abonnement Unibet Coolblue
pi_147407183
@Leandres: Dus jij hebt een aan/uit regeling? Kun je die intervallen dan ook regelen door het kiezen van de cycle rate in het instellingenmenu? Ik heb zelf een opentherm aansluiting aan een valliant ecotherm. Ik zie ook een dergelijk patroon, maar kan dat niet beinvloeden door de settings van de control unit. Eerder las ik al dat honeywell zelf aangaf dat opentherm 6x per uur aangezet wordt. Dat zie ik dus terug.
Er zal wel een reden zijn waarom ze hiervoor kiezen. Zelf lijkt het mij netter om, zoals je zelf aangeeft, in een constante lijn te blijven verwarmen. Dat lijkt mij modulerend.

Heb wel ontdekt dat ik dit piekenpatroon wat minder scherp kan kiezen door de maximale wachttijd van mijn cv te verlengen. Hierdoor kan hij simpelweg niet elke 10 minuten aanspringen.

Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
pi_147408958
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 20:36 schreef p51d het volgende:
Klopt, de onderste is de thermostaat om de max temperatuur af te regelen. In de regel niet hoger dan 40 graden.
Juist, zo moet het bij mij ook komen, alleen weet ik niet of ik genoeg ruimte heb om het zo aan te sluiten, misschien moet de aanvoerleiding omleggen dan.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147412364
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 21:01 schreef Leandres het volgende:

[..]

Ik heb aan/uit ivm BDR91 relais voor de zoneklep (vloerverwarming) idd.

De grafiek is ten eerste slecht omdat de ketel (en zoneklep) continue (lees: om de 20 minuten) aan en uit geschakeld worden. De slijtage in de diverse componenten is hierdoor enorm! Je kunt je voorstellen dat los van de draaiende en mechanische delen ook de CV warmtewisselaar onophoudelijk geconfronteerd wordt met flinke temperatuur schommelingen. Als metaal ergens slechts tegen kan is het dat wel.
Ook is het slecht omdat je ziet dat de ketel niet weet wat hij met dit regel gedrag aan moet. Het systeem is waterzijdig zo ingeregeld dat de ­ΔT zo'n 15-18 graden zal zijn. Hierop moduleert de ketel. Op het laatst in de grafiek zie je dat de ketel nog maar tot 40 graden aanvoer komt. Hiermee kan je onmogelijk je woonkamer op temperatuur houden als het buiten -2 is. Een vloer verwarming regelunit zal ook het aanvoer water vermengen met het retour water uit de vloer. Dus het water wat de vloer in gaat kan nooit 40 graden zijn (tenzij je een LTV regelunit hebt bla bla bla, dit terzijde).

Wat ik graag zou zien is hetgeen ik vaker aangegeven (en aangetoond) heb in eerdere posts. Continue warmte vraag zodat de ketel in één lijn langzaam stookt naar z'n max aanvoer temperatuur met gelijkblijvende ΔT. Dit lukt mij overigens perfect als ik handmatig de instelling buiten het TPI werk bereik zet.

Elke ochtend gaat mijn vloerverwarming zone om 05:30 uur op 25 graden. Om 08.00 uur gaat deze zone weer op 15 graden. Hierdoor forceer ik Evohome zonder TPI in één stuk door te stoken. Hiermee bereik ik een geweldig mooi stookgedrag en normale (bijna perfecte) aanwarming. Het is natuurlijk compleet debiel dat het op deze manier moet. Daarnaast heb ik het risico dat om 08.00 uur de temperatuur hoger is dan de gewenste 20 graden. Daardoor ben ik steeds mijn grafiek aan het bekijken of de temperatuur al bereikt is. Dit omdat ik Evohome niet kan vertrouwen.

