abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † dinsdag 22 december 2015 @ 09:13:25 #101
43556 miss_dynastie
pi_158433347
Bak je spek dan voor? Ik had vorig jaar cheddar met salami, prima combi :9
pi_158433469
Ik bak de spek iets uit en de ui iets glazig inderdaad voordat ik het aan het beslag toevoeg.
  zondag 27 december 2015 @ 09:42:15 #103
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158561705
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers :{ )
pi_158561788
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers :{ )
Bouwemmers!
  Moderator zondag 27 december 2015 @ 09:55:05 #105
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158561865
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers :{ )
Gewoon beslagkommen, maar ik bak dan ook maar kleine hoeveelheden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158561943
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers :{ )
Gewoon een beslagkom.
  zondag 27 december 2015 @ 10:38:50 #107
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158562404
Dan worden het bouwemmers. Iig qua grootte, moet er nogal veel bakken. Maar de kunststof van de emmers kan geen kwaad met het beslag dan?

Beslagkommen zijn te klein, die emmers die ik vorig jaar had waren 5 liter en die liepen al over.
pi_158562426
Heb je geen grote soeppan ofzo?
  zondag 27 december 2015 @ 10:42:19 #109
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158562475
quote:
14s.gif Op zondag 27 december 2015 10:39 schreef Myraela het volgende:
Heb je geen grote soeppan ofzo?
Nee, de grootste is ook 5 liter. Moet ik ook nog steeds een hele grote kopen ;(
  zondag 27 december 2015 @ 11:21:03 #110
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158563010
Hoe rijzen jullie het deeg? Ik hoor altijd op de kachel, maar dat kan helemaal niet. De afstand muur-kachel is te klein om er een bak op de laten staan.

En is zonnebloemolie nou wel of niet goed? Hoor altijd witte aanslag, maar elk doosje adverteerd ermee :')
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  zondag 27 december 2015 @ 11:30:32 #111
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158563164
Zonnebloemolie is prima, heul geen witte aanslag, dat is bij (ge)hard vet/olie.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 27 december 2015 @ 11:40:20 #112
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158563366
Zonnebloemolie ^O^ en ik laat het beslag altijd rijzen in de kast van de verwarmingsketel, daar zit bij ons ook vloerverwarming in. Gaat helemaal goed.
pi_158563621
Rijzen vind ik altijd wel een issue als je niet lang de tijd hebt. Kamertemperatuur is eigenlijk net te koud en warmhoudstand van de oven zorgt voor dode gist. Vaak zet ik die dan dus even aan om eenmalig te verwarmen en daarna kan mijn brood/etc. daarin rijzen.
Eerst denken, dan typen
  Moderator zondag 27 december 2015 @ 13:46:42 #114
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158566347
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers :{ )
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.

Volgens mij zijn bouwemmers hetzelfde, ook 12L.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator zondag 27 december 2015 @ 13:51:03 #115
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158566445
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 11:21 schreef Zelfscanner het volgende:
Hoe rijzen jullie het deeg? Ik hoor altijd op de kachel, maar dat kan helemaal niet. De afstand muur-kachel is te klein om er een bak op de laten staan.

En is zonnebloemolie nou wel of niet goed? Hoor altijd witte aanslag, maar elk doosje adverteerd ermee :')
Doosjes :N
Gewoon zelf bloem, gist etc kopen.

Ik bak altijd in arachideolie. Dat verbrandt minder snel en vind ik lekkerder

Emmers met beslag zet ik altijd voor de kachel :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator zondag 27 december 2015 @ 14:03:06 #116
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158566763
Blijft netjes onder de rand
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 27 december 2015 @ 14:35:06 #117
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158567876
quote:
1s.gif Op zondag 27 december 2015 13:51 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Doosjes :N
Gewoon zelf bloem, gist etc kopen.

Ik bak altijd in arachideolie. Dat verbrandt minder snel en vind ik lekkerder

Emmers met beslag zet ik altijd voor de kachel :)
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eind :'(

Ik gebruik al jaren arachideolie, maar die prijs stijgt nu wel de (frituur)pan uit. 2.45 wat eerst 1.89 was
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator zondag 27 december 2015 @ 15:19:44 #118
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158569457
quote:
1s.gif Op zondag 27 december 2015 14:35 schreef Zelfscanner het volgende:

[..]

Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eind :'(

Ik gebruik al jaren arachideolie, maar die prijs stijgt nu wel de (frituur)pan uit. 2.45 wat eerst 1.89 was
Klopt, die olie is wel redelijk aan de prijs ja. Gelukkig heb ik aan 5L ruim voldoende. Hobby mag geld kosten hè.

Mijn neef bakt in een pan van 20L geloof ik 8)7

Gist smaak heb ik nooit echt geproefd, gewoon niet teveel gebruiken ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158604829
Ik ben benieuwd of jullie ook andere bollen bakken zoals berliners. Ik wil dit jaar meer over de landsgrenzen kijken en er iets bij bakken wat op onze oliebol lijkt.
Bakken jullie alleen oliebollen en beignets?
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 16:44:55 #120
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158604892
Ik bak alleen maar oliebollen. Berliners neem ik in Dld vaak genoeg mee van de bakker.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 16:55:24 #121
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158605195
Berlinerbollen is wel serieus tof, maar meer cake-ig dan oliebol.
Met oliebollenbeslag kun je ook appelbeignets maken. Een andere variant met gefrituurd deeg: churro's.

OIiebollen bak je sowieso in arachideolie en niet in zonnebloemolie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158605787
Waarom niet in zonnebloemolie?
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 17:23:38 #123
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158606106
quote:
5s.gif Op maandag 28 december 2015 17:14 schreef empa1010 het volgende:
Waarom niet in zonnebloemolie?
Kan niet goed tegen langdurige verhitting
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158606226
Oke, misschien stel ik nu een domme vraag maar gaat dat op als je een hele grote hoeveelheid op 1 dag bakt zeg maar of meermaals wilt gebruiken? Ik mik de olie na 1 x oliebollen bakken / appelflappen gelijk weg. En hooguit 30 stuks in totaal. Smaakt arachide niet naar pinda?
pi_158606989
quote:
0s.gif Op woensdag 31 december 2014 14:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik bedoelde uiteraard bakpoeder.
In bakpoeder zit gist ;)
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_158607342
quote:
0s.gif Op maandag 21 december 2015 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Met een ijsbollentang die je vooraf even in het hete vet doopt.

Ik ga mijn recept nog wat tweaken, er mag dit jaar toch iets van melk in voor iets donkdere bollen. Ik weet dat ik altijd heb geroepen dat het niet moet ivm de kleur, maar dit jaar ga ik eigenwijs doen :P
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
  maandag 28 december 2015 @ 17:56:04 #127
413491 Vijzel
Lekker malen
pi_158607377
quote:
12s.gif Op maandag 28 december 2015 17:46 schreef Stokken_en_stenen het volgende:

[..]

In bakpoeder zit gist ;)
Nope.
Bakpoeder is zuur plus CO2 vormer (chemisch).
Gist zijn microorganismen.
pi_158607505
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 17:56 schreef Vijzel het volgende:
Bakpoeder
Damn ik ben voorgelogen :(

Jij hebt gelijk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder

En wat gist is weet ik als whiskyliefhebber ;)
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
  maandag 28 december 2015 @ 18:01:36 #129
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158607574
Dus zonnebloemolie kan toch niet? :{
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 18:01:47 #130
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158607583
quote:
12s.gif Op maandag 28 december 2015 17:46 schreef Stokken_en_stenen het volgende:

[..]

In bakpoeder zit gist ;)
Uhm nee :')
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 18:03:12 #131
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158607631
quote:
4s.gif Op maandag 28 december 2015 17:55 schreef Stokken_en_stenen het volgende:

[..]

Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 18:04:55 #132
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158607684
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet? :{
Probeer nou maar eens met pindaolie, is echt lekkerder. Bovendien is verbrande olie niet heel gezond
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158607726
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 18:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?
Ja maar in deze maand kan men half dronken aan het koken zijn ;)

En ja ze zijn er van plastic helaas... een afrader want niet stevig genoeg en dus ook niet hittebestendig.
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_158607751
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Uhm nee :')
[ afbeelding ]
Ja ja ik weet het nu ook :P
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 18:09:49 #135
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158607863
quote:
12s.gif Op maandag 28 december 2015 17:46 schreef Stokken_en_stenen het volgende:

[..]

In bakpoeder zit gist ;)
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 18:10:56 #136
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158607892
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet? :{
In theorie kan het zelfs in slaolie, maar het is gewoon niet lekker en niet erg geschikt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158607898
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 18:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.
Ja ha zie posts boven
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
  maandag 28 december 2015 @ 18:50:58 #138
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158609655
quote:
1s.gif Op zondag 27 december 2015 13:46 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.

Volgens mij zijn bouwemmers hetzelfde, ook 12L.
Ik ga morgen eens een paar emmers ergens op de kop tikken, op je foto te zien is dat wel hetzelfde formaat.

Ga dan maar meteen door om arachideolie te kopen ipv zonnebloemolie. Eens proberen.

Ik maak altijd bollen met 2 lepels, gaat ook prima verder.
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 19:15:05 #139
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158610618
^O^
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 28 december 2015 @ 23:29:42 #140
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158621680
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.

Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19

Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet? :)
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator maandag 28 december 2015 @ 23:32:18 #141
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158621764
Ik heb dit jaar niet op de prijs gelet, maar op wat er het beste uitzag. Kwam uit op een 5L-fles bij Sligro, een Italiaanse olie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 29 december 2015 @ 13:35:17 #142
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_158633046
Jaaaa leuk topic, ik ga dit jaar ook zelf oliebollen en appelbeignets bakken!
Kan al niet wachten :9
All she wants and needs is just a little taste..
  Moderator dinsdag 29 december 2015 @ 15:11:05 #143
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158635921
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.

Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19

Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet? :)
Die hooguit 5*¤0,30 kost mee de kop ook niet. Heb het bij de Jumbo gehaald en niet gekeken wat het bij de Coop eventueel zou kosten.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 29 december 2015 @ 15:36:43 #144
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158636914
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.

Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19

Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet? :)
Aldi 1,99 zag ik vandaag.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 29 december 2015 @ 16:49:33 #145
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158640003
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 15:36 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Aldi 1,99 zag ik vandaag.
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijk
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 29 december 2015 @ 16:52:08 #146
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158640107
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 december 2015 16:49 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijk
Stond nu bij de ingang in een aparte bak, dus ik denk tijdelijk.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158664269
Hoe zit dat nou met bier in oliebollen? Waarom doe je dat wel/niet?
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 09:48:11 #148
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158664467
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:33 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Hoe zit dat nou met bier in oliebollen? Waarom doe je dat wel/niet?
Ter vervanging van gist, neem ik aan.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 09:52:02 #149
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158664518
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:

[..]

Ter vervanging van gist, neem ik aan.
In bier zit geen levend gist meer toch?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 09:56:01 #150
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158664563
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:52 schreef derLudolf het volgende:

[..]

In bier zit geen levend gist meer toch?
Ik heb die verklaring wel eens gehoord, maar weet het verder ook niet. Ik woon in een land waar elke supermarkt vers gist verkoopt.. *O*

[edit] Van Wikipedia: In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt.
pi_158664579
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 16:43 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben benieuwd of jullie ook andere bollen bakken zoals berliners. Ik wil dit jaar meer over de landsgrenzen kijken en er iets bij bakken wat op onze oliebol lijkt.
Bakken jullie alleen oliebollen en beignets?
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 10:00:22 #152
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158664627
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:57 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158664849
Het oliebollen- en berlinerdeeg staat klaar. De berliners ga ik zo vullen zodat ze nog na kunnen rijzen. We kunnen gaan bakken! *O*
pi_158664993
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:

[..]

Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 10:33:20 #155
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158665123
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:25 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 10:45:28 #156
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158665370
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:

[..]

Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Doe ik ook, er moet toch vocht in :P
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 10:48:42 #157
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158665440
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:45 schreef derLudolf het volgende:
oe ik ook, er moet toch vocht in :P
Zonder vocht wordt 't niks.. :P
pi_158665627
quote:
10s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:00 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Nee. Alleen de zoete variant. Nog nooit van mosterd berliners gehoord trouwens. Zal mn moeder s vragen
pi_158665811
Bier voeg je toe om je beslag luchtiger te krijgen. Ik voeg zelf en melk en bier toe. Ik gebruik wel minder gist maar dat doe ik omdat ik mijn deeg overnacht laat gisten. Doordat ik een langere vergistingstijd aan hou kan ik minder gist toevoegen.
pi_158665876
Welke verhoudingen gebruik je dan? En gebruiken jullie gedroogde of verse gist?

Ik denk dat ik het morgen maar eens een keer ga proberen!

Alleen nog even kijken naar geschikte olie. Ik ben overgevoelig voor pinda's en noten, dus ik weet niet of arachideolie een optie is. Wat gebruiken bakkers eigenlijk? Want het is ook niet zo dat ik daar last van heb, dus als die het gebruiken dan kan het blijkbaar wel. Rijstolie is een goede vervanger las ik.
pi_158665985
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
pi_158666053
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Dan zou ik het risico ook liever niet lopen nee. Ik heb zelf een overgevoeligheid, maar geen ernstige allergie. Hoeveel gist gebruik je op die hoeveelheden?
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 11:21:07 #163
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158666137
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo :P

Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 12:09:42 #164
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158667348
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 12:10:09 #165
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158667360
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:21 schreef derLudolf het volgende:
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo :P

Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
Instant gist is anders makkelijker en sneller en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158668477
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 13:08:38 #167
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158668798
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Ik zou het risico niet willen lopen. Vriend van me is ook allergisch voor noten maar dat is een mode allergie, pindaolie heeft ie geen last van.

Maar ik ken ook iemand die zo allergisch is dat ze serieuze klachten krijgt als iemand in de keuken met satésaus bezig is. Als die reist mogen in het vliegtuig geen pindas worden geserveerd.

Bovendien staat op de fles van de jumbo bij allergenen pinda aangegeven
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158669080
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:

[..]

Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 13:45:44 #169
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158669868
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Bij een pinda-allergie moet je nooit gaan gokken, allergeen staat niet voor niets op de fles, er kan altijd iets misgaan.
Pinda-olie wordt doorgaans niet gebruikt in snackbars, is veel te duur. Meestal is dat raapolie, palmolie, zonnebloemolie, sojaolie of een mengsel daarvan. Helaas frituren er bijna geen snackbars meer in pure palmolie en/of Ossewit. Al zit er tegenwoordig een in de buurt die een mengsel heeft van palm/ossewit :D
Maar voor oliebollen is dat niet zo mooi, als ze afkoelen zie je een laagje wit vet zitten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158670010
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben.
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 13:51:19 #171
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158670054
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 13:18 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
Dan had mijn moeder vroeger kennelijk de goede soort (en dat was geen speciaalbier, maar wel lang geleden).
pi_158670274
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 09:05 schreef emil23 het volgende:

[..]

Ik had de combinatie kaas-peppadew.

