Sinds vorig jaar is het advies van de basisschool bindend bij de keuze voor een middelbare school - voor wat betreft het niveau. Maar uit onderstaand artikel van de NOS blijkt dat niet alle scholen deze wet uitvoeren zoals deze bedoeld is.
quote:
Sommige middelbare scholen stellen extra toelatingseisen aan basisschoolleerlingen. Wettelijk mogen ze alleen luisteren naar het advies van de basisscholen, maar voor de scholen is dat niet goed genoeg.
Volgens de Landelijke Ouderraad willen de scholen aanvullende toetsen afnemen, naast het advies van basisschoolleraar. Dat werkt volgens de organisatie verwarrend in een toch al spannende tijd voor ouders en leerlingen.
Sinds vorig jaar zijn scholen wettelijk verplicht om uitsluitend af te gaan op het advies van de basisschool over de leerling. Maar basisscholen en middelbare scholen hebben in sommige gevallen onderling afspraken gemaakt over de aanmeldingsprocedures. Dat gebeurde op regionaal niveau in zogenoemde plaatsingswijzers. De afspraken zijn onder meer gemaakt in de regio's Utrecht en Den Haag.
Wet
Nu 1 maart, de aanmelddatum voor veel middelbare scholen, dichterbij komt, vragen veel ouders zich af of hun beoogde scholen zich wel aan de regels houden.
De Landelijke Ouderraad krijgt naar eigen zeggen steeds meer telefoontjes van bezorgde ouders. "Laatst belde een ouder wiens kind een vmbo-t-advies had gekregen. De middelbare school zei dat het advies alleen niet genoeg was, maar scholen mogen helemaal geen aanvullende toetsen laten maken", zegt een woordvoerder van de raad.
Ook de plaatsingwijzer die Rotterdamse scholen gebruiken doet veel stof opwaaien. Vijf scholen zouden de regels hebben overtreden. Sommige scholen, zoals het Erasmiaans Gymnasium, maken daar geen geheim van. Zij vragen op hun website openlijk om eerdere toetsresultaten.
Vandaag ging wethouder De Jonge van Onderwijs in debat met de gemeenteraad over de vermeende mankementen. Gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) kan zich er flink over opwinden. "In die wijzer staat nu dat middelbare scholen het basisschool advies kunnen overrulen", zegt Verveen. "Maar middelbare scholen dienen zich te houden aan het advies van de basisscholen. Dat is bindend en wettelijk verplicht. Er zijn nu een aantal scholen in Rotterdam die de regels echt aan hun laars lappen."
Wethouder De Jonge erkende vanmiddag dat de plaatsingwijzer op verschillende punten moet worden aangepast. Fokor, de vereniging voor samenwerkende schoolbesturen voor basis- en voortgezet onderwijs in Rotterdam, heeft vanmiddag een toelichting gegeven op de plaatsingwijzer.
Bindend
De onderwijsinspectie laat weten dat het basisschooladvies het absolute uitgangspunt moet zijn. "Scholen mogen onderling afspraken maken en informatie uitwisselen, maar ze mogen geen extra toetsen laten maken," zegt Monique Vogelzang, hoofdinspecteur voortgezet onderwijs. "Het basisschooladvies moet bindend zijn."
"Wij hebben gekeken naar de afspraken die scholen onderling maken en gezien dat nog niet alle scholen zich aan de regels houden zoals de wet dat nu voorschrijft", gaat Vogelzang verder. "Dat houden we in de gaten en daar spreken we scholen op aan."
http://nos.nl/artikel/202(...)t-aan-hun-laars.htmlDe cito-toets is verplaatst naar een datum ná de uiterste inschrijfdatum voor je middelbare school. Dus zelfs al zouden scholen die
willen gebruiken, dat gaat niet (meer). Door diverse partijen is al jaren gepleit voor het verschuiven van de balans tussen een papieren score en het oordeel van een leerkracht - wat nu gebeurt.
Maar blijkbaar zien niet alle scholen dit zitten, en een aantal ervan trekt een eigen plan. De onderwijsinspectie heeft al gereageerd, en zegt dat het advies van de basisschool leidend
moet zijn. Eigen toelatingstoetsen, of om andere redenen een leerling op een ander niveau inschrijven is dus niet toegestaan.
Een van de belangrijkste prestatie-indicatoren voor het vo is het percentage geslaagden, en het afstroompercentage. Het berekenen van die laatste gebeurt onder de aanname dat het advies van de basisschool 100% correct is, en er wordt geteld hoeveel leerlingen (in één ruk) een diploma halen in lijn met dat advies. Iemand met een havo-advies die een T-diploma haalt telt als afstromer. Een leerling die het andersom doet telt als opstromer en compenseert dat cijfer. Maar basisscholen die gemengde adviezen geven (en dat kan ook, bijvoorbeeld een TH-advies) zorgen voor vervuiling van de cijfers omdat de TH-leerling die T haalt, als afstromer telt maar de H-er
niet als opstromer.
Twee vragen liggen open voor dit topic. Ten eerste is de vraag of scholen er verstandig aan doen om de regelgeving naast zich neer te leggen, ook als ze dit doen met goede bedoelingen.
De tweede vraag is hoe je een goede doorstroming PO-VO realiseert. Een waterdicht systeem lijkt onmogelijk, maar welke onderdelen moeten worden beoordeeld? De momentopname die de cito-toets is? Het subjectieve oordeel van de leerkracht? En wat zijn de voor- en nadelen van een toelatingstoets die door de middelbare school wordt afgenomen?