StefDeStuntpiloot | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:01 |
Inmiddels al heel wat viskramen op alle markten hier in de buurt afgegaan, maar ze hebben het helaas nooit: octopus. Al zeggen de marktkramers wel elke keer dat ze het 'meestal' wel hebben en dat het toevallig die dag is uitverkocht. ![]() In Mediterraanse landen eet ik me soms helemaal suf aan deze lekkernij en ik wil het graag zelf eens leren schoon- en klaarmaken. Vorig jaar heb ik een kookcursus gehad waarbij ik heb geleerd hoe je (pijl)inktvis schoonmaakt, en sindsdien doe ik dat thuis regelmatig. Ik haal ze altijd bij de Aziatische supermarkt (Toko). Daar komen ze weliswaar uit de diepvries, maar je moet ze nog helemaal zelf schoonmaken. Voor mij goed genoeg. ![]() Iemand tips? Bij voorkeur in Limburg. ![]() | |
zuigmarmot | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:06 |
Op de Albert Cuijp vaak genoeg gezien, Bij de markt bij de A'damse poort ook Nu begrijp ik dat dat niet in Limburg ligt, maar dat was om aan te geven dat het wel te verkrijgen moet zijn. Anders is Noord-Frankrijk niet voor jouw te doen ? | |
Weltschmerz | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:13 |
Hier ligt het er wel eens, maar vaak ook niet. Het zal wel bijvangst zijn, is het niet op de boot dan wel bij de afslag. Het zijn er vaak ook maar een paar en er wonen nogal wat Spanjaarden hier. Ik neem het wel eens mee als het er ligt. Het moet toch ingevroren worden, anders moet je zo'n ding mals slaan op de rotsen. Pijlinktvis haal ik ook bij de toko, ik ben sowieso helemaal niet tegen ingevroren vis, maar de structuur van pijlinktvis kan het heel goed hebben. | |
sirdanilot | vrijdag 29 mei 2015 @ 17:16 |
Zowel Octopus als Inktvis wel gezien op de viskraam. Inktvis uit de toko nooit geprobeerd is dat goedkoper dan vers? Ik denk dat het probleem is dat jij in Limburg woont, en dus ver van de zee en eventuele bronnen van octopus. Dan zul je denk ik wel meerdere producten, die wat minder 'gewoon' zijn, lastig kunnen vinden op de viskraam. Je zal het wellicht kunnen bestellen bij de betere visboer, even bellen dus. | |
golfer | vrijdag 29 mei 2015 @ 20:22 |
Het schijnt je toch gelukt te zijn om ze te vinden? CUL / Wat eten en drinken we vandaag #330 Heeerlijk! | |
MrSalazar | vrijdag 29 mei 2015 @ 20:23 |
Denk dat dat ingevroren waren, | |
StefDeStuntpiloot | vrijdag 29 mei 2015 @ 20:25 |
Dat is inktvis, geen octopus. ![]() | |
Janus_Boer | vrijdag 29 mei 2015 @ 23:25 |
http://www.culishop.com/shop/octopus/ | |
Pietverdriet | vrijdag 29 mei 2015 @ 23:29 |
Hanos heeft ze in de diepvries liggen. Anders ff de grens over wippen, REAL heeft ze regelmatig ook in de vriezer liggen. | |
Pietverdriet | vrijdag 29 mei 2015 @ 23:31 |
Alleen wordt de inkt korrelig van invriezen en kan je ze daar niet meer in bakken | |
StefDeStuntpiloot | vrijdag 29 mei 2015 @ 23:48 |
Kijk, hier heb ik wat aan. Staat gewoon alles op. ![]() De Hanos, serieus? ![]() ![]() | |
valentijn101 | zaterdag 30 mei 2015 @ 00:54 |
Bij de albert heijn xl in kerkrade verkopen ze voorgekookte octopus tentakel. Ligt bij de vis. Vacum verpakt | |
Molo | zaterdag 30 mei 2015 @ 07:40 |
Online bij Schmidt Zeevis uit Rotterdam ![]() http://www.schmidtzeevis.nl/webwinkel/index.php?hoofdcat=1 Zowel octopus als (kleine) inktvis ![]() Is echt een fijne winkel, duur, maar wel retegoeie vis ![]() ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 30 mei 2015 @ 08:55 |
In Nederlandse wateren leeft geen octopus. Komt meestal uit de mediterrane rotskurotskust. | |
Weltschmerz | zaterdag 30 mei 2015 @ 09:39 |
Dat is toch bij zeekat enzo? Bij gewone pijlinktvis gooi je dat toch weg? | |
Pietverdriet | zaterdag 30 mei 2015 @ 09:50 |
Zeekat heeft nog meer inkt idd, daar kan je bv risotto in koken, verschrikkelijk lekker. Maar verse pijlstaart in eigen inkt gebakken is ook erg lekker. Kleintjes hebben trouwens nauwelijks inkt, grote wel | |
tofastTG | zaterdag 30 mei 2015 @ 10:14 |
Sligro. ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 30 mei 2015 @ 10:16 |
Heb ze op vorige vakanties in Kroatie nog gevangen, als je ze beetpakt, pakken ze jou helemaal beet, hun armen om je hand/arm geslagen. Als je ze dan in een krat doet klimmen ze er uit en proberen ze hem te smeren. Zijn erg intelligent. | |
emmyemmy | zaterdag 30 mei 2015 @ 11:10 |
In Venlo bij de 2Bruder Daar kun je een hele octopus kopen | |
Isabeau | zaterdag 30 mei 2015 @ 19:25 |
Opgeschoond. Nu graag over lekkere octopus en waar te krijgen. | |
Pietverdriet | zaterdag 30 mei 2015 @ 19:50 |
Octopus schoonmaken is trouwens een eitje. Makkelijker dan pijlstaart of zeekat. Ik maak er meestal een salade mee, citroensap, kappertjes, wat verse peper, petereselie, gedroogde tomaten in olie, olijfolie. Nachtje laten trekken. Jum | |
Griebus | zondag 31 mei 2015 @ 09:13 |
Hier gewoon vers bij de visboer op de markt. Paar uur in de slowcooker op low en heeerlijk zacht! En dan lekker op Spaanse wijze bereiden: ![]() | |
Pietverdriet | zondag 31 mei 2015 @ 09:14 |
Sorry dat ik je illusies neem | |
StefDeStuntpiloot | zondag 31 mei 2015 @ 11:10 |
Wow, inmiddels adresjes genoeg, ik ga eens rondneuzen. Weet ik in ieder geval waar ik er aan kan komen. Thanks allen. ![]() Maare, sites met goede instructies (of videos) hoe je een hele octopus schoon- en klaarmaakt zijn welkom. Is het echt zo dat je alleen de poten/tentakels kunt eten en je met de hele kop niks kunt? En zo ja, tot hoe ver naar het lijf/het hoofd de tentakels afsnijden? Inktvis bak ik overigens op hoog vuur maar enkele minuutjes in een pan, net totdat het gaat 'krullen' zeg maar. Hoe bak je octopus het beste? Op de Canarische eilanden vond ik hem tot nu toe het lekkerst, de foto van Griebus hierboven komt heel erg in de buurt. ![]() | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 11:24 |
Ik dacht dat Schmidt een vestiging in Maastricht had, maar dat is nog alleen een lunchcorner? Ik denk dat je bij een visboer op de markt vast wel een octupus kunt bestellen. Toch? Hier in Rotterdam liggen ze soms op de markt, maar het zijn er nooit veel. Dus ik zou er nooit op rekenen. Gelukkig is invriezen sowieso een goed plan (invriezen is het nieuwe slaan) dus kun je 'm ook gewoon een keer kopen als je 'm toevallig tegen komt. Over schoonmaken enzo, zie: http://www.aziatische-ingredienten.nl/octopus/ ![]() Octopus | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 11:25 |
Oh, ouwe foto weer, zie ik. Met kwastvegen. ![]() | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:27 |
Vraagje voor mezelf. Hoe moet je voorbewerken voor je 'm op de bbq mikt? ![]() Ooit gevraagd in Griekenland aan de meneer die het ging klaar maken maar dat werd een heel ander verhaal dan een antwoord op de vraag die ik stelde ![]() | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 11:32 |
Ik zou de hele octopus zachtjes gaar koken. En dan de tentakels later op de bbq grillen. Ik denk dat rauwe octopus op de bbq bereiden tricky is, maar het zal vast kunnen. | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:33 |
Zou gewoon 'rauw' erop mikken ook kunnen? Lijkt me zo taaiig anders. Nog nooit zelf gemaakt, altijd besteld ![]() Edit- oh, zie nu je edit ![]() Ik ga het gewoon eens bij Schmidt vragen, ken daar iemand dus dat komt goed ![]() | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 11:46 |
Even zitten lezen maar rauw op bbq mikken wordt overal sterk afgeraden. Binnenkort eens proberen met voor garen dan. Zo lekker dat ![]() | |
Pietverdriet | zondag 31 mei 2015 @ 12:28 |
Het achterlijf en de poten kan je eten, wel even de troep eruit halen. | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 12:58 |
Achterlijf? Wat is het achterlijf van een octopus? ![]() | |
golfer | zondag 31 mei 2015 @ 13:04 |
Waar z'n billetjes zitten. ![]() | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 13:05 |
Oh, de octopusbiefstuk! Lekker! ![]() | |
RobinOok | zondag 31 mei 2015 @ 13:06 |
Maar ik heb liever octopushaasje. | |
sirdanilot | zondag 31 mei 2015 @ 14:10 |
de octopus dient langzaam bereid te worden, anders wordt hij taai. dus rauw op de BBQ werkt niet. | |
#ANONIEM | zondag 31 mei 2015 @ 14:20 |
Geen idee waar in Limburg je woont, maar mijn vader bereidt geregeld octopus en haalt die meestal op de markt in Eygelshoven. Soms ook in Geleen, maar daar is de octopus vaak op. Wat betreft die taaiheid: voor het koken slaat hij stevig met de octopus op het aanrecht en tijdens het koken gooit hij een kurk bij het water. Het lijkt te helpen want ik heb hem nog nooit taai gegeten ![]() Oh en recept: http://www.nrcnext.nl/koken/2006/05/08/polpi-di-scolgio/ [ Bericht 30% gewijzigd door #ANONIEM op 31-05-2015 14:32:43 ] | |
golfer | zondag 31 mei 2015 @ 14:42 |
Categorie bijgeloof en kookfabels:
| |
Pietverdriet | zondag 31 mei 2015 @ 14:43 |
Jep, net als zilveren lepels in champagneflessen of ongestelde vrouwen die de soep zuur maken Dat is hooguit waar voor de topics waar ze posten [ Bericht 4% gewijzigd door Pietverdriet op 31-05-2015 15:28:20 ] | |
Pietverdriet | zondag 31 mei 2015 @ 14:44 |
het deel achter de kop | |
Molo | zondag 31 mei 2015 @ 15:25 |
Ja ik las het en heb me er maar bij neergelegd ![]() | |
Yiwei | zondag 7 juni 2015 @ 02:10 |
Toevallig gekeken waar je octopus kan eten | |
Weltschmerz | zondag 7 juni 2015 @ 11:49 |
In Galicie moet je hem ook drie keer met de tentakels in het kokende water dippen zodat die omkrullen voordat je hem onderdompelt. | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 11:52 |
Dat doen ze op meerdere plekken, niet zozeer bijgeloof, maar ze krullen dan mooi om, ziet er mooi uit bij het serveren | |
Weltschmerz | zondag 7 juni 2015 @ 11:56 |
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken. | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 12:21 |
Oh, op die manier, tja, dat is natuurlijk bijgeloof | |
emmyemmy | zondag 7 juni 2015 @ 12:46 |
Dit is ook onzin, zodra er een mes in gaat is het dood. Het beweegt nog door de zenuwprikkels die het krijgt. Sojasaus en dergelijke versterken die prikkels. | |
sirdanilot | zondag 7 juni 2015 @ 13:09 |
`Koken is ook een vorm van cultuur uiting. In heel veel culturen moet je bepaalde combinaties maken, mogen bepaalde combinaties niet, moet je bepaalde dingen op een bepaalde manier snijden etc. Ik vind dat geen 'bijgeloof' maar simpelweg een vorm van cultuur. Ik snijd bijvoorbeeld mijn snijbonen altijd in de vorm van kleine ruitjes/diamantjes (schuin dus). Ik zou niet weten waarom maar bij ons thuis deden we dat ook altijd, in mijn hoofd 'hoort' het dan gewoon zo dus dan doe ik dat lekker gewoon. | |
Weltschmerz | zondag 7 juni 2015 @ 14:29 |
Bijgeloof hoort ook bij cultuur. Degene die voor mij voor het eerst octupus bereidde spotte met haar volksgebruiken als het lopen van 7 rondjes om de kerk met 3 eieren en een ui om de een of andere vloek ongedaan te maken, maar dan wel 3 keer die pulpo dippen en echt geen 4 keer.... Het 'waarom eigenlijk?' zit dan toch niet zo in de cultuur, ondanks het afstand nemen van concrete bijgelovigheden blijft de gevoeligheid ervoor. Er zat vroeger zo'n taaie streng in, die is eruit gekweekt en je zou ze nu heel kunnen eten. Toevallig had ik het laatst zelf gemaakt en toen had ik ze iets te grof gesneden. Er is voor veel producten nou eenmaal een grootte die goed past bij de structuur. Als je ratatouille maakt moet je ook op bepaalde grootte snijden op de juiste garing te krijgen van ingredienten die je evenlang verwarmt. Ik heb juist het idee dat ik beter ga koken door me af te vragen welk effect ik waarmee bereik. | |
Molo | zondag 7 juni 2015 @ 15:35 |
Diamantjes snijbonen hier ook ![]() Ik hou van die soorten kook rituelen hoor ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 15:37 |
Diamantjes zien er gewoon leuk uit | |
Molo | zondag 7 juni 2015 @ 15:38 |
Precies ![]() Dat moet je behouden, de eerder genoemde 'soep wordt vies als je ongesteld bent' rituelen moet je overboord gooien ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 15:40 |
dingen die zo moeten en hoe ze ontstaan Een jong echtpaar kwam net terug van de huwelijksreis. De vrouw vroeg aan hem, waar kan ik je mee verwennen. Een gebraden ham zei hij. Ze kocht een ham en voordat ze hem in de oven stopte sneed ze er aan beide zijden een stuk vanaf. - Waarom doe je dat, vroeg de man? Luister zei ze, je gaat me toch niet vertellen hoe ik moet koken? - Nee schat, maar vroeg me gewoon af wat de reden daarvan is. Zo heb ik dat van mijn moeder geleerd! - Dat kan zijn, maar, wat is de reden ervoor Geen idee, bel mams ff op > Dat heb ik zo van mijn moeder geleerd, sprak mams Het echtpaar vroeg Oma en die zei dat ze het zo van haar moeder had geleerd. Telefonisch was overgroot moeder niet te bereiken, het verpleeghuis vertelde dat als ze haar wilden spreken ze langs moesten komen, maar niet te lang wachten, want het loopt af met haar. In de auto gesneld was men net op tijd. Op haar sterfbed stelde ze de vraag, waarop beide stukken van de ham af snijden? Overgrootmoeder keek hun verbaasd aan. Wel, sprak ze met krakende stem, dat was de enige manier waarop ik zo een ham in die kutbraadslee kon krijgen die ik voor mijn huwelijk had gehad, dat kreng was veel te klein! Zo is het met veel zaken in het leven. | |
Molo | zondag 7 juni 2015 @ 15:43 |
Ja precies ![]() Toffe verhalen zijn dat toch he ![]() | |
golfer | zondag 7 juni 2015 @ 15:48 |
Annekedote Piet. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 15:54 |
Dank je, maar het is een parabel, geen anekdote | |
gargamelnl | zondag 7 juni 2015 @ 16:00 |
![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 7 juni 2015 @ 16:03 |
Het is een mooie parabel om mensen aan het denken te zetten waarom ze op een bepaalde manier zaken doen, hun werk doen, etc. | |
Bramito | maandag 8 juni 2015 @ 13:01 |
![]() Verder zei de moeder van een vriend van mij dat het in een koperen pan gekookt moet worden of anders in een pan met koperen muntjes. Dat maakt ook geen reet uit. | |
Pietverdriet | maandag 8 juni 2015 @ 13:15 |
Octopus heeft bloed dat op koper baseert, niet op ijzer, daarom is het blauw ipv rood. | |
Bramito | maandag 8 juni 2015 @ 13:34 |
Interessant, moet ik hier iets uit concluderen of is het gewoon info. Ik ben vandaag nogal sloom. | |
BarryOSeven | maandag 8 juni 2015 @ 13:36 |
Kun je dat niet gewoon bestellen bij de viswinkel? | |
BarryOSeven | maandag 8 juni 2015 @ 13:39 |
Dat kan ook echt alleen een apha overkomen. Iedereen met technisch inzicht had kunnen bedenken dat het geen reet uitmaakt, sterker nog, de ham zal uitdrogen. | |
XL | zaterdag 13 juni 2015 @ 22:09 |
Octopus, woon in de buurt van Limburg en vind het heel erg lekker. Ik kan het krijgen in Venlo (zwei brüder), Mönchengladbach (afrikaanse toko bij het station en Handelshof) en Krefeld op de städtische großmarkt. Vast meer, dit zijn de beste adressen. Bij de toko in gladbach is hij diepgevroren, maar compleet. Tevens spotgoedkoop. Ik kook hem bijna altijd, grillen is veel moeilijker en niet lekkerder. |