Ik ga weer diverse varianten maken dit jaar:

Naturel
Oude kaas-peppadew
Droge worst
Spek-ui
Rum-rozijnen

Daarnaast wil ik eigenlijk nog een "nieuwe" hartige bol aan het lijstje toevoegen. Mijn heb er nog niet over nagedacht, maar ik neig naar iets Aziatisch. Een Babi-pangangbol ofzo. Of juist iets Italiaans. Ananas/meloen in combi met parmaham, of juist iets met gedroogde tomaatjes.
Ik ben er uit. Naast bovengenoemde oliebollen ga ik dit jaar zuurkool met rookworst-bollen bakken.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 14:46:49 #173
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158671877
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 13:50 schreef computergirl het volgende:

[..]

als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
In theorie is theorie en praktijk hetzelfde. In de praktijk is dat vaak niet zo :+
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158675924
Ik heb net een proefbeslagje gemaakt dat nu staat te rijzen in de trapkast (daar zit de vloerverwarmingsinstallatie ;) ). Ik heb rijstolie gehaald voor het bakken.
pi_158679875
Dat viel niet tegen! Ik heb er 9 gemaakt. De eerste 3 vond ik wat vet aan de buitenkant, maar waren qua structuur wel heel mooi luchtig. De anderen waren iets dichter qua structuur, maar wel minder vet aan de buitenkant. De olie was 180 toen ik de eerste erin gooide, dat koelt natuurlijk nog wat af richting 170, bij de anderen was de olie 180-185. Maar het deeg inmiddels ook wat koeler.
Er moet ook sowieso wat meer zout in, want ze waren qua smaak nog wel wat saai. En misschien voeg ik toch wat bier toe ipv alleen water.

  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 17:52:35 #176
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158680067
Bier geeft echt meer smaak, zout inderdaad ook.
Ik weet niet of je ei gebruikt, maar helpt ook qua smaak. Als je ze nog wat bleek vindt kun je een deel melk gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681126
Ja, er zat ook een ei in. De verhoudingen waren nu 300 gram bloem, 220 ml water, 1 ei, 12 gram verse gist, klein beetje honing, snufje zout, beetje citroensap.

Wat zou maken dat tussen de eerste drie en de tweede drie zoveel verschil in structuur zit? Kan dat met het afkoelen van het beslag te maken hebben?
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 18:45:50 #178
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158681838
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681983
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:45 schreef djkoelkast het volgende:
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 19:06:17 #180
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158682434
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:50 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158690140
quote:
1s.gif Op woensdag 31 december 2014 22:56 schreef foodlover het volgende:
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept.

De korst is iets steviger dan een normale oliebol.

Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:43:02 #182
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690214
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:41 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690428
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:47:05 #184
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690508
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:46 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690549
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_158692797
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
pi_158692898
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:29 schreef Honeymoon het volgende:
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerrie
  woensdag 30 december 2015 @ 22:49:26 #188
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158693731
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 23:46:05 #189
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158696365
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:49 schreef BakkieDoen het volgende:
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zetten
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 31 december 2015 @ 02:03:56 #190
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_158701134
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 31 december 2015 @ 08:13:32 #191
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703057
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 02:03 schreef -Mellow- het volgende:
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier.
Wel leuk om te proberen met oliebollen. Succes! :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:35:13 #192
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703236
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703320
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:35 schreef derLudolf het volgende:
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:47:55 #194
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703345
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:44 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703445
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
  donderdag 31 december 2015 @ 09:00:10 #196
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703456
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Het blijft toch elke keer weer spannend :')
Ik ga zo ook maar eens écht beginnen, moet vanmiddag ook nog even ergens naar toe en kan
ze dus niet, zoals andere jaren, allemaal warm hebben voor vanavond.

Succes Ludolf, hoop dat het nu goed gaat met rijzen. :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 09:00:31 #197
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703459
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:58 schreef computergirl het volgende:
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaan
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 10:20:16 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158704544
Het hoeft niet warm te zijn, bij koud rijst het ook, alleen duurt het dan langer (langere rijstijd is ook meer smaak).
Ik ga vanmiddag eerst mijn bitterballenragout afmaken, vanavond pas aan de oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 31 december 2015 @ 12:29:34 #199
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158708227
Wat is die ideale rijstemperatuur?
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 12:44:04 #200
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158708708
Het is toch allemaal goedgekomen.
Smaak is perfect en zijn mooi van kleur :9

Ik had de verwarming op 22°C gezet en de gaskachel er bij aan. Twee uur laten rijzen
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')