Meeste spaargeld zal gaan zitten in het opvangen van dubbele lasten helaas.quote:Op zaterdag 15 november 2014 10:33 schreef hoas het volgende:
Meerwerk is harstikke duur, en dan ook nog financieren, beter is het zelf doen van spaargeld
Ik weet er niets van, maar dit klinkt wel heel logisch. Dit zou ik zeker even uitzoeken.quote:Op zaterdag 15 november 2014 10:33 schreef hoas het volgende:
Meerwerk is harstikke duur, en dan ook nog financieren, beter is het zelf doen van spaargeld
Ik heb zelf gezien bij de oplevering van een appartementen complex dat de mensen nieuwe keukens tegels en wc potten eruit sloopten om er zelf nieuwe in te zetten.quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:17 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Ik weet er niets van, maar dit klinkt wel heel logisch. Dit zou ik zeker even uitzoeken.
Verder: hebben jullie nou wel of geen openslaande deuren naar de tuin?
Ja. Ik heb het zelf gehad met buitenschilderwerk. Steegdeur was rot en een stuk dak van het tuinhuisje. 'Zullen we dit even meenemen voor u?'. Totaal 1200 euro kwijt, als ik het een timmerman had gevraagd was ik 1/3e kwijt geweest. Dure les!quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:23 schreef hoas het volgende:
[..]
Ik heb zelf gezien bij de oplevering van een appartementen complex dat de mensen nieuwe keukens tegels en wc potten eruit sloopten om er zelf nieuwe in te zetten.
Bij mijn moeder durfde ze 1800 euro voor een deur op een andere plaats te zetten te vragen en aanrechtblad verlengen 600 euro per meter
Openslaande deur naar de tuin idd.quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:17 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Ik weet er niets van, maar dit klinkt wel heel logisch. Dit zou ik zeker even uitzoeken.
Verder: hebben jullie nou wel of geen openslaande deuren naar de tuin?
Keuken zit er sowieso niet standaard in .quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:23 schreef hoas het volgende:
[..]
Ik heb zelf gezien bij de oplevering van een appartementen complex dat de mensen nieuwe keukens tegels en wc potten eruit sloopten om er zelf nieuwe in te zetten.
Bij mijn moeder durfde ze 1800 euro voor een deur op een andere plaats te zetten te vragen en aanrechtblad verlengen 600 euro per meter
Daar zou ik er nou twee van maken. Lekker de boel opengooien in de zomer.quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:32 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Openslaande deur naar de tuin idd.
Ja daar zijn we idd over aan het nadenken. maar is even afhankelijk van wat het gaat kostenquote:Op zaterdag 15 november 2014 12:36 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Daar zou ik er nou twee van maken. Lekker de boel opengooien in de zomer.
Ook zo'n afgrijselijk kleine badkamer ja?quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:41 schreef Miezziej het volgende:
Misschien zijn er nog wat kosten voor eventuele extra groepen voor in de keuken, of het verleggen van de standaard leidingen oid?
Schutting kan je misschien samen met de buren doen? (Hopelijk hebben jullie dezelfde smaak).
De plattegrond lijkt trouwens best wel op de nieuwbouwwoning waar ik op gereageerd hebDus zal je topic zeker volgen haha
Kan de maten niet zo goed lezen, maar de "mijne" is 2,2 bij 1,75.quote:Op zaterdag 15 november 2014 12:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ook zo'n afgrijselijk kleine badkamer ja?Dat vind ik echt het enige minpunt aan heel dat huis. Maar echt verder ben ik verliefd op die wijk.. Als het allemaal goed blijft gaan woon ik straks gewoon 100 meter van het bos af
![]()
Vriend van ons is elektromonteur. En we laten dus allemaal wel loze leidingen leggen maar die extra groepen bouwt hij in voor onsDat scheelt nogal uh.. wat.
Deze is 1,40 bij 2,90. Maargoed al een hele verbetering vergeleken bij de 2 bij 1 die we nu hebben idd haha. Hier past tenminste een wc in. Jeejquote:Op zaterdag 15 november 2014 12:48 schreef Miezziej het volgende:
[..]
Kan de maten niet zo goed lezen, maar de "mijne" is 2,2 bij 1,75.
