Ik weet wel dat een psychopaat vlakke emoties heeft, en een psychopaat is per definitie iemand met ASP. Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en sociopaten vind ik nogal vaag).quote:Op woensdag 10 juni 2015 17:37 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Iemand met ASP heeft niet per definitie vlakke emoties. Ze noemen het niet voor niets wel eens borderline voor mannen. Woede naar buiten, in plaats van naar binnen gericht.
Dat onderscheid wordt officieel ook niet meer gemaakt geloof ik. Het valt allemaal onder dezelfde noemer. Persoonlijkheden zijn behoorlijk variabel en mensen laten zich niet makkelijk plaatsen in vaste hokjes. Je zou het kunnen zien als verschillende subtypen, maar het hele beeld van 'de psychopaat' is grotendeels een populair mediaspinsel voor seriemoordenaars geworden. Het stigma is groot, een beetje zoals bij schizofrenie (een term die tegenwoordig ook vermeden wordt).quote:Op woensdag 10 juni 2015 18:43 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik weet wel dat een psychopaat vlakke emoties heeft, en een psychopaat is per definitie iemand met ASP. Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en sociopaten vind ik nogal vaag).
Het is ook een kwestie van gradaties natuurlijk, als je een psychopathisch spectrum hebt zou je sommige mensen kunnen indelen als licht-psychopathisch en sommigen als zwaar-psychopathisch, zoals met autisten. En er is natuurlijk een grijs gebied, welke mensen gelden nog als normaal en welke mensen gelden als afwijkend of gestoord? Dat lijkt mij best lastig.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:08 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Grofweg: elke psychopaat is narcistisch, maar niet elke narcist is psychopathisch. Elke psychopaat heeft ASPD, maar niet iedere ASPD'er is een gevoelloze psychopaat a la Ted Bundy.
Goede uitlegquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:08 schreef -Strawberry- het volgende:
Psychopaten worden doorgaans gezien als de meer gewelddadige, gevoelloze ASPD'ers, terwijl sociopaten hoger zouden functioneren in de maatschappij en vooral uit zijn op macht en rijkdom. Zij functioneren eigenlijk te goed voor een diagnose, maar zou je vanwege hun afwijking van de norm toch als 'geestelijk gestoord' kunnen zien. Er is zelfs een indeling wat sommige anti-socialen indeelt als cobra's (koel, berekenend) en pitbulls (agressief, impulsief). Allemaal hokjes die onder dezelfde noemer vallen, met een overkoepelend gebrek aan empathie en (schuld)gevoel.
Mee eens.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:14 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Het is ook een kwestie van gradaties natuurlijk, als je een psychopathisch spectrum hebt zou je sommige mensen kunnen indelen als licht-psychopathisch en sommigen als zwaar-psychopathisch, zoals met autisten. En er is natuurlijk een grijs gebied, welke mensen gelden nog als normaal en welke mensen gelden als afwijkend of gestoord? Dat lijkt mij best lastig.
Opvallend dat in hetzelfde (wetenschappelijke) stuk verder dit staat:quote:The disorder of psychopathy, while associated with antisocial personality disorder, is distinct in that while most of those who score highly on the PCL-R (Hare et al., 2000) will also meet criteria for antisocial personality disorder, only about 10% of those with antisocial personality disorder meet criteria for psychopathy as measured by the PCL-R.
Angststoornissen zou ik niet verwachten bij iemand met een psychopathisch karakter, maar blijkbaar komt het regelmatig voor bij mensen met ASPD.quote:Significant comorbidity exists between antisocial personality disorder and many Axis I conditions. For instance, Swanson and colleagues’ (1994) community study showed an increased prevalence of ‘nearly every other psychiatric disorder . . . with 90.4% having at least one other psychiatric disorder.’ For other conditions, half of those with antisocial personality disorder will have co-occurring anxiety disorders (Goodwin & Hamilton, 2003) and a quarter will have a depressive disorder (Lenzenweger et al., 2007).
Ik zal me eens wat meer verdiepen in de PCL-R, ik geloof dat er twee clusters zijn (clusters A en B) en dat psychopaten vooral hoog scoren op cluster B kenmerken....het blijft een beetje verwarrendquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:26 schreef -Strawberry- het volgende:
Opvallend dat in hetzelfde (wetenschappelijke) stuk verder dit staat:
Klopt, James Fallon (die dus een brein heeft met een psychopathische afwijking) heeft ook verteld dat hij vaak last had van paniekaanvallen en obsessief-compulsieve symptomen. Erg vreemd, dat zou je inderdaad niet verwachten bij een psychopathisch karakter. Mijn theorie is dat de psychopaat een verstoord emotioneel leven heeft waardoor hij wellicht geen angst voelt onder omstandigheden waar normale mensen wel angstig zouden zijn, maar misschien wel uit het niets paniekaanvallen kan krijgen omdat zijn brein verstoord is. Als er verschillende hersengebieden verantwoordelijk zijn voor een psychopathische stoornis en een angststoornis dan zouden beide stoornissen tegelijk kunnen bestaan.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:26 schreef -Strawberry- het volgende:
Angststoornissen zou ik niet verwachten bij iemand met een psychopathisch karakter, maar blijkbaar komt het regelmatig voor bij mensen met ASPD.
Ik wel, ik heb meerdere interviews gezien van psychopathische seriemoordenaars die paniek symptomen beschreven. Maar het lijkt op zijn minst erg tegenstrijdig, dat ben ik met je eens.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:48 schreef jodelahity het volgende:
Ikzelf heb nooit gelezen over een psychopaat met een paniekaanval.
Ben wel benieuwd ernaar. Bedoel in die tekst van je wordt gesproken over 850 in 20 jaar, dat vind ik nogal uitzonderlijk hoog. Ik kan me voorstellen dat als je mensen hebt vermoord en de politie zit je op de hielen je ook wel even angst hebt.. Had mijn reactie moeten matigen (ook al heb ik het nog nooit gelezen) naar dat ik me het wel kon voorstellen in bepaalde omstandigheden. Genoeg andere situaties waar andere mensen bang van zijn is voor hen alsof ze een broodje smeren namelijkquote:Op woensdag 10 juni 2015 19:51 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Ik wel, ik heb meerdere interviews gezien van psychopathische seriemoordenaars die paniek symptomen beschreven. Maar het lijkt op zijn minst erg tegenstrijdig, dat ben ik met je eens.
Paniekaanvallen zijn niet per sé het gevolg van een situatie waarin je normaal gesproken angst zou moeten voelen. Zo heb ik een documentaire gezien van een gozer met een panic disorder die desondanks motor stunts deed, omdat hij in die situatie geen angst voelde. Een verstoorde angst-respons dus.quote:Op woensdag 10 juni 2015 19:54 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Ben wel benieuwd ernaar. Bedoel in die tekst van je wordt gesproken over 850 in 20 jaar, dat vind ik nogal uitzonderlijk hoog. Ik kan me voorstellen dat als je mensen hebt vermoord en de politie zit je op de hielen je ook wel even angst hebt.. Had mijn reactie moeten matigen (ook al heb ik het nog nooit gelezen) naar dat ik me het wel kon voorstellen in bepaalde omstandigheden. Genoeg andere situaties waar andere mensen bang van zijn is voor hen alsof ze een broodje smeren namelijk
Psychopaten praten over het algemeen met veel afstandelijkheid over hun daden en emoties (voor zover die aanwezig zijn), en op een rationele manier. Jij noemt het 'geordend', dat is vrij typisch.quote:Op woensdag 10 juni 2015 20:03 schreef jodelahity het volgende:
Hmm ja kan dan misschien ook op die manier bij psychopaten zo zijn dan. Maar hoe geordend hij het zegt geeft voor mij aan dat hij sowieso het niet als zo sterk ervaarde. 'Als derde gevoel angst'. Maar goed ben benieuwd hoe het zit
Lol hehe xdquote:Op woensdag 10 juni 2015 20:50 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Psychopaten praten over het algemeen met veel afstandelijkheid over hun daden en emoties (voor zover die aanwezig zijn), en op een rationele manier. Jij noemt het 'geordend', dat is vrij typisch.
Sorry, maar ik heb geen idee wat je bedoeltquote:Op woensdag 10 juni 2015 20:53 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Lol hehe xd
I see what you did there![]()
Ow hehe dacht dat je wou doen alsof ik psychopaat was vanwege het gebruik van dat woordje xd mijn foutquote:Op woensdag 10 juni 2015 21:04 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Sorry, maar ik heb geen idee wat je bedoelt
Oh nee, dat was niet het gevalquote:Op woensdag 10 juni 2015 21:05 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Ow hehe dacht dat je wou doen alsof ik psychopaat was vanwege het gebruik van dat woordje xd mijn fout
Toen ik mij hier net in begon te verdiepen, heb ik een tijdje op een forum voor slachtoffers van psychopaten meegelezen en wel eens de vraag gesteld wat het verschil is tussen een psychopaat en sociopaat, maar naar hun antwoord is het enige verschil, dat 'sociopaat' iets minder beladen is en wat 'vriendelijker' klinkt. Verschil in woordje dus. Maar 'sociopaat' klinkt misschien wel iets minder naar of zo, dus choose what you want... maar er is geen echt verschil in betekenis verder.quote:Op woensdag 10 juni 2015 18:43 schreef Libertarisch het volgende:
Ik zou denken dat een sociopaat ook vlakke emoties heeft, omdat hij een zelfde soort hersenafwijking heeft als een psychopaat. Maar het verschil tussen beiden is volgens mij nogal vaag (en sowieso het onderscheid tussen narcisten, psychopaten en
De DSM gebruikt de term niet meer nee, maar er zijn dus wel tests die het onderscheid maken tussen het een en het ander.quote:Op woensdag 10 juni 2015 22:33 schreef Re het volgende:
psychopath is geen officieel DSM term, dat is anti-social personality disorder, het is dus meer een media term, althans zo begreep ik het
Voor de criminele variant de PCL-R dus.quote:Op donderdag 11 juni 2015 08:23 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
De DSM gebruikt de term niet meer nee, maar er zijn dus wel tests die het onderscheid maken tussen het een en het ander.
Is allemaal heel subjectief inderdaad, maar goed. Er hoort dan ook een heel instructieboekje bij van Robert Hare die beantwoordt hoe zulke dingen vastgesteld moeten worden.quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:50 schreef jodelahity het volgende:
Ik vraag me af wat het verschil is tussen oppervlakkige charme en echte charme. Is het net zoiets als dat meiden soms spijt hebben de dag na hun dronkenschap? Het klinkt gewoon als een nutteloos verschil behalve dat in het ene geval de persoon het gevoel heeft beetgenomen te zijn (wat niet eens zo hoeft te zijn)
Oke, dank je voor het antwoord. Ik vraag me af in hoeverre mensen die zelf zulke dingen hebben het zelf objectief kunnen inschatten eigenlijk... Bedoel stel je ziet zo'n lijstje... zou je het erkennen als je een parasiet bent of zou je vanwege 'onverantwoordelijkheidsgevoel' dit niet erkennen... (omdat je je niet verantwoordelijk voelt als je wat profiteert van anderen, om maar wat te noemen)quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:56 schreef brojo het volgende:
[..]
Is allemaal heel subjectief inderdaad, maar goed. Er hoort dan ook een heel instructieboekje bij van Robert Hare die beantwoord hoe zulke dingen vastgesteld moeten worden.
Zelfdiagnoses in general zijn dan ook geen goed idee.quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:58 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Oke, dank je voor het antwoord. Ik vraag me af in hoeverre mensen die zelf zulke dingen hebben het zelf objectief kunnen inschatten eigenlijk... Bedoel stel je ziet zo'n lijstje... zou je het erkennen als je een parasiet bent of zou je vanwege 'onverantwoordelijkheidsgevoel' dit niet erkennen... (omdat je je niet verantwoordelijk voelt als je wat profiteert van anderen, om maar wat te noemen)
Dus ook voor mensen die normaal zijn? En ja ik begrijp dat die er minder snel aan zullen denken. Maar het is niet verstandig om te twijfelen dus sowieso aan jezelf en het proberen te controleren... Ik zeg dit trouwens vooral vanuit het idee dat ik denk dat de meerderheid van de mensen met een stoornis zich wel bewust van hun stoornis zijn... en het dus beter weten in te schatten dan graag gedacht wordt.quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:14 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Zelfdiagnoses in general zijn dan ook geen goed idee.
Het ligt aan de score die je bereikt dus. Bij elk punt wordt er bepaald of de score 0 (komt niet overeen met persoonlijkheid), 1 (komt in sommige/bepaalde situaties overeen) of 2(komt altijd overeen).quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:58 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Oke, dank je voor het antwoord. Ik vraag me af in hoeverre mensen die zelf zulke dingen hebben het zelf objectief kunnen inschatten eigenlijk... Bedoel stel je ziet zo'n lijstje... zou je het erkennen als je een parasiet bent of zou je vanwege 'onverantwoordelijkheidsgevoel' dit niet erkennen... (omdat je je niet verantwoordelijk voelt als je wat profiteert van anderen, om maar wat te noemen)
Voor mensen die 'normaal' zijn valt er toch überhaupt geen diagnose te stellen? Net als met horoscopen herkennen mensen vaak te veel dingen bij zichzelf of interpreteren ze het een en ander verkeerd. Daarom diagnoses gewoon aan mensen overlaten die ervoor geleerd hebben. Natuurlijk kan het wel nuttig zijn als eerste stap naar hulp mocht je een hoop problemen bij jezelf herkennen.quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:16 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Dus ook voor mensen die normaal zijn? En ja ik begrijp dat die er minder snel aan zullen denken. Maar het is niet verstandig om te twijfelen dus sowieso aan jezelf en het proberen te controleren...
Nee maar normale mensen gaan ook geen diagnose stellen. En daar gaat het om toch. Dat het geen goed idee is om zelf een diagnose te stellen. Dus ook als je denkt dat je normaal bent krijg je dan niet snel een richtlijn waaruit zou blijken dat je abnormaal bent (en nee dat vind ik niet slecht dus hoor, wou alleen maar aangeven dat het idee van zelfdiagnose nogal gebruikt wordt als idee dat zelfkennis niet echt kan helpen voor mensen met een stoornis zogenaamd terwijl bij mensen waarvan vermoed wordt dat ze normaal zijn er niet over gerept wordt uberhaupt).quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:21 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Voor mensen die 'normaal' zijn valt er toch überhaupt geen diagnose te stellen? Net als met horoscopen herkennen mensen vaak te veel dingen bij zichzelf of interpreteren ze het een en ander verkeerd. Daarom diagnoses gewoon aan mensen overlaten die ervoor geleerd hebben. Natuurlijk kan het wel nuttig zijn als eerste stap naar hulp mocht je een hoop problemen bij jezelf herkennen.
Ja zoiets is altijd ook afhankelijk van hoe mensen ernaar kijken. Maar bedoelde in hoeverre je zoiets zelf objectief zou kunnen inschatten. En ja ik begrijp dus het idee ervan dat een 3e het slechts objectief kan inschatten. En met het volgende maak ik het wel persoonlijker dan ik wil eigenlijk maar oke. Stel dat iemand genoeg geld verdient op elk moment om sowieso niet de noodzaak te hebben om te profiteren, dus ook niet onverantwoordelijk is want hij kan alles doen wat hij wil en betalen voor zijn vriendin wat hij wil maar hij weet wel van zichzelf dat hij eigenlijk niet echt zich zo verantwoordelijk voelt (wel zijn best zou doen hoor, maar niet zoals sommige mensen stressen zeg maar). Ik vind het wel interessant hoe goed je het dan zelf objectief in kan schatten en in welke mate de situatie invloed heeft op die karaktereigenschappen die dan eigenlijk dus gewoon in je horen te zitten... om het zo maar te zeggen... sorry als ik nogal onduidelijk ben xdquote:Op donderdag 11 juni 2015 12:21 schreef brojo het volgende:
[..]
Het ligt aan de score die je bereikt dus. Bij elk punt wordt er bepaald of de score 0 (komt niet overeen met persoonlijkheid), 1 (komt in sommige/bepaalde situaties overeen) of 2(komt altijd overeen).
Als je score boven de 30 komt, kom je in aanmerking voor de diagnose. Maar in andere landen ligt die drempel weer lager. Volgens mij ligt in Nederland die score op 27.
Ik snap je heel goedquote:Op donderdag 11 juni 2015 12:29 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Ja zoiets is altijd ook afhankelijk van hoe mensen ernaar kijken. Maar bedoelde in hoeverre je zoiets zelf objectief zou kunnen inschatten. En ja ik begrijp dus het idee ervan dat een 3e het slechts objectief kan inschatten. En met het volgende maak ik het wel persoonlijker dan ik wil eigenlijk maar oke. Stel dat iemand genoeg geld verdient op elk moment om sowieso niet de noodzaak te hebben om te profiteren, dus ook niet onverantwoordelijk is want hij kan alles doen wat hij wil en betalen voor zijn vriendin wat hij wil maar hij weet wel van zichzelf dat hij eigenlijk niet echt zich zo verantwoordelijk voelt (wel zijn best zou doen hoor, maar niet zoals sommige mensen stressen zeg maar). Ik vind het wel interessant hoe goed je het dan zelf objectief in kan schatten en in welke mate de situatie invloed heeft op die karaktereigenschappen die dan eigenlijk dus gewoon in je horen te zitten... om het zo maar te zeggen... sorry als ik nogal onduidelijk ben xd
Dat zegt dat je een beter persoon kan worden ondanks stoornissen als je je er bewust van bent (en eraan werkt neem ik aan) of? Hoe moet ik dit interpreteren?quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:33 schreef brojo het volgende:
[..]
Ik snap je heel goedEen paar jaar geleden heb ik ook mezelf 'getest' op die wijze, zat in een hele moeilijke periode van mijn leven en als ik alles bij elkaar optelde kwam ik op een score van tussen de vijfentwintig en achtentwintig. Als ik nu mezelf er weer op test kom ik niet verder dan een score van 19. Dus dat wil inderdaad iets zeggen.
Dat wil zeggen dat je situatie beïnvloedt hoe je over jezelf denkt. In mijn geval dan.quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:35 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Dat zegt dat je een beter persoon kan worden ondanks stoornissen als je je er bewust van bent of? Hoe moet ik dit interpreteren?
Nu lijkt het net alsof hoe jij over jezelf denkt de uitslag van de test in zo'n grote mate beinvloedde ;p Ik weet dus niet welke test precies enzovoort dus als je wat verder wil uitleggen... bedoel het dus niet lam. Of heb je dus geen stoornis en dat het eruit kwam in die score omdat je op een bepaalde manier dacht?quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:37 schreef brojo het volgende:
[..]
Dat wil zeggen dat je situatie beïnvloedt hoe je over jezelf denkt. In mijn geval dan.
quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:39 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Nu lijkt het net alsof hoe jij over jezelf denkt de uitslag van de test in zo'n grote mate beinvloedde ;p Ik weet dus niet welke test precies enzovoort dus als je wat verder wil uitleggen... bedoel het dus niet lam. Of heb je dus geen stoornis en dat het eruit kwam in die score omdat je op een bepaalde manier dacht?
Dat probeer ik maar te zeggenquote:Op donderdag 11 juni 2015 12:14 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Zelfdiagnoses in general zijn dan ook geen goed idee.
Facet 1 en Facet 2 staan voor karaktereigenschappen (die niet of nauwelijks veranderen gedurende een mensenleven), Facet 3 en Facet 4 staan voor levensstijl en gedrag. Levensstijl en gedrag kunnen natuurlijk wel enorm veranderen gedurende een leven, dit geldt ook voor seksueel gedrag.quote:Op donderdag 11 juni 2015 11:41 schreef brojo het volgende:
[..]
Voor de criminele variant de PCL-R dus.
[ afbeelding ]
In mijn eigen hoofd had ik die afwijking, ja. Ik ging situaties anders interpreteren zoals ze daadwerkelijk waren, om een hogere score te krijgen. Zodat ik iets had om mezelf mee te kunnen identificeren. Maar als ik nu achteraf kijk en eerlijk ben naar mezelf toe denk ik niet dat als ik me professioneel had laten testen dat zij op diezelfde score uit zouden komen. Ik zou dan ook nooit als psychopaat gediagnosticeerd worden.quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:48 schreef jodelahity het volgende:
Maar je geeft juist zelf aan dat je situatie verandert was en de diagnose ook... dus dat geeft juist een causaal verband aan.. Je haalt het nu aan alsof het juist niet klopt (wat ik begrijp) maar voor hetzelfde ben je gematigder gaan denken door je omgeving toch? Zonder hulp. En ja ik begrijp dat je punt dus juist is dat je het niet moet doen. Ik vraag me alleen af of het mogelijk is dat je gewoon sinds die zelfdiagnose meer aandacht bent gaan besteden aan die punten en daarom deels herstelt bent van die (mogelijke) afwijking... Ik weet dat je dit ook wel begrijpt en dat je er ook wel een antwoord op hebt.
Opzich duidelijker ja. Maar ik vind het alsnog raar dat je een drang hebt om een stoornis te hebben.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:01 schreef brojo het volgende:
[..]
In mijn eigen hoofd had ik die afwijking, ja. Ik ging situaties anders interpreteren zoals ze daadwerkelijk waren, om een hogere score te krijgen. Zodat ik iets had om mezelf mee te kunnen identificeren. Maar als ik nu achteraf kijk en eerlijk ben naar mezelf toe denk ik niet dat als ik me professioneel had laten testen dat zij op diezelfde score uit zouden komen. Ik zou dan ook nooit als psychopaat gediagnosticeerd worden.
Ja, ik heb karaktereigenschappen die op de lijst staan(19 is nog steeds aan de hoge kant) en die zal ik altijd hebben, maar ik heb geen behoefte meer om mezelf ermee te identificeren. In andere woorden, ik ben volwassen geworden
Duidelijker?
Ik zat dus in een uitzichtloze situatie en projecteerde mijn woede naar de buitenwereld, had mijn identiteit verloren en dus dacht ik dat er wel sprake moest zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Door beinvloeding van media (denk maar aan bepaalde tv-series, documentaires) voelde ik me aangetrokken tot ASPD/Psychopathie, want die geven nergens een fuck om.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:02 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Opzich duidelijker ja. Maar ik vind het alsnog raar dat je een drang hebt om een stoornis te hebben.
Helemaal aangezien er volgens het DSM voor het 15e levensjaar sprake moet zijn geweest van een conduct disorder om de diagnose te kunnen stellen.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:00 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Facet 1 en Facet 2 staan voor karaktereigenschappen (die niet of nauwelijks veranderen gedurende een mensenleven), Facet 3 en Facet 4 staan voor levensstijl en gedrag. Levensstijl en gedrag kunnen natuurlijk wel enorm veranderen gedurende een leven, dit geldt ook voor seksueel gedrag.
Hieruit concludeer ik dat een individu pas het label "psychopaat" krijgt als hij psychopathische karaktereigenschappen bezit EN anti-sociaal gedrag laat zien. Daarom vind ik het ook zo vreemd dat TS beweert een prima sociale jongen te zijn maar dat hij toch de diagnose ASPD heeft gekregen.
Zelf ben ik van mening dat Factor 1 (met Facet 1 en 2) het belangrijkst is om te identificeren wie wel en wie niet psychopathisch is.
Oke dit maakt het wel echt duidelijker, sorry dat ik het niet eerder zo opvatte. Ik kan me voorstellen dat als je echt zo'n pech hebt met je situatie je eerder bepaalde dingen gaat denken die niet blijken te kloppen ja. En niet triest, gewoon pech (zoals ik ernaar kijk)quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:05 schreef brojo het volgende:
[..]
Ik zat dus in een uitzichtloze situatie en projecteerde mijn woede naar de buitenwereld, had mijn identiteit verloren en dus dacht ik dat er wel sprake moest zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Door beinvloeding van media (denk maar aan bepaalde tv-series, documentaires) voelde ik me aangetrokken tot ASPD/Psychopathie, want die geven nergens geen fuck om.
Heel triest als ik daar op terug kijk.
Het empathisch vermogen van een persoon kan ook veranderen binnen het leven van die persoon, zo kunnen mensen gehard worden door ervaringen en omstandigheden waardoor ze ook weer hoger zouden scoren op de PCL-R. Met andere woorden, als je nu een persoon zou testen en je zou het 10 jaar later weer doen dan is de kans aanwezig dat er een groot verschil is tussen beide scores. Zo vreemd is het dus niet wat je zegt.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:01 schreef brojo het volgende:
[..]
In mijn eigen hoofd had ik die afwijking, ja. Ik ging situaties anders interpreteren zoals ze daadwerkelijk waren, om een hogere score te krijgen. Zodat ik iets had om mezelf mee te kunnen identificeren. Maar als ik nu achteraf kijk en eerlijk ben naar mezelf toe denk ik niet dat als ik me professioneel had laten testen dat zij op diezelfde score uit zouden komen. Ik zou dan ook nooit als psychopaat gediagnosticeerd worden.
Ja, ik heb karaktereigenschappen die op de lijst staan(19 is nog steeds aan de hoge kant) en die zal ik altijd hebben, maar ik heb geen behoefte meer om mezelf ermee te identificeren. In andere woorden, ik ben volwassen geworden
Duidelijker?
Ik heb het idee dat er meer mensen zijn die graag psychopathisch zouden zijn, maar ik denk dat het bestaan van een echte psychopaat erg leeg en triest is. Stel je voor dat je mensen als objecten ziet (en je dus geen liefde en affectie voelt), dan kun je uit veel minder zaken voldoening halen. De meeste mensen halen voldoening uit relaties met andere mensen, psychopaten hebben dat veel minder.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:05 schreef brojo het volgende:
[..]
Ik zat dus in een uitzichtloze situatie en projecteerde mijn woede naar de buitenwereld, had mijn identiteit verloren en dus dacht ik dat er wel sprake moest zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Door beinvloeding van media (denk maar aan bepaalde tv-series, documentaires) voelde ik me aangetrokken tot ASPD/Psychopathie, want die geven nergens geen fuck om.
Heel triest als ik daar op terug kijk.
Het idee van zelfvertrouwen en charme spreekt mensen aan, maar als je dan bedenkt dat verveling, depressie en zelfmoord niet zeldzaam zijn bij ASDP-lijders, dan klinkt het direct een stuk minder prettig om te hebben. Als je een bepaalde macht en rijkdom kunt verkrijgen zou dan nog oppervlakkige voldoening kunnen geven, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:10 schreef Libertarisch het volgende:
Ik heb het idee dat er meer mensen zijn die graag psychopathisch zouden zijn, maar ik denk dat het bestaan van een echte psychopaat erg leeg en triest is. Stel je voor dat je mensen als objecten ziet (en je dus geen liefde en affectie voelt), dan kun je uit veel minder zaken voldoening halen. De meeste mensen halen voldoening uit relaties met andere mensen, psychopaten hebben dat veel minder.
Jeffrey Dahmer bijvoorbeeld at zijn slachtoffers op omdat hij in contact met ze wilde komen. Erg triest en deprimerend.
Inderdaad. En sociopaten zijn zich als het goed is slechts zelden bewust van hun stoornis. Er is niet echt veel zielenbesef in aanwezig.quote:Op donderdag 11 juni 2015 12:14 schreef -Strawberry- het volgende:
Zelfdiagnoses in general zijn dan ook geen goed idee.
Dat voelt als een bodemloze leegte. Als je dat vult met alleen maar macht en primitieve behoeftes dan is er geen ontwikkeling meer en zit je in een vicieuze cirkel. Je wilt maar één ding: meer voor jezelf.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:19 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Het idee van zelfvertrouwen en charme spreekt mensen aan, maar als je dan bedenkt dat verveling, depressie en zelfmoord niet zeldzaam zijn bij ASDP-lijders, dan klinkt het direct een stuk minder prettig om te hebben. Als je een bepaalde macht en rijkdom kunt verkrijgen zou dan nog oppervlakkige voldoening kunnen geven, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd.
En blijkbaar hebben 50% van de ASPD-lijders zelfs last van angststoornissen, dat maakt hun leven nog kloterigerquote:Op donderdag 11 juni 2015 13:19 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Het idee van zelfvertrouwen en charme spreekt mensen aan, maar als je dan bedenkt dat verveling, depressie en zelfmoord niet zeldzaam zijn bij ASDP-lijders, dan klinkt het direct een stuk minder prettig om te hebben. Als je een bepaalde macht en rijkdom kunt verkrijgen zou dan nog oppervlakkige voldoening kunnen geven, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd.
Hij gaf zelf de schuld aan porno in zijn laatste interview (of een van de laatsten).quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:44 schreef Villas__Rubin het volgende:
Ted Bundy was nog een knappe vent ook.... keurige opvoeding, keurige opleiding, en tóch die behoeftes.....
quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:44 schreef Villas__Rubin het volgende:
Ted Bundy was nog een knappe vent ook.... keurige opvoeding, keurige opleiding, en tóch die behoeftes.....
Waar de christenen in amerika natuurlijk weer veelvuldig gebruik van maken om te bewijzen hoe duivels porno wel niet isquote:Op donderdag 11 juni 2015 13:47 schreef -Strawberry- het volgende:
Hij gaf zelf de schuld aan porno in zijn laatste interview (of een van de laatsten).
Het is iig een type waarbij je het totaaaaal niet zou verwachten waarschijnlijk. Onbewust zoeken we toch meer de freaks denk ik (qua uiterlijk). Terwijl het ook zo je buurman/vrouw next door kan zijn hequote:Op donderdag 11 juni 2015 13:49 schreef Libertarisch het volgende:
Een beetje een vieze kop had hij wel
Zou kunnen. Deze film gaat wel echt over hem: imdb.com/title/tt0090925quote:Op donderdag 11 juni 2015 14:04 schreef Villas__Rubin het volgende:
Is de film American psycho trouwens niet gebaseerd op hem? (ted bundy)
Ah, kijk... interessant. Die ga ik eens downloaden. Wel weer eens zin in een goeie creepy psychofilmquote:Op donderdag 11 juni 2015 14:15 schreef -Strawberry- het volgende:
Zou kunnen. Deze film gaat wel echt over hem: imdb.com/title/tt0090925
quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:47 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Hij gaf zelf de schuld aan porno in zijn laatste interview (of een van de laatsten).
Daar moet wel bij gezegd dat James Dobson (de man die Ted Bundy de dag voor zijn executie interviewde) lid was van een anti-porno organisatie. Ted Bundy gaf dit laatste interview om zijn straf te ontlopen, als ik het me goed herinner. Bundy vertelde Dobson dus precies wat Dobson wilde horen.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:56 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Waar de christenen in amerika natuurlijk weer veelvuldig gebruik van maken om te bewijzen hoe duivels porno wel niet is
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filthquote:Op donderdag 11 juni 2015 14:25 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Ah, kijk... interessant. Die ga ik eens downloaden. Wel weer eens zin in een goeie creepy psychofilm
Hebben mensen hier nog meer aanraders wat betreft realistische films met psychopathie in de hoofdrol?
Ik vond We need tot talk about Kevin erg goed wat dat betreft!
No Country for Old Menquote:Op donderdag 11 juni 2015 14:25 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Ah, kijk... interessant. Die ga ik eens downloaden. Wel weer eens zin in een goeie creepy psychofilm
Hebben mensen hier nog meer aanraders wat betreft realistische films met psychopathie in de hoofdrol?
Ik vond We need tot talk about Kevin erg goed wat dat betreft!
Dexter in de eerste seizoenen was ook goed.quote:Op vrijdag 12 juni 2015 12:13 schreef jodelahity het volgende:
de hannibal lecter films, misschien niet superrealistisch ofzo maar vond het altijd wel mooi
Ow ja bijna vergeten, dat was ook erg mooi jaquote:Op vrijdag 12 juni 2015 12:41 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Dexter in de eerste seizoenen was ook goed.
Schepje TeeVee
Nee, dat heb ik nooit zo gevoeld. Ik heb altijd wel begrepen dat je iemands karakter niet kan aflezen aan zijn/haar uiterlijk.quote:Op donderdag 11 juni 2015 13:57 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Het is iig een type waarbij je het totaaaaal niet zou verwachten waarschijnlijk. Onbewust zoeken we toch meer de freaks denk ik (qua uiterlijk).
Welke mensen zijn dan wel 'slecht', als asps-ers niet slecht zijn?quote:Op zaterdag 13 juni 2015 12:18 schreef Pulzzar het volgende:
Een asps-er hoeft helemaal geen 'slecht' persoon te zijn.
Klinkt alsof een dergelijke stoornis verwaarloosbaar is.quote:En de persoonlijkheidsstoornis is maar een fractie van een hele persoonlijkheid.
Dat is het niet, maar je stoornis bepaalt niet je hele persoonlijkheid. De mate en vorm waarin een persoonlijkheidsstoornis zich openbaart, is bij ieder individu anders. Ieder mens heeft ontwijkende, dwangmatige, antisociale, theatrale, schizotypische, etc trekken. Het wordt pas een probleem wanneer ze teveel op de voorgrond gaan treden en jouw maatschappelijk en sociaal functioneren in de weg gaan zitten en dat is het geval bij een persoonlijkheidsstoornis.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 16:21 schreef jodelahity het volgende:
[..]
Klinkt alsof een dergelijke stoornis verwaarloosbaar is.
'Slecht' en 'goed' zijn subjectieve begrippen. Gewetenloze criminelen en oplichters hebben vaak asps, maar niet elke asps-er is een gewetenloze crimineel of oplichter.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 16:16 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Welke mensen zijn dan wel 'slecht', als asps-ers niet slecht zijn?
Wat is trouwens obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis?
Lijkt mij eerlijk gezegd dat het ook wel wat meer dan een fractie is.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 17:15 schreef jodelahity het volgende:
Ja maar als de persoonlijkheidsstoornis slechts een klein deel van je totale persoonlijkheid is vraag ik me af wat de rest van je persoonlijkheid dan zou moeten zijn en waarom die veel meer invloed zou hebben...
Zoals met alle diagnoses. Maar het is niet alsof je snel voldoet aan de criteria van ASPD, zo doe je het wel een beetje klinken namelijk.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 12:18 schreef Pulzzar het volgende:
De diagnose asps krijg je als je gedrag en manier van denken voldoet aan een aantal criteria.
