Velleman is wel een goeie.quote:Op vrijdag 18 juli 2014 19:17 schreef SiGNe het volgende:
Ik zou zeggen: kijk of Velleman niet zoiets "kant en klaar" heeft (tussen aanhalingtekens omdat je nog wel zelf moet solderen)
Of probeer iets te maken met een Raspberry Pi, daar kan je ook een hele hoop mee.
Ja dat is leuk, maar ik lees hier bijvoorbeeld al dat 50ma max is?quote:Op vrijdag 18 juli 2014 23:16 schreef kree het volgende:
Zou iets met een raspberry pi in elkaar knutselen inderdaad.
Zijn genoeg voorbeeld projectjes te vinden.
Zoiets als dit.
http://www.averagemanvsra(...)ent-display.html?m=1
Verder kun je dan nog leuk kloten met het beschikbaar maken via internet en tig andere functies. Meer als E100,- alles incl. Hoeft het niet te kosten. Denk zelfs dat ik dan al aan de hoge kant zit.
Ja dat zou idd kunnen, dat die sensor verlengbaar is.quote:Op vrijdag 18 juli 2014 23:28 schreef SiGNe het volgende:
Ik zie op de printplaat "sens1" staan, dat zal de sensor zijn en 't lijkt me dat je die sensor ook wel met een draad kan verlengen (misschien minder nauwkeurig door de langere route die het signaal moet afleggen)
En het is maar 1 sensor en geen 2 zoals jij wil.
Al zijn 2 van die kits wel een flink stuk goedkoper dan wat jij voorstelde, ¤1700 voor een dubbele temperatuursensor is natuurlijk belachelijk.
't is geen quantummechanica, zo'n sensor.
Volgens mij kan je zo'n kit trouwens ook voorgesoldeerd bestellen maar er zit opzich een redelijke handleiding bij.
Ik heb heel vroeger eens een stroboscoop-kitje bij Velleman gekocht en zelf ik kreeg dat werkend
Ik zou als ik jou was ook nog naar de Raspberry Pi kijken, daar heb ik opzich ook geen verstand van en van programmeren ook niet maar ik weet wel dat de Pi enorm veel mogelijkheden heeft en dat er al redelijk wat programmatjes zijn gemaakt door anderen.
Als je het een beetje goed aanpakt kan je de tuinverlichting dan bijv. ook bedienen, zelfs met je telefoon (wifi).
Klopt je zal er dan ook nog iets tussen moeten zetten om een groter display aan te sturen.quote:Op vrijdag 18 juli 2014 23:47 schreef bambino het volgende:
[..]
Ja dat is leuk, maar ik lees hier bijvoorbeeld al dat 50ma max is?
Ik heb hier geen ruk verstand dus geen idee of het aan dat board ligt of niet.
En als jij dit kan bouwen, met een 4 cijferig display (7 segment) van 20x55 krijg je van mij 200 euro.
100 euro voor het bouwen, de rest voor je zelf.
Zwembad temp en klok zijn belangrijkste.
Buiten temp is mooi als het er bij zit, maar is niet belangrijk.
De huidige sensors doen het niet meer, althans niet meer accuraat.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 04:33 schreef LompeWorst het volgende:
Maar de sensors liggen er nog?
Kan je die niet gebruiken om naar de raspberry pi te doen?
Moet vrij makkelijk te doen zijn, helaas zijn er mensen die hte 7 keer sneller kunnen, anders had ik het nog wel geprobeerd
50mA is ruim voldoende voor een doorsnee sensor.quote:Op vrijdag 18 juli 2014 23:47 schreef bambino het volgende:
[..]
Ja dat is leuk, maar ik lees hier bijvoorbeeld al dat 50ma max is?
Ik heb hier geen ruk verstand dus geen idee of het aan dat board ligt of niet.
En als jij dit kan bouwen, met een 4 cijferig display (7 segment) van 20x55 krijg je van mij 200 euro.
100 euro voor het bouwen, de rest voor je zelf.
Zwembad temp en klok zijn belangrijkste.
Buiten temp is mooi als het er bij zit, maar is niet belangrijk.
Over die segment leds. Daar zijn vast kant en klare bordjes voor die je gewoon kunt aansturen door bepaalde uitgangen hoog of laag te maken. En dat kan dan dus weer prima met de rpiquote:Op zaterdag 19 juli 2014 14:59 schreef hottentot het volgende:
[..]
50mA is ruim voldoende voor een doorsnee sensor.
Op de fabriek zekeren wij in elk geval alle temperatuursensors hiermee af.
EDIT: Lees net dat de 50mA sloeg op de uitgang voor de LED's
www.ebay.com/sch/i.html?_(...)proof&rt=nc&LH_BIN=1quote:Op zaterdag 19 juli 2014 15:42 schreef kree het volgende:
[..]
Edit.
Temp. sensor waterdicht
http://www.hobbyelectronica.nl/product/ds18b20-waterdicht/
Ik heb er een gevonden van 10m. Dat hebben we wel nodig namelijk.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 17:41 schreef DJSmiley het volgende:
[..]
www.ebay.com/sch/i.html?_(...)proof&rt=nc&LH_BIN=1
Die dingen kosten incl waterdichte behuizing iets van 1,20 eur.
Die kun je zo aansluiten op een Arduino/rPI
Toon je de temperatuur niet met hele cijfers? Dan is 0,5 genoeg lijkt me.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 18:59 schreef bambino het volgende:
[..]
Ik heb er een gevonden van 10m. Dat hebben we wel nodig namelijk.
Maar ik vind de nauwkeurigheid van 0,5c wel iets te veel. Zie liever een duurdere kabel met 0,1c afwijking max.
Maar het begint er op te lijken in ieder geval.
Wat ik nog niet begrijp is hoe rPi dit gaat verwerken en dus uitbeelden op zon display.
Zoals?quote:Op zaterdag 19 juli 2014 19:32 schreef Life2.0 het volgende:
genoeg fora waar ze dat zo voor je maken
Het gaat om een zwembad, en ja al is 1 graad niet super veel, we willen gewoon exact weten wat het is. En dus het liefst met 0,1.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 19:29 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Toon je de temperatuur niet met hele cijfers? Dan is 0,5 genoeg lijkt me.
Weergeven op een led-paneel is niet moeilijk, op een microcontroller (Arduino, PIC, Launchpad) of rPi zit een aantal in/outputs die je voor alles kunt gebruiken. Een simpel 7 segment display is zonder extra drivers aan te sturen. Stroom kan je van een externe bron pakken, de aansturing gebeurt door de controller. Die 50mA is idd wat weinig voor een groot display.
Voor een led-paneel heb je iets meer aansturing nodig dmv een driver, maar ook dat is geen rocket science.
Draadloos kan ook ja, maar dan komt er weer een stukje complexiteit en hardware bij. En dan moet je toch nog een kabel aan de sensor hebben om de boel van stroom te voorzien. Als je die kabel doortrekt naar de controller ben je gelijk klaarquote:Op zaterdag 19 juli 2014 21:14 schreef bambino het volgende:
[..]
Zoals?
[..]
Het gaat om een zwembad, en ja al is 1 graad niet super veel, we willen gewoon exact weten wat het is. En dus het liefst met 0,1.
Dus als het 23,2 is ipv 23. Als dat echt niet kan is het geen issue, maar liever wel.
En de kabel had ik trouwens fout. Moet geen kabel zijn maar draadloos.
Het hoeft niet draadloos, maar zou wel veel makkelijker zijn. Dat het dan wat meer kost vind ik niet zo interessant.quote:Op zaterdag 19 juli 2014 21:25 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Draadloos kan ook ja, maar dan komt er weer een stukje complexiteit en hardware bij. En dan moet je toch nog een kabel aan de sensor hebben om de boel van stroom te voorzien. Als je die kabel doortrekt naar de controller ben je gelijk klaar
Temperatuur tot achter de komma kan zeker wel, maar aangezien je bij zwembaden vaak hele getallen ziet dacht ik dat je daar voor ging. En dan maakt precisie een stuk minder uit
Maar dat begrijp ik dus niet "komt er meer bij kijken".quote:Op maandag 21 juli 2014 11:56 schreef KomtTijd... het volgende:
Als je temperatuur tot op de 0,1 graad nauwkeurig wilt meten, komt daar heel wat meer bij kijken dan zomaar een sensortje pakken. Dan moet je ook bereid zijn tot periodieke ijkingen e.d. anders heb je er niets aan. Lijkt me volslagen kolder om dat allemaal aan te halen voor een zwembad. Een DS1820 is gewoon zo'n beetje het nauwkeurigst wat nog binnen de hobbysfeer past. En met een resolutie van 0,15 graden lijkt me dat je er prima mee uit de voeten kunt.
Zal de linkjes nog eens doornemen. Maar voor de duidelijkheid ik hoef het niet online te kunnen zien en bij te houden. Ik wil gewoon vanaf de woonkamer naar het tuinhuis kunnen kijken naar het display (deze bijv: http://www.elektronicacat(...)ALE-KLOK-%28K8089%29) en daarop aflezen wat de tijd is, de temp buiten en de temp van het water.quote:Op maandag 21 juli 2014 12:51 schreef kree het volgende:
Mocht je trouwens de Rpi route gaan bewandelen, hier wat ideetjes:
Aquarium, maar ok hetzelfde idee:
[ afbeelding ]
http://thereefuge.com/thr(...)onitor-project.3475/
En nog wat meer.
http://poolduino.com/
http://wottonpool.co.uk/news/2014/3/science-bit
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=41&t=42916
Nee, dusdanig nauwkeurige apparatuur moet je op locatie ijken.quote:Op maandag 21 juli 2014 14:56 schreef bambino het volgende:
[..]
Maar dat begrijp ik dus niet "komt er meer bij kijken".
Als dat ding eenmaal geijkt is, dan zal dat de komende jaren toch wel goed genoeg zijn? En als die ooit gaat afwijken kun je altijd een nieuwe kopen, die sensoren zelf kosten geen honderden euro's maar misschien een tientje of 2.
Resolutie van DS18B20 gaat zelfs tot 12 bit, wat correspondeert tot 0,0625 graden.quote:En resolutie van 0,15 graden? is dit een typ fout dat je 0,5 bedoeld? Want 0,15 zou ik ook prima vinden maar lijkt me sterk dat er sensoren zijn die dat gebruiken (0,1 - 0,25 - 0,5 - 1 lijkt me).
Dat display lijkt me niet zomaar aan te sturen met een eigen controller. Die heeft gewoon een ingebouwde temperatuursensor. Ik zou een eenvoudiger display zoeken of gewoon losse 7-segment digits. Ook zou ik niet moeilijk doen met een RPi, maar het lekker met een arduino aansturen. Het enige mogelijke voordeel van een RPi dat ik zie is netwerktijdsyncrhonisatie. Maar dat zit waarschijnlijk niet in je "requirements".quote:Zal de linkjes nog eens doornemen. Maar voor de duidelijkheid ik hoef het niet online te kunnen zien en bij te houden. Ik wil gewoon vanaf de woonkamer naar het tuinhuis kunnen kijken naar het display (deze bijv: http://www.elektronicacat(...)ALE-KLOK-%28K8089%29) en daarop aflezen wat de tijd is, de temp buiten en de temp van het water.
En de sensor die je kunt bijbestellen bij velleman is voor lucht only. Dus ik moet werken met sensoren van een andere partij (en dus heb ik rPI nodig om dat af te beelden op de 7 segment klok).
Dus hoe zie ik het voor me:
1. Display van velleman
2. 2 sensoren, 1 komt onder de nok van het tuinhuis voor de lucht, andere op de waterleiding van de zwembad pomp (dit stukje is gevoelig voor temp, leiding temp = water temp)
3. rPi die de 2 sensoren en de klok bijhoudt en dat doorgeeft aan het display + elke 3-4-5 seconde naar het volgende detail springt
Maar goed als ik iets mis of fout heb hoor ik het graag, maar dit lijkt mij de beste optie.
Ah ok het wordt wat duidelijker.quote:Op maandag 21 juli 2014 15:06 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Nee, dusdanig nauwkeurige apparatuur moet je op locatie ijken.
[..]
Resolutie van DS18B20 gaat zelfs tot 12 bit, wat correspondeert tot 0,0625 graden.
De ijkingsnauwkeurigheid is tot 0,5 graden celcius.
[..]
Dat display lijkt me niet zomaar aan te sturen met een eigen controller. Die heeft gewoon een ingebouwde temperatuursensor. Ik zou een eenvoudiger display zoeken of gewoon losse 7-segment digits. Ook zou ik niet moeilijk doen met een RPi, maar het lekker met een arduino aansturen. Het enige mogelijke voordeel van een RPi dat ik zie is netwerktijdsyncrhonisatie. Maar dat zit waarschijnlijk niet in je "requirements".
Ja dat is wel leuk, maar te geavanceerd "fancy" voor wat we zoeken.quote:Op maandag 21 juli 2014 15:06 schreef kree het volgende:
Hier nog iets wat met de rpi kan
https://learn.adafruit.co(...)aspberry-pi/overview
Ik durf niet te zeggen hoe het met de rpi werkt zonder internet (nooit gedaan)quote:Op maandag 21 juli 2014 15:15 schreef bambino het volgende:
[..]
Ja dat is wel leuk, maar te geavanceerd "fancy" voor wat we zoeken.
Gewoon de kale tekst met zo'n 7 segment is prima en goed leesbaar.
En realtime clock hoeft niet continu up to date. als we dat zelf instellen via welke controller dan ook dan blijft die de komende tijd wel goed lopen.
Ik zal het allemaal eens door nemen. Topic gaat me op dit moment wat te snel om te zeggen "ok dit wil ik" te veel keuzesquote:Op maandag 21 juli 2014 15:17 schreef kree het volgende:
Bekijk deze eens voor andruino
http://forum.arduino.cc/index.php/topic,23810.0.html
http://www.instructables.com/id/ARDUINO-TEMPERATURE-SENSOR-LM35/
Blijf je ermee zitten dat het een knutsel en programmeer werkje is, voordeel er is wel heel veel over te vinden qua tutorials enzo.
Je moet zoeken naar iets met temperatuur uitlezen mbv andruino of een rpi oid
En uitzoeken hoe je daarmee een led display aan gaat sturen.
Ok dit ziet er goed uit. Zal eens kijken wat het allemaal kost.quote:Op maandag 21 juli 2014 15:18 schreef KomtTijd... het volgende:
Hoe groot moeten de digits zijn?
http://www.ebay.com/itm/O(...)&hash=item4acea0d948
Wat je nodig zult hebben:
4 Common Cathode digits
Max7221
Arduino
2x DS18b20
RTC module
Wat weerstandjes, condensatortjes enz.
iets om de boel te monteren (gaatjesprint en een behuizing ofzo)
Denk dat je voor 3-4 tientjes klaar bent als je een beetje op ebay gaat shoppen.
(pro-tip: Max7221 en DS1820 kun je free samples van bestellen op maxim-ic.com)
Nja ik denk dat het rPi verhaal nu dus even vervalt en we het anders moeten gaan doen met die arduino. Maar het is me nog te onduidelijk allemaal, eerst ff in verdiepen.quote:Op maandag 21 juli 2014 15:19 schreef kree het volgende:
[..]
Ik durf niet te zeggen hoe het met de rpi werkt zonder internet (nooit gedaan)
Volgens mij kon je die clock wel handmatig setten, maar geen idee hoe het verloop is
Ja ik heb geen idee waar ik dat spul kan vinden.quote:Op maandag 21 juli 2014 15:45 schreef KomtTijd... het volgende:
7-segment displays van 20cm hoog gaat wel in de papieren lopen denk ik. Of je moet ze zelf klussen. Aansturen met een Max7221 zal iig lastig worden lijkt me.
Dat is dan net weer te veel van het goedequote:Op maandag 21 juli 2014 15:47 schreef KomtTijd... het volgende:
http://www.instructables.(...)its-red-LED-display/ vet.
Grrr. typte een post en drukte op de back button van mouse... nog maar keer proberen lol.quote:Op zondag 27 juli 2014 10:40 schreef Lon3 het volgende:
Ik zou als ik jou was geen raspberry maar een arduino gebruiken om de sensoren uit te lezen. Raspberry is goed voor meer pc zaken. Arduino is sterk in hardware aansturing. Je kan dan eventueel 2 arduinos gebruiken om met de een de sensoren uit te lezen en met de andere op een andere plek de informatie te tonen op het display. Zo een display kan je ook als je handig bent zelf in elkaar solderen.
Ik heb denk ik geen behoefte om het voor je te bouwen maar ik kan wel eens deze week kijken hoe ik het zou bouwen. Dan krijg je misschien een idee van hoe en wat. Als je de route met 2 arduinos +rf gebruikt voor communicatie zal het wel boven de 100 euro uit komen. Maar ja het is maar net hoe stabiel je de rf wilt hebben. Voor 2 euro op eBay heb je ook een rf module maar dan moet je wel je eigen rf protocol gaan schrijven voor dat ding. Ik ben nu nog op vakantie maar als ik deze week zin krijg om daar mee bezig te zijn zal ik wat op papier zetten.
Edit:Zie al dat komtijd ook met de arduino tip kwam. Wat hij voorstelde lijkt mij ook de beste optie.
Bang voor een soldeerbout is dan ook weer iets te. Heb wel eens gesoldeerd maar dat is echt lang geleden. Daarnaast heb ik geen soldeerbout. En programmeren heb ik het geduld niet voor. Heb ook een eigen online game, maar de code doet iemand anders.quote:Op donderdag 31 juli 2014 23:25 schreef KomtTijd... het volgende:
Zoals ik al ergens had gezegd een programma om meerdere ds1820's op een 7-segment display weer te geven heb ik zo staan voor je. Een eenvoudige aansluitinstructie kan ik je ook wel geven. Maarreh als je bang bent voor een soldeerbout en niet durft te programmeren, zou ik als ik jou was dit hele project naar uit mijn hoofd zetten en een kant en klare oplossing (laten) installeren. Anders wordt het nooit wat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |