizen is een recept van mijn broer. Had hij samen met een groep vrienden gemaakt, maar iemand had wat verkeerd op een weegschaal gekeken en de verkeerde eenheden gebruikt... En dat dus niet bij alles. Verhoudingen verkeerd, maar ze hadden doorgezet en het bleek achteraf toch nog erg goed te drinken te zijn. Maar even nagelopen waar het fout is gegaan, nog een keer gebrouwen en dat werdt ook OK. Dat recept -met de juiste maar voor een weizen eigenlijk foute verhoudingen- gebruikt. Ben erg benieuwd naar het resultaat.quote:Op maandag 2 oktober 2017 19:20 schreef marc0871 het volgende:
[..]
zo, serieuze brouwinstallatie.
Een paar serieuze bieren ook.
Die RIS geloof ik wel, maar een Weizen van bijna 13%? Poehee
![]()
![]()
Bottelgist of onder koolzuur in een keg?
Stiekem benieuwd naar die RIS![]()
Mijn Pale Ale beloofde me gisteren lekker te worden (hint)
De stout is het, alhoewel dat waarschijnlijk een slap bakkie slootwater is, vergeleken met jullie RIS
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |