FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Steeds meer restaurantgasten met 'dieetwensen' #2
Terrorizerwoensdag 29 oktober 2014 @ 14:59
Originele OP:

Lees en huiver. Hollandse snobs op eetsafari. Je zou ze toch de tent uit rammen, die hipsteriaanse klootviolen met hun zogenaamde melk-, gluten- en notenallergieën. Eten op stand maar wel volgens eigen kleingeestige dieetregels. Of de chef daar maar even voor kan zorgen. Ik betaalt er immers voor.

Dat ze mogen stikken in een pinda. :r.
quote:
Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin

Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte? De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook,' en 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks.

Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.

Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.

Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.

'Nog geen 10 jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren,' vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.

Hype
Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak? Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'

Ridder: 'Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger.' Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: 'ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels'.

Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'

Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport.'

http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)ks-tot-waanzin.dhtml


[ Bericht 87% gewijzigd door Specularium op 29-10-2014 16:16:15 ]
Inaithnirwoensdag 29 oktober 2014 @ 14:59
Volgens mij ontbreekt er hier iets...
HaverMoutKoekjewoensdag 29 oktober 2014 @ 15:00
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 13:17 schreef DS4 het volgende:

[..]

Ik ga het de eerstvolgende keer voor de grap eens vragen... ;)
ga je gang:
quote:
Het glutenvrije broodje kun je sinds 22 oktober 2013 met een Hamburger, Cheeseburger of Quarter Pounder bestellen bij McDonald’s restaurants Hoorn, Zaandam Koningin Julianaweg, Purmerend en Rotterdam Zuidplein. Later volgden Rotterdam Charlois en Leiderdorp
https://meerweten.mcdonal(...)dbDUAbA&gclsrc=aw.ds
bitterbalwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:01
quote:
1s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 14:59 schreef Terrorizer het volgende:
En ze moeten minstens daar een half jaar blijven ook nog.
Je mist iets :P
Ringowoensdag 29 oktober 2014 @ 15:01
Gaat het nou over zeikende strandtenthouders of over lui met een ingebeelde paddestoelen-knoflook-groenepaprika-allergie?
bitterbalwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:01
quote:
10s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:01 schreef Ringo het volgende:
Gaat het nou over zeikende strandtenthouders of over lui met een ingebeelde paddestoelen-knoflook-groenepaprika-allergie?
Beide. En de jaloezie van Ouder1.
supernigerwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:24
Deel 2. _O_
Pietverdrietwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:01 schreef Yasmin23 het volgende:

[..]

Beide. En de jaloezie van Ouder1.
Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieën
Deetchwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:27
link naar vorige deeltje? Waarom gebruiken mensen niet gewoon de knop nieuw deel openen :(
Deetchwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:27
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieën
Ook de ingebeelde?
tjoptjopwoensdag 29 oktober 2014 @ 15:53
quote:
13s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 10:30 schreef Ringo het volgende:

Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. 'Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Ik ben benieuwd wat Chef! gedaan zou hebben

168435-300-446-scale.jpg
bitterbalwoensdag 29 oktober 2014 @ 16:34
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ouder1 is verpleegster geweest, die weet alles van allergieën
Volgens mij weet ze van alles wat.Super slim is ze. O+
#ANONIEMwoensdag 29 oktober 2014 @ 16:36
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:53 schreef tjoptjop het volgende:

Ik ben benieuwd wat Chef! gedaan zou hebben

[ afbeelding ]
Misschien niet het beste voorbeeld maar je begrijpt hopelijk de achterliggende gedachte.


M.a.w: Ik zou als restaurateur als het de spuigaten uitloopt dit soort gasten regelrecht de deur wijzen. Meestal zijn het ook incidentele gasten en geen vaste gasten die op deze wijze proberen de baas in je toko te zijn met hun waslijst aan wensen.

Oprotten!

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2014 16:37:18 ]
tjoptjopwoensdag 29 oktober 2014 @ 16:37
quote:
6s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 16:36 schreef Iwanius het volgende:

[..]

Misschien niet het beste voorbeeld maar je begrijpt hopelijk de achterliggende gedachte.


M.a.w: Ik zou als restaurateur als het de spuigaten uitloopt dit soort gasten regelrecht de deur wijzen. Meestal zijn het ook incidentele gasten en geen vaste gasten die op deze wijze proberen de baas in je toko te zijn met hun waslijst aan wensen.

Oprotten!
Het was dan ook een ietwat retorische vraag ;)

Geweldige serie _O_
Janneke141woensdag 29 oktober 2014 @ 16:40
Fijn dat het gilde der koks allergiën als modeverschijnsel af willen doen, maar als ik noten of pinda's binnenkrijg hang ik binnen een kwartier boven het toilet; volgens mij zit een restaurant daar ook niet op te wachten.

Wat mij betreft hoeven ze trouwens echt hun gerechten niet aan te passen, maar ik wil wel van te voren weten wat ze ergens in stoppen. Wat dat betreft vind ik de allergie-informatie op de menu-kaart wel een uitkomst, maar de wettelijke verplichting gaat natuurlijk weer nergens over. Je kunt er gewoon naar vragen bij het personeel, en je krijgt daar netjes antwoord op.
En één keer kreeg ik het niet (of liever: een fout antwoord), en dat werkt niet zo goed in de mond-op-mond-reclame.
#ANONIEMwoensdag 29 oktober 2014 @ 16:51
Een echte voedelallergie is Gods manier om je te vertellen dat je hier niet hoort te zijn. Alle andere allergieen zijn Gods manier om te vertellen dat het horecapersoneel een verkeerde carriere heeft gekozen.
Terrorizerwoensdag 29 oktober 2014 @ 17:44
quote:
3s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 15:27 schreef Deetch het volgende:
link naar vorige deeltje? Waarom gebruiken mensen niet gewoon de knop nieuw deel openen :(
Volgens mij deed ik dat. Ging wat mis...
Janneke141woensdag 29 oktober 2014 @ 17:57
quote:
1s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 17:44 schreef Terrorizer het volgende:

[..]

Volgens mij deed ik dat. Ging wat mis...
Het eerste vervolg wordt nooit automatisch gereekst, daar kun jij niets aan doen. Maar sommige users vinden het grappig om dan de TS af te zeiken.
raptorixwoensdag 29 oktober 2014 @ 18:26
quote:
10s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 14:29 schreef Mr.Noodle het volgende:
Spanje: goede kop koffie en een verse croissant voor ¤2,- :D
Hahaha, ja wel halve land failliet en daarna handje op houden bij landen als Nederland, zo rollen ze daar in het zuiden.
Pietverdrietwoensdag 29 oktober 2014 @ 18:33
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 16:40 schreef Janneke141 het volgende:
Fijn dat het gilde der koks allergiën als modeverschijnsel af willen doen, maar als ik noten of pinda's binnenkrijg hang ik binnen een kwartier boven het toilet; volgens mij zit een restaurant daar ook niet op te wachten.

Fijn dat jij niet kan lezen, enne, als jij echt allergisch zou zijn voor pindas zou je in shock raken als je ze eet.
Glazenmakerwoensdag 29 oktober 2014 @ 18:40
Het kan zijn dat ik gewoon een boerenlul ben, maar ik ken maar één iemand die allergisch voor melk is. Voor die diagnose was ze chronisch vermoeid en nu moet ze kotsen als ze per ongeluk toch wat binnenkrijgt, dus dat geloven we dan maar.
Kopikowoensdag 29 oktober 2014 @ 18:44
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 16:40 schreef Janneke141 het volgende:
en dat werkt niet zo goed in de mond-op-mond-reclame.
... hetgeen ook weer tot kwaaltjes kan leiden...
FANNwoensdag 29 oktober 2014 @ 18:45
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 18:40 schreef Glazenmaker het volgende:
Het kan zijn dat ik gewoon een boerenlul ben, maar ik ken maar één iemand die allergisch voor melk is. Voor die diagnose was ze chronisch vermoeid en nu moet ze kotsen als ze per ongeluk toch wat binnenkrijgt, dus dat geloven we dan maar.
:')
raptorixwoensdag 29 oktober 2014 @ 19:11
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 18:40 schreef Glazenmaker het volgende:
Het kan zijn dat ik gewoon een boerenlul ben, maar ik ken maar één iemand die allergisch voor melk is. Voor die diagnose was ze chronisch vermoeid en nu moet ze kotsen als ze per ongeluk toch wat binnenkrijgt, dus dat geloven we dan maar.
Ik durf 100 euro te wedden dat jij ook allergisch bent voor melk.
penny-wisewoensdag 29 oktober 2014 @ 20:23
Voor zulke allergie-figuren zijn er toch al restaurants.....
Terrorizerwoensdag 29 oktober 2014 @ 20:29
Allergiërs zijn de nieuwe vegetariërs. :)
FANNwoensdag 29 oktober 2014 @ 21:30
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 20:29 schreef Terrorizer het volgende:
Allergiërs zijn de nieuwe vegetariërs. :)
Vegetariër is in de meeste gevallen toch vrije keus, lijkt me niet gelden voor een allergie, dus
zou niet helemaal eerlijk zijn :P zou wel een nieuwe groep zijn om lekker op te schelden :D
Disorderwoensdag 29 oktober 2014 @ 21:50
quote:
0s.gif Op woensdag 29 oktober 2014 21:30 schreef FANN het volgende:

[..]

Vegetariër is in de meeste gevallen toch vrije keus, lijkt me niet gelden voor een allergie, dus
zou niet helemaal eerlijk zijn :P zou wel een nieuwe groep zijn om lekker op te schelden :D
Het probleem is dus dat het gros van de mensen die zichzelf nu bestempelt als iemand met allergie, dat dus helemaal niet is. Slechts 2% van de bevolking heeft last van een allergie. De rest is toch echt voortgekomen uit een verkeerd gestelde zelfdiagnose.
bloodymary1woensdag 29 oktober 2014 @ 22:41
Tja, dat is een beetje hetzelfde als dat iedereen tegenwoordig ADHD, ADD, sensibiliteit en wat al niet meer heeft. En dan is het ook wel interessant om overal gevoelig of allergisch voor te zijn. En dat gaat eigenlijk ten koste van de mensen die echt wat hebben, want die worden ook niet meer serieus genomen.
Justinnwoensdag 29 oktober 2014 @ 23:04
Waarom enkel janken op restaurants? De achterliggende oorzaak is de stijgende aandacht voor bewust(er) eten en daar vallen de calorie tellende huisvrouwtjes en fatties net zo goed onder. Allergieën voor pinda's, gluten, lactose, vlees zijn verder echt niet iets nieuws van de laatste jaren hoor. Een ernstige allergie (voedingsintolerantie) kan iemands leven flink veranderen. Het zijn echter de supermarkten die juist zijn begonnen met het aanpassen van hun assortiment aan IEDEREENS wensen en voorkeuren. Dat restaurants vervolgens ook (dienen te) volgen is niet echt een gekke gedachte. Ik heb zelf geen allergieën, maar zolang restaurants hun klanten (net zoals supermarkten eigenlijk) gewoon goed informeren over de ingrediënten is er niets aan de hand. Hoe een restaurant om gaat met 'harde eisen' van een individuele klant moeten ze helemaal zelf weten.
Terrorizerwoensdag 29 oktober 2014 @ 23:16


[ Bericht 100% gewijzigd door Terrorizer op 30-10-2014 18:27:28 ]