Als je bv aarbeien of kersen in een pot doet en er wodka bij, dan heb je maar 35-40% alcohol in de wodka. Gebruik je dan 350 gram kersen en gram wodka is na een tijd trekken je likeur beneden de 20% alcohol. In het middellandse zee gebied maken veel mensen zelf likeurtjes, daar liggen in de supermarkt likeuralcoholquote:Op zaterdag 30 mei 2015 17:09 schreef Adames het volgende:
Is een eerder lang topic geweest op Fok hierover vol met recepten. Zat volgens mij ook de discussie in over pure alcohol, wat beter is:
Voor 40% alcohol gaan als wodka en hierin laten trekken, of voor pure alcohol om dan achteraf aan te lengen. Kwam er toen op neer dat pure alcohol geen meerwaarde heeft tov de goedkopere wodkaflessen.
Waar men altijd Strohrum in gebruiktequote:Op zaterdag 30 mei 2015 17:11 schreef Adames het volgende:
En ik hoef je denk ik niet te vertellen dat er iets bestaat als een Rumtopf
Stroh? Ik dacht blanke Rum, dat van zichzelf nauwelijks al smaak heeft. Maar een hoop fruit met alcohol laten staan lijkt me in ieder geval altijd een succes.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waar men altijd Strohrum in gebruikte
In het geval van vochthoudende ingrediėnten heeft inderdaad wel zin ja, niet aan gedacht.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je bv aarbeien of kersen in een pot doet en er wodka bij, dan heb je maar 35-40% alcohol in de wodka. Gebruik je dan 350 gram kersen en gram wodka is na een tijd trekken je likeur beneden de 20% alcohol. In het middellandse zee gebied maken veel mensen zelf likeurtjes, daar liggen in de supermarkt likeuralcohol
Pas op met methanolquote:Op zaterdag 30 mei 2015 17:14 schreef erikkll het volgende:
Ik verhuis binnenkort naar een grotere woning en dan begin ik er weer mee! Ik destilleer zelf mijn alcohol (uit vergiste suiker).
Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker opquote:
Ik koop al heel erg lang mijn sterke drank in Duitsland, loont niet zelf te gaan branden.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 18:33 schreef erikkll het volgende:
[..]
Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker op.Methanolvorming is overigens geen risico bij vergisting van suiker, alleen bij vergisting van fruit. Methanol ontstaat namelijk door pectine uit (voornamelijk) de houten bestandsdelen van fruit. Om methanolvorming tegen te gaan kun je pectinase (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectinase) gebruiken.
Andere (afhankelijk van je apparatuur onbetrouwbare!!) methode is de voorloop van de destillatie weg te gooien. Methanol heeft een kookpunt van 64,7 graden, ethanol heeft een kookpunt van 78,37 graden. Als je een zeer nauwkeurige destilleerinstallatie hebt (heb ik niet) kun je dus door een voorloop te draaien van ongeveer 70 graden de methanol verdampen.
Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?quote:Op zaterdag 30 mei 2015 18:33 schreef erikkll het volgende:
[..]
Bedankt voor je waarschuwing! Daar pas ik zeker op.Methanolvorming is overigens geen risico bij vergisting van suiker, alleen bij vergisting van fruit. Methanol ontstaat namelijk door pectine uit (voornamelijk) de houten bestandsdelen van fruit. Om methanolvorming tegen te gaan kun je pectinase (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectinase) gebruiken.
Andere (afhankelijk van je apparatuur onbetrouwbare!!) methode is de voorloop van de destillatie weg te gooien. Methanol heeft een kookpunt van 64,7 graden, ethanol heeft een kookpunt van 78,37 graden. Als je een zeer nauwkeurige destilleerinstallatie hebt (heb ik niet) kun je dus door een voorloop te draaien van ongeveer 70 graden de methanol verdampen.
is je bril nog gewond?quote:Op zaterdag 30 mei 2015 18:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?
de voorloop bevat inderdaad andere stoffen die je er uit wil halen, omwille van de smaak. Wat ik ermee wilde aangeven is dat het meestal niet de beste methode is voor het voorkomen van methanol in je eindproduct.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 18:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je krijgt toch sowieso een lading aceton en andere ongewenste stoffen die je in je voorloop eruit wil halen?
Ik woon op minder dan 10 km van duitsland dus dat zou ik ook kunnen doen. Ik vind het gewoon leuk om zelf alcohol te stoken; ik doe het niet omdat het lonend is (sterker nog: ik ben duurder uit door het zelf te maken dan het gewoon te kopen).quote:Op zaterdag 30 mei 2015 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik koop al heel erg lang mijn sterke drank in Duitsland, loont niet zelf te gaan branden.
mooie kleur ook.quote:Op zaterdag 30 mei 2015 20:36 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]Citroengras en Gember Likeur
De likeur die ik altijd maak.
Op dezelfde pagina steranijs met safraan. Heb ik ook gemaakt (zonder safraan). Lekker!quote:Op zaterdag 30 mei 2015 20:36 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]Citroengras en Gember Likeur
De likeur die ik altijd maak.
Oef, die prijs van pure alcohol is bijna het dubbelequote:Op dinsdag 2 juni 2015 13:45 schreef mytec het volgende:
Had het topic nog niet gezien, maar net als vorig jaar (ergens gepost op fok) weer limoncello gemaakt. Dit jaar 2 liter pure alcohol gaf ongeveer 6 liter limoncello. Had echter de grootste moeite om de citroenen uit Sorrento te krijgen. Maar een mix uit Italie en Spanje gebruikt, wel allemaal Bio. Dus een Wat ging er dit jaar mis? volgens alle recepten moet je de alcohol met citroen extract gewoon handmatig mengen met het suikerwater. Echter had ik nu 6 flessen waarbij 1 ongelofelijk sterk was (gok 60-70%). en 1 fles bevroor in de vriezer. De andere 4 flessen waren wel prima en voor de zekerheid nog maar even door elkaar gemengd.
Dit recept gebruikt :http://limoncello-maken.nl/recept/limoncello-recept/
2 jaar op rij is het een succes iedereen vind het erg lekker, en ja ook Italianen zeggen dat het prima Limoncello is.
quote:Op vrijdag 29 mei 2015 17:32 schreef Stompzinnig het volgende:
[..]
En de schil is nou juist het probleem.
Mja, waarom is het een probleem? De limoncello was heerlijk.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 17:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zou dat niet doen, gezien de troep die er op gedaan wordt ze schimmelvrij te houden
De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezondquote:Op dinsdag 2 juni 2015 13:53 schreef richolio het volgende:
Mja, waarom is het een probleem? De limoncello was heerlijk.
Ongezond in welke mate? Alcohol is nou ook niet bepaald gezond.quote:Op dinsdag 2 juni 2015 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezond
Sowieso moet je voor goede limoncello eigenlijk een specifieke Italiaanse soort citroenen gebruiken. Misschien ken je iemand die een keer een doosje mee kan nemen? Anders zou ik je aanraden om bij bijvoorbeeld een natuurwinkel biologische onbespoten citroenen te kopen. Want inderdaad, op die wij in de supermarkt hebben zitten allerlei stoffen (waarvan de onschuldigste nog gewoon was is) die je niet in je drank wil hebben.quote:Op dinsdag 2 juni 2015 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De bestrijdingsmiddelen die men op de schil aanbrengt zijn nogal ongezond
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |