Bouwemmers!quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers)
Gewoon beslagkommen, maar ik bak dan ook maar kleine hoeveelheden.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers)
Gewoon een beslagkom.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers)
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers)
Doosjesquote:Op zondag 27 december 2015 11:21 schreef Zelfscanner het volgende:
Hoe rijzen jullie het deeg? Ik hoor altijd op de kachel, maar dat kan helemaal niet. De afstand muur-kachel is te klein om er een bak op de laten staan.
En is zonnebloemolie nou wel of niet goed? Hoor altijd witte aanslag, maar elk doosje adverteerd ermee
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eindquote:Op zondag 27 december 2015 13:51 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Doosjes![]()
Gewoon zelf bloem, gist etc kopen.
Ik bak altijd in arachideolie. Dat verbrandt minder snel en vind ik lekkerder
Emmers met beslag zet ik altijd voor de kachel![]()
Klopt, die olie is wel redelijk aan de prijs ja. Gelukkig heb ik aan 5L ruim voldoende. Hobby mag geld kosten hè.quote:Op zondag 27 december 2015 14:35 schreef Zelfscanner het volgende:
[..]
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eind![]()
Ik gebruik al jaren arachideolie, maar die prijs stijgt nu wel de (frituur)pan uit. 2.45 wat eerst 1.89 was
In bakpoeder zit gistquote:Op woensdag 31 december 2014 14:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik bedoelde uiteraard bakpoeder.
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!quote:Op maandag 21 december 2015 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Met een ijsbollentang die je vooraf even in het hete vet doopt.
Ik ga mijn recept nog wat tweaken, er mag dit jaar toch iets van melk in voor iets donkdere bollen. Ik weet dat ik altijd heb geroepen dat het niet moet ivm de kleur, maar dit jaar ga ik eigenwijs doen![]()
Damn ik ben voorgelogenquote:
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?quote:Op maandag 28 december 2015 17:55 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
[..]
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!
Probeer nou maar eens met pindaolie, is echt lekkerder. Bovendien is verbrande olie niet heel gezondquote:Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet?
Ja maar in deze maand kan men half dronken aan het koken zijnquote:Op maandag 28 december 2015 18:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?
Ja ja ik weet het nu ookquote:
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.quote:
In theorie kan het zelfs in slaolie, maar het is gewoon niet lekker en niet erg geschikt.quote:Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet?
Ja ha zie posts bovenquote:Op maandag 28 december 2015 18:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.
Ik ga morgen eens een paar emmers ergens op de kop tikken, op je foto te zien is dat wel hetzelfde formaat.quote:Op zondag 27 december 2015 13:46 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.
Volgens mij zijn bouwemmers hetzelfde, ook 12L.
Die hooguit 5*¤0,30 kost mee de kop ook niet. Heb het bij de Jumbo gehaald en niet gekeken wat het bij de Coop eventueel zou kosten.quote:Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.
Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19
Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet?
Aldi 1,99 zag ik vandaag.quote:Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.
Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19
Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet?
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijkquote:
Stond nu bij de ingang in een aparte bak, dus ik denk tijdelijk.quote:Op dinsdag 29 december 2015 16:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijk
Ter vervanging van gist, neem ik aan.quote:Op woensdag 30 december 2015 09:33 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Hoe zit dat nou met bier in oliebollen? Waarom doe je dat wel/niet?
In bier zit geen levend gist meer toch?quote:Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:
[..]
Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Ik heb die verklaring wel eens gehoord, maar weet het verder ook niet. Ik woon in een land waar elke supermarkt vers gist verkoopt..quote:Op woensdag 30 december 2015 09:52 schreef derLudolf het volgende:
[..]
In bier zit geen levend gist meer toch?
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeidquote:Op maandag 28 december 2015 16:43 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben benieuwd of jullie ook andere bollen bakken zoals berliners. Ik wil dit jaar meer over de landsgrenzen kijken en er iets bij bakken wat op onze oliebol lijkt.
Bakken jullie alleen oliebollen en beignets?
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?quote:Op woensdag 30 december 2015 09:57 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.quote:Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:
[..]
Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).quote:Op woensdag 30 december 2015 10:25 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
Doe ik ook, er moet toch vocht inquote:Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:
[..]
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Nee. Alleen de zoete variant. Nog nooit van mosterd berliners gehoord trouwens. Zal mn moeder s vragenquote:Op woensdag 30 december 2015 10:00 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Dan zou ik het risico ook liever niet lopen nee. Ik heb zelf een overgevoeligheid, maar geen ernstige allergie. Hoeveel gist gebruik je op die hoeveelheden?quote:Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.
Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.
Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Instant gist is anders makkelijker en sneller en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:21 schreef derLudolf het volgende:
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo
Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
Ik zou het risico niet willen lopen. Vriend van me is ook allergisch voor noten maar dat is een mode allergie, pindaolie heeft ie geen last van.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.
Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.quote:Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:
[..]
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Bij een pinda-allergie moet je nooit gaan gokken, allergeen staat niet voor niets op de fles, er kan altijd iets misgaan.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.
Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenenquote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben.
Dan had mijn moeder vroeger kennelijk de goede soort (en dat was geen speciaalbier, maar wel lang geleden).quote:Op woensdag 30 december 2015 13:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
Ik ben er uit. Naast bovengenoemde oliebollen ga ik dit jaar zuurkool met rookworst-bollen bakken.quote:Op dinsdag 22 december 2015 09:05 schreef emil23 het volgende:
[..]
Ik had de combinatie kaas-peppadew.
Ik ga weer diverse varianten maken dit jaar:
Naturel
Oude kaas-peppadew
Droge worst
Spek-ui
Rum-rozijnen
Daarnaast wil ik eigenlijk nog een "nieuwe" hartige bol aan het lijstje toevoegen. Mijn heb er nog niet over nagedacht, maar ik neig naar iets Aziatisch. Een Babi-pangangbol ofzo. Of juist iets Italiaans. Ananas/meloen in combi met parmaham, of juist iets met gedroogde tomaatjes.
In theorie is theorie en praktijk hetzelfde. In de praktijk is dat vaak niet zoquote:Op woensdag 30 december 2015 13:50 schreef computergirl het volgende:
[..]
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.quote:Op woensdag 30 december 2015 18:45 schreef djkoelkast het volgende:
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen.quote:Op woensdag 30 december 2015 18:50 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?quote:Op woensdag 31 december 2014 22:56 schreef foodlover het volgende:
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept.
De korst is iets steviger dan een normale oliebol.
Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mik een paar liter olie in een braadpanquote:Op woensdag 30 december 2015 21:41 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.quote:Op woensdag 30 december 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Mik een paar liter olie in een braadpan
Beter plan als oliebollen zonder oliequote:Op woensdag 30 december 2015 21:46 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch.quote:Op woensdag 30 december 2015 21:47 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Beter plan als oliebollen zonder olie
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerriequote:Op woensdag 30 december 2015 22:29 schreef Honeymoon het volgende:
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zettenquote:Op woensdag 30 december 2015 22:49 schreef BakkieDoen het volgende:
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussenmaar dat is elk jaar en het komt altijd goed.
Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier.quote:Op donderdag 31 december 2015 02:03 schreef -Mellow- het volgende:
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?quote:Op donderdag 31 december 2015 08:35 schreef derLudolf het volgende:
Mijn eerste deeg komt niet omhoogWas de melk dan toch iets te warm voor de gist
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warmquote:Op donderdag 31 december 2015 08:44 schreef computergirl het volgende:
[..]
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
Het blijft toch elke keer weer spannendquote:Op donderdag 31 december 2015 08:47 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warmVoor de tweede batch temperatuur lager gehouden.
Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaanquote:Op donderdag 31 december 2015 08:58 schreef computergirl het volgende:
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden.![]()
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |