Bedankt voor je reactie! Bij dezen:
Het was echt een drama. Ik had alles netjes op tafel klaar gezet om eens een keer geordend te gaan werken. Tot dat ik er achter kwam dat een of ander onderdeel van de mixer kwijt was, meer dan een uur lopen zoeken en toen uiteindelijk gevonden ergens op de grond. Waarschijnlijk laten vallen met het pakken van andere onderdelen :$
Toen het biscuitbeslag. Ik gebruikte dit recept:
http://www.taarten-decore(...)nmogelijke-opdracht/. Alles keurig netjes afgewogen en weinig zelf toegevoegd, alleen een beetje vanillesuiker en -aroma. Ik moest twaalf eiren luchtig kloppen tot lobbige slagroom en dat lukte in het begin niet, tot dat ik het 'spatscherm' erbij pakte en de mixer op de hoogste stand had gezet. Bloem drie keer gezeefd en door het beslag heen gespateld. Nam best wel wat af qua volume. Had het bakblik (rechthoekig, +/- 43cm doorsnee) netjes bekleed met bakpapier met 15 cm erboven, want aan de hand van de foto bij het recept dacht ik echt dat m'n biscuit wel flink omhoog zou komen. Dat viel tegen, helaasch. Daarom heb ik later maar een tweede gebakken. Beide waren na 35 min gaar, gebakken onder in de oven op 175 graden op de stand 'hetelucht en onder- en bovenwarmte'. Smaak vond ik zelf goed, de textuur was voor mij prima. Het was niet de biscuit die ik voor me had in m'n gedachten, maar wel een fijne cake, ook om mee te werken.
Daarna heb ik de botercrème gemaakt: gelijke hoeveelheid boter en poedersuiker en ook een scheutje water. Heb ze alle drie apart gemaakt. Bij de rode had ik naast de kleurstof ook smaakstof toegevoegd: aardbei-kiwi (aardbei was op bij 'maakjetaart.nl', daarom belde ze me moeder even op en aan haar adviseerde ze deze vervanger). Bij de witte zat alleen 'bananencrème smaakstof'. Bij de laatste botercrème zat blauwe kleurstof en frambozen-rode bes smaak. Heb ze allemaal in een spuitzak gedaan en in de koelkast bewaard. Daarna had ik de rode en gele fondant van de Xenos (oranje hadden ze niet) gemengd. Kreeg steeds niet het gewenste resultaat en de kleur veranderde steeds voor m'n gevoel. Was zalmroze geworden. Heb van alles geprobeerd om het 'donker oranje' te krijgen: rode kleurstof, meer rode fondant... meer geel, meer wit...
Toen ben ik na het eten verder gegaan met het bewerken van de taart. Heb de beide biscuits eerst doormidden gesneden, daarna boven op elkaar gestapeld en vervolgens in drie banen verdeeld (twee grotere en een wat kleinere plakken). Daarna heb ik de middelste baan op de volgende manier verdeeld:
Daarna heb ik 'm laagje voor lage opgebouwd, zoals op de tweede foto is te zien. Veel moeten bijsnijden en af en toe wat gaten moeten plakken met wat losse, afgebroken stukken cake. Zie je uiteindelijk toch niet meer....... Bij laag 1 en laag 3 zit ook nog een laag jam: bij 1 zit bosbes-framboos en bij de derde zit aardbei. Was wel even een werkje, maar ging wel goed. Alleen de blauwe botercrème was op een of andere manier ineens nat (was de enigste wel waarbij ik blauwe kleurstof van de Xenos had gebruikt), deze heb ik moeten 'afknijpen' en uiteindelijk was deze wat harder dan de andere twee. Was nog wel redelijk bewerkbaar. De witte, zonder kleurstof dus, was het beste gelukt voor mijn gevoel.
Omdat ik ontevreden was met het fondant, zijn we snel naar de Jumbo gereden, waar ze gelukkig wel oranje fondant hadden.
Daarna heb ik er een laagje glazuur over gesmeerd met als bedoeling om het fondant goed te kunnen laten plakken. Toen dacht ik de oranje fondant snel uit te kunnen rollen, dat lukte niet goed. Met het hele gezin hebben we staan ploeteren op die plak
Na eindelijk een mooie plak te hebben, bleek deze te dun te zijn. Deze scheurde dan ook en ik baalde als een stekker. Ik las op internet dat je het kon 'helen' met wat water, nou bij mij lukte het niet hoor. Werd een natte zooi. Heb nog geprobeerd om het te verbergen met wat losse stukken, maar dat zag er niet uit. Het werd alleen maar lelijker en lelijker, terwijl ik eigenlijk heel blij en gelukkig was met de taart.
Uiteindelijk toch maar m'n eigen gemaakte fondant uit de kast gepakt, die spontaan bijna net zo oranje leek als de fondant uit de supermarkt. Was best gek, het leek wel of ik constant werd bedrogen door m'n hersenen
Deze rolde trouwens best goed en ik had een super mooie plak. Hij viel echt netjes over de taart (had de andere laag fondant gewoon laten zitten trouwens) en liet zich perfect 'vouwen'. Ik was er bijna mee klaar totdat mijn vader nog wel een plekje zag waar hij wat strakker zou mogen.... Je raadt het misschien al... hij trok er zo hard aan dat het aan een kant vrijwel helemaal scheurde. Ik was toen echt flink chagrijnig :$ Ik heb die laag fondant eraf gesmeten en ging weer opnieuw rollen... Helaas moest de taart weg worden gebracht naar de koeling bij kennissen van ons die een cateringbedrijf hebben, de taart paste op geen enkele manier in de koelkast bij ons. Oh ja, het was inmiddels al bijna half twaalf en ik was vanaf half drie 's middags bezig... bijna non-stop
Maar goed, alles voor m'n zusje
Vandaag was ik om 10 uur uit bed en begon ik om half 11 al weer aan de taart tot aan net... half 2. Stond nog in m'n pyjama toen alle gasten al binnen kwamen lopen. De hele stroom mensen die even moesten kijken naar de afwerking waar ik op dat moment nog mee bezig was. Ze kregen m'n ontzettende zweetlucht er gratis bij
Goed... ik begon rond half 11 dus met het opnieuw maken van zo'n fondant plak. Had het buiten de koelkast bewaard, maar de fondant was best hard/droog geworden en liet zich maar moeilijk bewerken. Toch maar weer eens op internet gekeken wat je nou het beste kon doen: kneden. Goed kneden zou belangrijk zijn. Dat heb ik ook flink gedaan. De fondant rolde toen gemakkelijker uit, maar ging op een gegeven moment scheuren en barsten, probeerde de kleine gaatjes toch weer te dichten met een druppeltje water, maar dat lukte niet. Toen had ik er maar een nieuwe bol van gemaakt en weer gekneed. De kleur leek wel te verdwijnen en de plak liet zich weer niet fatsoenlijk uitrollen...
Uiteindelijk had ik het maar opgegeven en kwam me vader met het idee om die fondant dan maar te gebruiken als randje boven op de kapotte stukke fondant van de eerste laag. Ik kwam met het idee om een 'chocoladesaus' te maken met witte chocolade en rode kleurstof. Recept opgezocht, maar de tijd drong, dus maar flink gegokt met hoeveelheden. Kreeg uiteindelijk een dunne saus. Heb er ontzettend veel gezeefde bloem en wat koude roomboter bijgedaan om 'm wat dikker te krijgen. Had het pannetje in een bakje met koud water gezet. Kreeg uiteindelijk een best mooi mengsel. Het was zelfs eetbaar en smaakte nog echt ergens naar witte chocolade ook. Het was hier en daar een beetje korrelig door de bloem, maar dat was echt maar nihil. De bloem proefde je ook nauwelijks erin terug, wel een beetje hoor, maar ik vond dat niet storend.
Daarna heb ik de hele pan (was best een flinke lading) over de taart heen geflikkerd.
Netjes proberen uit te strijken, waar ik ook heel lang mee bezig ben geweest. De saus werd langzaam wat harder, maar ik kreeg niet alles mooi rood. Terwijl de saus steeds moeilijker werd om te bewerken, zag ik steeds meer oranje plekjes die ook nog bedacht moesten worden. Uiteindelijk werd de 'chocoladesaus' best mooi stijf en bedekte hij de taart na mijn mening voldoende.
Alles zat trouwens wel onder het rood, wat een *** zooi was het zeg.
Daarna snel nog de decoratie proberen te maken. Met die parels was ik echt ontzettend lang bezig... met een pincet. Lukte voor geen meter en ik werd steeds zenuwachtiger van de gasten
Uiteindelijk is het dus geworden zoals op de eerste foto. M'n zusje was er heel blij mee in ieder geval en daar doe je het toch voor
Ik stond in de douche toen de taart werd aangesneden voor bij de koffie en thee. Helaas niet veel reacties gehoord... m'n oom vond 'm wel 'oké' en vond de botercrème, voornamelijk de blauwe (
) veelte zwaar. Heb het nog aan sommige gasten gevraagd en die vonden 'm 'wel lekker'
Zelf vond ik 'm trouwens heerlijk
Het is misschien niet de meest perfecte taart. Erg zwaar ook, maar goed... wat wil je voor zo'n eerste keer. De smaakcombinatie vond ik erg goed werken.
En met de eerste keer bedoel ik trouwens echt het bakken van een taart met verschillende lagen, kleuren, smaken, fondant, decoratie... Had nog nooit echt serieus met fondant gewerkt, man... man... man... oefening baart kunst denk ik dan maar. Onze kennis van de catering vertelde nog dat fondant een van de moeilijkste, zo niet het moeilijkste onderdeel is van zo'n taart. Zij vond 'm trouwens erg mooi en dat terwijl de taart toen nog maar half af was.
Uren aan bezig geweest dus. Niet de taart die ik in gedachte had (dat was deze:
http://forum.deleukstetaarten.nl/viewtopic.php?id=12601), maar voor mij was dit wel een leuk en vooral smaakvol alternatief. Heb weer veel geleerd bij dit proces... en ondanks dat ik wel merkte dat de taart bij de meeste toch niet echt in goede aarde was gevallen, vond ik 'm het vele gestress en gedoe wel waard.
[ Bericht 36% gewijzigd door #ANONIEM op 03-05-2015 17:10:08 ]