Ik hoop dat TPI in de nabije toekomst middels een firmware update uit te schakelen is voor de mensen die het niet willen gebruiken.
Leandres,

ik ben het geheel met je eens. Ik heb dezelfde ervaring, met Opentherm (op een Nefit ketel met OT converter) en het is zo erg dat ik nu de oude modulerende thermostaat weer heb aangesloten met als effect dat eea eigenlijk niet meer goed werkt, maar in elk geval is de ketel een stuk rustiger en wordt de hoofdruimte (woonkamer) normaal gelijkmatig verwarmd.

Hoe meet en log jij de temperatuur van je leidingen? Gewoon met een extern systeempje met Arduino ofzo? Ik ben geneigd dat ook te gaan doen. Ik heb iig de Opentherm gateway besteld om te kijken wat de Evohome precies voor aansturing doet, maar mijn korte handmatige inspectie doet het ergste vermoeden, zie een paar posts geleden: "ik heb vanavond nog een tijd zitten volgen wat de ketel doet en die springt regelmatig van setpoint 5 graden zonder pomp (dus uit) naar setpoint 75 graden met pomp 100%, voor heel korte periode (misschien 1 minuut, weet ik niet zeker) en dan weer naar 'uit'. Dit gebeurde in elk geval 2 keer na elkaar terwijl ik erbij zat, binnen 1 kwartier.
Dit is toch gewoon geen goed regelgedrag?"

Het lijkt me dat dit probleem voor 100% softwarematig is op te lossen (desnoods door mezelf via de gateway) maar dat is natuurlijk belachelijk - met name omdat dit systeem nou niet bepaald goedkoop was (is). Ik twijfel nu nog of ik het hele geval zal retourneren (heb het net 2 weken in gebruik) of ga tweaken.

Groet,

Tom
pi_147413581
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
pi_147414195
Volgens mij regelen de HR92's en HR80's wel iets beter dan de Evotouch. Deze lijken een grens van 0,5 aan te houden voor TPI ipv 1,5. Maar als je een zoneklep + BDR91 hebt (of een single-zone met radiators in de woonkamer), dan heb je daar niks aan.

Minimale brandduur verlengen helpt wellicht ook wat. De ben je eerder over de gewenste temperatuur heen, en gaat hij dus minder vaak aan/uit.

Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je het systeem krakkemikkig moet instellen om om de fouten heen te werken.

Toch vraag ik me nog steeds af welk alternatief er is voor TPI. Hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur komt, zonder overshoot? En hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur blijft, zonder grote pieken en dalen, zonder telkens kort te ketel in te schakelen? (bij OpenTherm kun je constant branden met een lage aanvoer wellicht? Maar bij aan/uit niet)
pi_147418919
Hierbij nog even een afbeelding van het regelgedrag van vanmorgen. Dit is bijna perfect (in mijn ogen). Mooie gelijkblijvende ΔT.

Klik hier voor een grotere afbeelding
pi_147419324
Alternatief voor TPI?

Het is geen hoger wiskunde hoor.
Je hebt een aantal variabelen:

• Huidige temp
• Set temp
• Gewenste aanvoertemp water
Bijvoorbeeld 65 graden bij groot verschil tussen huidige en settemp
Voor op temperatuur houden ruimte 50 graden.
• Opwarmsnelheid per uur(bijvoorbeeld)*
• Afkoelsnelheid per uur
• Na ijlen van verwarming na ketel uit

*Na een aantal dagen moet de thermostaat weten hoeveel graden hij kan verwarmen in 1 uur tijd met een bepaalde watertemperatuur.
Ook moet hij meten/bijhouden hoe lang de verwarming "na ijlt" en het dus warmer maakt(=overshoot) nadat de ketel uit gaat.

De thermostaat kan prima op deze manier het meest comfortabele en zuinige stookregime toepassen. Koelt een huis snel af dan 6x per uur bijwarmen en eventueel een hogere watertemperatuur vragen. Koelt een huis langzaam af, dan 1x per uur een 10-20 minuten lang 40-45 graden door het systeem. Koud buiten(moet ie wel een temp sensor hebben) dan stooklijn iets hoger en eventueel iets vaker aanslaan.

Eigenlijk moet ie je dan ook nog vragen, warm ik snel genoeg op? Nee...
Mag ik er langer over gaan doen?(langere aanlooptijd maar welk lage of dezelfde temp).
Antwoord ja--> Eerder beginnen met verwarmen
Antwoord nee-->Water temperatuur omhoog

Argh je zou bijna het zelf gaan programmeren.
pi_147419749
Ik loop tegen het volgende aan, ik heb de evotouch even als single zone ingesteld, omdat ik eerst nog wat thermostaat ventielen moet plaatsen.

Ik had hem eergisteren ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met geen optimalisering.
Nu zag ik dat om 6:15 de evotouch nog niet de ketel had aangestuurd om te verwarmen, maar in de chronotherm 4 zag ik wel het verwarmingsvlammetje( ik heb deze nog hangen om instellen over te nemen en temp instellingen te monitoren).

Gisteren heb ik hem ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met adaptieve start 3 uur.
Nu sloeg de kachel pas om 7 uur aan om te gaan verwarmen.

Hoe krijg ik hem nou dat hij zorgt dat het om 7 uur 19 graden is zoals met de chronoterm?
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147420754
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 12:56 schreef Appie_Heijn het volgende:
Alternatief voor TPI?

Het is geen hoger wiskunde hoor.
Je hebt een aantal variabelen:

[...]

In het geval van OpenTherm besturing heb je helemaal gelijk. Maar met aan/uit is het (bedroevend) simpel, de thermostaat stuurt een aan signaal en heeft voor de rest geen enkele invloed op water temperatuur, modulatie niveau, pomp snelheid of wat dan ook.

Het enige wat je eventueel zou kunnen anticiperen is wat je ook al aangeeft, de aanwarm- en afkoel-tijd en daarmee een soort PWM toepassen. Dat is ook wat de evotouch doet voor zover ik 't kan zien. Je kan hier helaas vanuit de thermostaat gezien niet zo heel erg veel aan doen.

Wat eventueel zou helpen is aan ketelzijde de maximale water temperatuur limiteren, pompsnelheid instellen e.d. waardoor de ketel vooral niet te snel de ruimtes verwarmt en de thermostaat niet om de haverklap de ketel moet uitschakelen om te snelle verwarming te voorkomen.
pi_147420831
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:13 schreef Mickroz het volgende:

Gisteren heb ik hem ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met adaptieve start 3 uur.
Nu sloeg de kachel pas om 7 uur aan om te gaan verwarmen.

Hoe krijg ik hem nou dat hij zorgt dat het om 7 uur 19 graden is zoals met de chronoterm?

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
pi_147421013
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 02:13 schreef riedje het volgende:
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
Bedankt! Ik ga er vanavond mee aan de gang.
pi_147423131
Ik heb hier ook mijn vermogen aangepast 24kW-->11kW geeft een veel rustiger temperatuurverloop op een dag. Aanwarmtijden zijn nauwelijks omhoog gegaan.

Mijn BrainQ doet ook niet wat ik wil, hij blijft maar door verwarmen terwijl de temperatuur al bereikt is. Tot ongeveer 1-1,5 graad boven de settemp. Hier raak je dan aan gewend na een tijdje met als gevolg dat het snel weer frisser begint te voelen. En zo blijft ie maar doorgaan.

Nu met de PID instellingen bezig geweest wil ook nog niet echt flotten. Nu met vermogen terug geschroeft lijkt het beter te gaan.
pi_147423237
@Appie: ik had het inderdaad (zoals riedje zegt) over aan aan/uit-ketelrelais, zoals leandres ook heeft. Ik ben benieuwd op welke manier je de ketel daarmee kunt sturen zodat hij netjes rond de set temp blijft en niet te ver eronder/erboven gaat. Enige wat ik kan bedenken is relatief vaak aan/uit gaan.

Maar het probleem bij Evohome is dat hij niet slim aan/uit lijkt te gaan. Voorbeeld: hij merkt dat de temperatuur amper omhoog gaat, terwijl dat wel gewenst is. Dan zou hij dus langer aan moeten blijven. Of hij merkt dat de temperatuur te snel omhoog gaat. Dan zou hij dus langer uit moeten blijven. Maar hij lijkt een bepaald vast regime te volgen afhankelijk van hoe dicht je bij het setpoint bent, maar onafhankelijk van wat er daadwerkelijk gebeurt met de temperatuur.

Dus als je 0,5 onder je gewenste temp zit, gaat hij bijvoorbeeld elke 10 minuten een minuut aan. Als het heel koud is buiten, is dat niet genoeg om 0,5 omhoog te stoken. In plaats daarvan blijft het dus telkens 0,5 onder de gewenste temp, of het koelt zelfs nog verder af (tot 1,5 onder gewenst). Dit kan rustig een paar uur zo doorgaan. Terwijl hij simpel door een keer 10 minuten aan te gaan de gewenste temp zou kunnen bereiken.

Ander voorbeeld als je 0,5 boven je gewenste temp zit en hij gaat elke 10 minuten een minuut aan. Als het warm is buiten, is dat genoeg om nog veel verder boven je gewenste temp te komen. Toch doet hij dat dan gewoon (tot het 1.5 boven gewenst is). Beetje jammer.

[ Bericht 2% gewijzigd door woekele op 09-12-2014 16:18:52 ]
pi_147426191
Je zal denk ik ergens de "ideale" watertemperatuur moeten zoeken, combinatie tussen comfort en zuinigheid. Dus het hoeft niet binnen een uur van 16 naar 21 graden, wanneer je dit wel wil dan ben je gebonden aan hoge aanvoertemperaturen wat niet zuinig is.

Regel je installatie in met voetventielen of instelbare radiatorkranen zodat je op elke radiator een redelijke dT hebt, ergens tussen de 10 en 20 graden verschil tussen aanvoer en retour is goed. Hiermee kan je ketel ook veel efficienter draaien(lees: condenseren). De retour moet je eigenlijk onder de 50 graden zien te krijgen. Met radiatoren zou je kunnen proberen 65 aanvoer 50 retour te krijgen dan heb je en redelijke opwarming(in de meeste huizen) en je zit in het zuinige gebied.

Een aan/uit maakt dan niet heel veel meer uit(met temp begrenzing op ketel), alleen vloerverwarming kan wel eens erg lastig zijn omdat het erg traag is. Proefondervindelijk vaststellen.... en ja dat kan even duren. 1 minuut is ook erg kort, ik denk niet dat de radiatoren ook maar voor de helft warm worden bij mij thuis. Op zich een minimum tijd van 5 a 10 minuten is zo gek nog niet met aan/uit regeling. Alleen moet hij wel ophouden met aansturen wanneer de gewenste temperatuur in zicht komt.

Samengevat: die honeywell regeling is gewoon niet goed, tenminste niet voor ons. Die ketel mag alleen maar aan in de volgende gevallen:
• Opwarmen vanaf nachtverlaging
• Opwarmen ivm thuiskomen
• Op temperatuur houden, dit met een variabele interval met een variabele duur van 5-10 minuten(moet instelbaar zijn naar mij mening) om kamer op temperatuur te houden, goed geïsoleerde huizen misschien 1x 10 minuten branden per 1-2uur) Slecht geïsoleerde huizen een veel hogere frequentie.

Dat moet zo'n thermostaat toch kunnen berekenen?
  dinsdag 9 december 2014 @ 17:33:08 #265
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147427178
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 10:30 schreef woekele het volgende:
Ander vraagje bij het koppelen van twee HR80/HR92's aan 1 zone... en je wilt 1 van de HR80/HR92's ook gebruiken als temp-voeler... Moet je die HR80/HR92 dan inderdaad 2x koppelen? Eén keer bij de vraag om tempvoeler en één keer bij de vraag om zoneregelaars?
Ja, 2x koppelen. 1e keer als zone regelaar, 2e keer als sensor binnen de zone.
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:54 schreef riedje het volgende:

[..]