Ja toch. En ook uitwerking op veel andere karaktereigenschappen lijkt me, die niet direct worden beinvloed door de stoornis maar indirect wel, je persoonlijkheid is nou eenmaal een geheel wat samenwerkt dus ja ;pquote:Op zaterdag 13 juni 2015 17:52 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Lijkt mij eerlijk gezegd dat het ook wel wat meer dan een fractie is.Als persoon ben je natuurlijk wel meer dan je gedrag en ik kan me voorstellen dat behandelaren de nadruk leggen op het feit dat je 'niet je stoornis bent', maar een persoonlijkheidsstoornis is wel zodanig aanwezig dat een fractie me een understatement lijkt.
Herkenbaar. Ook als ik het meen door te hebben trouwens...quote:Op zaterdag 13 juni 2015 12:18 schreef Pulzzar het volgende:
Wanneer ik van iemand weet dat hij asps heeft, ben ik wel iets meer op mijn hoede, omdat de kans bestaat dat ze misbruik maken van mijn vertrouwen. Ik zeg niet dat het persé gebeurt, want ik kan niet in hun hoofd kijken. Dat is ook precies waarom ik op mijn hoede ben, want veel mensen met asps kunnen een charmant en betrokken masker opzetten, terwijl ze in werkelijkheid veel minder goede bedoelingen hebben.
Mijn kat heeft borderlinequote:Op zaterdag 13 juni 2015 12:18 schreef Pulzzar het volgende:
Maar op de één of andere manier begrepen we elkaar en we namen het voor elkaar op tegen die valse borderline-wijven. (Ironisch, want jaren later kreeg ik zelf ook de diagnose borderline. Naast zijn asps had hij trouwens ook borderline.)
OK, daar had ik nooit van gehoord. Ik ken alleen OCD. Ikzelf heb last van dwanggedachten, erg irritant.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 16:46 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Mensen met een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis zijn mensen die bang zijn de controle te verliezen en daarom bijvoorbeeld zo perfectionistisch zijn dat het hun functioneren belemmert.
Als van een heel grote machine een onderdeel niet goed is, functioneert de hele machine tevens niet goed. Maar dat betekent niet dat de overige onderdelen net als het defecte onderdeel ook niet goed zijn. Het menselijk gedrag is zo complex en zo verweven, dat 'die fractie' een grote invloed heeft. Daarom ondervinden anderen maar vooral jijzelf veel last van je stoornis. Maar jij bent meer dan alleen je stoornis en je andere persoonlijke eigenschappen bepalen of jij je leven op de rit krijgt en meer kwaliteit van leven kan verkrijgen. Je zal het waarschijnlijk wel op een iets andere manier moeten doen dan de meeste andere mensen en je zal herhaaldelijk tegen de beperkingen die je asps met zich meebrengen aanlopen. Leven met een persoonlijkheidsstoornis is erg moeilijk en eenzaam. Ook de psych heeft er maar beperkt zicht op: iemand die toevallig psychologie en/of psychiatrie heeft gestudeerd is echt geen alwetend orakel en kan je adviezen geven die totaal averechts werken. Vaak overschatten ze zichzelf en onderschatten ze hun cliënten.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 17:15 schreef jodelahity het volgende:
Ja maar als de persoonlijkheidsstoornis slechts een klein deel van je totale persoonlijkheid is vraag ik me af wat de rest van je persoonlijkheid dan zou moeten zijn en waarom die veel meer invloed zou hebben...
OCD en OCPS zijn twee verschillende dingen. Dwang-gedachten kunnen mensen met OCPS ook hebben, maar dwanghandelingen hoort bij OCD.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 20:45 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
OK, daar had ik nooit van gehoord. Ik ken alleen OCD. Ikzelf heb last van dwanggedachten, erg irritant.
How the fuck moet iemand dat nou weten?quote:Op zaterdag 13 juni 2015 21:01 schreef jodelahity het volgende:
Ik mis eigenlijk gewoon een bron ervoor dat het slechts een fractie zou zijn van je persoonlijkheid.
Hoe weet jij het dan? Jij stelt dat het een fractie is. Dat de stoornis verder weinig uitmaakt voor de persoonlijkheid. Ik trek dat in twijfel. En nu geef je zelf aan dat het uit de dikke duim is en vraag je of het belangrijk is dat iemand bronnen wil om te weten of iemand anders lult of nietquote:Op zaterdag 13 juni 2015 21:59 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
How the fuck moet iemand dat nou weten?Is het heel belangrijk?
Natuurlijk bestaat een persoonlijkheid uit meer kenmerken dan de stoornis, maar als je de karakterkenmerken van de PCL-R optelt dan kom je toch op een significant aandeel van iemands persoonlijkheid.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 22:25 schreef Pulzzar het volgende:
Ik heb NERGENS beweerd dat de stoornis weinig uitmaakt voor de persoonlijkheid. Ik heb willen zeggen dat de kenmerken die typerend zijn voor een persoonlijkheidsstoornis er maar een paar zijn van een complete persoonlijkheid die heel veel meer kenmerken bevat.
Als je het exact opgemeten wilt hebben hoe groot het percentage is van jouw persoonlijkheid wat gestoord is, zou ik dat maar aan de psychiater vragen.
Heeft weinig met kunde of onkunde te maken, het is gewoon niet meetbaar op die manier.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 22:36 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Natuurlijk bestaat een persoonlijkheid uit meer kenmerken dan de stoornis, maar als je de karakterkenmerken van de PCL-R optelt dan kom je toch op een significant aandeel van iemands persoonlijkheid.
Ik denk overigens niet dat de psychiater/psycholoog met een exact percentage kan komen, ik denk dat hun kennis en kunde nogal eens overschat wordt.
Je had niet door dat ik dat sarcastische bedoelde?quote:Op zaterdag 13 juni 2015 22:36 schreef Libertarisch het volgende:
Ik denk overigens niet dat de psychiater/psycholoog met een exact percentage kan komen, ik denk dat hun kennis en kunde nogal eens overschat wordt.
Nee.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 22:40 schreef Pulzzar het volgende:
[..]
Je had niet door dat ik dat sarcastische bedoelde?
Klopt. Sowieso is het hele geestelijke gebeuren moeilijk te meten, behalve de relatief primitieve hersenscans die we hebben. Voor de rest moeten we afgaan op wat mensen zeggen en wat mensen doen om te interpreteren wat voor soort stoornis ze hebben.quote:Op zaterdag 13 juni 2015 22:39 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Heeft weinig met kunde of onkunde te maken, het is gewoon niet meetbaar op die manier.
Dat zie ik je nou wel vaker doen: bagatelliseren wat je is overkomen en de 'schuld' ligt nooit bij een ander maar altijd bij jou.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 11:55 schreef ChildoftheStars het volgende:
Mijn broer heeft een anti-sociale persoonlijkheid, samen met narcisme en schizofrenie (allemaal officieel vastgesteld). Momenteel is hij een goede vader.
Door de dingen die in het verleden zijn gebeurd, heb ik grote moeite om met hem om te gaan (gewoon jeugdtrauma's van mijn kant), maar dat ligt aan mij. Niet aan hem.
Daar heb je gelijk in, alleen ik wil niemand tegen het hoofd stoten die deze problemen heeftquote:Op zaterdag 24 juni 2017 12:00 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat zie ik je nou wel vaker doen: bagatelliseren wat je is overkomen en de 'schuld' ligt nooit bij een ander maar altijd bij jou.
Iemands ziekte staat los van de daden. Je mag best aangeven dat je broer zich lomp gedraagt tegenover jou.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 12:03 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in, alleen ik wil niemand tegen het hoofd stoten die deze problemen heeft. Ik ga mijn post aanpassen
Edit: een eerlijker beeld neergezet en zonder dat ik hopelijk mensen kwets
Was dat die broer die je misbruikt heeft?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 11:55 schreef ChildoftheStars het volgende:
Mijn broer heeft een anti-sociale persoonlijkheid, samen met narcisme en schizofrenie (allemaal officieel vastgesteld). Momenteel is hij een vader. Door de dingen die hij mij aan heeft gedaan, kan ik nu niet goed met hem overweg en heb ik moeite zijn goede kanten te zien.
quote:
Alweer twee jaar geledenquote:Op woensdag 10 juni 2015 15:37 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Ik heb me daar niet voor laten testen o.o
Maar ik ga ervan uit dat ik geen ASPS heb
Wat kwam er wel uit?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 15:56 schreef hugecooll het volgende:
[..]
[..]
Alweer twee jaar geledenMaar in de tussentijd wel een psychodiagnostisch onderzoek laten doen en daar kwamen wel wat dingetjes uit maar geen 'stempeltjes', dus geen ASPS of zo
Ik heb maar één broer, dus jepquote:Op zaterdag 24 juni 2017 15:34 schreef Molo het volgende:
[..]
Was dat die broer die je misbruikt heeft?
Wow
Eh de heeeeeel korte versie zou het dwangmatig onderdrukken van stress/negatieve gevoelens zijnquote:
Ik was vooral met mezelf bezig happy te zijn. Dacht totaal niet aan wat een ander zou denken of voelenquote:Op maandag 15 juni 2015 01:16 schreef Libertarisch het volgende:
Zijn er psychopaten/sociopaten hier die MDMA of XTC hebben gebruikt? ik ben benieuwd of dat dan ook een empathie verhogend effect heeft gehad...
Ik lees heel vaak op FOK! het tegenovergestelde. Dacht ik ff dat jij dat ook tegen ChildOfTheStars zei en daar wilde ik niet zo vriendelijk op reageren. Gelukkig zag ik het op tijdquote:Op zaterdag 24 juni 2017 12:00 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat zie ik je nou wel vaker doen: bagatelliseren wat je is overkomen en de 'schuld' ligt nooit bij een ander maar altijd bij jou.
Waren er anderen die jou daarvan wel verdachten?quote:Op zaterdag 24 juni 2017 15:56 schreef hugecooll het volgende:
[..]
[..]
Alweer twee jaar geledenMaar in de tussentijd wel een psychodiagnostisch onderzoek laten doen en daar kwamen wel wat dingetjes uit maar geen 'stempeltjes', dus geen ASPS of zo
Weet ik niet, maar hij vroeg dat toevalligquote:Op zaterdag 24 juni 2017 17:51 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
[..]
Waren er anderen die jou daarvan wel verdachten?
Ah ok, maar geen mensen die je persoonlijk kent ofzo.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 17:52 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Weet ik niet, maar hij vroeg dat toevallig
Je hebt geen plicht het goede in hem te zien of gaan zien. Je hebt wel de plicht naar jezelf toe om eens voor jezelf te kiezen en te zorgen.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 16:04 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Ik heb maar één broer, dus jep
Maar hij had wel meer gewetenloze geintjes (een keer mij opsluiten in een smalle schuur en al zijn vuurpijlen op mij afschieten en dat soort nonsens)
Contact met hem heb ik helemaal afgepakt pas geleden en dat bevalt me heel erg goed.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 20:29 schreef Molo het volgende:
[..]
Je hebt geen plicht het goede in hem te zien of gaan zien. Je hebt wel de plicht naar jezelf toe om eens voor jezelf te kiezen en te zorgen.
Verdomme man, kan er gewoon boos om worden zoals jij jezelf wegzet altijd.
Maar goed, beschadig en kwetsbaar dus snap het wel, hoop alleen dat je daarin met begeleiding keuzes in gaat kunnen maken, richting voor jezelf kiezen
Oh ja, dat heb ik ook.quote:Op zaterdag 24 juni 2017 17:23 schreef Meneerdino het volgende:
[..]
Ik was vooral met mezelf bezig happy te zijn. Dacht totaal niet aan wat een ander zou denken of voelen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |