Woon je in België? In Nederland hoef je geen diploma's te hebben om bakker te mogen zijn. Of doe je gewoon een bakkersopleiding?quote:Op donderdag 14 augustus 2014 22:07 schreef CookieSlikker het volgende:
*Volgt*
Over een jaar of 8 staat zo'n idee hier ook op de planning. Eerst alle diploma's samen halen.
Weet ik, maar 2 mensen hier aan de opleiding. Ik bakker en de ander banket.quote:Op donderdag 14 augustus 2014 22:14 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Woon je in België? In Nederland hoef je geen diploma's te hebben om bakker te mogen zijn. Of doe je gewoon een bakkersopleiding?
Nou ja, ik zal er geen klustopic van maken, zat wel een beetje in dubio of ik nou eerst iets in K&W zou moeten openen, maar het draait natuurlijk vooral om het brood!quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 00:16 schreef golfer het volgende:
Krijgen we die klus updates in CUL te zien of gaat het ergens anders om?
Goeie combi.quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 00:21 schreef CookieSlikker het volgende:
[..]
Weet ik, maar 2 mensen hier aan de opleiding. Ik bakker en de ander banket.
We know. De eerste zakelijke klant heeft zich overigens al aangediend, geen horeca maar een biowinkeltje dat ook sandwiches verkoopt.quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 08:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Tof, heel veel succes gewenst.
Tip, benader met je brood de betere restaurants, toptenten zitten altijd verlegen om écht goed brood.
Coolquote:Op vrijdag 15 augustus 2014 11:22 schreef Isegrim het volgende:
[..]
We know. De eerste zakelijke klant heeft zich overigens al aangediend, geen horeca maar een biowinkeltje dat ook sandwiches verkoopt.
Tof!quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 11:22 schreef Isegrim het volgende:
[..]
We know. De eerste zakelijke klant heeft zich overigens al aangediend, geen horeca maar een biowinkeltje dat ook sandwiches verkoopt.
Op steenworp afstand van Kookpunt is het. Dus dichtbij centrum. Binnen vijf minuten lopen van ons huis.quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 18:37 schreef RobinOok het volgende:
Cool! Het is een beetje uit de richting, maar ik kom zeker langs!
Relaxed Twee bezoekjes aan 010 vanuit Delft te combineren dusquote:Op vrijdag 15 augustus 2014 22:49 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Op steenworp afstand van Kookpunt is het. Dus dichtbij centrum. Binnen vijf minuten lopen van ons huis.
Hebben jullie een zwarte wagen toevallig¿quote:Op donderdag 14 augustus 2014 21:06 schreef Isegrim het volgende:
Een jaar of anderhalf geleden begon LeeHarveyOswald (mijn vriend) met het thuis bakken van brood. Toen hij dat eenmaal een beetje onder de knie had, begon hij af en toe brood te bakken voor vrienden, collega's, familie. Toen kwamen we op het idee om op kleine schaal brood te gaan bezorgen en werd Jeroen Bakt Brood geboren (http://www.jeroenbaktbrood.nl/). Met steeds meer likes op Facebook (inmiddels ver over de 250 ) begon het bestelvolume langzaam aan toe te nemen en liepen we tegen een capaciteitsprobleempje aan met onze 100-liter-oven waar maximaal een stuk of zes broodjes in passen.
Om een lang verhaal kort te maken - aanstaande maandag tekenen wij het huurcontract voor een kleine bedrijfsruimte in Rotterdam Noord, waar wij een kleinschalige bakkerij willen gaan opzetten die vooral langgerezen (autolyse) desembrood gaat verkopen.
Er moet veel gebeuren in de ruimte. De laatste huurder was een Marokkaans koffiehuis annex cocaïnedistributiecentrum annex illegaal casino dus het is een béétje uitgewoond. Maar daar staat qua huur ook wat tegenover.
We dachten dat er vast wel mensen waren die het leuk zouden vinden om ons avontuur mee te volgen, dus daarom dit topic.
Het plan is om na het klusgebeuren in eerste instantie een dag of twee per week open te gaan en dit langzaam (of snel, maar net hoe het loopt ) uit te gaan breiden.
Het valt me op dat het zo vaak mensen van buiten het vak zijn die dat doen.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 11:40 schreef Wolken het volgende:
Succes Isegrim! Altijd leuk om te zien dat de echte ambacht weer een beetje terug komt.
Volgens mij is hij een leerling van Raymond Blanc, waar hij op zijn 18e begonquote:Op zaterdag 16 augustus 2014 13:28 schreef Isegrim het volgende:
Heston Blumenthal is ook geen kok van origine.
Ik denk dat 'iedereen' dat wel weet .quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 23:13 schreef Isegrim het volgende:
Een zwarte wagen? Nee, wel een zwarte scootert.
Nee, leerlingstelsel.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 13:34 schreef Isegrim het volgende:
Nou ja, niet naar koksschool geweest. Self-taught.
Ok. Dacht een keer gelezen te hebben dat hij eerst iets totaal anders had gedaan.quote:
Mij maakt dat niet uit. Mijn opa en vader waren echte bakkers en het doet me verdriet dat ik steeds meer bakkerijen zie sluiten. Dan liever brood van iemand die "ongeschoold" is maar gepassioneerd te werk gaat en zijn brood wilt maken van goede producten dan van de supermarkt waar het brood na 3 weken nog eetbaar is door alle troep die erin zitquote:Op zaterdag 16 augustus 2014 13:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het valt me op dat het zo vaak mensen van buiten het vak zijn die dat doen.
Oh absoluut.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 15:17 schreef Wolken het volgende:
[..]
Mij maakt dat niet uit. Mijn opa en vader waren echte bakkers en het doet me verdriet dat ik steeds meer bakkerijen zie sluiten. Dan liever brood van iemand die "ongeschoold" is maar gepassioneerd te werk gaat en zijn brood wilt maken van goede producten dan van de supermarkt waar het brood na 3 weken nog eetbaar is door alle troep die erin zit
Dat is de afdeling van LHO, die heeft allemaal automagische kostprijs-verkoopprijs-berekensheets.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Reken eens uit hoeveel broden je moet verkopen tegen welke prijs om uit de kosten te komen, hoef je niet te posten, maar blijf in de gaten houden dat behalve een mooi product je ook gewoon winst moet maken.
Kostprijs is meer dan ingredienten, hou daar rekening mee, huur, energie, afschrijving, verzekeringen etc etc.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:31 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat is de afdeling van LHO, die heeft allemaal automagische kostprijs-verkoopprijs-berekensheets.
Goede boekhouder hadden we al voor de andere ondernemingen Zelfs voor de huidige bakactiviteiten heb ik een complete kostprijsberekening. Wat alles veel haalbaarder maakt dan onze oorspronkelijke plannen (we wilden dit eerder al) is dat we het leningloos doen. Dat scheelt enorm in je lastendrukquote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kostprijs is meer dan ingredienten, hou daar rekening mee, huur, energie, afschrijving, verzekeringen etc etc.
Bedoel dit niet lullig, wil alleen dat als hoofden in de wolken zijn het niet misgaat. Gun jullie niet alleen een mooi product en bedrijf, maar ook een solide basis voor een inkomen uit het werk wat je er in steekt.
Wees je gewis, de Belastingdienst gaat je goed controleren, zorg ook voor een goede boekhouder, weet dat als je een goede boekhouder hebt, de belastingdienst het veel sneller geloofd wat in de boeken staat als wanneer je het zelf doet, en je hebt geen zin, tijd of energie met deze heren wekenlang te discussieren.
Een bedrijf beginnen is helaas veel meer dan goed brood bakken en het verkopen daarvan
De vraag er na is enorm, en (een specifieke groep) mensen zijn er bereid goed voor te betalen, en het aanbod is zeer beperkt.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:45 schreef Unites het volgende:
Ik denk niet dat het op de langere termijn rendabel is.
Heel verstandig!quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Goede boekhouder hadden we al voor de andere ondernemingen Zelfs voor de huidige bakactiviteiten heb ik een complete kostprijsberekening. Wat alles veel haalbaarder maakt dan onze oorspronkelijke plannen (we wilden dit eerder al) is dat we het leningloos doen. Dat scheelt enorm in je lastendruk
En de kennis/kunde/wil om het aan te bieden is gering.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
De vraag er na is enorm, en (een specifieke groep) mensen zijn er bereid goed voor te betalen, en het aanbod is zeer beperkt.
HACCP is niet belachelijk en ook niet heel lastig ofzo.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 19:34 schreef sirdanilot het volgende:
Leuk topic en leuk project ! Helaas kom ik niet zo veel meer in rotterdam en sowieso niet in noord.
Volgens mij heb je ook te maken met allerlei belachelijke regeltjes, HACCP en zo... dat lijkt mij erg vervelend.
Die trend is jaren geleden ingezet. Mijn vader heeft 40 jaar stagiaires begeleid in zijn bakkerij maar het niveau werd steeds bedroevender. Vroegah wilde men echt bakker worden. De laatste jaren kreeg hij alleen nog maar jongelui die niet wisten wat ze wilde worden dus maar de bakkersschool gingen doen. Bij zijn pensionering heeft hij een zeer goedlopende ambachtelijke banketbakkerij achtergelaten die al 50 jaar liep als een trein en waar zeer goed geld in te verdienen was. Degene die het over heeft genomen heeft in 3 jaar tijd mijn opa's en mijn vader's opgebouwde bedrijf kapot laten gaan door mismanagement en pure gemakzucht. Mensen zijn bereid om te betalen voor kwaliteit en goede producten maar niet voor producten die idd vergelijkbaar zijn met de producten verkrijgbaar in de supermarkt. Veel bakkers gebruiken steeds meer halffabricaten. Dan kan je idd beter je spullen halen bij de plaatselijke AH.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh absoluut.
Maar dat er steeds meer bakkerijen sluiten verbaasd me niet, meeste bakkerijen hebben namelijk absoluut geen meerwaarde tov de supermarkt.
Ik vind het schandalig dat als ik een diepvriestaart koop deze beter is dan wat je bij 90% van de bakkers haalt.
Het is met slagers trouwens niet anders.
En je kan het de slagers en bakkers geeneens verwijten, gros van de consumenten wil het zo.
als ik iets niet belachelijk vind is het wel HACCPquote:Op zaterdag 16 augustus 2014 19:34 schreef sirdanilot het volgende:
Leuk topic en leuk project ! Helaas kom ik niet zo veel meer in rotterdam en sowieso niet in noord.
Volgens mij heb je ook te maken met allerlei belachelijke regeltjes, HACCP en zo... dat lijkt mij erg vervelend.
Het wordt pas vervelend als je er een koelkast neer zet met bederfelijke waar. Het brood is het probleem niet, de administratieve rommel komt pas als we een brood in 2e snijden en er een plak kaas op doen.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 19:34 schreef sirdanilot het volgende:
Leuk topic en leuk project ! Helaas kom ik niet zo veel meer in rotterdam en sowieso niet in noord.
Volgens mij heb je ook te maken met allerlei belachelijke regeltjes, HACCP en zo... dat lijkt mij erg vervelend.
Die zit (nog) niet in het assortiment, maar best leuk om eens te proberen. De zoetwaren zijn mijn afdeling.quote:Op zondag 17 augustus 2014 11:57 schreef sirdanilot het volgende:
Misschien dat ik er wel een keer voor naar Noord kom als je een goede Zeeuwse bolus maakt. Die zijn hier niet te krijgen en mis ik toch
Broodjes met seroendeng?quote:
Beetje goeie boter, meer hoeft niet. Of olijfolie, ook lekker.quote:Op zondag 17 augustus 2014 12:38 schreef mytec het volgende:
Geweldig! volg dit topic met interesse ;-) goed brood voegt zoveel toe, het beleg is dan opeens veel minder belangrijk ;-)
Nee, apenhaar!quote:
Bij mij thuis werd seroendeng altijd apenhaar genoemd, vandaarquote:Op zondag 17 augustus 2014 12:57 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee, apenhaar!
[ link | afbeelding ]Abon Sapi
Lekker, gewoon op een witte boterham met boter, maar ik wil ze op of in een zacht, wit broodje.
(zoek maar eens op pork floss bun )
quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 11:40 schreef Wolken het volgende:
Succes Isegrim! Altijd leuk om te zien dat de echte ambacht weer een beetje terug komt.
Het lijkt wel een soort van culinaire renaissance, ik zie steeds meer mensen die hun oude baan vaarwel zeggen en worst gaan draaien o.i.d.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 13:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het valt me op dat het zo vaak mensen van buiten het vak zijn die dat doen.
Kijk, daar hebben we wat aan!quote:Op zondag 17 augustus 2014 20:54 schreef Esje-lief het volgende:
Ik vind het echt super leuk om dit topic te volgens. Super dat jullie dit gaat doen, heel veel succes.. en ik zal het met iedereen delen in Rotterdam...
Worst draaien, moet ik ook weer eens doenquote:Op zondag 17 augustus 2014 20:48 schreef Isegrim het volgende:
Die hebben we ook in Rotterdam ja, een hele goeie worstdraaier (Wild Vleesch). Al eens samen met hem op een boerenmarkt gestaan; wij de broodjes, hij de worst.
Picsquote:
Die vind ik tot nu toe ook het mooist idd, LHO ook. Maar de wedstrijd staat nog maar twee dagen en loopt twee weken, dus er komt vast nog meer moois binnen.quote:
Is die laatste van jou? Die is ook leuk!quote:
Kom maar op! We lopen al weer hard vol voor komend weekend.quote:Op maandag 18 augustus 2014 13:57 schreef Redcoon het volgende:
Gaaf! Mooi dat zoiets in Rotterdam komt!
Ik kom graag kijken wanneer jullie openen. Vooralsnog ga ik eerst even wat bestellen.
Gezellig!quote:Op maandag 18 augustus 2014 14:24 schreef _Loki het volgende:
Joh wat tof! Ik werk in Rdam, kom wel eens langs
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |