sitting_elfling | zondag 27 juli 2014 @ 20:17 |
Ik heb een oude meneer gelukkig gemaakt op een marktje met wat eurootjes voor deze 6 flesjes. De vraag is, kan ik deze achter over tikken? Ik heb bij sommige wat documentatie gekregen hoe ik het moet drinken etc. En daar staat op expiry date 1996 ![]() Het betreft deze 6 flesjes. ![]() ![]() No biggie als ik ze weg moet gooien. Heb er een paar euro voor betaald. | |
Z | zondag 27 juli 2014 @ 20:19 |
Vast, maar of ze ook lekker zijn ... Ik geef die Bordeaux en de Spätlese de beste kans. | |
Thezappa | zondag 27 juli 2014 @ 20:20 |
Gewoon opdrinken..merk je vanzelf of je ziek word | |
spijkerbroek | zondag 27 juli 2014 @ 20:22 |
Google ze. Als ze nog te koop zijn, zullen ze vast te drinken zijn. | |
JasVerstoppen | zondag 27 juli 2014 @ 20:27 |
Als ze gelegen hebben zou ik het wel aanduven. Als ze al die tijd rechtop hebben gestaan is de kurk uitgedroogd waardoor de wijn kan gaan bederven. | |
sitting_elfling | zondag 27 juli 2014 @ 20:31 |
Ze lagen in van die houten kratjes. Maar het is natuurlijk de vraag of het zo de gehele tijd was ![]() Ik heb kort wat gegoogled maar kwam er niet echt op uit. Mensen die zeggen, niet te zuipen, je kunt ziek worden tot oude wijn is beter. Vandaar FOK! | |
MrChocolademelk | zondag 27 juli 2014 @ 20:34 |
Dat is helemaal afhankelijk van het jaar, kwaliteit en hoe het bewaard is gebleven. http://www.topwijnen.info/html/wijn_bewaren.html | |
Antaris | zondag 27 juli 2014 @ 20:36 |
Er zijn maar een aantal wijnen die je heel lang kunt bewaren, dat zijn er niet veel. Dus ga maar van uit dat je het niet kunt drinken. Open er eentje en ruik eraan. En anders morgen naar Gall & Gall gaan ofzo. | |
MrChocolademelk | zondag 27 juli 2014 @ 20:37 |
Van wat voor smaak wijn houdt TS eigenlijk? Oude wijnen missen het "frisse tonen" wat veel jonge wijnen hebben. | |
MsMessy | zondag 27 juli 2014 @ 20:41 |
Sommige zullen ruiken als motorolie, andere zijn misschien wel een prachtige azijn ondertussen. En met een heel klein beetje geluk zit er ook nog een drinkbare tussen. | |
trovey | zondag 27 juli 2014 @ 20:45 |
Gewoon beginnen, bedorven zullen ze niet zijn maar of ze lekker smaken is een tweede. ![]() | |
JasVerstoppen | zondag 27 juli 2014 @ 20:55 |
Het feit dat je er maar een paar euro voor hebt betaalt belooft ook niet veel goeds. | |
habitue | zondag 27 juli 2014 @ 20:55 |
Gewoon proeven. Ziek zul je er niet van worden denk ik. En zo wel, dat overleef je ook wel weer. | |
RobinOok | zondag 27 juli 2014 @ 21:00 |
Mijn ouders hadden ooit deze wijn gekocht, met bouwjaar 1982. Vele verhuizingen en geen wijnkelder later gaf mijn moeder de fles aan mij. Zij durfde niet, ik wel. Nou, ik vond 'm lekker. Dus ik zou zeggen, gewoon open maken en proeven. Of je vindt 'm lekker of niet. Of hij is goed, of het is azijn, maar dood ga je er volgens mij niet van. ![]() | |
Postbus100 | zondag 27 juli 2014 @ 21:33 |
Ik kan je vertellen: 1988 is een goed jaar ![]() | |
-_Guitarist_- | zondag 27 juli 2014 @ 21:36 |
| |
Zapato | zondag 27 juli 2014 @ 21:37 |
| |
sitting_elfling | zondag 27 juli 2014 @ 21:40 |
Droge rode wijn. Volgens mij niet. Tsjah, ik wacht nog even. Morgen denk ik trek ik er 1 open. | |
Bramito | zondag 27 juli 2014 @ 21:49 |
Ga er maar vanuit dat je ze weg kan gooien. | |
Musil | zondag 27 juli 2014 @ 22:00 |
De twee witte wijnen en de rose geef ik weinig kans. Witte wijn bevat weinig tannine, en juist door de tannine is de wijn langer houdbaar. Rode wijnen bevatten meer tannine en kunnen dus langer bewaard worden (en de smaak van rode wijn kan juist beter worden door rijping). Verder hangt veel af van hoe ze bewaard zijn (niet te warm en indien met kurk - liggend). Opentrekken en proeven zou ik zeggen, je merkt het vanzelf. | |
RobinOok | zondag 27 juli 2014 @ 22:38 |
Mietje. | |
#ANONIEM | zondag 27 juli 2014 @ 22:45 |
Ik dacht dat het altijd een kunst was om wijn zo lang mogelijk te bewaren ![]() | |
RobinOok | zondag 27 juli 2014 @ 22:52 |
Nah, alleen bepaalde wijnen zijn daarvoor geschikt. Ongeveer 85% van de wijnen kun je beter gewoon meteen of na een jaartje of zo drinken. (% gok ik) | |
golfer | maandag 28 juli 2014 @ 00:15 |
Zo te zien zijn de meeste wijnen wit of rosé. Die kan je sowieso weggooien, want moeten jong gedronken worden. Die cotes du rhone zou ik ook niet meer drinken. Heel misschien is de Chateau de Brussac nog drinkbaar, mits die niet aan al te veel temperatuurschommelingen onderhevig is geweest. | |
sitting_elfling | maandag 28 juli 2014 @ 00:17 |
In hoeverre kan zoiets echt ongezond zijn? Ja ik ben daarin een mietje ![]() ![]() | |
kurva | maandag 28 juli 2014 @ 00:33 |
Geef ze kado aan iemand die geen verstand heeft van wijnen en kijk er een beetje duur bij ofzo.. ![]() | |
spijkerbroek | maandag 28 juli 2014 @ 00:47 |
We houden het in de gaten. Als je op woensdag nog niet bent ingelogd op FOK! bellen we 112. | |
Weltschmerz | maandag 28 juli 2014 @ 11:05 |
Die Bulgaar was wel een scherp geprijsd studentenwijntje van relatief goede kwaliteit herinner ik me. Ik had laatst ook nog wat goeie witte die waarschijnlijk te oud waren, maar een stuk minder oud dan deze, maar zoals gezegd heb je bij rood veel meer kans. Dan zorg je dat je wat verse wijn achter de hand hebt, en probeer je ze een voor een uit tot je er een tegenkomt die het nog doet. Zijn ze allemaal te oud, heb je nog wel wat te drinken. | |
sitting_elfling | maandag 28 juli 2014 @ 11:33 |
Wat zou ik hier het beste mee kunnen vergelijken. Geen gek idee om gewoon een goed flesje wijn al open te hebben om eventueel de smaken te vergelijken? | |
Weltschmerz | maandag 28 juli 2014 @ 11:41 |
Je kunt natuurlijk ook een spuugbak klaarzetten en de wijn flink door de mond laten klotsen om vast te stellen in welke mate de wijn bocht is geworden, maar dat lijkt mij niet zo zinvol. Het lijkt mij dat als de wijn zijn beste tijd heeft gehad hij ook zijn goeie tijd heeft gehad. Ik heb er niet zoveel verstand van en er zullen vast wel nuanceringen zijn in het schemergebied, maar in dit geval zit er of een wijn bij die de eigenschappen heeft om de 5 jaar te doorstaan en misschien zelfs wel beter te worden met de leeftijd, of die zit er niet tussen. Als het er niet zoeen is dan proef je dat echt wel. | |
Bramito | maandag 28 juli 2014 @ 12:06 |
Jezus, heb je ze nou nog niet geproefd? Openmaken, inschenken, ruiken, proeven, uitspugen, weggooien. Dat doe je net zolang totdat je een lekkere tegenkomt, wat in jouw geval waarschijnlijk nooit gaat gebeuren. Wijn is gewoon een product net als ieder ander voedsel dat een keer op een of andere manier bederft, alleen heeft wijn (vooral in niet wijnlanden) een aura van exclusiviteit en speciaal en sjiek en bla bla bla. Allemaal Bullshit, proeven en verder niet zeiken. | |
sirdanilot | maandag 28 juli 2014 @ 15:52 |
Inderdaad, wat een gezeik ![]() Meestal is de wijn nog altijd wel drinkbaar, maar vaak zal de wijn geoxideerd smaken. Da's een beetje moeilijk uit te leggen, maar je proeft het meteen. En dat is over het algemeen gewoon niet zo lekker, maar bedorven is het ook niet. | |
Pietverdriet | maandag 28 juli 2014 @ 19:47 |
Gewoon proeven als het goed smaakt is het okay, maar als ik de flessen zo zie zijn ze niet optimaal bewaard | |
Musil | maandag 28 juli 2014 @ 20:50 |
Als ie niet goed meer is proef je dat echt wel na een slok, en van een slok word je niet zomaar ziek. Sowieso nooit gehad, en best wel eens bewaarwijn geprobeerd die de tand des tijds toch niet doorstaan had. En als je echt bang bent dan spuug je m uit als ie niet goed smaakt. Smaakt ie goed dan is er sowieso niks aan de hand. | |
Enchanter | maandag 28 juli 2014 @ 22:27 |
Zeker | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juli 2014 @ 08:17 |
En TS, heb je het nu geproefd? | |
Enchanter | dinsdag 29 juli 2014 @ 10:13 |
Waarschijnlijk wel en niet goed gevallen. TS ligt aan 't infuus nu
| |
Oceanonix | dinsdag 29 juli 2014 @ 10:34 |
En als je de fles eenmaal open hebt en je vind hem goed te drinken, kan je hem echt geen dag laten staan. Dat extra beetje zuurstof zorgt er meestal voor dat ze de volgende dag ondrinkbaar zijn geworden. | |
Pietverdriet | dinsdag 29 juli 2014 @ 11:54 |
Dat kan zelfs heel erg snel gaan is mijn ervaring, in korte tijd slaat ie om, geen idee wat er gebeurd | |
Oceanonix | dinsdag 29 juli 2014 @ 11:57 |
ooit gehad met een leuke oude fles port, niet meer te zuipen de volgende dag. Helaas dan blijft alleen de gootsteen nog over..... | |
Bramito | dinsdag 29 juli 2014 @ 23:29 |
Ts is ziek? | |
trovey | woensdag 30 juli 2014 @ 00:13 |
Hoeft niet, ondrinkbaar is ondrinkbaar, daar heb je geen vergelijkingsmateriaal voor nodig...als je nog leeft tenminste TS. ![]() | |
sitting_elfling | woensdag 30 juli 2014 @ 00:43 |
Heb nog niet alles open. Het meeste stinkt. Kan de geur niet goed beschrijven. Maar echt zo'n "neus wegtrek' geval. De Brussac daarentegen smaakt prima. | |
golfer | woensdag 30 juli 2014 @ 00:52 |
Dat had ik al min of meer voorspeld. De enige die misschien nog drinkbaar zou kunnen zijn. | |
wiijntje | woensdag 30 juli 2014 @ 07:44 |
Maar als een witte wijn veel zuren heeft kan deze ook behoorlijk oud worden (Chenin, Riesling) | |
Pietverdriet | woensdag 30 juli 2014 @ 07:56 |
Witte wijn kan je oud wel drinken, maar hij rijpt niet zoals een rode wijn rijpt. | |
Bramito | woensdag 30 juli 2014 @ 08:37 |
Kijk eens aan! Leuk dat er toch nog een fles goed is. |