Mijn huidige "badkamer" is ongeveer de helft daarvan denk ik
Okee, altijd fijn als je het zelf goedkoper kan! Ze vragen voor meerwerk echt veul
Meerwerk moet via de aannemer idd. Keuken mag via een bedrijf wat de aannemer in de arm heeft genomen maar mag ook via een ander. "voordeel" aan het via het bedrijf doen is dat het erin zit op het moment dat het opgeleverd gaat worden. Maar wij laten de keuken later plaatsen vanwege de vloer en omdat je weleens hoort dat hij als werkbank gebruikt wordt. Extra groepen maken wordt in dit geval ook later gedaan.quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:19 schreef hans1985 het volgende:
Mag je dat meerwerk door derden laten uitvoeren of moet je dat van de aannemer/project ontwikkelaar af nemen?
Vrienden van mij hebben ook een huis gekocht via een projectontwikkelaar. Alle extra opties/meerwerk moet via de projectontwikkelaar lopen. Ik heb een paar prijzen gehoord en gezien en dat gaat zo 3x over de kop tov als je zelf aannemers voor meerwerk zoekt.
Heb je prijzen en specs van het meerwerk.quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:27 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Meerwerk moet via de aannemer idd. Keuken mag via een bedrijf wat de aannemer in de arm heeft genomen maar mag ook via een ander. "voordeel" aan het via het bedrijf doen is dat het erin zit op het moment dat het opgeleverd gaat worden. Maar wij laten de keuken later plaatsen vanwege de vloer en omdat je weleens hoort dat hij als werkbank gebruikt wordt. Extra groepen maken wordt in dit geval ook later gedaan.
Ja maar niet van alles ben niet thuis. Maar al zou het het ergste zijn is er nog weinig wat wij er aan kunnen doenquote:Op zaterdag 15 november 2014 13:28 schreef hans1985 het volgende:
[..]
Heb je prijzen en specs van het meerwerk.
Ik vrees het ergste.
uitbouw is moeilijk in te schatten.quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:31 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ja maar niet van alles ben niet thuis. Maar al zou het het ergste zijn is er nog weinig wat wij er aan kunnen doen![]()
Uitbouw 9950
Dakraam 880
Loze leiding ps 165
Buitenkraan 295
Ja heerlijk de frees in mijn glad gestuckte muren zettenquote:Op zaterdag 15 november 2014 13:36 schreef hans1985 het volgende:
[..]
uitbouw is moeilijk in te schatten.
Dakraam, welk merk en afmeting?
Loze leiding. half uur muurfrees, plaatsen, materiaal. 75 euro max.
buitenkraan8 tientjes kraan, 2 tientjes buis, 1 uur installatie. 150 max.
Ik zou dus echt nooit via zo'n projectontwikkelaar een huis kopen, zijn gewoon oplichterspraktijken.
Die extra's moet je natuurlijk in de ruwbouwfase doen. Maar dat is een beetje de truc van die projectontwikkelaars. Ze leveren huizen wat eigenlijk te klein is en met lelijke tegels of weinig aansluitingen. Bijna iedereen die een hous dan koopt wil wel een beetje "luxe" en dan komen ze met bedragen die 3x de prijs zijn.quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:39 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ja heerlijk de frees in mijn glad gestuckte muren zetten![]()
Uitbouw is echt niet duur als ik eens vergelijk met vrienden.
Dakraam is velux
En voor die buis van de buitenkraan ga je dan ook weer de vloer openbreken enzo? We hebben alles tegen elkaar afgewogen. Dus het is niet alsof we zomaar iets doen ofzo.
1 bij 1 geloof ik. Iig zoiets. Maar lelijke huizen ben ik het niet zo mee eens maar ieder zijn smaak. Maar anyhow ja ik weet dat je opgelicht wordt waar je bij staat. Maar het is nou eenmaal niet anders. Wij zijn erg blij met dit huis. And so be it. Laten we het daar maar op houden oké?quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:45 schreef hans1985 het volgende:
[..]
Die extra's moet je natuurlijk in de ruwbouwfase doen. Maar dat is een beetje de truc van die projectontwikkelaars. Ze leveren huizen wat eigenlijk te klein is en met lelijke tegels of weinig aansluitingen. Bijna iedereen die een hous dan koopt wil wel een beetje "luxe" en dan komen ze met bedragen die 3x de prijs zijn.
Maar welke afmeting dakraam is het? is het met geisoleerd goodstuk, vol kunstof?
Om je een idee te geven van prijzen van bijvoorbeeld velux. heb hier een offerte liggen:
-velux dakraam ggu 94x160 cm 523 ex btw.
Dat is zo'n beetje de duurste die je van velux kun krijgen in die klasse. Plaatsen van een dakraam is vaak een goed uur.
En in een ander topic waren een aantal mensen het nog zo roerend met me eens dat er tegenwoordig geen geld en tijd meer is voor een stukje net werk.quote:Op zaterdag 15 november 2014 13:36 schreef hans1985 het volgende:
[..]
uitbouw is moeilijk in te schatten.
Dakraam, welk merk en afmeting?
Loze leiding. half uur muurfrees, plaatsen, materiaal. 75 euro max.
buitenkraan8 tientjes kraan, 2 tientjes buis, 1 uur installatie. 150 max.
Ik zou dus echt nooit via zo'n projectontwikkelaar een huis kopen, zijn gewoon oplichterspraktijken.
Dan nog is zo'n loze leiding in een uurtje gepiept. Als je er langer over doet word het tijd dat je wat sneller gaat werkenquote:Op zaterdag 15 november 2014 15:23 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
Ben ik de enige die de meerwerkprijzen reeel vind?
Loze leiding is niet alleen je muurfrees aanslingeren, moet ook door de vloeren, afbeugelen in de kast, aanpassen en weergeven op tekeningen, trekdraad erin jassen. En manuren zijn nu eenmaal gortig duur.
Vonkenboer? jou mening?
Buitenkraan (vorstvrij) een beetje fatsoenlijke kost ook 70,-, leidingwerk aanpassen, gat boren, etc. Niet heel bizar qua prijs. Heb ze al veel gekker gezien.
Ook het dakraam vind ik niet TE. Beetje velux kost al 400 a 500 incl gootstukken en dan moet hij er nog in (paar uurtjes werk qua meten / monteren / stukje garantie op lekken incalculeren).
Uitbouw kan ik geen zinnig woord over zeggen.
Ik betaal voor die uitbouw nu idd liever wat extra's dat het goed gebeurd. Je straks geen verspringing krijgt enzovoorts.quote:Op zaterdag 15 november 2014 15:27 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
[..]
En in een ander topic waren een aantal mensen het nog zo roerend met me eens dat er tegenwoordig geen geld en tijd meer is voor een stukje net werk.
Hier zien we zo mooi waarom, het mag geen drol kosten, elke minuut wordt eraf gerekend, als het tegenzit moet dat maar op kosten van de aannemer. Maar als het er dan maar snel snel ingerost wordt is het ook niet goed.
Half uurtje muurfrezen en klaar? Als jij 30min per leiding helemaal klaar en afgewerkt bent had ik je graag ingehuurt. Maar dan wel in je eigen tijd terugkomen als er iets niet 100% goed is
Ligt uiteraard aan de muur. Meeste binnenmuren zijn ytong. en dan ben je echt in 5 minuten klaar met de frees. doos en leiding erin kloppen met een paar keggen. Want neem aan dat men niet extra een mannetje laat komen voor die loze leiding maar dit gewoon mee gepakt word als de "normale" leidingen worden gedaan.quote:Op zaterdag 15 november 2014 15:27 schreef Knutsel-Smurf het volgende:
[..]
En in een ander topic waren een aantal mensen het nog zo roerend met me eens dat er tegenwoordig geen geld en tijd meer is voor een stukje net werk.
Hier zien we zo mooi waarom, het mag geen drol kosten, elke minuut wordt eraf gerekend, als het tegenzit moet dat maar op kosten van de aannemer. Maar als het er dan maar snel snel ingerost wordt is het ook niet goed.
Half uurtje muurfrezen en klaar? Als jij 30min per leiding helemaal klaar en afgewerkt bent had ik je graag ingehuurt. Maar dan wel in je eigen tijd terugkomen als er iets niet 100% goed is
Dankjewel! En ook voor je verhaal. Onze hypotheek adviseur had dat inderdaad ook al verteld. Onderhandelen zal bij ons bij de badkamer wel komen idd. En de keuken dat dat bij een andere aannemer mag wisten we ook. We gaan kijken waar we iets moois voor een redelijke prijs kunnen krijgen. Hebben 8000 inbegroot voor een keuken maar dat hoe en we er natuurlijk niet aan uit te gevenquote:Op zaterdag 15 november 2014 18:57 schreef Barrah het volgende:
Gefeliciteerd met deze stap!
Bij nieuwbouw heb je over het algemeen te maken met een bouwdepot. De hypotheeksom wordt in depot gehouden en daaruit betaal je tijdens de bouw de termijnen van de bouwer. Hoeveel procent je op welk punt in de bouw betaalt is vastgelegd in richtlijnen. Doordat je in dit depot ook rente ontvangt betaal je tijdelijk minder rente over je hypotheek.
Wij konden gewoon werkzaamheden meefinancieren die door anderen werden uitgevoerd. Zoals levering en montage van een keuken of wandafwerking. Hiervoor moet je wel bij het afsluiten een begroting inleveren.
Let even op wat je waar laat doen. Over meerwerk valt, vooral voor het tekenen van de koopaannemingsovereenkomst, maar in mindere mate ook tijdens de bouw, absoluut te onderhandelen. Daarbij is het soms beter iets meer te betalen dan dat je voor garantie met verschillende partijen te maken hebt. Lekkage in je badkamer is al heel erg, maar als bouwer en leverancier naar elkaar gaan wijzen wordt het een nachtmerrie.
Of je iets zelf kan betalen of het mee financiert is een persoonlijke keuze. Je krijgt niet gauw weer de kans om zo voordelig (want hypotheekrenteaftrek) te lenen. En er komen nog genoeg kosten waar je nu nog niet mee bezig bent, zoals de tuinaanleg.
Eehj dankjewelquote:Op zaterdag 15 november 2014 20:54 schreef TR08 het volgende:
Niet om je de put in te praten, maar:
Ik zou contractueel ook vast leggen wat er allemaal jouw eigendom wordt bij het doen van elke betalings termijn.
Ofwel: Termijn 1: De grond
Termijn 2: De stenen
Termijn 3: etc.
Alles uiteraard in lijn met datgene wat gefactureerd wordt. Als je niet uit kijkt eindig je met een contract waarin een curator van de failliete bouwer jou een tweede keer kan laten betalen voor van alles en nog wat.
En de rechtspersoon die bouwt is geheid een BV zonder bezittingen, waardoor de moeder en de directeur buiten schot blijven als er shit is.
Daarbij ook voorwaarden opnemen over de snelheid waarmee ze gaan bouwen vanaf dag 1. Dag 1 is de dag waarop je het contract tekent. Ook rekening houden met dat als jij langer dubbele lasten krijgt omdat zij vertragen dit in mindering gebracht wordt op de koopsom. Niet perse vanaf de 1e euro, maar als het in de papieren gaat lopen uiteraard wel. En als ze te ver vertragen moet jij er kostenloos onderuit kunnen. Dus ook je geld terug krijgen als je al iets betaald hebt en zij gaan niet aan de slag.
Om ons heen staan al heel lang (jaren) bouwprojecten klaar om te beginnen op kale grond en er gebeurt geen fuck. Ik zou daar geen enkele euro in willen hebben en op geen enkele manier aan vast willen zitten.
Voorbeeldje:
http://www.christoffelhof.nl/woningen/
Zo lang er minder dan 70% verkocht is gaan ze echt niet bouwen. Ik zou daar niet in vast willen zitten.
Disclaimer: Ik verzin hier wat ik zou eisen. Laat je goed adviseren door rechtsbijstand voor je tekent.
Hoihoi op de meeste dingen heb ik in mijn post boven jouw post al antwoord op gegeven.quote:Op zaterdag 15 november 2014 23:34 schreef Barrah het volgende:
TR08 heeft wel een punt helaas. Wij hebben min of meer bewust gekozen voor bouwen bij een grote landelijke projectontwikkelaar die ook zelf bouwt. De laatste jaren heel veel lokale en regionale partijen om zien vallen.
Volgens mij hoef je dat niet allemaal vast te leggen hoor, of je moet het even navragen bij een jurist. Je wordt bij de notaris al eigenaar van de grond en daarmee ook automatisch van wat daar op gebouwd wordt. Daar zitten wel wat voorwaarden aan, die bij een eventueel faillissement of bouwstop wel consequenties zouden kunnen hebben. Check dit even bij iemand met verstand van zaken.
Let ook goed op wat er geregeld is over de laatste termijn. Vaak dient deze betaalt te worden voor oplevering en verstrekt de aannemer een bankgarantie als onderpand voor eventuele gebreken. Probeer zo veel mogelijk gebreken op te sporen voordat die bankgarantie afloopt (daar teken je uiteindelijk zelf voor), want in die periode lopen ze het hardst voor je om er vanaf te komen. Gelukkig blijft onze bouwer, ondanks dat we de nodige pech hebben gehad, een jaar later nog gewoon netjes komen als we nog dingen tegenkomen. Ik hoor het ook wel anders.
Probeer daarnaast veel naar de bouw te gaan en maak veel foto's. Ook van pietluttige zaken als de ligging van leidingen. Kun je later veel plezier van hebben. Bijvoorbeeld als je ooit een rookkanaal voor een houtkachel door de vloer moet leiden, om maar wat te noemen. Onze bouwer deed heel makkelijk over regelmatige bezoekjes aan de woning tijdens de bouw ("het is tenslotte jullie huis"). Helaas zijn er ook veel bouwers waar je nauwelijks achter het hek mag komen, hopelijk treffen jullie het zoals wij hebben gedaan.
Zoek verder goed uit wat je wilt en laat je waar mogelijk adviseren door bekenden met ervaring in de bouw. Als je goed betrokken bent met het hele proces zul je veel dingen tegenkomen die af en toe hoofdpijn geven, maar dit geeft uiteindelijk wel het meeste woongenot.
Ja maar beneden komt ook vloerverwarming. Dan zit het systeem er toch al?quote:Op zondag 16 november 2014 00:11 schreef Barrah het volgende:
Wanneer je dit alleen in de badkamer neemt is dit vrijwel standaard elektrisch. Het gaat om een beperkte oppervlakte wat het omslachtig maakt om je verwarmingssysteem daar op in te richten. Ook blijft er vaak nog een radiator aanwezig als hoofdverwarming.
Ja maar het is vaak een ongelukkige combinatie.quote:Op zondag 16 november 2014 00:14 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]
Ja maar beneden komt ook vloerverwarming. Dan zit het systeem er toch al?
Mja maar tegen de tijd dat die vloer elektrisch warm is ben ik natuurlijk al lang klaar met douchen ^^quote:Op zondag 16 november 2014 04:46 schreef hans1985 het volgende:
[..]
Ja maar het is vaak een ongelukkige combinatie.
vloerverwarming heeft een lange opwarmtijd maar is daarna ook lang warm.
En mensen willen graag warme voetjes in de badkamer en als beneden de temp eerder is bereikt dan slaat systeem af.
Soms werken ze met weersafhankelijke regeling maar de combi met radiatoren op de bovenverdieping is altijd ruk wanneer je probeert dit handmatig met de flow in te regelen.
Uponor heeft wel een mooi systeem waarbij je (draadloze) thermostaten hebt die de verdeler automatisch aansturen.
Weten we. Het ging mij er maar even om om te verduidelijken dat ik daar echt geen frees meer in ga zetten.quote:Op zondag 16 november 2014 09:50 schreef saxohans het volgende:
Stucwerk in nieuwbouw woning........... je binnenwanden worden gefilmd en zo lijken je wanden glad, maar met stucwerk worden je wanden ook recht gemaakt en dit gebeurt niet standaard in de nieuwbouw. Zorg dat je foto's maakt van alle leidingwerk zodat je laten altijd weet waar alles ligt, erg handig als je toch nog wilt hakken/breken.
Ja dat is misschien wel lekker. Zijn die systemen duur?quote:Op zondag 16 november 2014 09:54 schreef saxohans het volgende:
Over je vloerverwarming in de badkamer, je zou ervoor kunnen kiezen om een master/master systeem aan te laten leggen, dit houd in dat je elke ruimte in huis voorziet van een eigen thermostaat en dan kun je elke ruimte onafhankelijk van elkaar verwarmen. wij hebben dit ook in ons huis laten aanleggen maar het werkt super. zo kun je het probleem ondervangen wat hans1985 schetst.
Oke bedankt voor de tip. Kan zoiets ook later geīnstalleerd worden? Ik vind 2000 EUR nogal een klap geld.quote:Op zondag 16 november 2014 10:00 schreef saxohans het volgende:
Wij waren rond de ¤ 2000,- kwijt voor dit systeem, beneden woonkamer 1 thermostaat en op de eerste verdieping in totaal 3 thermostaten. kost wat maar dan heb je ook wat. Wij hebben dit gedaan omdat wij ook een houtkachel hebben dus beneden lekker warm maar boven zou de vloerverwarming het dan niet doen. Met dit systeem badkamer lekker warm,woonkamer lekker warm en slaapkamers lekker koel. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |