abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_148329725
registreer om deze reclame te verbergen
125px-Flag_of_Vietnam.svg.png

LocationVietnam.png

Basisgegevens
OfficiŽle landstaal: Vietnamees
Hoofdstad: Hanoi
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Staatshoofd: Nguyen Minh Triet
Regeringsleider: Nguyen Tan Dung
Religie: boeddhisme 93%, rooms-katholicisme 6,7%
Oppervlakte: 331.689 km≤ [1] (1,3% water)
Inwoners: 76.323.173 (1999[2]), 86.116.559 (2008[3]) (259,6/km≤ (2008))

Vietnam
Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een volksrepubliek met 86.116.559 (2008) inwoners in Zuidoost-AziŽ. De oostelijke kustlijn van het Zuidoost-Aziatische schiereiland maakt deel uit van het land.

Vietnam wordt in het noorden begrensd door China, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hŗ Nội) en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thŗnh Phố Hồ ChŪ Minh), het vroegere Saigon.

270px-Vm-map.png

Geschiedenis

Vietnam werd door westerlingen ingedeeld in de historische gebieden Tonkin, Annam en Cochin China. In het noordelijk deel van deze gebieden was een Vietnamese staat gevestigd die afwisselend onder Chinese controle stond en onafhankelijk was. Het zuiden van hedendaags Vietnam stond onder invloed van diverse rijken, achtereenvolgens; Funan, het Khmer-rijk en Champa. Portugese handelaren bereikten het land in 1535 en stichten een handelspost bij Faifo.

In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heerschappij van de Le-dynastie. Door slim handelen van onder andere de Franse priester Pierre Pigneau de Behaine kwam Gia Long aan de macht. Mede door deze priester werd de Franse interesse in Vietnam aangewakkerd.

Vanaf de negentiende eeuw kwam het gebied onder invloed van de Fransen en op 17 oktober 1887 werd de Unie van Indochina gevormd. Na de val van het Franse garnizoen in Dien Bien Phu in 1954 werd Vietnam verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Vietnamoorlog (1957-1975) kwam voort uit de poging om communistische Vietcong-guerrilla's, actief in Zuid-Vietnam, te verslaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Vietcong werden gesteund door de communistische Noord-Vietnamese regering, maar men is het er niet over eens hoe groot de invloed van Noord-Vietnam was gedurende de oorlog. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975 en het land werd herenigd in 1976.

Bestuurlijke indeling
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Vietnam

Naast de vijf steden, is het land verdeeld in zestig provincies (tỉnh).

Geografie

De noordelijke en westelijke gebieden van Vietnam worden overheerst door de bergen van de Annamese Cordillera, een voortzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. Het smalste stuk is 50 km en de grootste 600 km.

De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 m, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden (80 - 490 m). In dit gebied worden allerlei gewassen gekweekt, zoals rubber, koffie en thee, hoewel het gebied dunbevolkt is.

Rivieren

Het oosten van de Annamese Cordillera in het noorden is een alluviale vlakte die door de Rode Rivier en een aantal kleinere rivieren wordt doorstroomd. Deze rivieren monden uit in de Golf van Tonkin. Ten zuiden van de delta van de Rode Rivier liggen de Centrale Laaglanden, een smalle kuststrook waar de korte, vaak snelstromende rivieren doorheen stromen.

De riviertjes stromen van het westen naar het oosten en vormen vruchtbare delta's. Het zuiden van het Centrale Laagland is de alluviale vlakte van de delta van de Mekong rivier, die door het zuidelijke gedeelte van het land stroomt.

Klimaat

Het land heeft een tropisch moessonklimaat. Op het smalste stuk is het land slechts enkele tientallen kilometers breed. Omdat Vietnam een lang gerekt land is met een afstand van de noordelijke grens tot de zuidelijke grens van circa 2000 kilometer, verschilt het klimaat in het zuidelijk deel sterk van het klimaat in het noorden. Men zegt wel dat Noord-Vietnam vier seizoenen kent en Zuid-Vietnam slechts twee; een droogseizoen en een regenseizoen. Waar het in het zuiden het hele jaar vrij vochtig en heet is, kan het kwik in het noorden soms dalen tot tegen het vriespunt. In de bekende toeristische trekpleister Sapa ligt in december of januari soms zelfs sneeuw.

Steden

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi.

Er zijn ook vier andere zelfstandige steden op provinciaal niveau:

* Can Tho
* Da Nang
* Hai Phong
* Ho Chi Minhstad

Demografie

Bevolking

De bevolking is geconcentreerd in de twee belangrijke rivierdelta's. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen meer dan 85% van de bevolking. Zij spreken een Annamese-Muong taal. Er zijn ongeveer 50 minderheidsgroepen in de hooglanden, waaronder de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Bahnar, Rhade, Cham en een groot aantal kleinere groepen. Er is een significante groep Cambodjanen, Khmer Krom genaamd, dichtbij de Cambodjaanse grens en bij de monding van de Mekong. Er zijn grote aantallen Chinezen in de stedelijke centra, in het bijzonder in het gebied genaamd Chợ Lớn (Grote Markt) van Ho Chi Minhstad, hoewel velen gevlucht zijn nadat Zuid-Vietnam door het Noorden werd verslagen en na een grensconflict met China in 1979 (zie Geschiedenis van Vietnam).

Bevolkingsontwikkeling

a1e874ed4bcfe574519ef6bec761c7db.png

Taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Tussen het noorden en het zuiden zitten duidelijke verschillen, niet alleen in de uitspraak, maar ook in de gebruikte woorden.

Totdat de Franse JezuÔet Alexandre de Rhodes in de 17e eeuw het Westerse alfabet introduceerde werd nog steeds een op het Chinees gelijkend schrift gebruikt. Ook tegenwoordig treft men, met name bij religieuze gelegenheden, nog steeds Chinese tekens aan. Het huidige schrift is evenwel gebaseerd op Latijnse letters en wordt "Quoc ngu" genoemd.

Het Vietnamees heeft meer klinkers dan Alexandre met het Franse alfabet kon beschrijven. Zijn oplossing was het gebruik van extra tekens, zoals het ^ , dat we ook al kennen vanuit het Frans. Maar hiernaast wordt er ook gebruik gemaakt van een boogje boven de a, of een haakje aan de rechterkant van een o en u.

Het Vietnamees is een toontaal net als het Chinees. In het Vietnamees zijn er 6 tonen. Hierdoor kan elke lettergreep / woord op 6 manieren worden uitgesproken. Ook deze tonen worden door extra tekens aangegeven.

Religie

Vietnam is een mengeling van aanhangers van het boeddhisme, confucianisme, traditionele lokale geloven en rooms-katholicisme. Hoewel de communistische overheid godsdienstige praktijken heeft afgeraden, wordt het getolereerd binnen de context van overheid-geregelde boeddhistische en katholieke groepen, en sinds de jaren '90 is de traditionele verering bij boeddhistische tempels toegestaan. De protestantse evangelische kerken (die hoofdzakelijk onder etnische minderheden worden gevonden) en andere niet-geregistreerde groepen worden actief onderdrukt.

Cultuur

In zijn vroege geschiedenis gebruikte Vietnam het Chinees schrift. In de 16e eeuw ontwikkelden de Vietnamezen hun eigen reeks karakters genaamd Chữ NŰm. Het gevierde epos Kim Van Kieu door Nguyễn Du werd geschreven in dit schrift. Tijdens de Franse koloniale periode werd Quốc Ngữ, de geromaniseerd Vietnamese alfabetvertegenwoordiging van het gesproken Vietnamees, populair en de alfabetisering nam snel toe. Dit had een wezenlijk effect op de politieke macht in het land.

Vanwege de lange vereniging van Vietnam met China, blijft de Vietnamese cultuur sterk confuciaans met zijn nadruk op familieplicht en harmonie. Het onderwijs wordt hoog gewaardeerd. Historisch was een goede opleiding het enige middel voor ambitieuze Vietnamezen om sociaal vooruit te komen. In de moderne tijd, proberen Vietnamezen om de traditionele cultuur met de Westers ideeŽn van individuele vrijheid, wantrouwen van gezag en de consumentencultuur in overeenstemming te brengen.

De meerderheid van Vietnamezen is boeddhist, met een sterke nadruk op voorouderverering. Sommige critici zeggen dat de tweede godsdienst Vietnamese bijgelovigheid en fatalisme is, een gevolg van de vele decennia van oorlog.

Binnen een stereotiepe Vietnamese katholieke familie zou men vinden: een intense toewijding aan Maagd Maria (de Heilige Moeder staat hoger dan de Zoon in de confuciaanse gedachte), beelden van overleden voorvaderen op het familiealtaar en geloofspraktijken in de Feng Shui (Phong Thủy) en communicatie met geesten en de doden.

De keuken en de muziek van Vietnam hebben drie verschillende thema's, overeenkomstig met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieŽn. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter. De Vietnamese keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus (nước mắm). Zijn kenmerkend aroma is zoet (suiker), kruidig (serranopeper), en op smaak gebracht door een verscheidenheid aan munt.

Bezienswaardigheden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst#Vietnam

Economie

De landbouw is het primaire beroep onder de bevolking, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. In deze gebieden wordt dankbaar geprofiteerd van de zware regenval en rijke alluviale grond. Op de rijstplantages is een 4350 km lang gedetailleerd netwerk van dijken, dammen, kanalen, en sloten aangelegd dat irrigatie en overstromingsbeheer verstrekt. Pinda's, graan, bataten en bonen zijn secundaire voedselgewassen, en katoen, jute, koffie, thee en suikerriet zijn belangrijke geproduceerde marktgewassen. De visserij en de aquacultuur zijn ook belangrijke industrieŽn. De mariene producten zijn een belangrijke uitvoer van het land, vooral garnalen. Rubber is ook een belangrijk uitvoerproduct. Hout is er genoeg, in het bijzonder in het noorden, maar ontbossing als gevolg van nieuwe vestigingen op het hoogland, cultuurverplaatsing en de commerciŽle bosbouw worden een steeds ernstiger probleem.

De meeste delfstoffen van het land worden gevonden in het noorden. Vietnam wint grote hoeveelheden steenkool, evenals fosfaten, mangaan, bauxiet, chromaat en andere metaalertsen. Er zijn grote onderzeese aardoliebronnen (olie en gas) ontdekt in de zuidelijke wateren. De middelen om deze grondstoffen te winnen, worden nog ontwikkeld. Vroeger werd de industriŽle ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriŽle ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieŽn zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land; bezochten in 1994 net meer dan ťťn miljoen buitenlandse toeristen het land, in 2007 was aantal verviervoudigd tot 4.171.564 toeristen.[4]

De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.

Politiek

Overheid

De Socialistische Republiek Vietnam wordt door een hoogst gecentraliseerd systeem geregeerd dat door de Communistische Partij van Vietnam (Đảng Cộng Sản Việt Nam) wordt overheerst, een partij die vroeger de Vietnamese Partij van de Arbeid genoemd werd. De overheid is in theorie onafhankelijk van de partij, maar in de praktijk ontvangt het het grootste deel van zijn richtlijnen van de partij. Hoewel er enige inspanning is geweest om lidmaatschap in overlappende partij en staatsstandpunten af te raden, gaat deze praktijk tot op de dag van vandaag verder. Tran Duc Luong, Phan Van Khai, Nguyen Van An, Tan Nguyen Mest, Le Hong Anh en Pham Van Tra nemen hoge posities in de overheid in.

Er zijn geen wettelijke oppositiepartijen in Vietnam, hoewel een aantal onwettige groepen overzee verspreid onder ballingschapgemeenschappen in landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten bestaan. Deze gemeenschappen hebben demonstraties en opstanden tegen de overheid georganiseerd. Het prominentst zijn de Vietnamese Constitutionele Monarchistische Liga, de Volksactiepartij van Vietnam, Montagnard Foundation en de Regering van Vrij Vietnam. De Regering van Vrij Vietnam heeft de verantwoordelijkheid voor een aantal guerrillainvallen in Vietnam opgeŽist. Deze invallen werden door de overheid als terrorisme gezien.

Internationale lidmaatschappen

* APEC
* ASEAN
* La Francophonie
* Verenigde Naties
* Wereldhandelsorganisatie

Vorig deel
TRV / Vietnam #4: Chķc Mừng Năm Mới (voor ons dan...)
TRV / Vietnam #5 ba ba ba

En het stuk van Godtje:

Reizen door Vietnam.

De vragen: Ik heb 4 weken is dat genoeg en waar moet ik heen zijn legio. Om mensen een helpende hand te bieden dit overzicht. Dit is uiteraard in bepaalde mate subjectief en smaken verschillen. Wij als FOK'ers zullen dit proberen te doen met een mening en zonder veroordeling want iedereen zoekt iets anders op zijn reis.

Vietnam is goed te doen ergens tussen de 3 weken (krap) en 5 weken. 5 weken hoef je logisch gezien dan niet op te schieten en in 3 weken en je wilt de 'basis' plaatsen zien dan zal je vast een beetje op moeten schieten. Dit stukje over reizen zullen we opbouwen van noord naar zuid. Of je van zuid naar noord gaat of andersom zal voor je reis plezier geen verschil maken en ook praktische nadelen zijn er niet echt te bedenken. Het voordeel van Vietnam is dat het langgerekt en je dus een rechte lijn kan volgen. Zowel aan het begin en aan het einde is een super grote stad met een groot internationaal vliegveld.

De steden van noord naar zuid zullen we met een 1tm 5 sterren beoordelen. Ook daar kan je genoeg discussie over voeren maar dat geeft iets makkelijker en sneller de verhoudingen tussen must see en nice to see aan.

Om te beginnen het kaartje met de besproken hoogtepunten:

map_of_vietnam.jpg

1: Hanoi: *****
Hanoi als startpunt gepakt vanwege logische reden. Veel mensen komen daar aan of eindigen. Vanaf daar zijn goede dagtrips te maken die ik zal benoemen in 2 & 3.
De hoofdstad met in de stedelijke gebieden ongeveer 2,6 miljoen inwoners. Scooters en hectiek overal maar toch heel vriendelijk en fascinerend. Deze stad heeft mij bijzonder aangenaam verrast. Het noorden heeft de naam van kouder, afstandelijker en killer maar niks van dit alles wat mij betreft. Een absoluut hoogtepunt op een reis door Vietnam.

De stad zelf: *****

Must Sees

• Old Quarter en Ho Hoan Kiem Lake.
Om het meer kan je bijna niet heen midden in het oude gedeelte van de stad. Je hoeft niks te doen of te plannen maar ga gewoon lopen. Met een kaartje loop je zo overal heen en het is een lekkere wandeling afwisselend tussen goten en kleine straatjes. Probeer de kerk ook te vinden.
Toan_cnh_h_Hoan_Kim.jpg

• Hanoi Hilton (Hoa Lan gevangenis)
Een beruchte gevangenis. De amerikanen worden hier opgesloten. De propaganda vliegt je om de oren zoals wel vaker in de stad op historische plekken. Zeker in het noorden zijn ze nog steeds trots op hun overwinning.
Zeer interessant om de andere kant van het verhaal te zien.

• Vietnam Military History Museum
Voor mij een aangename verrassing. Misschien hou ik erg van wapentuig? Maar mijn vrouwelijke gezelschap van de dag vond het ook zeer boeiend. Gaat dicht voor de lunch en is niet elke dag open dus kijk wanneer je kan en zeker gaan.

• Ho Chi Minh Mausoleum
Een mausoleum…. een opgebaarde oude dictator en dan kan je er ook nog alleen in de ochtend heen en ook niet elke dag (pas ook op 3 maanden per jaar gaat hij naar Rusland voor een opfrissertje). Moet je dat wel zien?
Van mijn kant een volmondig ja. Met communistische discipline in de rij twee naast elkaar, handen uit de zakken, geen zonnebrillen, geen petten, niet lachen, niet praten en elke paar meter bewakers en ja ze duwen je door als je niet doorloopt. Voor me een oud mannetje met een communistische pet met zijn kleindochter beide tot tranen geroerd als ze uncle Ho zien liggen.

Het is een attractie ik ben twee keer gegaan!

Op het zelfde terrein ook zijn woning en het Ho Chi Minh museum voor meer propaganda;.. nice to see maar als je er toch bent een must see.

Nice to see:

• puppet theatre

• meer meren door de stad verspreid

2: Sapa ****

Een idyllisch bergdorp of een plaag van verkoopsters. 14 uur met de trein vanaf Hanoi en nog een uur met de bus de bergen in. Soms zo mistig dat je niks ziet en soms zo koud dat je echt winterkleding nodig hebt. Je komt op ongeveer op 100 meter van China als je een beetje oplet.

Populair zijn de wandelingen inclusief homestay. Als je niet van wandelen houdt dan heb je hier weinig te zoeken denk ik. De meeste mensen doen trips vanuit Hanoi (overal te boeken in Hanoi) met de nachttrein naar Sapa waar je in de ochtend aan zal komen. Rond een uurtje of 10 met je gids de bergen in voor een stevige wandeling inclusief lunch. Water wel zelf meenemen of altijd bij je hebben. Maar dat raad ik bijna in elk dorp aan om gewoon water bij je te hebben. Rond een uur of 4 zal je bij je gezin voor die avond aankomen.

De meeste mensen die ik heb gesproken waren allemaal enthousiast. De families uitermate vriendelijk en zeer royaal met Happy Water (rijstewijn). In de avond bij vader en zijn vrienden en eventueel zoons aan tafel en daarna op de zolder in de slaapzak (hoef je niet zelf mee te nemen).

De volgende dag wederom een wandeling inclusief lunch om rond 3 uur weer in Sapa aan te komen. Daar heb je nog een paar uur om het dorp te verkennen voor je weer die avond terug gaat in de nachttrein. Je bent dan 3 nachten weg uit Hanoi.

Dit is een typische standaard trip die het meeste geboekt wordt. Sommige mensen gaan 1 dag en als je gek bent op bergen en wandelingen kan je het nog veel pittiger maken en een week blijven met zeer zware trekkingen van meerdere dagen.

De omgeving vond ik prachtig met alle rijstvelden en de mist in de ochtend. 1 van mijn favorieten en persoonlijk voor mij 5 sterren. Objectief heb ik hem op 4 gezet voor nu.

3: Ha Long Bay *****

Iedereen kent de beelden. Prachtig werkelijk waar. Je Vietnam trip is denk ik niet compleet zonder te kijken. Een uurtje of 5 tot 6 met de bus vanuit Hanoi en zo doen ook de meeste mensen dat weer. Overal te boeken in Hanoi je dag rugzak mee met schoon ondergoed en de bus in.

De meeste mensen boeken de trip met de bus naar Ha Long Bay, daar de boot op om flink de bay in te varen voor enkele uren. Daar een overnachting, de volgende dag wat meer varen, een kajak, waterfiets of een drijvend dorp bezoeken. Sommige hebben extreme dingen zoals Jet Ski's en de tweede avond slapen op een eiland.

Je hebt extreem goedkope boten, je hebt extreem dure boten, je hebt feestbooten of karaoke boten. Er is keuze voor iedereen. Ik zat op een een meer partyboot en heb me eigenlijk wel vermaakt. Karaoke is niet mijn ding en een luxe romantische boot in mijn eentje was ook niks. Maar er is echt voor elk wat wils. Het is niet goedkoop in vergelijking met andere dingen in Vietnam.

1.jpeg.jpg

4: Ninh Binh *
The poor mans Ha Long Bay ooh wel gehoord. Wederom een dagtrip vanuit Hanoi of een stop op weg van of naar het zuiden. Ik was niet onder de indruk. Het was ook koud en regenachtig en zo een leuke groep had ik niet dus mijn mening is misschien iets wat negatief gekleurd. Zonde van mijn tijd niet maar ik zou ook zeker niet terug gaan. Leuk als je heel ruim de tijd (misschien) maar als je 3 weken hebt zou ik het lekker laten voor wat het is.

Wat is het? Het komt er op neer dat je 4 uur in een roeiboot zit wederom langs rotsen en door grotten vandaar de Ha Long bay vergelijking. Voor de rest vrij veel bedelaars in andere bootjes en verkopende roeiers die van geen ophouden weten.

ninh%20binh.jpg

5: Hue ***
De eerste echte zelfstandige stop na Hanoi. Een uurtje of 16 met de bus vanaf Hanoi dus een nachtbus rit. Wat is er te zien… met name de Citidel en een aardige stad om ook weer lekker door heen te lopen. De citadel kan je je zeker een halve tot hele dag vermaken.
Leuke stad voor pak hem beet 2 nachten. Zeker voor of na zo een lange busreis. Het is een stad die je eventueel kan overslaan als je krap zit ik geef het voor nu 3 sterren.

hue-citadel.jpg

6: Hoi An (Da Nang) ****
Voor het eerst de mogelijkheid tot strand. Beperkt en klein strand maar een mogelijkheid. De temperatuur loopt vanaf Hue ook flink op ten opzichte van het noorden.
Da Nang is een moderne en lelijke rotstad wat mij betreft. Hoi An is prachtig met zijn haven en het werkelijk waar heerlijke dorp. In ongeveer 45 min zit je op de scooter langs de strand weg in Da Nang vanaf Hoi An.

Aanraders:

• Haven
• Markt
• Kleren laten maken
• Volle maan lichtjes
• Marmeren Tempel (tussen Da Nang en Hoi An in).


7: Nha Trang ***
Een badplaats niets minder of meer. Kan je je er vermaken? Als je een beetje wil stappen en feesten en op het strand liggen zeker. Je kan er duiken en snorkelen maar dat vond ik er erg tegenvallen in vergelijking met bijvoorbeeld Maleisie. Het strand is goed en schoon. Geen strand mens dan kan ik me 1 of 2 sterren voorstellen en kan je het rustig overslaan. Hou je wel van strand en een feestje voor een paar dagen kan ik me voorstellen dat je zeker even wilt liggen voor een paar dagen.

Ik was er wel aan toe na het koude noorden en met een gezellige groep. Ik ben er zelfs 4 dagen gebleven. Het waterpark op een eiland waar je met kabelbaan heen gaat vond ik ook erg geestig. Wat is er te doen eventueel:

• Strand
• Waterpark Vin Pearl
• Snorkelen/duiken
• Modderbaden (heerijk relaxt met een kater)

nha-trang-1.jpg

8: Da Lat ***
De meningen zijn er over verdeeld. Wederom een bergdorp waar je een hoop buiten activiteiten kan ondernemen. Als dat je ding is is er hier zat te doen. Paardrijden, fietsen, wandelen, etc etc.
Ik vond het dorp zelf afzichtelijk en ongezellig ik vond de bergen prachtig en ik heb er heerlijk gefietst en genoten van de aardbeien plantages.

Buiten activiteiten. Als je moet kiezen tussen twee bergdorpen zou ik Sapa aanraden want dat vond ik veel mooier en kan je Da Lat overslaan als je krap zit of niet sportief in de bergen wil zijn.
Het ligt een uurtje of 6 vanaf Nha Trang met de bus.

Dit is trouwens wel de plaats voor de Easy Riders! Achterop voor 1 of meerdere dagen bij een motorrijder. Geweldig leuk! Echt heel erg leuk en de oorsprong in Da Lat dus en je kan meerdere richtingen op. Vraag mede reizigers of ze het al hebben gedaan voor een leuke kerel. Ze laten je leuke dingen zien en ontzettend gezellig. Ik ben zo van Da Lat naar Mui Ne gegaan. Aanrader!

9: Mui Ne *
Een badplaats wederom. Ik kan er erg kort over zijn. Je hebt hier eigenlijk alleen iets te zoeken als je wil windsurfen of kitesurfen en ook dan alleen in het seizoen.
Het strand is 1 meter breed en je kop gaat er af door alle kitesurfers dus om te liggen heb je hier niks te zoeken.

5 sterren als je wilt kiten (1 van de beste plekken van de wereld) 1 ster voor de rest. Heel misschien 2 sterren voor de zandduinen maar die vond ik ook maar druk en overschat.


10: Ho Chi Minh / Saigon ****
Want Saigon zo is hoe de zuiderlingen het gewoon nog noemen. Plek 10 die ik beschrijf en voor mij de laatste. Misschien wil iemand nog de Mekong Delta als 11e doen want daar had ik helaas geen tijd meer voor. Had ik wel graag gedaan. Ik was na bijna 5 weken ook wel Vietnam moe en wilde verder. Daarom heb ik Ho Chi Min niet gedaan zoals ik het misschien anders had gedaan. Ik heb teveel dure wijken en clubs gezien.

Absolute must om te zien Cu Chi tunnels. Ik zou zeggen ga met het openbaar vervoer en niet georganiseerd. De organisaties gaan bijna uitsluitend vroeg in de ochtend. Dus op eigen gelegenheid in de middag is het veeleer rustiger.

Te doen:

• War Remnants Museum


Dit was Vietnam te bereizen ergens tussen de 3 en 5 weken.

Persoonlijke schatting hoe lang wat leuk is:

1: Hanoi 5 nachten
2: Sapa 1 homestay nacht 2 nachttrein nachten
3: Ha Long Bay 2 nachten in de bay
4: Nimh Binh 1 nacht
5: Hue 2 nachten
6: Hoi An 3 tot 4 nachten
7: Nha trang 2 tot 4 nachten
8: Dalat 2 nachten
9: Mui Ne 7 Nachten als je gaat Kiten anders 1 of 0
10: Saigon 4 nachten
11: Mekong Delta 4 nachten

[ Bericht 1% gewijzigd door liesje1979 op 26-03-2016 00:46:32 ]
"Isaac Newton invented gravity because some asshole hit him with an apple"
pi_148329753
Ok de vorige zat vol, dus ff nieuwe aangemaakt.
Laatste post uit het vorige deel:

quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 20:21 schreef Maarten1 het volgende:
Hoi, vraag:
Ik ga met m'n broer twee weken naar Vietnam en we vliegen op Ho Chi Minh, we willen twee a drie dagen blijven. Wat is een goede plek om te verblijven, wat is centraal? In Bangkok heb je bv Kao San Road, wat is de plek in Ho Chi Minh?
"Isaac Newton invented gravity because some asshole hit him with an apple"
pi_148330428
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 20:22 schreef Maarten1 het volgende:
Ok de vorige zat vol, dus ff nieuwe aangemaakt.
Laatste post uit het vorige deel:

[..]

Backpackers gedeelte daar ligt erg goed, aan dit "park"

http://goo.gl/maps/Si88j
pi_148424640
registreer om deze reclame te verbergen
Dai Huy Hoang Hotel
283 Phạm Ngũ L„o
Ho Chi Minh City
Vietnam
*let op: 283 is het nummer van de steeg. het hotel zit daar weer op nummer 22.

Hier sliep ik een paar weken geleden, perfecte locatie! Een gezellige steeg, precies in het gezellige gedeelte.

Wij moesten 300.000 dong betalen voor een 4 persoons kamer. Wel even bellen van tevoren en reserveren anders sturen ze je naar het hotel er naast en die is iets duurder, maar ook iets netter!
Mijn excuses voor bovenstaande post, ik ben namelijk emotioneel autistisch :')
pi_148630516
Thx, goedkoop hotelletje geboekt in de buurt van dat park.

Nog een vraag, ik weet niet of iemand het toevallig weet maar:
Visumaanvraag moeten we voor 2 personen doen, als de een het formulier/paspoort/pasfoto's meegeeft aan de ander, kan die dan daarmee het visum voor de andere persoon ook ophalen bij de ambassade, of moet ieder dat persoonlijk voor zichzelf doen?
"Isaac Newton invented gravity because some asshole hit him with an apple"
pi_148644836
Bij de Vietnamese ambassade in Den Haag hoef je niet persoonlijk er bij te zijn om een visum te kopen.

Als je een rondreis maakt, is het wel aanzienlijk goedkoper om je visum in Cambodja te kopen. Daar kost hij 60 dollar
Mijn excuses voor bovenstaande post, ik ben namelijk emotioneel autistisch :')
  dinsdag 13 januari 2015 @ 19:48:10 #7
62913 Blik
The one and Only!
pi_148651562
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 16:37 schreef Marvelous het volgende:
Bij de Vietnamese ambassade in Den Haag hoef je niet persoonlijk er bij te zijn om een visum te kopen.

Als je een rondreis maakt, is het wel aanzienlijk goedkoper om je visum in Cambodja te kopen. Daar kost hij 60 dollar
Dat is fors omhoog gegaan dan in de tussentijd, ik kan me herinneren dat ik in 2007 25 of 30 dollar betaalde per visum in Cambodja. Daar hoef je er dan ook niet bij te zijn, paspoort afgeven bij je hostel en een dag later zat er een visum in geplakt :)
pi_149032278
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 19:48 schreef Blik het volgende:

[..]

Dat is fors omhoog gegaan dan in de tussentijd, ik kan me herinneren dat ik in 2007 25 of 30 dollar betaalde per visum in Cambodja. Daar hoef je er dan ook niet bij te zijn, paspoort afgeven bij je hostel en een dag later zat er een visum in geplakt :)
Nu rekenen de hostels en hotels 65 dollar voor die service
Mijn excuses voor bovenstaande post, ik ben namelijk emotioneel autistisch :')
pi_149176276
Beetje OT maar afgelopen juni in Cambodia 30 dollar zoiets betaald voor het visum gewoon op het vliegveld kon er op wachten
lets get lost, i know the way.
pi_149240369
Cambodja,

Visum voor Cambodja is inderdaad on arrival en kost 30 dollar (was 20).

Als je over land binnen komt zal je waarschijnlijk iets meer moeten afrekenen ivm corruptie toeslag. Aangezien je dan toch niet meer terug kan kunnen ze vragen wat ze willen...

Verder is het land wel een aanrader!
Mijn excuses voor bovenstaande post, ik ben namelijk emotioneel autistisch :')
pi_150736190
Ik heb het plan om in Hanoi een motor/scooter te kopen, en dan in 4 weken af te zakken richting Saigon.

Las hier op div. fora goede verhalen over.

Meer ervaringsdeskundigen hier? :)
  dinsdag 17 maart 2015 @ 15:23:50 #12
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_150736443
Prachtig land, krijg weer kippenvel als ik de foto's terug zie. Iedereen die Vietnam overweegt, gaan!
pi_150737729
Ik ga in september weer O+
  dinsdag 17 maart 2015 @ 20:23:27 #14
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_150746966
Visum voor Vietnam? Laatste keer, heel wat jaarjes geleden moesten we in Bangkok 2 dagen op een visum wachten. Nu is dat toch on arrival. Hoop het wel want we vertrekken al over 2 weken. Wie weet?
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
  dinsdag 17 maart 2015 @ 23:18:09 #15
410299 MartijnUK
Nu MartijnNZ...
pi_150756572
Nee on arrival is het niet, maar dat kan wel als je via bepaalde websites een uitnodigingsbrief aanvraagt
Je moet van te voren een visum hebben :)
Ik heb onlangs http://www.cheapvietnamvisa.net/ gebruikt
pi_150761795
Als je al in AziŽ bent kun je dit goedkoper aanvragen in de omringende landen.
Pain is temporary, pride is forever
  woensdag 18 maart 2015 @ 21:07:45 #17
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_150788854
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2015 05:13 schreef FreeShooter het volgende:
Als je al in AziŽ bent kun je dit goedkoper aanvragen in de omringende landen.
Ja, dan wel. Ooit wel eens in Bangkok naar de Vietnamese ambassade geweest en, ik dacht, 2 dagen later paspoort weer opgehaald. Maar deze keer slechts een korte stopover in Kuala Lumpur en dan doorvliegen naar Saigon. Dus dat gaat 'm helaas niet worden deze keer.
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_150798701
Hoeveel weken zouden jullie voor deze trip uittrekken?

Vervoer: motor

Het moet geen haast reis worden, dus reken het ruim :)

11043338_10204064326824793_229242677557251860_o.jpg
pi_150800305
67 uur.

Ligt er aan in welke steden je stopt en wat je wil gaan doen, ga je niet naar ha long bay? Sommige mensen vinden 1 dag genoeg om ankor wat te bezoeken, anderen trekken er een week voor uit.
Ik zou kijken in welke steden je wil stoppen en wat je er wil doen, geeft een beter idee van je plannen.
Voor vietnam zou ik zeggen zn week of 4~5 en cambodia 2~3, de route die je van thailand naar laos, en het noorden van laos neemt weet ik niet echt iets van.
Tevens, als je met de motor gaat, ik heb vernomen dat dat thakaek loop(spelling ontgaat me nu) een van de mooiste is, maar goed, volledig uit de route maar gewoon een tip.
pi_150860486
Dit jaar na 12 jaar weer eens een keertje terug naar Vietnam. Ben erg benieuwd wat er allemaal veranderd is! We willen een paar steden aandoen. Als we bijvoorbeeld van HCM naar Nha trang willen is dan de trein de beste optie? En wat zou dat kosten?
Moo
pi_150865968
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2015 20:28 schreef Zuivelkoe het volgende:
Dit jaar na 12 jaar weer eens een keertje terug naar Vietnam. Ben erg benieuwd wat er allemaal veranderd is! We willen een paar steden aandoen. Als we bijvoorbeeld van HCM naar Nha trang willen is dan de trein de beste optie? En wat zou dat kosten?
Ik zou gewoon vliegen denk ik...wij vlogen van Hanoi naar Danang echt voor $40 ofzo
pi_150869773
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2015 20:28 schreef Zuivelkoe het volgende:
Dit jaar na 12 jaar weer eens een keertje terug naar Vietnam. Ben erg benieuwd wat er allemaal veranderd is! We willen een paar steden aandoen. Als we bijvoorbeeld van HCM naar Nha trang willen is dan de trein de beste optie? En wat zou dat kosten?
Zou eerst naar Dalat gaan als ik jou was. Met de bus binnen 7 uurtjes voor nog geen 10 dollar
pi_150885925
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2015 00:07 schreef opabrutus het volgende:
Hoeveel weken zouden jullie voor deze trip uittrekken?

Vervoer: motor

Het moet geen haast reis worden, dus reken het ruim :)

[ afbeelding ]
Denk dat je dan meer in maanden moet gaan praten.
En zingen wij....of juichen wij.....of stel je ons teleur
Oranje is...oranje blijft.....de allermooiste kleur!
  vrijdag 17 juli 2015 @ 06:30:06 #24
437273 Kenzi
Living in China
pi_154407055
Ik ga in Oktober naar Vietnam, waarschijnlijk Da Nang. Naast de gebruikelijke uitstapjes (Hoi An, Hue) zijn er nog bepaalde dingen die je gedaan moet hebben in Da Nang?

Zit in ieder geval te denken om een scooter te huren en beetje rond te rijden. Is zo'n ding huren een beetje makkelijk daar?
  vrijdag 17 juli 2015 @ 08:38:42 #25
62913 Blik
The one and Only!
pi_154407737
quote:
2s.gif Op zaterdag 21 maart 2015 17:14 schreef eNGine10 het volgende:

[..]

Denk dat je dan meer in maanden moet gaan praten.
Ja, zeker 3 maanden. Minimum.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')