abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 2 januari 2015 @ 10:50:55 #1
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148238162
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van uit het vorige topic

minilot:


Redcoon:


qItel:


Knutsenaar:


Oceanonix:


[ Bericht 50% gewijzigd door Isegrim op 02-01-2015 12:02:23 ]
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148238179
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:51:41 #3
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238182
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:46 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ik heb mijn rijsmandjes van weekend bakery http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/ ook top! Vind rijsmandjes en het brood eruit ook zo mooi :@
Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  vrijdag 2 januari 2015 @ 10:51:55 #4
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148238189
Kut, hij nummert zelf verder. Dit is dus deel 18. :')
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 2 januari 2015 @ 10:53:59 #5
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148238220
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:54:17 #6
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238223
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:55:26 #7
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238249
Filmpje:

Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148238315
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
  vrijdag 2 januari 2015 @ 10:59:27 #9
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148238343
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:59:51 #10
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238357
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Leve eBay.de want daar vind je ze nòg goedkoper ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148238375
http://www.cookandco.nl/p(...)el-hadjiandreou.aspx

Dit boek trouwens voor kerst gekregen, binnenkort eens wat maken aan de hand van dit boek :)
  vrijdag 2 januari 2015 @ 11:01:40 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148238392
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 11:02:16 #13
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238408
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
^O^

Brotform werkt ook prima op eBay zag ik :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Moderator vrijdag 2 januari 2015 @ 11:07:03 #14
5428 crew  miss_sly
pi_148238501
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:53 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:54 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  vrijdag 2 januari 2015 @ 11:14:30 #15
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148238670
Correct. :Y Je krijgt dan autolyse, waardoor kneden niet langer noodzakelijk is. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148238856
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooiers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.



[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 13:45:01 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_148238897
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
Cool 8-)
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 11:26:58 #18
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238915
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

[ afbeelding ]
Het ziet er bijna uit als cake :) Klinkt lekker!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148239070
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegwerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:06:17 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_148239603
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:

[..]


[..]

Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Een gewoon gistbrood maak je meestal in 3-4 uur, maar langer rijzen maakt het lekkerder. Je kan deeg ook best een nacht in de koelkast zetten (dan wel minder gist gebruiken), en de volgende ochtend afbakken, maar voor vers brood bij je ontbijt moet je toch vroeg opstaan. Broodjes zijn sneller (korter in de oven, sneller afgekoeld).

Ik heb ook het boek van Levine van Doorne gekregen voor kerst, en ben er erg blij mee. De meeste recepten zijn ook wel op haar blog te vinden, maar in het boek staat ook veel uitleg over ingrediënten, het hele proces van brood bakken, enz. Eerder deze week ham-kaasbroodjes uit gebakken, en nu staat er een bruin brood met zaadjes in de oven (al heb ik de zaadjes vervangen door zevengranenvlokken). Bijna klaar, dus nog net voor de lunch!
  vrijdag 2 januari 2015 @ 12:03:31 #21
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148239615
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:35 schreef minilot het volgende:
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegewerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+
En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148239650
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:03 schreef Isegrim het volgende:

[..]

En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
Dit inderdaad!
pi_148239681
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 2 januari 2015 @ 12:08:44 #24
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148239707
Nou ja qua looks had het wel mis kunnen gaan door het overgooien. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148239843
Nou ja, de oven spring aan het begin was al wel gelukt, dan kan er daarna niet zoveel meer mis. :)
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')