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
En hij moet natuurlijk inleren, dat gaat ook niet in 1 dag :)
pi_147430745
@Appie, mijn aanvoer staat op 60. Ik heb de minimum duur nu op 4 minuten. Voor mijn ketel betekent dit eigenlijk iets meer dan 2 minuten. De eerste minuut warmtevraag gaat hij na 45 seconden maar 15 seconden aan. Daarna doet hij een minuut niks. Daarna gaat hij pas weer verwarmen. Als de warmtevraag weg is, gaat hij nog 5 minuten napompen. Ik vraag me eigenlijk af hoe de ouderwetse kwikthermostaat het deed. Hoe zorgde die voor een constante temperatuur. Hoeveel 'schakelmomenten' had die :)

@Leandres: ben nog erg benieuwd naar jouw ideale aan/uit-schakeltaktiek voor opwarmen (zonder overshoot) en voor het op temperatuur houden van de kamer.

@RoyW: bedankt voor de snelle levering. Heb de Round Wireless inmiddels in gebruik als kamertemperatuurvoeler/bediening.

[ Bericht 4% gewijzigd door woekele op 09-12-2014 20:31:01 ]
pi_147432089
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 02:13 schreef riedje het volgende:
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
Ben er vanavond een hele tijd mee bezig geweest. Het is mij gelukt om de sql database op te bouwen, de scripts te draaien om de waarden van evohome uit te lezen, de cron jobs om de scripts automatisch te draaien en de webpagina te laten zien met actuele waarden zonder grafiek.
De grafiek is tot nu toe het enige wat niet werkt. Ik kwam echter op het probleem dat mijn Raspberry Pi vol raakte, waardoor SQL vast liep en ik uitgespeeld was.
Ik heb een nieuwe Raspberry Pi besteld welke morgen binnen komt, dan ga ik verder met testen.
pi_147432091
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 15:23 schreef woekele het volgende:
@Appie: ik had het inderdaad (zoals riedje zegt) over aan aan/uit-ketelrelais, zoals leandres ook heeft. Ik ben benieuwd op welke manier je de ketel daarmee kunt sturen zodat hij netjes rond de set temp blijft en niet te ver eronder/erboven gaat. Enige wat ik kan bedenken is relatief vaak aan/uit gaan.

Maar het probleem bij Evohome is dat hij niet slim aan/uit lijkt te gaan. Voorbeeld: hij merkt dat de temperatuur amper omhoog gaat, terwijl dat wel gewenst is. Dan zou hij dus langer aan moeten blijven. Of hij merkt dat de temperatuur te snel omhoog gaat. Dan zou hij dus langer uit moeten blijven. Maar hij lijkt een bepaald vast regime te volgen afhankelijk van hoe dicht je bij het setpoint bent, maar onafhankelijk van wat er daadwerkelijk gebeurt met de temperatuur.

Dus als je 0,5 onder je gewenste temp zit, gaat hij bijvoorbeeld elke 10 minuten een minuut aan. Als het heel koud is buiten, is dat niet genoeg om 0,5 omhoog te stoken. In plaats daarvan blijft het dus telkens 0,5 onder de gewenste temp, of het koelt zelfs nog verder af (tot 1,5 onder gewenst). Dit kan rustig een paar uur zo doorgaan. Terwijl hij simpel door een keer 10 minuten aan te gaan de gewenste temp zou kunnen bereiken.

Ander voorbeeld als je 0,5 boven je gewenste temp zit en hij gaat elke 10 minuten een minuut aan. Als het warm is buiten, is dat genoeg om nog veel verder boven je gewenste temp te komen. Toch doet hij dat dan gewoon (tot het 1.5 boven gewenst is). Beetje jammer.
Je slaat de spijker op z'n kop wat betreft het niet 'slim' aan/uit schakelen van de beter. De arrogantie zit hem vooral in TPI. Deze methode is ontwikkeld voor de Britse/Ierse markt waar weinig tot geen gasgestookte CV ketels zijn. Voor de elektrische ketels die ze daar gebruiken is TPI denk ik een goede methode om de overshoot die je met de elektrische spiralen creëert. Als voorbeeld: pak een waterkoker. Zodra het water kookt en het apparaat afschakelt zal het water nog een tijdje door blijven koken om dat de spiraal nog heet is. Dit moet TPI in het geval van elektrisch bestookte CV ketels min of meer voorkomen door de overshoot te beperken.

Bij gasgestookte ketels zonder buffervat/boiler (zoals bij elektrische systemen vaak wel gebruikt wordt) is dit een klote regeling.

Ik zou graag zien dat de thermostaat zelf berekend hoe lang bij moet doen om 0,5 graad te verwarmen. De aan/uit regelmethode is daar een een ondergeschikte factor aan. Honeywell moet berekenen wat de temperatuur daling per dag is (ivm verschillenden buiten temperaturen) vervolgens berekenen hoe lang de ketel over 0,5 graden aanwarming doet en vervolgens daarop regelen. Zo weet hij ook precies wanneer de setpoint bereikt is zodat overshoot voorkomen kan worden.

Ikzelf gebruik aan/uit regeling ivm vloerverwarming en BDR91 relais. De aan/uit regeling schakelt de ketel in op de maximaal ingestelde aanvoer temperatuur. Dit betekent niet dat de ketel direct binnen 5 minuten naar deze setpoint toe wil regelen. De ketel zal altijd moduleren op z'n retour temperatuur. Een OpenTherm regeling is alleen interessant bij een systeem welke relatief snel opwarmt en een temperatuur sensor in referentie ruimte. Het kan zuiniger zijn omdat de thermostaat de ketel verteld welke aanvoer temperatuur gewenst/berekend is. Echter zaligmakend is het niet. Een goed (waterzijdig) ingeregeld CV systeem zal met aan/uit net zo zuinig zijn.

Vloerverwarming is een traag systeem waarbij OT geen geweldige keuze is.
pi_147432700
Ok, duidelijk verhaal over het opwarmen naar gewenste temperatuur. Overigens weet Evohome gewoon je buitentemperatuur. Niet door een buitenvoeler, maar door je postcode + internetconnectie. Zou hij dus prima kunnen gebruiken in berekening van aan-tijd.

Hoe kijk je aan tegen het op temperatuur houden van een een reeds warme kamer? Binnen een range van +0.2 en -0.2 aan/uit regelen en dan op een slimmere manier oid?

Zoals gezegd: Evotouch lijkt 1,5 te hanteren. HR80/HR92 hanteren 0,5 lijkt het. Is al een hele verbetering. Maar het blijft 'dom'.
pi_147432741
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:54 schreef riedje het volgende:

[..]

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
Ja heb maar 1 zone nu, en bij parameters aangezet, dan zou die het bij alle moeten instellen, tenzij je het in de desbetreffende zone uit hebt gezet, als ik het goed heb begrepen :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 17:33 schreef microkid het volgende:

[..]

En hij moet natuurlijk inleren, dat gaat ook niet in 1 dag :)
Ok, maar begint hij dan met leren vanaf het ingestelde tijdstip ipv de 3 uur ingestelde aanloop?
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147432983
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 20:30 schreef woekele het volgende:
Ok, duidelijk verhaal over het opwarmen naar gewenste temperatuur. Overigens weet Evohome gewoon je buitentemperatuur. Niet door een buitenvoeler, maar door je postcode + internetconnectie. Zou hij dus prima kunnen gebruiken in berekening van aan-tijd.

Hoe kijk je aan tegen het op temperatuur houden van een een reeds warme kamer? Binnen een range van +0.2 en -0.2 aan/uit regelen en dan op een slimmere manier oid?

Zoals gezegd: Evotouch lijkt 1,5 te hanteren. HR80/HR92 hanteren 0,5 lijkt het. Is al een hele verbetering. Maar het blijft 'dom'.
In mijn situatie vrij eenvoudig omdat vloerverwarming traag is. Ik doe ongeveer een graad per uur vanuit nachtverlaging. In de eerdere grafiek die ik poste vanmiddag was het van 17,4 naar 19,3 graden in zo'n 2,5 uur. Dus perfect berekenen voor Evohome, als de mogelijkheid er in zou zitten...

Echter warmhouden mag van mij prima met stookperiodes van 30 mins. Ook dat zou ik graag in willen kunnen stellen, of Evohome moet het zelf kunnen berekenen.
pi_147433584
Ok, ik hoop het morgen goed te verwoorden tegen de honeywell-engineer. En hopelijk kunnen ze ook echt iets doen. Zo niet, dan ga ik toch de boel retourneren denk ik. Ook dat zo'n HR80/HR92 standaard gewoon dichtdraait maar nog wel om warmte vraagt. Dat zijn echt blunders die niet kunnen voor dat geld.
pi_147433822
Beste allemaal,

na enkele maanden meegelezen te hebben moet ik toch ook even mijn eigen slechte ervaringen met de evohome kwijt in het kader van gedeelde smart is halve smart.

Mijn situatie: remeha calenta 28c, radiatoren, geen vloerverwarming. Ik gebruik de evohome als single zone systeem, opentherm, en ook als voeler. Dus het meest simpele systeem denkbaar zou je zeggen.

Mijn problemen:
1) Evohome geeft niet de echte temperatuur mee maar een soort hele vage afronding. Dat is hier al eerder langsgekomen maar is extra irritant in combinatie met probleem 2)
2) Evohome stijgt te ver door, slaat af als het systeem zegt dat het een halve graad warmer is (in werkelijkheid gaat het dan soms al om 1,5 graad!)
3) Het is niet te zien aan de thermostaat wanneer deze warmtevraag genereert
4) De thermostaat heeft de neiging om het laatste halve graadje verwarmen op een dusdanig laag tempo te doen dat het soms wel een half uur tot een uur duurt. Dat begrijp ik niet. ALs ik een thermostaat was en het was niet de juiste temperatuur op het gewenste ogenblik zou ik me kapot schamen (OK, dat is misschien wat veel gevraagd) en de temperatuur snel verhogen (dus meer vermogen van de ketel vragen). De situatie waarbij dit zich voordoet is bijvoorbeeld bij het adaptieve opwarmen.
5) De verwarming brandt in feite nu continu op een heel laag pitje. Is dat normaal voor OT? Ik vraag me af of dit erg efficient is.

Hebben jullie nog tips? Als er geen verbetering mogelijk is zit ik er sterk aan te denken dit systeem maar op marktplaats te zetten. Ik heb er ook aan gedacht om een opentherm gateway te kopen om de boel in de gaten te kunnen houden maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat dit nodig is?
pi_147434000
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 20:52 schreef woekele het volgende:
Ok, ik hoop het morgen goed te verwoorden tegen de honeywell-engineer. En hopelijk kunnen ze ook echt iets doen. Zo niet, dan ga ik toch de boel retourneren denk ik. Ook dat zo'n HR80/HR92 standaard gewoon dichtdraait maar nog wel om warmte vraagt. Dat zijn echt blunders die niet kunnen voor dat geld.
Ik ben heel erg benieuwd hoe serieus deze engineer is. Hou ons op de hoogte! :)
pi_147434915
@stat: 1,2 en 3 zijn problemen die ik ook heb. Nog geen echte oplossing voor.

4 en 5: het is opzich goed dat hij op een laag pitje stookt (dan kan je ketel heel rustig op 1 niveau stoken), als hij eenmaal de gewenste temp bereikt heeft. Als hij er nog 0,5 vanaf zit, is het niet echt handig wat mij betreft.

ik zou het proberen terug te sturen naar je leverancier, wegens non-conformiteit (wanprestatie, niet doen wat het belooft/zou moeten doen). Dan krijgt Honeywell klachen van de leveranciers, gaan ze misschien wat doen. Op marktplaats zetten merken ze niks van.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')